Ahad, 11 Jun 2023

KHAIRY BAKAL MB NEGERI 9


KHAIRY BAKAL

MB NEGERI 9

AMIN

KHALAS

PROJEK SAKIT - TERBENGKALAI


481 projek sakit, 112 terbengkalai di seluruh negara, kata timbalan menteri

KEMENTERIAN Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengenal pasti 481 projek sakit dan 112 projek terbengkalai di seluruh negara setakat ini, kata timbalan menterinya Akmal Nasrullah Mohd Nasir.

Beliau berkata selain pasukan petugas, pihaknya juga turut berbincang dengan agensi terbabit dan berunding terus dengan pihak berkuasa seperti Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi mendapatkan sokongan untuk memudahkan proses melancarkan kembali projek sakit itu.

“Projek sakit dan terbengkalai ini melebihi tempoh disiapkan dan masa yang diambil menyelesaikannya bukan seminggu atau sebulan dua kerana ia perlu perbincangan dan kaedah penyelesaian yang lebih lama,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke tapak projek Taman Baiduri dekat Jalan Banggol Judah, Labok, di Machang, Kelantan hari ini.

Mengulas lanjut, Akmal Nasrullah berkata bagi Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) terdapat 21 projek sakit, namun lapan daripada projek itu berjaya diselesaikan kementeriannya dalam tempoh lima bulan.

“Kami mahu selesaikan sekurang-kurangnya 10 projek sakit PR1MA tahun ini dan yakin boleh mencapai sasaran ini,” katanya. – Bernama, 11 Jun, 2023.


INI AMAT

BERAT

AMIN

JIKA KERAJAAN

PAKATAN DAPAT

SELESAI SATENGAH

SATU KEJAYAAN

AMIN

KALAU YANG SAKIT

DAPAT DIBELA

SATU KEJAYAAN

AMIN

JIKA DAPAT

SEMUA DI SELESAI

MAKA WAJIB UNDI

KERAJAAN INI

SEKALI LAGI

AMIN

KHALAS

TUAN HAJI BERJAYA JUAL TANAH


Mara Inc umum selesai muktamadkan penjualan 1 daripada 4 hartanah di Australia

Majlis Amanah Rakyat (MARA) melalui anak syarikatnya, MARA Incorporated Sdn Bhd (MARA Inc.) mengumumkan telah selesai memukmatadkan penjualan satu daripada empat aset milik agensi kerajaan itu di Australia.

Aset hartanah berkenaan yang merupakan sebuah bangunan 12 tingkat di 51 Queen Street di Melbourne, Australia telah dijual pada harga 23.4 juta dolar Australia.

Menurut Pengerusi Mara, Tuan Haji  Annuar Musa, keuntungan daripada penjualan hartanah melalui tender terbuka itu digunakan untuk melangsaikan hutang bagi baki tiga aset di Australia.

"MARA Inc dgn kelulusan MARA, Kementerian Kewangan dan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah telah menjual satu daripada empat aset dan dengan penjualan itu telah melepaskan semua pinjaman luar negara dengan hanya ada pinjaman yang ada di dalam negara sahaja. Daripada tiga aset berkenaan, satu daripadanya telah bebas daripada sebarang bentuk pinjaman," katanya dalam satu sidang media di sini, hari ini.

Menurut Tuan Haji Annuar, dengan tindakan penjualan hartanah berkenaan, MARA masih lagi mempunyai baki aset bernilai lebih 80 juta AUD atau kira-kira RM300 juta di Australia.

MARA Inc telah memperoleh hartanah tersebut pada 2014 pada harga 21 juta AUD dan ia merupakan penjualan hartanah pertama MARA Inc di Australia.

 

TUAN HAJI

YANG JUJUR

WAJIB DINOBAT

JADI MB

KELANTAN BARU

AMIN

KHALAS

MB BARU KELANTAN


Kelantan umum tarikh bubar DUN minggu ini, kata laporanAnnuar mungkin jadi calon PAS di Kelantan, kata Takiyuddin

PAS pertimbang letak bekas ahli Parlimen Ketereh Annuar Musa sebagai calon PAS pada pilihan raya negeri (PRN) akan datang, kata setiausaha agung parti itu Takiyuddin Hassan.

Laporan Utusan Malaysia menyebut, Takiyuddin menganggap bekas setiausaha agung Umno itu mempunyai pengaruh tersendiri yang boleh membantu kemenangan PAS terutama di Kelantan.

“Itu satu perkara yang boleh difikirkan, kita tengoklah. Beliau sendiri tidak berikan apa-apa syarat, beliau masuk menjadi ahli PAS, berjuang tanpa apa-apa syarat, soal pencalonan kita akan bincang.

