Sabtu, 3 Jun 2023

GANJA ACHEH TERKENAL


GANJA ACHEH

MEMANG TERKENAL

AMIN

BANYAK NEGARA TAK SUKA PELARIAN ROHINGYA


BANYAK NEGARA

TAK SUKA

ORANG PELARIAN

ROHINGYA ?

AMIN

PUAD TERUS TIBAI RAFIZI


Tembak kaki sendiri’ ialah bila formula menteri tidak boleh dipakai – Puad

KUALA LUMPUR – “Tembak kaki sendiri ialah bila menteri tidak perform, gagal buat benda luar biasa dan formulanya tidak boleh dipakai. Itu lemahkan kerajaan.”

Itu penegasan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO,  Puad Zarkashi terhadap ingatan Setiausaha Agung UMNO,  Asyraf Wajdi Dusuki supaya pemimpin parti itu berhenti daripada terus menyalahkan sesama pimpinan di bawah Kerajaan Perpaduan.

Puad mempertahankan kenyataan beliau terhadap Menteri Kewangan Rafizi Ramli sebelum ini yang didakwa gagal membuat ‘persiapan’ sebelum menjadi menteri.

“Saya dituduh tembak kaki sendiri. Apakah meminta Rafizi mengemukakan formula yang realistik dan luar biasa dianggap tembak kaki sendiri?

“Apakah mendesak menteri supaya ‘perform’ dianggap tembak kaki sendiri? Apa salahnya Rafizi ditegur. Kalau dia luar biasa, Kerajaan Perpaduan tambah kukuh.

“Apa maksud tembak kaki sendiri. Tidak boleh dikritik? Tidak boleh ditegur? Tidak boleh beri pandangan? Tugas saya bukan menghasut. Saya tidak ambil pun tugas lama Rafizi,” katanya dalam media sosial.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rengit itu mengaskan tuduhan menembak kaki sendiri hanya boleh dilemparkan kepada pihak yang tidak mahu menegur dan membiarkan kepincangan menteri terus berlaku.

“Saya boleh dituduh tembak kaki sendiri bila takut bersuara dan kelemahan dibiarkan berleluasa. Sebab itu saya lain dari yang lain,” tegas beliau.

Pada 31 Mei lalu Puad dalam kenyataannya berkata, beliau belum nampak langkah signifikan yang telah dibuat Rafizi untuk membantu ekonomi negara.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad menasihat Ahli Parlimen Pandan itu lebih berhati-hati agar rakyat tidak mendesak untuk beliau meletakkan jawatan.

“Apakah Rafizi tiada persiapan untuk jadi menteri? Itu masalahnya bila banyak sangat formula sebelum jadi Menteri, bila jadi menteri tidak boleh biasa biasa, mesti luar biasa.

“Jangan nanti rakyat kata “Rafizi turun, ringgit naik”. Agaknya itu punca timbul cerita akan berlaku rombakan Kabinet. Menteri kena luar biasa untuk pertahankan Kerajaan Perpaduan,” tegas Puad.

Bagaimanapun Asyraf Wajdi menegur kenyataan Puad yang dianggap sebagai ‘menembak kaki sendiri’.

Beliau berkata, sebagai sebuah parti komponen di bawah Kerajaan Perpaduan, UMNO perlu terus fokus untuk memastikan negara dapat bergerak ke hadapan dan mengutamakan kesejahteraan rakyat, selain terhadap pentadbiran negara.

“Kita perlu membendung dan menguruskannya kerana tidak ada gunanya jika kita terus menyerang sesama sendiri dan ‘menembak kaki sendiri’ untuk memuaskan hati segelintir masyarakat.

“Ia tanggungjawab bersama apabila kita membentuk kerajaan. Ia bukan tugas satu orang saja dan kita perlu menghentikan tindakan menyalahkan semasa sendiri ini,” kata Asyraf Wajdi.-

WOIT

KAH KAH KAH

TEMBAK JANGAN

TAK TEMBAK

AMIN

NAMPAK JELAS

UMNO TAK SUKA

PADA MENTERI PKR

AMIN

UMNO TAK SEDAR

KALAU TAKDA PKR

UMNO TAKDA

MENTERI 

KAH KAH KAH

PKR YANG

SELAMATKAN 

UMNO DARI HANYUT

KAH KAH KAH

HADI KATA UMNO

ITIK PATAH KAKI

KAH KAH KAH

KHALAS

PRN MAKIN DEKAT


MB Selangor sahkan beberapa Exco mula kemas pejabat

MENTERI Besar Selangor Amirudin Shari hari ini mengesahkan khabar angin berhubung tindakan beberapa pengerusi jawatankuasa atau exco kerajaan negeri yang mula mengemas serta mengosongkan ruang pejabat.

