Ahad, 2 Februari 2020

BERITA DARI WUHAN BERITA TERNOWW

WUHAN JIAYOU   

APA ITU MULZIMMULZIM

SAPA

TAHU


APA ITU

MULZIM

--------

HAJI HADI CAKAPHAJI HADI CAKAP

......janji peralihan kuasa yang dituntut pihak terbabit tidak mencukupi syarat dalam Islam termasuk syarat Sekular di mana janji itu tidak mulzim dan sekadar janji ‘cakap-cakap’ tanpa dimeterai.


WOIT

MANA ILANG

PEMIMPIN ISLAM

MANA PENYOKONG

ANWAR IBRAHIM

KENAPA SEMAU

SENYAP BISU

HAJI HADI

SUDAH  CABAR

KAH KAH KAH


----------

HARI HARI AKHIR SAEKOR BIK MAMA
HARI HARI AKHIR

SAEKOR 

BIK MAMABicara kes rasuah Rosmah bermula 3 Feb


KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor akan membuat penampilan di Mahkamah Tinggi berasingan di sini untuk menghadiri perbicaraan bagi pertuduhan jenayah.

Rosmah, 69, akan menghadiri perbicaraan hari pertama berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di 369 sekolah luar bandar di Sarawak, didengar di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan manakala Najib, 67, dijadual meneruskan pembelaannya di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali atas tuduhan menyalahgunakan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Kes Rosmah akan bermula pada 2 petang, manakala perbicaraan kes Najib bermula pada 9 pagi.

Rosmah menghadapi tiga pertuduhan rasuah membabitkan ratusan juta ringgit.

Menurut sumber, pihak pendakwaan akan memanggil 25 saksi, dua daripadanya dijangka memberi keterangan pada Isnin selepas pihak pendakwaan membacakan kenyataan pembukaan.

Rosmah, pada mulanya dibicarakan bersama bekas pegawai khas kepada bekas perdana menteri, Rizal Mansor yang menghadapi empat pertuduhan meminta dan menerima rasuah bagi pihak Rosmah berhubung projek itu.

Bagaimanapun pada 8 Jan lepas, mahkamah melepas dan membebaskan Rizal daripada pertuduhan itu selepas pihak pendakwaan menarik balik semua pertuduhan terhadapnya.

Pada 15 Nov 2018, Rosmah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas dua pertuduhan  meminta RM187.5 juta dan menerima RM1.5 juta berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa meminta suapan untuk dirinya sendiri RM187.5 juta, yang dibuat melalui Rizal, iaitu 15 peratus daripada nilai kontrak daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Perbuatan itu sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek dikenali sebagai Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid dan Penyelenggaraan serta Operasi Genset/Diesel bagi 369 Sekolah Luar Bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan Malaysia.

Rosmah didakwa melakukan perbuatan itu di Lygon Bistro, G-24, Ground Floor, Sunway Putra Mall, 100, Jalan Putra, Chow Kit dekat sini, di antara Mac dengan April 2016.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa menerima rasuah berjumlah RM1.5 juta daripada Saidi sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek itu di Jalan Langgak Duta, Taman Duta, pada 7 Sept 2017.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pada 10 April 2019, Rosmah sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan menerima suapan RM5 juta daripada Saidi melalui Rizal kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan projek yang sama di tempat yang sama di Jalan Langgak Duta.

Semua kes itu dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan.

Rosmah juga menghadapi 12 pertuduhan untuk pengubahan wang haram melibatkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Menjadikan kesemua pertuduhan yang dihadapi Rosmah adalah 20.

Kes ini ditetapkan untuk perbicaraan pada Mei tahun ini.

SEGALA BIRKIN

SEGALA INTAN

SEGALA DOLAR

SEGALA DINAR

SEGALA EMAS

SEGALA BERLIAN

SEGALA KONDO

TAK AKAN

MEMBANTU

MELEPASKAN

BIK MAMA

DARI PENJARA

INILAH KESAH

BENAR TENTANG

KUASA DAN

KEKAYAAN

AMIN


-------------

BACA BETUL BETULBACA BETUL2

BACA DG BAIK

FAHAMI ISINYA

TAK FAHAM 

BACA SEKALI

LAGI

BILA DAH FAHAM

SIMPAN DALA

JIWA DAN

TUNGGU BULAN

MARCH


Undi tak percaya lebih baik, tetap sokong Tun


KUALA LUMPUR: Peralihan kuasa Perdana Menteri yang dipolemikkan pihak-pihak tertentu ketika ini hanya boleh berlaku dengan cara peletakan jawatan dan mengadakan undi tidak percaya di Parlimen.

