Jumaat, 27 Mei 2022

ZAHID & ROSMAH KENA KENCING

 


NAJIB KENCING

ZAHID & ROSMAH

AMIN

NAJIB SELAMATKAN

DIRI SENDIRI

KHALAS

JIKA
AGONG AKAN AMPUNKAN NAJIB
APA JADI DENGAN ZAHID
APA JADI DENGAN ROSMAH

APAKAH AGONG
AKAN AMPUN KE TIGA TIGA INI
JIKA INI BERLAKU
RAKYAT AKAN BANGUN
MELAWAN

KEDAULAATN RAJA
AKAN DIPERSOAL

INI JALAN TERBAIK
UNTUK MALAYSIA
MENJADI REPUBLIK
AMIN

RAKYAT PATANI BANGUN BERJUANG

 
RAKYAT PATANI

BANGUN BERJUANG

UNTUK

MERDEKA

AMIN

Unknown commented on

 "PERJUANGAN PATANI"

orang di Patani kuat melawan kerana mereka kuat pegang pada Islam.. tak macam orang di utara.. mereka pada asalnya melayu tapi kemudian dijaja siam.. dan sekarang menjadi siam.. itu lah berlaku bila melayu meninggalkan Islam. -ketua pengarang tukar tiub


Unknown commented on 

"PERJUANGAN PATANI"

dahulu kala sampai ke Surat Thani bahkan Bangkok tu semua kawasan melayu.. bahkan nama Bangkok itu sendiri nama melayu…. iaitu Bengkok.. lihat sungai Bangkok yang bengkang bengkok.. tapi mereka akhirnya dijajah siam.. itu lah yang jadi bila Melayu meninggalkan Islam.. mujur di selatan belah Yala, Naratiwat, Patani masih kental Islam.. mereka kuat melawan..

WANITA PERTAMA DI ZALIMI

 
Rosmah gagal batalkan kes rasuah, gugurkan Sri Ram sebagai pendakwa

ROSMAH Mansor gagal dalam usaha terakhir untuk membatalkan perbicaraan kes rasuahnya berkaitan projek solar hibrid bernilai lebih RM1.25 bilion di Sarawak dan untuk menggugurkan Gopal Sri Ram daripada menjadi ketua pasukan pendakwaan dalam kes tersebut.

Panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai oleh Mohd Zawawi Salleh, semasa menolak rayuan Rosmah berkata mahkamah jenayah tidak mempunyai bidang kuasa untuk memberi pengisytiharan yang dimohon.

“Kami bersetuju dengan alasan yang dikemukakan oleh Mahkamah Rayuan. Kami berpendapat bahawa tiada bidang kuasa sedia ada mahkamah jenayah untuk memberikan pengisytiharan relief,” katanya.

Dalam keputusan sebulat suara itu, Mohd Zawawi berkata terdapat undang-undang bertulis seperti Akta Mahkamah Kehakiman 1964 dan Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 hanya memberikan kuasa sedia ada kepada mahkamah sivil.

Beliau berkata Kanun Tatacara Jenayah adalah undang-undang yang lengkap dan menyeluruh berkaitan prosedur dalam prosiding jenayah.

“Oleh itu, persoalan bahawa mahkamah jenayah mempunyai kuasa untuk memberikan relief itu tidak timbul sama sekali. Rayuan ditolak,” kata Mohd Zawawi.

Dua lagi hakim yang bersidang ialah Vernon Ong Lam Kiat dan Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Panel itu membuat keputusan tersebut selepas mendengar hujah oleh Sri Ram serta peguam Jagjit Singh dan Akberdin Abdul Kader, yang mewakili Rosmah.

Terdahulu, mahkamah tertinggi itu turut menolak bantahan awal Rosmah sama ada wajar bagi Sri Ram mewakili pihak pendakwaan dalam prosiding hari ini.

“Mahkamah tidak menemui sebarang bukti konflik kepentingan jika Sri Ram mewakili pihak pendakwaan. Oleh itu, tiada sebab mengapa beliau tidak boleh mengemukakan atau meneruskan (dalam kes itu) atas kapasitinya sebagai timbalan pendakwa raya kanan. Bantahan awal ditolak,” kata Mohd Zawawi.

