Selasa, 15 Mac 2022

ADA JUGA MEDIA AMERIKA. YANG RASIONAL

 ADA JUGA MEDIA

AMERIKA YANG

RASIONAL

AMIN

NAJIB ADA BUKTI PENCURI LAIN

 
Tengku Maimun ketuai panel hakim kes rayuan Najib

KETUA Hakim Negara Tengku Maimum Tuan Mat akan menjadi antara panel hakim lain yang akan mendengar permohonan bekas perdana menteri Najib Razak untuk mengemukakan bukti baharu bagi mengetepikan sabitannya dalam kes SRC International.

Rayuan Najib terhadap sabitan kesalahan rasuah membabitkan RM42 juta dana SRC International kini di peringkat Mahkamah Persekutuan.

Bersama Tengku Maimum, hakim lain yang mendengar rayuan Najib ialah Presiden Mahkamah Rayuan Rohana Yusuf, Hakim Besar Malaya Azahar Mohamed, Hakim Besar Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim dan Hakim Kanan Mahkamah Persekutuan Mohd Zawawi Salleh.

Mahkamah Rayuan tahun lepas mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dalam mensabitkan Najib atas tujuh pertuduhan berhubung dana RM42 juta yang masuk ke akaun peribadinya.

Mahkamah Rayuan juga mengekalkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dijatuhkan kepada Najib.

Ahli Parlimen Pekan itu, yang diikat jamin, mahu mengemukakan bukti baharu daripada Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki dan pegawai penyiasat SRC International Rosli Hussein atau pihak lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Sebelum ini, pada Disember 2021, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk memasukkan bukti baharu, dengan mengatakan ia “tidak perlu”.

Bagaimanapun, dalam permohonan terbaharunya, Najib berkata semua isu yang dibangkitkan di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan belum dapat diputuskan sepenuhnya dan ia adalah demi kepentingan keadilan beliau memperoleh perbicaraan yang adil dengan mengemukakan semua bukti.

Beliau berkata SPRM pada 19 November 2019, mengesahkan RM65 juta dana berkaitan 1MDB diperoleh daripada Cutting Edge Industries, sebuah syarikat di Singapura yang dikawal oleh Tawfiq Ayman, suami kepada bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Zeti Akhtar Aziz, dan rakan perniagaannya, Samuel Goh.

Dilaporkan awal tahun ini sebuah lagi syarikat berpangkalan di Singapura, Iron Rhapsody, milik Tawfiq dan anaknya, menerima RM66 juta daripada syarikat dan akaun bank yang dikaitkan dengan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, lebih dikenali sebagai Jho Low.

Polis Singapura juga dilaporkan sudah memaklumkan kepada BNM pada 2015 dan 2016 mengenai transaksi mencurigakan melibatkan syarikat milik Tawfiq, dengan dana yang datang daripada akaun dikaitkan dengan Low. Zeti ialah gabenor BNM ketika itu. – 15 Mac 2022.


WOIT

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

NAJIB ADA

BUKTI BARU

KAH KAH KAH

BETUL INI

BUKTI BARU 

TERIMA KASIH

AMIN

ADA PENCURI 

LAIN SAMA

MENCURI 

DUIT 1MDB

TIDAK BERMAKNA

NAJIB TIDAK

MENCURI

KAH KAH KAH

TANGKAP SAJE

PENCURI BARU INI

AMIN

DAKWA PENCURI

BARU DG CEPAT

DAN 

DAN MASUKAN

SEGERA NAJIB

KE DALAM JIL

KHALAS

AMIN


GEROMBOLAN MULA BERGADUH

 Perwakilan Johor tidak akan ambil bahagian perbahasan PAU

JOHOR BAHRU – Perwakilan Johor dijangka tidak akan mengambil bahagian dalam sebarang perbahasan pada Perhimpunan Agung UMNO yang bermula esok di Kuala Lumpur, susulan pelantikan Menteri Besar Johor yang baharu.

