Isnin, 15 April 2013

SATU PENGISTIHARAN UNTUK SEBUAH UNIVERSITI


SATU PENGISTIHARAN
ADALAH DI MAKLUMKAN
OLEH PEMEGANG MOHOR BESAR
RAJA RAJA MELAYU
DENGAN BANGGANYA 
MEMASHORKAN
DARI HARI INI
SELAGI ADA BULAN DAN BINTANG
UIA   AKAN DIKENALI SEBAGAI  UIDG
justeru
UIA  KINI
DIPANGGIL UNIVERSITI DONUT GOMBAK
 MAT BENGONG
 BERSAMA MINAH BANGANG
SEDANG MEMBANGANGKAN DIRI 
UNTUK DIJADIKAN LAWAK DAN KUTUKAN
SEPANJANG ZAMAN

HAMPEH DARI MENARA GADING

Hampeh.... Adakah ini yang dikatakan menimba ilmu di MENARA GADING? Ciss.. kalau nak masuk buku rekod Guinness...buatlah perkara yang lebih bermanfaat kepada masyarakat... Contoh: 1.Cara pembuatan Donut yang tahan lama kaa... 2.Resepi baru Donut kurang gula tapi sedap dimakan kaa... Kalau sekadar nak susun je...

Ptui..anak saya yang kencing bersepai pun boleh buat daa... Patutlah ranking universiti kat malaysia nie makin merosot... orang lain buat penyelidikan penanaman CABAI...diaorng ni memebentuk pelajar yang kat kepalanya ada CIBAI... on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/15/13 
GILA DONUT
Mungkin ada yang tak lihat menyeluruh program SRC ini. Ada 7 aktiviti, dan 3 daripadanya program intelektual; - International Women's Day - National Leadership Conference (yang disampaikan juga oleh Anas Alam Faizli - TFTN, Wan Aimran - HAKIM dan Zul Fikri Zamir - TFTN) - Forum: Seni & Tamadun - kritikan dan peredaran zaman (panelisnya Buddhi Hikayat, Yasin - Penyanyi Reformasi, dan Dr Iqbal) Bagi yang terlepas mana-mana 3 program ini, dan kata program amal Doughnut of Hope itu 'x ada pekdah langsung'. Tahulah bahawa program donut sahaja yang keluar pada surat khabar, dan yang lain tak bergitu 'menarik' untuk terpampang dalam surat khabar, lagi-lagi PRU13 akan menjelma ini... on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
ziczac
on 4/15/13 
LAGI GILA DONUT
Alhamdulillah tepat jam 7ptg tadi 19300 Donut telah dibahagikan kepada 25 rumah kebajikan dan anak yatim, 2sekolah berasama sekitar Gombak dan staff serta students warga UIA dan orang awam. Kenapa Donut? Donut mudah dihasilkan dan lebih tahan lama. Malah, ia merupakan makanan biasa bagi masyarakat Malaysia. Ia juga boleh dimakan dan mampu mengelakkan pembaziran. "Kill 2 birds in 1 stone".

 Bajet dan bagaimana memperolehnya. Bajet IIUM SRC Carnival adalah sekitar RM50-60 ribu dan IIUM hanya meluluskan RM 8000 sahaja. Selebihnya adalah hasil usaha komiti mencari penaja dari Shell, ImtiazDigital Printing, Jabatan Agama Islam Selangor dan sebagainya. Kos Bnut adalah sekitar RM20 000. Bagaimana kami mampu bayar?

 Segala keuntungan dari usrah Musical, National leadership Conference dan sbgnya telah digunakan untuk menaja pembikinan Donut ini. Objektif? Objektif utama adalah bersedekah. Malah, dari mesyuarat pertama telah diputuskan sekalipun kami gagal masuk Malaysia Book of Records on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
ziczac
on 4/15/13 
UNIVERSITI  DONUT
Bro.. Ini yang dinamakan cipta rekod SYOKKK sendrii...angkat bakul..guling2 dalam gaung.. Donat lar, dongkey lar..sapae lah punye idea bebal tu..kalu budak skolah tadika boleh buat rekod itu ni..ni budak UUUUU...yuuuuu.. Adoii kaki bodek tahap gabann,,sian budak UUU..inter Nati Oooo NAL lagi tuuu.. Dari Prof sampai tukang karut..semua nak glameerr INI KALI LAH! on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13

