Selasa, 25 Januari 2022

PERANG DI EROPAH ?

 


PERANG DI EROPAH

ATAU

HANYA ACAH ACAH

KHALAS

INI GARIS BETUL & TEPAT

 Membayangkan 

kekalahan,

 orang kuat Amanah 

gesa PH adakan 

kerjasama dengan PN

Orang kuat Amanah hari ini menggesa Pakatan Harapan (PH) memperluaskan kerjasama bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dengan melibatkan gabungan Perikatan Nasional (PN) dan sekutunya, membayangkan gabungan pembangkang mungkin bakal mengalami kekalahan sekali lagi dalam pilihan raya yang bakal diadakan.

Mazlan Aliman yang merupakan bekas aktivis popular PAS yang kemudian menyertai Amanah pada awal penubuhannya, memberi amaran jika PH memutuskan untuk menghadapi PRN dengan kedudukannya sekarang ini, ia akan berdepan kekalahan seperti apa yang berlaku pada PRN Melaka.

“PH yang dianggotai PKR, Amanah, DAP dan Upko ibarat ‘serah tengkuk’ kepada Barisan Nasional (BN) jika berada pada status quo seperti di Melaka dan Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada PRN Melaka, BN kembali membentuk kerajaan negeri susulan kekalahan teruk PH terutama PKR, di mana parti itu tidak memenangi sebarang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Sementara Bersatu pula berjaya mengekalkan dua kerusinya.

Kemenangan Bersatu itu membuatkan penganalisis mengatakan calon-calon parti itu menjadi punca kekalahan PH di kerusi majoriti Melayu.

Mazlan berkata gesaan Pengerusi PH Anwar Ibrahim yang mahu gabungan itu bekerjasama dengan parti pembangkan lain perlu melibatkan Bersatu dan PAS, parti utama PN yang diketuai Muhyiddin Yassin.

“Bersatu dan PAS sendiri meskipun dalam kerajaan Johor, tidak diajak berunding untuk pembubaran DUN Johor,” katanya sambil menambah Umno tidak menghargai gabungan itu.

Beliau turut berkata kemenangan Umno di Johor hanya akan mengembalikan pemimpin “kleptokrasi”.

“Ia akan membuka laluan untuk PRU ke-15 dan dengan andaian menang dua pertiga majoriti di Parlimen demi melaksanakan agenda mereka.

“Adakah PH dan rakyat pada keseluruhannya ingin kembali ke episod kleptokrasi seperti dahulu?” katanya sambil mengatakan kerjasama bersama Bersatu dan PAS akan membentuk “pakatan terbesar”.

“Ia gambaran sebenar Keluarga Malaysia!” katanya merujuk slogan yang diperkenalkan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau juga berkata Umno dilihat yakin untuk memenangi PRN Johor, menyifatkan parti itu “angkuh” dengan kenyataannya mahu bergerak solo.

Mazlan juga yakin pakatan pembangkang itu akan dapat mengalahkan BN, memetik kerjasama di mana PH memenangi pilihan raya umum (PRU) yang lalu.

Semalam Muhyiddin berkata gabungan itu sedia menghadapi PRN Johor pada bila-bila masa walaupun tidak dirujuk terlebih dahulu dalam memutuskan pembubaran DUN di negeri itu.

Beliau juga akan mengadakan mesyuarat bersama parti komponen lain PN untuk memutuskan pembahagian kerusi dan jentera pilihan raya.

Ketika ini, secara keseluruhannya, BN memegang 28 kerusi di DUN Johor yang terdiri dari Umno (14), Bersatu (11) dan PAS (satu), sementara PH memegang 27 kerusi yang terdiri dari DAP (14), PKR (tujuh) dan Amanah (enam).

Melaka dikuasai PH sebelum ia tumbang selepas Bersatu keluar daripada gabungan itu.

Menurutnya, memang tidak mudah bagi pemimpin PH melupakan Langkah Sheraton, menyifatkannya sebagai satu episod “pahit” dan “tragik” kepada gabungan itu.

Bagaimanapun, beliau berkata PH perlu “berjiwa besar” dalam mempertimbangkan cadangannya demi rakyat yang merasakan mandat yang diberikan kepada pada PRU lalu dikhianati.