“Sebagai tokoh veteran politik di Kelantan, beliau boleh memberi satu gelombang kemenangan kepada kami. Sebagai ahli PAS beliau layak dicalonkan atau diberikan peranan sebagai calon PAS.”


Utusan memetik Takiyuddin berkata demikian selepas mengumumkan Annuar menyertai PAS secara rasmi dalam ceramah Perikatan Nasional di Senawang, Negeri Sembilan pada malam tadi.

Takiyuddin juga mengumumkan parti itu meluluskan permohonan keahlian lebih 3,000 anggota baharu termasuk Annuar.

Sementara itu, Annuar pula dalam ucapan di ceramah tersebut mendakwa seramai dua juta anggota Umno sudahpun meninggalkan parti tersebut sejak PRU2013.

Perkara itu berlaku kerana Umno menjadi parti yang menjaga kepentingan individu kata Annuar yang turut menganggap parti itu sebagai “tukang sapu” kepada parti kerajaan perpaduan, DAP. – 11 Jun, 2023.

ANNUAR MUSA

PALING 

LAYAK JADI

MB KELANTAN

AMIN

SOSOK  JUJUR

WARAK

BERHEMAH 

BERTARAF 

TOK GURU NIK AZIZ

AMIN

KECUALI KES KECIL

JUAL HARTANAH

MARA DI AUTRALIA

AMIN

INI KECIL KECIL

LIBATKAN HANYA

BERPULUH  PULUH

JUTA RINGGIT

AMIN

SEKALI PERGI

UMRAH SEMUA

BOLEH SELESAI

AMIN

KHALAS

UMNO MAFIA BERDAFTAR


UMNO ADALAH

MAFIA BERDAFAR

KHALAS


Unknown commented on 
"WHY BE JAGA KAWASAN"
Berwaspada Dengan Tindakan Luar Jangka 'The Silence Supporters' Di Kalangan Orang Melayu... Melayu' berubah ini kali lah..!!

PRN Jun 2023 adalah pemula masa untuk wujudkan beratus kapitalis Melayu' Modern, Taikun billionare Melayu' dan rangkaian kartel Kartel mafia Melayu Moden. Itu formula baru yang sebenarnya.

June 2023 masa terbaik Dan permulaan era baru Politik Malaysia. Elok kita tukar nama nama taikun kartel mata sepet ini spt Vincent Tan, Leo Tong Lay, Lim Goh Tong, Fak Yew Lah, Ko Lon Tit, Bu Toh Mak Lu, Pu Kee Mak, Ananda, Robert Pan Tat ,Lim Chi Pan, Lim Ping Pong, Lim Pan Tat , Lee Ci Bai, Robert Tok Kok, Lim Chi Pet, Tue Na Seng , Ki Mak Lu, Pha Chu Cheng dll pada nama Taikun Melayu pulak...

60 tahun Melayu dikudakan oleh kaum Cina ini melalui jaringan keluarga Lee Kwan Yew @DAP/MCA maka sekarang masanya Melayu ambil semula dan ujudkn billionare billionaire Melayu...

Suma tahu DAP ada abang besar PAP di Singapora milik keluarga super kiasu nepotisme Lee Kwan Yew yg menguasai setiap sudut di Singapura

Kita harus mengadakan kapitalis Melayu taikun Melayu' dan billionaire Melayu' seperti Abd Rahman Auf dll seperti di zaman rasulallah... Ujudkan billionaire Melayu

Kapitalis Melayu' Islam dan Billionaire Melayu Islam spt ini yang patut diwujdkan untuk dijadikan contoh bukan taikun judi, taikun along, tokey jackpot bapak ayam, mafia dan kartel monopoli sambil sorok dan lambakkan barang keperluan sesuka hati mengaut keuntungan dengn cara menipu.!!

Sudah sampai masanya kita lahirkan beribu ribu taikun dan billionaire Melayu dan wujudkan serta menguasai semua rantaian rangkaian kartel kartel mafia Melayu

ATUK BALAS DENDAM


ATUK 

BALAS DENDAM

KAH KAH KAH

KHALAS
LAWAK PEMUDA GEROMBOLAN
LAWAK PEMUDA

GEROMBOLAN

AMIN

Unknown commented on 
"MENGAPA PEMUDA
 GEROMBOLAN JADI LEMBIK ?"

