Jumaat, 8 Januari 2016

FATWA HANYA NASEHAT

FATWA HANYA 

NASEHAT


Umat Islam tidak tertakluk keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan, kata peguam

Fatwa yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan mengatakan menghisap rokok elektronik atau vape haram bagi umat Islam adalah semata-mata berbentuk nasihat, kerana hal-ehwal berkaitan agama Islam berada di bawah bidang kuasa negeri, kata peguam perlembagaan. 
Mereka berkata fatwa itu tidak mengikat umat Islam kecuali pihak berkuasa fatwa di peringkat negeri masing-masing menerima pakai keputusan itu.
Begitu pun, mereka berkata, ia tertakluk kepada cabaran undang-undang atas alasan diskriminasi, jika orang bukan Islam dibenarkan untuk menghisap vape.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/umat-islam-tidak-tertakluk-keputusan-majlis-fatwa-kebangsaan-kata-peguam#sthash.7t0s230p.dpuf

KAH KAH KAH
sila dengar
fatwa pujangga
dari aishah
nak dengar ok
tak nak dengar pun ok
tak hal hanya nasehat
tak kena jail pun
kah kah kah

NASEHAT--------------

PENJUAL AGAMA
 PENJUAL AGAMA
penjual agama cari makan
mustahil penjual agama
berani bercakap benar
kalau cakap benar
bukan jual agama namanya
bercakap benar
ialah pejuang keadilan
dari zaman berzaman
penjual agama peranannya
menghalalkan penindasan
menyokong atas nama tuhan
menyokong dengan surah
menyokong dengan ayat
menyokong dengan hadis
ini bukan satu yang baruIsu bauksit lebih serius berbanding vape, kata mufti Perlis 

Isu pencemaran kegiatan perlombongan bauksit seharusnya diberi perhatian lebih serius berbanding isu penjualan dan penggunaan rokok elektronik atau vape, kata Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.
Beliau berkata isu berkaitan pencemaran bauksit adalah lebih berbahaya daripada penjualan dan penggunaan vape.
"Apakah munasabah Islam hanya mengharamkan vape, tetapi mendiamkan diri dalam isu yang jauh lebih besar dan bahaya?
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/isu-bauksit-lebih-serius-berbanding-vape-kata-mufti-perlis#sthash.Pxh0ARRf.dpuf

KAH KAH KAH
pak samad kata
semua ini CARMA
cari makan
kah kah kah
cari makan tipu umat
kah kah kah

CARMA LAGI------------

SATU PERTANYAAN

FACE BOOK

Bila nak buat khutbah psl 2.6 billiun masuk akaun peribadi?
Bila nak buat khutbah psl duit ternak lembu buat beli kondo?
Bila nak buat khutbah psl guna duit yapeim beli simulator golf?
Bila nak buat khutbah psl kilang arak tepi federal highway?
Bila nak buat khutbah psl Kg Chubadak kene rembat kapitalis?
Bila nak buat khutbah psl bauksit smpai mncemarkan alam sekitar?

Bila Bila Bila & Bila wahai sang sang Penunggang Ugama😑

----------------

TANYA AHMAD MASLAN
NGO
Rakyat perlu bangun. Mungkin perlu ada NGO yg membawa amanat atau slogan "Pembodoh rakyat, pembodoh guna agama dan pembodoh politik perlu didakwa dan dihukum sewajarnya. Berpura2 bodoh dalam hal2 merugikan negara juga perlu diaktakan". 

Selagi x selesai masalah ini, Haji Hadi yg berbalut serban 5 kilo pun suka berbuat bodoh. Jinnikologis berPHD pun ada fikrah cap ayam. Penyakit bodoh semakin merebak. on SATU INGATAN
Anonymous
on 1/8/16
ORANG FELDA
Kita orang kampong, orang felda tak de hal pasal nilai duit .. nilai duit jatuh ke, tegak ke, mosuk lobang ke, terpanacut atas perut ke, kita tak ambik pot .. yang penting kepala agong tu masih ada .. kalau duit ada kepala Lim Kit Siang, Lim Keng Yek atau kepala keling Sami Vellu, kami akan mengamuk .. kepala Amba Chia ke, Carmen Soo ke, Anuja ke ok lagi .. kami bukan rasis .. 

