Rabu, 24 Oktober 2018

PEMIMPIN SUCI KITAPEMIMPIN KITA
SUARA HATI PEMIMPIN MELAYU
YANG WARAK SYUMUL JUJUR
DAN
SEMBAHYANG TAK TINGGAL

FILEM SERAM LUCU

MIDNITE SHOW

SPRM 

PRODUCTION

Irwan Serigar bermalam di lokap SPRM


Bekas ketua setiausaha perbendaharaan Mohd Irwan Serigar Abdullah akan ditahan semalaman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) susulan siasatan kes pecah amanah, kata sumber-sumber.


FILEM SERAM

YANG LUCU

KAH KAH KAH

-------------------

TOMI TOMAS PRODUCTTION
TOMI TOMAS 

PRODUCTIONS
Terbaiklah TT situkang hasut negara masakini.TT sila bisik kat TThomas agar jadaul tayang berjalan lancar tapi ingat TT jangan sampai kena sailang oleh tauke panggung sudah on 
TAYANGAN PANGGUNG NEGARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/24/18---------------

NAJIB MENJANDO
NAJIB MENJANDO
Gwa cunfius ..cam mana Rosmah Puti Rhino boleh kena cerai dgn bini nye. Jadi Najib Mappadulung dah jando yo ..Janda ade mende ..kebetulan ZZ pun dah Jando. Kebetulan PD lak bawah tangan Abam. Janda temu janda ..LGBT ..berasap PD Oooo. on
 NAK SELAMAT MINTA CERAI
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 10/24/18----------------

SHEIKH SOROS
SHEIKH SOROS
mmg lain macam kengkawan united front nie yea... mengelodak perut bile dengar shiekh soros yg bekalkan duit... tp ape2 hal pun, depa punya pelaburan mmg lain macam... ceritany korang jgn memain dgn top2 guys msia... sekali dia haruk, ruyup semua... tahniah tok tt... lu antara malaysian king keybord worior... lu mmg top2 guys la... on
 MERAKAM SEJARAH - WAYANG PAK DALANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 3:22 PM-------------------

SPRM TUTUP KEDAI


45 KES GAGAL

SPRM TUTUP KEDAI

Kalau 45 pertuduhan satu pon tak hinggap .. aku syorkan SPRM boleh tutup kodai ..abihkan boreh jo. Anak Menteri yg bunoh pelayan ni apa yg susah sangat .. cilaka betul ..tak boleh buat kerje baik berenti ..tak kan tunggu Tun M sendiri tangkap kot ..Puukiimak. on 
KES BUNUH BUKA KEMBALI
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 3:26 PM


--------------

MIC?
MIC?
Mengapa sekarang pabila mesyuarat PKR akan berlaku kerusi terbang????Jawapannya ialah banyak ahli MIC yang dah join PKR. Mereka bawa budaya Mic. Kalau PKR tak buat sesuatu, PKR jadi parti orang keling (POK). on
 BERAT
Publish | Delete | Spam
Ahlil Nujum
at 4:28 PM


----------------

BERSIHKAN MALAYSIABERSAMA KITA

BERSIHKAN

MALAYSIA


Najib, Irwan Siregar diminta beri keterangan kepada SPRM esok

KUALA LUMPUR: Najib dan bekas ketua setiausaha Perbendaharaan Irwan Siregar Abdullah diminta hadir untuk memberi keterangan di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya, esok.

Menurut sumber SPRM, kedua-duanya diminta berbuat demikian pada 2.00 petang berhubung kes pembayaran hutang dana pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepada International Petroleum Investment Co. (Ipic).


HAPUSKAN

PENYANGAK

PENCURI DAN

 LANUN BUGIS

DARI 

MALAYSIA

---------------------

MERAKAM SEJARAH - WAYANG PAK DALANG
MERAKAM SEJARAH

WAYANG  PAK DALANG

Saya tidak berlaku adil jika saya tidak menulis dan bersurah babak ini. Malah saya tidak jujur kepada diri saya sendiri  dan kepada  anak semua bangsa yang  telah berjaya menjatuhkan Najib pada 9 Mei 2018 yang lalu.

Babak-babak dibelakang tabir wajib saya lakar untuk diketahui umum. Saya lakukan ini agar satu hari  nanti bila anak cucu cicit kita membuka sejarah maka  mereka akan terserempak dengan fakta, surah dan babak latar yang membantu  kemenangan rakyat menjatuhkan Najib dan Rosmah.

