Rabu, 27 Disember 2023

LAPORAN BANJIRLAPORAN BANJIR

AMIN

PINDA JANGAN TAK PINDA


Pinda perlembagaan rizab jawatan PM amat bahaya, kata Majlis Peguam


MAJLIS Peguam hari ini memberi amaran terhadap gesaan agar Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi memastikan hanya orang Melayu Islam boleh dilantik sebagai perdana menteri.

Presidennya, Karen Cheah berkata gesaan untuk meminda perlembagaan bagi membenarkan hanya seorang Melayu Islam menyandang peranan sebagai perdana menteri adalah bertentangan dengan prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Ia juga memalukan terhadap pengasas Malaysia, katanya dalam satu kenyataan.

Cheap berkata langkah sedemikian hanya akan menghakis kepelbagaian budaya di Malaysia dengan menggantikan kaum lain sebagai “warga kelas kedua”, yang tidak layak untuk berkhidmat kepada negara.

“Kepelbagaian budaya di Malaysia bukan sahaja realiti sosial, tetapi realiti undang-undang, yang termaktub sebagai tunggak utama Perlembagaan Persekutuan kita.

“Ini adalah realiti yang menjadikan kita rakyat Malaysia, yang kita semua harus sentiasa berusaha untuk memperkukuh dan melindungi.

“Seruan sebegitu, jika tidak disekat, akan membawa negara kita terjebak ke lembah kehinaan dan jika dibiarkan ia akan menjurus ke arah dasar apartheid sepenuhnya,” katanya.

Cheap juga berkata cukup membingungkan apabila terdapat pendapat mengenai “pemahaman” kontrak sosial rakyat Malaysia di mana orang Melayu sahaja berhak memimpin dalam politik.

Beliau berkata Majlis Peguam percaya pandangan sempit sesetengah pihak adalah jauh bertentangan dengan prinsip diperjuangkan Malaysia untuk memelihara kedaulatan undang-undang.

“Kontrak sosial yang mengikat semua rakyat Malaysia ialah pengiktirafan bahawa semua rakyat adalah sama di bawah undang-undang — tanpa mengira bangsa, agama, keturunan, tempat lahir atau jantina.

“Ini berdasarkan Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan, sebagai salah satu hak kebebasan asasi, yang mempunyai tempat istimewa sebagai tunggak utama dan membentuk struktur asas perlembagaan kita.” – 27 Januari, 2023.

CINA MAHU

PINDA PBT

AMIN

UNTUK PASTKAN

BANDAR MILIK

CINA

AMIN

CINA MAHU

PINDA SEMPADAN

AMIN

UNTUK PASTIKAN 

CINA TERUS

BERKUASA

AMIN

MELAYU MAHU

PM TERUS MELAYU

APA SALAHNYA ?

AMIN

INI ASAL NEGARA

TANAH MELAYU

AMIN 

YANG KENA TIPU

 MAK CIK FELDA

 AMIN 

YANG UNTUNG

MASIH CUKONG

AMIN

KHALAS

BANJIR TER NOWW TER KINI


BANJIR TER NOWW

TER KINI

KHALAS

MANGSA BANJIR BERTAMBAHMangsa banjir di 3 negeri terus bertambah

JUMLAH mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Kelantan, Pahang dan Sabah terus meningkat pagi ini manakala jumlah mangsa di Terengganu menurun sedikit, sementara di Johor tidak berubah. 

Di KELANTAN jumlah mangsa banjir meningkat kepada 17,466 orang daripada 5,510 keluarga setakat 8 pagi ini berbanding 15,994 mangsa daripada 4,967 daripada keluarga yang direkodkan malam tadi.

Menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Kelantan, kesemua mangsa di lapan jajahan iaitu Pasir Mas, Tanah Merah, Jeli, Gua Musang, Kuala Krai, Machang, Pasir Puteh dan Kota Bharu itu berlindung di 89 PPS.

