SELAMAT BERBUKA PUASA
hari senin ini wilayah aku
redup dan berangin
aku tidak tahu bagaimana ditempat lain
petang ini agak senyap
yang aku dengar hanya
suara gagak yang jauh berligar
suara murai
suara ayam hutan
tidak kedengaran
anjing ajing juga
turut sama menunggu berbuka
sesekali aku dengar kicauan murai
dalam belukar
MEMASAK ADALAH LEBIH NIKMAT DARI MEMAKAN
hari ini untuk berbuka aku ada
rebus jagung muda
dan air tebu yang telah sejuk
MASAKAN PETANG INI
singang ikan tongkol
ikan yang aku beli kelmarin
kelihatan enak dan memberahikan
lala dengan tomato, buncis dan bayam
ini maskan terbaru aku lakukan
kuncinya lala wajib segar dan hidup
tomato menjadi asas
bawang puteh dan lada wajib sama
kerana aku tak suka pedas maka
aku mengunakan lada yang amat kurang
biasanya bila aku
membuat kupang gaya belgium
ada di campurkan sadikit air anggur puteh
disni kerana harga air anggur mahal
akau gantikan dengan memasukan asam nipah
lala ini seakan akan ratatouille
campuran sayuran bersama tomato
WASPADA:
memasak lala
kupang udang sotong dan kerang
atau barangan laut
rupanya sedang tetapi amat susah
memerlukan pengalaman
kalau terlalu lama
semuanya akn keras
kalau terlalu cepat
ianya tidak masak
hanya pengalaman yang
akan menjadi guru paling baik
NOTA:
untuk lelaki
yang akan tinggal dieropah
jika tidak pandai memasak
maka pedang jarang berasah
memasak dirumah
adalah jemputan yang paling
intim yang akan berakhir
dalam tandas kerana muntah tak sedap
atau berakhir di bilik tidooo
kah kah kah
SANDIWARA RADIO MALAM INI
JEMPUTAN KE SANDIWARA
sila layari radi bangsar
berita jam 10.00
kemudian jam 10.30 sandiwara radio
ini kesah baru
dapat didengar tiap malam
pada waktu 10:30
Lu pndai msk ke brader.....beli ajelh nnti pgi tong smph jwbnye......# nuajr..#
BalasPadamkahkahkah sangat setuju dengan nota tu
BalasPadamlu beli lagi murah drp lu masak
BalasPadamlu masak pun bukan sedap mana
baik lu beli
serupa gua jugak
salam ramadhan bro!!! untuk masak ...perlu berguru jugak :D...kalau nak dapat guru hebat untuk lala...sila ke SS2 pj...sana ada guru hebat....tapi kalau aku...tumisan jgn di tinggal anchovies... pasti enak masakan nanti :D...selamat mengimarahkan ramadhan dengan masakan :D
BalasPadambro isham, mau request entry poetic mcm last ramadhan..deep menusuk..lagi deep lagi bagus..kerana akhirnya, segala perbuatan, keputusan dan pilihan datangnya dari sudut yang dalam..
BalasPadamKalau bro isham nak mai eropah bagitau la lepak mane. Boleh kot-kot jumpe kat negara wa duduk ni ke.kalo takat nak masak pe de hal. Gua pun macam tengah nak plan bukak restoran kat sini. Haha. Masak gua power. Haha.
BalasPadamyg tahun lepas punya cerita mmg menusuk kalbu..menitik ayaq mata jantan aku..
BalasPadam