Jumaat, 22 Oktober 2021

SAMA-SAMA KITA RAYAKAN

 


 SAMA-SAMA KITA

RAYAKAN PEMBEBASAN

NUR SAJAT 

AMIN

 PADAN MUKA

PAK LEBAI YANG

BINI GEMOK

GIGI RONGAK

NAFAS BUSUK 

AMIN

PAK LEBAI SIANG

MALAM MIMPI

MIMPI NAK

ENTOT BIDADARI 

YANG CUN 

BERGETAH  JAMBU

SEPERTI SAJAT

KHALAS

BUKTI SAHEH - NAJIB AJEN CHINA MERAH

 Najib arah Zahid lanjut kontrak UKSB, kata saksi 

MAHKAMAH Tinggi hari ini diberitahu bahawa Ahmad Zahid Hamidi mengikut arahan bekas perdana menteri Najib Razak supaya melanjutkan kontrak syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai pengendali tunggal sistem Visa Luar Negara (VLN) ke Malaysia di China.

Bekas timbalan ketua setiausaha (TKSU) (Dasar dan Kawalan) Kementerian Dalam Negeri (KDN) Suriani Ahmad berkata ia berdasarkan catatan minit oleh Najib pada surat bertarikh 23 Mei 2013 yang dihantar kepada Ahmad Zahid yang menyatakan ‘projek ini perlu diteruskan’.

Semasa disoal peguam Hamidi Mohd Noh yang mewakili bekas timbalan perdana menteri itu mengenai siapa yang memberi arahan itu berdasarkan catatan minit tersebut, Suriani berkata: “Arahan Perdana Menteri.”

Ketika dirujuk kepada minit lain bertarikh 20 Januari 2014 pada surat berkenaan oleh peguam itu, Suriani berkata: “Minit itu menyatakan ‘YB Datuk Sri Zahid, Sila Bantu Dalam Hal ini. Kontrak ini perlu diteruskan’

Hamidi: Ia ayat perdana menteri kepada timbalan perdana menteri?

Suriani: Betul

Suriani turut bersetuju dengan Hamidi bahawa beliau juga akan melaksanakan arahan sekiranya diarah oleh ketuanya, Alwi Ibrahim yang merupakan ketua setiausaha KDN ketika itu.

Sebelum ini, saksi pendakwaan kedua Azman Azra Abdul Rahman @ Md Salleh iaitu bekas ketua penolong setiausaha di Bahagian Hal Ehwal Imigresen KDN memberitahu mahkamah bahawa UKSB ada menghantar beberapa surat kepada Najib bagi memohon pertimbangannya untuk mengekalkan syarikat tersebut sebagai pengendali tunggal pengurusan visa ke Malaysia di China.

Ketika ditanya Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Gan Peng Kun semasa pemeriksaan semula mengenai catatan minit yang diterima KDN daripada Ahmad Zahid berhubung tempoh lanjutan kontrak VLN, saksi pendakwaan keempat itu menjelaskan ia dibuat dalam keadaan tergesa-gesa.

“Pendirian kementerian adalah sekiranya bersetuju untuk buat lanjutan itu, ia dibuat dalam keadaan tergesa-gesa kerana kontrak masih berjalan dan ada banyak masa lagi sebelum ia tamat. Sebab itu saya rasa perlu ada masa dan ruang untuk buat penilaian terlebih dahulu. 

“Kontrak belum tamat lagi. Ada tiga tahun. Satu jangka masa yang panjang. Sepatutnya tiga tahun lagi diberi masa membuat penilaian (pelanjutan kontrak). Itu pendirian kementerian,” katanya.

Sementara itu, saksi pendakwaan kelima, bekas penolong setiausaha, Bahagian kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri, Sheeba Kunhmon, 48, berkata Ahmad Zahid menerima gaji serta elaun berjumlah RM44,383.15 setiap bulan bermula dari 2015 hingga 2018 ketika menjawat jawatan sebagai timbalan perdana menteri.

“Semasa memegang jawatan itu pada 2015 hingga 2018, Ahmad Zahid menerima RM18,168.15 sebulan manakala elaun RM26,215. 

“Sebagai Menteri Persekutuan (menteri di Jabatan Perdana Menteri, menteri pertahanan dan menteri dalam negeri) antara 2008 dan 2015 adalah RM14,907.20 manakala elaun yang diperoleh sebanyak RM24,320,” katanya ketika membacakan penyataan saksinya semasa pemeriksaan utama oleh TPR Zander Lim Wai Keong.