Di Pasir Mas 35 PPS menempatkan 12,939 mangsa daripada 4,284 keluarga, 13 PPS di Tanah Merah (1,183 mangsa daripada 341 keluarga), sebuah PPS di Jeli (82  mangsa daripada 27 keluarga) dan tiga PPS di Gua Musang (139 mangsa daripada 33 keluarga).

Sebanyak 31 PPS di Kuala Krai menempatkan 2,838 mangsa daripada 764 keluarga, empat PPS di Machang (204 mangsa daripada 72 keluarga), sebuah PPS di Pasir Puteh (39 mangsa daripada lapan keluarga) dan sebuah PPS di Kota Bharu (42 mangsa daripada 11 keluarga). 

Di PAHANG, daerah Kuantan menjadi lokasi terbaru dilanda banjir awal pagi ini sekali gus menyaksikan jumlah mangsa banjir kembali meningkat di negeri itu kepada 398 individu daripada 101 keluarga dan ditempatkan di lapan PPS berbanding 333 individu daripada 82 keluarga berada di enam PPS semalam.

Sekretariat JPBN Pahang memaklumkan seramai 324 individu ditempatkan di lima PPS di Raub, 47 orang mangsa banjir berlindung di sebuah PPS di Kuantan manakala sebuah PPS masing-masing beroperasi di Jerantut dan Lipis bagi menempatkan 18 dan sembilan individu. 

Menurut publicinfobanjir.water.gov.my paras air di lapan stesen telah melepasi tahap bahaya iaitu di Jerantut melibatkan Kuala Tahan, Sungai Tembeling di Kampung Bantai Seberang, Sungai Tembeling di Kampung Merting manakala di Maran stesen Sungai Luit di Kampung Subuh.

Selain itu, di Rompin stesen yang telah melepasi paras bahaya ialah Sungai Keratong di Jalan Kota Bahagia dan Sungai Rompin di Jambatan Kuantan/Segamat manakala di Pekan melibatkan stesen Sungai Pahang di Paloh Inai dan Kuala Sungai Chini. 

Di SABAH jumlah mangsa banjir meningkat pagi ini kepada 180 orang daripada 46 keluarga berbanding 148 orang daripada 39 keluarga malam tadi susulan banjir yang melanda daerah Paitan dan Sandakan, kata Sekretariat JPBN Sabah.

Sekretariat itu memberitahu enam orang dari tiga keluarga dipindahkan ke PPS Sekolah Menengah Kebangsaan Pamol dan 21 orang dari enam keluarga di PPS Rumah JPKK Cocos di Paitan; manakala 153 daripada 37 keluarga dipindahkan ke PPS Masjid Nur Iman di Sandakan.

“Data menunjukkan peningkatan (penduduk dipindahkan) di daerah Sandakan manakala Paitan dijangka kekal hari ini. Tiada laporan kejadian kematian akibat bencana banjir setakat ini dan orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Di TERENGGANU, jumlah mangsa banjir di lapan daerah yang terlibat menurun sedikit kepada 10,145 orang daripada 2,794 keluarga setakat 8 pagi ini berbanding 10,258 orang daripada 2,871 keluarga, malam tadi.

Menurut sekretariat JPBN Terengganu, di Hulu Terengganu 3,208 mangsa daripada 946 keluarga masih ditempatkan di 28 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) manakala di Dungun, 2,796 mangsa daripada 758 keluarga berlindung di 32 PPS.

Sementara itu di Setiu 1,781 mangsa daripada 511 keluarga berteduh di 25 PPS manakala di Kemaman, 1,183 mangsa daripada 326 keluarga berlindung di sembilan PPS.

Di Besut pula 881 mangsa daripada 179 keluarga ditempatkan di 13 PPS sementara di Marang, 133 mangsa daripada 34 keluarga berteduh di dua PPS.

Selain itu di Kuala Terengganu seramai 150 mangsa daripada 37 keluarga berlindung di tiga PPS sementara di Kuala Nerus, hanya 13 mangsa daripada tiga keluarga masih berada di dua PPS.

