Selasa, 15 Julai 2025
BUNUH PEMBAWA BERITA
Mesyuarat kehakiman: Mkini disiasat lagi, polis mahu tahu sumber
Polis sekali lagi menyoal siasat Malaysiakini berkenaan sumber kebocoran maklumat yang didakwa berlaku dalam mesyuarat Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (JAC), susulan laporan polis seorang hakim kanan.
Pegawai dari Unit Jenayah Terkelas Bukit Aman mengemukakan soalan tambahan kepada editor eksekutif Malaysiakini, RK Anand, berkenaan identiti sumber kebocoran tersebut.
Namun, seperti sesi sebelumnya, Malaysiakini enggan mendedahkan sebarang nama kerana tertakluk kepada etika kewartawanan untuk tidak mendedahkan sumber kewartawanan.
Siasatan itu dibuat selepas Malaysiakini menghubungi seorang hakim kanan pada 12 Jun untuk mendapatkan ulasan berkenaan dakwaan yang dikatakan timbul semasa mesyuarat JAC.
Hakim tersebut tidak memberikan respons dan sebaliknya mengarahkan seorang pembantunya membuat laporan polis pada hari yang sama.
Selepas itu, kenyataan dirakam daripada Anand dan editor berita Zikri Kamarulzaman.
SEMUA
KERAJAAN ZALIM
DALAM DUNIA
AKAN MEMBUNUH
PEMBAWA BERITA
AMIN
BUKAN MENYELIDIK
APA ISI BERITA
TAPI BUNUH
PEMBAWA BERITA
KHALAS
KE DATARAN MERDEKA 26 JULAI 2025
TURUN
KE DATARAN
MERDEKA
SABTU JAM 2 PTG
26 JULAI 2025
AMIN
Unknown commented on
"HAKIM DAN KES ISAP PELIR"
ex minister vs ex Armano/banduan 123 action tapi rakyat susun atur aksi ramai ramai d jalanraya d mana mana kerja buat fardhu ain & kifayah tahniah semoga berjaya!! Tabik 🤩🤗😄😅
Unknown commented on
"RIBU RIBU DAH MULA KELUAR"
jika nuar x turun orang ramailah yang turun turun kah kah kah turun ramai ramai keadilan kesejahteraan buat kita orang ramai, togetherness strongest?
SEMUA KERANA GAGAL ISAP PELIR
Sumber PH: MP minta Anwar tak calonkan hakim terpalit skandal kehakiman
Dalam pertemuan semalam, beberapa ahli Parlimen PH telah memberitahu Perdana Menteri Anwar Ibrahim agar tidak mencalonkan seorang hakim kanan bagi jawatan tertinggi kehakiman.
Ia menurut beberapa sumber dalaman yang turut hadir dalam pertemuan semalam, yang diadakan di kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya.
Namun, menurut ahli-ahli Parlimen tersebut, Anwar tidak mendedahkan jika hakim itu - yang terpalit dengan dakwaan campur tangan kehakiman - termasuk dalam senarai nama yang diserahkannya kepada Majlis Raja-Raja.
“Dia (Anwar) berkata keputusan terletak di tangan Majlis Raja-Raja.
“Cara dia menyatakannya seolah-olah seperti berkata ‘mesej diterima’,” dakwa seorang ahli Parlimen.
Dakwaan itu disokong oleh seorang lagi ahli Parlimen, daripada parti lain.
Sumber kedua ini mendakwa walaupun pertemuan itu dibuat secara tertutup, Anwar tidak menunjukkan kepada mereka senarai hakim yang dicadangkan kerajaan untuk menjadi Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan dan Hakim Besar Malaya yang baru.
“Kami telah berbincang, tetapi ia pertemuan tertutup…namun kami tak nampak (senarai).
“Ini adalah antara Perdana Menteri dan Majlis Raja-Raja. Jadi saya tak dapat sahkan kepada anda (jika nama hakim itu ada dalam senarai,” kata sumber itu.
Sementara itu, seorang lagi ahli Parlimen mendakwa Anwar dengan jelas memberitahu hakim tersebut tidak termasuk dalam pertimbangan.
“Sah namanya (hakim tersebut) tiada dalam senarai PM kepada Yang di-Pertuan Agong. Tiada namanya untuk (jawatan) Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan atau Hakim Besar Malaya atau Sabah dan Sarawak.