Mmmm mmmm kalau kepala najib atau kepala suaminya rosmah, cam na ok tak .. kalau kepala hamlau dua ekor ni ada tercop pada duit kita, duit mungkin jatuh pada sepuloh ringgit pada satu dollar Amerika .. kah kah kah. on TELAH DIBERITAHU
panglimo potaseh
on 1/8/16


TANYA AHMAD MASLAN
Apa kata TT tanya si Ahmad Maslan yg baru2 ini memenangi Hadiah Nobel kategori Hasan Malek? Sepatutnya kena ada institusi mengkaji pemikiran Hasan Malek, Ahmad Maslan, Ismail Sabri, Mufti Harussani, Mufti Pahang, Mufti Kelantan, Noh Gadut, Tan Keng Liang, Tee Chuan Seng juga banyak lagi untuk memeriahkan Industri Hasan Malek Negara. Pakatan Harapan perlu sedikit langkahmemulakannya. Jangan pandang enteng perkara ini.

 Institusi ini amat berguna untuk menilai pemikiran pemikir2 Islam Wal Hasan Malek di luar kotak mahupun diluar cakrawala. Contohnya Si Intan Payung TT sendiri yg TT amat sayangi dulu, Pemikir Lokman Adam. Tunggu dulu TT. Jangan ketawa lagi. Sabar.. jangan terburu2.

 Tolong tahan nafas seketika. Dilarang terbahak2. Saya lihat Si Lokman ini mempunyai fikrah unggul sepeeti Hasan Malek juga. Lagi satu, bakal2 pemikir ulung melayu juga perlu diperkenalkan. Idea mengunyah sireh berwarna hijau sebagai penyebab Sungai Balok dan pantainya berwarna merah amat2lah dihargai kerana on TELAH DIBERITAHU
Anonymous
on 1/8/16
AHMAD MASLAN SEGERA
Segera patuH syariaH kan AhmadMasLan Segera...!!! Swasta-kan hasan maLek Paten-kan hassan maLek Lobi-kan hassan maLek Menjadi paten patuh~syariaH haLaL yang pertama di nusantara Bersyukur lah ... ahmad MasLan beLum Menjadi hassan maLek sepenohnya... Banyak Lagi umnQ BoLeh Di caLun kan menjadi Hassan maLek syukur,.. 

Sebenarnya ini hanya SebuaH rasionaLisasi hanya sebuah Kebenaran reLatif Bukan kebenaran sebenar ahmad MasLan beLum Menjadi hassan maLek Semua ada Lah se buaH khayaLan Maknanya, singkatan story umnQ hanya berjaya MenghasanmaLek-kan 47% rakyat umnQ beLum berjaya Menghasan maLek kan anak2 bangsa maLaysia umnQ beLum berjaya Mengswasta~kan bangsa, Agama isLam Dan semua agama, Bahasa serta sultan meLaka UmnQ beLum berjaya... Kesiyan meLihat kelaku on TELAH DIBERITAHU
Nazrio Dond DoLLa
on 1/8/16


-------------

BODOH BUKAN SATU JENAYAH

Wahai Bani Melayu
sedarlah bodoh
bukan satu
jenayah

baca disini: 
http://www.malaysiakini.com/columns/325791
----------------

KRISIS SISTEM KAPITALISBERJAGA-JAGA

AWAS WASPADA

sistem ekonomi kapitalis dalam krisis 
krisis yang maha besar
dolar akan meledak runtuh

dari sejarah 
bila kaum pemodal dalam krisis 
mereka menyelamatkan diri
menyelamatkan harta  kekayaan 
dengan perangUS stock markets continue plunge as global investors reel over China woes

US stocks continued to fall on Thursday as fears of an economic slowdown in China spooked investors around the world.
The Dow Jones industrial average fell 392.41 points, or 2.32%, capping its worst four-day start to a year in more than a century.

Australian share market plunges below 5,000 points amid China fears

The Australian share market has slipped below 5,000 at the open, continuing its disappointing week as Wall Street suffered another fall and oil prices slid to a new low.
The benchmark S&P/ASX200 index was trading 0.9% lower at 4,967 in early trade on Friday, with most sectors in the red.


-------------

MALAM INI - JANGAN LUPA
SEX-DRUGS-POLITIK

&
 ROCK n ROLL

MALAM INI


DEWAN CHINA

TUKAR TIUB

BUAT LAWAKNOTA
hasan malek 
dan ahmad maslan
dijemput datang--------------

TUPAI MANA GOYANG POKOK?


APA TAWARAN?