Minggu lalu saya telah menulis tentang peranan media luar dan media barat yang  sama berusaha untuk  menjatuhkan Najib. Minggu ini saya akan buka satu lagi babak. Kali ini  projek filem dokumentri bikanan barat.

Tetiba satu petang dipertengahan tahun 2015  saya mendapat panggilan talipon  dari Steven Ng. Saya kenal sosok ini kerana peranan beliau membuka kesah Taib Mahmud menjarah balak di Sarawak. Steven ini terlibat dalam pembikinan dokumentri Inside Malaysia Shadow State. Dokumentri ini diterbitkan oleh Ngo Global Witness pada March 2013.

‘ Ada kawan dari London  nak jumpa malam ni.. boleh?’

‘ Sapa?”

‘ Jumpa dulu…. nanti cerita panjang..’

Bila nada sabagini maka saya faham apa yang akan saya hadapi. Saperti biasa saya ajukan Old Town Brickfeild.

‘ Tak boleh… mereka Mat Saleh… Hotel sebelah ada roof top bar. Tak ramai orang disana…’

Wow. Saya pun tidak tahu rupa-rupanya disebelah Old Town ada lagi tempat sulit.  Saya tahu hotel ini telah bertukar pemilik dan diperbaharui. Bar diatas bumbung ini tergelicir dari pengetahuan saya.

Jam 10.00 malam saya sampai ke Old Town Cafe. Steven menunggu dan terus membawa saya ke tempat yang dijanjikan.

Dalam bar saya diperkenalkan dengan Andy Stewart dan Alex Helen. Andy dalam lingkungan  50’an manakala Alex masih lagi anak muda.  Mereka berdua ini datang dari Global Witness.

Andy membuka surah menyatakan tujuan mereka datang untuk membuat dokumentri tentang 1MDB dan Jho Low. Bila nama Jho Low timbul maka saya teringat kepada Louise  Story dari The New York Times (NYT)

Andy membuka talipon pintarnya dan terus menayangkan beberapa klip Jho Low.  Ada potongan video Jho Low memberi dana bantuan kepada Yayasan Kanser. Klip Jho Low sedang bercanda-canda dengan Paris Hilton.  Ada klip Riza Aziz dengan Jho Low. Klip-klip ini tidak pernah saya  lihat.

‘Wow… intresting clip… where do you get it…’ Saya ingin tahu dari mana mereka dapat klip ini. 

‘Kami sudah buat penyelidikan panjang. Kami datang kesini untuk membuat dokumentri…’

‘ Ini projek siapa? Dana dari mana? Ini soalan wajib dari saya yang ingin tahu ini dan itu. Saya ingin tahu agar saya sedar  tangan dan kaki saya akan tenggelam dimana.

Andy menerangkan yang mereka dari Global Witness yang telah membuat dokumentri tentang Sarawak. Tapi dalam hal dana Andy tidak bersuara.

Saya graduan sekolah filem maka saya terus bertanya tentang konsep dokumentri, berapa panjang dan bila akan disiapkan. Untuk saya ini adalah asas. Pertanyaan saya ini hasil dari  ilmu yang saya dapat ketika belajar membuat dokumentri.

Sayang sekali soalan-soalan saya ini tidak pula mendapat jawapan yang tuntas. Saya hairan. Dari kehairan ini saya menjadi was was apakah saheh mereka  ini  pembuat dokumentri atau mereka ada kerja lain.

Was was dan curiga saya ini memiliki asas. Sesiapa sahaja yang memiliki kesedaran politik di era perang dingin akan terbaca bagaimana pembuat dokumentri telah menjadi ejen perisik yang ditaja oleh CIA. 

Mitos popular yang sering terdengar  ialah bagaimana tim dokumentri National Geography telah digunakan sebagai cara halal  untuk menerbus masuk  kepelusuk pendalaman sesebuah negara. Atas niat membuat filem dokumentri. Atau dengan tujuan kajian ilmu alam.

Tim dokumentri dari London ini selain dari membuat filem tentang Taib Mahmud ada juga menyebut Pussy Riot dan The Square.

Pussy Riot ini kumpulan pemusik punk yang ditindas di Rusia. Manakala The Square ialah dokumentri kesah perjuangan menjatuhkan Presiden Mubarak Mesir tahun 2011. Bila mendengar nama-nama  filem ini ditaburkan maka saya menjadi yakin terhadap Andy dan Alex. Saya  bersetuju untuk membantu.