Lawak Pemuda UMNo lebih lawak lagi dari Jocelyn Chia

DAP minta maaf atau tidak, Pemuda Umno akan bantu kempen pilihan raya. Lawak paling osem Dari Pemoda UMNo

Pemuda Umno akan menyokong usaha kempen oleh parti-parti dalam kerajaan perpaduan untuk pilihan raya negeri akan datang, tidak kira sama ada tuntutannya untuk permohonan maaf terbuka daripada DAP dipenuhi.

Saya Ulanggg..!!

Ini lah lawak paling osem bangang Dari Pemoda UMNo

#gebangjalebih

ASKAR UKRAINE KENA GULAI


ASKAR UKRAINE

KENA GULAI

KAH KAH KAH

KHALAS

MELAYU KENA TUBA


MELAYU KENA

TUBA

AMIN

KHALAS

panglimo potaseh commented on
 "BANYAKKAN
 IKAN DISUNGAI"

Cara Melayu tangkap ikan sebijik macam Pemimpin Melayu sakau orang Melayu .. sakau biliyun-biliyun hingga rakyat hanya makan sekali sehari, tu pun kok ado mondo nak di montodarah.

Melayu chokau ikan guno GHACHON TUBO .. sonang kojo eay .. bilo sungai atau lombong di tubo .. habih sogalo ikan dari yg kocik hinggo ko Rajo Ikan mampuih. Sang Ponubo akan bawak balik boguni ikan .. di masak, di jual .. kayo .. kayo .. tu yg terjadi di kebanyakan sungai dlm Malaya ni. Montodarah tak ingat dunio.

PEMUDA JADI PUTERI


PEMUDA 

JADI PUTERI

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on
 "MENGAPA PEMUDA 
GEROMBOLAN JADI LEMBIK ?"

elok pemuda umno jadi puteri umno.. kah kah kah

PERANG UKRAINE DI TERUSKAN


PERANG UKRAINE

DITERUSKAN

KHALAS

PENCURI JADI PEMIMPIN SEBAB KALAH


Andaian mudah guna logik akal punca BN kalah PRU15 – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR – Pilihan Raya Negeri (PRN) tidak boleh dijadikan sebagai indikator untuk menentukan kejayaan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum (PRU).

Ini kerana, keadaan politik di dalam negara amat dinamik, kata bekas perdana menteri,  Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, PRN dan PRU adalah dua perkara yang amat berbeza kerana PRN lebih tertumpu kepada isu negeri khususnya prestasi kerajaan yang mentadbir negeri pada ketika itu.

“PRU melibatkan isu nasional. Apatah lagi persepsi terhadap BN secara keseluruhannya masih tidak baik pada ketika itu.

“Inilah punca sebenar kekalahan BN kerana mempunyai bekas Setiausaha Agung UMNO yang hanya sekadar boleh membuat andaian mudah berlandaskan logik akalnya sahaja tanpa mempunyai statistik sokongan peringkat persekutuan kepada BN,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Hari ini, Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO,  Ahmad Maslan menerusi ciapan di Twitter berkata, kedudukan UMNO tidak akan seteruk sekarang jika ‘Putrajaya’ mengikuti keputusan dicapai bersama dengan mengadakan PRU-15 lebih awal sejurus parti melakar kemenangan melalui PRN Melaka dan Johor.

Katanya, masa yang tepat sangat penting dalam politik terutama bagi memastikan parti boleh mencapai kemenangan dalam pilihan raya.

Ahmad mengakui gelombang serta semangat parti pasca kemenangan dalam PRN Johor dan Melaka begitu kuat, malah, ketika itu juga bekas Presiden UMN0,  Najib Razak, masih dapat membantu parti untuk menang.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera berkata, pandangan yang simplistik tanpa fakta dan statistik oleh Ahmad yang juga bekas Setiausaha Agung UMNO seperti itulah yang menyebabkan BN kalah pada PRU-15 lalu.

Katanya, unjuran UMNO pada ketika itu, BN boleh melepasi 112 kerusi dan boleh membentuk kerajaan secara solo.

“Soalnya, apakah ada kajian sikap secara komprehensif telah dilakukan sebelum membuat unjuran tersebut kerana akhirnya BN hanya tinggal 30 kerusi di Dewan Rakyat.

“Sebagai perdana menteri pada ketika itu, saya mendapat laporan daripada pelbagai agensi yang menunjukkan suasana pada ketika itu BN masih tidak mampu untuk menang,” ujarnya.

Kata beliau, ekonomi pada ketika itu sedang dalam proses pemulihan selepas terjejas teruk akibat pandemik Covid-19 dan sepatutnya proses pemulihan diteruskan bukan dengan membubarkan Parlimen.

