Rabu, 15 September 2021

ADA APA PADA NAMA

 

ADA APA 

PADA NAMA

KHALAS

PANDEMIK KE

ENDEMIK KE

AMIN

RAKYAT MAHU

ANGKA SKIT

TURUN

AMIN

ANGKA DALAM 

HOSPITAL TURUN

AMIN

ANGKA WARGA 

TEWAS

TURUN

KHALASApa maksudnya bila Covid-19 jadi ‘endemik’

MALAYSIA dijangka memasuki tahap endemik Covid-19 pada akhir Oktober, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Tahap endemik penyakit adalah apabila sebuah negara mencapai perlindungan vaksinasi yang tinggi bagi penduduknya. Ini apabila ramai orang mempunyai kekebalan terhadap penyakit ini, sama ada kerana vaksinasi atau selepas pulih dari jangkitan.

Kerajaan menjangkakan 80% penduduk dewasa di negara ini akan diberi vaksin sepenuhnya pada bulan depan. Sehingga semalam, hampir 75% populasi dewasa sudah divaksin sepenuhnya.

Selain mencapai imuniti yang lebih meluas terhadap Covid-19, penyakit ini juga dianggap endemik kerana konsensus saintifik secara meluas mengatakan virus yang menyebabkan Covid-19 kekal ada.

Ini bermaksud penyakit ini kerap dijumpai dalam kalangan kumpulan tertentu atau di kawasan tertentu. Kluster akan terus dikesan tetapi kesan virus dapat dikawal dengan jumlah mereka yang mengalami jangkitan teruk adalah sedikit.

Antara contoh mudah adalah seperti denggi, penyakit bawaan nyamuk yang biasa dihadapi oleh rakyat Malaysia.

Sebelum tahun 1970-an, hanya ada sembilan negara yang berdepan wabak denggi yang teruk. Sejak itu, penyakit ini menjadi endemik – berlaku secara berkala – di kira-kira 100 negara termasuk Malaysia.

Pada Mei tahun lepas, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa Covid-19 mungkin tidak akan hilang dan akan menjadi endemik.

Menurut Profesor Imunologi dan Penyakit Berjangkit di Harvard T.H. Sekolah Kesihatan Awam Chan, Yonatan Grad, Covid-19 tidak akan berakhir.

Beliau berkata, virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan penyakit Covid-19 akan terus berlegar tetapi akan kurang jangkitan dan kemasukan ke hospital serta kematian yang berkaitan dengan Covid-19 apabila ramai yang sudah mendapat imuniti dari vaksinasi.

“Pandemik pada umumnya bermula dengan angka kematian yang tinggi.

“Walaupun penurunan kadar kematian selepas wabak penyakit mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, salah satu penyumbang utama adalah pendedahan pada pathogen pertama memberi beberapa tahap perlindungan terhadap jangkitan semula dan tahap kritikal sekiranya jangkitan semula berlaku,” kata Grad seperti yang dinyatakan dalam Soal Jawab di laman web Sekolah Kesihatan Awam Chan.

“Vaksin memberikan perlindungan dengan cara yang sama, seperti yang ditunjukkan oleh data dari vaksin Covid-19,” tambahnya.

Grad juga memetik contoh seperti selsema babi sebagai virus pernafasan yang menjadi endemik.

Beliau berkata, sukar untuk menjangkakan bila Covid-19 akan beralih ke endemisiti kerana virus cenderung merebak di mana terdapat individu mudah dijangkiti dan kontak yang cukup di antara mereka untuk merebak.

“Ia bergantung pada faktor-faktor seperti kekuatan dan jangka masa perlindungan imun dari vaksinasi dan jangkitan semulajadi, kontak kita antara satu sama lain yang memungkinkan penyebaran dan penularan virus,” katanya. – 15 September, 2021.


JANGAN PUTAR

JANGAN SPIN

JANGAN SOROK

DATA & ANGKA

AMIN

JANGAN TIPU

ORANG RAMAI

AMIN

JANGAN SONGLAP

DUIT BELI UBAT

AMIN

JANGAN MARK UP

HARGA BELI VAKSIN

KHALAS1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

makna diakes akan sentiasa ada... kes akan naik turun naik turun macam kote... naik ke turun dah tak penting.. yang penting skang adakah dengan cocok baksin boleh mengurangkan kematian.. kalau masih ramai mati lepas cocok baksin.. ini buang masa buang duit.. sama macam kote cocok sana cocok sini .. kalau pakai kondom boleh tak kurangkan kes buang bayi.. khalas

kah kah kah