Steven menjadi pengurus mencari watak-watak yang diperlukan. Saya juga mencari nama dan talipon sosok sosok yang mahu ditemui bual.  Satelah beberapa minggu  tim ini pulang ke London. Saya rasakan mereka telah mendapat ‘footage’ yang cukup. Maka pulang ke London untuk menyunting. Amin.

Tidak. Saya silap. Beberapa bulan kemudian mereka muncul kembali untuk membuat rakaman. Ini sesudah Deklarasi Rakyat diumumkan pada  4 March 2016. 

Kali ini juru kameranya diterbangkan dari Australia.  Ini menimbulkan persoalan kepada saya kenapa perangai membuat dokumentari ini sademikan. Berulang-ulang datang merakam. Pasti menjadikan kos bertambah.  Syak wasangka ini saya kebumikan. Saya terus membantu.

Disatu petang 26 March 2016 Zaid Ibrahim telah membuat program Selamatkan Malaysia di Shah Alam. Tetiba saya ternampak  juru kamera Andy ada datang ke  program ini. Saya mengelak dari bercakap dengan mereka. Saya sedar  geng Najib dan Habibul Rahman sentiasa mengintip.

Esok malam diprogram Rafiz Ramly di Pandan Indah saya ternampak juga tim ini. Saya perhatikan dari jauh. Saya sedar mereka datang secara ‘haram’ membuat rakaman ini. Jika Habibul Rahman tahu pasti mereka akan digodam.

Jangkaan saya tepat dan betul.  Jaringan kawan-kawan dari Jakarta memberi   tahu bahawa gambar muka  Andy dan Alex telah muncul. Mengikut maklumat mereka di sedang dicari. 

Bila saja maklumat ini sampai saya  hubungi Steven. Dengan pantas Steven menyelamatkan  mereka ke Singapura.

Beberapa bulan kemudian saya difaham tim ini datang lagi. Kali ini saya difahamkan  Alex menyewa rumah untuk jangka panjang. Nah! Was was saya makin menebal.

Tapi saya masih berharap dokumentri ini akan membantu kempen memburukan Najib dalam PRU14. Justeru saya terus membantu apa yang dapat. Saya memasang niat agar dokementri ini siap dan sempat ditayangkan sebelum PRU14.

Tup tup. Saya mendapat pesanan ringkas dari Steven. Footage dokumentri telah dicuri. Laporan dari Sarawak Report mengatakan bahawa tim dokumentri ini membuat risikan dan menjual maklumat rakaman kepada Najib. Cilaka.

Tapi saya sabar menunggu. Lebih setahun saya menunggu. Ini sama saperti saya sabar menunggu ledakan tulisan Louise Strory dalam  NYT. Tidak ada apa-apa berita sahen bila filem ini akan selesai diedit. Saya mendengar desas desus saman menyaman di London. Saya juga mendengar ada perebutan siapa pemilik filem ini.

Nasib punya nasib saya sampai ke London. Pada Julai 22 2018 saya menghubungi Andy di London. Dalam sebuah restoran Moroko di Kings Road London  Andy membuka surah. Tim asal telah dikeluarkan. Malah mereka telah dibuang. Andy dan tim asal tidak puas hati. Kini filem bukan lagi Andy yang mengarah. Louise Story dari  NYT telah mengambil alih.

‘ When the documentry be ready..” Saya bertanya bila dokumentri ini akan siap. 

‘ I have no idea..’ Andy tIdak tahu bila.

Untuk wartawan dan  pembuat dokumentri  dari London atau New York  - akidah dan niat mereka menulis tentang 1MDB atau  Najib atau membuat filem berbeza dengan saya. Untuk mereka ini peningkatan kerja. Dari pengarang naik keatas untuk menjadi ketua pengarang. DokUmentri dibuat untuk mendapat hadiah dan glamour. Nama nama nama - ini penting untuk mereka. Mereka mencari nama. Walhal saya mahu menjatuhkan kerajaan.

Saya memiliki akidah dan niat yang lain. Saya membantu pembuatan dokumentri ini  kerana saya memegang mazhab kiri yang mengajukan dasar united front - barisan bersatu.

Musuh kepada musuh saya ialah kawan saya. Wartawan barat atau pembuat dokumentri barat - antara saya dan mereka ada titik pertemuan. Saya mahu propaganda memburukkan Najib. Mereka  membuat dokumenteri untuk menaikkan nama mereka. Kerja mereka  berpotensi memburukan Najib. Disinilah titik pertemuan kami.

