Isnin, 25 April 2022

ROSMAH BUAT KERENAH NAK LAMBATKAN KES

 


ROSMAH SENGAJA

LAMBATKAN KES

AMIN

NAK TUNGGU ISTERI

JADI PM

SEKALI LAGI

KHALAS

SUMBATKAN NAJIB DALAM JIL SEKARANG !!

 


Mahathir gesa kerajaan simpan ‘hadiah’ disita dari Najib hingga sumber dibuktikan


Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata Putrajaya harus menyimpan wang tunai dan barangan mewah yang dirampas dalam serbuan ke atas pangsapuri yang dikaitkan dengan Najib Razak pada 2018 lalu jika bekas perdana menteri itu tidak dapat membuktikan ia sebenarnya adalah hadiah dan tidak dibeli dengan dana 1MDB.

Dalam satu siri ciapan Twitter yang memperincikan apa yang digambarkan sebagai pergerakan dana yang dikaitkan dengan syarikat pelaburan negara itu, Mahathir berkata tiada bukti siasatan menyeluruh sudah dijalankan.

“Jadi dakwaan mengatakan ia adalah hadiah diterima,” katanya, merujuk kepada berbilion wang yang Najib dakwa diterima daripada keluarga diraja Saudi.

“Kemudian ada wang dan barangan mahal yang ditemui di Pavilion. Pada mulanya, polis mendakwa wang dan barangan itu dibeli dengan wang 1MDB. Kemudian kerajaan mendakwa ia tidak dapat membuktikan wang tunai dan pembelian barang mewah itu adalah hasil wang yang dicuri daripada kerajaan – terutamanya dari 1MDB.

“Maka diputuskan wang dan hadiah itu dikembalikan kepada Najib kerana ia adalah hadiah. Seperti yang dinyatakan di atas, pengesanan jejak sumber wang itu tidak menyeluruh. Kemungkinan besar ia bukan hadiah.”

Pada 8 November tahun lalu, kerajaan gagal dalam usaha pelucuthakan barangan yang dirampas tersebut, di mana Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berkata Putrajaya tidak dapat membuktikan hubungan langsung antara barangan tersebut dan dana yang diperolehi secara haram.

Sebelumnya, pada Mei, kerajaan turut gagal dalam dalam membuktikan sejumlah RM114 juta yang dirampas dari kediaman yang dikaitkan dengan Najib adalah sebahagian daripada dana yang dicuri dari 1MDB.

Najib berkata beliau menyimpan wang itu bagi pihak Umno.

Pada Ogos tahun lalu, MalaysiaNow melaporkan RM114 juta sudah dipulangkan kepada Najib walaupun tidak dapat disahkan pada masa itu sama ada ahli Parlimen Pekan tersebut sudah memulangkan wang tersebut kepada Umno.

“Jika Najib tidak dapat membuktikan bahawa barangan itu adalah hadiah, mereka tidak sepatutnya memulangkan wang dan hadiah itu kepada Najib,” kata Mahathir.

“Kerajaan harus kekal simpan wang dan hadiah tersebut sehingga sumbernya dibuktikan.”

Beliau turut menambah bahawa tiada siapa tahu ke mana baki wang itu dibelanjakan dan ada yang berkata ia diambil oleh ahli perniagaan buruan Low Taek Jho atau Jho Low.

“Saya syak (mengapa) letakkan kesalahan kepada Jho Low adalah kerana dia tidak dapat dihubungi. Kerana itu mustahil untuk siasatan dijalankan ke atasnya,” katanya.

KES NAJIB NI

DAH LAMA

SANGAT

AMIN

RAKYAT DAH

BOSAN

AMIN

MASUKKAN 

NAJIB

CEPAT DLM JIL

AMIN

BANYAK SANGAT

SONGEL 

AMIN

LEPAS SATU SATU

NAK LAMBATKAN

MASUK JIL

AMIN

SUMBATKAAN

NAJIB DALAM

JIL SEKARANG

KHALAS

NAJIB BUAT HELAH LAGI

 


Mahkamah Persekutuan beri Najib lanjutan masa fail rayuan kes SRC

MAHKAMAH Persekutuan hari ini memberi Najib Razak masa tambahan selewat-lewatnya hari ini untuk memfailkan petisyen rayuan terhadap sabitan dan hukuman ke atas bekas perdana menteri itu dalam kes rasuah RM42 juta dana SRC International.

