Sabtu, 30 Januari 2021

MIDNIGHT IN MALAYA

 


BOYS & HIS

ROLLING KIDS

MIDNIGHT IN MALAYA


Nasir Ramli
Yeappp itu dia ! cara persembahan instrumental Midnight in Malaya ini seiring sepertimana versi asal olih The Rolling Kids.. Syabas ! Sebenarnya lagu2 seperti ini dari koleksi 50an begitu banyak sekali jika dimainkan dalam bentuk Instrumental.. Sesebuah Band akan menjadi cepat popular jika ia dimainkan.. Banyak Kumpulan dari luar negara seperti The Jumping Jewel dan The Locomotion, The Stylish juga popular .. Mereka memainkan lagu2 instrumental seperti Nyionya Pakai Bunga dan sebagainya telah begitu popular dengan mendadak sekali..


Terbaik !!!

Ahmad Nawawi Mohamad
Ahmad Nawawi Mohamad

This song really remind me when I was in standard five or six.....it's touching indeed I still can remember during those days when my mum was then a teacher in secondary school......Al Fatihah for her
INI AJENDA UTAMA

 


INI AJENDA UTAMA

BUKAN AJENDA

GILA NAK JADI PM

AMINTangani isu alam, keselamatan makanan, kata pakar ekonomi

ISU kemusnahan alam sekitar akibat pertanian dan perladangan berlarutan sejak sekian lama kerana kerajaan tidak menanganinya dengan kaedah menyeluruh, kata pakar ekonomi Jomo Kwame Sundaram.

Katanya, aktiviti pencerobohan alam sekitar yang tidak terkawal mengancam kehidupan manusia yang kini semakin sukar mendapatkan makanan berzat.

“Di Malaysia tiada pendekatan menyeluruh yang memikirkan soal perladangan dan perhutanan dan alam sekitar dan pentingnya untuk kehidupan manusia dari semua segi.

“Hampir semua sungai tak jernih lagi. Ini sungguh malang. Pembalakan di Malaysia sudah melampau.

“Saya tidak berani nyatakan dasar sesuai memandangkan dalam keadaan tertentu kedua-dua itu untuk tanam tanaman lain seperti kelapa sawit (yang) juga bukan satu alternatif,” katanya.

Oleh itu, satu alternatif baharu perlu diketengahkan secara menyeluruh, kata pengkaji di Institute of Strategic and International Studies itu.

Jelasnya, makanan yang diperolehi semakin kurang bernutrisi walaupun jangka hayat penduduk Malaysia meningkat kepada kira-kira 76 tahun, berbanding 61 tahun sekitar 50 tahun lalu.

“(Dalam tempoh hayat) hampir 10 tahun terakhir itu dijangka orang ramai akan terus hidup tapi bukan dalam keadaan sihat.

“Kita dapati ia kerana walaupun dapat cukup makan, cukup nasi tapi makanan mereka kekurangan zat, vitamin dan mineral,” kata Jomo lagi.

Malah, sebahagian besar penyakit yang dihidapi rakyat Malaysia juga katanya berkait rapat dengn kurangnya nutrisi dalam makanan mereka.

“Dalam 60 tahun kebelakangan ini cara hidup rakyat kita berubah sehinggakan petani pun tak cukup makan makanan yang seimbang,” kata Jomo lagi.

Beliau berkata demikian dalam seminar dalam talian membincangkan filem dokumentari “Petani bukan Pemalas” pada malam tadi.

Kekurangan tumpuan ke atas jaminan keselamatan makanan itu diakui pengarah filem tersebut Nur Fitri Amir Muhammad yang juga penggerak NGO berkaitan hak petani.

Koordinator Badan Bertindak Selamatkan Industri Padi dan Beras (Padi Rescue) itu berkata jaminan keselamatan makanan itu amat berkait rapat dengan hak petani.

