Khamis, 17 Ogos 2023

TAK CUKUP DENGAN ZAHID BERUNDUR


GEROMBOLAN

TAK CUKUP DENGAN

ZAHID BERUNDUR

AMIN

PAKATAN MEMIKUL KAVADI


PAKATAN MEMIKUL

KAVADI

AMIN

DIMANA HILANG 1.2 JUTA WARGA CHINA MERAH ??


BAHAYA BESAR

AMIN

MANA HILANG 

1.2 JUTA WARGA

CHINA MERAH

KHALAS

PILIHAN RAYA PERLU DUIT !!!PM gesa pemaju rumah henti beri komisen kepada menteri, ahli politik


KUALA LUMPUR – Banyak pihak yang marah kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkaitan amalan rasuah berleluasa dalam projek perumahan.

Bagaimanapun, Anwar berkata, isu yang dibangkitkan adalah perkara yang telah berlanjutan sejak dahulu dan perlu dihentikan.


“Saya faham ramai yang marahkan saya bila sebut hal ini tapi semua orang tahu, tanyalah pemaju di Wilayah Persekutuan adakah saya betul atau salah dan adakah saya melebih-lebih atau beritahu perkara sebenar.

“Tanpa terkecuali semua kata ya, ini telah menjadi amalan dan kita telah lakukan. Sekarang saya kata kita perlu menghentikankan semua ini. Pulangan yang RM10 juta, RM15 juta yang diberikan sebagai komisen dipulangkan kepada rakyat, itu yang saya minta rakyat faham,” ujar Anwar.

Beliau berkata demikian dalam ucapan Majlis Pecah Tanah Residensi Wilayah dan Residensi Prihatin Madani serta Pusat Penjaja Madani di Desa Tasik di sini hari ini.

Serentak itu beliau mahu amalan meminta dan memberi komisen yang disifatkan sebagai rasuah dalam mana-mana pelaksanaan projek pembangunan termasuk perumahan perlu dihentikan segera.

Ini termasuk pemberian komisen kepada mana-mana menteri atau parti politik yang tidak seharusnya berlaku.

“Memang pada peringkat awal apabila saya ambil alih tanggungjawab Wilayah Persekutuan ini… saya memang menghentikan projek-projek baharu kerana saya tidak mahu meneruskan amalan-amalan lama.

“Di mana tiap kali diubah suai plot ratio atau kelulusan itu ada hubungan dan habuan politik, ini amalan jijik yang merosakkan… dan rasuah ini mesti dihentikan… sebab itu saya tangguhkan peringkat awal.

“Apabila kita dah siapkan struktur dan kerangka Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, maka kita harus teruskan dan tidak ada alasan untuk perlahankan tahap kelulusannya sebaik saja memenuhi syarat,” katanya.

Sementara itu Anwar mahu Dewan Bandaraya Kuala LUmpur (DBKL) menitikberatkan tiga perkara dalam pembangunan perumahan iaitu keselesaan hidup, kehijauan kawasan dan kemudahan sukan dan perumahan rakyat, warung serta gerai madani untuk rakyat bias

Sejumlah 1,010 unit Residensi Wilayah dan Residensi Prihatin Madani mampu milik ditawarkan kepada yang berkelayakan di atas tapak seluas 3.4 ekar.

Residensi Wilayah melibatkan pembangunan 910 unit rumah dengan keluasa 902 kaki persegi jenis satu dan 908 kaki persegi bagi jenis 2 dengan harga RM300,000.

Rumah mampu milik itu ditawar kepada golongan 21 tahun ke atas dengan pendapatan kasar bawa RM10,000 (bujang) dan RM15,000 (berkahwin) dengan syarat dilahir atau bekerja dan menetap di Kuala Lumpur.

Manakala Residensi Prihatin Madani menawarkan 100 unit rumah dengan keluasan 902 kaki persegi dengan harga RM200,000.

Unit-unit tersebut ditawarkan kepada kumpulan sasar M40 dan ke bawah yang belum memiliki rumah.

