Rabu, 23 Oktober 2019

TOWKAY KUEH PAU

TOWKAY KUEH PAU
b

-------

KEMARUK
KEMARUK
KEMARUK...??
...kemaruk adalah singkatan daripada kata Kemaluan Aku Mencocok.....kakakkaka
kakakkkakakakak.... 
on
 ABAM ADA
 BANYAK PINTU
Publish | Delete | Spam
DIDI KOTA BELUD
on 23/10/19

T


--------

BETINA CEKAI

BETINA

CEKAI 

Permohonan Rosmah tangguh bicara saman syarikat barang kemas ditolak


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Rosmah Mansor untuk penangguhan perbicaraan saman difailkan oleh sebuah firma barang kemas Lubnan yang menuntut pemulangan 44 butir barang kemas bernilai AS$14.79 juta atau hampir RM60 juta, yang didakwa telah dihantar kepada isteri bekas perdana menteri, Najib  Razak untuk dilihat.

Hakim Wong Chee Lin memerintahkan Rosmah membayar kos RM3,000 kepada firma Lubnan itu.  

Terdahulu, peguam Mohamed Reza Rahim, yang mewakili Rosmah berhujah bahawa mereka sedang menunggu rayuan kerajaan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan mahkamah itu membenarkan Rosmah melanik seorang pakar barang kemas bebas bagi mengenalpasti dan mengesahkan bilangan barang kemas tersebut yang ketika ini dalam jagaan Bank Negara Malaysia (BNM).

“Bagaimanapun, kami sedia, dan sanggup menyertai perbicaraan,” kata beliau.

Peguam David Gurupatham, bertindak bagi pihak firma barang kemas, Global Royalty Trading SAL berkata perbicaraan sepatutnya berjalan hari ini kerana pemilik firma Lubnan itu Samir Halimeh bersedia untuk memberi keterangan.  

Bercakap kepada pemberita kemudian, Gurupatham berkata perbicaraan itu ditangguhkan oleh kerana terdapat rayuan belum diputuskan tentang isu juri (pakar barang kemas bebas).

“Jika anak guam saya beri keterangan dan pulang, maka ini akan memprejudis beliau. Walaupun (permohonan) penangguhan telah ditolak, terdapat rayuan belum diputuskan bagi mengenal pasti dan mengesahkan 44 butir barang kemas atau cuma hanya sebutir atau mana-mana daripadanya di mahkamah perlucutan hak. 

“Jadi, kami putuskan untuk menarik balik kes, bergantung pada keputusan mahkamah perlucutan hak.  Jika mahkamah itu menyatakan bahawa ada juri (pakar barang kemas bebas), maka kami akan ambil tindakan terhadap kerajaan atau Rosmah,” kata beliau.

Ditanya sama ada beliau boleh memfail saman baharu, peguam itu berkata tidak ada apa yang boleh menyekat mereka daripada berbuat demikian.  

Dalam saman itu, Global Royalty mendakwa bahawa pada 10 Februari 2018, ia telah menghantar 44 butir barang kemas termasuk kalung berlian, subang, cincin, rantai tangan dan tiara, setiap satu bernilai antara  AS$124,000 (RM519,183) dan AS$925,000 (RM3.8 juta) kepada defendan, diserah dengan tangan menrusi dua agennya.  

Syarikat itu berkata Rosmah telah mengaku menerima barang-barang kemas tersebut dan bersetuju dengan terma dan syarat yang terkandung dalam Memorandum No 926 berkaitan barang kemas itu.

Syarikat itu mendakwa bahawa Rosmah, menerusi surat bertarikh 22 Mei 2018, juga mengesahkan dan mengakui ada menerima barang kemas itu tetapi menyatakan semua barang kemas itu tidak lagi dalam miliknya kerana telah dirampas dan diletakkan dalam simpanan pihak berkuasa Malaysia.

Global Royalty memohon agar mahkamah mengisytiharkannya sebagai pemilik sah semua barang kemas berkenaan dan bahawa milikannya tidak pernah berpindah tangan kepada defendan.

Ia juga memohon perintah mandatori agar Rosmah membekalkan senarai barang kemas yang dirampas, untuk dikembalikan, atau Rosmah membayar harga barang kemas itu bernilai AS$14.79 juta (RM59.83 juta). – Bernama, 22 Oktober, 2019.


