Sabtu, 16 April 2016

BERITA FITNAH

NOTA:
inilah contoh

fitnah yang

selalu kita jumpa

dalam alam siber

ini berita fitnah
hadi awang 

selamat

dia ada di ibai

mencandat

 sotong
------------

MELAYU KENA TIPU LAGI
BULAN 

FEBUARI 2016

TOK ARAB KATA

PELABURAN

KELMARIN

PURTAN KATA

DUIT DERMA
APA SEBENARNYA TOK ARAB KATA
IN February the Saudi Foreign Minister, Adel al-Jubeir, had declared that the money received by Najib Razak into his accounts was not a political donation, but he understood there had been an “investment” by private entities in Saudi Arabia.

“”It was a private Saudi citizen, I believe, and the funds went to an investment in Malaysia,” he said in an interview with The New York Times

This added to Prime Minister Najib Razak’s considerable problems over a story that didn’t add up about royal sheikhs providing him a billion dollars as a gift.
What was the investment for, people asked? Indeed, arch critic, Dr Mahathir referred to the official denial as late as yesterday.

Full article: http://www.unblockaccess.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=613849:najib-rosmah-orchestrate-another-international-lie?-saudi-minister-never-said-donation-from-royal-family-only-he-was-aware-of-a-donation&Itemid=2#ixzz4618FFoU9
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter


Add caption

--------------

FBI MAKAN BABI TAK MAKAN RASUAHSOKONG

TAPI TIM FBI

MAKAN BABI

TAK MAKAN

RASUAH


'Henti dakwa Najib salah guna wang 1MDB'

SHAH ALAM - Ahli Majlis Tertinggi Umno,  Irmohizam Ibrahim berharap agar setiap pihak menghentikan serta-merta dakwaan terhadap Najib berhubung penyalahgunaan wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menurut beliau, fitnah yang dilemparkan sebelum ini adalah jelas bagi menjatuhkan imej dan kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri di negara ini.

“Kemasukan wang ke dalam akaun peribadi Najibi hanyalah sumbangan dari kerajaan Arab Saudi,” katanya dalam satu kenyataan.KAH KAH KAH

woit

tim FBI

di kuala lumpur

dah sampai

kah kah kah

siasatan dah mula

kah kah kah

jo low dah cabut

reza dah cabut

arab abu dhabi

dah kena tangkap


kah kah kah

nak berhenti ke?

kah kah kah

macam mana henti

ini polis kapir

kapir makan babi

tak makan rasuah

kah kah kah

ENTOT  BIEN

--------------

NAK BERAK MAHAL

FACE BOOK


Jeng jeng jeng...
LikeShow more reactions
Comment
-------------

SATU LAGI KE PENJARA

RAMAI MASUK

PENJARA

KOMENTAR

kita lihat sekarang
pilihan raya sarawak
makin ramai pemimpin
PAKATAN HARAPAN
tidak dapat sama berkempen
mereka dilarang masuk
ke sarawak

PRU14 nanti kita
akan lihat pula
ramai pemimpin HARAPAN RAKYAT
dinafikan hak bertanding
ada yang sedang dipenjara
ada sedang dituduh di mahkamah
ada sedang merayu di mahkamah

inilah hakikat pilihanraya
dalam negara dunia ketiga

mustahil tak faham
mustahil tak sedar


'Saya sedia dipenjara, tapi yang lain pun akan ikut saya'Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menyatakan bahawa beliau bersedia untuk dihukum penjara kerana mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan berkaitan dengan firma dana milik negara 1MDB tetapi menegaskan bahawa ramai lagi akan bersamanya di penjara.
Rafizi berikrar untuk 'mengheret bersama' semua individu yang didakwa melindungi Najib daripada bertanggungjawab di atas kerugian besar dana awam yang melibatkan 1MDB.
Katanya, beliau bersedia sepenuhnya untuk ke penjara tetapi menegaskan bahawa bukan dia seorang sahaja yang akan masuk ke dalam.