APA GANJARAN?Mahfuz: Bukan saya beri tawaran untuk Sirul cakap sesuatu

Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar menafikan bahawa beliau adalah pihak yang dituduh memberi tawaran kepada bekas koperal dalam Unit Tindakan Khas (UTK) Polis, Sirul Azhar Umar untuk bercakap mengenai sesuatu supaya ada pihak atau individu mendapat manfaat politik


JENG JENG JENG

kalau bukan mahfuz

siapa agaknya?

tupai mana goyang

pokok itu?

KAH KAH KAH

----------------

MAK KAH MAH


FACE BOOK


KARTUN UNTUK RAKYAT...Please share
(Kartun ini dedikasi khas untuk peminat2 yang banyak beri idea ini melalui komen box semalam)MAH KAK MAH

------

EKONOMI MELEDAKTANDA TANDA

TELAH SAMPAi
China share trading halted after market plunges 7% in opening minutes

China halted the day’s trading within 30 minutes of opening on Thursday morning as shares plunged by more than 7% – triggering an automatic “circuit breaker” – and authorities accelerated the devaluation of the Chinese yuan.
China’s recently installed “circuit breaker” mechanism paused trading for 15 minutes after the CSI300 index fell 5% in the first 13 minutes of trading. On resumption of trading it fell further, triggering the day’s halt.

JAGA JAGA

LEDAKAN 

AKAN SAMPAI------------

INDONESIA TIBAI NAJIB


Koalisi Masyarakat Sipil Indonesia untuk Komunitas ASEAN Mengutuk Pemerintah Malaysia atas Deportasi Mugiyanto Sipin

[Jakarta, 7 Januari 2016] – Koalisi Masyarakat Sipil Indonesia untukKomunitas ASEAN mengecam tindakan pemerintah Malaysia yang mendeportasi aktivis demokrasi dan hak asasi manusia dari International NGO Forum on Indonesian Development (INFID), Mugiyanto Sipin, di Kuala Lumpur Malaysia, Kamis, (7/1). Mugi, seharusnya menjadi pembicara kunci pada sesi “People’s Movement Can Bring Change” bersama dengan Maria Chin Abdullah dari Bersih 2.0 dalam rangkaian acara Yellow Mania, 6-10 Januari 2016 di Malaysia.


Sangat disayangkan, setibanya di Kuala Lumpur International Airport (KLIA) pagi ini, Mugi tidak diperkenankan masuk Malaysia dan justru dideportasi ke Indonesia. Tindakan pemerintah Malaysia ini sangat bertentangan dengan semangat era baru Komunitas ASEAN, khususnya yang telah mengancam kebebasan bergerak (freedom of movement), kebebasan berpikir, berbicara dan berekspresi.

Kebebasan berkspresi selalu dilanggar oleh rezim otoriter dan koruptif. Kejadian yang dialami oleh Mugi adalah bukti Malaysia di bawah Perdana Menteri Najib Razak termasuk dalam kategori tersebut. Apa yang dilakukan oleh Pemerintah Malaysia mirip seperti apa yang dilakukan pemerintah Soeharto pada zaman Orde Baru dengan mencekal para Indonesianis masuk ke Indonesia.

Pencekalan dan pendeportasian ini sangat mencederai Komunitas ASEAN yang lahir di Malaysia sendiri. Dalam konteks Komunitas ASEAN, tindakan ini melawan kesepakatan kerjasama politik dan keamanan di dalam dokumen Visi ASEAN 2025: Forging Ahead Together, khususnya pada poin 8.2:

“An inclusive and responsive community that ensures our peoples, enjoy human rights and fundamental freedoms as well as thrive in a just, democratic, harmonious and gender-sensitive environment in accordance with the principles of democracy, good governance and the rule of law;”

Kebebasan berekspresi juga dijamin dalam Deklarasi HAM ASEAN (2012), pasal 23:

“Every person has the right to freedom of opinion and expression, including freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information, whether orally, in writing or though any other medium of that person’s choice.”  

Koalisi juga menilai pemerintah ASEAN di bawah kepemimpinan Malaysia (2015), telah gagal memberi sinyal yang meyakinkan public luas bahwa ASEAN tengah berbenah diri dengan menjadikan ASEAN sebagai komunitas yang berorientasi dan berpusat pada rakyat (people oriented and people centered). Pada tahun terahir pembentukan Komunitas ASEAN di bawah kepemimpinan Malaysia, ASEAN bersikap lamban dalam merespon krisis-krisis kemanusiaan (emerging crisis) yang terjadi di kawasan, seperti tragedy kemanusiaan terhadap etnis Rohingya (termasuk diusirnya para pengungsi Rohingya oleh beberapa negara ASEAN). Hal ini semakin memperlemah keyakinan publilk akan kesiapan ASEAN dalam menjadi sebuah satu komunitas.