UIA pun dah jadi mcm UUM!???? cipta rekod buat donut?? .....................arghhh!! on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13 
WHAT THE FUCK UIA?
WTF UIA u are trying to proof? Tak ada kerja lain yg membawa hasil yg berfaedah daripada membazir begini..come on!!..there are lots of other areas or research that UIA can do other than this stupid and foolish thing!! Shame on you!! on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
alfaris
on 4/15/13 
BETUL KE UIA INI UNIVERSITI?
najib kata tak perlu tukar kerajaan., saya setuju kalau dia kata kerajaan perak yang diterajui oleh PR pada pilihanraya 2008 dulu tak perlu tukar walau dengan apa cara sekalipun, tak perlu lompat parti, tak perlu fitnah orang, dan kerajaan negeri kelantan sekarang pun tak perlu tukar sebab rakyat bahagia dengan pentadbiran TGNA., 

kerajaan selangor pun tak perlu tukar sebab rakyat selesa terutama rakyat miskin tak perlu bayar bil air bersama kerajaan PR, kerajaan Pulau Pinang tak perlu tukar sebab nasib rakyat jauh lebih terbela daripapa sebelu, sebelum sebelum dan sebelumnya., tapi yang amat perlu ditukar ialah kerajaan BN peringkat Pusat mahupun peringkat negeri sebab terlalu banyak kecurangan, pengkhianatan, penipuan, permainan politik kotor dilakukan oleh pemimpin BN seluruhnya sehingga orang melayu dah tak sudi ngan UMNO,kaum india menolak MIC/PPP, kaum cina meluat ngan MCA/gerakan.., so give us the reason kenapa kerajaan tak perlu ditukar, dengan segala penyelewengan dan on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13
 KERJA BANGANG
Kerja2 bangang! kerja2 yang tak mendatangkan untung oleh si bahalol. Buat malu negara. Ingatkan kejayaan meneroka angkasa lepas ke kejayaan neklear ke... Inikah taraf `ilmuan' Malaysia?! on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13
 ADA 19 EKOR TUKANG KIPAS
bro tt lu termiss 1 group lagi la... selain 18 tukang bakar yg bertungkuslumus menjayakan usaha bikin hati2 kita yg baca berita ni panas menggelegak, juga terdapat sekumpulan 19 orang, tukang kipas, yg tertonggeng terbonggeng menjayakan usaha mengipas dan mencium bontot dan menjilat kasut, supaya berita ini dimahsyurkan ke seluruh 1malaysia hingga ladang2 felda malah rumah2 panjang orang2 asal,

 dan supaya mereka semua, keutamaan diberi pada kumpulan 19org ini, dapat enter frame depan sekali, malah siap dirakam bersalam dgn datuk perut boroi berbaju batik berseluar kain licin berstokin jenama larrie dan sewaktu, serta berkasut hitam kulit atau faux leather yg digilap polish jenama kiwi...

 maka bersoraklah mereka sesama sendiri dgn penuh rasa gembira, teruja, puashati, dan bangga... kerana kini mereka sebarisan dan duduk sama tinggi dgn abang2 dan kakak2 senior mereka dari 1lagi institusi pengajian takberapa tinggi yg juga pernah mencipta rekod 1malaysia menggunakan apam semata2! - on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13 
NEGARA MAKAN BABI ADA ILMU
Di negara yg majoritynya makan babi pelajar universitinya akan menonjolkan rekaan atau inovasi terbaru atau tercanggih hasil ilmu yg di pelajari...tapi kat Malaysia buat logo donut itulah yg di banggakan...patutlah hasil didikan pelajar universiti Malaysiani teruk betoi..sbb pengajar dia lulusan kang kung dan kong kang..termasuk menteri yg jaga pun bangang.