Presiden PAS,  Tuan Haji Abdul Hadi Awang berkata, pihak yang mahukan peralihan tersebut berlaku sepatutnya membuat undi tidak percaya di Parlimen sebagai tindakan paling tepat.

“Kalau saya lebih baik pilih yang undi tak percaya itu, tak menyusahkan rakyat sangat. Ini (membuatkan) rakyat susah, berlawan rakyat dengan polis. Tak pasal-pasal rakyat berlawan dengan polis. Jadi biar itulah, kita buat undi tak percaya di Parlimen. Itu lebih baik,” ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan syarahan khas di Konvensyen Wanita Muda Se-Malaysia membawa tajuk “Bicara Ini Demi Perpaduan” di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, pagi tadi.

DitanyaDitanya media sama ada PAS akan menyokong undi tidak percaya itu, PAS tegasnya masih lagi mempertahankan  Dr Mahathir Mohamad untuk menjadi Perdana Menteri kerana suasana ketika ini memerlukan begitu.

Jelasnya, sebagaimana kenyataan beliau sebelum ini, janji peralihan kuasa yang dituntut pihak terbabit tidak mencukupi syarat dalam Islam termasuk syarat Sekular di mana janji itu tidak mulzim dan sekadar janji ‘cakap-cakap’ tanpa dimeterai.

Peringat beliau, PH memenangi PRU14 kerana menonjolkan Tun Mahathir sebagai ketua pasukan di mana perubahan kerajaan seperti hari ini tidak akan terjadi sekiranya pakatan tersebut menampilkan individu lain.

“Dulu Tengku Razaleigh 46 tak boleh ubah kerajaan.  Anwar pun duduk depan tak berjaya. Bila letak Tun di depan, tiba-tiba jatuh kerajaan, berubah. Tak akan nak tarik tengah jalan? Tak betul lah. Jadi moral demokrasi itu salah, tak kena.

“Walaupun kita tak setuju dengan kerajaan, tapi pilihan raya dah berlaku. Ada proses demokrasinya. Proses demokrasinya ialah undi tidak percaya di Parlimen, itu lebih mudah,” jelasnya.

Malah, ketika ditanya kemungkinan PRU15 lebih awal, beliau menyatakan hal itu terserah kepada Perdana Menteri dan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan kerajaan tetapi jika undi tidak percaya dibuat, maka PRU15 tidak perlu diawalkan. – HARAKAHDAILY 1/2/2020


PEMIMPIN ISLAM

ANWAR IBRAHIM

KLIM  DIA ADA

CUKUP SOKONGAN

UNTUK  SINGKIR

MADEY DENGAN

UNDI TAK CAYA

DALAM PARLIMEN

INI  HAJI HADI

PEMIMPIN PARTI

ISLAM PAS

SECARA TERBUKA

CABAR ANWAR

UNTUK BUAT

UNDI TAK CAYA

SACEPAT MUNGKIN

INI MAKNA 

BERITA INI

KHALAS
AMIN


--------------

ADA APA INIADA APA NI

ADA PISANG

 TERJULUR KE ?

KAH KAH KAH

PARTI WARISAN

 SABAH

SAMA MACAM

PARTI PAS

SAMPAI KIAMAT

TAK SOKONG

PEMIMPIN ISLAM

KAH KAH KAH


Gandingan PKR, Warisan mantapkan pembangunan, kata Anwar


PARTI Keadilan Rakyat (PKR) akan terus memberi sokongan kepada Parti Warisan Sabah (Warisan) sekali gus bersama membangunkan negeri ini, kata Presiden PKR Anwar Ibrahim.

Beliau berkata kerjasama baik sedia ada bersama Warisan itu perlu dimanfaatkan kerana menerusi gandingan mantap di peringkat kepimpinan Sabah ketika ini dapat memastikan pembangunan negeri dan rakyat lebih berkesan.


APA YANG

SEDANG  BANGUN

DI SABAH

KAH KAH KAH

ADA 

KEBUN PISANG

ATAU ADA

KOLAM IKAN KE?
KAH KAH KAH

----------

APA MAKNA?


