Sabtu, 12 Jun 2021

DARURAT AKAN DI SAMBUNG?

 


LAIN MACAM

BUNYI CAKAP

YB PARTI PELACUR

OPPS... SILAP

PARTI ISLAM

AMIN
Kabinet berperanan nasihat Agong berhubung tempoh darurat, kata menteri

KABINET akan menasihati Yang Dipertuan Agong sama ada darurat perlu disambung atau tidak, kata Takiyuddin Hassan.

Dalam satu kenyataan, menteri hal ehwal undang-undang itu berkata berdasarkan nasihat Kabinet, Agong bersetuju untuk mengisytiharkan proklamasi darurat untuk memerangi Covid-19 pada Januari lalu.

Takiyuddin berkata kerajaan memberi jaminan bahawa kesemua mekanisme yang wujud dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan serta undang-undang negara akan diikuti dalam membuat apa-apa keputusan mengenai darurat. 

“Persoalan mengenai sama ada darurat yang akan tamat pada tarikh tersebut diteruskan atau tidak atas budi bicara Agong sepertimana yang dibangkitkan tidak seharusnya timbul.

“Adalah menjadi tanggungjawab Jemaah Menteri untuk terus menasihati Agong selaku Ketua Utama Negara dalam membuat sesuatu keputusan mengenai kedudukan tempoh darurat,” katanya.

Beliau mengulas laporan Malay Mail semalam yang memetik kenyataan Ketua Pengarah Kesihata Dr Noor Hisham Abdullah bahawa hanya Agong mempunyai budi bicara sama ada keadaan darurat yang dijadualkan akan berakhir pada 1 Ogos 2021 perlu diteruskan atau tidak.  

Menurut laporan itu, Dr Noor Hisham berkata sebaik sahaja darurat berakhir, tiga pilihan raya kecil akan diadakan dan begitu juga pilihan raya Sarawak.

Darurat diisytiharkan untuk seluruh negara pada 12 Januari seghingga 1 Ogos dalam usaha mengekang penularan wabak Covid-19.

Di bawah Ordinan Darurat, Pilihan Raya Umum (PRU), PRN dan PRK tidak akan diadakan sepanjang tempoh darurat dilaksanakan.


WOIT

DARURAT

UNTUK LAWAN

KOBID

AMIN

BUKAN CARA

NAK JUAL

TANH RRI 

DI JLN AMPANG

UNTUK

BELI KERETA

  AMIN

UNTUK DAPAT 

BURIT KETAT

AMIN

KALAU ADA 

CARA LAIN

LAWAN KOBID

TAK PERLU

 DARURAT

KHALAS
2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kabinet menasihat agong, penasihat? Eh mcm pnh dgr je dulu.. British pn menasihat raja2 melayu camne nk buat keputusan.. Jgn gelak2 ya!

Tanpa Nama berkata...

Ak suka darurat... Hahhahahahahaaja biar semua kafan... Esok² boleh setting tuning baru... Bukan takat tukar tiub, tukar tayar terus...