Sementara Pusat Penjaja Madani dilengkapi dengan kemudahan letak kereta, surau dan ruang makan luas berkonsepkan terbuka.
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

WOIT

SAPA KONTROL

WILAYAH 

JAGA TANAH JADI

KAYA RAYA

AMIN

TAK CAYA TANYA

TENGKU FRAUD

KAH KAH KAH

WOIT

KALAU TAKDA

KOMISEN MACAM

MANA PARTI NAK

BERGERAK

AMIN

WAKTU PRU 

PERLU DUIT

BUKAN RATUS

RATUS TAPI 

JUTA JUTA

AMIN

KHALAS

PROJEK TERAJANG ZAHID


Tok Mat perlu ganti Ahmad Zahid untuk TPM, pangku tugas Presiden – Penganalisis


KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Anwar Ibrahim perlu mempertimbangkan agar  Mohamad Hasan dilantik ke jawatan Timbalan Perdana Menteri menggantikani Ahmad Zahid Hamidi.

Tindakan itu perlu bagi memastikan kestabilan kerajaan perpaduan sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Penganalis politik, Dr. Mohammad Tawfik Yaakub berpendapat, peralihan tugas itu perlu untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri dan pada masa sama Mohamad yang lebih dikenali sebagai Tok Mat memangku tugas Presiden UMNO sehingga PRU16.

“Namun, saya melihat Ahmad Zahid tidak semudahnya akan berundur walaupun ada desakan daripada pelbagai pihak.

“Ia melainkan Ahmad Zahid dan Tok Mat sepakat bersama untuk berundur bagi memberi ruang pemulihan kepada UMNO sepenuhnya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Jelas Mohammad Tawfik, ia pernah dilakukan pada 2018 apabila Tok Mat mengetuai Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands dan Tanjung Piai, pencapaian UMNO-Barisan Nasional (BN) sangat cemerlang sehingga kedua-dua kawasan tersebut dimenangi BN.

Pensyarah Kanan di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya (UM) itu turut berkata, rakyat sudah nampak apa yang berlaku kepada UMNO-BN dan telah dua kali parti itu berhadapan dengan situasi sukar.

Ia semakin memburuk apabila kedudukan UMNO-BN terus mengalami kemerosotan kerusi yang amat teruk iaitu pada PRU15 dan semasa enam Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini.

Malah menurut Mohammad Tawfik, sekiranya Ahmad Zahid masih kekal memegang tampuk UMNO, Pakatan Harapan (PH) juga akan menerima tempias yang dialami oleh UMNO-BN.

“Apatah lagi negara akan berhadapan dengan PRK Pulai, Simpang Jeram dan negeri Sabah selepas ini.

“Justeru ‘pendarahan politik’ yang sedang dialami oleh UMNO perlu dihentikan segera kerana bukan sahaja boleh melemahkan UMNO-BN tetapi akan mewujudkan beban kepada PH,” katanya.

Sebelum ini, Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (Kita), Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Kartini Aboo Talib berkata, Ahmad Zahid perlu berjiwa besar melepaskan jawatan Presiden UMNO secara terhormat untuk tidak lagi menjadi liabiliti kepada BN dan PH.

Krisis dalaman UMNO susulan protes terhadap Ahmad Zahid, jelasnya, menyebabkan wujud undi sabotaj akar umbi parti itu sehingga memangkah Perikatan Nasional (PN) pada PRN lalu. – WOIT

ZAHID

BERJAWA BESAR

ATAU BERJIWA

BESAR

KAH KAH KAH

KALAU ZAHID

LEPAS JAWATAN

DIA MASUK JIL

KAH KAH KAH

SILAP SILAP

KERAJAAN TUMBANG

KAH KAH KAH

TOK MAT ADA

KES BAWA LARI

DUIT

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

KAPAL TERBANG TERHEMPAS DI SHAH ALAMPesawat terhempas 

di Bandar Elmina
Sebuah pesawat terbang terhempas di satu jalan besar berhampiran satu kawasan penempatan penduduk di Bandar Elmina, Shah Alam pada petang ini.

Ketua Pengarah Eksekutif Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) Norazman Mahmud dalam satu kenyataan menyebut pesawat itu membawa lapan individu.

“Enam penumpang dan dua kru penerbangan di dalam penerbangan dan keadaan mereka belum dapat dipastikan,” katanya. 

Tiada panggilan kecemasan diterima dari pesawat itu, tambahnya.

Beliau juga mengesahkan kejadian melibatkan sebuah pesawat ringan Beechcraft Model 390 (Premier 1).