Beliau berkata, tindakan berkenaan satu perkara biasa dilakukan mereka terutamanya pada akhir penggal, bagi menghadapi pilihan raya.

“Ini satu perkara lazim. Semua buat perkara sama. Dahulu saya pada penggal lalu pun begitu, bila dah nak bubar (Dewan Undangan Negeri), kita pun bersiap sedia untuk kemas. Selepas ini tugas mereka (exco) adalah untuk menjalankan apa yang dirancang dan tidak boleh ada dasar baharu.

“Masing-masing pada ketika itu akan sibuk dengan pilihan raya dan berada di lapangan,” katanya yang ditemui pada program sumbangan korban negeri Selangor 2023 di Shah Alam hari ini, ketika merujuk khabar angin mengenai tindakan beberapa exco kerajaan negeri yang sudah mula mengemas dan mengosongkan ruangan pejabat.

Amirudin berkata, beliau sedang menunggu perkenan daripada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk sesi menghadap bagi menentukan tarikh pembubaran DUN Selangor dan kerajaan negeri hanya mempunyai tempoh 23 hari bermula hari ini bagi membubarkan DUN.

Selangor antara enam negeri yang akan mengadakan PRN tahun ini selain Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Terengganu, Kelantan dan Kedah. – Bernama, 3 Jun, 2023.

PRN AKAN

SAMPAI

AMIN

INI GARIS

SAMA ADA KERAJAAN

PH-BN 

DITERIMA RAKYAT

ATAU TIDAK

AMIN

KEMPEN RESMI

BELUM BERMULA

KEMPEN TIBAI

MENIBAI MAKIN

HANGAT

KAH KAH KAH

AMIN

PUAD KEMPEN NAK GULING RAFIZI


PUAD KEMPEN

NAK GULINGKAN

RAFIZI

AMIN

KHALAS

PUAD TIBAI RAFIZI


Jangan sampai rakyat kata Rafizi turun, ringgit naik' - Puad

SHAH ALAM - Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO,  Puad Zakashi mengajukan pertanyaan kepada Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli di mana dasar lebih baik daripada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Dalam satu kenyataan, Mohd Puad mendakwa, rakyat belum nampak langkah signifikan diambil oleh Ahli Parlimen Pandan itu bagi ekonomi negara.

“Sekurang-kurangnya polisi baharu ekonomi rakyat. Mana dia dasar yang lebih baik daripada BR1M.

“Apakah Rafizi tiada persiapan untuk jadi menteri. Itu masalahnya bila banyak sangat formula sebelum jadi menteri,” kata beliau pada Selasa.

Rafizi pada Selasa menjelaskan bahawa menguruskan ekonomi negara perlu dilihat dalam perspektif menyeluruh kerana ia bukannya semata-mata ditentukan oleh nilai mata wang.

Katanya, banyak perkara perlu dilihat seperti pertumbuhan ekonomi, inflasi, kadar kutipan hasil negara dan fiskal defisit.

Mengulas lanjut, Mohd Puad turut berseloroh mengingatkan Menteri Ekonomi itu jangan sampai rakyat berkata Rafizi turun, ringgit naik.

“Agaknya itu punca timbul cerita akan berlaku rombakan kabinet. Menteri kena luar biasa untuk pertahankan Kerajaan Perpaduan,” ujarnya.

PUAD TIBAI

RAFIZI

KESIAN

AMIN

RAFIZI BIJAK

TAPI SAYANG

TAK DIBERI TUGAS

MENTERI DUIT

AMIN

SEKARANG RAFIZI

HANYA JAGA

NUMBO DUIT TAPI

TAKDA DUIT

KAH KAH KAH

KESIAN FORMULA 1

RAFIZI TAK DPT

BERGERAK

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

NILAI RINGGIT TERUS JATUH


NILAI RINGGIT

 TERUS JATUH

EKONOMI TERUS

MERUNDUM

AMIN

MADEY HINA RAJA


Dr Mahathir turut disiasat dakwaan hina institusi diraja, kata polis

BUKIT Aman berkata bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad turut disiasat berhubung dakwaan menghina institusi diraja.

“Kes ini masih disiasat,” katanya dalam satu kenyataan ringkas.

