Jumaat, 3 Februari 2023

POLITIK JALAN RAYA - SEJUTA BERDEMO DI FRANCE


POLITIK

JALAN RAYA

AMIN

SATU JUTA

BERDEMO DI FRANCE

AMIN

DUIT PAK LEBAI DARI MANA ?
Siasat akaun PAS dan bekas menterinya

SEBELUM ini saya pernah nyatakan, mengikut undang-undang, sebenarnya hanya orang peribadi atau parti politik boleh kutip sumbangan untuk politik. Akaun NGO dan syarikat tidak boleh digunakan untuk mengutip dana politik kerana mempunyai memorandum pertubuhan yang bukan untuk politik. 

Betul, saya ada buat fundraising guna akaun sendiri sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dahulu, dan ini bukanlah rahsia. Akaun ini juga diuruskan oleh jawatankuasa kewangan yang dianggotai oleh lima orang dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia dan Bank Rakyat. Akaun ini dibuka khusus untuk dana politik dan bukan untuk kegunaan lain. 

Butir-butir kutipan sumbangan ini dan semua rekod perbelanjaannya telah pun saya serahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam laporan penyata kewangan pada bulan lalu. 

Sebelum ini saya telah nyatakan bahawa saya buka akaun ini dan laksanakan fundraising ini sebagai contoh dan template untuk cadangan Akta Pendanaan Politik yang saya perjuangkan selama ini dan akan terus perjuangkan. 

Akta ini penting supaya politik di Malaysia ini lebih telus dan bersih dan supaya anak-anak muda yang mempunyai niat yang baik serta aspirasi untuk berkhidmat dalam politik di negara ini boleh meraih dana dan berjuang walaupun mereka tidak kaya raya dan tidak korup. 

Jika tidak, politik di Malaysia ini mungkin akan hanya dikuasai oleh orang-orang kaya atau orang-orang korup atau kedua-duanya sekali. Ini tidak baik.

Dari dulu pun selepas Barisan Nasional (BN) kalah PRU14 sehingga kini, saya rasa ada saja orang yang siasat akaun saya dan ingin kaitkan saya dengan pelbagai skandal terutama semasa Bersatu jadi kerajaan selama 22 bulan dan 17 bulan dahulu. 

Walaupun demikian, Alhamdulillah semua akaun saya adalah in order dan tiada masalah. Boleh siasat saya lagi kali ini, tiada masalah. 

Namun yang sebenarnya menjadi masalah ialah apabila seseorang pemimpin politik atau sesuatu parti politik menggunakan dana daripada sumber-sumber haram dan rasuah berbilion ringgit untuk berkempen dan merasuah pengundi. 

Apabila ditanya berkenaan rasuah pengundi yang disuruh bersumpah untuk mengundi PAS dengan bayaran wang ringgit itu mereka keluarkan “dalil” bahawa bayaran itu kononnya sedekah. 

Pada masa sama mereka telah membuat rundingan terus projek kerajaan sebanyak berbilion ringgit semasa mereka berkuasa, dan tiba-tiba mereka berbelanja besar semasa pilihan raya walaupun hampir semua institusi lain dan rata-rata rakyat Malaysia mempunyai kesempitan kewangan selepas darurat dan pandemik Covid-19. Hanya Perikatan Nasional bermewah-mewah. 

Oleh itu kali ini mereka perlu jawab berkenaan dari mana mereka dapat duit ini yang besar kemungkinannya daripada sumber haram dan rasuah projek dan salah guna dana kerajaan.

Saya nasihatkan kepada PAS supaya jawab berkenaan perkara ini. Jangan guna nama Allah untuk rasuah pengundi mahupun keluarkan “dalil” untuk menghalalkan yang haram dan rasuah.

Usah menuding jari kepada orang lain untuk mengalihkan perhatian daripada kesalahan diri sendiri.

Bertaubatlah dan kembalilah ke pangkal jalan. – 2 Februari 2023. 

* Isham Jalil
Ketua penerangan Umno.
JANGAN BAGI

CHAN PAK LEBAI

KAH KAH KAH

SIASAT SELIDIK

DAKWA

BIAR RAKYAT

TAHU SAPA

PAK LEBAI

KAH KAH KAH

LANTIK ANAK SENDIRIJohari lantik anak sendiri jadi pegawai Parlimen, tanya Che’GuBard

KUALA LUMPUR – Seorang pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mendakwa Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Johari Abdul melantik anaknya sebagai pegawai Parlimen.

Badrul Hisham Shahrin mendakwa, Johari melantik anaknya, Mohammed Iqbal sebagai Pegawai Tugas Tugas Khas (PTTK) kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat.