Najib memfailkan permohonan lanjutan masa pada 11 April.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul dipetik Malaysiakini berkata panel tiga hakim yang dipengerusikan Hakim Besar Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim sebulat suara membenarkan permohonan tersebut.

Najib yang juga bekas menteri kewangan memohon lanjutan masa selewat-lewatnya hingga hari ini untuk memfailkan petisyen rayuan ke Mahkamah Persekutuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman 12 tahun serta denda RM210 juta yang dijatuhkan ke atasnya kerana menyeleweng RM42 juta dana SRC.

Mahkamah Rayuan pada 7 Disember lalu menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu bagi rayuannya. 

Kemudian pada 8 Disember, juga tahun lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk mensabit dan menjatuhkan hukuman terhadap Najib, yang dijatuhkan pada 28 Julai 2020. 

Pada 11 April, Najib memohon lanjutan masa selewat-lewatnya hingga hari ini untuk memfailkan petisyen rayuan ke Mahkamah Persekutuan.

Berdasarkan afidavit sokongan yang diperoleh media , Najib berkata alasan penghakiman yang disediakan oleh hakim-hakim Mahkamah Rayuan mengandungi 176 jilid keseluruhannya dan pihak pembelaan menerimanya pada 31 Mac lepas. – 25 April, 2022.    
 

BOSAN BOSAN

BOSAN

AMIN

ORANG RAMAI

DAH LAMA TUNGGU

NAK TENGOK

NAJIB MASUK JIL

AMIN

SELAMATKAN

MALAYSIA HANTAR

NAJIB SEKARANG

KE PENJARA

KHALAS

ISHAM RAIS PENGANUT ISLAM BUDAYA

 ISHAM RAIS

PENGANUT

ISLAM BUDAYA

BUKAN ISLAM ARAB

AMIN

TAPAI LEMANG

RENDANG KETUPAT

MAIAN MERCUN

 MERIAM BULUH

ADALAH RUKUN  

ISLAM BUDAYA

AMIN 

Ketua Pengarang commented on

 "BERPADA -PADA"

isham rais si atheist tapi excited nak sambut raya. kah kah kah!

TAHNIAH BAHRAIN

 


Bahrain haram beg plastik sekali guna mulai 19 September

BAHRAIN bakal mengharamkan penjualan, pengilangan, pengedaran dan pengimportan beg plastik sekali guna, dengan ketebalan kurang daripada 35 mikron mulai 19 September, lapor Agensi Berita Bahrain (BNA).

Menteri Industri, Perdagangan dan Pelancongan, Zayed Rashid Al Zayani berkata keputusan itu diambil bagi menyokong inisiatif perlindungan alam sekitar dan mengehadkan pencemaran sisa plastik.

Larangan itu selari dengan usaha kerajaan memastikan persekitaran yang menyokong kemampanan dan mengurangkan pencemaran alam, katanya.

Bagaimanapun, larangan itu tidak terpakai ke atas beg plastik sekali guna dengan ketebalan lebih daripada 35 mikron, beg plastik sekali guna untuk tujuan perubatan dan beg untuk eksport.

Kementerian akan terus mengambil langkah sewajarnya untuk menjayakan matlamat itu, serta menyeru orang ramai bekerjasama demi memelihara alam sekitar. – Bernama, 25 April, 2022. 