Difahamkan dalam pertemuan bersama pemimpin-pemimpin UMNO Johor termasuk ketua-ketua bahagian di kediaman rasmi Menteri Besar di Saujana malam tadi, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor Hasni Mohammad telah meminta agar ahli UMNO tidak memanjangkan isu berkenaan. 

“Sebaliknya, beliau (Hasni) berjiwa besar. Beliau juga tidak mahu perkara ini dibesar-besarkan,” kata sumber kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut sumber itu lagi, Hasni juga mahu menghalang usaha segelintir perwakilan UMNO Johor yang mahu menolak pelantikan Onn Hafiz Ghazi sebagai Menteri Besar Johor ke-19.

Difahamkan, perjumpaan di Saujana semalam bermula seawal pukul 9 malam dan berakhir kira-kira pukul 3 pagi, dengan mereka yang hadir menyatakan sokongan tidak berbelah bahagi kepada kepimpinan Hasni.

Onn Hafiz, 43, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Machap, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar ke-19 di Istana Bukit Serene petang ini, mengambil alih jawatan itu daripada Hasni.

Sebelum ini, Hasni telah dinamakan sebagai calon tunggal Menteri Besar oleh Pengerusi Barisan Nasional   Zahid Hamidi 47, ketika kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Pada PRN Sabtu lepas, BN memperoleh mandat besar iaitu 40 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, sekali gus mempunyai kedudukan selesa membentuk kerajaan negeri.

Bagaimanapun, selepas tiga hari kemenangan BN dirai, tiada petunjuk jelas sama ada Hasni akan kembali menerajui kerajaan negeri, sehingga muncul khabar angin mengaitkan nama Onn Hafiz dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO  Puad Zarkashi dengan jawatan itu.-

YA AMPOON

YA MAULANA

KAH KAH KAH

CICAK MAKAN

KAPUR

NASI  DAH JADI 

BUBUR

KAH  KAH KAH

REBUT LAWAN

TIBAI TEKAN 

KEMUDIAN BOIKOT

KAH KAH KAH


UNDI ROSAK ATAU UNDI DI ROSAKKAN

 


Lebih 25,000 undi rosak dalam PRN Johor, kata badan pemikir

SEBANYAK 25,953 undi rosak direkodkan semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor berlangsung dengan ada kertas undi sengaja diconteng sebagai tanda protes, menurut kajian badan pemikir pilihan raya.

Institut Darul Ehsan (IDE) mendapati sekurang-kurangnya tiga corak undi rosak semasa PRN minggu lepas termasuk pengundi tidak tahu cara mengundi selain isu teknikal.

IDE juga menemui lebih 1,000 undi rosak di empat kerusi DUN yang dimenangi Barisan Nasional (BN) dan DAP.

“Undi rosak sebanyak lebih 25,000 undi boleh disebabkan oleh pelbagai isu dan sebab. Mungkin wujud tiga keadaan yang boleh ditafsirkan.

“Ini adalah refleksi kepada undi protes oleh rakyat Johor. Kemungkinan wujud keadaan rakyat yang tidak tahu untuk mengundi.

“Mungkin juga wujud isu-isu teknikal yang menyebabkan undi tersebut menjadi undi ragu dan seterusnya ditolak dan dianggap undi rosak, seperti soal dakwat dan lain-lain,” kata IDE.

Badan pemikir itu berkata sekurang-kurangnya tiga kerusi mempunyai kurang daripada 300 undi rosak manakala di lebih 1,000 undi rosak ditemui di empat kerusi.

Tiga kerusi yang dikesan kurang 300 undi rosak ialah di Endau (BN), Bukit Naning (BN) dan Bentayan (DAP) manakala empat kerusi di Johor Jaya (DAP), Tiram (BN), Kota Iskandar (BN) serta Permas (BN).

IDE juga mendedahkan di mana undi rosak melebihi majoriti undi yang dimenangi calon.