Lebih mencurigakan lagi apabila sebelum ini dalam direktori Pejabat Yang di-Pertua Dewan Rakyat jawatan PTTK 1 tertera nama ‘Mohammed Iqbal bin Johari’, namun, selepas kes lantikan Nurul Izzah menjadi isu, nama pegawai berkenaan hanya diletak sebagai ‘Mohamed Iqbal’.

“Speaker Dewan rakyat lantik anak sendiri sebagai pegawai dalam Parlimen? Kerajaan Madani sembang kari ini betul.

“Terbaharu mohon Datuk Johari Abdul menjawab. Adakah benar Pegawai Tugas Tugas Khas kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat anak kamu?

WOIT

KALAU TAK

LANTIK ANAK

SENDIRI

NAK LANTIK SAPA

KAH KAH KAH

TAK KAN NAK

LANTIK

LOKMAN ADAM

TAK MASUK AKAL

KAH KAH KAH

KUAH TUMPAH

KE NASI

KONDOM

 PULANG KE KOTE

KAH KAH KAH

KHALAS

KENAPA JO LO TIDAK DI TANGKAP ?


Bekas pegawai bank terkejut Jho Low nafi berbual dengannya mengenai akaun Najib


SEORANG bekas Pengurus Perhubungan AmBank terkejut apabila mengetahui ahli perniagaan dalam buruan  Low Taek Jho (Jho Low) memberitahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) beliau tidak pernah berkomunikasi dengannya mengenai pengurusan akaun bank Najib Razak.

Joanna Yu  Ging Ping, 52, yang mengendalikan akaun bekas perdana menteri itu berkata demikian ketika ditanya mengenai perkara itu oleh peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah semasa perbicaraan kes penyelewengan RM2.3 bilion daripada dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB). 

Muhammad Shafee: Jho Low ditunjukkan perbualan BlackBerry Messenger (BBM) oleh SPRM dan dia tidak mengenali (mesej itu) dan berkata beliau tidak pernah bercakap dengan anda. Anda terkejut? 

Yu: Ya

Muhammad Shafee: Dalam keterangan saksinya, Jho Low berkata dia tiada kena-mengena dengan membawa akaun Najib ke bank. Jawab Yu “saya rasa terkejut.”

Saksi ke-41 pendakwaan yang mengendalikan akaun bank Najib bersetuju dengan peguam itu sebenarnya Jho Low berhubung dengan beliau banyak kali.

Jho Low membuat kenyataan itu kepada SPRM ketika disoal di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu pada 27 November 2015.

Pada prosiding hari ini mahkamah mendengar perbualan BBM antara Jho Low dan Yu mengenai status akaun Najib dengan Jho Low mengeluarkan banyak arahan kepada Yu mengenai transaksi dan penyata bank Najib. 

Muhammad Shafee kemudian bertanya kepada saksi itu mengenai tawaran pekerjaan daripada Jho Low dalam salah satu syarikat miliknya dengan gaji lebih tinggi pada 2013.

Muhammad Shafee: Adakah Jho Low cuba menawarkan kamu pekerjaan?

Yu: Ya dia ada menawarkannya. Saya kata saya ada banyak perkara yang perlu difikirkan. Saya sudah berkeluarga dan saya tidak mahu bekerja mengikut gaya hidup beliau. Jho Lo meminta saya menyertai satu daripada syarikat-syarikatnya.

Muhammad Shafee: Adakah perkara itu dibangkitkan lagi?

Yu: Dia sentiasa bertanyakan perkara itu tetapi saya mengatakan tidak secara sopan. Saya hanya kata saya perlu memikirkannya.

Najib, 70 menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Sequerah bersambung esok. – Bernama, 2 Februari 2023.

JO LO

DI PILIHARA

CHINA MERAH

AMIN

CHINA MERAH

HARAP NAJIB

AKAN KEMBALI

BERKUASA

AMIN

HALANG PENCURI

KEMBALI BERKUASA

KHALAS

BERSATU DAPAT DUIT DARI TOK ARABBERSATU

DAPAT DERMA

DARI TOK ARAB

AMIN

Unknown commented on
 "DUIT BERSATU DARI MANA ?"

Bersatu takde masaalahnya dgn pembekuan akaun tu. Tunjuk je bukti dgn dokumen dari mana datangnya duit tu. Apa nak takut. Asal jgn kata pak arab bg derma sudah.

BOM MNYAK WANGI


BOM BARU

AMIN

BOM

MINYAK WANGI

KAH KAH KAH

AMIN

DUIT KENA BEKU


DUIT KENA BEKU

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on
 "MUHYIDIN KENA PERANGKAP"

Ini kes sub sub soi punya. Mahiaddin tak perlu banyak cerita tunjuk je resit paying slip chek dan dokumen2 berkaitan membuktikan money trail milion2 yg masuk akaun bersatu kpd sprm boleh setel punya. Tak perlu 3 bulan beku 3 hari dah boleh guna balek akaun utk bayar gaji dan sedekah prn.