APA MAKNA ?
Syed Saddiq terpaksa lompat pagar? Apa makna berita ini? Ter now? Berita menyusul? Cara membaca tukar tiup? Setiap gambar ada makna? Semantik? Semiotik? Kah kah kah ada makna. 
on 
KEADAAN 
MAKIN BAHAYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/02/20

W
-------------

JUAL PHD TIMBANG KATI

JUAL PHD

 TIMBANG KATI
Sistem pendidikan negara ini dah nazak bak org kono siplis ..penyakit pembawaan pelacur. Pendidikan dijadikan lobang pantat utk carik duwit. Asal ada je mintri pendidikan yg baru ..musti ada ubahsuai buku dan peralatan ..kosnyo makan biliyun ..dapek 1O% dah borapo. 
The Song Remain The Same ..beg budak makin kombong. Ado SPM dah boleh ambik Master. Ado kawan den yg tak tau omputeh pon ado PhD ..lu tak cayo lu tanyo Datok Seri Haji Doktor Zahid. 
on 
SYABAS ANAK MUDA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 02/02/20

P
----------

KETAT LAGI SEMPIT

KETAT SEMPIT
Tt mmg babi... Hahahhaa.. 
celake ketat... 
on 
SEMPIT 
MACAM MANA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/02/20

apa


-------------

DAH JADI AGAMA BUDAYA

SUDAH JADI 

AGAMA BUDAYA
Pada gua benda ni 
dah jadi agama budaya. 
on 
PEMBUKAAN 
DALAM BAHASA ARAB
Publish | Delete | Spam
Luncai
on 01/02/20

Tt

----------

BETUL JUGA
BETUL JUGA
Wahai rakyat Malaysia, 
marilah kita berdoa agar coronavirus tidak menyebabkan perbicaraan Najib kes SRC dan 1MDB tertangguh, tak sabar nak lihat Najib ke bambooriverresort 
on 
KORONA 
SEDANG MEREBAK
Publish | Delete | Spam
hamim
on 02/02/20

M

---------

JANGAN ASIK JULUR PISANGJANGAN ASIK

JULUR PISANG
Syabas...macam nilah kita nak, beri idea, pertuturan dan pembacaan perlu diutamakan dalam pembelajaran bahasa ingris, fiikir macam mana murid boleh bertutur dan menulis dalam bahasa ingris, syabas anak muda jangan macam abam asyik nak julor pisang je..
 on 
SYABAS 
ANAK MUDA
Publish | Delete | Spam
hamim
on 02/02/20

P------------

BODEK KAWAN - BUKAN CARI KONTREK

BODEK BUKAN

MINTA KONTREK

BELI SENJATA
Mentang2 yb mat sabu teman sarapan..lunch..dinner dio. bukan main jack ko yer...kakakakkakakakakaka 
on 
JELAS 
TUNTAS BERHEMAH
Publish | Delete | Spam
DIDI KOTA BELUD
on 02/02/20

Sy
------------

SETAKAT INI

SETAKAT INI
Majoriti jangkitan dan semua kematian masih di dalam China, dan tertumpu di wilayah Hubei. Pada hari Sabtu, 13,968 kes dan 304 kematian telah disahkan, 45 daripadanya dalam semalam di wilayah Hubei.

Tetapi penyebaran virus yang melnasi di luar sempadan China menimbulkan kebimbangan bahawa negara lain dapat menghadapi wabak besar, dan banyak kerajaan mengambil langkah-langkah yang lebih kuat untuk mencegah wabak di wilayah mereka.


------------

KORONA SEDANG MEREBAK

JAGA JAGA

VIRUS KORONA

 SEDANG MEREBAK

KE SELURUH DUNIAPASAR RAYA

BEIJING KOSONG

TAKDA PELANGGAN


Coronavirus: US confirms eighth case with quarantine in effect

Federal health officials on Saturday confirmed an eighth case of the coronavirus in the US, concerning a person who traveled from China.

The latest US patient, who was not identified, is in Massachusetts, a spokeswoman for the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) said in a statement.

JALAN  KOSONG 

Paranoia and frustration as China places itself under house arrest

Last week, in the last few days of China’s lunar new year holiday, the streets of Beijing were decorated with fairy lights and glowing red lanterns, but eerily empty. Normally busy restaurant and bar strips were dark. 