TAHNIAH 

BAHRIAN

AMIN

JUAL GUNA

BUAT EDAR

SEMUA HARAM

AMIN

DASAR AKAN

BAWA KEJAYAAN

LAWAN

 PENCEMARAN

ALAM

 AMIN

DASAR INI

WAJIB KITA

CONTOHI

AMIN

TUTUP PLASTIK

DARI SAMPAI

KE PENGGUNA

KHALAS

SELAMATKAN

HIDUP KITA DARI 

PALSTIK

AMIN

HUJAN PETANG

  PUASA HARI 23


GILA LEBAT UJAN TURUN
JAM 3.30 PETANG
GURUH KILAT
SABUNG MENYABUNG
TAKUT TAK TAK & EZI

GUA LIHAT DARI BALKONI
JALAN JADI GELAP
KERETA PASANG LAMPU
MACAM DAH MALAM

KAWASAN LE CHATEAU
 BERHUTAN
SAPA TAK BIASA AKAN TAKUT
TAMBAH ADA KUBUR
KAH KAH KAH

SEKARANG JAM 5.18
DAH BERHENTI
JAP LAGI GUA NAK
BAWA TAK TAK & EZI
MASUK HOKKIEN

GUA SEDANG REBUS
BEET ROOT
BUAT SALAD DAN AIR REBUS
YANG MERAH JADI
MINUMAN BERSUNGKAI

GUA JUGA REBUS KELEDEK
INI KELEDEK MERAH
RASANYA MANIS
INI SAJE SPESIAL
YANG LAIN SEMUA SAMA
KAH KAH KAH
HANYA GUA PERLU
PANASKAN
KAH KAH KAH

SELAMAT BERSUNGKAI

SENYUM SEBELUM BERSUNGKAI

 SENYUM

SEBELUM SUNGKAI

KHALAS

Jigit commented on 

"IPOH MALI"

Ipoh mali...talak sommong...kincin talak munnyi... Seorang pemandu lori antara bandar berketurunan India singgah di bandar kelahirannya, Ipoh dan melanggan seorang pekerja sex. Baru je dia nak tekan kepala bana dia masuk, amoi tu bersuara.. "Anne...lu apa nama...?" "Maniam", jawabnya ringkas. "Lu apa kelja?", tanya amoi yang peramah tu. "Lori bawa", jawab Maniam sambil membetulkan posisinya... "Lu sudah kawin belum?", tanya amoi tu lagi. " Ayyooo...diam la...mau main pun tada senang.... lu macam2 tanya...kalau sudah kawin kalu apasal saya mau sini mari...diam lah!...", Maniam mula naik marah. "Lu mana mali....?", Amoi talak sommong tanya lagi... "Iiii...Iiiii....Iiiipohhhhh", jerit Maniam diiringi pancutannya yang agak pre- mature...

PETANG INI DI KL

 PETANG INI

JAM 4.46 

DI KL GILA JEM 

AIR DAH NAIK

KAH KAH KAH

PERANG BAWA UNTUNG

 BILA PERANG PECAH

YANG UNTUNG

YANG LABA

YG BUAT DUIT

TOWKAY SENJATA

TOKAN SENJATA

KILANG SENJATA

PEMEGANG SAHAM

SYARIKAT SENJATA 

DAN BANK

KHALAS

JANGAN PUTUS ASA

 


JANGAN

PUTUS ASA

AMIN

ORANG BAIK

LEBIH RAMAI DARI

ORANG JAHAT

AMIN

MASAALAH NYA

ORANG BAIK 

TAK MAHU BANGUN

MELAWAN

KHALAS

Unknown commented on 

"PELACUR TIKAM PENCURI"

Sediakan khemah penyamun, perompak, lanun, pencuri-pencuri perasuah pasti ramai, pasti majoriti lebih besar, pasti berjaya, belum kira kluster mahkamah kluster penjara, kah kah Malaysia pasti berjaya, tak ada rasa malu sedikit pun, dikenali sebagai negara perasuah, negara pimpinan pencuri perasuah perosak negara, bagaimana rakyat nak bangga, susah lah cari khemah baik baik, khemah pelakon lagi ramai kan kah kah kah hebat satu Malaysia

MULAKAN DENGAN PENCERAHAN DIRI SENDIRI

 

 MULAKAN

DENGAN

PENCERAHAN

AMIN

PEMAHAMAN KITA
TENTANG MALAPETAKA CUACA
AMAT RENDAH
AMIN
PADA TAHAP INI
KITA PERLU PENCERAHAN
DIRI SENDIRI
AMIN
KEMUDIAN BERKONGSI
PENCERAHAN
AMIN
SELEPAS TUNTAS
PERCERAHAN 
BARU
LAKUKAN AKSI AMAN
TUJUAN UNTUK
MELEBAR LUAS
AGENDA SELAMATKAN
DARI MALAPETAKA
CUACA
KHALAS

hamim commented on

 "TUA MUDA BUJANG DARA

 TURUN KE JALAN RAYA"

TT, lu nak orang ramai sedar lagi tiga tahun jika tak bertindak melapataka cuaca akan sampai, lu nak orang ramai buat apa, cuba lu kasi tahu dengan jelas, jika setiap hari tua muda turun jalan raya untuk kasi sedar orang ramai malapetaka cuaca akan sampai tapi tak kasi tahu apa orang ramai patut buat apa guna turun jalan raya?