Sementara itu menurut https://publicinfobanjir.water.gov.my setakat 8.15 pagi ini paras air di tiga stesen utama masih berada pada paras bahaya iaitu Sungai Terengganu di Drawbridge, Kuala Terengganu; Sungai Kemaman di Rumah Pam Paya Paman, Kemaman dan Sungai Dungun di Jambatan Jerangau, Dungun. 

Empat stesen yang melepasi paras waspada pula iaitu Sungai Nerus di Kampung Langkap dan Sungai Nerus di Kampung Bukit, Setiu serta Sungai Berang di Kampung Menerong dan Sungai Tersat di Kampung Sekayu, Hulu Terengganu.

Di JOHOR,  jumlah mangsa banjir di Kampung Orang Asli Peta, Mersing kekal 83 orang daripada 25 keluarga, setakat jam 8 pagi ini. 

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Mersing Mohammed Shakib Ali berkata kesemua mangsa terjejas masih berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) Kompleks Taman Negara Endau Rompin. – Bernama, 27 Disember, 2023.

 KOMEN

APAKAH INI

TANDA BANJIR

BESAR AKAN

SAMPAI ?

AMIN

BANJIR LEBIH

BESAR DARI 

TAHUN 2015 ?

AMIN 

KHALAS

JUAL TAKUT


25 kertas siasatan dibuka berkaitan penipuan syarikat pengendali umrah

SEBANYAK 25 kertas siasatan dibuka untuk menyiasat kes penipuan membabitkan sebuah syarikat pengendali umrah, kata Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (Siasatan) Bukit Aman Rohaimi Md Isa.

Beliau berkata kertas siasatan berkenaan kini sedang dilengkapkan sebelum dirujuk ke Pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya.

Rohaimi berkata Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) juga telah menggantung lesen syarikat terbabit.

“Sejak penggantungan lesen oleh MOTAC pada 10 Julai lepas, tiada pakej umrah baharu ditawarkan syarikat itu kepada orang awam dan tiada kes baharu dilaporkan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan mangsa penipuan pakej umrah mahu tindakan tegas diambil terhadap syarikat berkenaan selepas syarikat itu didakwa gagal membayar ganti rugi kepada mereka.

Mengenai dakwaan Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia yang menyatakan bahawa tiada tindakan diambil dalam kes berkenaan, Rohaimi berkata ia tidak tepat.

Beliau berkata menurut kenyataan media Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Ramli Mohamed Yoosuf pada 29 November lepas, sebanyak 21 kertas siasatan dibuka berhubung penipuan pakej umrah melibatkan angka kerugian lebih setengah juta ringgit.

“Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia juga telah menjalankan siasatan dan mengambil tindakan terhadap 177 aduan melibatkan tuntutan sebanyak RM4,335,073.07. Selain itu, Suruhanjaya Syarikat Malaysia juga telah mengambil tindakan menyenaraihitamkan (sekatan pentadbiran) syarikat dan kedua-dua pengarahnya di bawah Akta 614,” katanya. – Bernama, 27 Disember, 2023.

INI INDUSTRI

JUAL TAKUT

KAH KAH KAH

BILA TAKUT

MASUK PENJUAL

UBAT SELAMAT

KAH KAH KAH

KHALAS


DATANG SOKONG KEPONG MALAM INI


DATANG SOKONG

KEPONG

MALAM INI

KHALAS

MAKAN NASI MELAYUMAKAN 

NASI MELAYU

AMIN

Unknown commented on

 "RESTORAN TAK JUAL BIAWAK"

Makan nasi melayu, jangan makan nasi kandar mamak Hindu senangkan cerita apa susah, makan ulam makan belacan makanan unggul setiap masa, tak payah berbaris panjang tak perlu merintih harga mahal semuanya beres saja, kalau kekal budaya sendiri makanan sendiri tak payah copy paste nasi arab nasi kandar kah kah buat resipi sendiri kah kah kah