F.B.I-------------

SALUT PAK SAID


 


Hilangnya sebutir bintang di angkasa nusantara

Berita pemergian secara mengejut Allahyarham Said Zahari - seorang patriot ulung, pejuang kebebasan dan ikon kewartawanan di Malaysia dan Singapura bahkan di rantau Nusantara - telah tersebar luas di dalam dan luar negara.
Walaupun tersentak dengan berita sedih ini, ahli-ahli keluarga, kawan-kawan seperjuangan dan para peminat Pak Said sudah mula menerima hakikat bahawa beliau sudah tidak ada lagi dalam kalangan kita semua.
Pak Said telah meninggal dunia semasa tidur di rumah kediaman anaknya Rismawati di Puncak Alam, Selangor pada kira-kira 12.30 tengahari 12 April 2016 dalam usia 88 tahun.
Said Zahari dilahirkan dalam sebuah keluarga Melayu keturunan Jawa di Kampung Kebun Bunga, Singapura pada 18 Mei 1928.
Beliau mendapat pendidikan Sekolah Melayu di Singapura sebelum Perang Dunia Ke-2, dan meneruskan pengajian untuk memperoleh sijil Senior Cambridge selepas pendudukan Jepun, sambil dalam senyap-senyap mengikuti gerakan perjuangan kemerdekaan menentang penjajah British.
Beliau kemudian menceburi bidang kewartawanan dengan menyertai akhbar Utusan Melayu pada 1951 yang ketika itu gigih meniup api perjuangan kemerdekaan bukan sahaja di Malaya tetapi juga di tanah jajahan yang lain.
Oleh sebab bakat dan ketokohannya, beliau diberi kepercayaan untuk memimpin akhbar itu selaku Ketua Pengarang pada 1959.
Pada 1961, apabila pimpinan Umno dan pemerintah Malaya yang tidak senang dengan kelantangan Utusan telah berusaha mengambilalih pemilikan akhbar tersebut dan mengubah polisinya, Said memimpin pemogokan bersejarah Utusan selama tiga bulan menentang tindakan Umno tersebut demi membela kebebasan akhbar.
Pahit getir di penjara
Cabaran demi cabaran menimpa hidup beliau sekeluarga.
Pada 2 Februari 1963, beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri oleh rejim Lee Kuan Yew Singapura selama 17 tahun, mengakibatkan anak-anaknya dibesarkan tanpa bapa di sisi mereka.
Namun berkat kegigihan Puan Salamah, isteri Pak Said, bukan sahaja anak-anak itu mendewasa dengan baik bahkan Pak Said juga dapat memperteguhkan azam dan menundukkan segala pahit getir di penjara.
Beliau antara tahanan politik paling lama merengkok dalam tahanan sama ada di Malaysia mahupun Singapura serta dianggap sebagai ikon nurani suara kebebasan dan keadilan oleh ramai angkatan lama dan juga angkatan baru.
Beberapa tahun setelah keluar daripada tahanan, beliau berpindah dari Singapura ke Malaysia untuk bersama-sama dengan anak-anaknya dan menyambung kehidupan dan perjuangannya.
Seorang wartawan dan penulis yang tajam pena dan daya imaginasinya, pelbagai kisah hidup, perjuangan serta pemikiran beliau mengenai tanahair, perjuangan anti-penjajah dan pembebasan umat manusia telah dirakamkan dengan baik dalam tiga jilid memoir beliau, Meniti Lautan Gelora (2001), Dalam Ribuan Mimpi Gelisah (2006), dan Suara Bicara (2015).
Pemergian Salamah, rakan karib seperjuangan yang juga isteri beliau, secara tiba-tiba kerana serangan sakit jantung pada Disember 2004, sebelum Pak Said sempat menyiapkan jilid kedua memoirnya telah memberikan pukulan berat kepada Pak Said, tetapi beliau menerimanya dengan tabah. Pak Said tinggal bersama-sama anak dan cucunya.
Dalam tempoh ini, beliau terus menerus dikunjungi oleh kawan-kawan lama, para wartawan dan juga aktivis-aktivis angkatan muda yang ingin menimba ilmu dan pengalaman serta mendapat inspirasi daripada semangat juang beliau.
Perjuangan belum selesai
Beliau sering muncul di pelbagai media melalui temuramah mengenai pelbagai isu dalam dan luar negara khususnya mengenai kebebasan media dan juga sejarah perjuangan melawan penjajahan.
Namun dalam beberapa tahun kebelakangan ini semenjak beliau jatuh sakit dan semakin uzur, memang orang ramai tidak banyak lagi mendengar berita Pak Said.
Kali terakhir beliau muncul di khalayak ramai ialah pada 2 Ogos 2015 semasa pelancaran jilid ketiga memoirnya, Suara Bicara: Fragmen Memoir Said Zahari di Kuala Lumpur.
Dalam dewan yang penuh sesak dengan para hadirin di Bangunan LLG itu, Pak Said yang berkerusi roda menyampaikan ucapannya buat kali terakhir di hadapan umum.
Walaupun nada suaranya tidak segagah seperti dahulu, gema pesannya tetap menusuk kalbu: ‘Hidup adalah perjuangan’.
Dua tahun sebelum itu, sebuah esei beliau diterbitkan dalam buku koleksi khas bersempena ulangtahun ke-50 penangkapan besar-besaran oleh rejim Lee Kuan Yew di bawah Operation Cold Store.
Judul eseinya, “How Could I Die, The Fight Is Not Over” yang membawa maksud ‘hidup perlu diteruskan kerana perjuangan belum selesai’ mencerminkan semangat juangnya yang gigih dan merupakan legasi yang diwariskan kepada kita semua khususnya generasi baru.
Pak Said sudah tidak ada lagi bersama kita tetapi jasa beliau tetap dikenang dan disanjung.
Sebagai tokoh wartawan yang berprinsip dan berani, beliau berdiri pada garis yang jelas dan tegas.
Sekalipun beliau tidak pernah dinobatkan sebagai Tokoh Wartawan Negara sungguhpun beliau antara pejuang awal yang gigih membela kebebasan dan etika kewartawanan yang murni melalui akhbar Utusan yang dipimpinnya, peranan dan sumbangan beliau tetap mendapat pengiktirafan oleh pelbagai pihak di dalam dan luar.
Dalam gelanggang politik, Pak Said diakui sebagai seorang patriot ulung, seorang pejuang anti-kolonial untuk kemerdekaan dan kebebasan.
Beliau juga pejuang perpaduan kaum serta lambang ikatan sejarah dan perpaduan rakyat Malaysia dan Singapura.
Kita tidak lupa satu keisimewaan Pak Said iaitu kemahirannya dari segi bahasa.
Selain amat mahir dalam Bahasa Melayu dan Inggeris, beliau juga menguasai bahasa Mandarin yang dipelajarinya daripada kawan-kawan semasa dalam tahanan sementara beliau pula mengajar tahanan-tahanan lain khususnya kawan-kawan Tionghua bahasa Melayu.
Alangkah senang dan bahagia kita menyaksikan setiap kali beliau mengadakan Majlis Rumah Terbuka Hari Raya, tetamunya pasti berbilang kaum.
Beliau melayani semua tetamu itu dengan penuh ramah mesra dan kita sering mendengar beliau berbicara dalam bahasa Mandarin dengan kawan-kawan Tionghua.
Ceria hingga akhir hayat
Pak Said ialah seorang tokoh ulung dengan kegigihan yang amat luar biasa. Beliau teguh tidak berganjak dalam tahanan sekalipun menghadapi pelbagai seksaan fizikal dan mental dan nyawanya terancam.
Beliau juga tidak tunduk kepada penyakit dan sentiasa bersikap ceria, suka berjenaka dan optimis hingga ke akhir hayatnya.

