Selasa, 14 Oktober 2025

BERAPA LAMA DAMAI BOLEH BERTAHAN ?


BERAPA LAMA

DAMAI BOLEH

BERTAHAN ?

AMIN

ZIONIS TEMPATAN ATAU PASANG BENDERA SALAH ?


ZIONIS TEMPATAN 

ATAU PROJEK

PASANG

BENDERA SALAH?

KHALAS

SEKOLAH KITA DAH JADI SARANG SAMSENG?


SEKOLAH KITA

DAH  JADI

SARANG 

SAMSENG?

AMIN

MATI KENA TIKAM BUKAN KENA TERKAM



MB S'gor: Tiada motif perkauman dalam kes tikaman pelajar

Menteri Besar Selangor Amirudin Shari berkata pihak polis telah mengesahkan bahawa tiada unsur perkauman dalam kejadian seorang pelajar lelaki menikam mati seorang pelajar perempuan tingkatan empat di sebuah sekolah di Bandar Utama pagi tadi.

Katanya, perkara itu disahkan oleh Ketua Polis Selangor, Shazeli Kahar yang memaklumkan bahawa pihak polis akan terus menyiasat elemen jenayah kes ini dan memaklumkan perkembangan kepada orang ramai.

“Saya telah berhubung dengan Ketua Polis Selangor yang mengesahkan bahawa pihak polis sedang menyiasat kes jenayah ini, dan dimaklumkan bahawa kes ini tidak melibatkan unsur perkauman,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Amirudin, perkara ini akan menjadi keutamaan dalam mesyuarat exco kerajaan negeri, dan beberapa langkah termasuk usaha keselamatan dan sokongan kesihatan mental pelajar akan diputuskan segera.

“Sebagai seorang ayah yang turut mempunyai anak perempuan, saya tidak dapat membayangkan situasi yang sedang dilalui oleh ibu bapa mangsa, dan saya mengucapkan takziah kepada mereka.

“Semoga mereka diberikan kekuatan dan perlindungan dalam menghadapi tragedi ngeri ini.,” katanya.

Menurut laporan media, kejadian berkenaan berlaku sekitar jam 9.30 pagi apabila seorang pelajar lelaki tingkatan dua didakwa membawa senjata tajam yang dipercayai pisau ke sekolah sebelum menyerang rakan-rakannya.

Laporan awal turut mendapati suspek menikam beberapa pelajar lain dalam kejadian tersebut.

ADS

Mengulas lanjut, Amurudin berkata, sekolah seharusnya menjadi tempat paling selamat untuk anak-anak.

“Kerajaan negeri akan bekerjasama dengan pihak Polis Diraja Malaysia, Kementerian Pendidikan dan komuniti setempat supaya tahap keselamatan di semua sekolah seluruh negeri dipertingkatkan dengan segera,” katanya lagi.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Shamsudin Mamat berkata polis menemukan dua senjata tajam yang dipercayai digunakan suspek dalam kejadian tikam itu.

Kes tragik ini berlaku kurang dua minggu selepas satu lagi kejadian mengemparkan berlaku di Melaka, apabila empat remaja ditahan kerana didakwa merogol seorang pelajar perempuan tingkatan tiga di sebuah bilik darjah pada 2 Oktober lalu.

Pada 11 Oktober, polis memperoleh perintah reman enam hari terhadap suspek yang disiasat di bawah Seksyen 375B Kanun Keseksaan kerana rogol beramai-ramai.

Dua hari sebelumnya, ahli Parlimen Perikatan Nasional menggesa siasatan menyeluruh berhubung kematian murid tahun tmpat yang ditemui tidak sedarkan diri di tandas sekolah di Senawang, Negeri Sembilan, awal bulan ini.

Ketua Polis Negeri Sembilan Alzafny Ahmad kemudian mengesahkan hasil bedah siasat menunjukkan murid berusia 10 tahun itu meninggal dunia akibat tekanan pada bahagian leher, tanpa kecederaan lain yang ditemui.