Puih!!!! Tukar kerajaan agar lepasan pelajar U-kita berdaya maju,kreatif dan berinovasi..Saya syorkan TT tidak di lantik utk menjadi Menteri Pelajaran..takut nanti pelajar Universiti Malaysia asyik..kah..kah..kah..kah..kah..aje. Tarzan batu. on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13
 REKOD MAK CIK FELDA
Zaman gila... kalau takat buat rekod taraf makcik felda tak payahlah buat di universiti. Universiti adalah untuk menjana ilmu untuk kebaikan masa depan... susun donat... maunya aku tempeleng orang pertama yang beri idea tu, dan orang kedua yang menyokong idea tu. Kalau macam ni UMNO nak kata bankrap kalau beri pendidikan percuma mungkin ada logiknya.

 Tapi siapa acuannya... UMNOlah juga. PR kena syorkan mana-mana student yang buat kerja gila macam ni zaman PR memerintah dikehendaki membayar segera pembiayaan percuma yang diperolehi... itu namanya tiada perkembangan intelektual, naib canselornya juga perlu dipertanggungjawabkan... jadi lebih baik dihentikan seperti seorang penciplak hasil karya orang... siapa acuannya... BN dengan manifesto cut & paste. Kita wajar menghadiahkan sebalang kentut kepada pemimpin UMNO sebab manifesto cut & pastenya. on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13



TEH TARIK
http://tehtarikgelasbesar.tumblr.com/post/47964047835/mentaliti-klcc bro, baca ni bro! on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13

patutlah u kita tak masuk senarai... susah payah masuk u, ni keje depa. lepas dah jadi logo, di makan atau dibuang? isk isk isk on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13

KALAU INI LAH KARYA WARGA INTELEK MALAYSIA......AMAT SEDIH SEKALI on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
abd rahim
on 4/15/13

mereka ni layak dianugerahkan Bachelor Degree of Donut kelas pertama (BOD (Hons)) (time genting menghadapi PRU13 ni, ada jugak mamat U buat lawak tahap gaban! pehhh) on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/15/13
 UITM - UNIVERSITI INI TEMPAT MAMAK
tahap keintelektualan tertinggi budak uitm masa kini. klu budak kafir kat cambridge dengar, tentu mereka akan menangis kerana tidak terfikir bahawa donut itu adalah tahap tertinggi ilmu di universiti. kesian sungguh aku kat budak2 cambridge turrrr. sebabnya tak lain dan tak bukan kerana cambridge gagal melahirkan professor2 kangkong bertaraf global berbanding dengan uitm. nasib baik aku tak ada sedara mara kat cambridge...... on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
donutkahkahkah
on 4/14/13

LAGI PERTANYAAN 
Lepas donat tu siap....kemana donat tu akan pergi...kemulut manusia ke atau ke sungai gombak.....berapa lama kebatangkalian...opps...kebarangkalian donat tu akan bertahan sebelum sampai keperut...orang orang lapar kat muka bumi ni.......dan soalan paling agung...bila ke student student ni nak mati......buang karan dan buang sperma masam je mereka ni.....

ader buat logo pakai donat dah tu kemaruk nak diiktiraf.......pui...semua membonsai dan terbonsai...inilah makna BONSAI yang dipopoularkan oleh tukar tiub....BONSAI macam ni lah maksudnya.......palui/bodoh macam badukang/ikan DBKL.......hahhahahhah.... on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
DIDI KOTA BELUD
on 4/14/13

Muka2 budak bodo dan masuk u tanpa merit jew bertogel kat depan amik gambo tu.. jenis muka menempek dan kaki menebeng jew melayu ni.. kalo gua la kan..insyaAllah bunuh diri lagi mulia drpd menebeng muka buat kerja tarak pekdah cenggini... on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/14/13

Saya berikan tribute bagi acara ini di sini http://gedungakal.blogspot.com/2013/04/pelajar-uia-hasil-logo-terbesar-guna.html on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Gedung Akal
on 4/14/13

Mengong... on KEJAYAAN INTELEKTUAL YANG MEMBANGGAKAN
Anonymous
on 4/14/13

PENCERAHAN
DARI BUKU 
HISHAMUDDIN RAIS

----------

20 ulasan:

Awanama berkata...

Bro..

kalau bagi lar kat aku donat tu..aku tak makan ..Sebabye:

.. Dah berapa jam donat tu bersidai kat situ..kena lak air liur dan tangan2 tg tak cuci tu..

EEE...tahap idea ngarut...susun donat pusing2, prof yg bergambar oun sengehhhh ..dah macam muka donat pun ade..