“Tak ada nama dia,” dakwanya lagi.
Majlis Raja-Raja akan bersidang bermula hari ini hingga 17 Julai.
Pertemuan dua jam
Semalam, Anwar mengadakan pertemuan hampir dua jam bersama ahli Parlimen PH, dengan tumpuan berhubung kontroversi sekitar institusi kehakiman.
Menurut Ahli Parlimen Bangi Syahredzan Johan, antara isu yang dibangkitkan ialah dakwaan kebocoran minit mesyuarat Jawatankuasa Pelantikan Kehakiman (JAC), iaitu dokumen yang didakwa mengandungi dakwaan serius mengenai campur tangan kehakiman melibatkan seorang hakim kanan.
Kebimbangan berhubung hakim tersebut kian mendapat perhatian dokumen yang didakwa sebagai minit mesyuarat JAC itu tersebar pada Sabtu lalu.
Dokumen berkenaan dilihat menyokong dakwaan campur tangan kehakiman yang timbul pada bulan lalu, susulan kebocoran laporan polis yang dibuat bagi pihak hakim terbabit.
Polis telah memulakan siasatan, antaranya di bawah Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi (OSA) bagi mengenal pasti bagaimana dokumen sulit itu boleh tersebar di media sosial.
BILA GAGAL
ISAP PELIR
JADI KES
MAHKAMAH
JENG JENG JENG
NAK MENANG KES
MADAFAKA
LANTIK MALAON
TAK LAYAK
JADI HAKIM
KAH KAH KAH
MUSTAHIL
TAK FAHAM
KHALAS
MASUKI TIM PEJUANG RAKYAT
MASUKI TIM
PEJUANG RAKYAT
TURUN BERDEMO
26 JULAI 2025
KHALAS
Unknown commented on
"PEMBOCOR MAKLUMAT
HERO RAKYAT"
Dalam sistem kerajaan ini ada banyak team, ada team Mahathir, ada team Pak Lah, ada team Mahiaddin ada team Ismail Sabri, berbagai ragam berganti ikut pemimpin, sekarang ini PMX anggap semua menjadi team dia kah kah kah itulah silap banyak kah kah kah,
dia ingat siapa cium tangan masuk team dia kot, sebenarnya geng team cium tangan ini ambil peluang berteduh mencari kesenangan itu saja, akan sampai beralih pula ikut team baru, mungkin tak lama team baru naik takhta kah kah kah,
masa itu semua yang pakai kontrak akan dilupuskan sekaligus kah kah kah, ini bukan baru ini budaya lama kuno sejak zaman pemerintahan Melaka dahulu kah kah kah
YA AMPOON YA MAULANA
Pelantikan jawatan tertinggi hakim: Majlis Raja-Raja dijangka buat pengumuman esok
PUTRAJAYA: Majlis Raja-Raja dijangka mengumumkan pelantikan jawatan tertinggi badan kehakiman esok, sekali gus menamatkan polemik isu berkenaan, kata Anwar Ibrahim.
Perdana Menteri berkata, perbincangan panjang berhubung perkara terbabit diadakan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja yang berlangsung hari ini.
"Pagi ini saya sudah berbincang panjang dengan Majlis Raja-Raja dan saya fikir biarlah mereka yang membuat keputusan dan esok, mudah-mudahan akan ada satu pengumuman yang akan menolak semua persepsi negatif terbabit.
"Insya-Allah, apabila pengumuman dibuat nanti, ia akan membuktikan bahawa kerajaan ini, Kerajaan MADANI benar-benar komited kepada reformasi, termasuk prinsip kebebasan badan kehakiman," katanya.
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
I RES MI
KES MI LOD
KAH KAH KAH
KHALAS
DEMO 26 JULAI 2025 LAWAN MUNAFIQ
TURUN
126 JULAI 2025
DATARAN MERDEKA
LAWAN MUNAFIQ
KHALAS
Unknown commented on
"TURUN MADAFAKA TURUN"
Akhir zaman semuanya berkesempatan terutama golongan munafik kah kah kah, cakap siang malam ayat tetapi hakikatnya semuanya sebagai kabur belaka, yang penting curi rompak sapu apa saja demi agama bangsa negara amin kah kah kah sentiasa bersyukur amin
PANAS BAWA MAUT
Gelombang panas di Sepanyol menyebabkan 1,180 kematian dalam tempoh dua bulan
MADRID: Kementerian Alam Sekitar Sepanyol berkata suhu tinggi telah menyebabkan 1,180 kematian di Sepanyol dalam tempoh dua bulan lalu, peningkatan mendadak daripada tempoh yang sama tahun lalu.