Kes tikam di sekolah: Tiada unsur buli dikenal pasti buat masa ini - polis

Polis dilaporkan berkata, tiada unsur buli dikenal pasti setakat ini dalam kes tikam di sebuah sekolah menengah di Bandar Utama, yang menyebabkan seorang pelajar maut.

Free Malaysia Today melaporkan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Shamsudin Mamat berkata, meski motif pembunuhan masih dalam siasatan, buat masa ini tiada tanda-tanda buli terlibat.

Dia berkata, polis telah menahan suspek dan merampas dua senjata tajam yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu.

"Mereka berdua adalah pelajar di sekolah itu, jadi ada kemungkinan mereka mengenali antara satu sama lain walaupun mereka mungkin tidak berkawan," Shamsudin dilaporkan berkata dalam sidang media itu, sambil menambah bahawa kenyataan akan diambil daripada guru dan rakan mangsa.


SATU SIASATN

DI RAJA WAJIB

DI BUAT UNTUK

MENELITI

SISTEM SEKOLAH

HARI INI

AMIN

DULU ADA

LAPORAN RAZAK

ADA LAPORAN

RAHMAN TALIB

AMIN

MASANYA DAH

NAZAK 

SATU KAJIAN

MENYULURUH 

WAJIB DI ADAKAN

AMIN

TUBUHKAN SIASATAN

DI RAJA SEGERA

SEBELUM GEN Z

NAIK DARAH

AMIN

KHALAS

SATU LAGI MADAFAKA BERJAYA DI JATUHKAN


Presiden Madagascar meninggalkan negara itu selepas protes Gen Z


ANTANANARIVO: Ketua Pembangkang, sumber tentera dan diplomat asing semalam, memaklumkan Presiden Madagascar, Andry Rajoelina, melarikan diri dari negara Afrika itu.

Ini sekali gus menandakan kejayaan menggulingkan kerajaan susulan gelombang kebangkitan Generasi Z kali kedua di seluruh dunia, dalam tempoh lebih sebulan.

Ketua pembangkang, Siteny Randrianasoloniaiko, berkata Rajoelina meninggalkan Madagascar kelmarin, selepas beberapa unit tentera berpaling tadah dan menyertai penunjuk perasaan.

"Kami menghubungi pegawai di Pejabat Presiden dan mereka mengesahkan beliau sudah meninggalkan negara," katanya sambil menjelaskan lokasi Rajoelina kini belum diketahui.

Pejabat Presiden bagaimanapun enggan mengulas perkara itu.

Rajoelina menerusi perutusan kepada rakyat disiarkan di Facebook semalam, mengakui terpaksa berpindah ke lokasi selamat bagi melindungi nyawanya.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan lokasinya tetapi tampil tegas dengan menyatakan tidak akan 'membiarkan Madagascar musnah'.

Sementara itu, sumber diplomatik berkata, Rajoelina enggan meletak jawatan selepas ucapan itu, manakala sumber tentera memaklumkan beliau melarikan diri dari Madagascar, menggunakan pesawat tentera Perancis, kelmarin.

Pesawat jenis Casa milik tentera Perancis mendarat di lapangan terbang Sainte Marie, Madagascar, sebelum memindahkan penumpang, dikatakan Rajoelina yang tiba menaiki helikopter, selang lima minit kemudian, kata sumber tentera.

Radio Perancis RFI melaporkan beliau sudah mencapai persetujuan dengan Presiden Emmanuel Macron.

Bagaimanapun, Macron ketika ditemui selepas sidang kemuncak Gaza di Mesir, berkata tidak dapat segera mengesahkan laporan Perancis membantu Rajoelina melarikan diri dari Madagascar.

Katanya, ketertiban perlembagaan perlu dikekalkan di Madagascar, selain menjelaskan keluhan golongan belia negara itu tidak wajar dieksploitasi tentera walaupun mengakui memahami keadaan terbabit.

Demonstrasi tercetus susulan gangguan bekalan air dan elektrik, pada 25 September lalu, sebelum segera bertukar menjadi kebangkitan menentang pelbagai isu lain termasuk rasuah, kelemahan tadbir urus dan kekurangan perkhidmatan asas.