Pesawat dengan nombor ekor N28JV dikendali sebuah firma swasta itu berlepas dari Langkawi sekitar jam 2 petang dan dijadualkan mendarat di lapangan terbang Sultan Abdul Aziz Shah.

Polis Shah Alam turut mengesahkan kejadian yang dilaporkan berlaku pada kira-kira jam 2.45 petang.

Gambar dan video yang tersebar di media sosial petang ini menunjukkan asap tebal dan kesan terbakar di sekitar jalan berkenaan.– 17 Ogos 2023.

AL- FATIHAH

AMIN

BETUL ADA DEMO ATAU BERITA PALSU ?BETUL KE

ATAU

 BERITA PALSU ?

KHALAS

Amier The Hero commented on
 "HOT TERKINI TER NOWW
 TER HOTT"

Botul ke ni tt? Mcm susah nak pecayo ajo. Den tgk ahlil² tinggi ataupun ghondah umngok la ni mcm takut segalo bondo ajo. Mcm dah kono bagi minum air spenda wak porn ajo memasing. Tak berani bertindak lansung, mcm kono bangangkan...

DOA NI APA ?DOA NI APA ?

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on
 "PERSEMPADANAN SEMULA SEDANG DI RANCANG !!!"

Bila komunis macam Isham bercakap pasal kuasa politik Melayu ni rasa nak muntah pulak. Pemikiran dah jatuh ke lubang najis perkauman. Aku doakan kau cepat mampos je lah Isham

MENERUSKAN TUGAS SEBAGAI MB SELANGOR


KESINAMBUNGAN

PENTING UNTUK

SELANGOR

KHALAS

BERITA BAIK UNTUK NEGARA TERTINDAS


BERITA BAIK

UNTUK NEGARA

TERTINDAS

KHALAS


Unknown commented on
 "HOT TERKINI TER NOWW TER HOTT"


22.8.2023 date of BRICS Summit di Afrika Selatan. New currency BRICS akan dilancarkan.

1 Dollar BRICS = 55 USD .

Dari dulu lagi aku dah habaq kat suma Malaysia perlu menyertai BRICS.

Mungkin pemimpin Melayu yang ada dan Parti UMNo PAN dan PKR terdiri dari barua DAP@LeeKwanYew barua Israel Jew East Asia..!?

https://moderndiplomacy.eu/2023/02/11/brics-reaching-out-to-peaks-the-next-wave-of-expansion/

Momentum sebagai inisiatif BRICS+ China telah melahirkan aspirasi yang semakin meningkat daripada beberapa negara membangun terbesar untuk menyertai kumpulan BRICS.

Kita suma tahu Brother Anwar Bin Ibrahim dari dulu rapat dah USA, Al Gore, LGBT Ismail Farouq IRI NED berpusat di Washington.

Negara dari pelbagai geografi seperti Argentina, Turki, Arab Saudi, Algeria Iran Argentina Indonesia Arab Saudi Yamen Syria Vanezuela Chile Nigeria Botswana Bukina Faso Mesir Colombia Mexico dll dan lain-lain telah menyatakan minat untuk menyertai BRICS.

Negara-negara BRICS berikrar untuk meneroka kemungkinan melaksanakan langkah seterusnya ke arah pengembangan keahlian, dengan salah satu sasaran utama ialah keputusan mengenai kriteria ahli baharu.

Dari dulu dah habaq Malaysia perlu sertai BRICS, gugurkan penggunaan Dollar USA tapi sah sekarang semua pemimpin Malaysia berkiblat pada little Israel di Asia Tenggara (Singapork) dah menjadi barua LeeKwanYew@DAP.

Maka PRU 16 nanti ada saki baki pemimpin Melayu jadi sang barua barua LeeKwanYew@ DAP yang perlu dilingkupkan seperti melingkupnya legasi Tun Mahathir Bin Mohamad..!!!

#bawaotakbukanpisaubodohhh..!!

