Makan di kedai akan jadi lebih mahal, kata perniagaan
MAKAN di premis boleh menelan kos lebih tinggi memandangkan restoran bersedia untuk menaikkan harga berikutan peningkatan kos bahan mentah dan isu kekurangan buruh yang tidak dapat diselesaikan, kata pengusaha makanan dan minuman.
Mereka memberitahu The Malaysian Insight kenaikan harga tidak lagi terhad kepada sayur-sayuran, tetapi juga bahan lain seperti makanan laut, minyak masak dan gula.
Malah kekurangan buruh yang berterusan juga mendorong kenaikan gaji, meningkat sehingga hampir 40 peratus.
Towkay warung takut lu bg review tak bagus sbb tu dia kasi lu bawak sambal belacan tempoyak ikan keli dan jering sendiri siap masak sekali. Kalu ramai regular mcm lu tak lama tutup lah kedai.
BalasPadamJangan lupa, pesan tukang masak tu jangan letak Pak Aji. Warga 6 siri kena banyak makan ulam dan salat. Joniwalker sekali sakala okay...
BalasPadam