“Sebagai contohnya di DUN N08 Bukit Pasir, Mohamad Fazli dari BN telah menang dengan 6,048 undi mengalahkan Perikatan Nasional (PN), PH (Amanah), Pejuang dan Bebas dengan majoriti 198 undi. Di DUN ini, terdapat 381 undi rosak yang melebihi daripada keputusan majoriti undi yang diterima.

“Hal yang sama berlaku di DUN Bukit Batu yang dimenangi oleh PKR dengan majoriti 137. Undi rosak di DUN itu adalah seramai 624 undi dikira sebagai undi rosak,” kata IDE.

45% pengundi memilih untuk tidak mengundi.

Sementara itu, dalam pengundian minggu lepas, 45 peratus pengundi yang layak di Johor tidak hadir untuk membuang undi.

IDE berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersama pihak berkepentingan perlu tampil dengan langkah proaktif bagi mengkaji punca di sebalik peratusan keluar mengundi yang rendah ini.

“PRN Johor hanya mencatatkan peratusan turun mengundi 54.92 peratus. Peratusan keluar mengundi yang tinggi amat penting dalam mengukur pengukuhan demokrasi, manakala peratusan keluar mengundi yang rendah sering dikaitkan sikap pengundi dan rasa ketidakpercayaan terhadap proses politik yang berlangsung.

“Suatu langkah pro aktif perlu dilaksanakan oleh SPR dengan kerjasama pelbagai pihak berkepentingan, bagi mengkaji secara makro dan mikro sebab atau halangan 45% rakyat Johor untuk turun mengundi. 

“Adakah mereka tidak keluar mengundi kerana protes; bosan dengan politik dan pilihan raya; tidak sedar wujudnya pilihan raya; beranggapan akan mengundi sekali lagi jika Parlimen dibubarkan dan pilihan raya umum diadakan; takut dengan Covid-19; atau kurang berkemampuan untuk balik mengundi kerana tinggal di luar DUN.

“Muafakat bersama harus dicari antara SPR, parti politik, NGO dan pelbagai agensi untuk bekerjasama meningkatkan kesedaran demokrasi di Malaysia bagi membina satu momentum dan memahami aspirasi tanggungjawab turun mengundi,” kata IDE.

BN memenangi 40 daripada 56 kerusi di Johor, PH dengan hanya DAP dan Amanah menang 11, manakala PKR yang menggunakan logo sendiri memenangi satu.

PN pimpinan Muhyiddin Yassin memenangi tiga kerusi, dengan bekas perdana menteri menggelar gabungannya itu sebagai “underdog”. Muda, sekutu PH, menang satu kerusi.

Parti-parti baharu lain termasuk Pejuang dan Parti Bangsa Malaysia serta Warisan tidak memenangi sebarang kerusi. Semua calon mereka hilang wang deposit.

Terdapat 2.59 juta pemilih berdaftar, termasuk pemilih berusia 18 tahun dan pemilih baharu di bawah sistem pendaftaran pemilih automatik pada pilihan raya negeri. – 15 Mac, 2022.

 ROSAK KE

TAK ROSAK KE

APA ADA PASAL

KAH KAH KAH

INI SISTEM

PILIHANRAYA

AMIN

TAK PUAS HATI

DENGAN 

PILIHAN RAYA

MARI TURUN

KE JALAN RAYA

KHALAS

AMIN

KARL MARX BETUL DAN TEPAT

 


KARL MARX

KATA SISTEM

KAPITALIS AKAN

BUNUH DIRI SENDIRI

AMIN

MARX BETUL TEPAT

KHLAS

AWAS !