Polis berkata siasatan dijalankan mengikut Seksyen 124B Kanun Keseksaan atas kesalahan melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen.

Awal hari ini polis menyoal siasat Dr Mahathir berhubung gerakan “Proklamasi Orang Melayu”, kata peguamnya Rafique Rashid Ali.

Rafique berkata Dr Mahathir diambil keterangan oleh Bukit Aman di Yayasan Albukhary kira-kira 12.30 tengah hari tadi.

“Dr Mahathir berkata beliau sedia dituduh di mahkamah dan menyatakan akan menjawab soalan-soalan di mahkamah,” katanya melalui klip video yang disiarkan di InspirasiChannel.

Rafique sempat menasihatkan orang lain yang mungkin akan dipanggil polis agar mencontohi bekas perdana menteri itu dengan menjawab segala soalan di mahkamah.

“Adakah bercerita tentang orang Melayu atau proklamasi orang Melayu itu salah di sisi undang-undang?

“Kepada sesiapa yang lain dipanggil, disiasat oleh polis jangan gentar, jangan takut. Buat saja seperti Tun, jawab di mahkamah, biar rakyat faham apa itu Proklamasi Orang Melayu,” katanya.

Proklamasi Orang Melayu merupakan insiatif terbaharu bekas perdana enteri itu untuk menyatukan kembali orang Melayu.

Dr Mahathir melihat proklamasi itu mampu memberi kesedaran kepada orang Melayu tentang nasib mereka yang dilihat kehilangan kuasa di negara sendiri di mana jika penyatuan tidak dicapai, kedudukan kaum itu akan semakin terhakis. – 2 Jun, 2023.

WOIT

MADEY HINA

RAJA 

KAH KAH KAH

BUKAN HINA

RAJAGOPAL

BUKAN BUKAN

KAH KAH KAH

HINA INSTITUSI

RAJA

KAH KAH KAH

INSTITUSI INI

BUKAN INSTITUT

TAPI LEMBAGA

AMIN

BUKAN LEMBAGA

TABUNG HAJI

KAH KAH KAH

ITU LEMBAGA EEE

EEE ITAM LEGAM

AMIN

KHALAS

HUJAH. HADI KOLOT KATA ANWARAnwar tegur Hadi, jangan main naratif kolot


PERDANA Menteri Anwar Ibrahim mengingatkan Presiden PAS Abdul Hadi Awang untuk tidak menggunakan naratif kolot dan jumud apabila mengkritik kerajaan perpaduan.

Beliau turut meminta Abdul Hadi menunjukkan dasar kerajaan sekarang yang mengkhianati orang Melayu seperti didakwa.

“Mana dasar kita tinggalkan Melayu, yang kita khianat orang Melayu ni, mana…yang kita curi dana, saham, curi projek semua, mana?

“Jangan gunakan naratif kolot dan jumut,” katanya kepada wartawan selepas merasmikan pameran di Muzium Kesenian Islam, hari ini.

Semalam, Abdul Hadi membandingkan jumlah kerusi yang dimenangi PAS dan Bersatu dengan DAP dan PKR serta mendakwa PH tidak sesuai memimpin negara kerana ia ‘dikuasai’ parti bukan Islam.

Anwar turut menyatakan Hadi membuat kiraan yang salah mengenai kerusi dalam kerajaan sekarang.

“Itu kiraan yang salah. Yang penting bukan soal jumlah majoriti bukan Melayu,” katanya.

Anwar turut mengingatkan pembangkang, Malaysia merupakan negara pelbagai kaum yang menjaga hak-hak berkaitan Islam.

“Ini jaminan keamanan negara kita. 

“Saya tidak suka rakyat dipesongkan dengan sentimen begini,” katanya.

Dalam kenyataannya semalam Abdul Hadi berkata pada masa ini hanya Perikatan Nasional (PN) sahaja yang mempunyai kekuatan politik kerana ia menguasai sokongan Melayu dan Muslim yang merupakan majoriti di Malaysia.

Penganalisis politik sebelum ini berkata tanpa tunjang sebuah parti Melayu, pentadbiran kerajaan tidak akan stabil kerana majoriti penduduk di negara ini terdiri daripada orang Melayu.

Mereka berkata sebelum ini Umno yang menjadi tunjang kerajaan Barisan Nasional (BN) membantu memberikan kestabilan kepada pentadbiran kerajaan.

Namun parti itu semakin kehilangan sokongan orang Melayu, termasuk pada PRU15 tahun lalu. – 2 Jun, 2023.