KONON NAK

DILIHAT CUN

TAPI BELI EMAS

BELI INTAN

TAK NAK BAYAR

PUNDEK PUNYA

BETINA
KAH KAH KAH


----------

PONTENG WAJIB DIROTANPOTENG

WAJIB DIROTAN

Tak hadir sidang Parlimen pun boleh dapat full pencen! Patutlah bayaran pencen capai RM25.5 billion setahun. Pejawat Awam ponting sehari, pencen - gratituti kena potong. Kena kerja 20 tahun baru dapat suku pencen. 
Ahli Parlimen berkhidmat satu penggal, hadir sidang Parlimen 10 hari setahun, dibayar pencen penuh. Memang patut Tun Mahadir hentikan bayaran pencen. Biar adil ikut RULE OF LAW.... 
on 
YB KAKI PONTENG
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 23/10/19

Kena Ad


--------

VIDEO ABAM


VIDEO ABAM
Gua bosan dgn politics siti Azmin carila berita malar segar cerita pokok kunyit daun kunyit belalang kunit mandi kunyit tak payah menchi gua on 
CAKAP 
JELAS JELAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/10/19


Ermm ayat dari oram keciwa... Sabo lah bang jemin nak jadi piem tak dapat last last mendapat video bejubo dengan jantam.. Dah dapat sedap tu takmo la marah2 bang eh.. 
on 
APA NI ?
Publish | Delete | Spam
Aku TakpuasHati
on 23/10/19

T----------

SOALAN WAJIB DIJAWAB
SOALAN  RAKYAT

WAJIB DIJAWAB
Dalam kerajaan Pakatan Harapan, jawatan - Perdana Menteri Menunggu - buat kerja apa, gaji berapa, ada opis besar? Pintu masuk opus kat depan ke belakang? 
on 
CAKAP 
JELAS JELAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/10/19

dar

-----------

CADANGAN TERBAIK

CADANGAN 

TERBAIK
daripada bela celaka ini dalam jel sambil mengabihkan bogheh/beras lebih baik jabatan penjara sediakan 5ekar atau 5hektar tanah bendang untuk celaka ni buat kerja bendang. ada juga manfaatnya. 
boleh juga celaka tungku denan, isa samad, shahril samad, anak nazri rotweller yang ada kes bunuh tu dan ayah dia permit teksi , mat maselan dan sekelian celaka yang menyamun duit rakyat buat kerja bendang. baru lah kamu semua tahu yang kamu tak tahu diuntung! 
on 
PENJUAL AGAMA 
MENCURI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/10/19

Ke

----------

KAK BIBAH TAK KAYA KAYA
KAK  BIBAH TAK KAYA KAYA
Minggu lalu saya telah  menerangkan dari mana datangnya kekayaan.  Apa dia punca kekayaan. Dari  kajian terbukti - kekayaan datang hasil dari nilai lebihan masa dan tenaga kerja seorang buruh.   Masa dan tenaga kerja  ialah pelaburan dari seorang buruh yang dikumpul untuk menjadi kekayaan. Punca kekayaan ialah tenaga manusia.

Mat Husin yang memburuh  8 jam  sehari dikilang   biskut milik Towkay Lim. Nilai tenaga dan masa  Mat Husin untuk 8 jam ialah  50 ringgit. Tetapi Towkay Lim hanya membayar  Mat Husin 40 ringgit.  

Lebihan 10 ringgit dari  nilai  tenaga  dan masa memburuh telah  diambil oleh Towkay Lim. Towkay Lim dihalalkan  mengambil 10 ringgit dari tenaga dan masa Mat Husin ini kerana dia melabur membuka kilang. Towkay Lim dikatakan telah mengambil risiko  besar untuk melabor.  Melabur dan risiko adalah  hujah  yang dihamburkan oleh para pendukung sistem ekonomi kapitalis.

Bayangkan kalau ada 40 orang Mat Husin bekerja untuk Towkay Lim. Maka  setiap hari Towkay Lim tanpa membanting tulang akan mendapat 400 ringgit  bersih. Lagi ramai yang bekerja untuk Towkay Lim lagi banyak Towkay Lim dapat duit.  

Diwar warkan  Towkay Lim melabor  memberi kerja untuk yang tak ada kerja. Dia juga mengambil rasiko besar maka  kerana semua  ini Towkay Lim turun temurun anak beranak  berhak mengambil lebihan nilai masa dan tenaga dari  Mat Husin dan buruh yang lain. 