Rajoelina dilihat semakin terasing selepas hilang sokongan CAPSAT iaitu unit elit yang pernah membantu beliau merampas kuasa dalam kudeta pada 2009.

CAPSAT menyertai demonstrasi hujung minggu lalu, menyatakan mereka enggan melepaskan tembakan ke arah orang awam, selain mengiringi ribuan penunjuk perasaan di dataran utama ibu negara, Antananarivo.

Pasukan itu kemudian mengumumkan mereka mengambil alih kawalan ke atas angkatan tentera dan melantik ketua tentera baharu, mendorong Rajoelina memberi amaran mengenai cubaan rampasan kuasa, kelmarin.

Berdasarkan saksi Reuters, satu lagi pasukan separa tentera gendarmerie yang menyokong tunjuk perasaan turut mengambil alih kawalan terhadap pasukan itu serta menamakan ketua baharu dalam upacara rasmi dihadiri pegawai kanan kerajaan, semalam.

Sementara itu, Senat dalam kenyataan memaklumkan Presidennya yang menjadi tumpuan kemarahan awam sepanjang protes, dilucutkan jawatan, manakala Jean André Ndremanjary dilantik sebagai pengganti sementara.

Ketua Senat akan memangku jawatan Presiden sehingga pilihan raya diadakan, sekiranya berlaku kekosongan.

SATU LAGI

MADAFAKA

YANG ZALIM

DAN RASUAH

DI JATUHKAN

AMIN

 SRI LANGKA

BANGLADESH

NEPAL BERJAYA

AMIN

MOROKO MASIH

BERJUANG

AMIN

KIBARKAN BENDERA

LANUN LUFFY

KHALAS

BIJAK BERI PENCERAHAN


GUA TAK 

ARIF TENGOK

TIK TOK

AMIN

GUA BEBAL

DALAM HAL INI

AMIN

YANG BIJAK

SILA BERI

 PENCERAHAN

KHALAS

Unknown commented on 
"MURID BELUM
 DI BUKTIKAN BERSALAH"

merogol dengan video belum didapati bersalah.. zaman a.i ni mungkin cuma video a.i.. video a.i bukan video anwar ibrahim.. walaupun betul a.i juga ada video..

kah kah kah


Unknown commented on 
"MURID BELUM 
DI BUKTIKAN BERSALAH"

TT belum tengok video depa lagi ka...atau buta tik tok...nak bukti apa lagi depa sendiri dah bagi bukti senang kerja polis dan makamah...kakakakka...

MENCARI JALAN TENGAH



MOF Akui Jualan Rahmah ‘Sakitkan’ Peniaga Runcit — Banyak Aduan Diterima


KUALA LUMPUR, 14 Okt 25 — Kementerian Kewangan (MOF) mengakui program jualan harga murah anjuran kerajaan seperti Jualan Rahmah dan bantuan tunai Sumbangan Asas Rahmah (Sara) telah menjejaskan pendapatan ramai peniaga runcit di seluruh negara.

Timbalan Menteri Kewangan, Lim Hui Ying, berkata kementerian menerima “banyak aduan” daripada peruncit yang mendakwa jualan mereka merosot akibat pelaksanaan inisiatif Rahmah yang dijalankan secara besar-besaran oleh kerajaan.

“Betul, ini adalah situasi yang kita hadapi sekarang. Kita terima banyak aduan daripada pekedai yang perniagaan mereka terjejas kerana adanya Jualan Rahmah,” kata Lim ketika sesi pertanyaan lisan di Dewan Rakyat hari ini.

Menurutnya, kerajaan sedar akan kesan itu tetapi menjelaskan bahawa mana-mana peruncit tempatan juga boleh memohon untuk menyertai program berkenaan, agar manfaatnya tidak terhad kepada pihak tertentu sahaja.

“Kita rancang supaya sesiapa pun boleh mengambil bahagian. Kalau ada lokasi Jualan Rahmah terlalu hampir dengan peruncit, kita akan elak daripada adakan di kawasan itu,” tambahnya.

Lim yang juga ahli Parlimen PH-Tanjong berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Suhaizan Kaiat (PH-Pulai) yang membangkitkan rungutan peruncit di Johor, termasuk yang terkesan dengan pelaksanaan Jualan Kasih di negeri itu.