Ketika disoal Lim mengenai sumber gaji yang diterima oleh Ahmad Zahid, Sheeba menjawab: “Dari kerajaan Malaysia.”

Ahmad Zahid, 68, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya, selaku pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri, melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Yazid Mustafa bersambung 20 Disember depan. – Bernama, 22 Oktober, 2021.

 NAJIB AJEN

CHINA MERAH

PAKSA ZAHID

TERIMA MASUK

WARGA

CHINA MERAH

AMIN

SEMUA INGAT

INI PROJEK JAHAT

DARI  ZAHID

AMIN

TERBUKTIK INI 

PROJEK NAJIB

AMIN

KITA TAK TAHU

BERAPA RATUS

RIBU WARGA

CHINA MERAH

YANG KINI

TINGGAL HARAM

DI MALAYSIA

AMIN

NAJIB BUAT KERJA

ZAHID DAPAT BALA

KHALAS

KANG KANG JANGAN TAK KANG KANG

 PAS tak lawan Umno, Bersatu di Melaka, kata setiausaha parti

PAS tidak akan meletakkan calon di kerusi yang ditandingi Umno dan Bersatu dalam pilihan raya negeri Melaka, kata bendahari parti Islam itu Iskandar Abdul Samad.

Laporan Harakahdaily menyebut, beliau berkata ia bagi memastikan tiada pertandingan tiga penjuru bagi mengelakkan Pakatan Harapan mendapat keuntungan.UMNO AKAN

TANDING SEMUA

KERUSI PRN MELAKA

AMIN

BERSATU AKAN

TANDING JUGA

SEMUA KERUSI

AMIN

PARTI PELCUR

HANYA BUKA

KANG KANG

KAH KAH KAH

INI NAMNYA

BERKORBAN 

UNTUK  BURET

OPPS... SILAP

BERKORBAN

UNTUK DUIT

KHALAS

KU LI ANAK

RAJA KELANTAN

CAKAP TETAP 

LAGI BENAR

KKALAS

ANAK DAH BUNTING

 
Najib mohon tangguh ke Singapura, mahu fokus PRN Melaka

KUALA LUMPUR – Najib hari ini memohon kepada Mahkamah Tinggi di sini supaya meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya.

Bekas Perdana Menteri itu memohon supaya beliau dibenarkan meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya daripada 20 Oktober hingga 22 November kepada 25 Oktober hingga 6 Disember ini.


PUKEE MAK

LEMBU TU DAH

BUNTING KE BELUM

KAH KAH KAH

BUNTING DIMANA

DI BURIT ATAU

DI TANGAN

KHALAS

KALAU DI BURIT

BILA TEMBUNI

NAK PECAH

KAH KAH KAH

NAK JOLOK 

SEKALI LAGI

AMIN

BIAR BUNTING

SELALU 

AMIN 

BOLEH DAPAT 

PASPOT SELALU

BUNTING BOLEH

TANGGUH KE?

AMIN

PETANG JUMAAT YANG INDAH

 

 PETANG JUMAAT

YANG INDAH

22/10/21 JAM 6.43 

AMINJAGA TEPI KAIN

 

 

JAGA TEPI KAIN

INCHIK SAJAT

KAH KAH KAH


Unknown commented on 

"TEMBIKAI SAJAT"

Tukarlah nama JAIS kepada Jabatan Jaga Tepi Kain Cik Sajat! Kah! Kah! Kah!

APA MAKNA BERITA INI ?

 Pemimpin tertinggi MCA,


 DAP bakal berdebat


 secara langsung 


2 November?Konsep ‘Keluarga Malaysia’ Ismail Sabri patut diberi peluang, kata Kit Siang

PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob perlu diberi peluang membuktikan dirinya berikutan pendekatan “Keluarga Malaysia” diperkenalkannya adalah perubahan daripada naratif satu bangsa domminan di negara ini sejak berdekad lalu, kata veteran DAP Lim Kit Siang.

“Walaupun, beliau pernah menuduh DAP anti Melayu dan menggunakan retorik kebencian dalam ucapannya dulu, saya tidak berdendam dengannya.

“Saya percaya setiap pemimpin politik patut diberi peluang untuk berubah,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata konsep “Keluarga Malaysia” walaupun hanya sebuah slogan, ia sangat berbeza daripada pendekatan satu kaum yang diguna pakai Barisan Nasional selama enam dekad ketika memerintah negara ini.


“Dan kita perlu beri peluang beliau peluang untuk menyampaikannya kerana ia lebih menyeluruh, pendekatan yang berfikiran Malaysia.