Malaysia Boleh..Universiti of Donat ....

Awanama berkata...

505 tarikh mengundi adalah isyarat SOS BN kepada rakyat agar mereka dapat menyambung nyawa

inikalilah UBAH

Awanama berkata...

errr... HALAL ke donut tu??
Ada sijil JAKIM?
Dah dapat approval dari asang ali?
Donut tu bukan makanan asasi melayu, kalau makan jugak tak lari akidah ke?

kah kah kah

ps: bebudak dan staf uia tak payah laa nak spin cakap mcm2 pasal projek tu. dah terbukti korang 'kaki bodek' dan 'gila nama' dgn buat benda tak berfaedah dan merendahkan tahap intelek korang :)

just wonder what would aziz bari would say :)

Awanama berkata...

sikit nya komen? mana fans? hihihi

Awanama berkata...

Universiti donat antarabangsa! Buat malu umat ajer!

Awanama berkata...

Kuar U besok klu tak ada kerja boleh le susun donut. Gaji ribu2 tu!

Awanama berkata...

U donut ni duduk tangga ke berapa kat asia tenggara?

Awanama berkata...

Tentu mak bapak korang berasa bangga kerana dapat mencipta logo dengan menggunakan donut :)

Awanama berkata...

orang yang pung-pang2 cakap pasal intellectual, bahasa yang digunakan sendiri pun tak menunjukkan anda seorang yang berilmu. Orang berilmu selalunya beradab. kesian. kesian. kesian. ulasan yang diberikan pown menunjukkan anda seorang yang mungkin education tahap tadika jer. kesian...

Awanama berkata...

utk makluman,komiti yg masuk dlm dewan tu semua kena pakai glove,apron,cap n mask....
utk ape?????
rase2 orang yg tinggi intelek mcm korang paham kot...
so xde lah istilah air liur nak terpercik ke,tangan x basuh ke...
hygiene is important,x kan lah kitorang nak bagi makanan yg kotor pulak kot...kesian,x sanggup nak aniaya orang lain :)

akhir kata:
*biarlah nampak bodoh di mata orang ramai,asalkan Tuhan tahu kerja kami,niat kami...*
*buatlah baik kepada org lain,biarpun sedikit*
x gitu eh?hehe

the end.........

Awanama berkata...

Assume UIA wat bende yg x betul, bloggger yg tulis ni wat bende yg betul ke? Bahasa yang digunakan x menunjukkan tahap pemikiran matang pun, tapi ada hati nak ukur tahap pemikiran student University lain. Tengok cermin dulu.

Awanama berkata...

Surah Al Hujurat, Ayat 12
"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (Al hujurat :12)

Terima kasih atas semua ulasan yang berasaskan auta korg. wah.. untung warga uia. semakin banyak pahala mereka. :)

Awanama berkata...

habis ni apa? bukan glove... Maaf, bukan melenting, tapi kena selidik dlu... http://andyhowtt.com/wp-content/uploads/2013/04/donutofhope2.jpg

Awanama berkata...

Woit tanpanama 2:12... lu mau pahala banyak mana? Amik sajalah... lu mau monopoli syurga pun, amik sajalah... kami haper pedulik... minta sama Allah berapa pahala yg kamu mau... angkut sajalah berpuluh2 lori sekalipun...kerana pahala, buat kerja bodoh pun takper.. lepas ni buat la program menjilat jubur pulak kerana Allah Taala..kahkahkah..

Dasar pelajar dan universiti bodoh dan kaki bodek... bangang dan nyaman.. mentaliti UIA... dpt masuk belajar bukan kerana intelek..tapi krn nasib keputusan atas paper jer.. asal org ramai kritik bodoh jer.. mengadu sama Allah... bukannya nak buktikan kpd masyarakat yg kita tu semakin cerdik..tapi berterusan tunjuk mentaliti bodoh mcm telo...

Universiti tu duit org ramai dan pembayar cukai..gaji pekerja sumer rembat duit org ramai dan pembayar cukai.. semua fasiliti guna duit org ramai dan pembayar cukai...jgn bodohkan org ramai dan pembayar cukai dgn konsep bodo kebuluq pahala yer...tunjukkan kualiti pelajar universiti... atau berhenti sajalah kalau terus nak membodek, bersedekah sana sini dan jadi kaki menebeng...