BIJAK

AMAT BIJAK

AMIN

WAJIB DIRIKAN

SATU FRONT BARU

HALANG PENCURI

KEMBALI BERKUASA

AMIN

MALAH DALAM

UMNO PUN RAMAI

TAK SUKA PENCURI

AMIN

SABRI 114 JUGA

TAK SUKA PROJEK

NAJIB & ZAHID

KAHLAS

BUKAN LOGO - ADA AGENDA LENIH BESAR

 Akar umbi PKR mahu bertanding PRN Johor guna logo sendiri

AKAR umbi PKR berhasrat bertanding Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor menggunakan logo sendiri, bukan logo merah Pakatan Harapan (PH), kata wakil rakyat PKR.

Bagaimanapun, presiden parti itu Anwar Ibrahim berpendapat sebaliknya.

Anwar yang juga pengerusi PH berkata gabungan itu akan menjadi payung kepada semua parti pembangkang – termasuk Pejuang, Warisan dan Muda – untuk bertanding pada PRN Johor.

Beliau berkata ia bagi menewaskan Umno dan Barisan Nasional (BN) pada PRN itu, malah untuk pilihan raya umum (PRU) akan datang.


“Persetujuan awam sudah dicapai di mana kita akan membuka ruang untuk menarik semua kumpulan atau persatuan sivil untuk memastikan ada perubahan. Tidak perlu ada perbezaan dalam pembangkang.

“Kita perlu ada satu suara, satu tindakan dan satu strategi untuk memastikan Umno/BN tewas, bermula di Johor,” katanya selepas mempengerusikan majlis presiden selama dua jam semalam.

Anwar berkata PH Johor akan memulakan rundingan kerusi tidak lama lagi.

Dalam satu kenyataan selepas itu, PH turut mendesak kerajaan melonggarkan prosedur operasi standard (SOP) termasuk membenarkan ceramah dan perjumpaan fizikal bersama pengundi.

Wakil rakyat PKR, Hassan Abdul Karim, 70, memberitahu The Malaysian Insight akar umbi parti sudah bersedia dan lebih gembar untuk bertanding menggunakan logo PKR.

“Kami rasa logo PKR lebih dikenali di Johor berbanding PH dan ia akan beri kelebihan kepada kami,” katanya.

Hassan berkata parti PH lain – DAP dan Amanah – boleh bertanding menggunakan logo masing-masing.

Hassan berkata SOP baharu pilihan raya yang melarang aktiviti berkempen trandisional seperti lawatan ke rumah dan ceramah mega, akan menyukarkan calon menyampaikan mesej kepada pengundi.

“Dalam keadaan seperti itu, lebih bagi guna logo yang sudah biasa untuk pengundi, bukannya logo PH.

“Jika PRN Johor menggunakan SOP sama seperti di Sarawak dan Melaka, sukar untuk kami mempromosikan logo PH.

“Lebih pun, pengundi mungkin tidak tahu yang PKR bertanding jika kami guna logo PH.”

Susulan pandemik Covid-19, kerajaan mengetatkan syarat SOP kempen di PRN Sarawak dan Melaka tahun lalu dengan melarang hampir semua kempen berbentuk fizikal.

Ia secara tidak langsung memberi kelebihan kepada parti lebih terkenal seperti Barisan Nasional dan Gabungan Parti Sarawak, menyebabkan kedua-dua gabungan itu menang besar masing-masing di Melaka (21 daripada 29 kerusi) dan Sarawak (76 daripada 82 kerusi).

Pada PRN Melaka, PKR bertanding 11 kerusi menggunakan logo PH dan kalah semuanya sementara di Sarawak, PKR kalah semua 28 kerusi yang ditandingi menggunakan logo sendiri.

Hassan bagaimanapun berkata isu itu masih belum dimuktamadkan.

“Ia terpulang kepada presiden dan kepimpinan PH. Tetapi di peringkat akar umbi, kami mahu guna logo sendiri,” katanya. – 25 Januari, 2022.

