Khamis, 4 September 2014

TUKAR TIUB PECAH BERITA

PECAH
BERITA
 
 
 
esok muka depan utusan
terpampang berita
pas hantar 3 tiga nama
semua nama adun pas
 
persoalan pertama
siapa kencing
azmin ali?
 
persoalan kedua
berapa kali pas
hantar nama kepada sultan


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
------------

PAS AKAN KIAMAT


PAS kiamat jika kerjasama dengan Umno'Zakiah Koya | 5:26PM Sep 4

Cakap-cakap berhubung kerjasama PAS dan Umno kini membimbangkan pemimpin parti Islam itu.

Tanpa bersembunyi, anggota jawatankuasa Pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad memberikan amaran supaya perkara itu tidak berlaku kerana “kiamat jika PAS bekerjasama dengan Umno”.

KAH KAH KAH

woit
jangan silap baca
bila pas kerjasama
dengan ketunan melayu
bukan tanda kiamat
tapi
tanda pas akan kiamat

kah kah kah
kalau pas kiamat
din ayam apa cerita

KAH KAH KAH---------

NASIONALISMA IBAN DAN DAYAK MEREBAK


IBAN DAYAK TAK GENTAR
Rakyat Sabah dan Sarawak tidak akan gentar pada ancaman tangkapan demi perjuangan mendapatkan hak mereka, kata Pengerusi Parti Reformasi Negeri (Star) Sabah Datuk Jeffrey Kitingan“Saya tidak berhasrat bersedia apa-apa dan saya hanya berdoa. Sebarang tangkapan baik untuk perjuangan Sabah dan Sarawak. “Ia akan menjadi bertambah kuat dan akhirnya membawa ke arah pemisahan negeri-negeri Borneo,” kata Jeffrey sebagai reaksi ancaman terhadapnya selepas didakwa sebagai penyokong pemisahan. 

Dalam kenyataan keras hari ini, beliau berkata, sebelum membuat tangkapan, pemimpin-pemimpin di semenanjung harus faham bahawa Sabah dan Sarawak bersetuju dengan pembentukan Malaysia dan bersuara untuk memulihkan hak-hak mereka, yang dokumentasi dengan baik. “Jika asas untuk pembentukan Malaysia tidak dihormati, Sabah dan Sarawak mempunyai hak daripada segi undang-undang untuk tidak terus bersama Malaysia,” katanya. on SEMANGAT MERDEKA MAKIN MEREBAK
Publish | Delete | Spam
underBear
on 9/3/14
-----------

AZMIN PADANG TEMBAGA
PKR tolak dakwaan Azmin calon alternatif MB

 | September 3, 2014
Mesyuarat Majlis Pimpinan telah memutuskan dua perkara iaitu mengukuhkan sokongan parti kepada pencalonan Wan Azizah dan isu PRK Pengkalan Kubor.
azmin_ali_300PETALING JAYA: Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail menolak dakwaan yang disiar di dalam Astro Awani mengenai pencalonan Azmin Ali sebagai pengganti sekiranya  Dr Wan Azizah Wan Ismail ditolak oleh pihak Istana.
Saifuddin menegaskan sokongan parti hanya kepada Presiden PKR Wan Azizah.
“PKR telah bermesyuarat pada 21 Julai yang lalu dan telah sebulat suara menamakan Wan Azizah,” tegasnya dalam satu kenyataan.
Tambah beliau, PKR merujuk kepada berita yang disiar di dalam Astro Awani “MB Selangor, PKR calonkan Azmin jika Istana tolak Azizah” yang kononnya memetik sumber parti berhubung keputusan mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat yang berlangsung malam tadi.

KAH KAH KAH


woit 
inilah yang dikatakan
azmin padang tembaga
pas dah rejek
sekarang meraung
nak mintak pkr 
selitkan nama dia
kah kah kah

minta tolong pada
sam keropok lekor
KAH KAH KAH--------

HARAPKAN BEROK JAGA PADIDalang seludup rokok, arak tumpas
PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam menahan 22 individu, termasuk 12 pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia, yang disyaki terbabit dalam aktiviti rasuah dalam melepaskan barang seludup yang tidak diisytihar cukai.