Rosmah, 70, isteri bekas Perdana Menteri Najib Razak merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 6 Disember lepas yang menolak permohonannya untuk membatalkan keseluruhan perbicaraan kes beliau dalam usaha bebas daripada ketiga-tiga pertuduhan dan menggugurkan Sri Ram daripada menjadi ketua pendakwa dalam kes itu.

Pada 24 September tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menolak permohonan Rosmah atas alasan kebenaran yang diberikan oleh Peguam Negara ketika itu Tommy Thomas kepada Sri Ram untuk menjalankan pendakwaan jenayah dalam kes Rosmah adalah sah di bawah Seksyen 376 (3) Kanun Tatacara Jenayah atas kapasitinya sebagai Pendakwa Raya.

Rosmah dituduh meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin melalui bekas pembantunya Rizal Mansor sebagai ganjaran membantu Jepak Holdings memperoleh projek bernilai RM1.25 bilion untuk menyediakan tenaga hibrid solar di 369 sekolah di luar bandar Sarawak.

Perbicaraan di Mahkamah Tinggi telah selesai dan Mohamed Zaini telah menetapkan 7 Julai, untuk menyampaikan keputusan sama ada Rosmah akan dibebaskan atau disabitkan dengan tiga pertuduhan rasuah itu. – Bernama, 27 Mei, 2022.

WANITA PERTAMA

MALAYSIA

SEDANG  DIZALIMI

KAH KAH KAH

MENJANDA 

SORANG DIRI 

KAH KAH KAH 

BINI LAMA 

CARI JANDA BARU

KAH KAH KAH


APA KOMEN PENBACA TT

 APA PANDANGAN

APA KOMEN

PEMBACHA 

TUKAR TIUB

AMIN

Unknown commented on 

"MANUSIA PEMUSNAH ALAM"


propaganda media kiri BBC (British Brainwashing Corporation) pun engko percaya.. nota: gambar beruang atas ais tu fake.. photoshopped.. -Editor In Chief, Tukar Tiub

HIKAYAT GANJA MARA

 


HIKAYAT

GANJA MARA

KHALAS

Wahai Para Pembacha Tukartiub 
Yang Budiman 
Malay Studies dah lama ajar Melayu hisap dan tanam ganja.
 Kah kah kah

KAMU YG BAIK HATI

 


KAMU YANG

BAIK HATI

AMIN

Awaiting moderation

Unknown commented on 

"HARI RAYA KE 26"

Amin terima kasih tt

SOROMBAN PUN BANJIR

 


SOROMBAN 

PUN BANJIR

BUKAN KLUMPO

SAJO

AMIN

YANG TERLEPAS DAKWA KEMBALI

 


YANG TERLEPAS

DAKWA KEMBALI

KHALAS

Unknown commented on

 "MASUKKAN SEMUA 
TIM MAHKAMAH DALAM JIL"

masih tak cukup... tim yang terlepas mahkamah juga wajib hadap pengadilan.. apa yang ko takut sangat nak hasut tangkap tomi tomato dengan guan eng ? camner guan eng tak terus didakwa ? tembus ke ? SPRM sampai terkejut mahkamah bebaskan Guan Eng ? hakim bagi terpaksa bagi dnaa.. apahal ? kah kah kah..

JANGAN JADI ARABSOKONG

JANGAN JADI ARAB

SUKA JAGA TEPI

BURIT ORANG LAIN

KHALAS

Unknown commented on

 "DARI HATI SITI BASAH"

ko nak lahir manusia bangsa apa ko punya pasal la...

NAJIB NAMA SIALNAJIB

NAMA SIAL

KHALAS

Kuda Kepang commented on
 
"HOT HOT HOTT 
TER KINI TER NOWW"

Bahaya yang punya nama Najib. Kena tikam dan silat kiri kanan. Buanglah nama Najib yang bawa malapetaka tu. kah kah kah

RELAX BRO - ENJOI

 RELAX BRO

JANGAN 

JADI JEPUN

KAH KAH KAH

HIDUP INI UNTUK

ENJOI DE MENJOI

KHALAS

MANUSIA PEMUSNAH ALAM

 MANUSIA

PEMUSNAH

ALAM

KHALAS

yusoferman commented on 

"MANUSIA WAJIB BERUBAH"


ada suatu malam lepas balik melepak, saya hampir terlelap sambil menonton astro 554 history channel. tiba2 mata terbeliak dan bangun istifar. sebuah dokumentari BBC menyiarkan bagaimana keadaan di greenland, ais mencair. demi Allah, saya istifar walau saya solat rongak, saya sadar meruncingnya kutub mencair itu selepas melihat video dimana ais yg sebesar gunung di laut itu mencair membentuk laluan sungai, selebar highway US lebar nya dan deras mcm kepala air. berbilion tan air dari ais masuk ke laut dan merayap ke kawasan rendah untuk ditenggelamkan. ini tidak balance. 