HUJAH HADI

SENANG SAJE

KAH KAH KAH

HADI KIRA

JUMLAH YB

MELAYU ISLAM

DALAM KERAJAAN

KAAH KAH KAH

MAJORITI BUKAN

ISLAM MAKA

HADI RUMUSKAN

INI BAHAYA

AMIN

BAHAYA KERANA

INI KERAJAAN

BUKAN MELAYU

AMIN

INI  KERAJAAN

CHINA

AMIN 

HUJAN HADI INI

RAMAI MELAYU

 PERCAYA

KHALAS

RINGGIT MAKIN JATUH


OPR naik, ringgit jatuh tekan PKS, kata persatuan

KEJATUHAN ringgit yang berterusan serta keputusan Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) menekan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Setiausaha Agung Persatuan Pengusaha Kecil Dan Sederhana Malaysia (SME Malaysia) Chin Chee Seong berkata PKS terperangkap dalam situasi itu di mana mereka terpaksa menanggung kerugian dalam pendapatan mereka.

“Penurunan nilai ringgit sudah pasti menjejaskan perniagaan serta ekonomi.

“Walaupun mereka yang dalam bidang eksport berpeluang untuk memperoleh lebih banyak dengan dolar AS (Amerika Syarikat) yang lebih kukuh, mereka perlu membayar lebih untuk mengimport bahan mentah.

“Ia adalah satu kerugian besar dalam jangka masa panjang untuk semua orang.

“Kami tidak mendapat banyak daripada eksport tetapi kami mengimport banyak bahan mentah dan produk untuk dijual. Itu akan menambah kos pengeluaran kami. Ini tidak baik untuk PKS,” kata Chin kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata PKS di Malaysia menggaji lebih 40 peratus daripada jumlah tenaga kerja dengan menyumbang 38.9 peratus daripada jumlah keluaran dalam negara kasar.

Beliau menambah ramalan kerugian semasa bagi sektor ini secara purata antara 4.2% hingga 4.6% tetapi dengan kejatuhan nilai ringgit yang berterusan, ia mungkin meningkat kepada 10 peratus.

Chin berkata dengan keadaan semasa, harga makanan juga akan meningkat terutamanya apabila Malaysia mengimport kuantiti makanan yang banyak.

“Apabila harga makanan dan bahan mentah meningkat, kita akan menghadapi inflasi. Perniagaan pasti akan terjejas kerana orang ramai akan berbelanja sedikit dengan wang yang lebih sedikit,” katanya.

Chin berkata keputusan BNM untuk meningkatkan OPR juga tidak membantu perniagaan.

“Sekarang dengan kenaikan OPR serta pembayaran balik pinjaman lain, orang ramai menjadi berjimat cermat dan tidak berbelanja yang tidak perlu.

“Lebih banyak wang untuk membayar semua pinjaman ini. Ini secara langsung memberi kesan kepada PKS dalam pasaran runcit,” katanya.

Pada Mei, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas mengembalikannya kepada paras sebelum pandemik 3%.

Kenaikan itu merupakan kenaikan kelima BNM sejak tahun lalu.

Pakar ekonomi memberi amaran ringgit mungkin terus melemah berbanding dolar AS kepada 4.7500 menjelang suku ketiga 2023.

Mereka berkata kekurangan strategi ekonomi yang jelas dan menyeluruh daripada kerajaan berkemungkinan akan melemahkan lagi mata wang tempatan.

Chin berkata kerajaan perlu memberi pertimbangan serius untuk membendung penyusutan berterusan mata wang tempatan bagi mengelak perniagaan lebih menderita seperti yang diramal.

“Ini adalah sesuatu yang kami tidak mampu untuk teruskan pada masa ini terutamanya apabila perniagaan agak teruk dalam tempoh lima bulan pertama.

“Kini, ia diramalkan lebih teruk kerana kejatuhan nilai ringgit yang berterusan,” katanya.

Satu lagi halangan yang dihadapi PKS dengan kejatuhan ringgit ialah ketidakmampuan mereka membayar lebih untuk menyesuaikan operasi mereka dengan Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0).

“Mesin yang ingin kami beli dari luar negara untuk automasi kini menjadi lebih mahal dan ini melambatkan lagi pelaksanaan IR4.0,” katanya. – 3 Jun, 2023.