Walaupun mengakui impak negatif terhadap perniagaan kecil, Lim menegaskan tujuan utama program berkenaan kekal — untuk membantu golongan miskin tegar dan meringankan tekanan kos sara hidup rakyat.

“Kerajaan perkenalkan Jualan Rahmah dan Sara bagi membantu rakyat menghadapi kenaikan harga barangan asas, terutama golongan berpendapatan rendah,” katanya. @politiko.my


INI BENAR

BERLAKU

AMIN

KEADAAN INI

MEWAJIBKAAN

PENCERAHAN

KEPADA  PERUNCIT

AMIN

KERAJAAN

WAJIB BIJAK

MENCARI JALAN

 AGAR  RAMBUT

DI TARIK KELUAR

DAN TEPUNG

TIDAK TUMPAH

KHALAS

BERI MEREKA PELUANG BAIKI DIRI


MEREKA MASIH

MUDA 

AMIN

BERI MEREKA

PELUANG BAIKI 

DIRI

AMIN

Unknown commented on

 "MURID BELUM 
DI BUKTIKAN BERSALAH"

murid murid ni tak minta immuniti atau ada kes tarik diri cuma nak ambik SPM saja sebab jika ada kes dan salah mereka bukan hukuman gantung sampai mati !!!

Unknown commented on 
"MURID DI BUANG SEKOLAH"

Tapi tapi saya ulang saya ulang 4 ekor nie masih boleh ambik spm..ikut pontianak abim fuckdlina

SINGAPURA SARANG MOSSAD DI ASIA TENGGARA




SINGAPURA IALAH

SARANG  MOSSAD

DI ASIA TENGGRA

KHALAS

Unknown commented on

 "TRUMP DAH SAMPAI

 KE TEL AVIV"


Singapura buka dua klinik di Gaza, tak ada demo tak ada jerit tak ada heboh, ini cara membantu bukan mencari populariti bukan mencari publisiti woit, sebab itulah pulau yang kerdil sudah menjadi negara maju, kita pula menjual air pasir tanah sayur untuk sesuap nasi macam Palestin minta sedekah dengan Israel juga kah kah kah

CARA ZIONIS MENYUSUN DAN MEMPENGARUHI POLITIK AMERIKA

 


MEMAHAMI CARA

ZIONIS MENYUSUN

 MEMPENGARUHI

POLITIK AMERIKA

AMIN

MADAFAKA TIDAK DI JEMPUT KE MESIR



MADAFAKA

TIDAK DI JEMPUT

KE MESIR

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"BRO - KITA WAJIB 
JUMPA & BINCANG"

Ya betul betul betul, ada agenda sebaliknya, semua diatur sebegitu rupa, agenda peperangan kah kah kah akhirnya masuk agenda projek nanti, peluru senjata telah berjaya dijual kah kah kah


Unknown commented on 
"PAGI INI"

Baguslah tapi kenapa tidak kaji kenapa perang bermula dahulu ? Kalau setakat doa selamat sahaj penyelesaian apa tidak berjaya woit kena kaji apa tuntas kah kah kah lantik Madani jadi PM Palestin selesai segala masalah dunia woit kah kah kah

ROSMAH BARU


FADHLINA IALAH

ROSMAH BARU

AMIN

JANGAN DESAK 

DIA LETAK JAWATAN

KHALAS


Unknown commented on
 "MURID BELUM 
DI BUKTIKAN BERSALAH"

Bagus menteri pendidikan ini seekor, kerana dia seorang seluruh kerajaan Madani dikecam, macam dulu ada Rosmah Mansor, sekarang ada Fadhlina amin, bagus simpan dia supaya cepat bungkus, 

bukan sebab PN ini semuanya baik, mereka pun jenama hampeh juga, apa lagi Mahiaddin Hamzah Hj Hadi semua jenama kitar semula apapun menteri pendidikan ini terbaik, lingkup cepat seronok sendiri, berjalan ke sini ke sana dengan konco pembodek setiap masa, kalau masuk Nibong Tebal confirm lingkup woit kah kah kah