Residential compounds, often lax in their security, closed their gates, with guards ordering anyone entering to register and have their temperature taken. 

Public buses carried only a few passengers. Those restaurants that were open were mostly empty, with only small groups of diners. At Beijing Capital airport, staff, including some health workers in full hazmat suits, outnumbered passengers.

------------

UNDI TAK PERCAYA ? BILA NAK BUAT?

UNDI TAK CAYA

BILA NAK BUAT


Undi tak percaya lebih baik, tetap sokong Tun
BERITA MENYUSUL


-------------

SYABAS ANAK MUDA

SYABAS

ANAK MUDA

BERANI BERSUARA

KALAU MADEY 

SALAH

MAKA MADEY

WAJIB DITEGUR

Jika mahu kuasai BI, baiki silibus bukan melalui PPSMI

KUALA LUMPUR – Pengukuhan penguasaan Bahasa Inggeris tidak sewajarnya dilakukan melalui Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), sebaliknya kerajaan perlu menyemak semula di mana kelemahan silibus bahasa antarabangsa itu sendiri yang diajar di sekolah-sekolah.

Ini kerana menurut aktivis, Mohd. Ashraf Mustaqim Badrul Munir, kebanyakan rakyat Malaysia belajar Bahasa Inggeris selama 11 tahun (dari darjah 1 hingga Tingkatan 5) namun masih gagal menguasai bahasa tersebut yang sekali gus menunjukkan kelemahan dalam kaedah pengajaran bahasa yang dianggap bahasa kedua di Malaysia itu.

Dengan itu, beliau berharap supaya Perdana Menteri yang juga Pemangku Menteri Pendidikan,  Dr. Mahathir Mohamad mengadakan perbincangan mendalam serta membuat kajian empirikal bebas dan menyeluruh sebelum melaksanakan dasar tersebut.

“Melalui silibus Bahasa Inggeris, kita lebih menekankan soal penguasaan tatabahasa seakan mahu melahirkan saintis bahasa!

“Dari tujuan bahasa selaku alat komunikasi! Sedangkan Bahasa Inggeris di negara asalnya lebih fokus kepada komunikasi (ditambah dalam permasalahan global isu kemasukan imigran ke negara sepeeti UK dan US) maka memperkasakan kembali silibus dengan kaedah pengajian yang lebih memberangsangkan perlu jadi keutamaan.

“Andai terma Inggeris dalam Sains dan Matematik adalah kerisauannya, seharusnya Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang wajib diperkasakan untuk menterjemah diksi-diksi sains.

“Hakikatnya juga terma-terma Sains dan Matematik ini kebanyakkannya bukanlah berasal dalam Bahasa Inggeris kerana banyak dalam Latin dan Greek mahupun Bahasa Arab! Bahasa Inggeris bukan satu-satunya bahasa sains sebaliknya hanya mula dialih bahasa sekitar tahun 60-an,” katanya yang juga Presiden Angkatan Gerak Minda Malaysia (Agra) .

Jelas Mohd. Ashraf, semua pihak perlu mendasari isu sebenar di antara penguasaan Bahasa Inggeris dan PPSMI.

Katanya, ketika nilai Bahasa Melayu semakin menjunam, diharapkan tiada pihak yang cuba merendahkan lagi martabat bahasa kebangsaan.

Tambahan pula, kajian-kajian yang dibangkitkan Majlis Perundingan Melayu (MPM) yang diwakili sarjana dan ilmuwan pelbagai bidang menerusi kajian dari DBP, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Pembina menunjukkan dan mengesahkan PPSMI adalah sebuah projek yang gagal sebelum ia dimansuhkan pada 2012.

Masalah segi kesediaan dan pelaksanaan PPSMI sebelum ini adalah sesuatu yang disahkan dan menyukarkan anak-anak di luar bandar yang sememangnya lemah dari awal dalam penguasaan ‘komunikasi’ Bahasa Inggeris.

“Kajian UNESCO malah digagaskan dalam piagamnya juga menegaskan keberkesanan pendidikan adalah menggunakan bahasa sendiri.

“Lebih parah dalam Malaysia apa terma bahasa sendiri?

“Adakah dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia meletakkan Bahasa Kebangsaan iaitu Bahasa Melayu selaku ‘bahasa sendiri’ malah dari segi praktik apabila sekolah-sekolah pun terpisah?