Tuhan telah meletakkan air itu di laut, jika banyak diangkat ke langit, jika berat dia kembali ke darat dan lebihan distor ais kutub, tapi ozon menipis mengubah ekosistem cara simpanan air. dalam Quran kata tangan manusia merosak, inilah mahlok perosaknya yg dikatakan malaikat sblm Adam dicipta, yg punya akal memilih utk sejahtera menjaga dan meletak semua pada tempatnya. bulan 11,12 sampai bulan 2 dulu tengkujuh tapi skrg tiba2 bulan 5 banjir kilat! orang tidak akan tahu Kiamat itu besok kerana dari dahulu pun mindset manusia akan kata, "taklah,..belum lagi"

BERITA MENAKUTKAN


SPRM Selangor tahan 2 pembantu kesihatan kes rasuah urus jenazah

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor hari ini menahan dua pembantu kesihatan sebuah hospital di negeri itu kerana disyaki meminta dan menerima suapan berjumlah RM15,000 setiap seorang bagi kerja-kerja berkaitan pengurusan jenazah.

Menurut sumber, kedua-dua suspek lelaki yang berusia 42 dan 40 tahun itu ditahan pada 4.45 petang tadi di Pejabat SPRM Selangor ketika hadir memberi keterangan.

Katanya, kedua-dua suspek dipercayai telah meminta dan menerima wang suapan sebanyak RM300 bagi setiap pengurusan jenazah daripada individu tertentu sebagai balasan untuk pihak berkenaan terus mendapatkan kerja-kerja pengurusan jenazah bagi tempoh 2018 hingga 2021.

Sementara itu, Pengarah SPRM Selangor Alias Salim mengesahkan penahanan tersebut dan berkata kes disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

Katanya kedua-dua suspek akan dibawa ke Mahkamah Majistret Shah Alam esok untuk mendapatkan perintah tahanan reman. – Bernama, 26 Mei, 2022.

DAH MATI

PUN KENA 

RASUAH

KAH KAH KAH

INI MAKIN

BERAT

KAH KAH KAH

YANG HIDUP

BAYAR RASUAH

YANG MATI

PUN KENA

KAH KAH KAH

RASUAH JANGAN

TAK RASUAH

AMIN

PAU JANGAN

TAK PAU

KAH KAH KAH

KHALAS

REPUBLIK ISLAM PAKISTAN MAKIN BERAT

 


DUA NEGARA

DIWUJUDKAN ATAS

NAMA AGAMA

AMIN

ISRAEL & PAKISTAN

AMIN

DUA DUA NEGARA

KACAU BILAU

KHALAS

PARTI ISLAM SOKONG PENCURI

 
PARTI ISLAM

PUN SOKONG

PENCURI

AMIN

AMAL MAKROF

NAHI MUNGKAR

PROPA KOSONG

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on

 "SABRI DI MANA?"

Ini politik kedai kopi cara Melayu, sembang pagi sampai petang, susah kerja, susah fokus isu utama, asyik sembang sondol makan minum sampai negara jahanam, politik pulak Bodoh bangsa sampai tahap gaban, guna agama guna kaum tapi sebenarnya mereka menjual hak setiap Melayu sejak Merdeka kah kah masih percaya pada atok Najib kah ?? Sudah confirm penyamun Masih cium kaki tangan dia kah kah

KOTE MOKHTAR SENIK

 
MAAF 

TAKDA LAGI

GAMBAR KOTE

MOKHTAR SENIK

GAMBAR PAS

TERKANGKANG

GUA DAPAT AMARAN

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "DARI HATI SITI BASAH"


Cadangan Chik Siti Basah bernas sekali ..dgn Bangla maka sampai masa nye keturunan jantan Melayu guna SAM 7 ..tak lagi Parang Kontot Terbang Senik ..