Akhir-akhir ini kita terbaca bagaimana pergaduhan Claire dari Sarawak Report dengan Tom Wright pengarang buku Bilion Dolar Whale. Dua pengarang Eropah ini  membuat buku tentang skandal 1MDB.  Claire Brown mengakui bahawa dirinya  pemecah berita - yang pertama membuat berita 1MDB.  Justeru mengikut Claire seharusnya  Tom Wright memberi kredit kepada Sarawak Report.

Untuk saya semua ini tidak penting.

Buku-buku ini dikeluarkan  sesudah PRU14. Sesudah kerajaan Pakatan didirikan. Untuk saya  yang penting buku, artikle, laporan berita atau dokumentri  wajib digunakan untuk mendobrak Najib. Sesudah  Najib jatuh untuk saya  semua ini hanyalah menangkap ikan dipasar Chow Kit. Saya tidak ambil pot.

Saya bertemu Andy di London sesudah kemenangan Pakatan Harapan. Saya nyatakan rasa kecewa kerana dokumentri gagal muncul sebelum PRU14. Andy tidak ada pilihan melainkan bersetuju dengan saya.

Saya juga tidak ingin masuk campur tentang kes saman menyaman. Atau  menyebelahi mana mana pihak. Untuk saya apa yang wajib saya lakukan telah saya lakukan. Apa yang perlu saya bantu telah saya bantu.
Kali ini Andy lebih terbuka berbanding  kali pertama kami berjumpa di Brickfeild.  Sambil menghirup teh daun pudina dalam suasana nyaman musim  panas di Kings Road  saya mengulangi pertanyaan.

‘ Where do you  get the fund?..’ Saya  ingin tahu siapa yang mengeluarkan dana untuk dokuemenrti ini.

‘ Soros… I pitch and got his support…’

‘ How much..’

‘ One million pound…’ Satu juta pound dari Pak Cik Soros ialah  bujet dokumentri. Ini  bermakna 5 juta ringgit.

Wow.  Rupa-rupanya dokumentri ini  adalah wayang tajaan Pak Soros.

Minggu ini saya mendapat pesana ringkas. Saya diberitahu wayang Pak Soros ini  akan ditayangkan pertama kali kepada dunia di IFC Greenwich Village New York pada 9 November depan. Pengarahnya  Sam Hokingson dan Louise Story kini menjadi penulis dan penerbit.

Sesudah wayang Pak Soros ini ada lagi ke kesah dibelakang tabir? Ada pasti ada. Tunggu minggu depan. (tt)NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45---------------

KES BUNUH BUKA KEMBALI

WOIT
KES BUNUH

APA CERITA


Biarkan SPRM lakukan kerja mereka, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Tuan Haji  Mohamed Nazri Aziz menyarankan agar Tuan Haji Ahmad Zahid Hamidi mendapatkan peguam yang terbaik untuk mengadilinya di mahkamah..

Bekas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan itu berkata, mana-mana pihak sewajarnya tidak perlu campurtangan di atas tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mendakwa Presiden Umno itu dengan 45 pertuduhan berkaitan rasuah dan salahguna kuasa.

Mar 26, 2012 - Anak Nazri Aziz dikaitkan dengan satu kes pembunuhan.. jika benar, ... bernama Darren Kang di Restoran Uncle Don di Sri Hartamas pada ...
Mar 24, 2012 - Anak Nazri Aziz juga dikaitkan dengan satu kes pembunuhan- AMK ... bernama Darren Kang di Restoran Uncle Don di Sri Hartamas pada ...
Jul 7, 2004 - ... year student at Sheffield University in England, was walking with his fiancee, Goh Win See, 24, towards Warung Uncle Don when the incident ...
You've visited this page 2 times. Last visit: 5/14/18

ANAK MENTERI 

YANG BUNUH

PELAYAN RESTORAN

KENA PENJARA

KES NI WAJIB

DIBUKA KEMBALI

--------------------

TAYANGAN PANGGUNG NEGARA
TAYANGAN

DI PANGGUNG 

NEGARA

NOW SHOWING


NEXT CHANGE


COMING SOON


IN PRODUCTION NOW
DIKELUARKAN OLEH
SPRM FILEM PRODUCTION
SDN BHD

---------------

LAHAP REZEKI RAKYAT
LAHAP REZEKI 

RAKYAT
Mappadulong, Lakinye Puti Rhino, Zahid Totok, Nazree Botak, Teuku Nan, Ijat Lembu ..Abam Nuar. Mereka ni Anti Zionis. Zionis ni bapak punye jahat ..suka lahap rezeki rakyat, kelepet harta negara ..yang paling gwa tak tahan pandai berlakhon ..Gwa ulang berlakhon. on
 ABANG NON ANTI ZIONIS
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 10/23/18