“Kalau tidak, jika kita mengambil kedudukan kaum dan bangsa tunggal, ia akan bercanggah dengan Keluarga Malaysia. Saya gembira dengan mesej ini yang kita beralih ke hala tuju itu.

“Biarkan beliau buktikan walaupun ini bukan tugas mudah. Ini cabaran untuk beliau dan Malaysia,” kata Lim, 80.

Lim mengulas berkenaan perkembangan terbaru politik, kali pertama sejak keruntuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tahun lalu.

INI MAKNAYA

DAP SEDANG

MENGOLAH 

PERSETUJUAN

AMIN

MENYEDIAKAN DIRI

UNTUK GANTI MCA

KHALAS

LEPAS PRU15

INI JALAN TERBAIK

UNTUK KESTABILAN  NEGARA

KHALAS

 TAPI AWAS!

 WASPADA 

BERJAGA JAGA

AMIN

SEBELUM ITU 

RAKYAT NAK TAHU

 APA GARIS 

DAP TERHADAP

CHINA MERAH

KHALAS 

SUARA MINTA RAFIZI KE DEPAN

 MASA DAH

SAMPAI UNTUK

RAFIZI MEMIMPIN

KHALAS

Unknown commented on

 "MENABALKAN 

ANWAR JADI PM"

Sdra Rafizi, keadaan negara dalam tenat, berasa dalam ICU. Ia perlu segera diselamatkan. Hanya manikam saja yang mengenal permata. Orang sembarangan yang tiada kebolehan tidak boleh menyelamatkan negara. Sdra Rafizi, saudara ada kebolehan tersebut, maka wajib muncul untuk menyelamatkan negara. Kalau aku ada kebolehan tersebut sudah pasti aku akan keluar melaksanakan tanggungjawab itu. Oleh itu sdra Rafizi, sdra tiada pilihan kecuali kembali melaksanakan tanggung jawab bagi menyelamatkan negara ini. Perlu segera sdra Rafizi. Tidak boleh ditunggu lagi. Kalau tidak keadaan akan menjadi sebagaimana Covid-19 menunggu untuk menerkam mangsa yang memang sudah dalam ketenatan.


PRU 15 - SOKOMNG PARTI ANTI TIM BANDUAN

 PRU15

RAKYAT HANYA

WAJIB SOKONG

PARTI YANG JELAS 

TOLAK TIM BANDUAN

KHALASUnknown commented on

 "MAK BADAK

 BELUM BERAKHIR"

Sokong kekata nih...apakan tidak si bini dah kena 12 tahun (ingat concurrent kalau tidak 72 tahun dia merengkok) 200 juta kena saman tapi siap boleh mintak passport balik...bukan tuh jer mahkamah boleh pulak nak dengar dia nak adjust dari Nov 22 perlu beri balik passport dia mintak ditukar Dec pulak...apa makna nya nih? Siapa yang pull the strings, mahkamah ke banduan berduit??? Saluran wang dia masih banyak dan kuat tuh boleh mintak sana mintak sini kat mahkamah waimah dah bergelar pesalah curi duit SRC...pulak boleh dungUMNO jadi kan bosskurr nih pointman PRN Melaka...melayu muslim nih kalau tak sedar jugak kes sajad yang dah meletup kan JAIS dan negara akan berlarut sehingga implosion of Malaysia will go to a grand scale..... Walaupun ini hanya andaian tapi ia nya cukup mengerikan bagi negara yang dulu cukup cemerlang dilihat begitu rapuh menjalankan hukum hakam nya...mana wak lebai RUU 355 ke buku 555???? Sama jer pe'el manusia yang gelap-rabun akal apabila nampak duit.

BERITA BAIK - TAHANAN POLITIK DI BEBASKAN

 

 


BERITA BAIK

TAHANAN POLITIK

DIBEBASKAN

AMIN

SALVADOR DALI

 
 DIBERITAKANDUBAI

ABU DHABI

QATTAR

UAE

SEDANG BEREBUT

UNTUK MEMILIKI

KOLEKSI

LUKISAN

SALVADOR DALI

YANG KINI

TERSMPAN DALAM

BANK DI SWISS

KHALAS

RASUAH OO SPRM

 


 RASUAH  OOH!