Tambahnya, usaha-usaha untuk memulihkan ekonomi negara dan rakyat telah mula menunjukkan hasil dan buktinya apabila ekonomi negara berkembang sebanyak 8.7 peratus pada 2022, terbaik di rantau Asia Tenggara.

Ia adalah antara yang tertinggi di dunia tetapi, usaha itu tidak dapat diteruskan kerana desakan berterusan supaya Parlimen dibubarkan.

“Namun, kerana yakin menang tanpa fakta, akhirnya BN kecundang dalam PRU-15,” katanya. – 

SEBAB KALAH

MUDAH SAJA

AMIN

PARTI

GEROMBOLAN

DI KEPALI OLEH

PENCURI PENYAMUN

& KAKI RASUAH

AMIN

NI TAK PERLU

KAJIAN ILMIAH

AMIN

JANGAN LUPA

PERANAN ROSMAH

YANG AMAT BERAT

MEMBAWA RUTUH

KHALAS

PATI SEBAGAI TENAGA KERJA


Zaid syor kerajaan permudah urusan PATI pulang ke negara asal

KUALA LUMPUR – Kementerian Dalam Negeri (KDN) harus menilai semula proses kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) yang hendak pulang ke negara asal mereka selepas ditipu oleh ejen tenaga kerja.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri,  Zaid Ibrahim berkata, selalunya PATI terpaksa tinggal lebih lama di negara ini kerana proses untuk mereka pulang mengambil masa.

Selain itu, katanya, PATI juga dikenakan denda yang tinggi oleh pihak berkaitan menyebabkan ada sesetengah mereka terpaksa menangguhkan untuk pulang kerana perlu mencari wang menyelesaikan denda.

“Ini punca kenapa ramai PATI tinggal lebih masa di Malaysia. Mereka datang ke sini selepas dijanjikan pekerjaan, gaji dan tempat tinggal yang menarik. Tetapi apabila sampai, kerja dan gaji tidak setimpal.

“Apabila merasakan tertipu, mereka mahu pulang semula ke negara asal tetapi perlu pula melalui banyak prosedur termasuk kena bayar denda kepada agen, kepada Imigresen dan sebagainya.

“Mereka datang tidak ada duit, kemudian dikenakan denda yang tinggi pula. Di mana mereka nak dapatkan duit? Mereka terpaksa mencari kerja lain dan hidup dalam persembunyian,” katanya menerusi hantaran Facebooknya hari ini.

Sehubungan itu, Zaid minta Menteri Dalam Negeri,  Saifuddin Nasution Ismail melihat perkara itu sebagai isu yang wajar diambil berat dan diselesaikan.

Sepatutnya, kata beliau, kerajaan mempermudahkan proses PATI itu pulang bukan mengenakan pelbagai syarat yang mereka tidak dapat memenuhinya.

“Saya mengikuti perkara ini dan saya kesian kepada mereka yang teraniaya ini. Kalau kena tangkap, mereka kena bayar denda RM2,000 hingga RM3,000 iaitu satu jumlah yang besar bagi mereka.

“Pada saya, kalau mereka nak balik, biarlah mereka balik. Sepatutnya permudahkan mereka nak balik. Jangan bebankan mereka dengan denda yang besar.

“Mana mereka nak dapat duit nak bayar denda? Dahlah datang ke sini kena tipu dengan ejen, kerja pun tak ada,” katanya.

Menurutnya, walaupun PATI bukan rakyat Malaysia tetapi kerajaan kena tolong permudahkan urusan mereka sesuai dengan slogan Malaysia Madani iaitu kerajaan belas kasihan. –

INI CADANGAN

BAIK

AMIN

MEREKA DATNG

NAK CARI KERJA

AMIN

MEREKA KENA

TIPU TAPI

DAH SAMPAI

KE MALAYSIA

AMIN

KENAPA KITA

TAK AMBIL MEREKA

SEBAGAI PEKERJA

AMIN

PUTIHKAN

STATUS MEREKA

AMIN 

SIMPAN  PUSAT

TAHANAN KITA

KELUAR MODAL

AMIN

KHALAS

MENGAPA PEMUDA GEROMBOLAN JADI LEMBIK ?Tak paksa, tapi lebih baik DAP mohon maaf, kata Pemuda Umno

PERMOHONAN maaf tidak dipaksa namun sikap orang Melayu lebih baik terhadap DAP jika parti itu berbuat demikian, kata Ketua Pemuda Umno Akmal Salleh.

Tambahan pula, DAP pada waktu ini memerlukan sokongan orang Melayu dan kerjasama Umno bagi menghadapi pilihan raya negeri tidak lama lagi, katanya.