AKSI KEPONG MALAM INI


MALAM INI

JAM 9.30 MALAM

AKSI KEPONG

BACA PUISI

AMIN

SEMUA DIJEMPUT

DATANG

AMIN

KITA BUAT

RAMAI

KHALASMENGEPONG MUSUHMENGEPONG MUSUH

KHALAS

JANGAN JADI ZIONIS TEMPATAN


Peserta piket solidariti Palestin dinasihat tidak berkhemah berhampiran kedutaan AS


POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menasihati peserta piket solidariti untuk Palestin supaya tidak mendirikan sebarang struktur atau khemah berhampiran Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Jalan Tun Razak di Kuala Lumpur, sepanjang himpunan itu berlangsung selama enam hari bermula malam tadi.

Ketua Polis Kuala Lumpur Allaudeen Abdul Majid berkata piket “Aksi Bertindak: Kepung Demi Palestin” itu tertakluk kepada Akta Perhimpunan Aman 2012 dan menjadi tanggungjawab polis untuk memastikan keselamatan perhimpunan terbabit.

“Seandainya terdapat peserta yang mendirikan khemah, kita lihat nanti apa tindakan yang bakal diambil,” katanya yang mengesahkan peserta himpunan itu tidak diarah bersurai jika mereka mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Allaudeen berkata pihak polis bersimpati dan menyokong perjuangan rakyat Palestin, namun mereka bertanggungjawab untuk memastikan ketenteraman awam dan keselamatan perwakilan-perwakilan asing di negara ini.

“Kalau kita lihat ada kedutaan AS, Suruhanjaya Tinggi Singapura, Kedutaan Jepun dan juga beberapa perwakilan asing berhampiran kawasan ini dan ia menjadi tanggungjawab PDRM,” katanya kepada pemberita pada sidang media di lokasi piket diadakan di Kuala Lumpur.

Allaudeen berkata pihaknya telah menggerakkan sejumlah anggota dan pegawai bagi mengawal keadaan di lokasi himpunan itu dan setakat ini bilangan itu mencukupi.

Piket itu ialah inisiatif warga Malaysia yang peduli dengan krisis di Gaza yang telah mengorbankan 20,424 rakyat Palestin setakat 24 Disember lepas, selain sebagai tanda kecintaan kepada keamanan.

Solidariti di hadapan kedutaan negara itu adalah sebagai simbolik pengepungan terhadap Gaza dan ia juga bagi menuntut supaya pembunuhan terhadap rakyat Palestin dihentikan, serta mendesak supaya gencatan senjata dilaksanakan segera.

Himpunan itu membabitkan sebanyak 48 badan bukan kerajaan (NGO) yang terdiri daripada organisasi masyarakat, pertubuhan pemuda dan pelajar serta kelompok politik daripada pelbagai spektrum.

Antara NGO yang mengambil bahagian ialah Majlis Perundingan Islam Malaysia, Viva Palestina Malaysia, Yayasan Al Quds Malaysia, Suara Rakyat Malaysia dan Malaysian Women’s Coalition for Al-Quds and Palestine. – Bernama, 27 Disember, 2023.
          

WOIT

JANGAN CAKAP

TAK SERUPA 

BIKAN

AMIN

JANGAN JADI

ZIONIS TEMPATAN

KHALAS

MUSUH KITA AMERIKA


Tidur dalam khemah solidariti bersama rakyat Palestin

KUALA LUMPUR – Peserta Piket Bertindak Kepung Demi Palestin tetap berpendirian mahu mendirikan khemah di sekitar kawasan berhampiran Kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Tun Razak malam tadi walaupun telah dinasihati polis tidak berbuat demikian.

Sekretariat solidariti Palestin Tian Chua yang turut menyertai himpunan malam ini berkata, pihaknya akan mendirikan khemah seperti dirancang sehingga tindakan lanjut dari polis.


Tian Chua berkata, piket diadakan secara aman sebagai tindak balas rakyat Malaysia bagi menuntut supaya pembunuhan terhadap rakyat Palestin dihentikan dan gencatan senjata dilaksanakan segera, kekal dan tanpa syarat.