Hasilnya  Towkay Lim – Bani China jadi kaya. Justeru Mat Husin Bani Melayu terus jadi Mat Husin yang dikritik oleh Mahathir. Mat Husin  Bani Melayu dikatakan malas bekerja, dikatakan memilih kerja, dikatakan suka bekerja dengan kerajaan. Suka kerja yang ada pencen. Amin.

Kenapa kita tidak berupaya  melihat Towkay Lim yang  harta  kekayaannya adalah hasil dari titik peloh  lebihan tenaga dan masa  Mat Husin dan buruh buruh yang lain.

Lihat pula bagaimana Alang Dusin  bersama empat  kawan telah turun ke laut jam tiga pagi sebelum air surut. Mereka  merentas  Selat Melaka selama 2 hari tiga malam bergantung pada tangkapan. Jika lumayan  maka mereka bertahan lama. Jika meleset mereka akan pulang awal.

Di Jeti Kuala Muda Kedah Towkay Hong dengan Pajeronya  telah menunggu Alang Dusin.  Semua tangkapan Alang Dusin dipukul harga dan diambil  terus oleh Towkay Hong kecuali anak-anak ikan.  Towkay Hong bukan hanya memukul harga ikan Alang Dusin. Apa  sahaja ikan, sotong dan udang terbaik dari perahu nelayan yang lain  akan juga  dibeli oleh Towkay Hong. 

Towkay Hong akan menjual ikan, sotong, udang dan ketam  ke restoran  makanan laut di Tanjung. Satu kilo Senagin dari Alang Dusin  Towkay Hong  membayar  10 ringgit. Kemudian Towkay Hong menjual dengan harga 18 ringgit.  Towkay Hong mendapat laba 8 ringgit dari setiap kilo Senagin.  Towkay Hong membeli  dari nelayan dengan  harga murah dan menjual dengan harga  yang lebih mahal. 

Apa kelebihan Towkay Hong? Dia  tidak melabor apa -apa. Tidak ada rasiko maut dari taupan dan ombak. Dia hanya datang  dengan Pajero. Opps… sabar dahulu. Dari mana datangnya Pajero ini? Awal dulu Towkay Hong hanya datang dengan Kapcai dan sebuah raga.

Hubaya hubaya . Pajero ini adalah pengumpulan tenaga dan masa dari nelayan-nelayan di Kuala Muda yang terdahulu. Inilah punca Pajero ini – inilah punca kekayaan Towkay Hong. Amin.

Kak Bibah menanam padi satu relong. Ibu tunggal anak tiga ini adalah  pemilik dan pengusaha. Kak Bibah bekerja bersendirian satelah suaminya meninggal dunia dalam satu kemalangan motosikal. Kak Bibah berusaha sendiri. Masa dan tenaga Kak Bibah  untuk Kak Bibah sendiri. 

Tapi  awas sampai  kiamat  - tujuh puluh kali kerajaan membuat  Dasar Ekonomi Baru atau  membuat dasar Wawasan hingga ke tahun  2010000 - Kak Bibah tidak akan kaya kaya.

Ini kerana  Kak Bibah tidak saperti Towkay Lim atau Towkay Hong  yang berjaya mengumpul lebihan tenaga dan masa orang lain. Malah Kak Bibah sama saperti Alang Dusin dan Mat Husin tidak mungkin dapat  menetapkan  nilai lebihan tenaga dan masa milik mereka.

Bila ajenda  siapa menetapkan nilai masa dan lebihan tenaga ini ditimbulkan maka akan muncul jawapan:  kuasa pengeluaran dan permintaan. Atau untuk lebih cool dan cun dikatakan semua ini adalah ‘market forces – kuasa pasaran.’

Bila bab kuasa pasaran timbul maka Kak Bibah, Mat Husin dan Alang Dusin  menjadi kabur kerana tidak faham apa itu pengeluaran dan permintaan dan apa itu market forces. Apa yang mereka tahu ialah mereka terus jadi hamba manakala Towkay Lim dan Towkay Hong  berjenerasi menjadi  kaya.

Pekara bagaimana Bani China jadi kaya dan kenapa Bani Melayu corot ekonomi tidak diperjelaskan dengan tuntas. Anak semua bangsa didodoikan  dengan dongengn bahawa Bani Melayu malas, memilih kerja  dan dan dan. Ini cerita hampeh. 

Justeru tugas  saya disini  ialah membawa  satu jalur penjelasan  dan pencerahan  untuk membuktikan bahawa ada satu  lagi cara untuk  kita semua melihat dan memahami kenapa Bani Melayu  corot ekonomi.