 Sekurang kurangnya gua sudah tanam 32 pokok durian dan lain lain untuk menghijaukan bumi, gua siram gua baja supaya pokok pokok tu cepat membesar, lu nak orang lain buat apa, lu ada buat apa, lu pak cu cin hari hari ka? Kah kah kah


MENGENAL KAWAN MENGENAL MUSUH

 KENALI DIRI MU

KENALI MUSUH MU

SERATUS

 PERTEMPURAN

SERATUS 

KEMENANGAN

KHALAS

Unknown commented on

 "DALAM PERANG 

KENALI MUSUH UTAMA"

Betul juga banyakkan kawan tapi mesti kenali kawan palsu yang tak searah dan pengacau. Ini lebih bahaya berbanding musuh utama. Jangan anggap ganja boleh menyembuh segala penyakit.

PENCERAHAN KONSEP KHEMAH BESAR

 PENCERAHAN

KONSEP 

KHEMAH BESAR

AMIN

HIKAYAT KAKI PUKUL

 PRU15: Nak runding pilih Saifuddin, nak perang pilih saya, kata Rafizi

RAFIZI Ramli memberi pilihan kepada ahli PKR kalau mahu parti itu memasuki Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dengan menyerang beliaulah calon yang sesuai untuk diangkat sebagai timbalan presiden parti dalam pemilihan bulan depan.

Ini kerana lawannya Saifuddin Nasution Ismail lebih gemar dengan kaedah berunding berbanding menyerang lawan, kata Rafizi.

“Kalau mahu terus runding dengan parti lain, pilih Saifuddin, tapi kalau nak masuk PRU15, kena bertempur, berkempen, nak curi undi Umno, Barisan Nasional (BN), dan Perikatan Nasional (PN), kalau rasa luka pengkhianatan belum sembuh, jadi anda perlukan kaki pukul macam saya.

“Perang mesti pilih jeneral yang betul. Nak masuk PRU15, kita anggota parti ada hak pilih jeneral mana nak bawa kita kerana barisan (pimpinan) macam mana itu akan tentukan rentak dan tempo nak masuk pilihan raya umum,” katanya.


Rafizi dan Saifuddin adalah dua calon yang akan berentap merebut kerusi timbalan presiden. Jawatan itu kini kosong selepas Mohamed Azmin Ali digugurkan keahlian kerana terlibat menumbangkan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Jelas Rafizi, beliau menyerahkan hala tuju PKR pada PRU15 nanti untuk ditentukan oleh ahli-ahli parti.

“Kalau saya menang ini keputusan akar umbi, kehendak mereka untuk masuk PRU15, nak seorang yang keras, kaki pukul, tak mahu berunding.

“Itu bukan keputusan saya, Saifuddin, atau Anwar Ibrahim, itu keputusan anda,” katanya, merujuk Presiden PKR.

Rafizi berkata demikian semasa berucap di majlis Jelajah Yakini Rakyat bagi kempen pemilihan PKR peringkat negeri Perak di Ipoh, petang tadi.

Kempen disertai calon-calon lain dalam pasukan Rafizi, antaranya tiga calon naib presiden iaitu Nik Nazmi Nik Ahmad, Chang Lih Kang dan Manivanan Gowin, serta calon Ketua Wanita Rodziah Ismail dan calon Ketua Angkatan Muda Keadilan, Fahmi Zainol.

Menurut Rafizi, akar umbi PKR harus menilai dengan teliti calon pimpinan yang mereka mahukan untuk mengemudi parti menyertai PRU15 akan datang untuk memastikan kemenangan memihak kepada mereka.

“Masuk perang bukan soal suka tak suka, tetapi pilih jeneral yang boleh tembak musuh sampai mati, kalai pilih jeneral tak reti menembak, dia mati, dengan kita sekali mati.

“Dengan itu sebagai ingatan… pilih saya dan kawan-kawan saya yang pandai menembak,” katanya.

Namun begitu, Rafizi juga berkata beliau sedia berlapang dada sekiranya akar umbi memilih Saifuddin sebagai timbalan presiden PKR.

“Kita kena terbuka hati setelah bentangkan semua kepada anggota, mereka akan pilih.

