PEMBINAAN SEMULA GAZA
MESTI MENEKANKAN KEWAJIBAN AMERIKA DAN ISRAEL
ATAS KEMUSNAHAN
SERTA BAYARAN GANTI RUGI
OLEH PELAKU JENAYAH PERANG
DAN GENOSID
Dalam usaha membina semula Gaza yang kini menarik perhatian antarabangsa, adalah amat penting bahawa usaha pemulihan tidak hanya tertumpu kepada pembinaan fizikal semata-mata, tetapi juga kepada keadilan, akauntabiliti, dan pampasan daripada pihak yang bertanggungjawab atas kemusnahan tersebut.
Amerika Syarikat dan Israel, sebagai pelaku utama dalam kehancuran Gaza, mesti dipertanggungjawabkan atas tindakan mereka serta memberikan ganti rugi penuh terhadap kehilangan nyawa, kemusnahan infrastruktur, dan kemerosotan kehidupan rakyat Palestin.
Kemusnahan di Gaza, akibat pengeboman tanpa henti oleh Israel dengan sokongan ketenteraan dan kewangan langsung daripada AS, telah menyebabkan ribuan kematian orang awam, kemusnahan infrastruktur penting, dan bencana kemanusiaan yang belum pernah terjadi sebelumnya.
Badan hak asasi manusia bebas, pakar undang-undang, dan organisasi antarabangsa telah membangkitkan kebimbangan serius mengenai jenayah perang serta tindakan yang berunsur genosid.
Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah mengakui kemungkinan berlakunya tindakan genosid, dan proses perundangan yang sedang berjalan mesti memastikan bahawa mereka yang bertanggungjawab—baik pemimpin politik mahupun ketenteraan—dihadapkan ke muka pengadilan.
Masyarakat antarabangsa mesti menuntut:
1.Ganti Rugi dan Pampasan Penuh:* Israel dan sekutunya, termasuk kerajaan AS, mesti membiayai pembinaan semula Gaza sebagai tanggungjawab terhadap kemusnahan yang mereka lakukan.
2.Siasatan Jenayah Perang dan Akauntabiliti:* Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) serta badan perundangan lain mesti meneruskan siasatan terhadap jenayah perang dan memastikan keadilan bagi mangsa.
3.Penamatan Bantuan Ketenteraan dan Kewangan kepada Israel:* AS mesti segera menghentikan bantuan ketenteraan dan perlindungan diplomatik terhadap tindakan Israel yang melanggar undang-undang antarabangsa.
4.Penamatan Sekatan ke Atas Gaza: Sebarang usaha membina semula Gaza mesti disertakan dengan penghapusan sepenuhnya sekatan Israel yang telah melumpuhkan ekonomi Gaza serta menafikan hak asasi rakyatnya.
Pembinaan semula Gaza bukan hanya mengenai pembangunan fizikal—ia juga mengenai keadilan. Sebarang usaha untuk membersihkan jenayah Israel atau membebaskan AS daripada peranannya dalam kekejaman terhadap rakyat Palestin mesti ditolak dengan tegas.
Keadilan sejati menuntut agar pelaku jenayah perang dan genosid membayar atas kemusnahan yang mereka lakukan, baik dari segi undang-undang mahupun kewangan.
Masyarakat antarabangsa mesti berdiri teguh bersama rakyat Palestin dalam menuntut akauntabiliti, pampasan, serta pengakhiran terhadap kitaran kekebalan yang membolehkan Israel dan sekutunya melakukan kekejaman tanpa sebarang akibat.
Cik Gu Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden MAPIM
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia ,
Space U8 , Eco Mall , Bukit Jelutong , Shah Alam , Selangor
azmiabdulhamid58@gmail.com

Rilek la..jaga jamban di kuala lumpur dulu, tampal jalanraya pelesitin akan jadi riveiera tunggu dan pak chu cheng.
BalasPadambaguslah trump halau semua dengan hamas, bomas, pundek serta gundek sekali..
BalasPadam