Tukul dan paku yang saya gunakan untuk  membawa pencerahan  ialah tukul dan paku Marxis. Untuk saya inilah tukul dan paku yang paling tepat yang dapat  memberi saya pemahaman kenapa Bani Melayu  corot dan akan  terus menerus corot ekonomi. 

Tukul dan paku Marxis ini tidak diajarkan disekoah sekolah.  Tidak diajarkan  di university dan kolej atau di institusi pengajian ilmu. Malah tukul dan paku Marxis ini dilarang dipelajari.

Sesiapa yang membaca  dan menggunakan tukul dan paku Marxis ini akan ditangkap dan dipenjara. Memiliki  buku dan ilmu yang bersangkutan dengan tukul dan paku Marxis pada satu ketika dahulu juga akan di tangkap  dipenjara  dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Malah memiliki buku yang ada bau-bau tukul dan paku Marxis boleh digunakan sebagai salah satu bahan bukti untuk menghalalkan ditahan  dibawah ISA. 

Ini bukan kesah penglibur lara dari  Hishamuddin Rais. Ini fakta sejarah.

Ketika saya di Universiti Malaya pada  tahun 1971 – ada jenis jenis buku jika mahu dibaca maka wajib mendapat kebenaran  dari Kementerian Dalam Negeri. Kebanyakan buku-buku ini bersangkut dengan ilmu tukul dan paku  Marxis  tentang ekonomi dan politik.

Hasil dari dasar anti ilmu dan anti Marxis maka  pandangan kita , analisa para ilmuan kita tidak pernah tuntas  dalam hal ekonomi. Analisa kita tentang kenapa Bani melyu  corot ekonomi bercelaru. Ini kerana satu alat bertukang untuk memahami ekonomi tidak kita guna pakai. Malah ilmuan kita tidak tahu menahu bahawa wujudnya satu lagi  sistem ekonomi selain dari sistem ekonomi kapitalis.

Pusing pusing yang di sebut hanya nama Adam Smith. Bila disebut Marxism akan muncul komunis, Yahudi dan kapir laknat tak sembahyang dan tak percaya pada Tuhan. Apa sangkut paut tuhan dalam sistem ekonomi kapitalis ini  walllah hu alam bissawab.

Maka wajib saya beri tahu disini bahawa Das Kapital garapan Karl Marx (1818-1883) ialah buku tentang ekonomi, tentang kaji masyarakat dan tentang politik. Tukul dan paku Marxis  ini adalah pandangan paling saintifik  tentang alam dunia kita ini. Tentang wujudiah umat manusia. Tentang kenapa kita menjadi kita. Dan kenapa dia TIDAK menjadi kita. 

Tukul dan paku Marxis ialah pengumpulan pengalaman keilmuan umat manusia. Satu kajian saintifik tentang kita semua – anak semua bangsa.  Malah dalam tukul dan paku Marxs ini dihuraikan  juga pandangan  tentang apa itu Bani. Dan secara generik  sosiolojis  cuba dirungkai kenapa Bani Melayu benci Bani China.

Paling afdal kita akan faham kenapa Kak Bibah tak kaya kaya  macam Towkay Lim dan Towkay Hong.

Saya berani mengatakan bahawa tukul dan paku Marxis ini tepat, betul dan saintifik kerana teori dan pandangan kaum Marxis ini  bukan hanya untuk memahami Kak Bibah dan Alang Dusin dan Mat Husin. Ianya  boleh digunakan untuk alam sejagat.

Kak Bibah  ialah  Moroko dibumi Arab . Alang Dusin ialah Uganda di Afrika.  Manakala Mat Husin ialah Chile di Amerika Latin. Mereka adalah negara miskin.  Towkay Lim  ialah  German. Towkay Hong ialah   United Kingdom.

Kenapa Moroko, Uganda dan Chile terus miskin sama saperti yang dialami oleh Kak Bibah, Alang Dusin dan Mat Husin.  

Jawabnya senang sahaja.  Kemiskinan adalah hasil sistem ekonomi sistem kapitalis. Sistem ini memiliki hukum dan syarat.  Untuk idividu, untuk kumpulan  dan  untuk negara. Sistem ekonomi kapitalis ini tidak berubah rukun imannya : mendapat keuntungan maksima – mencari laba. Keuntungan kaum kapitalis global ialah hasil dari lebihan nilai kerja dan masa  umat manusia.

Semua  yang hidup dalam sistem ekonomi kapitalis ini akan memiliki  pengalaman, budaya dan gaya hidup yang sama. Tenaga dan masa mereka dieksploit untuk dikumpul dan dijadikan keuntungan.  