“Bagaimana nak bela jaminan keselamatan makanan kalau petani kita pun kita tak bela. Untuk tambah pendapatan mereka terpaksa buat dua hingga tiga kerja,” katanya.

Oleh itu, kerajaan harus meneliti semula sistem sedia ada kerana amalan pada waktu ini menyekat inovasi petani terutamanya golongan pesawah, katanya.

“Petani yang ingin berinovasi sukar kerana industri padi terkawal. Harganya pun terkawal. Kadang-kadang petani tiada motivasi untuk buat lebih.

“Memang petani sifatnya tanggung risiko. Jika harga baik hasil bagus mereka untung.

“Tetapi kalau mereka buat hasil lebih kilang pula hanya akan bagi harga pukul rata kerana terkait dengan pasaran beras,” katanya lagi.

Namun, sejak sekian lama sektor pertanian tidak banyak berubah dan petani masih ditakuk lama, katanya.

“Seolah-olah tiada perubahan kepada petani dari segi kehidupan mereka dan mereka dituduh tiada motivasi, pemalas,” katanya yang menjelaskan gelaran ini menyakiti hati petani.

Antara inovasi disokong Padi Rescue, seperti dipaparkan dalam filem Petani Bukan Pemalas ialah hak pesawah menggunakan benih padi yang disediakan sendiri.

Filem tersebut menjelaskan benih yang diusahakan sendiri tersebut lebih bermutu, berbeza dengan benih mudah rosak yang diwajibkan kerajaan.

Benih padi tersebut memastikan tuaian yang baik dan memastikan petani tidak dijerat hutang apabila tidak lagi perlu bergantung kepada benih daripada rangkaian pengedar.

Menurut pesawah ini, isu tuaian dan beban hutang itu menjerat mereka sejak sedekad lalu apabila kerajaan mula mewajibkan benih dari skim yang diperkenal pada 2009. – 30 Januari, 2021.


BUKAN GILA

DENGAN NUMBO

AMIN

BUKAN GILA

I GOT THE NUMBO 

AMIN
NUMBO DAH ADA


ANWAR IBRAHIM

KATO DIO

DAH ADO NUMBO

ORANG TANYO

ARI MANO 

ARI APO

 BILO

DALAM BULAN

FEBUARI 2021 NI

KUDO  NUAR 

NAK 

BERLUMBO

AMIN

DAH ADO NUMBO

KALAU KUDO

TAK BERLUMBO

TAK DO GUNO 

AMIN

ADO NUMBO 

DALAM SAKU 

NAK BUEK APO

KAH KAH KAH

BUEK 

NGABIH BOREH

KAH KAH KAH

TAK FAHAM POLITIK

 


WOIT

LU TAK FAHAM

APA POLITIK KE?

KAH KAH KAH

POLITIK NAK DAPAT

JAWATAAN

KAH KAH KAH
Bersatu Pulau Pinang saran Umno lepas jawatan GLC jika mahu keluar PN

Semua pimpinan Umno Pulau Pinang disarankan supaya segera melepaskan semua jawatan dalam GLC jika mahu memutuskan hubungan dengan Bersatu sepertimana yang dizahirkan oleh Pengerusi Umno negeri, Musa Sheikh Fadzir.

Bendahari Bersatu Pulau Pinang, Huzair Osman berkata, sekiranya pimpinan Umno Pulau Pinang yang telah pun mendapat pelbagai jawatan dalam GLC negeri ingin memutuskan hubungan dengan Bersatu, maka mereka mesti segera melepaskan kesemua jawatan yang telah dipegang dalam GLC Pulau Pinang.

“Jika pimpinan Umno tersebut mempunyai maruah, mereka harus segera melepaskan kesemua jawatan GLC negeri ini yang telah diberikan kepada mereka.