HARI RAYA KE 26

 
HARI RAYA KE 27

JUMAAT  27/5/2022

KITA SAMPAI HARI KE 26
BERAYA

ANGKA MASIH
DI BAWAH 1000+++
DIHARAPKAN AKAN
TURUN LAGI
OMICRON TIDAK SEGANAS DELTA
AMIN

AYAM AYAM AYAM
HEBOH TENTANG AYAM
NAK BUAT MACAM INI
KITA TIDAK ADA DASAR
KESELAMATAN MAKANAN

MASANYA  PERTAMA TERBAIK
UNTUK MENANAM
MAKANAN IALAH 10 TAHUN DAHULU
MASA KEDUA TERBAIK
IALAH HARI INI
AMIN

HA HA 
ADA MENTERI LETAK JAWATAN
GUA RASA 
PENGANTI TERBAIK
PASTILAH MENANTU SABRI 114
JADIKAN DIA SENATOR
KEMUDIAN LANTIK
JADI MUNKEE
KAH KAH KAH
AMIN

UKRAINE
JANGAN HARAP
PERANG INI AKAN TAMAT
DALAM MASA TERDEKAT
MALAH PERNAG INI AKAN MEREBAK

AWAS !
CIRI CIRI DAN POLA
PERANG DUNIA AKAN PECAH
MAKIN JELAS
HUKUM DAN SYARAT
ADA KELIHATAN

KALI INI JIKA
MANUSIA BODOH
MAKA LEDAKAN NUKLEAR
AKAN BERLAKU
AMIN

HOKKIEN 
PAGI INI CERAH SEGAR
MATAHARI DAH KELUAR
KL & KL SENTRAL CERAH
TAPI LANGIT TAK BIRU
BERCAPOK CAPOK 
AWAN MENDUNG

DI HUTAN BELUKAR
PINTU MASUK
SEEEEEEET
SUARA RIANG RIANG
PAGI PAGI DAH BERDESIT
BERSAMA SIMPONI CENGKERIK

WOW
PULUHAN PIPIT 
BERTERBANGAN
TURUN NAIK
DAN HILANG DALAM
PADANG RUMPUT

DARI ATAS BUKIT
HOW WOW DAN TERKUKUR
BERSUARA

PAGI YANG INDAH
DI HOKKIEN
PANAS YANG MENJANJIKAN

BRO
MULAKAN 
PAGI INI DENGAN
SENYUMAN
KITA DILAHIR KEMBALI
UNTUK MEMBUAT
KEBAJIKKAN

BRO
IMPIAN DAN MATLAMAT
HANYA MEREKA
YANG INGINKAN KEJAYAAN
YANG ADA IMPIAN DAN MATLAMAT

BRO
PEKARA YANG 
PALING SUSAH DITANGGUNG
ADLAH PEKARA
YANG PALING MANIS 
UNTUK DINGATI

BRO
YANG MISKIN
BUKAN YANG TAK ADA
TAPI YANG
TERUS TAK CUKUP

BRO
HIDUP INI MACAM
SEBUAH  TEATER
BUKAN PANJANGNYA
TAPI YANG PENTING
KEUNGGULAN LAKUNAN

BRO
PIKIRAN YANG GELISAH
TENTANG MASA DEPAN
ADALAH
PIKIRAN YANG SANGSARA

BRO
KITA SELALU MENDERITA
DALAM IMAJINASI
DARIPADA DALAM KENYATAAN

BRO
KITA JADI KUAT
JIKA KITA MEMILIKI
KUASA ATAS DIRI KITA
SENDIRI

BRO
HIDUP INI
JIKA KITA JALANI
DENGAN BAIK
CUKUP PANJANG

BRO
SETIAP PERMULAAN INI
BERMULA DARI
AKHIRAN PERMULAN
YANG LAIN

BRO
JIKA LU TAK TAHU
PERLABUHAN MANA
NAK DI TUJU
SEMUA ANGIN
TIDAK MENGUNTUNGKAN

BRO
TAKDA SAPA
JADI BIJAKSANA
SECARA KEBETULAN

BRO
WAKTU BOLEH MENYEMBUHKAN
JIKA ALASAN GAGAL
MENYEMBUHKAN

BRO
KEKAYAN TERBESAR
ADALAH KEMISKINAN
KEINGINAN


BRO
LU BERANI
LU BEBAS
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI  INI

SELAMAT BERAYA