KAH KAH KAH

harapkan padi jaga musang
harapkan durian jaga berok
akhirnya durian 
makan berok
akhirnya musang 
makan padi

KAH KAH KAH

-------------

TT BERITA TEPAT TANPA TAHIK LEMBUBLUE SECURITY
Nama Azmin Ali hanya ada dalam senarai 'Blue Security' Sebab Azmin Ali hanya layak jadi 'Pengawal Keselamatan atau Pengawal Peribadi' Anwar Ibrahim. Cuba perhati wajah Azmin selama 5 minit. Adakah rupa beliau kelihatan seorang Tokoh pemimpin? Jawapan..rupa Azmin memang tak ada tokoh langsung. Betul-betul nampak layak jadi pengawal keselamatan jerr...kikihkih on TUKAR TIUB PECAH BERITA SEDUNIA
Anonymous
on 9/4/14


PAS GILA KUASA
wahhhh..kalau gitu sahlah pas ni giler kuasa jugak orangnya... maka selama ni betullah kata tt..pas ni bisnes agama.... kah kah kah kah kah on TUKAR TIUB PECAH BERITA SEDUNIA
Publish | Delete | Spam
mosabit
on 9/4/14
ULAR  ULARMAK
Wowwwwww.....memang betul ular...mak ustaz Pas yang menghantar nama2 Pas bercanggah dengan kepustusan mesyuarat mereka pada 17August. on TUKAR TIUB PECAH BERITA SEDUNIA
Anonymous


-------------

KESALAHAN TIADA MAAF
IPOH 3 Sept. - Seorang pembantu penguasa kastam dihukum penjara lima bulan dan didenda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini setelah mengaku bersalah meminta rasuah RM500 daripada seorang lelaki...


KAH KAH KAH

woit
ini memang
kesalahan besar
kesalahan tak boleh dimaaf
ambil rasuah 500 ringgit
ini amat amat memalukan
perasuah besar  yang ambil
beratus juta ringgit

bagi malu geng rasuah
patut pun dihukum

KAH KAH KAH

-----------

DEMO 11 SEPTEMBER INI
KENYATAAN MEDIA: AYUH WARGA FELDA KE HIMPUNAN 11 SEPT

Jiwa kapitalis dalam pengurusan Felda yang dibelakangnya Kerajaan BN semakin mengenepikan hak dan kepentingan para peneroka. 112,635 orang peneroka di 317 Tanah Rancangan Felda seluruh negara menyertai Skim Felda kerana menyahut seruan Kerajaan bagi menyusun semula masyarakat dan membasmi kemiskinan.

Mereka diikat dengan perjanjian antara Peneroka dengan Felda. Membayar hutang piutang selama tidak kurang 20 tahun sebelum beroleh Hak Milik atas tanah kebun 10 ekar dan tapak rumah. Kehidupan yang lalui amat sukar. Bimbingan Kakitangan Felda tidak akan mereka lupakan. Perjuangan mereka hingga detik kini sejak Felda ditubuhkan tahun 1956 adalah luar biasa. Felda menjadi agensi pembangunan tanah yang terbesar di dunia!

Sambutan Hari Kemerdekaan yang ke 57 yang seharusnya menjadi nikmat dari kepuasan hidup sebagai tuan atas tanah mula dipersoalkan. Langkah Kerajaan membawa Felda Global Venture Holding ke Bursa Malaysia suatu mimpi ngeri. Alasan ia kearah transformasi adalah gula gula untuk menghalalkan tindakan para kapitalis buat mengutip laba sebanyak mungkin. Susah payah peneroka dan pengurusan felda terdahulu seperti tidak dihargai.

Hari ini, bukan sahaja peneroka yang bersuara di ugut dan diancam; kakitangan Felda pun menerima akibatnya. Tokoh berwibawa seperti Dato' Dzulkifli Abd Wahab dan beberapa Pegawai Kanan Felda dinyah dari jawatan masing masing.

Peneroka yang menggunakan hak mereka mengikut saluran Undang Undang di nafikan dari mendapat Saguhati Hari Raya dan insentif FGVH. Mereka yang mengusahakan kebun secara persendirian tidak memperolehi lesen MPOB. Yang ada pun di tarik balik. Kegigihan dan semangat tinggi peneroka  bukan sahaja tidak diraikan, tetapi dianggap tidak tahu bersyukur dan dituduh kacang lupakan kulit!