“Ini cara paling cepat meredakan suhu di bawah. Mungkin kesukaran ada tapi kita akan hadapi cara kita. Kita dalam hubungan, tak boleh paksa orang minta maaf.

“Kita nyatakan ini keresahan akar umbi. Saya bukan bercakap untuk diri saya. Di bawah rasa bagaimana nak bekerjasama sedangkan orang itu pernah kutuk kita.

“Kalau tak nak, nak buat macam mana, tapi ia akan timbulkan rasa tidak senang akar umbi dan rakyat di bawah,” kata Akmal dalam ucapan pada Perhimpunan Agung Umno 2023 hari ini.

Adun Merlimau itu berkata, isu itu bagaimanapun tidak menjejaskan hubungan antara Umno dan parti rakan dalam kerajaan perpaduan yang kini menjalin hubungan baik.

“Hubungan kami antara pemuda Umno, dan pemuda PH, pemuda kerajaan perpaduan sangat baik. Kami baru lepas konvensyen kerajaan perpaduan.

“Tetapi bila berada dalam PAU ini medan bawa suara akar umbi. Kami menyampai suara akar umbi tidak bermakna hubungan kami dengan pemuda PH dan kerajaan perpaduan tidak baik,” katanya.

Jelasnya, saranan agar DAP memohon maaf seperti dilontarkan dalam ucapannya pada Khamis hanya untuk menyampaikan keresahan akar umbi Pemuda Umno.

“Pemuda kena berani jelaskan isu sebenar supaya ahli boleh berikan kepercayaan kepada pemimpin, jadi mereka tahu bila mereka cakap suara itu sampai ke peringkat atasan.

“Tidak ada isu saya tak boleh bekerjasama. Kena tegas kita bawa suara akar umbi di bawah. Ini dapatan mesyuarat cawangan ke peringkat, bahagian seterusnya ke pusat.

“Ini perlu kami bawa. Kami tak boleh sembunyikan,” kata Akmal.

Pendirian Pemuda Umno itu disokong Timbalan Presiden Mohamad Hasan yang berpendapat DAP wajar mengemukakan permohonan maaf kepada parti itu.

Presiden Ahmad Zahid Hamidi bagaimanapun mengambil pendirian berbeza yang menganjurkan agar isu di antara Umno dan DAP tidak harus dibangkitkan lagi.

Katanya, kerjasama kedua-dua parti sudahpun dipersetujui ketika pembentukan kerajaan perpaduan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 pada November tahun lalu. – 10 Jun, 2023.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

PEMUDA 

GEROMBOLAN

TAKUT KE?

KAH KAH KAH

DULU LIDAH 

KONTOT KELUAR

KERIS

KAH KAH KAH

PASAI APA 

JADI LERMBIK

DAH PANCUT KE?

AMIN

KHALAS

NAJIB TETAP PENCURI


NAJIB TETAP

PENCURI

WALAU PUN DIA

ISLAM MELAYU

DAN DAH CIUM

BATU ITAM

KHALAS

BANYAKKAN IKAN DISUNGAI


MEMPERBANYAK

IKAN DI SUNGAI

KHALAS


Unknown commented on
 "LEPASKAN ANAK IKAN"

Kesian orang Malaysia, orang kena bagi tahu orang kerja agensi cara buat kerja, kalau tak bagi tahu, mereka makan gaji buta setiap bulan, kerja senang, kah kah kah kalau susah sangat buat undang undang macam negara kafir USA, siapa tangkap ikan kurang dari 12 inches kena saman 12,000 boleh tak? Siapa tangkap anak ikan pakai jala saman 24,000 boleh tak? Nak tengok siapa berani? 


Kalau semua kerajaan nak atur sampai anak ikan pun susah jadi kerajaan woit kah kah kah ini peringkat penguatkuasa fikir lah cara betul nak bantu, nak tolong industri, bersih kawasan dulu, sampah sarap jangan buang dekat tasik, kah kah kah susah sangat nak fikir pasal kerja sendiri woit

PASANG NIAT PIKUL KAVADIPASANG NIAT

PIKUL KAVADI

AMIN

panglimo potaseh commented on
 "PAKAR PUTAR 
GUNA AYAT ARAB"

Cantik .. agenda Tok Abam sojak 1998 hanya satu ia itu Benteres Rasuah .. 2022 Abam lantik sosok yang punyo kes Rasuah cocah ratus kes jadi TPM .. canteek.

Nasib baik tak ambik anak eay yg ngaji ilitrik jadi penasihat "karen" ooop maksud gwa punahsihat keuwangan. Minyak bilo nak turon gak eahh.