BUKAN HAL

LOGO

AMIN

ADA AGENDA 

LEBIH BESAR

AMIN

HALANG PENCURI

KEMBALI BERKUASA

AMIN

LOGO TAK PENTING

YG PENTING

MENGGALANG

UNITED FRONT

YANG BARU 

LUAS DAN AMPOH

AMIN

KENAPA AGONG & PM TAKUT BERTINDAK

 


AZAM BAKI - KENAPA AGONG DAN PM TAKUT BERTINDAK ?Tamrin Tun Ghafar 

Sabtu - 22/01/22 

1.   Walaupun berbagai jentera  kerajaan khususnya pasukan polis di gerakkan  bagi menggagalkan usaha sekempulan rakyat  MENUNTUT  Azam BaKI  DITANGKAP namun jika dilakukan  kajian atau survey  saya yakin majoriti mahukan Azam ditangkap sertamerta  BUKAN  DI CUTI  ATAU  DI PINDAHKAN ke Jabatan lain

2.  Bukan sahaja Azam tetapi rakyat mula mencurugi  SPRM itu sendiri ; apakah  PEGAR YANG  DI HARAPKAN  TIDAK  LAGI  BOLEH  DI PERCAYAI ? 

3.  Azam umpama SETITIK  NILA  YANG  MEROSAKAN  SUSU  SEBELANGA  

4.  Bak kata Hadi di satu ketika dahulu MCA  umpama seketul daging babi yang berada dikawah daging lembu yang dihidang kepada umat Islam 

5.  Cerita Azam ini sudah lama di dengari sehingga ada yang mengaitakan dengan tauke lama nya , Abu Kassim Muhamed dan Shukri Abdull dengan berbagai tuduhan , Wallahualam !! 

6.  Yang hairannya TERNAMPAK  mengapa Ismail Sabri  bersungguh - sungguh  CUBA mempertahan Azam ;  sepatutnya sebagai seorang berjawatan tinggi  seperti beliau ini TIDAK  MENCAMPURI perkara sebegini 

7.  Mengapa awal - awal lagi beliau TIDAK  BERSETUJU  cadangan pembentukan RCI ,  dan juga  mengajak  rakyat MEMPERCAYAI keputusan siasatan Security Commission SEDANGKAN ekoran itu Security Commission  memperjelaskan keputusan sebenar yang MENGESAHKAN  kesemua saham tersebut adalah MILIK Azam BUKAN  adiknya 

8.  Dari mana SUMBER  wang yang banyak membolehkan beliau menguasai jutaan saham syarikat berkenaan 

9.  Rakyat juga mula MEMPERSOAL   mengapa  Agong TIDAK  BOLEH  mengarahkan Kerajaan menubuhkan RCI ? 

10.  Kata mereka  JIKA  Agong boleh  mengenepikan Perlembagaan apabila melantik  Mahiaddin  yang TIDAK cukup sokongan , mengapa beliau  SENYAP dengan cadangan murni ini , Penubuhan RCI  yang mula - mula sekali diutarakan oleh Peguam Rafique Rashid  yang kebetulan Timbalan Pengurusi  Parti PEJUANG  WP 

11.  Sultan  Perak  , Timbalan Agong  sendiri  telah  MENYENTUH  isu SPRM  ini 

12.  Demi ketulusan , saya  BERSETUJU cadangan Dr. MAZA  , Mufti Perlis  demi menggembalikan kepercayaan  dan keyakinan rakyat , SPRM  PERLU  DI ROMBAK  atau  'REVAMP'  semula 

13.  YANG  PENTING ,  sebagai Perdana Menteri  Ismail MISTI  dengar  dan ambil kira pandangan majoriti  rakyat 

14.  Isu Azam Baki ini jika tidak diambil tindakan , rakyat PASTI  akan  MENEMPELAK beliau dan UMNO apabila berlangsung nya Pilihanraya Umum ke 15 nanti  malah Pilihanraya Kecil Negeri  ( PRN ). Johor 

15.. Rakyat khususnya  pengundi MAHU  TAHU sejauh mana  Kerajaan BERSUNGGUH  MAHU  MENGHAPUSKAN  Penyelewangan Kuasa dan Rasuah atau hanya  'LIP  SERVICE'  atau bermain dibibir sahaja 

16.  RCI  juga PATUT  ditubuhkan  bagi mengkaji secara mendalam termasuk tindakan diambil terhadap mereka yang  bertanggong jawab yang menyebabkan banjir besar yang belaku di beberapa daerah di Pahang 

17.   BERANI   KERANA    BENAR

         TAKUT  KERANA SALAH

Wassalam
Terima Kasih

RABU 13 AORIL ADA APA ?

 

HARI RABU 
TAHUN 2022

ADA APA ? 

AMIN


PEGUAM MAHAL - DUIT ROMPAKAN BOLEH BAYAR

 PEGUAM MAHAL

AMIN

 DUIT ROMPAKAN 

BOLEH BAYAR

KHALAS

Unknown commented on

 "KALAU DIBENARKAN - KITA HINA PEGUAM KITA"

Bukan peguam diraja tapi peguam kayangan, diturunkan khas dari kayangan hanya mampu untuk melindungi kaum kerabat kayangan, masing-masing bagai lintah atau pacat yang secara langsung dan tak langsung tak lekang dari menghisap darah puak bawahan yang sedar tak sedar ditipu berterusan dengan menyuruh mereka turun ke lembah untuk disediakan kaki untuk dihisap darah oleh lintah pacat ini... Puak bawahan yang alpha dan bengong ini mana diorang mampu nak sewa peguam kayangan ini untuk membela mereka melainkan merasa syok sendiri atau rasa bangga atau terkagum dengan 'kehebatan' peguam kayangan ni kononnya ada mulut ajaib yang boleh memesongkan pendirian tuan hakim.... dan Tuan hakim itu puan manusia golongan kayangan juga...!MENUJU NEGARA GAGAL

 

LAGI LAMA

AZAM BAKI

BERTAHAN 

LAGI BAIK

AMIN

BIAR MENANAH

KHALAS

Jigit commented on 

"PENDEMO WAJIB 

BANTU POLIS"

Malaysia ni sudah jadi negara PARIAH...macam negara2 komunis di era perang dingin. Polis buat kerja pukimak tak berfaedah apa nak siasat orang berdemonstrasi secara aman. Alangkah baiknya polis dikerahkan pegi siasat muka tebal kulit babi yang tak tahu malu tanpa harga diri degil biji kelentit takmau lepas jawatan walaupun diri terpalit dgn najis mughallazah itu dari menurut arahan bodoh si bangsat2 bebal yang sedang merisakkan tanahair tercinta ini.......

PEGAWAI SPRM CURI DUIT SPRM

 
PEGAWAI SPRM

CURI DUIT SPRM

KHALAS

Yeop sepet commented on 

"DUIT RAMPASAN SPRM 

DICURI OLEH PEGAWAI SPRM"

Ceta sprm duit ilang nie kawtim yang gone wrong. Pengarah risik BFF rosmah yg kantoi tu,nak kawtim dgn Azam,tampered bahan bukti.nego tukor duit rampasan dgn duit palsu,konon2 bila bwk mahkamah dpt gugur kes.tapi jadik problem bila duit tu BFF rosmah nak blk,Azam lak pkir apsei lu nak duit tu blk lu ingat gua buat keje free,buta2 bagi lu lepas.BFF rosmah repot polis bikin kecoh satu Malaya sprm curik duit dia,polis pun nmpk ada game,polis tanya lak camne lu tau duit lu yg kene rampas dek sprm yg dlm simpanan peti besi rampasan kes bule ilang. polis pun sudah bule hidu ada kawtim sudah berjalan,polis lak ckp kt Azam aikk lu sudah bwk lari juta2 takkan gua Takde kamsen kut.pi mai pi mai tang tu.rasuah kt Msia mcm larian baton bule tukor2 tangan.

BAGINDA QUEEN DATANG BANTU

 BAGINDA QUEEN

DATANG BANTU

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on

 "ZAHID AKAN DIBICARAKAN"

Gwa sarankan Zahid pie mintak tulong Queen ..bukan ompek, bukan tujoh ..47 kes tu ..kahkahkah ..tak kan satu kes pon tak lokek (lekat).

panglimo potaseh commented on 

"MINTA BANTUAN

 BAGINDA QUEEN"

Najib minta bantuan Queen ..apa 10 Raja Melayu yang ada tak boley tulong ke ..chissss

PEGUAM LUAR NEGARA - OKAY - SYARAT LULUS BAHASA MELAYU

 PEGUAM LUAR

OKAY

AMIN

DENGAN SYARAT

LULUS BAHASA

AMIN

Unknown commented on

 "KALAU DIBENARKAN -

 KITA HINA PEGUAM KITA"

Tak achi lah cam ni. Bayar QC juta2 inggit buleh tp inkum teks tak mahu bayar. Pekerja gaji tetap tiap2 bulan potong gaji bayar inkum teks. Kena bayar tol bayar assessment rumah bayar quit rent bayar road tax bayar saman parking bayar saman polis bayar api ayer dia sumer dapat peri. Sedap la camtu

NIKMATI KARIPAP ZIANA ZAIN DAN KARI KAVITA

 


KARIPAP ZIANA

KARI KAVITA

AMIN

RASAKAN

 NIKMATNYA

KHALAS

Unknown commented on 

"KALAU DIBENARKAN -

 KITA HINA PEGUAM KITA"

Itu perjuangan cara orang berduit. Perjuangan kita bangun pagi gi cari makan untuk anak bini. Orang berduit kalah berjuang bakal masuk jel. Kita kalah berjuang anak bini kelaparan. Orang berduit berjuang nak rasa ziana zian, ada jugak yang nak rasa kari kavita.. 

kita nak layan blu skali skala pun tak cukup internet. Kalau nak gi cari yang damage 200rm lagi la tak mampu. Bersyukur la, bangun pagi dapat hirup udara segar bukak saji ada nasi dingin kepala takde risau benda yang berat2.


MASING MASING ADA KEBIJAKANAAAN

 


MASING MASING

ADA  SIMPAN

KEBIJAKSANAAN

AMIN

Unknown commented on

 "BIJAK BUKAN 

KERANA KARIPAP ATAU KERIS"

Habis tu anwar tu bijak ke? Azmin tu bijak ke? Yg aku nampak tun m yg bijak. Tapi Tun m garis kanan yg konservatif. Anti lgbt, anti kiri dan anti yahudi/semetik. Tapi otak dia bergeliga sampai tt pun kadang2 rujuk pandangan dia terutama dalam memahami politik.HUKUMAN TAK JELAS

 


APAKAH SELESAI

BAYAR DENDA

SELESAI PENJARA

AKAN 

DI HALAU KELUAR

DARI MALAYSIA

AMIN

INI TAK JELAS

KHALAS

DUIT RAMPASAN SPRM DICURI OLEH PEGAWAI SPRM

 


DUIT RAMPASAN

SPRM PERNAH

DICURI OLEH

PEGAWAI SPRM

KHALAS

Unknown commented on

 "TUNJUK PADA 

SIDANG AKHBAR"

Skrip tak pernah berubah... bspak judi online raja dadah Datuk Nikky lesap.. Bapak Judi online pakai baju Polo tak bagi staf dia puasa dan bukan pakai baju reman lesap cerita tak tau cerita.. Jho low lesap.. Justo Lesap..Zety Aziz kes AMLA tunggu nak lesap... atok pun tunggu nsk lesap... Negara dah mcm celaka broo..AMIN

Unknown commented on

 "TUNJUK PADA 

SIDANG AKHBAR"

Ada juga soalan sama. Bila dah dihukum menerima rasuah, apa jadi dengan duit rasuah yang diterima?


AWAS - SUNTIKAN KE TIGA !!!

Kesan sampingan vaksin Covid-19 perlu siasatan rapi

TERDAPAT keperluan segera bagi sistem yang lebih tepat bagi laporan dan akses awam terhadap rekod tindak balas kesan sampingan ubatan memandangkan kejadian baru-baru ini mengenai tindak balas kesan sampingan kepada vaksin yang dilaporkan di Penjara Kajang.

Pada Oktober 2021, pihak berkuasa Penjara Kajang menulis surat kepada Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat, mengetengahkan 18 kes tindak balas kesan sampingan kepada vaksin Covid-19, termasuk 2 kematian dalam kalangan penghuni yang menerima vaksinasi.

Pihak Pengarah Penjara menulis surat kepada Pejabat Kesihatan Daerah untuk mendapatkan pandangan mengenai perlunya banduan diberikan dos penggalak.

Surat oleh Pegawai Kesihatan Daerah Hulu Langat, Dr. Zailiza Suli yang menjadi tular, mendedahkan kesan sampingan yang dialami oleh penghuni yang terjejas adalah seperti berikut: 3 kes isu berkaitan kardiovaskular, 4 melibatkan lumpuh sementara, 3 darinya mengalami bisul bernanah (kudis dengan nanah jauh dari titik inokulasi), dan 6 penghuni mengalami jangkitan paru-paru selepas menerima suntikan.

Surat yang tular itu berkata 15 penghuni diberikan suntikan Pfizer, dan 3 penghuni menerima CanSino.

Dr. Zailiza menyatakan dalam surat itu bahawa kadar kematian daripada AEFI (“Adverse Effects Following Immunisation”) – satu kematian bagi setiap 1,391 penghuni – satu nisbah yang amat membimbangkan. 

Beliau menyarankan agar kajian lanjut dijalankan sebelum mewajibkan suntikan vaksin penggalak atau tambahan kepada penghuni ini.

Pada 4 Januari 2022, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa Kementerian Kesihatan (MoH) memberikan jawapan mengenai AEFI yang dilaporkan dan keselamatan umum vaksin berdasarkan pandangan Dr. Zailiza dalam suratnya yang didedahkan kepada orang ramai.

Pada tarikh yang sama, Kementerian Kesihatan berkata ia akan menyiasat perkara itu. Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Dr. Roshayati Mohamad Sani berkata dalam satu kenyataan: “Kementerian Kesihatan secara berterusan memantau penggunaan selamat semua vaksin termasuk vaksin Covid-19 melalui NPRA dengan memantau laporan AEFI.”  

Dr. Roshayati dalam kenyataannya berkata semua laporan yang dinyatakan dalam surat yang menjadi tular itu telah diterima oleh NPRA dan sedang disiasat.

Sehingga hari ini kami masih belum mendengar hasil siasatan yang dilakukan itu.

Surat yang menjadi tular itu telah menggoncang sikap puas hati pihak berkuasa kesihatan untuk mengambil perhatian berhubung kematian dan kesan sampingan. Ini tidak sepatutnya berlaku.

Ini bukanlah hanya satu-satunya insiden kesan sampingan yang dilaporkan. Pada 19 Januari 2022, Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin dilaporkan dalam Berita Harian berkata bapanya mengalami strok selepas menerima suntikan penggalak.

Beliau menggesa Kementerian Kesihatan supaya menangguhkan suntikan dos penggalak ketiga yang dibimbangi mempunyai kesan sampingan kesihatan yang serius. 

Pihak berkuasa, katanya, perlu untuk menilai semula keselamatan dan keperluan dos vaksin ketiga bagi kumpulan orang tertentu.

Menurut beliau, ramai orang yang bertemu dengannya untuk menyatakan kesan sampingan yang dialami oleh rakan atau keluarga mereka. 

“Sesetengahnya mendakwa bahawa kematian berlaku selepas dos ketiga tetapi penduduk kampung ini tiada saluran untuk mengadu secara rasmi kepada pihak berkuasa,” katanya.

Timbang semula kekerapan suntikan penggalak   

Suntikan penggalak Covid-19 yang berulangan tidak mampan, kata pakar WHO baru-baru ini.

Pada 12 Januari kumpulan pakar WHO, diwujudkan untuk menilai prestasi vaksin Covid-19, berkata bahawa strategi vaksinasi dos penggalak berulangan daripada vaksin sedia ada terhadap varian virus corona baharu bukanlah cara berkesan untuk menangani dengan pandemik. 

Vaksin semasa perlu diolah semula untuk memastikan ia berkesan terhadap jangkitan dan penyakit oleh varian yang dibimbangi (VOC), termasuk Omicron dan varian masa depan, kata mereka.

Di Malaysia, pakar kesihatan awam juga tidak menyokong kekerapanmemberikan suntikan penggalak vaksin Covid-19 tanpa bukti kukuh bahawa vaksinasi permulaan tidak berkesan terhadap jangkitan atau penyakit yang teruk.

“Pada pendapat saya, keputusan bagi dos penggalak selanjutnya disebabkan oleh parameter imunologi yang semakin pudar – daripada pecahan kecil penduduk – mestilah dikuatkan dengan bukti epidemiologi bahawa vaksin dan langkah kesihatan awam lain tidak lagi berkesan. Kita tidak boleh dikuatkan selepas setiap beberapa bulan,” kata Prof. Dr. Lokman Hakim Sulaiman, Pro Naib Canselor Penyelidikan di Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU). (Code Blue, 20 Januari 2022)

Saranan CAP

Malaysia perlu menyediakan satu sistem laporan yang lebih telus seperti VAERS di Amerika Syarikat dan skim Yellow Card di United Kingdom di mana orang awam boleh melaporkan kesan sampingan dan juga melihat laporan kesan sampingan.

Pada masa kini rakyat Malaysia boleh melaporkan kesan sampingan kepada pihak berkuasa tetapi tiada akses awam kepada laporan seperti itu.

Di Amerika Syarikat (AS), sesiapa sahaja boleh menyerahkan laporan kepada VAERS (Sistem Laporan Kesan Sampingan Vaksin) termasuk inu bapa, pesakit, profesional penjagaan kesihatan, dan pengeluar vaksin. 

Laporan VAERS dipantau dengan teliti oleh Pusat bagi Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) dan Pentdabiran Makanan dan Ubatan (FDA). 

Semua kesan sampingan yang dilaporkan kepada VAERS boleh didapati oleh orang ramai secara dalam talian.

Di United Kingdom (UK), terdapat laman sesawang khusus yang disediakan di bawah skim Yellow Card di mana orang awam boleh melaporkan kesan sampingan yang disyaki daripada ubatan, vaksin atau peranti perubatan berkaitan rawatan Covid-19.

Skim itu bergantung kepada laporan secara sukarela insiden kesan sampingan yang disyaki oleh profesional penjagaan kesihatan dan orang ramai (pesakit, pengguna atau penjaga). 

Tujuan skim itu adalah untuk menyediakan amaran awal bahawa keselamatan produk itu mungkin memerlukan siasatan lanjut.

Di Kesatuan Eropah (EU), Agensi Ubatan Eropah (EMA) memantau keselamatan vaksin Covid-19 yang dibenarkan untuk kegunaan dengan “sangat berhati-hati”. 

Ini membolehkan pengesanan sebarang kesan sampingan yang jarang berlaku yang mungkin muncul sekali daripada berjuta orang yang divaksinasi. 

Maklumat terbaharu mengenai keselamatan setiap vaksin, termasuk bilangan kes kesan sampingan yang disyaki, diberikan dalam kemas kini keselamatan vaksin bulanan, yang dengan mudah boleh diakses oleh orang ramai secara dalam talian.

Pihak berkuasa kesihatan kita mestilah mengambilkira kesan sampingan ini dengan serius, menyiasatnya dan melakukan autopsi ke atas mereka yang meninggal dunia daripada kesan sampingan yang disyaki, untuk mencari punca sebenar kematian.

Menurut ahli patologi terkenal Jerman, Peter Schirmacher dari Universiti Heidelberg, kumpulannya telah mengkaji 40 orang yang mati dalam tempoh 2 minggu selepas vaksinasi; beliau merumuskan bahawa sekitar 30% hingga 40% daripada jumlah itu sesungguhnya mati akibat vaksin. 

Beliau percaya bahawa keseluruhan kematian berikutan vaksinasi kurang dilaporkan.

Kami menggunakan ujikaji vaksin ini yang diluluskan oleh peraturan kecemasan, oleh itu keperluan kepada penyiasatan terhadap kesan sampingan dan kematian akibat ujikaji vaksin ini adalah lebih penting berbanding untuk melindungi rakyat Malaysia.

Daripada hanya menggunakan ujikaji vaksin, kita juga seharusnya melihat kepada rawatan alternatif yang boleh didapati dengan selamat, murah dan berkesan. Rawatan ini telah digunakan di banyak negara dan menunjukkan hasil yang positif.

Negara kadar vaksin yang tinggi (seperti AS, UK dan Israel) menderita daripada kadar jangkitan yang tinggi. Jangkitan Covid-19 di AS telah mencapai 1 juta sehari. 

Vaksinasi tidak merendahkan kadar jangkitan walau pun ia berkesan dalam mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian.

Kesan jangka panjang ujikaji vaksin ini mungkin mengambil banyak tahun untuk membongkarnya. Oleh sebab itu, kita perlu mengambil pandangan serius mengenai kesan sampingan dan bertindak ke atasnya sekarang untuk melindungi diri kita sekarang dan masa depan. – 24 Januari, 2022.

* Mohideen Abdul Kader, 
Presiden Persatuan Pengguna-Pengguna 
Pulau Pinang  

AWAS

WASPADA

HATI HATI

AMIN

PROJEK BUAT

DUIT

KHALAS

PROJEK KURANG

PENDUDUK DUNIA

KHALAS

PENG ANAL TAK FAHAM

 
PRU15 lebih awal jika BN menang besar di Johor, ramal penganalisis 

PILIHAN raya umum (PRU) mungkin diadakan menjelang September jika Umno/Barisan Nasional (BN) menang besar pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, kata penganalisis.

“Kemenangan besar di Johor akan membolehkan BN menilai semula kedudukan mereka dengan pengundi selepas kalah PRU pada 2018,” kata Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya.

Tetapi jika pengundi muda dan baharu berdaftar bersikap dingin terhadap BN, kerajaan mungkin memutuskan untuk menangguhkan pilihan raya kepada 2023, kata pensyarah pengajian etnik Melayu itu.

Selepas banyak spekulasi, Menteri Besar Johor Hasni Mohammad mengumumkan pada hari Sabtu bahawa DUN akan dibubarkan untuk pilihan raya baharu.

Umno dan DAP mempunyai kerusi terbanyak di Johor dengan masing-masing 14 diikuti Bersatu (11), PKR (7), Amanah (6), MIC (2) dan PAS (1), berjumlah 55 selepas kematian Adun Kempas Osman Sapian Disember lepas.

Pada 2018, gabungan Pakatan Harapan (PH) menyingkirkan BN selepas memenangi 36 daripada 56 kerusi manakala BN dan PAS masing-masing hanya mempunyai 19 dan satu kerusi.

Namun berikutan pembelotan daripada Bersatu dan wakil rakyat PKR negeri pada 2020, BN bekerjasama dengan PN untuk memerintah negeri itu dengan majoriti mudah 29 kerusi DUN. Majoriti mudah itu, bagaimanapun, dikurangkan kepada 28 selepas kematian Osman pada 22 Disember.

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berkata kemenangan besar BN di Melaka pada November memberi mereka keyakinan untuk mengekalkan momentum di Johor.

“Pembangkang berpecah-belah dan tidak boleh menggerakkan penyokongnya dalam keadaan semasa,” kata pensyarah sains politik itu.

Di Melaka, BN memenangi 21 daripada 28 kerusi untuk memperoleh semula majoriti dua pertiga dalam pilihan raya Covid-19 yang menyaksikan kempen fizikal yang minimum.

Awang Azman bersetuju kerana blok PH nampaknya “terlalu yakin” dan tidak mahu melayan parti pembangkang lain seperti Pejuang, Warisan atau Muda.

“Ini akan menyebabkan pembangkang memecahkan undi sendiri dan menjadikannya mustahil untuk mereka menang,” kata Awang Azman yang menyaksikan isu yang sama dalam pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini di mana GPS memenangi 76 daripada 82 kerusi DUN.

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim bagaimanapun semalam mengumumkan Pakatan Harapan akan mengikat semua parti pembangkang termasuk Pejuang, Warisan dan Muda untuk bertanding di semua 56 kerusi DUN pada pilihan raya negeri Johor akan datang.

Anwar, yang juga pengerusi PH berkata ini bagi memastikan Umno dan BN akan dikalahkan dalam pilihan raya, bermula dari pilihan raya Johor.

“Persetujuan awal telah dibuat yang mana kita akan membuka ruang untuk mengikat semua kuasa peluang dan masyarakat sivil untuk memastikan ada perubahan. Ia tidak akan membantu jika ada keretakan (dalam pembangkang),” katanya.

Johor, tinjauan proksi Umno

Tetapi Tunku Mohar memberi amaran bahawa pilihan raya negeri Johor bukan hanya untuk mendapatkan kerajaan yang stabil, seperti yang didakwa oleh Menteri Besar Hasni.

“Kerajaan BN sekarang cukup stabil dengan Bersatu dan PAS. Selain itu, tiada tekanan daripada pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan.

“Walaupun Bersatu menarik balik sokongannya kepada kerajaan negeri BN, sudah ada jaminan bahawa pembangkang akan menyokong MB.”

Beliau berkata pilihan raya negeri Johor pada asasnya adalah “pilihan raya Umno”.

“Ia juga menunjukkan betapa lemahnya Ismail Sabri Yaakob walaupun menjadi perdana menteri. Walaupun dengan jawatannya, beliau tidak boleh menghalang Umno Johor daripada membubarkan DUN,” kata Tunku Mohar.– 25 Januari, 2022.

APA MAKNA

PRN JOHOR

AMINI

INI PROJEK  

NAJIB &

ZAHID & KLUSTER

MAHKAMAH

AMIN

KENAPA NAK

CEPATKAN PRU15?

AMIN

UNTUK SELAMATKAN

NAJIB ZAHID ROSMAH

DARI 

MASUK PENJARA

AMIN

PROJEK INI

AKAN TEKAN

SABRI 114

YG MAHU KEKAL

HABIS PENGGAL

KHALAS