Menurut data, sebilangan besar mangsa yang meninggal dunia berusia lebih 65 tahun dan lebih separuh adalah wanita.
Kawasan yang paling terjejas ialah Galicia, La Rioja, Asturias dan Cantabria yang semuanya terletak di bahagian utara negara itu, di mana suhu musim panas yang lebih sejuk secara tradisinya telah menyaksikan peningkatan yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
Seperti negara lain di Eropah Barat, Sepanyol telah dilanda panas melampau sejak beberapa minggu kebelakangan ini, dengan suhu selalunya melebihi 40 darjah Celsius (104 darjah Fahrenheit).
Seramai 1,180 orang maut akibat kepanasan antara 16 Mei dan 13 Julai berbanding 114 orang dalam tempoh yang sama pada 2024, kata kementerian itu dalam satu kenyataan yang memetik data dari Institut Kesihatan Carlos III.
Jumlah kematian meningkat dengan ketara pada minggu pertama pada bulan Julai.
"Data itu menunjukkan satu peristiwa berintensiti luar biasa, dicirikan oleh peningkatan suhu purata yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan peningkatan ketara dalam kematian yang disebabkan oleh gelombang haba", kata kementerian itu.
Terdapat 76 amaran merah untuk kepanasan melampau, berbanding setahun sebelumnya yang tiada sebarang amaran.Musim panas lalu, 2,191 kematian dikaitkan dengan punca berkaitan haba di Sepanyol, menurut data dari Institut Kesihatan Carlos III.
Data dari Sepanyol itu mengikuti analisis saintifik pantas yang diterbitkan pada 9 Julai yang mengatakan kira-kira 2,300 orang meninggal dunia akibat sebab berkaitan haba di 12 bandar Eropah semasa gelombang panas yang teruk dalam tempoh 10 hari hingga 2 Julai.
Tidak jelas sama ada kajian yang dijalankan oleh saintis di Imperial College London dan London School of Hygiene and Tropical Medicine itu menggunakan metodologi yang sama seperti data Sepanyol.
PANAS PANAS
KERANA TANGAN
DAN KERJA
KITA MANUSIA
AMIN
KITA YANG
ROSAKKAN
ALAM INI
AMIN
ALAM SEDANG
MURKA
KHALAS
PEMBOCOR MAKLUMAT HERO RAKYAT
PEMBOCOR
MAKLUMAT
HERO RAKYAT
KHALAS
Unknown commented on
"MAKLUMAT BOCOR
DISAH TULIN"
Orang yang membocorkan minit mesyuarat itu adalah "HERO RAKYAT". Orang itu mendedahkan keburukan dan penipuan dua manusia dajal yang menghuru-hara dan merosakkan kepercayaan rakyat kepada sistem kehakiman negara. Harap dewa-dewi sedar dan faham akan situasi ini!!!!!!
DERHAKA INI APA ?
Segera laksana titah adendum, ingkar satu penderhakaan – Zulfadli
KUALA LUMPUR – Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Batu menggesa kerajaan untuk menyegerakan pelaksanaan titah adendum yang melibatkan Najib Razak tanpa memberi sebarang alasan lagi.
Ketuanya, Mohd Zulfadli Amiruddin berkata, keengganan untuk melaksanakan titah tersebut merupakan satu penderhakaan serta penghinaan terhadap institusi raja yang menjadi tonggak Perlembagaan negara.
“Kewujudan titah adendum itu sudah disahkan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam prosiding Mahkamah Persekutuan, sekali gus, mengetepikan segala polemik dan penafian sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Pada 9 Julai lalu, media melaporkan AGC tidak mempertikaikan kewujudan titah adendum dikatakan titah Yang di-Pertuan Agong ke-16 yang membolehkan Najib menjalani baki hukuman penjara di bawah tahanan rumah.