Lu-------------------

BERATBERAT
Masing2 berebut nak jawatan sampai dok menipu2 mcm ni skali. Nak wat mcm mana kan. Menteri PH dok sibuk lantik barua2 UMNO bg jawatan tinggi2. Yg dok dalam PH ni nak jawatan kene la menipu membohong bagai. Tp xpe dosa kecik je. Octoberfest dosa lg besar. on 
KES MAKIN BERAT
Publish | Delete | Spam
Daniel Hadi Minhat
on 10/23/18

-----------------

BABI BOLEH TERBANG


BABI BOLEH 

TERBANG

Bgmn dgn timbalan presiden azmin?
 Dia tak sama bertanggungjawab 
utk uruskan parti? on
PARTI KELAM KELABUT
Anonymous
on 10/23/18

Bro ini baru takat kerusi terbang ..
nanti bila dah jadi Piem ..
gwa ckp lu jamban pun boleh terbang ..
babi pon boleh terbang ..kah kah kah ..lu tgk lah nanti. on PARTI KELAM KELABUT
Publish | Delete | Spam------------------

ALAT SULTANALAT SULTAN
kahkahkah..perdana menteri muda berani tibai apa?tibai lgbt ?tibai super liberal?tibai israel zionis israel al gore?atau perdana menteri mudah sudah jd alat sultan..bila madey takda nnt, mampus kita dpt perdana menteri alat sultan.. on
 ORANG TUA CAKAP BENAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/23/18----------------

NAK SELAMAT MINTA CERAINAK SELAMAT

MINTA CERAI

penyamun rosmah ada peluang lepaskan diri. dia tak pegang apa2 jawatan pun dlm kerajaan. duit yg dia dapat dari najib tu semua dikira nafkah zahir kepada isteri dari suami. duit2 luar yg masuk akaun dia tu cakap jer la tak tau.. 
itu semua kawan2 najib nak bodek najib tapi masukkan duit dlm akaun rosmah. lepas tu rosmah mintak la cerai dari najib. selamat la dari masuk penjara. boleh la balik pilah tanam jagung sementara menunggu tua dan mati... sekian cadangan dari saya utk rosmah. on 
KESAH DUA EKOR PENYAMUN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/23/18------------------

MAT SABU BENARKAN ?
MAT SABU BENAR?
oit yb cina..sila semak tentera ini dari mana? mesti dari cawangan port dickson..kalo mat sabu pun pernah bersabda, andai anwar menang Port dickson maka tentera akan dpt pencen dan murah rezeki..ini mesti mat sabu yg bagi kebenaran..ini mesti projek nak bantu anwar..
maklumlah, rafizi berkata, undi rafizi bermakna anwar akan jd perdana menteri..tak pun keje tian chua..mana malik husin..mana otai2 reformasi..anwar pertahan raja, tentera pertahan raja maka tentera juga wajib diberi peluang berpolitik.. 
on KES MAKIN BERAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/23/18-----------------

APA TAWARAN?APA TAWARAN?
takkan anifah setuju lompat suka2 hati with iman?takkan takda apa2?takkan rela hati..kalo ada tawaran, apa yg anwar tawarkan?anwar tawarkan hotel 5bintang dgn port dickson ala dubai ke?tawaran dari anwar tu guna duit sapa?duit mat sabu ke duit wan azizah..saja tanya kot2 duit parti keadilan sendiri atau duit khalid ibrahim..talian hayat talian hayat.. on
 INI SEJARAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/23/18------------------

CLOWN PRINCE


CLOWN PRINCE

KeLuarga saud Arab sodi Ni ciLaka, pakai Nama Muhammad puLak tu mykad dia... ciLaka sunggguH.!!!! on 
CLOWN PRINCE KANTOI.
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 10/23/18

pen

-----------------

TAK DAPAT SELFIETAK DAPAT SELFIE
Bukan takut tak dpt bidadari... 
Takut tak dpt selfie 
dkt pagar makam Rasulullah... 
Kotok dek pejaga dua tanah harammm... 
Sokdi... Sokdi... Sokdi... Babi.. on
 ORANG TUA CAKAP BENAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 9:48 PM

----------------