“Saya amat bersetuju andai ayahanda Tun Dr. Mahathir tegas dalam pelaksanaan sekolah wawasan.

“Pendidikan haruslah menjadi instrumen yang menyatukan sebegitu Bahasa Melayu wajib didaulahkan demi kebersamaan kita anak Malaysia,” katanya lagi. – MalaysiaGazette


SIKAP ARMADA

YANG TEPAT

KALAU BOS SALAH

TERGUR BOS

BUKAN 

YES BOS YES BOS

BILA  NAK 

JADI PM

BUKAN MEI KE

BULAN SEPTEMBER
KAH KAH KAH
---------

JENG JENG JENG - DAH MULA
INI BARU GAZET


Bicara kes rasuah Rosmah bermula 3 Feb


BERITA MENYUSUL

----------

BETUL - SALAH


BETUL
Trump adalah presiden amerika yang mewakili working class.. berbeza dengan democrat yang mewakili elit liberal di Hollywood, Wall Street, dan Silicon Valley. 
on 
APA MAKNA 
BERITA INI?
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 01/02/20SALAH
pelan damai Trump itu paling realistik dan sensible. isu palestin ni kita jangan ikut perasaan. Sampai bila nak bertumpah darah. tak berbaloi. 
on 
APA MAKNA
 BERITA INI?
Ketua Pengarang
on 01/02/20

Aba
--------

KE PENJARA


TAK SABAR NAK

MASUK PENJARA

Bossku nak masuk penjara mestilah anak buah, anak bela menyalak meroyan tiada Tuan, dulu bukan main hebat kah kah kah kepong semua masuk lokap reman baru padan muka, samseng diajar mak emak orang dulu kata anak kurang ajar, emak bapa tidak ajar budi bahasa jangan rasuah jangan curi hak orang jangan harap semua free 
kena bekerja jangan malas melepak kedai kopi turun bendang usaha padi menjadi sekarang ini emak bapa pun ikut politik siang malam, join politik dapat barang free elaun trip ke KL semua free bodek Kiri Kanan bossku kah kah lah 
on 
JELAS TUNTAS 
BERHEMAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/02/20

Trump-----------

MODALGEROMBOLAN

MODAL
GEROMBOLAN

Apa lagi modal umno Ada? Kacau bilau lah kah kah kah guna kaum agama tapi semua kaki perompak perogol jua, konon atas nama agama bangsa kah kah kah akhirnya kepala rasuah jadi bossku, kaki semburit jadi munke kah kah kah hidup melayu 
on 
LAKUKAN SEGERA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/02/20

B----------

APA MAKNA BERIAT INI
CHIIIT

LU CAKAP APA ?

Gandingan PKR, Warisan mantapkan pembangunan, kata Anwar


BERITA MENYUSUL

----------

BULAN NGAMBANG


BULAN 

NGAMBANG
Kahkahkah ..kahkahkah ..kahkahkah
 Abam royak pasal perkaumang. Kahkahkah ..siang bernektai ..sonjo borjubah ..malam bersinglit ..jam bulan ngambang telanjang bulat ..apo eay yg bulat ..PISANG. 
on 
SEMPIT
 MACAM MANA?
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 01/02/20

Me

----------

TOROWONG SEMPIT
TOROWONG 

SEMPIT

keluar statement jangan ada pemikiran sempit....tapi sendiri punya hanya ada TUNNEL VISION...kat mana bijak nya songel nih ahhh? gi settle PKR, gi settle showcause Zuraidah, gi settle ngan no. 2 jemin....
apasal gotu norul bersama wawi tidak langsung keluar statement sempit? Malah tak da langsung statement back up songel...kat mana silap nya ekkk tak kelihatan support songel? 
on 
SEMPIT 
MACAM MANA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/02/20

P

--------------

MASUK TANPA WAS WASMASUK TANPA

WAS WAS
Apa la ly bro..istilah sempit pun tak tau..umpama lubang idung..jari kelingking boleh masuk..jari manis boleh masuk..jari tengah boleh..jari hantu pun lepas dan ibu jari pun boleh masuk..sempit tu flexible..semua jenis pisang boleh masuk tanpa was was 
on
 SEMPIT
 MACAM MANA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/02/20

Pa

-------------