Sebaliknya AGC mempertikaikan prosedur untuk mengemukakan titah itu sebagai bukti baharu dalam permohonan semakan kehakiman Najib di Mahkamah Tinggi.
Dalam perkembangan sama, Zulfadli juga mengecam kenyataan Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng yang menyifatkan kelonggaran kepada Najib untuk menjalani baki hukuman penjara secara tahanan rumah sebagai tidak munasabah.
“Kenyataan ini wajar ditolak secara tegas kerana permintaan sedemikian mencabar prinsip keadilan dan menimbulkan persepsi wujudnya layanan istimewa terhadap tokoh politik yang berpengaruh,” katanya lagi. –
WOIT
DERHAKA INI
KEPALA BANA APA?
KAH KAH KAH
KALAU DERHAKA
AKAN JADI BATU
ATAU
MADAFAKA
KAH KAH KAH
KHALAS
ANWAR MAHU AISKRIM MAHASISWA
ANWAR MAHU
AISKRIM
MAHASISWA
KHALAS
Unknown commented on
"TURUN TURUN TURUN 300,000 ?"
ini mmg terbaik
dengan mahakaya nuar bagi aiskrim
dengan mahasiswa nuar kasi akta hasutan
reformasi... yang kaya makin kaya yang miskin mampus la kau
apa lagi mahasiswa.. tunjuk kuasa korang turun jalan ramai2.. kempen turun anwar turun .. sampai dia kasi aiskrim
kkah kah kah
TRUMP BERI PUTIN 50 HARI
Trump beri Russia 50 hari tamatkan perang Ukraine
WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump semalam memberi amaran kepada Russia untuk menamatkan perang Ukraine dalam tempoh 50 hari atau berdepan dengan sekatan ekonomi baharu yang besar.
Beliau turut membentangkan rancangan menyalurkan bekalan senjata baharu kepada Kyiv melalui NATO.
Trump berkata, beliau sangat tidak gembira dengan Presiden Vladimir Putin, sambil menegaskan kesabarannya telah hilang terhadap keengganan pemimpin Russia itu untuk menamatkan pencerobohan Ukraine yang sudah berlangsung selama tiga tahun.
"Kami akan mengenakan tarif yang sangat teruk jika kami tidak mencapai persetujuan dalam tempoh 50 hari, tarif sekitar 100 peratus," tegas Trump semasa mesyuarat bersama Setiausaha Agung NATO, Mark Rutte.
Ahli Republikan itu menambah, tarif tersebut akan menjadi tarif sekunder yang menyasarkan baki rakan dagang Russia bertujuan untuk melumpuhkan keupayaan Moscow untuk bertahan daripada sekatan Barat yang sedia ada.
Trump dan Rutte juga mendedahkan perjanjian di mana perikatan ketenteraan NATO akan membeli berbilion dolar senjata daripada AS, termasuk bateri antipeluru berpandu Patriot dan menghantarnya ke Ukraine.
Rutte berkata, Trump mendakwa AS telah membayar lebih berbanding sekutu Eropah dan NATO untuk membantu Ukraine.
Jerman, Kanada, Denmark, Finland, Belanda, Norway, Sweden dan Britain adalah antara pembeli yang membantu Ukraine, tambah ketua NATO itu.
"Jika saya adalah Vladimir Putin hari ini, saya akan mempertimbangkannya semula dan saya harus memandang rundingan mengenai Ukraine dengan lebih serius," kata Rutte.
Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mengumumkan beliau sudah bercakap dengan Trump dan berterima kasih atas perjanjian senjata itu.
Canselor Jerman, Friedrich Merz berkata Berlin akan memainkan peranan penting dalam rancangan senjata baharu itu.
Bagaimanapun, ketua dasar luar Kesatuan Eropah (EU), Kaja Kallas, berkata tempoh akhir sekatan Trump terlalu lama.
"Lima puluh hari adalah masa yang sangat lama jika kita melihat mereka membunuh orang awam yang tidak bersalah setiap hari," katanya.
Trump cuba menjalin hubungan semula dengan Putin sejurus selepas memulakan penggal keduanya, dalam usaha untuk memenuhi janji kempen pilihan rayanya untuk menamatkan perang Ukraine dalam tempoh 24 jam.