MUSTAHIL YG ADA

JAWATAN NAK

LETAK JAWATAN

AMIN

NAJIB DITUDUH

MEMBUNUH

PUN TAK NAK 

LETAK JAWATAN

AMIN

DAH JATUH 

HUKUM PUN

TAK MAU 

LETAK JAWATAN

AMIN

INI POLITIK

 NEGARA DUNIA

KE TIGA

AMIN

INI POLITIK 

NEGARA ISLAM 

AMIN

BUKAN POLITIK

 NEGARA HINDU

MACAM INDIA

ATAU KAPIR ATEIS

 MACAM SWEDEN

BUAT SALAH 

LETAK JAWATAN

KAH KAH KAH
HASUT JANGAN TAK HASUT

 


HASUT

JANGAN TAK

HASUT

KAH KAH KAH

Hadi Awang mohon batal

saman berhubung 

kenyataan menghasut


SAMI VELU 

DAH PANDAI

MENGHASUT

KAH KAH KAH


SIBUK JAGA KOTE SAJAT

 SIBUK JAGA

KOTEA SAJAT

Unknown commented on 

"PERTANDINGAN

 SAPA BODOH"

Terlampau pandai berpolitik dan terlampau pandai guna kuasa bukan bikin bijak juga.akhirnya negara pi mai pi mai tang tu juga, pakai juga facebook israil/teknoloji israil.mengharap juga negara kafir mengiktiraf/membeli produk keluaran negara.kahkahkahkah

APA JADI PD DUBAI

 


APA JADIK

PD DUBAI

Unknown commented on 

"EMPAT DALIL TAK BANYAK"

Yiddin jadi PM jaga Pagoh dapat 35 juta buat dewan sekali angkat...yang gila sawan babi nak jadi PM Port Dickson apa jadi mana pergi master plan dia apasal orang PD tidak bertanya atau menyoal....


apa kah orang orang di PD semua kaya raya hidup mewah makan minum melimpah ruah.....ia ke? Tak ada pernah lihat dia jaga Permatang Pauh kemudian Port Dickson cuma timbul bila gila nak jadi PM atau pilihan raya.....???><>?{?????

KORBAN SAUDI

 KORBAN SAUDIpanglimo potaseh commented on 

"KEMAJUAN 

DUNIA PEMIKIRAN KAPIR"

Saudi Al-Mukaramah dah sembelih secara syahid 120 ribu ekor Yemen ..nak tanyo borapo ekor Islam Uighur dah di sombolih oleh China Merah Sang Kapir Harbi ..

SIBUK JAGA KOTE SAJAT

 


SIBUK JAGA 

KOTE SAJAT

YANG LAIN TAK

NAMPAK

EMPAT DALIL TAK BANYAK

 

BRO

EMPAT DALIL

TAK BANYAK

KAH KAH KAH

ANWAR ADA

50 DALIL

KAH KAH KAHAhli Parlimen PKR beri 4 sebab mengapa Muhyiddin perlu berundur

MUHYIDDIN Yassin perlu letak jawatan sebagai perdana menteri kerana beliau gagal dalam empat perkara termasuk menangani pandemik Covid-19 dan ekonomi, kata ahli Parlimen pembangkang hari ini.

Ahli Parlimen PKR Hassan Abdul Karim menyatakan empat kegagalan Muhyiddin dan kerajaan Perikatan Nasional yang diterajuinya, yang memberi kesan kepada negara dan beliau serta kabinetnya perlu segera meletakkan jawatan.

“Dengan berlandaskan sekurang-kurangnya empat sebab kegagalan yang dinyatakan di atas, maka dengan sesungguhnya demi rakyat dan negara Malaysia yang tercinta ini, saya Hassan Abdul Karim, Ahli Parlimen Pasir Gudang mendesak Muhyiddin Yassin dan seluruh anggota Kabinetnya meletakkan jawatan dengan segera. Sekian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bukti kegagalan pertama yang dinyatakan beliau adalah kegagalan perdana menteri menangani wabak Covid-19 yang mana sehingga hari ini, vaksin untuk Covid-19 masih belum sampai ke Malaysia walaupun negara jiran seperti Indonesia dan Singapura telah menerimanya.