BERSEDIA

SEMUA  TANDA

MAKIN JELAS

AMIN

KIAMAT AKAN SAMPAI - INI SAINTIFIK

 KIAMAT PASTI

AKAN SAMPAI

AMIN

INI SAINTIFIK

AMIN

APA YANG BERMULA

 PASTI BERAKHIR

KHALAS

Jigit commented on 

"DARURAT CUACA MENAKUTKAN - TAPI WAJIB DILIHAT DAN DENGAR"

Encik TT.... Setiap yang berlaku ada sabab musababnya. Kita harus menerima hakikat bahawa dunia sudah menghampiri pengakhirannya atau seperti ungkapan yang encik TT selalu ucapkan...HARI HARI TERAKHIR SEEKOR (SEBUAH) PLANET. Sebagai seorang yg berfikiran bebas, mungkin encik TT tidak mempercayai akan datangnya kiamat...lalu Allah mendatangkan tanda2nya dari tanda2 kecil seperti lelaki suka berpakaian Sajat dan perempuan suka berpakaian Azlina...hinggalah kepada tanda2 kian hampir seperti perubahan yang menakutkan kepada cuaca dan alam sekitar... FABIAIIYIALAAAIROBBIKUMATUKAZZIBAN... Kenapa pemimpin negara besar tidak bertindak pantas bagi menyelamatkan planet ini...? Jawapannya kerana bilangan orang jahat yang mendiami dunia ini lebih ramai dari bilangan orang baik. Contoh mudah...jika sebatang dahan jatuh ki atas jalan, dalam seratus orang yang melalui jalan tersebut, mungkin hanya ada seorang Good Samaritan yang akan berhenti untuk mengalih kayu tersebut supaya memudahkan orang lain melaluinya... Manakala 99 orang lagi mengambil sikap MAMPOS LA ENGKAU...


JANGAN LUPA SABTU 9 APRIL 2022

 JAGAN LUPA

SABTU

8 APRIL 2022

SEBELUM

RABU 13/4/22

INGAT SELALU

AMIN

ENTOT NGENTOT DITERUSKAN

 JANGAN LAWAN

TABII

AMIN

ENTOT NGENTOK

AKAN DITERUSKAN

KHALAS 

Unknown commented on

 "DARURAT CUACA MENAKUTKAN - TAPI WAJIB DILIHAT DAN DENGAR"

Hentikan kerja mengentot secara bebas tanpa batasan ugama krn Allah akan murka. Demikian juga alam yg asalnya bersih dinodai dgn maksiat yg berleluasa akan memberontak. Banjir gempa bumi ribut kebakaran hutan pemanasan cuaca adalah tanda kemurkaan perbuatan manusia bukan hanya sbb pembalakan. Sejarah tamadun manusia sudah membuktikan banjir besar angin ribut laut menenggelamkan manusia tanah diterbalikan bukanlah sbb pembalakan atau pemanasan cuaca.

IRAN BOM IRAQ

 


IRAN BOM IRAQ

KHALAS 

BETUL TAK NAFI

 BETUL 

MASIH ANAK DARA 

SLIM BERGETAH

AMIN

20 PERTAMA

TAK MASUK KIRA

KHALAS 

herman adnan commented on

 "INGAT CARA BACA MEDIA -

 NAFI ERTINYA ADA"

Tapi Sham Rais....suami Najib tak pernah menafikan dia gomok....maksudnya dia kurus ramping ke Sham Rais?

AL-KETATI AHLI SYURGA ?

 


WAL- AUDI 

AL- KETATI

AHLI SYURGA ?

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"LANGKAH BIJAK AL-KETATI"

Dan ini juga boleh dijadikan kuliah politik untuk ahli ahli pas yg pas bukan agama tapi hanya sebuah parti politik mcm yg lain lain jugak. Sbb yg keluar ni bukan calang calang org. Ahli syura tau!! Tak kan kafir kot

AL-KETATI CERAI BINI ?

 WAL AUDI 

AL- KETATI

CERAI BINI ?

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"LANGKAH BIJAK AL-KETATI"

Lu ingat niaga ugama senang? Bila cashflow sangkut, kena Jual Audi, kena cerai Bini. Audi second hand Xda nilai. Bini second hand pulak cari ulama glamor. Shit happens.

KEGUNAAN SUSU BESARKEGUNAAN

SUSU BESAR

AMIN 

Unknown commented on

 "TAK CAYA TANYA NAJIB"

Susu besar satu rahmat, bila lubang bawah tak boleh pakai, kepit saja susu pancut atas muka, Tanya Najib pandai bab ini kah kah kah, jangan lupa sapu losyen sikit ya kah kah

PROJEK AMERIKA - JADIKAN UKRAINE AFGHANISTAN BARU

 


PROJEK AMERIKA

AMIN

JADIKAN UKRAINE

AFGHANISTAN BARU

LEMASKAN RUSIA

KHALAS

INGAT CARA BACA MEDIA - NAFI ERTINYA ADA

 
Saifuddin Nasution nafi ada rundingan PH, PN di PRN Johor

JOHOR BAHRU – PKR menafikan terdapat rundingan antara Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) untuk bekerjasama dalam menghadapi Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Khairuddin Aman Razali mengenai rundingan tersebut adalah tidak benar.


“Saya mengikuti kenyataan YB Khairuddin Aman Razali, Ahli Parlimen Kuala Nerus yang mendakwa wujud rundingan kerusi di antara Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional bagi menghadapi PRN Johor.

“Dakwaan itu tidak benar sama sekali. Faktanya adalah Pakatan Harapan termasuk MUDA bertanding di kesemua 56 kerusi di Johor dan bertembung dengan Perikatan Nasional di kesemua kerusi tersebut,” jelas beliau ringkas melalui media sosial.

Media pada 13 Mac lalu melaporkan, Khairuddin mendedahkan terdapat cadangan sebelum ini agar PN mengadakan rundingan kerusi dengan PH bagi menentang BN dalam PRN Johor.

Menurutnya, Pas menolak cadangan tersebut atas dasar prinsip, sambil menambah, jika kerjasama antara PN dan PH berhasil, beberapa kerusi akan dapat dirampas daripada BN.

“Politik serba mungkin. Jika PN membuat persefahaman rundingan kerusi dengan PH beberapa kerusi PN boleh menang melawan BN.

“Saya difahamkan sudah ada cadangan seperti ini sebelum PRN Johor tetapi ditolak oleh Pas kerana prinsip.

“Jika benar, harapnya jangan ada yang cuba melontarkannya untuk kali kedua demi mencapai kemenangan kerusi.

“Dalam politik yang tidak berprinsip, musuh boleh bertukar kawan dan kawan boleh menjadi lawan demi mencapai matlamat,” katanya di Facebook.

Khairuddin berharap agar cadangan sedemikian tidak ditimbulkan lagi buat kali kedua hanya semata-mata demi meraih kemenangan.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu hari ini mengumumkan keluar daripada Pas sekaligus menjadi wakil rakyat bebas.

Surat berhenti daripada menjadi anggota Pas telah telah dikemukakan kepada Setiausaha Agung parti itu.


WOIT

JANGAN TORAK

 JANGAN PUTAR

KAH KAH KAH

CAKAP BAIK BAIK

CAKAP JUJUR

AMIN

RUNDINGAN ITU

AMAT BAIK WALAU

PUN TAK TUNTAS

AMIN

INI PERMULAAN

UNTUK PRU15

AMIN

JANGAN MALU

JANGAN SEGAN

TAK SALAH UNTUK

PH DAN PN DAN

PARTI LAIN

BERSAMA UNTUK

PRU 15

KHALAS

ORANG RAMAI

DAH TAHU BACA

MEDIA MALAYSIA

BILA DI NAFI 

ERTNYA SAHIH

KHALAS

KAH KAH KAH

ANWAR IBRAHIM MASIH CALON TETAP PM MALAYSIA

 Kekalahan PRN Johor petanda Anwar makin pudar, kata penganalisis

KEDUDUKAN Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang semakin tercabar dan sudah tiba masanya gabungan itu memupuk pemimpin baharu untuk mengambil alih, kata penganalisis.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight selepas mengetuai pembangkang dalam tiga kekalahan berturut-turut pada Pilihan Raya Negeri (PRN), ia jelas membuktikan pengundi tidak lagi memahami isu yang diketengahkan Pakatan Harapan.

Perpecahan dalam parti pembangkang juga menyaksikan Anwar seolah-olah tidak mampu menyatukan mereka semua di bawah pendekatan “khemah besar” beliau.

James Chin dari Institut Asia Universiti Tasmania berkata, pemimpin dibenarkan melakukan kesilapan, tetapi Anwar menyebabkan keadaan menjadi kucar-kacir.

“Beliau (Anwar) mengetuai pembangkang di tiga negeri dan beliau kalah teruk,” kata Chin kepada The Malaysian Insight.

“PKR perlu melalui tempoh muhasabah diri dan mereka mesti berfikir dengan teliti sama ada mereka mahu Anwar memimpin mereka pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

“Jika Pakatan Harapan memilih Anwar sebagai pemimpin dan calon perdana menteri bagi PRU akan datang, PH pasti akan kalah.”

Pada PRN Melaka November lalu, selepas banyak perdebatan mengenai bendera mana yang hendak digunakan, PH akhirnya bersetuju dengan logo gabungan itu.

Namun ia hanya memenangi 5 daripada keseluruhan 21 kerusi, manakala Barisan Nasional (BN) menang 21 dan Perikatan Nasional 2.

Pada PRU14, PH memenangi 15 kerusi di Melaka manakala BN 13.

Sebulan kemudian di Sarawak, presiden PKR itu memimpin partinya mengalami kekalahan besar, kalah semua 28 kerusi yang ditandinginya.

DAP yang bertanding di 24 kerusi hanya menang 2, manakala Amanah seperti PKR bertanding di 28 kerusi tetapi kalah semuanya.

Ia berbeza dengan prestasinya pada PRU 2018 yang mana PH memenangi 10 kerusi parlimen, DAP (7) dan PKR (3).

Akhirnya di Johor, PKR memutuskan untuk menggunakan logonya berikutan kekalahan di Melaka. DAP dan Amanah bagaimanapun menggunakan logo gabungan itu.

Ia satu percaturan apabila PKR kalah sekali lagi kerana hanya memenangi 1 daripada 20 kerusi yang ditandinginya. DAP menang 10, Amanah juga hanya memenangi 1 kerusi.

Chin berkata, keputusan Anwar menggunakan logo PKR membuktikan pembangkang tidak bersatu.

“Apabila beliau memutuskan PKR perlu menggunakan logo mereka sendiri di Johor itu satu kesilapan besar kerana anda menghantar isyarat PH tidak bersatu, ia hanya pada nama sahaja.

“Adalah wajar pengundi tidak suka pembangkang yang tidak bersatu. Anda tidak boleh mengaku sebagai ketua pakatan pembangkang dan tidak mahu menggunakan logo pakatan itu,” katanya.

Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia juga menegaskan PKR nampaknya mengadakan kempen yang sama sekali berbeza berbanding parti pembangkang lain.

“Beliau nampaknya hilang rasa hormat dalam gabungan itu. Secara khususnya, keputusan beliau untuk mengambil bekas pemimpin Umno sebagai calon PH di Melaka dan menggunakan logo PKR di Johor tidak sesuai dengan ahli gabungan lain.

“Nampaknya PKR menjalankan kempen yang berbeza daripada DAP dan Amanah.”

Reformasi tidak lagi bergema dengan rakyat

Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisommudin Bakar berkata Anwar dan PH perlu menjauhi agenda “reformasi” yang lapuk.

“Reformasi sudah basi. Ia perlu dirombak mengikut konteks hari ini,” katanya.

“Generasi muda bukanlah mereka yang memahami era ‘reformasi’. Mereka bukan orang yang berdemonstrasi apabila Anwar dipecat daripada kerajaan pada 1998.

“Penting untuk memahami perkara ini, supaya Anwar boleh menarik minat mereka dan mengundi PH.”

Tunku Mohar menambah bahawa isu sara hidup adalah perkara yang paling penting kepada pengundi sekarang, bukan “reformasi”

“Naratif ‘reformasi’ beliau seolah-olah seperti masa lalu, dan tidak mempunyai kaitan pada masa yang mana isu kos sara hidup menjadi keutamaan.”

Hisommudin turut membuat persamaan antara bekas perdana menteri Najib Razak yang disabitkan kesalahan dan Anwar, khususnya dalam cara mereka berkomunikasi kepada pengundi.

Anwar, katanya, suka menggunakan jargon lapuk, manakala Najib telah memanfaatkan kuasa media sosial yang mendorongnya daripada “sifar kepada wira”.

“Untuk kekal relevan, komunikasinya mestilah sama dengan bahasa yang digunakan oleh orang ramai.

“Lihat Najib, beliau menggunakan bahasa mudah dan mengetengahkan isu yang membelenggu rakyat. Sehinggakan beliau membina naratif baru untuk dirinya sendiri, jauh dari segala negatif.

“Sebaliknya Anwar terhad dalam kemahiran berkomunikasi. Beliau menggunakan jargon yang ramai tidak gunakan,” katanya.

Masa untuk bersara

Walaupun ketiga-tiga penganalisis bersetuju bahawa sudah tiba masanya untuk pemimpin lama seperti Anwar bersara, mereka bagaimanapun mengakui godaan kuasa sukar ditangani.

“Sudah tiba masanya untuk para pemimpin bersara. Tetapi masalahnya ialah pemimpin politik Malaysia, kerana bagaimana parti itu disusun, boleh kekal selama bertahun-tahun,” kata Chin.

“Walaupun mereka bersara, mereka mahu mempengaruhi parti. Ini budaya politik yang tidak baik, sebaik sahaja anda berkuasa, anda tidak mahu berundur dengan rela. Ini bukan sahaja pembangkang, tetapi juga pemimpin kerajaan.”

Tunku Mohar juga bersetuju, tetapi kekurangan rancangan penggantian dalam PKR akan menjadikannya sukar.

“Masalah PKR ialah tiada rancangan penggantian yang jelas.

“Belum ada pemimpin yang mungkin boleh mengambil alih kepimpinan PKR. Bagi DAP, mungkin Anthony Loke kelihatan menonjol.”

Bagaimanapun, adalah tidak praktikal untuk semua pemimpin veteran berundur pada masa yang sama, kata Hisommudin.

“Kepimpinan mereka masih diperlukan. Pimpinan lama perlu menempa laluan baharu agar mereka kekal relevan dan memimpin parti masing-masing.”

Maalah masih belum ada pemimpin baharu yang bakal meneraju, bukan semasa mereka berada dalam bayang-bayang pemimpin lama, tambahnya.– 15 Mac, 2022.PENG ANAL 

BUAT SILAP BESAR

KHALAS

ANWAR IBRAHIM

MASIH LAGI

CALON TETAP

PM MALAYSIA

AMIN

TAK PERCAYA

SILA TANYA

YB NIK NAZMI

 YB WONG CHEN

 YB MUJAHID

YB CHAN LI KANG

AMIN

KALAU TAK PASTI

TANYA JO ABDUL

SAIFUDIN NASUTION

KHALAS

TAK YAKIN LAGI

SILA  TANYA 

HUSAM MUSA

KAH KAH KAH

ANWAR ADALAH

CALON TETAP

PM MALAYSIA

AMIN

ANWAR IBRAHIM

AMBIL ALIH

JAWATAN INI

DARI YANG AMAT

MULIA 

TENGKU RAZALI

AMIN

KHALAS