EKONOMI KITA

BERKAIT DGN

EKONOMI DUNIA

AMIN

INI HAKIKAT

DUNIA HARI INI

AMIN

KERAJAAN  WAJIB

GUNA FIKRAH

PAKAR DALAM

HAL EKONOMI

AMIN

KEADAAN AKAN

BERTAMBAH BURUK

BUKAN SAJA KITA

SELURUH DUNIA

ALAMI SAMA

AMIN

KHALAS

KERETA API BERLANGGAR


TIGA KERETA API

BERLANGGAR

RAMAI MATI

AMIN

KEMPEN MELAYU BERJAYA


HADI KEMPEN

KERAJAAN INI

KERAJAAN CHINA

BUKAN KERAJAAN

ORANG MELAYU 

AMIN 

KEMPEN INI

JAYA MENUSUK

AMIN

Unknown commented on 
"HOT HOT HOT TERKINI TERNOW - MADEY DIPANGGIL POLIS"

baru buat promaklasi je dah gugat negara.. lain macam madey.. tak payah terbalik kereta pun... kah kah kah

SYED MOKHTAR KRONI SEMUA


SYED MOKHATAR

KRONI SEMUA

KHALAS


Unknown commented on
 "DULU KHIANAT
 SEKARANG KAWAN"

yang ni biasa.. yang tak boleh belah.. syed mokhtar pung pang pung pang kroni madey.. tak pasal .. nuar abang saya ???? lah.. kroni nuar rupanya.. cilakak.. ini semua pundey..

PAGI SABTU


PAGI SABTU

SABTU 3/6/2023
BERITA TERSEBAR
MADEY DAN MUHYIDIN
AKAN KERJASAMA

WOW
HADI MADEY MUHYIDIN
BERKUMPUL LAWAN PMX
INI HEBAT
MEREKA KLIM 
BAWA AGENDA MELAYU
AGENDA INI MENYENGAT

TUP TUP
POLIS PANGGIL MADEY
KAH KAH KAH
INI PUN HEBAT
KAH KAH KAH

INDIA
KERETA API BERLANGGAR
200++ MATI
RATUSAN LAGI CEDERA

FRANCE
BARU SELESAI
PERSIDANGAN PBB
TENTANG PLASTIK
2024 SATU PERJANJIAN
AKAN DI BUAT

AUSTRALIA
PM AUSTRALIA KATA
PERANG AMERIKA 
LAWAN CHINA MERAH
DAPAT DI ELAKKAN
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
MATAHARI  DAH MUNCUL
TAPI SINAR LEMAH
AWAN BIRU DAN PUTIH

DI BUKIT ARAH KE SUNGAI
JANTAN BERKOKOK
DI GUANG LALUAN SUNGAI
JANTAN BERKOKOK
LAWAN BERLAWAN

BERITA BAIK
SARANG TEMPUA BERTAMBAH
INI SARANG TEMPUA BETINA
ERTINYA MUSIM BERTELOR
DAH SAMPAI

APA AKAN JADI
JIKA HOKKIEN INI
DI PAKSA JADI WILAYAH PERNIAGAAN
KEMANA BURUNG BURUNG
DAN AYAM HUTAN INI
AKAN BERKUMPUL

PETANG KELMARIN
GUA SAMPAI KE SUNGAI
TAK TAK DAN EZI
SUKA MASUK UNTUK
MINUM AIR SUNGAI

GUA YAKIN HARI INI
AKAN PANAS
GUA AKAN KE PASAR
PAGI INI
RUTIN MINGGUAN GUA
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT SABTU
DENGAN HATI SUKA

BRO
DUNIA INI TEMPAT
KITA TERIMA KENYATAAN

BRO
LEBIH BAIK MELEPASKAN
DARI MENGHARAPKAN
KERANA  IANYA BEBAN

BRO
HIDUP INI SELALU BERI
KITA UJIAN UNTUK
KITA BELAJAR

BRO
HIDUP YANG KITA LALUI
ADALAH PILIHAN
APA YANG KITA PILIH
BAWA PERUBAHAN

BRO
MASALAH TIDAK AKAN
PERNAH HILANG
HIDUP INI MENUNTUT
KITA TERUS BERJUANG

BRO
TERUSKAN BERJALAN
WALAU PUN SAKIT
JALAN YANG SULIT ITU
BIASANYA MEMBAWA KEINDAHAN


API PELITA CAHAYANYA REDUP
UNTUK TERANG BESARKAN SUMBU
HATI LU KECEWA SANGSARA HIDUP
JAWABNYA BERTENANG SABAR SELALU
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENYAMBUT
HUJUNG MINGGU