“Muhyiddin Yassin telah gagal menangani wabak Covid-19. Angka-angka berikut menceritakannya. Pada hari Jumaat 29 Januari 2021, sebanyak 5,725 kes baru, menjadikan kes terkumpul mencecah lebih 200,000. Jumlah kumulatif kematian pula seramai 733.

“Sehingga hari ini, vaksin untuk Covid-19 masih belum sampai ke Malaysia. Kesimpulannya, PM Muhyiddin dan Kabinet pimpinannya telah gagal menangani Wabak Covid-19,” kata Hassan.

Ahli Parlimen Pasir Gudang berkata sebab kedua adalah kegagalan meenguruskan ekonomi yang terjejas akibat pandemik.

“Muhyiddin Yassin bersama seluruh Kabinetnya telah gagal menguruskan ekonomi negara dengan baik. Rating penarafan kedudukan kewangan Malaysia telah jatuh.

“Pertumbuhan ekonomi menguncup teruk. Berjuta rakyat telah hilang pekerjaan. Hutang negara bertambah. Kadar hutang negara berbanding KDNK semakin meningkat,” kata Hassan.

Menurutnya sebab ketiga adalah penurunan dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) selepas Muhyiddin mengambil alih kerajaan daripada Pakatan Harapan pada Februari tahun lalu.

“Dalam masa 11 bulan PM Muhyiddin Yassin mentadbir Malaysia, kedudukan negara kita dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI) bagi tahun 2020 semakin teruk iaitu jatuh ke kedudukan 57 berbanding tangga ke-51 pada tahun 2019.

“Kedudukan yang merosot ini antaranya disumbangkan oleh pembebasan atau pelepasan kes-kes mahkamah yang meragukan dalam beberapa kes berprofil tinggi bagi kes rasuah seperti kes Riza Aziz, TMusa Aman dan Tengku Adnan Mansor,” kata Hassan merujuk kepada pendakwaan rasuah bekas perdana menteri Najib Razak.

Sebab keempat yang dinyatakan oleh Hassan adalah Muhyiddin Yassin telah gagal mendapatkan sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat di Parlimen dan menyatakan kerajaan PN melaksanakan darurat untuk terus kekal berkuasa.

“Muhyiddin Yassin sekarang memimpin sebuah kerajaan minoriti, bukannya sebuah kerajaan majoriti dan gagal mendapatkan sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat di Parlimen.

“PM kerajaan minoriti ini menggunakan Proklamasi Darurat dan seterusnya menggantung Parlimen Malaysia semata-mata untuk terus berkuasa. Perisytiharan Darurat dijadikan alasan untuk kekal memerintah,” katanya.

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dan bekas pengerusi parti itu Dr Mahathir Mohamad bertelagah apabila tidak mencapai persetujuan untuk mengeluarkan Bersatu dari Pakatan Harapan, yang menyebabkan kerajaan tumbang pada Februari hanya selepas 22 bulan berkuasa.

Muhyiddin kemudian menjadi perdana menteri selepas membentuk kerajaan PN dengan Umno, PAS, GPS dan parti komponen Barisan Nasional lain.

Muhyiddin turut menjalinkan kerjasama baharu dengan bekas perdana menteri Najib Razak dan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi yang sebelum ini ditentangnya pada Pilihan Raya Umum ke 14. – 30 Januari, 2021.