MASYARAKAT MADANI


MASYARAKAT

MADANI

KHALASCONTOH TERBAIK NEGARA ISLAM GAGAL


CONTOH TERBAIK

NEGARA ISLAM

GAGAL

KHALAS

ZAHID DENGAN 47 KES AKAL BUDIMahkamah tolak permohonan Zahid dapatkan semula pasport


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Ahmad Zahid Hamidi untuk mendapatkan semula pasport antarabangsanya secara kekal bagi menjalankan tugas rasmi sebagai timbalan perdana menteri.

Hakim Collin Lawrence Sequerah berkata permohonan Zahid ditolak kerana undang-undang adalah sama sahaja kepada mana-mana tertuduh yang sedang berhadapan prosiding mahkamah atas pertuduhan sama tanpa mengira status mereka.

Sequerah bagaimanapun membenarkan pasport antarabangsa Zahid dipulangkan untuk sementara waktu bagi membolehkan beliau membuat pasport diplomatik bagi tujuan tugasan rasmi.

Hakim itu menambah, Zahid yang menghadapi 47 tuduhan rasuah mesti memulangkan semula pasportnya kepada mahkamah selepas pasport diplomatik dibuat.

“Tiada mana-mana individu atau golongan yang boleh melangkaui undang-undang. Oleh itu permohonan pemohon untuk mendapatkan pasportnya secara kekal ditolak,” kata Sequerah. – 3 Februari 2023. WOIT

AWAS WASPADA

ADA TAIK

DIBELAKANG TIANG

KAH KAH KAH

MENGOLAH

PERASAN RAKYAT

YANG BENCI ZAHID

KEMUDIAN 

PANGKAH LAIN

AMIN

ARAH PISTOL

KE KANAN

YANG KENA

PELURU KIRI

KAH KAH KAH

JAGA JAGA 

WAYANG

KHALAS

KES DUIT BERSATU KES AZAM BAKI

 
Bersatu tak perlu bimbang jika sumber dana sah, kata Azam Baki

AKAUN Bersatu dibeku bagi membolehkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat punca sumber kewangan parti berkenaan, kata Azam Baki.

Ketua pesuruhjaya agensi antirasuah itu berkata tiada apa yang perlu dibimbangkan jika dana Bersatu datang daripada sumber yang sah.

“SPRM sedang menyiasat dakwaan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram. Menjadi kewajipan kami untuk menyiasat. Antara tumpuan kami ialah untuk menetukan sama ada sumber dana tersebut diperolehi secara sah atau tidak,” katanya.s.

Tambahnya jika hasil siasatan mendapati wujud salah laku, kertas siasatan akan diserah kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Beliau selain itu menegaskan siasatan terhadap Bersatu dijalankan secara telus dan profesional. – 3 Februari 2023. 

KES DUIT BERSATU

INI SATU HAL

AMIN

TAPI BAGAIMANA

DENGAN KES

AZAM BAKI

SENDIRI

APA DAH JADI 

KAH KAH KAH 

SAJA TANYA

 JANGAN MARAH

KHALAS


PASPORT ZAHID DI TOLAK
ADAKAH INI 

TEATER

KAH KAH KAH

TOLAK INI TAPI

LEPAS YANG LAIN

KHALASTEMBOK BARU LAWAN KEGANASAN CHINA MERAH


TEMBOK BARU

LAWAN KEGANASAN

CHINA MERAH

KHALAS

MENANTU ABAH TUTUP KEDAI.


MENANTU ABAH

TUTUP KEDAI

AMIN

Unknown commented on 
"KHAIRY TUTUP KEDAI"

Sapa ini KJ? Pemimpin sapa? Orang Melayu atau pejuang bangsa agama negara? Apa sumbangan KJ kepada negara? Apa pencapaian KJ yang terhebat sangat? Selain dari menjadi menantu bekas PM? Ada apa apa lagi tak? Dulu incharge tingkat 4, perancangan hebat ada think tank entah demi kebaikan atau kesejahteraan PM kaum keluarga, tapi orang hebat lulusan Oxford, lulusan Singapura, dulu macam macam orang kata, anak menantu PM mesti lah semua nak kawan baik, sebab ada jawatan ada pengaruh, budaya kaum keluarga masih wujud dalam budaya Asia atau budaya Melayu, kaum keluarga diutamakan, senang cerita semua sudah tahu, 


sejak zaman Tun Razak kaum keluarga sampai ada parti politik pun kata kaum keluarga kah kah kah, siapa jadi PM, anak beranak.jadi jawatan penting ini bukan fitnah ini bukan tomatoes tapi benar, anak Razak, anak Hussein, anak Mahathir, anak menantu Pak Lah, anak Jidin, anak Zahidi, anak.cucu.keluarga para Munke dulu kini selamanya, adakah semua ini layak paling terbaik kah kah kah macam.cerita Bollywood anak beranak berlakon sampai sekarang, sebab apa kena tanya? Kerana hebat atau kerana ada payung naungan kebab bawah duli Maha mulia jawatan Amin, fikir lah sikit sudah, tak payah banyak tak payah puasa dapat fikir lah kah kah kah pasti Malaysia Boleh