Pak Said pernah diserang angin ahmar pada Julai 1993, namun beliau bangkit semula dengan gigih melawan penyakit sehingga sempat menerbitkan dua jilid memoirnya.
Walaupun sekali lagi diserang angin ahmar pada Disember 2012 yang menyebabkan tangan kanannya lumpuh, namun penyakit itu tidak dapat menundukkan semangat juangnya yang tetap gigih dan beliau bertekad menyiapkan jilid ketiga memoirnya.
Kita juga amat terkesan dengan sifat beliau sebagai seorang tokoh berjiwa besar.
Sebagai pencerminan daripada jiwa besarnya, beliau tidak menyimpan sebarang dendam peribadi terhadap mereka yang merampas kebebasannya.
Hakikat ini jelas terpancar apabila berbicara dengannya dan juga tersurat dalam memoirnya yang pertama, Meniti Lautan Gelora.
Apabila mantan Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew, yang bertanggungjawab menghumbankannya ke penjara meninggal dunia pada 23 Mac 2015 pada usia 91 tahun, reaksi Said begitu bersahaja.
Menurutnya, isu beliau dengan Lee Kuan Yew bukan soal peribadi; ia mengenai dasar sebuah rejim zalim yang membangun sebuah negara pulau menjadi sebuah negara maju dengan membisukan dan menghapuskan hak asasi pihak lawan serta memecahbelahkan keluarga para pejuang dan menghancurkan jalur hidup mereka.
Memeluk pertiwi
Said Zahari berdiri sebaris dengan pejuang-pejuang kebebasan yang hebat, yang telah mengorbankan masa muda mereka yang paling berharga dalam penjara dan mengobarkan semangat juang yang tidak boleh ditundukkan.
Walaupun diri Pak Said dan tokoh-tokoh lain yang senasib dengannya pernah dipenjarakan, jiwa mereka bebas memeluk pertiwi manakala pemikiran mereka menjangkau luas di persada dunia. Mereka telah memahatkan nama yang harum dalam sejarah perjuangan kebebasan dan keadilan manusia sejagat yang kekal abadi.
Pak Said sudah tidak ada lagi dengan kita, tetapi meminjam kata-kata penyair agung A Samad Said, dalam ketiadaan amat terasa kehadirannya.
Dalam kenangan, kita tetap merindui dan menyanjungi imej besar Pak Said!
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau, dan meletakkannya dalam kalangan orang-orang yang beriman!
Alfatihah! Abdul Rahman Embong adalah seorang profesor emeritus dan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia

 NOTA


kugiran bangsart
kugiran d'bangsart 
telah merakam
beberapa buah lagu
dari sajak sajak pak said
akan keluar tidak lama lagi
---------------

FBI SEDANG CARI
FACE BOOK

APA SUDAH JADI 'SHEIKH' !!!!

DUA BULAN LEPAS beriya2 menafikan RM2.6 bilion itu derma, tapi pelaburan..

TETAPI SEKARANG mengiyakan pula RM2.6 bilion itu derma plok.. KENAPA tiba-tiba kenyataan Menteri Luar Arab Saudi berubah setelah tiba di Turki ???

TAHUKAH ANDA, rupa2nya Najib & Rosmah skrg berada di Turki.. Hurmmm..

NAMPAK TAK !!!.. Sejak bila pak arab belajar ilmu putar belit Umno ???

--------------

SATU KES CONTOH

FBI SEDANG CARI
Pada tahun 2012, segala harta Teodoro Nguema Obiang Mangue anak kepada Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, diktator dari Equatorial Guinea telah dirampas oleh pihak berkuasa Amerika dan Peranchis dan dipulangkan kepada rakyat Equatorial Guinea.

http://abcnews.go.com/International/smooth-settlement-son-african-dictator-surrender-30m-assets/story?id=26163323 http://www.nytimes.com/2012/08/24/world/europe/for-obiangs-son-high-life-in-paris-is-over.html?_r=0 Mungkinkah nasib yang sama akan menimpa najib, rosmah, reza aziz dan jho low? on FBI SEDANG CARI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/13/16


Teodoro Nguema Obiang Mangue is the Second Vice President of Equatorial Guinea, in office since 2012. He is a son of Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, the President of Equatorial Guinea, by his first wife, Constancia Okomo. Wikipedia
Born1971


------------

JELAS SATU KES CURI
JELAS KES

CURI


HENTIKAN SEGERA
TELAH 

DIJANGKA

Polis minta stesen TV henti rancangan siar debat Rahman-Guan Eng

Stesen televisyen tempatan diminta membatalkan rancangan untuk menyiarkan secara langsung debat mengenai isu tanah aman Manggis kerana kes tersebut sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM).
Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar berkata jika debat antara Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Abdul Rahman Dahlan dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dibenarkan, maka ia akan menjejaskan siasatan dan prejudis terhadap kes ini.
DI MALAYSIA

SEMUA DEBAT

BINCANG PEKARA

PENTING

DI HALANG

DENGAN ALASAN

SUB KUDIS

JIKA TERUSKAN

DITANGKAP

DIBAWAH AKTA 

BAGINDA QUEEN

ENCULEZ VOUS


--------------