Warga Chile memburuh di lombong tembaga  akan dibayar dengan upah yang murah dari nilai harga tembaga. Pekebun buah limau di Moroko akan dibeli panen mereka oleh  negara Kesatuan Eropah dengan harga murah.  Upah pemetik kopi di Uganda sehari  lebih murah dari harga secawan cuppicino  atau secawan kopi di Sharaton Hotel New York.

Hubaya hubaya – sistem ekonomi kapitalis ini  bergerak secara global. Dimana sahaja sistem ini digunakan pakai maka akan wujud Kak Bibah, Alang Dusin dan Mat Husin.

Moroko, Chile dan Uganda adalah negara  dunia ketiga. Negara ini di ekspolit oleh  negara  maju  saperti German, Canada, Peranchis  atau Britain. Negara-negara  maju ini tidak ada bezanya dari peranan yang dimainkan oleh Towkay Hong atau Towkay Lim. 

Negara maju mengumpulkan nilai lebih masa dan tenaga bukan dari  saorang Kak Bibah atau seorang Alang Dusin  tetapi mengumpulkan nilai lebihan nilai  tenaga dan masa 42 juta warga Uganda, 35 juta  warga  Moroko atau 18 Juta warga Chile.

Kak Bibah, Alang Dusin dan Mat Husin  miskin bukan kerana dia  dari Bani Melayu atau malas. tetapi kerana sistem ekonomi kapitalis  yang bergerak dengan hukum dan syaratnya. Towkay Lim dan Towkay Hong kaya bukan kerana  mereka dari   Bani China - rajin bekerja  tetapi kerana hukum dan syarat ekonomi kapitalis menyebelahi mereka.

Sila cari dan baca kembali buku The Godfather (1969) garapan Mario Puzo. Ada tertulis : Behind every great fortune lies a great crime. Every great fortune begins  with a crime..’  Di sebalik harta kekayan ada  jenayah besar. Setiap kekayaan bermula dengan jenayah….’ Apa jenayah ini ? Tunggu minggu hadapan. (TT)TULISN INI DISIARKAN JUGA
DALAM SUARA KEADILAN
SESIAPA INGIN MELANGGAN
SILA PUKUL TALIPON:
 03-92-21-30-45-------------

NAJIB BUAT DONONAJIB KATA

WA TAK TAU

WA TAK TAU

Najib tak boleh kata tak tahu RM42 juta masuk akaun, kata Tommy Thomas

NAJIB Razak tidak boleh mendakwa tidak mengetahui tentang RM42 juta dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya kerana beliau mempunyai kawalan penuh ke atas SRC International ketika itu, kata Tommy Thomas.

Pada sesi penghujahan akhir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, Peguam Negara berkata Najib perlu menjelaskan mengapa lebih 100 keping cek dikeluarkan daripada dua akaun peribadinya di AmBank walaupun gajinya kurang RM1 juta setahun.

Thomas berkata Najib “tahu, atau ada sebab untuk percaya atau mempunyai syak wasangka munasabah” bahawa wang di dalam akaun AmBanknya adalah hasil aktiviti salah.

Pertuduhan ke atas Najib berkaitan dengan pinjaman RM4 bilion dikeluarkan kepada SRC International pada 2011 dan 2012, beliau dituduh menerima suapan bernilai RM42 juta dalam akaunnya antara 2014 dan 2015. Beliau adalah perdana menteri sejak 2009 hingga 2018.

Pada sesi penghujahan akhir pihak pendakwaan tengahari tadi, Thomas berhujah yang pemimpin berusia 66 tahun itu gagal bertindak memastikan sama ada wang tersebut adalah hasil aktiviti haram atau tidak.

“Walaupun terdapat banyak bukti, pihak pembelaan mendakwa pendakwaan gagal membuktikan tertuduh mengetahui RM42 juta yang dipindahkan ke akaunnya daripada SRC International,” kata Thomas.

“Kerana itu, pihak pembelaan mendakwa mereka tidak perlu membuktikan wujud unsur ‘ketidakjujuran’ kerana tertuduh tidak bertindak dengan tidak jujur berkaitan RM42 juta SRC International yang masuk ke dalam akaun tertuduh. Ini adalah penghujahan luar biasa yang dibuat pihak pembelaan.”