PELIK

MANA PEGI

SAIFUDIN NASUTION

KAH KAH KAH

MANA HILANG

JO ABDUL

KAH KAH KAH

MANA ILANG

NIK NAZMI

KAH KAH KAH

MANA ILANG

DOLAH SANI

KAH KAH KAH

TAK BISING

MINTA MUHYIDIN

BERHENTI

KAH KAH KAH

MASA MADEY

JADI PM

SIBUK MINTA 

MADEY BERHENTI

KAH KAH KAH 

ADAKAH SEKARANG SENYAP SENYAP 

SOKONG MUHYIDIN

KAH KAH KAH


SE


KEMAJUAN DUNIA PEMIKIRAN KAPIR

 KEMAJUAN DUNIA

HASIL

PEMIKIRAN KAPIR

Unknown commented on

 "BEZA PEMIMPIN KAPIR 

DENGAN

 PEMIMPIN ISLAM"

Bukan mahu cakap orang kapir lebih baik dan sempurna,buruk² kapir mabuk minum arak, darah daging tercemar kerana makan babi/binatang buas hidup dua alam dan akidah sudah terpesong layak masuk neraka 


tapi tak buat benda yang jelek malah membawa kemanusiaan dalam kemajuan dalam kehidupan.kita kena tunjukkan bukan setakat bercakap bahawa kita yang mengaku umat paling sempurna,beriman, terbaik dan agama dan jemaah yang dilindungi undang² negara,amin.EMPAT DALIL UNTUK MUHYIDIN

 


EMPAT DALIL

UNTUK MUHYIDIN

AMIN


Ahli Parlimen PKR beri 4 sebab mengapa Muhyiddin perlu berundurEMPAT DALIL

TAK BANYAK

MACAM ANWAR

ADA 50 DALIL

KAH KAH KAH

SINGKIR ANWAR DULU - RAKYAT AKAN SOKONG PAKATAN

 SINGKIR 

ANWAR DULU

RAKYAT AKAN

 SOKONG PAKATAN

Unknown commented on 

"TEPAT BETUL TERBAIK"

Jangan buang masa! Doktor ni semua dari Pakatan. Kalau ada apa-apa kejayaan, Anwar akan tampil kedepan dakwa diri pemimpin usaha. Kalau betul-betul nak khidmat rakyat, Pakatan jangan takut singkir Anwar dulu. 


Penyokong Pakatan akan sokong, ahli biasa Pakatan akan sokong. Semua tahu Anwar perosak! Hanya pimpinan Pakatan yang buta dan pekak terhadap masalah Anwar!

KONSPIRASI RESET ?

 

???


SIAPA PUNYA

AJENDA

TUJUAN DARURATTUJUAN DARURAT

bima sakti commented on

 "BEZA PEMIMPIN KAPIR

 DENGAN 

PEMIMPIN ISLAM"

Tujuan darurat Masih lagi tidak difahami Oleh puak puak gila kuasa ni...even donkey also can understand what the meeting!!! Tujuan darurat; 

1. Menghalang tindakan gila nak jadi pm Oleh abam ai...nauzubbilah minzaliq...Minta disimpangkan jauh jauh kemungkinan ini... 2. Najib Dan geng mahkamah boleh teruskan prosiding dgn Aman... Biar lah keras kematu punggung dema duduk Diatas bangku Kayu mahkamah... Kalau boleh biar Kayu hutan cenggal yg paling keras diperbuat utk itu... 


3. Rakyat Malaysia dpt hidup Aman sedikit Dari dengar berita berita celaka utk rampas kerajaan... Baru Aman sikit tengok berita...tak Ada lagi ugut ugut sokong tak sokong sokong tak sokong pegi mampos Kau MP umno yg tarik diri... Apa punya lahanattullah MP umno tarik sokongan masa tular covid..ni menggila... Yg heran Ahmad maslan dgn Zahid tak tarik sokongan pulak Tu...

 

BAHAYA CHINA MERAH

 


BAHAYA 

CHINA MERAH

ToraTora commented on

 "SEBELUM TERLEWAT

 SEDAR SEKARANG"

Woi... sejarah berputar cuma sosoknya berbeda...China merah adalah jelmaan jembalang kurun lalu di abad skrg...