Koalisi mendesak Pemerintah Malaysia agar tindakan pencekalan seperti ini tidak terjadi pada  masa datang. Koalisi mendukung gerakan masyarakat sipil di Malaysia yang gigih memperjuangkan Malaysia bebas dari korupsi dan pelanggaran terhadap hak-hak asasi manusia.

Salam Solidaritas dari Koalisi Masyarakat Sipil Indonesia untuk Komunitas ASEAN [ ]

CP: Daniel Awigra, KoalisiMasyarakatSipil Indonesia untukKomunitas ASEAN, Program Manager ASEAN HRWG, email: awigra2015@gmail.com (+62) 8176921757 
Tentang Koalisi Masyarakat Sipil Indonesia untuk Komunitas ASEAN 2015

Koalisi Masyarakat Sipil Indonesia untuk Komunitas ASEAN terdiri dari sejumlah perwakilan masyarakat sipil Indonesia, yang terdiri dari :
1. Arus Pelangi 
2. Aliansi Remaja Indonesia
3. Aliansi Satu Visi 
4. ASEAN Youth Forum Indonesia
5. ELSAM 
6. Forum Remaja PKBI
7. FBLP 
8. GAYa NUSANTARA
9. GWL INA
10. Human Rights Working Group (HRWG)
11. ICJR
12. Institute for Essential Service Reform (IESR)
13. International NGO Forum on Indonesia Development (INFID)
14. Indonesia for Human
15. Indonesia against Trafficking (Indonesia ACT)
16. Indonesian Corruption Watch (ICW)
17. Indonesia AIDS Coalition
18. Imparsial
19. Jaringan Perempuan Yogyakarta
20. Jaringan Buruh Migran (JBM)
21. Jala PRT
22. Komite Aksi Perempuan
23. KKSP Medan
24. KSPSI
25. LBH Jakarta,
26. LBH Jogjakarta
27. LBH Makassar
28. Migrant Care
29. Masyarakat Akar Rumput (MAKAR)
30. Perkumpulan Keluarga Berencana Indonesia (PKBI)
31. Perempuan Mahardhika
32. PBHI
33. PSHK
34. PLU Satu Hati
35. SAPA Indonesia
36. SWARA
37. Solidaritas Perempuan
38. SKPKC Fransiskan Papua
39. Transmen Support Group
40. TI Indonesia
41. Varia ID
42. Yayasan Intermedika
43. Youth Advisory Panel
44. Youth Proactive 
45. YLBHI---------------------

LAWAK HASAN MALEKNAJiB MULA

BUAT LAWAKnajib-razak
Perdana Menteri beri peringatan dalam mesyuarat Kabinet supaya belanja berhemah More ››KAH KAH KAH

ini lawak seram
lawak hasan malek
lawak ahmad maslan
lawak mat najib
ini lawak 3 sekawan
najib jadi hasan malek

HASAN MALiK----------

TELAH DIBERITAHU

AKAN 

SAMPAi

SATU DOLAR

LiMA RINGGiT

KOMENTAR
jangan cakap tak tahu
tiap hari diberitahu
ekonomi akan meledak
dolar akan jatuh
sistem kapitalis nazak
bahaya perang wujud


Ringgit ditutup hampir 4.4 berbanding dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini seiring dengan prestasi Bursa Malaysia, kata penganalisis.
Pada 5 petang, ringgit berada pada 4.3910/3960 berbanding dolar AS daripada 4.3890/3960 pada Rabu.
Pengurus Kanan Penyelidikan Bon dan Ekonomi Hong Leong Bank, Choong Yin Pheng, berkata penggantungan dagangan pasaran ekuiti China hari ini menyebabkan peserta pasaran menjadi lebih elak risiko.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ringgit-ditutup-hampir-4.4-berbanding-dolar-as#sthash.F7yB0Wjz.dpuf

KAH KAH KAH
woit
ada lagi kata
ekonomi kita terbaik?
ada lagi ngaku
ekonomi kita x bermasalah
kah kah kah
tuan haji ngok bin ngang
tak sedar ledakan sampai

MELEDAK LAGi
-----------