Selasa, 26 Oktober 2021

CHINA TIPU CHINA

 
Sekeluarga gelisah diugut bunuh ah long

JOHOR BAHRU – Sebuah keluarga di Taman Desa Jaya, di sini, hidup dalam keresahan setelah mereka diugut bunuh oleh ah Long, gara-gara pinjaman wang yang ditawarkan kepada salah seorang kekuarga mereka yang bekerja di Singapura

Mangsa yang hanya dikenali sebagai Ng, 37, berkata, ah long turut menyimbah cat merah di kediaman milik keluarganya di Taman Desa Jaya, di sini, selain menghantar gambar pistol menerusi aplikasi Whatsapp pada 8 Oktober lalu.

Kejadian bermula apabila adiknya yang bekerja di sebuah kilang di Singapura yang terdesak untuk menggunakan wang melayari laman media sosial pada awal September lalu untuk membuat pinjaman.

Jelasnya, walaupun adiknya berubah fikiran untuk tidak membuat pinjaman, namun mereka bertindak untuk melakukan pinjaman sebanyak S$1,000 (RM3,079)

“Biarpun tidak bersetuju dengan pinjaman tersebut, adik saya tetap membuat bayaran penuh beserta bunga. Namun, tidak lama selepas itu mereka memindahkan lagi S$2,000 bersamaan RM6158.38 kepada adik saya tanpa kerelaan.

“Setelah tak tahan berkali-kali diganggu ah long itu, adik bertindak menyekat nombor telefon berkenaan. Kini, kami ahli keluarganya di Johor menjadi sasaran mereka,” katanya pada sidang media di Tebrau, dekat sini, hari ini.

Anak sulung kepada tiga beradik itu berkata, seorang pemilik akaun Facebook yang menggunakan nama Richard Lou memuat naik gambar beliau bersama keluarga dengan menyatakan mereka berhutang dengan ah long.

Peniaga akuarium itu berkata, dia turut menerima mesej berunsur ugutan menerusi aplikasi WhatsApp dari nombor telefon berdaftar di Singapura yang mengugut untuk membakar rumah dan keretanya selain menyimbah cat merah.


INI KES 

PAK LONG CHINA 

MARAH PADA

ANAK MAK LONG

KAH KAH KAH

AMIN

KES CHINA

NAK BUNUH CHINA

KHALAS

Tiada ulasan: