Selasa, 2 Februari 2021

CUBA FIKIRKAN C

 
 CUBA FIKIRKAN

BUKANKAH LEBIH BAIK
PARTI POLITIK DAN PARA YB
MENUMPUKAN KEPADA
KEBAJIKKAN - KESEHATAN
DAN EKONOMI ORANG  RAMAI
DARI MENJAGA KOTE SAJAT

HAKIKATNYA ADA BERBILION
PROGRAM SAPERTI INI
DALAM INTERNET

MUSTAHIL PAK LEBAI PAK AJI
TOK GURU PENJAGA MORAL
BOLEH MENGAWAL
KEMANA KOTE NAK PERGI

LEBIH BAIK TUMPU
MEMBERI  KHIDMAT BAKTI
KEPADA ANAK SEMUA BANGSA
BANGSA SEMUA AGAM
DARI  CUBA 
 MENJAGA  KEMANA
KOTE NAK MASUK 
 
KOTE DENGAN BURET
KOTE DENGAN KOTEA
BURET DENGAN BURET
ATAU
KOTE  DALAM TANGAN
AMIN

 TERIMA KASEH

RONALD REAGAN

TAK AKAN BERLAKU

  TIDAK AKAN 

BERLAKU

Unknown commented on 

"TETAP MELAYU"

X terkejut jikalau kerajaan ban minah tunggang Moto atau Pandu kereta Di masa hadapan. Ikut style Arab, semua kena ban. Tengok kat Bangi, panggung wayang Di larang Kan. Tapi, ilmu hitam syirik berleluasa. Orang pi Bulan, Kita pi hutan.

AIR KERING ADA BINI BARU
 AIR KERING

ADA BINI BARU

hamim commented on 

"NAJIB JADI PELIK"

Dulu air dah naik kekepala, mata dah kelabu, bila menikah lagi satu air dah pancutkan sampai habis, kepala dah tak pening dan dah tak berat, otak dah mula boleh berfikir,tu sekarang nampak cerdik sikit, pok jib pok jib

RAMAI CUNT PIUS

 


 BRO

ORANG RAMAI

JADI CUNT PIUS

KAH KAH KAH

STABIL  NI APA?

KAH KAH KAH

HARGA MURAH

ATAU  

HARGA MAHAL

KAH KAH KAHHarga barang keperluan kembali stabil minggu depan

KUALA LUMPUR – Harga barangan keperluan harian pengguna termasuk bahan basah yang mencanak naik dua bulan lalu sudah semakin stabil dan dijangka kembali normal pada minggu depan.

Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Ameer Ali Mydin tidak menafikan kenaikan harga barang namun ia tidak ada kena mengena dengan ketidaktentuan politik negara.

 BRO

HARGA 

TETAP MURAH

ATAU

TETAP MAHAL

KAH KAH KAH

BRO

TAPI LU CAKAP

BANYAK BETUL

AMIN

SEMUA KACAU

KERANA POLITIK

KACAU

AMIN

YANG INI BRO

CAKAP BENAR

KHALASJANGAN JADI MANUSIA ROBOT

 


JANGAN JADI

MANUSIA ROBOT

Unknown commented on 

"TENGOK JUBO AYAM"

Dalam kehidupan ini perlu aplikasi kemodenan manusia.kalau robot boleh diberikan sensor mengesan pegerakkan,panas,sejuk dan sebagainya apa juga kurangnya manusia. 


Kalau robot sesuailah disebut sebagai sensor pengesan manakala manusia bolehlah disebut sebagai "perasaan"(sensor)Manusia harus wajib ada sensor malu,rasa bersalah,rasa bertanggungjawab dan rasa menyesal atas perbuatan yang salah.Seharusnya tindakkan memilih saekorrobot yang punya sensor adalah lebih baik daripada memilih manusia yang tidak punya perasaan.

SUMBAT SEMUA KE SUNGAI BULUH

 


SUMBAT SEMUA

KE SUNGAI BULUH

Unknown commented on 

"MAHKAMAH 

AKAN SELESAIKAN"

Sumbat semua dalam sg buloh, sumbat sekali abang kobid sana, jangan singgah singgah, kalau kak mah nak tumpang kita tolong hantar kan ya ? Saki baki atok abam kroni semua sumbat sekali anak bersangkut sekali semua masuk kita peram mat kobid kat depa, selesai masalah negara ini, sapa sapa yang nak ikut keranan setia kawan projek kroni hanyut sekali kah kah kah

GILA TEGAK KEBENARAN

 
GILA TEGAK

KEBENARAN

Unknown commented on

 "PERLU DINILAI KEMBALI"

OT95 gila kuasa. Assmin gila bontot. Hisham TT gila apa? aku agak gila nak nenen sebab dah lama tak hisab buah..dok asyik goyang telo aje. Kah kah kah. Khalas !!Unknown commented on 

"EKONOMI KAPITALIS -

 KAYA TAMBAH KAYA"

Nak pencerahan apo Hisham TT? Ekau goyang tolo ajo. OT95 dan Assmin tak huloq ekau ko?

PUNCA DARI SABAH

 


PUNCA PRU SABAH

Unknown commented on

 "PANDANGAN JUJUR"

Koronavirus tersenyum bila menteri mahu naikkan kompoun pelanggar sop padahal punca kes korona melonjak selepas prn sabah.Apakah masa prn sabah orang politik tukang patuh sop???kahkahkahkah


PKP DISAMBUNG

 


PKP

DISAMBUNG


PKP 2.0 dilanjutkan sehingga 18 Februari

PERINTAH kawalan pergerakan (PKP) 2.0 dilanjutkan sehingga 18 Februari di semua negeri kecuali Sarawak, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Tempoh lanjutan bermula pada 5 Februari, sehari selepas ia sepatutnya tamat.

“Perjalanan rentas negeri dan perjumpaan sosial masih dilarang,” katanya dalam taklimat langsung kepada media rasmi hari ini.

Sarawak adalah satu-satunya negeri yang berada di bawah PKP bersyarat, dengan kawasan tertentu di negeri ini diletakkan di bawah PKP dipertingkatkan.

PKP yang dilaksanakan sekarang adalah yang kedua di negara ini selepas kali pertama dikenakan dari pertengahan Mac hingga Mei tahun lalu.

Ia mula dikenakan dari 14 hingga 26 Januari, dan dilanjutkan hingga 4 Februari susulan jangkitan harian Covid-19 meningkat kepada 3,000 dan 4,000, naik kepada lebih 5,000 pada Jumaat lalu.

Ismail Sabri berkata larangan perjalanan rentas negeri dibenarkan kerana penularan beberapa jangkitan Covid-19 berpunca daripada aktiviti tersebut.

Katanya, 31 kluster yang sedang aktif disebabkan oleh perjalanan rentas negeri.

Mengenai kegiatan ekonomi, beliau berkata kerajaan tidak akan melaksanakan penutupan sepenuhnya ekonomi dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan mengeluarkan senarai kegiatan dan perniagaan yang boleh beroperasi.

“Sektor yang dibenarkan beroperasi akan diumumkan oleh MKN. Ia juga akan menilai permohonan oleh perniagaan untuk beroperasi.

“Terdapat perbezaan antara PKP kedua dan pertama, dengan kami memberikan lebih banyak kelonggaran terutama kepada sektor perniagaan, khususnya perniagaan kecil,” kata menteri pertahanan itu.

“Tetapi walaupun kelonggaran beberapa sekatan, kami masih ingin orang ramai mematuhi prosedur operasi standard kerana jumlah jangkitan masih tinggi.”

Beliau menambah yang Kementerian Kesihatan memaklumkan kepada MKN agar menjangkakan jumlah kes harian yang tinggi sebagai trend berterusan. – 2 Februari, 2021.KETUM UNTUK EKSPOT

 KETUM 

UNTUK EKSPOT

hamim commented on

 "DAUN YANG RAMAI"

TT, masa darurat ni boleh pinda undang undang tanpa kelulusan parlimen kan, pindalah undang undang supaya ketum dihalalkan untuk ekspot, tak lah membazir, rakyat boleh tambah pendapatan dan kerejaan dapat kutip hasil kan gitu????

KETUM DAN BANGLA

 KETUM DAN BANGLA

 MANA UNTUNG


panglimo potaseh commented on 

"RAMAI DAUN INI"

Mana lebey untong meniaga ..bawak keluar 4.5 tan dahon ketum ke ..atau bawak masuk 1.6juta ekor Bangla?

MAHKAMAH AKAN SELESAIKAN

 


MAHKAMAH AKAN

SELESIKAN
bima sakti commented on 
"SELESAIKAN KOBID DULU - 
POLITIK JANGAN KACAU"

Betul Tu settle Kan politik Tim mahkamah dulu...baru nampak jelas jalan untuk ke depan... Terutama si binggung Ahmad maslan... Tak Ada angin tak Ada ribut sibuk nak warning PN..Lu APA hal mat.. Lu nak abah nengamuk ke...


BODEK SALAH TAK BODEK SALAH

 


BODEK SALAH

TAK BODEK SALAH

PERLU DINILAI KEMBALI

 


UNDANG UNDANG

 GANJA

 KETUM

WAJIB DINILAI

SEMULA

AMINEdar 1.58kg kanabis, tanam kanabis, isteri ahli politik didakwa

KUALA LUMPUR – Isteri seorang ahli politik hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ampang di sini, atas tiga pertuduhan mengedar dan menanam dadah jenis kanabis di rumahnya.

Tiada pengakuan direkodkan daripada Lyiana Roslee, 34, selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Farah Nasihah Anuar, kerana kes melibatkan hukuman mati di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

SOSOK PERASUAH 

BEBAS

AMIN

SOSOK GIAN GANJA

MASUK  PENJARA 

AMIN

TAPI SOSOK

GIAN KUASA

BEBAS

TAK MASUK PENJARA

AMIN

YANG GIAN KUASA

LEBIH BANYAK

BAWA MUDARAT

PADA ORANG RAMAI 

DARI YANG 

GIAN KETUM

KHALASPANDANGAN JUJUR

 PANDANGAN JUJUR


Unknown commented on 

"ASAL USUL VIRUS CARONA"

Tak kira lah dari mana asal usul coronavirus, kita tidak perlu lagi mencari jawapan kpd persoalan ini sebab ia sudah berada disekeliling kita. Dari mana juga asal coronavirus yg lebih penting bagaimana mengatasi virus ini bukan sibuk mencari dari mana datangnya. 


Coronavirus bukan hantu raya, jembalang atau pelesit yg perlu dicari asal usulnya. Cekap mana pun kita selidik asal usul virus ini, tak ada faedahnya. Lebih baik tumpukan tenaga bagaimana mengatasinya

EKONOMI KAPITALIS - KAYA TAMBAH KAYA

 EKONOMI KAPITALIS

KAYA TAMBAH KAYA

ToraTora commented on

 "SAKIT MACAM MANA?"

yg poket sakit rakyat marhaen yg takdo apo-apo kuaso... ekonomi Malaysia ni istimewo , kekayaan hanya dicipta untuk orang yang pegang kuaso, bangang pun takpo belajar tinggi tak guno...tu pasal berobot nak jadi kepalo suku... ekonomi apo namonya ni... mohon pencerahan

DAUN YANG RAMAI 

HENDAK KEMANA

DAUN YANG 

AMAT RAMAI

KAH KAH KAH 

NAK HANTAR

KE 

SERAMBAI MEKAH

KAH KAH KAH
Lelaki ditahan pandu lori dengan muatan 4.5 tan daun ketum

SEORANG lelaki yang memandu sebuah lori dengan muatan sebanyak 4,500 kilogram daun ketum yang dianggar bernilai RM45,000 ditahan dalam sekatan jalan raya di Simpang Tiga Jerai, Kupang awal pagi tadi.