Thomas berkata pendakwaan berjaya menunjukkan Najib mendesak pinjaman sebanyak RM4 bilion walaupun Unit Perancang Ekonomi pada 2012 berkata geran kerajaan sebanyak RM3 bilion tidak boleh diberikan kerana SRC International hanyalah syarikat dengan modal permulaan RM2 dan tiada rekod pencapaian.

“Memandangkan SRC International gagal mendapatkan RM3 bilion daripada kerajaan, dengan sokongan dan kesediaan tertuduh, SRC International akhirnya mendapat pinjaman RM4 bilion daripada KWAP pula,” kata Thomas. – 22 Oktober, 2019.--------


RAKYAT KATA

LU TAK TAU

LU BANGANG

KERANA LU

BANGANG

LU WAJIB

MASUK PENJARA

KERANA

BANGANG
KAH KAH KAH

BENGALI BUAT LAWAK

BENGALI BUAT

LAWAK

Pendakwaan gagal bukti kes, Najib berhak bebas, kata peguam

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan gagal membuktikan kes salah guna kuasa terhadap Najib  kerana penglibatannya dalam memberikan jaminan kerajaan kepada SRC International bagi mendapatkan pinjaman RM4 bilion dari dana pesara bukan amalan rasuah, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Peguam Harvinderjit Singh berkata sebahagian besar keterangan itu tidak menunjukkan sebarang hubungan antara penglibatan bekas perdana menteri dalam menyediakan jaminan dan RM42 juta yang dipindahkan ke akaun bank peribadi pada 2014 dan 2015.

“Malah, keterangan itu membawa kepada kesimpulan munasabah bahawa transaksi melibatkan RM42 juta itu dilakukan tanpa pengetahuan dan penglibatan Najib,” katanya dalam penghujahan di penghujung kes pendakwaan.

Harvinderjit berkata transaksi RM42 juta itu dilakukan atas perintah orang lain untuk tujuan dan manfaat sendiri.


PEGUAM

SELAIAN DARI

BUAT FULUS

PANDAI JUGA

BUAT LAWAK
KAH KAH KAH
-------

DIZALIMIDIZALIMI

Permohonan Rosmah tangguh bicara saman syarikat barang kemas ditolakBERITA MENYUSUL


----------

87 KES - SATU PASTI SANGKUT

87 KES SATU

PASTI SANGKUT
Biasa la Najib ada 87 kes ..satu, dua kes tu mmg dia tampak baek mcm hero keling ..yg gwa risau takkan dari 87 kes tu satu pun tak ngena? Mcm Abam, cocok bontot dua kali ..dua kali kedalam. on 
KITA SEMUA
 KENA TIPU
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 22/10/19

kahkahk
------------

NAJIB MEK DONOMEK

DONO

Najib tak boleh kata tak tahu RM42 juta masuk akaun, kata Tommy ThomasBERITA MENYUSUL


----------

ABAM ADA BANYAK PINTU

ABAM ADA 

BANYAK PINTU
mat jemin mula main kasar nak tutup pintu abg non jadi pm..tapi abg non tak kisah pun sebab banyak pintu abg non boleh jolok..tak dapat pintu pm dapat pintu pungkok pun ok je.. 
on 
CAKAP JELAS JELAS
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 22/10/19

L----------

PENIAGA AGAMA

PENIAGA AGAMA
Iman adalah sebitir mutiara tidak terbisa dinoda dgn metarial wang darjad mahu kedudukan jika terpena lalu tergelincir maruah keluarga aib kesenja malam tiada purnama hati memenchil jiwa hilang gelora. 
on 
PENJUAL 
AGAMA MENCURI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/10/19

Gus


---------

YB KAKI PONTENGYB KAKI PONTENG

Minta TT jaga kat pintu Parlimen dan suruh MPs PH sain kehadiran. Siapa yg ponteng TT kapor dlm blog biar rakyat hentam.Kadir Yasin pun dah suruh hentam melaon2 Menteri PH yg DUNGU.. on 
MAKAN GAJI BUTA
Arymanchino
at 19:08
Cilakak! 
ahli parlimen patut dibayar gaji harian. Sehari tak hadir parlimen, tak dapat gaji sehari. Cam kerja buruh kasar. 
on 
MAKAN GAJI BUTA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:59

Mas


-------

SURAT FITNAHSURAT FITNAH

DARI PANGLIMO
Selagi Madei idop, 
peluang Abam nak PM mmg takdo ..
poochee ..eelek. 
Abam tak nak ko 
jadi MB Nogori Sombilan ..
kahkahkah. 
on 
CAKAP JELAS JELAS
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 22:10

T
---------