SPRM

KAH KAH KAH

Yeop sepet commented on

 "KEADAAN 

MAKIN BERAT"

Msia nie dah rasuah tahap sistemik.sprm mmg rosak,mcm Churchill ckp absolute power corrupt absolutely. Sprm xde badan utk check balance sprm sndri,xde 3rd party audit inspect enforce integrity pegawai sprm. Udah 2 KP sprm ada kes moral,sorg pelari bini org,yg pegang KP la nie plak pakai pegawai pompuan buat jadik pompuan simpanan. Yg pegawai pompuan lak berebut nak jadik pompuan Sundal bos2 depa utk naik pangkat,pegang kes besor utk dpt byk perks,senang salahguna claim pe sume.jadik pompuan Sundal bos2 sprm bule kaya,byk duit rampasan kes bos pegang.mcmane gua tau sume nie??? pasei ex GF gua dulu pegawai kanan sprm.gua merasa jadik toy boy pegawai sprm bayor duit hotel guna duit jabatan kahkahkah.

KENALI MUSUH

 


MUSUH KEPADA

MUSUH KITA

IALAH KAWAN KITA

KHALAS

Saiful commented on 

"MAKNA BERITA ITU"

Haloooo TT..tu kwn hg tian Chua..sokong geng monyet2 tu..hg pun sama saja.. sembang deraih

MENGUTIP DAUAN KETUM

 MENGUTIP DAUN

KETUM

AMIN

PEMIMPIN JELAS DAN TEGAS

 Tiada kerjasama UMNO-Bersatu diputuskan sejak PAU lepas – Ahmad Zahid

MELAKA – Presiden UMNO  Ahmad Zahid Hamidi berkata tidak timbul isu kelewatan membuat keputusan berhubung kerjasama parti itu dengan Bersatu memandangkan perkara tersebut sudah lama diputuskan sejak Perhimpunan Agung UMNO lepas.

“Untuk Bersatu kita telah buat keputusan. Kita tidak akan pernah bekerjasama dengan mereka.. noktah. Tak lambat dah.. dulu dah..masa Perhimpunan Agung UMNO kita dah buat keputusan kita.

“Itulah keputusan kita dan kita muktamadkan tidak akan bekerjasama dengan Bersatu,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan UMNO Bahagian Hang Tuah Jaya di sini malam tadi.

Hadir sama Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) yang juga Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini dilaporkan berkata pihaknya tidak boleh menunggu terlalu lama ‘rakan di sebelah sana’ untuk membuat keputusan sama ada sedia bekerjasama atau tidak, semata-mata bagi mengelak pertembungan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Sementara itu Ahmad Zahid yakin BN mampu menang pada PRN Melaka berdasarkan ‘permasalahan’ di ‘pihak sebelah sana’ ketika ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh mengundi PRN Melaka pada 20 Nov manakala penamaan calon pada 8 Nov dan undi awal 16 Nov.


INI SOSOK

PEMIMPIN TEGAS

AMIN

AKUR PADA

KEPUTUSAN RAMAI

AMIN

NYATAKAN PRINSIP

TAK MAHU KERJA

DENGAN PELACUR

AMIN

TAK MAHU KERJA

DENGAN BERSATU

AMIN

PEMIMPIN INI

WAJIB DICONTOHI

KHALAS

BERIAT YANG DI TUNGU TUNGGU

 
Kes positif Covid-19 Lembah Klang meningkat ekoran rentas negeri

KUALA LUMPUR – Hospital awam dan Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) di Lembah Klang menerima peningkatan kes positif Covid-19 yang tinggi selepas kerajaan menarik semula pelaksanaan sekatan rentas negeri pada 11 Oktober lalu.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, situasi yang serupa dilihat bagi Negeri Sarawak (garis oren) terutamanya bagi pesakit kategori 3, 4 & 5 selepas kebenaran rentas negeri diberikan. Data adalah bagi per 100,000 populasi.

“Begitu juga tren kemasukan pesakit Covid-19 kategori 3, 4 & 5 ke hospital awam di Zon Selatan di mana Negeri Sembilan (garis kelabu) mula menunjukkan trend meningkat bermula ME40,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Dalam pada itu, Khairy berkata, angka Covid-19 di seluruh negara secara keseluruhannya mencatatkan trend penurunan.

Beliau berkata, jumlah kumulatif kes Covid-19 telah berkurangan sebanyak 17.9 peratus daripada 63,722 kes pada minggu epid ke-40 kepada 52,321 kes pada minggu epid ke-41.

“Purata kadar insiden bagi tempoh 7 hari juga mecatatkan penurunan sebanyak 20.9 peratus iaitu daripada 248 kes per 100,000 penduduk pada minggu epid ke-40 kepada 196 kes per 100,000 penduduk pada minggu epid ke-41.

