Rabu, 23 Jun 2021

ANWAR AKAN ANGKAT SUMPAH

 


 

ANWAR GELOJOH

HINGGA JATUH

PAKATAN

AMIN

SEKARANG

GELOJOH LAGI

AMIN

DENGAN TAKTIK

GELOJOH

MUHYIDIN JATUH

AMINPembangkang jangan gelojoh minta buka Parlimen – Penganalisis

KUALA LUMPUR – Desakan agar persidangan Parlimen dibuka semula oleh sebahagian ahli Parlimen pembangkang dilihat sebagai langkah kurang bijak.

Timbalan Pengarah, Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Noorkartini Aboo Talib @ Khalid berpandangan, kerajaan ketika ini sudah melakukan sehabis baik bagi menangani saat-saat kritikal Malaysia dilanda Covid-19.

Beliau berkata, semua pihak perlu mengakui secara realitinya bahawa Covid-19 bukan palsu dan kadar kematian juga adalah jelas.

“Sebagaimana Kerajaan Perikatan Nasional telah jelaskan, setakat ini banyak bantuan telah diberikan.

“Antaranya pakej-pakej yang disediakan seperti memberikan bantuan segera, bantuan prihatin dan juga pelan pemulihan negara.

“Perkara ini diambil begitu serius oleh kerajaan,” katanya ketika menjadi panel program SKOP MG bertajuk ‘Agong Dengar Nasihat PM Atau…’

Noorkartini digandingkan bersama Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Pinji, Howard Lee Chuan How.

Noorkartini berkata, tindakan mendesak agar Parlimen dibuka dengan segera adalah bertentangan dengan sikap seorang wakil rakyat.

“Nampaknya kepembangkangan kena sabar, jangan gelojoh. Pakatan Harapan memang semua nak cepat. Tumbang pun cepat.

“Seri Paduka Baginda berkuasa memanggil Parlimen bersidang. Jawapan daripada istana begitu positif untuk Parlimen bersidang.

“Tetapi perlu diingat, ia adalah atas nasihat perdana menteri. Jadi kena berhati-hati apabila kita melihat kepada keinginan untuk cepat ini,” jelasnya.

Noorkartini berkata, kerajaan perlu menyediakan dahulu satu keadaan yang sihat dan selamat sebelum Parlimen dibenarkan bersidang.

“Memang ada banyak pihak yang tidak berpuas hati terhadap tindakan kerajaan yang melibatkan Seri Paduka Baginda dan Raja-Raja Melayu.

“Tetapi yang jelasnya, Seri Paduka Baginda dan Raja-Raja Melayu perlu berwaspada supaya institusi beraja tidak masuk perangkap yang begini,” katanya.

Banyak pihak yang mendesak kerajaan agar Parlimen Malaysia dibuka segera.

Antaranya veteran DAP, Lim Kit Siang yang menyatakan tiada gunanya jika Dewan Rakyat hanya dibenarkan bersidang pada September depan.

Majlis Presiden Pakatan Harapan sebelum ini juga membuat kenyataan bahawa Perdana Menteri, Mahiaddin Yassin perlu meletakkan jawatan jika gagal menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk membuka semula Parlimen secepat mungkin.

Kata mereka, sekiranya perdana menteri terus berlengah atau memberi alasan untuk melewatkan sidang parlimen, ia bukan sahaja bermaksud beliau telah mengetepikan pandangan Yang di-Pertuan Agong, malah ia memberi gambaran bahawa perdana menteri telah hilang keyakinan untuk terus mentadbir.

Desakan pembukaan Parlimen itu dibuat selepas Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini menzahirkan pandangan bahawa Parlimen harus bersidang secepat mungkin.

UMNO turut mengemukakan desakan sama melalui biro politik, yang memberikan notis agar Parlimen bersidang dalam tempoh 14 hari.

Tindakan UMNO itu bagaimanapun ditempelak oleh Pengerusi Ahli Majlis Parlimen Perikatan Nasional (PNBBC), i Shahidan Kassim yang berpandangan sebarang notis memanggil sidang Parlimen perlu dibuat 28 hari bukannya 14 hari.

 

SABAR KARO

KAH KAH KAH

GELOJOH NI

CEPAT PANCUT

KAH KAH KAH

TAK TAHAN LAMA

KAH KAH KAH

TAK CAYA KE?

KAH KAH KAH

TENGOK APA

TELAH TERJADI

KAH KAH KAH  

GELOJOH  SANGAT

SAMPAI 

TERTINGGAL JAM

KAH KAH KAH1 ulasan:

Unknown berkata...

Fuck u la hisham rais. If naftali can be pm, Anwar too can be