Diskriminasi peneroka dan penderaan berterusan sampai waktu ini. Berjuang untuk mendapatkan Kadar Perahan Gred(KPG) yang rendah waktu ini dituduh penghasut dan pengkhianat?Menuntut wang tanam semula sebanyak RM17 ribu yang memang caruman peneroka, di kata petualang negara?

Kos Tanam Semula Peneroka yang sesetengahnya melebihi RM100 ribu dianggap remeh dan munasabah. Walaupun hutang banyak, peneroka wajib bersyukur pada Kerajaan atas budi baik Felda selama ini!

Terlalu banyak isu mengenai ketidakadilan dan diskriminasi kalau saya nak senaraikan. Cukuplah kalau saya sebutkan beberapa contoh.

Justeru, Himpunan Aman Diskriminasi terhadap Peneroka pada 11 september ini adalah susulan beberapa himpunan besar sebelum ini. Kali ini, ANAK menjemput beberapa kedutaan Asing, Badan Hak Asasi PBB, media antarabangsa dan lain lain agar perjuangan demi hak peneroka di panjangkan suaranya ke seluruh dunia. Bukan memohon campurtangan asing, namun menagih simpati dari semua pihak setelah suara peneroka tidak dirai dan di hargai!

Lebih malang, kini para peneroka berdepan dengan ugutan, ancaman dan diskriminasi dari pengurusan Felda sendiri.

Memburukkan keadaan, harga komoditi getah dan terkini kelapa sawit semakin merudum. Derita para peneroka berpanjangan dan tidak diketahui bilakah penghujungnya. Komitmen Kerajaan, khususnya, Felda amat dingin. Mereka hanya fikir survival FGVH, sedang peneroka diminta untuk jadi Pak Angguk semata mata. Hingga Koperasi Permodalan Felda yang menguasai 51% kepentingan dalam Felda Holding diambil dengan begitu mudah melalui konspirasi yang kita sama sama maklum.

Ayuh Warga Felda, turun beramai ramai pada 11 september ini demi hak dan masa depan peneroka. ANAK hanya badan Ngo yang menjadi pemudahcara atau perantara bagi tujuan memudahkan suara peneroka di dengari, dipertimbangkan dan ada susulan sewajarnya oleh Kerajaan, terutamanya pengurusan Felda.

Warga Felda mesti bangkit dan berada di barisan depan. Proaktif dan berani berjuang demi hak mereka sendiri. Contohi Pejuang Kemerdekaan yang terdahulu. Inilah roh dari sambutan hari Kemerdekaan ke 57.

Mazlan Aliman
Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK)

---------

TUKAR TIUB PECAH BERITA SEDUNIA


PECAH

 BERITA 

nama azmin ali TIDAK ada
dalam senarai pas

parti pas telah menghantar
tiga nama kepada sultan selangor
untuk cadangan menteri besar
nama azmin ali tidak disertakan

berita nama hilang ini
bermula kerana azmin ali
telah berharap sangat namanya
akan disenaraikan oleh
parti pas  untuk diserahkan kepada sultan selangorpkr telah TIDAK memasukkan nama azmin
dap juga TIDAk memasukkan nama azmin
pkr dan dap hanya menghatar satu nama
kepada sultan selangor
nama itu ialah dr wan azizah

nama wan azizah  yang dihantar
kepada sultan telah disertakan dengan
tiga puluh surat akuan bersumah adun pkr,
dap dan dua adun pas

bersama nama wan azizah telah
juga diserta  surat sokongan dari 
tiga parti pakatan
dari pas ditanda tangani oleh mat sabu
dari dap ditanda tangai oleh lim guan eng
dari pkr ditanda tangani oleh saifuddin 


kerana nama tidak ada dalam parti sendiri
maka azmin ali telah mencuba nasib
dengan harapan namanya akan terselit
dalam senarai pas

pada awalnya pas memang bercadang
untuk menyelitkan nama azmin
tetapi akhirnya pas menghantar
tiga nama dari ahli pas sendiri

ini dibaca sebagai 
satu pembelotan oleh pas
yang pada awalnya telah di war warkan
akan menyelitkan nama azmin ali
-------------