PENG ANAL LOKAL SENYAP


PENG ANAL LOKAL

JADI SENYAP

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on 
"PENG ANAL 
DENGAN NURUL IZZAH"

Kah kah penganal dari mana? Universiti Tasmania dekat mana? Adakah sebelah Sg Buloh atau KL? Penganal lokal mana pergi? Semua senyap senyap saja, penganal ini siapa bagi upah untuk anal anal ini? Saja tanya jangan marah, jangan silap penganal ini cakap apa diarah oleh pengupah pengupah politik kah kah kah cerita anal anal ini tak percaya kah kah buang masa buang waktu sendiri nampak sendiri dengar sendiri tengok lagi baik amin kah kah kah

MENUNGGU SPRM


MENUNGGU SPRM


JUMAAT 3/2/2023
KITA TUNGGU SPRM
APAKAH  AKAN JADI 
DENGAN  KES AKAUN BERSATU
KAH KAH KAH

WOIT
BAGAIMANA DENGAN
KES AZAM BAKI
KAH KAH KAH
APAKAH DAH SELESAI
KAH KAH KAH

KES DUIT BESATU INI
TERBAK KERANA
ALIH AGENDA DARI NURUL
KE MUHYIDIN
KAH KAH KAH

AMERIKA
ILHAN OMAR SENATOR 
DARI PARTI DEMOKRAT
KENA PECAT  DARI
JAWATANKUASA DASAR LUAR
INI KERANA  MINAH NI
SELALU TIBAI ZIONIS
SELALU PRO ARAB
AMIN

SUDAN
KAH KAH KAH
SATU LAGI NEGARA ARAB
AKAN BERBAIK BAIK
DENGAN ISRAEL
KAH KAH KAH

HOKKIEN 
PAGI INI CERAH SEGAR
LANGIT BERAWAN PUTIH
MATA HARI ABRU NAK MUNCUL

DARI BUKIT
GUA. DENGAR 
HOW WOW BERSUARA
AGAK JAUH

RUMPUT DI HOKKIEN
DAH KERING KUNING
TUNGGU MASA PANAS
UNTUK DI BAKAR

BULAN APRIL
PESTA SEMBAHYANG KUBUR
SEMAK SAMUN
WAJIB DIBERSIHAKAN

GUA HARAP
MATAHARI AKAN BERSINAR
PAGI INI GUA NAK KE CHOW KIT
RUTIN MINGGUAN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT JUMAAT
DENGAN SENYUMAN

BRO
JANGAN BERITAHU
PADA KAWAN LU
APA YANG MUSUH LU
TIDAK TAHU

BRO
JIKA KITA SEHAT
INI SUMBER KESENANGAN
TANPA SEHAT
SATU APA  YANG DAPAT
DINIKMATI

BRO
BILA KITA GEMBIRA
KITA TAK INGAT
BILA KITA SUSAH
BARU INGAT MASA GEMBIRA
DAN BERHARAP HARI HARI ITU
DATANG KEMBALI

BRO
POKOK DIGONCANG ANGIN
AGAR AKARNYA KUAT

BRO
HIDUP INI SATU PERJUANGAN
YANG PANJANG
KITA WAJIB BERTARUNG
DISETIAP LANGKAH

BRO
APA YANG ADA
DALAM DIRI LU
ITULAH UNSUR UTAMA
UNTUK KEBAHAGIAN LU

BRO
BILA DAH HILANG
BARU KITA SEDAR NILAINYA

BRO
LU BOLEH DAPAT
APA YANG LU MAU
TAPI LU TAK BOLEH
TAK MAU
 APA YANG LU MAU

BRO
KITA ADA SATU LIDAH
DUA TELINGA
KURANG BERCAKAP
BANYAK MENDENGAR
JUGA ADA DUA MATA
UNTUK LEBIH BANYAK MEMBACA

BRO
KITA HIDUP INI
SESUAIKAN DIRI
DENGAN ALAM

BRO
KESEJAHTERAAN
DI CAPAI DENGAN
LANGKAH LANGKAH KECIL
TAPI ITU BUKAN PEKARA KECIL

BRO
LEBIH BAIK
BERJALAN DENGAN KAKI
DARI DENGAN LIDAH
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
KEPUTUSAN SPRM