Amir Yugi berkata...

Salamalaikum.

Saya pemegang ijazah muda kejuruteraan Elektrik-Telekomunikasi dengan kepujian.

With that said, saya pon merasakan ini kerja yang remeh temeh. Donut berlambak tuh, boleh support brapa rumah anak yatim? Dan sbb ia adalah donut maka orang makan utk minum petang aje. Gilo makan malam, pagi, tgh hari makan donut. Katakan ia bole disimpan dipeti ais, tak kan ko nak paksa org tu makan donut2 tuh sampai habis? Satu lagi, tak semua orang suka donut.

Camni lar, apa kata dari korang mengeluarkan donut, korang tolong bekas Ketua Hakim, Tun Abdul Hamid Mohamad:

"Tun Abdul Hamid Mohamad telah menulis surat kepada semua fakulti-fakulti Islam di semua IPTA tempatan untuk mengharmonikan undang-undang syariah dan sivil - tapi tak terjawab. Mengapa?"

Bukan korang tak menyumbang tapi tak kan nak mengharapkan UZAR je yang menerangkan Islamic Finance?

Bersama kita memajukan diri dan institusi pengajian supaya umat Islam mendapat berkat dan rahmat. WA.

Awanama berkata...

aku rasa susun donat ni kira up sikit la dr rekod malaysia tuang minyak 4t dlm enjin secara serentak..kahkahkah...

Awanama berkata...

butthurt dak2 uia ni kena komen u oll's.. beramai2 dia masuk TT, x pasal je rating naik.. gua bet blog TT jadi viral kat UIA nun..kahkahkah.

moralnya, jadikan pengajaran la bhai, lain kali buat benda yang jauh lagi pekdah. nak susun benda wat logo ke, wat muka rektor ke, byk lagi benda lain leh guna. especially barang2 kitar semula.. botol PET contohnya, dalam tu korang letak pasir kaler2, cantik jugak pe.. makanan ni tak yah la masuk list,ngarut je.

pada yang komen kata komiti yang masuk dewan tu pakai glove and mask bagai, alasan agak kurang memberangsangkan. tgk kat pic tu je lu boleh agak, berapa ramai manusia masuk dewan tu nak tangkap gambar la and macam2 benda yang boleh terjadi pada makanan yang terdedah. pas tu korang gi derma kat anak yatim? pesal tak buat masak je donut tu kemudian terus bagi kat anak yatim time panas2, lagi sedap di makan..ke sebab memang tujuan utama nak masuk rekod?

honest gua tanya, kalau lu, nak makan tak donut yang pas di buat bahan pameran? or lu jadi ajk komiti, lu bagi tak famili lu makan donut tu. or kalau lu nak gi beli donut kat kedai, lu beli tak donut yang pas di buat pameran or lu beli donut yang di letak elok dalam shelf?

p/s.. heran dengan org malaysia, suka sangat nak buat rekod, especially pas ada buku rekod malaysia tu. kalau buat kajian scientific or rekod yang org barat tak mampu buat, not bad jgk. ni rekod lemang terpanjang, kek terbesar, cincin and bag termahal, bom paling membunuh, rambut terbesar, songkok tertinggi... alahai...

-dari gua yang penah belajar kat tadika-

Awanama berkata...

Nak tanya kat bebudak UIA ni..ape bende yg korang contribute to body of knowledge bile buat keje bangang gini..nak panggil MORON..korg masuk U tp level of intelectual tu..highly questionable..Admin UIAM pun siap bole lulus budget lagi..

Awanama berkata...

Some people are so narrow minded that they cant see things at different perspectives. tau nak condemn, without knowing the whole story. The donuts were done for a cause. Even if a better idea could have been used, something is better than nothing. It's easy to find faults. Media is actually very important, because that's the most powerful tool to influence people.and being human, it's normal to have negative thoughts first. so do I, but let's try and be objective in our thinking. I'm no angel, neither are the rest of us. *JustSaying

Awanama berkata...

so, macam nie ke bahasa orang terpelajar dan berakhlak? May Allah bless you..=)