TAKTIK ROSMAH NAK LARI


INI TAKTIK

NAK LARI

JIKA RAYUAN GAGAL

AMIN

Unknown commented on
 "ROSMAH MENDUGA ANWAR"

Apesal anak dia tak reti dok sini... Dia tak reti ke jengok bapak dia ke... Kasi susah mak dia ulang alik je...

capt salai commented on
 "ROSMAH MENDUGA ANWAR"

Hahaha anak bapak...samo samo kuek berancuk,,

TAK CUKUP DENGAN ZAHID SORANG LETAK JAWATANTAK CUKUP DGN

ZAHID SORANG

LETAK JAWATAN

KHALAS

KES ZAHID DI BATAL ?Pertuduhan Zahid akan gugur atau tidak, Bersatu gesa peguam negara beri penjelasan


Bersatu menggesa Peguam Negara Idrus Harun segera menyatakan sama ada pertuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi akan digugurkan ataupun tidak, sehari selepas pejabatnya menafikan sebarang campur tangan politik atau tekanan dalam kes yang dibawa ke mahkamah setakat ini.

Zahid yang juga presiden Umno dan pengerusi Barisan Nasional, menghantar surat representasi kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) pada Januari bagi menggugurkan 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram terhadapnya.  

Pihak pendakwaan kemudian berkata bahawa mereka m diarahkan oleh peguam negara untuk tidak membuat bantahan ke atas permohonan penangguhan perbicaraan sementara menunggu keputusan mengenai surat representasi.  

“Selepas melalui representasi yang panjang lebar dan mengandungi isu rumit, kami diarah untuk tidak membantah permohonan (penangguhan pendengaran) kerana pihak pendakwaan memerlukan masa yang munasabah untuk mempertimbangkan (representasi),” kata Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob.


WOIT

BATAL ATAU

TAK BATAL

AMIN

KALAU BATAL

APAKAH KES NAJIB

KES HAMZAH

KES MUYIDIN

KES ROSMAH

AKAN DIBATAL JUGA

KAH KAH KAH

BERAT BAB INI

MAKIN BERAT

KHALAS

UMNO SUDAH. BUNGKUS !!!'UMNO sudah hendak bungkus’ suara rakyat terbanyak – Tok Nan

KUALA LUMPUR – Bekas pemimpin UMNO,  Adnan Yaakob tidak peduli jika ada pihak yang marah terhadap kenyataannya yang mendakwa ‘UMNO sudah hendak bungkus’ yang tular baru-baru ini.

Bekas Menteri Besar Pahang selama 19 tahun itu bertegas, apa yang dinyatakannya merupakan suara kebanyakan rakyat.

“Saya menjadi wakil rakyat selama lapan penggal. Ini semua takdir Allah belaka. Arwah ayah saya pernah menjadi Ketua UMNO cawangan, Ketua Penerangan UMNO Bahagian dan Setiausaha UMNO Bahagian.

“Alhamdulillah, saya terdedah awal kepada politik UMNO sejak kecil. Apa yang saya sebutkan dalam video itu adalah suara terbanyak rakyat. Kalau ada yang marah dan ada yang suka, ia bukan urusan saya.

“Saya anggap ia ada hikmahnya. Para ulamak pernah berkata: “Tidak bergerak sebutir zarah melainkan dengan izin Allah,” kata Adnan dalam pesanan WhatsApp.

Media hari ini melaporkan, Adnan menyertai bekas kepimpinan UMNO yang menggambarkan prestasi parti itu kian menjunam susulan kekalahan teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu.

Dalam satu video berdurasi 25 saat yang tular semalam, beliau yang dikenali sebagai Tok Nan mengatakan, “UMNO pun dah nak bungkus dah, bungkus lipat. Banyak ceritanya”.

Menurut Adnan, dialog ringkas itu dikeluarkan ketika beliau terserempak dengan Pengerusi Perikatan Nasional Muhyiddin Mohd. Yassin di Kompleks Mahkamah Jalan Duta semalam.

WOIT

TOK NAN

INI BEKAS MB

PENGALAMAN LAMA

AMIN

TOK NAN TAHU APA

YANG DIA KOMEN

AMIN

KHALAS

APA TUJUAN STABIL ?


Pemimpin Perikatan tolak perjanjian damai dengan kerajaan perpaduan


GESAAN kumpulan reformasi pilihan raya Bersih berhubung perjanjian damai antara gabungan memastikan kestabilan politik di negara ini ditolak oleh Perikatan Nasional (PN).

Ia berkata “kestabilan” tidak seharusnya menyekat pembaharuan, termasuk menukar kepimpinan yang gagal memenuhi kepentingan negara.

Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kestabilan bukan hanya soal kesepakatan tetapi juga terletak pada keupayaan kepimpinan mengemudi negara dengan hala tuju jelas dan perancangan yang betul.

Beliau berkata pertukaran kerajaan perlu dibenarkan selagi ia dilakukan dalam lingkungan undang-undang dan sistem demokrasi, terutama jika pentadbiran tidak stabil.

“Penolakan rakyat dalam pilihan raya negeri adalah kerana kekecewaan mereka dengan apa yang berlaku dan hala tuju yang tidak jelas, terutamanya isu ekonomi dan kos sara hidup.

“Selagi ia berada dalam kerangka perundangan dan sistem demokrasi yang menjadi teras negara, segala-galanya boleh berlaku,” katanya dipetik akhbar New Straits Times.

Bersih berkali-kali meminta kerajaan perpaduan dan pakatan pembangkang menandatangani perjanjian damai antara gabungan bagi memastikan kestabilan politik.

Kumpulan reformasi pilihan raya itu berkata perjanjian itu akan memberi jaminan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga pelabur domestik dan asing yang Malaysia boleh memberi tumpuan kepada peremajaan ekonomi.

Ketua Penerangan Perikatan Nasional Wilayah Persekutuan Mahathir Mohd Rais berkata adalah penting bagi gabungan itu menganalisis secara menyeluruh sebarang cadangan untuk membezakan antara muslihat politik dan keprihatinan sebenar terhadap kebajikan negara.

Perjanjian damai itu, tambah beliau, berteraskan idea kestabilan dan bertujuan menghalang mana-mana pihak daripada cuba menggulingkan pihak lain.

Beliau bagaimanapun berkata, kestabilan tidak seharusnya melibatkan menyekat perbezaan pendapat politik yang tulen atau menghalang perubahan jika kepimpinan tidak bertindak demi kepentingan negara.

Walaupun percaya gesaan jujur Bersih, beliau berkata PN harus mengutamakan kepentingan rakyat yang mereka wakili.

“Keputusan enam pilihan raya negeri baru-baru ini, di mana kita (PN) memperoleh 146 daripada 245 kerusi, menunjukkan perubahan dalam sentimen pengundi dan mandat yang jelas untuk perubahan.

“Ia menggariskan keperluan untuk kerajaan mengiktiraf suara sebahagian besar penduduk,” katanya. – 16 Ogos, 2023.

WOIT

STABIL  APA

TUJUAN ?

AMIN

PENCURI BEBAS

PERASUAH BEBAS

INI SEBAB

NEGARA TAK STABIL

AMIN

NEGARA TAK STABIL

KERANA KLEPTOKRAT

MASIH BEBAS

AMIN

KERANA KLEPTOKRAT

BOLEH TUMBANG

KERAJAAN

KAH KAH KAH

KALAU

ZAHID ROSMAH

NAJIB MASUK JIL

BARU NEGARA

AMAN STABIL

AMIN

KHALAS

NATO CARI JALAN DAMAI DENGAN RUSIA


NATO DAH LETIH

AMIN

CARI JALAN DAMAI

KAH KAH KAH

KHALAS

SAPA LEBIH ISLAM DARI ARABSAPA LEBIH

ISLAM DARI ARAB

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "HOT TERKINI
 TER NOWW TER HOTT"

Kah kah kah dah mula roboh rumah, rumah bagi jawatan bagi kewangan bagi selesa selama ini, masing masing gaduh jawatan gaduh tempat gaduh wang tapi tak apa apa, nanti boleh salahkan DAP, boleh salah Yahudi kah kah kah, ini cara afdal selesai semuanya sekaligus, apa pun jangan mudah lupa cara nak tarik sokongan pengundi Melayu, samada PAS atau UMNO siapa kontrol agama? 

Siapa menang jual ubat syurga? Siapa lebih Islamik? Adakah betul betul ikut cara Islamik atau nak undi saja kemudian sapu belakang tirai? Manusia kena pandai, dalam banyak video ada juga yang sudah jadi pandai tapi nak pandaikan segala umat sukar Masih ada lagi percaya naratif lama, masih tak dapat lihat realiti macam KJ cakap tempoh hari, bukan naratif tapi realiti nak KUASA kah kah kah