Ketua Polis Kedah Hasanuddin Hassan berkata lelaki warga tempatan berumur 39 tahun itu dipercayai dalam perjalanan untuk menghantar daun ketum berkenaan ke Kelantan selepas mendapatkan bekalan di Sik.

“Suspek yang memandu bersendirian ditahan di sekatan jalan raya tersebut pada pukul 1 pagi. Hasil pemeriksaan di bahagian belakang kenderaan tersebut, polis menemukan 450 bungkusan plastik hitam dan ungu mengandungi daun ketum.

“Hasil siasatan, lori berkenaan menggunakan nombor pendaftaran palsu dan suspek mengakui menerima upah sebanyak RM800 daripada pihak lain bagi setiap perjalanan untuk menghantar daun ketum dari negeri ini ke Kelantan,” katanya dalam sidang media hari ini.

Hasanuddin berkata suspek yang sebelum ini pernah dikenakan hukuman denda sebanyak RM5,000 bagi kesalahan sama pada Disember lepas, didapati memiliki kebenaran rentas negeri bagi urusan perniagaan, namun menyalahgunakannya untuk tujuan tersebut.

Katanya, suspek direman empat hari bermula hari ini untuk siasatan di bawah Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 selain Peraturan 4, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 kerana melanggar prosedur operasi standard Perintah Kawalan Pergerakan.INI MINUMAN SEHAT

AMIN

BEER  MAHAL

WISKI MAHAL

KAH KAH KAH

AIR KETUM

MURAH

AMIN

AIR KETUM

BAIK UNTUK

KESEHTAN ANDA

KHALASJANGAN HEMPOK - LAWAN BERHUJAH

 


JANGAN HEMPOK

LAWAN BERHUJAH

Unknown replied to a comment on

 "APA NAK BUAT - 

ADA DARURAT - ADA KOBID"

masala kobit ni satu je berjangkit..kalau tak berjangkit.. selesey. masalah politik ni satu je.. nak jadi pm. mana lagi mudah nak selesaikan.. kobit ? ubat xde belum sampai kena buat penyelidikan nak buat ubat kos nak buat ubat.. halal haram makruh harus muhalazah mutawasitah.. teori konspirasi. antivaksin.. lgbt.. allien.. fbi .. cia.. reset.. ridset.. china merah.. amerika.. iran.. komisen.. politik? ubat dia hempuk kepala puak ni..nak2 hok gila nak jadi pm..selesey kah kah kah

TENGOK JUBO AYAM
LEBIH BAIK

TENGOK JUBO 

Abg long commented on 

"NAJIB JADI PELIK"

Hoiiii tih tih. Nasib baik gua tak tercrit brit. Toksah la posto bidio yang ada gambar muka boskur. Daripada nengok muka dia, baik la gua nengok jubo ayam atau pepek sajat. Ada ingat tih tih??&$#':@

RAMAI DAUN INI

 RAMAI SUNGGUH

DAUN INI

KAH KAH KAH

Lelaki ditahan pandu lori dengan muatan 4.5 tan daun ketum


NAK HANTAR

KE MANA?

KAH KAH KAH

SUSUN JANGAN HANYA MENJERITSUSUN ATUR

JANGAN HANYA 

MENJERIT

panglimo potaseh commented on 

"GUA UDAH BILANG"

Bila ekonomi negara hanchai ..gomen dah macam laki kalah judi ..rakyat dah ada yang mati kebulor ..lepas tu apa jadi. Adakah satu REVOLUSI akan berlaku ..apakah orang Melayu yang bagai kerbau cocok idung reti berevolusi ..revolusi mcm org France, Aryan Iran, Rusia. Org Melayu takat jerit REFORMASI mcm TT jerit pandai lah ..kahkahkah


JANJI POLITIKUS

 


JANJI POLITIKUS

Unknown commented on 

"NAJIB JADI PELIK"

sama la macam puak ph.. masa belum jadi kerjaan semua nampak bijak2. minyak turunlah.. ptptn free lah.. gst mansuhlah.. turun harga barang lah.. bila dah jadi kerajaan.. bodohnya melantun lantun.. jadah menghabiskan boreh je.