“KKM mengunjurkan purata sebanyak 7,576 kes harian dicatatkan dalam lima hari akan datang (18 Oktober-22 Oktober),” katanya lagi.

Walaupun pengurangan jumlah kumulatif Covid-19 kes dicatatkan di peringkat nasional pada minggu epid ke-41, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Kuala Lumpur serta Negeri Sembilan mencatatkan peningkatan jumlah kes.

“Tiga negeri turut melaporkan peningkatan purata kadar insiden bagi tempoh tujuh hari pada minggu epid ke-41 berbanding minggu epid ke-40 iaitu Putrajaya 13.9 peratus, Negeri Sembilan 9.4 peratus dan Perlis 2.7 peratus.


APAKAH

JUMLAH ANGKA

AKAN NAIK

MELEDAK ?

AMIN

RENTAS NEGERI 

 BARU DUA

MINGGU

AMIN

KALAU SEBULAN 

NANTI MACAM MANA?

KHALAS

BUKAN EMPAT

 


43 negara gesa China hormati hak Uyghur

SEBANYAK 43 negara pada Khamis menggesa China di PBB untuk memastikan penghormatan penuh terhadap peraturan undang-undang komuniti Islam Uyghur di Xinjiang, di mana penghormatan terhadap hak asasi manusia masih membimbangkan.

“Kami meminta China membenarkan akses pemerhati bebas ke Xinjiang dengan segera, termasuk Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia dan pejabatnya,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama, yang dibaca oleh Perancis di PBB.

“Kami sangat bimbang dengan situasi di Wilayah Otonomi Xinjiang Uyghur,” kata kenyataan itu, memetik laporan boleh dipercayai yang menunjukkan wujudnya jaringan besar kem pendidikan semula politik dengan lebih sejuta orang ditahan sewenang-wenangnya. 

Deklarasi yang ditandatangani oleh Amerika Syarikat, negara Eropah, Asia dan lain-lain membicarakan penyeksaan, perlakuan kejam, tidak berperikemanusiaan dan menjatuhkan maruah, pensterilan paksa, kekerasan berdasarkan seksual dan jantina dan pemisahan kanak-kanak secara paksa, yang menurutnya terus berlarutan terhadap Uighur dan anggota minoriti lain.


Duta Besar China untuk PBB, Zhang Jun mengecam apa yang disebutnya sebagai pembohongan dan komplot terhadap China. Beliau segera menolak “tuduhan tidak berasas itu.”

“Xinjiang menikmati pembangunan dan rakyat bebas setiap hari dan bangga dengan kemajuan yang dicapai,” katanya, yang disokong oleh Cuba dan mengkritik campur tangan dalam urusan dalaman China.

Pada 2019 dan 2020, deklarasi serupa diumumkan dengan cara yang sama oleh Britain dan Jerman. 

Selepas mengumpul 23 penyokong dua tahun lalu, deklarasi itu mendapat sokongan 39 negara tahun lalu. Tahun ini ia disertai oleh Turki, Eswatini, Portugal dan Republik Czech, menurut diplomat.

Sebaliknya, Haiti tidak menyokong deklarasi itu selepas hubungannya dengan China terjejas dengan isu Port-au-Prince yang mengiktiraf Taiwan.

Switzerland juga menggugurkan tandatangannya daripada kenyataan itu kerana, sumber diplomatik mengatakan, baru-baru ini ia menjadi tuan rumah pertemuan peringkat tertinggi antara AS dan China dan memutuskan mengutamakan peranannya sebagai fasilitator antara kedua-dua kuasa ini berbanding menandatangani deklarasi tahunan yang meminta penghormatan kepada hak manusia di Xinjiang.

Menurut diplomat, China setiap tahun meningkatkan tekanan untuk memastilah anggota PBB tidak menandatangani deklarasi tersebut, mengancam tidak memperbaharui misi damai di negara tertentu atau melarang yang lain mewujudkan kedutaan baharu di China. – AFP, 22 Oktober, 2021.

43 BUAH NEGARA

BUKAN  4 NEGARA

AMIN

BUKAN 14 NEGARA

TAPI 34 BUAH

AMIN

WAJIB CARI

SENARAI NEGARA

INI UNTUK

LIHAT APAKAH

MALAYSIA YG KLIM

ISLAM TIDAK DIBELI

OLEH CHINA

AMIN

JUGA NEGARA LAIN

YANG SELALU

GEDUBAK  GEDUBAK

KLIM NEGARA

PEJUANG  ISLAM

AMIN