Jumaat, 17 Jun 2016
BETUL KE DARAH TINGGI?
DARAH TINGGI
Patin TEMPOYAK lagi ke ????? Darah TINGGI bulan puasa cepat KIOK pulak Cepat RAYA cepat tua lah gaya nya Mat LOL makin kaya ber gaya wokay.... Rakyat makin papa kedana miskin lah Melayu Melayu mana lah ada duit pun Kalau ada lebih pun dari Pau Pau Pau MAT KAMPAU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! on SELAMAT BERBUKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/16/16
JERING MUDA
Lu ni TT, makin lama makin melampau la. Jering pulak dah.. kenuak lu x mau ka? Jering muda, jering jeruk, kenuak muda, kenuak jeruk, petai jeruk, bua nenering lagi best. Sapa besa kene buah nenering.. petai jatuh nombor 2 la.. mana nak cari nenering ni.. lu cari sendirik la.. kahkahkah.. padan muka.. on SELAMAT BERBUKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/16/16
-----------
Tudia, petai nering ni boleh didapati di kawasan hutan Kroh, Gerik, Lenggong dan Baling. Persekitaran Gunung Inas. Biasanya buah petainya sama mcm petai biasa. Atau lebih kontot sikik. Bezanya bila sudah tua, kulit disekitar bijinya mengeras padat dan bewarna hitam mcm biji ciku. Bijinya kecil, adakala membesar spt separuh biji buah laici. Perlu dikacip hujungnya yg bujur dan disemai terlebih dahulu beberapa hari untuk melembutkan kulit dgn kaedah pencambahan.
BalasPadamSemai atas tanah dlm pasu saja pun boleh. Kendian bila kluar tunas, barulah kulitnya menjadi lembut. Time ni la kumpul banyak-banyak utk tugasan mengupas kulit biji. Bila dikupas dan dikumpul, nampak mcm tauge hijau besar pulak.
Ada yg panggil petai kerayong. Petai ini rasanya lebih enak berlemak dari petai biasa. Rasa mcm petai lemak dan kacang pistachios. Pada saya, ianya tak berbau hancing dan haring lps makan. Sayang sekali, petai ni susah jumpa di pasaran secara komersial. Mungkin di Sabah Sarawak ada juga. Bukan pupus, tapi makanan orang kampung. Banyak lagi hasil hutan tak dijual di pasaran terbuka. Terutama seladang, pelanduk, rusa, landak, kambing gurun, ayam hutan yg menjadi makanan yg sukar diperolehi orang-orang kampung pedalaman sendiri. Tambahan pula, sejak akhir ini, senapang dah sedikit demi sedikit ditarik balik oleh gomen.
Nak order, kene tanya org kampung di pedalaman Batu Kurau, Kupang, Baling, Lenggong dan Grik. Rege tak mahal mana.
Ianya sejenis ulaman yg perlu anda cuba sblm mati. Masuk kubur, mmg lidah akan terjelir-jelir meleleh air liur kerana semasa hayat tak sempat merasa petai nering ini. Percayalah cakap saya duhai sang kerbau. Wallahuaklam.
http://idristalu.blogspot.my/2010/03/petai-kerayong-nering.html?m=1