“Kita ada misi sukar untuk seluruh Malaysia, berdepan Umno dan BN yang sedang bangkit dan PN yang sedang curi undi kita,” kata Rafizi.

Pemilihan PKR secara fizikal akan berlangsung antara 13 hingga 17 Mei sementara pengundian dalam talian dibuat dari 18 hingga 20 Mei. – 24 April, 2022.

KAKI PUKUL

MEMANG KENA

PUKUL

KAH KAH KAH

KENA PUKUL

SAMPAI MENTAL

KAH KAH KAH

KAKI PUKUL

AMAT KERAS

LAGI GANAS

KAH KAH KAH

TAPI SAYANG

KAKI PUKUL

KUAT MERAJUK

KAH KAH KAH 

MINAH MANA

NANTI AKAN

DATANG PUJUK

RAYU AGAR

KAKI PUKUL

 JANGAN MERAJUK

KAH KAH KAH

BERPADA -PADA

 


Inflasi: Pengguna lebih waspada berbelanja menjelang Aidilfitri, kata peniaga

PENGGUNA dilihat berbelanja secara berhati-hati menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri susulan berlakunya inflasi terhadap barangan makanan seperti daging lembu dan makanan laut, kata peniaga.

“Walaupun ramai keluar untuk membeli daging lembu menjelang sambutan Aidilfitri, namun mereka membelinya dalam kuantiti sedikit,” kata penjual daging lembu Khairul Anwar Ab Majid.

Beliau berkata walaupun umat Islam teruja menyambut 1 Syawal selepas pandemik Covid-19, namun mereka lebih berhati-hati.

“Sebelum ini, ada pernah membeli 10kg daging lembu tetapi kini mereka hanya mampu membeli 3kg,” katanya.


“Ini lebih teruk berbanding semasa perintah kawalan pergerakan (PKP).”

Menurut Khairul, harga daging lembu tempatan dan import secara amnya meningkat 20% hingga 30% berikutan kos pengangkutan yang lebih tinggi.

“Kos mengimport daging dari Australia, Indonesia dan Thailand kini lebih tinggi berikutan kenaikan harga minyak. Beberapa barangan import meningkat lebih daripada 50%.”

“Rusuk daging lembu yang dahulu berharga RM38 sekilogram kini RM60 sekilogram,” kata Khairul.

Selain kenaikan harga minyak, Khairul berkata penyusutan nilai Ringgit juga menyebabkan barangan import lebih mahal.

Selepas berlegar di sekitar julat 4.22, Ringgit jatuh ke paras terendah dengan 4.32 sejak Mei 2020 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat disebabkan dasar Rizab Persekutuan AS yang lemah berbanding mata wang yuan China.

Tahun ke tahun, Ringgit menyusut 3.8% berbanding dolar AS, sekali gus menyumbang prestasi teruk serantau.

Berbanding mata wang lain, ringgit juga lemah berbanding dolar Singapura (SGD) kepada serendah 3.1664 pada Jumaat, serta berbanding yen Jepun (kepada 3.3771 berbanding 3.3435) dan pound Britain (kepada 5.6156 berbanding 5.603).

Namun ketika harga minyak dan nilai mata wang susut hingga menyebabkan harga barangan lebih mahal, kerajaan berkata inflasi masih terkawal disebabkan subsidi petrol dan lain-lain.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, inflasi meningkat 2.2%, terutamanya didorong makanan dan minuman bukan alkohol .

“Daging lembu import menjadi sangat mahal. Orang dulu cakap makanan laut ini mewah. Ini sama untuk rusuk lembu,” kata peniaga daging lembu itu.

Malah, Khairul berkata gaji domestik tidak meningkat, menyebabkan kuasa membeli lebih rendah. – 25 April, 2022.

 KITA PUASA

SETAHUN SEKALI

AMIN

KITA RAYA

SETAHUN SEKALI

AMIN

BUKAN DILARANG

ENJOI DE MENJOI

AMIN

TAPI WAJIB

BERPADA-PADA

AMIN

BILA KITA BELI

KASUT INGAT

PADA SOSOK

YG PAKAI SELIPAR

AMIN

BILA KITA BELI

SELUAR INGAT

PADA KEKASIH

YG BOGEL 

 TAK PERLU

 PAKAIAN MAHAL

KAH KAH KAH