BERKHALWAT HARI KE 322

 

KHALWAT KE 322

SELASA  2/2/2021

KITA MASUK KE HARI 322
BERKHALWAT

DARURAT
HARI KE 21

GAWAT KOBID
GAWAT EKONOMI
GAWAT POLITIK
BETERUSAN 

APAKAH PKP2
AKAN DISAMBUNG
ATAU
ADA ARAHAN BARU

ANGKA KOBID
MASIH MENAKUTKAN
KINI KOBID
TELAH ADA BERSAMA
DALAM KAMPUNG KITA
KALAU DULU 
HANYA DENGAR DENGAR
KINI KITAA DENGAR 
DAN KENAL
ORANG YANG TERKOBID
AMIN

BAGI INI HOKKIEN SEGAR
MATA  HARI DAH KELUAR
HUJAN LEBAT
PETANG KELMARIN
MEMBAWA UDARA BERSIH SEGAR
KUALA LUMPUR  MALAP

HA HA  HA
PAGI INI
BULAN  BELUM SEMPAT
MASUK KELAMBU
KAH KAH KAH
KELIHATAN TELANJANG
DISIANG HARI
AMIN

PAGI INI DARI BUKIT KANAN
DARI GAUNG KIRI 
DARI HUJUNG KAMPUNG
KEDENGARAN JANTAN BERKOKOK
ERTINNYA ADA
TIGA KELUARGA JANTAN
DALAM HOKKIEN

PAGI INI TEMPUA
TAK ADA
MANA HILANG  GUA TAK TAHU

SEKUMPULAN TIONG
HAMPIR SERATUS EKOR
MELINTAS
APAKAH PARLIMEN TIONG
BERSIDANG ?

BRO
MULA KAN
HARI INI DENGAN SENYUM
AMIN

HIDUP INI HANYA SEKALI
KALAU KITA HIDUP BETUL
SEKALI PUN DAH CUKUP

BRO
SEMUANYA 
DALAM FIKRAH KITA
APA KITA FIKIR
ITULAH AKAN JADI

HIDUP YANG TAK DISELIDIKI
ADALAH HIDUP PALAT

HIDUP INI
SATU PENGEMBARAAN HEBAT
ATAU
PALAT

BRO
MASA LU TEGOK BULAN
TENGOK BINTANG
INGAT KAKI ATAS TANAH

KEHIDUPAN INI
SABENARNYA SATU SOALAN
JAWAPANNYA
IALAH MACAM MAN KITA HIDUP

NAK UBAH DUNIA
KITA JADI KITA
YANG BERUBAH

HIDUP INI SENANG AJE
JANGAN SUSAHKAN
ORANG LAIN

BRO
KITA BELAJAR DARI KELMARIN
KITA RAYAKAN HARI INI
DENGAN HARAPAN
UNTUK ESOK

BRO
BUATLAH BAIK
PADA SOSOK YANG CENGIH
MEREKA MEMERLUKAN
BANTUAN

BRO
JANGAN LUPA
LU HEBAT

MATA KITA TAK ADA GUNA
BILA FIKRAH KITA BUTA

BRO
KALAU HARI INI KACAU
TARIK NAFAS
HANYA HARI INI
BUKAN SEMUA HIDUP

LANCHAU LAH
MARI KITA KITA LAKUKAN
APA NAK TAKUT
KITA BOLEH BUAT

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT


DARURAT KE HARI 21

 
DARURAT
HARI KE 21