“Kita berhimpun secara aman malam ini menyatakan solidariti menentang kezaliman di Gaza oleh Israel.

“Kita akan berkhemah di kawasan Kedutaan AS malam ini untuk enam hari sehingga 31 Disember ini sehingga tindakan lanjut dari polis menyusul,” katanya ketika ditemui pemberita malam tadi.

Katanya, Kerajaan Malaysia konsisten bersolidariti dengan kekejaman yang berlaku di Gaza dan polis juga perlu senada dengan membenarkan peserta berpiket di kawasan Kedutaan AS.

Terdahulu, sekitar 100 peserta mewakili hampir 50 gabungan NGO berarak dari Tabung Haji dan tiba ke kawasan Kedutaan AS pada jam 11 malam tadi.

Peserta piket berkenaan memulakan perarakan dari Menara Tabung Haji, Jalan Tun Razak ke kawasan Kedutaan AS.

Bagaimanapun mereka tidak dapat mara ke kedutaan itu apabila disekat dengan kawalan polis pada jarak 200 meter dari kedutaan tersebut.

Ketua Polis Kuala Lumpur Allaudeen Abdul Majid menasihati peserta agar memberi kerjasama menjamin ketenteraman awam di kawasan kedutaan asing itu.

Katanya, adalah menjadi keutamaan polis untuk memastikan ketenteraman di sekitar kawasan perwakilan asing dijamin daripada sebarang insiden gangguan atau pencerobohan pihak luar.- 

MUSUH KITA

BUKAN POLIS

AMIN

MUSUH KITA

BUKAN DATARAN

MERDEKA

AMIN

MUSUH  KITA

BUKAN STADIUM

BUKIT JALIL

AMIN

MUSUH KITA

AMERIKA

AMIN

DIA KEPONG GAZA

KITA KEPONG DIA

KHALAS

BANJIR BESAR AKAN MELANDA ?


Banjir landa 2 lagi negeri, 28,310 mangsa seluruh negara

JUMLAH mangsa banjir dipindahkan di enam negeri yang terjejas banjir terus meningkat kepada 28,310 orang setakat 6 pagi ini berbanding 25,938 orang petang semalam dengan Johor dan Sabah menjadi negeri terbaharu dilanda bencana itu.

Kelantan kekal dengan jumlah mangsa tertinggi sebanyak 17,466 orang yang dipindahkan ke 89 PPS, meningkat daripada 15,145 orang yang ditempatkan di 92 PPS pada 4 petang semalam.

Di Terengganu pula, jumlah mangsa sedikit menurun kepada 10,103 orang yang berlindung di 113 PPS berbanding 10,199 orang di 125 PPS petang semalam, begitu juga di Pahang yang merekodkan seramai 485 mangsa di sembilan PPS berbanding 590 mangsa di 13 PPS.

Selangor kekal dengan empat mangsa yang ditempatkan di PPS daerah Kuala Langat, manakala dua negeri terbaharu dilanda banjir, Sabah dan Johor masing-masing merekodkan seramai 169 mangsa di tiga PPS dan 83 mangsa di sebuah PPS. 

Laporan itu turut memaklumkan daripada sembilan PPS yang masih dibuka di Pahang, satu daripadanya iaitu di daerah Cameron Highlands yang melibatkan kejadian tanah runtuh, kekal menempatkan 87 mangsa daripada 17 keluarga. 

Hujan berterusan juga dijangka berlaku sepanjang hari ini di Terengganu di daerah Dungun dan Kemaman; Pahang (Jerantut, Kuantan, Pekan dan Rompin); dan Johor (Segamat, Mersing dan Kota Tinggi). – Bernama, 27 Disember, 2023.

APAKAH BANJIR

LEBIH BESAR

AKAN MELANDA

AMIN

KITA SEMUA

WAJIB BERSEDIA

KHALAS


MAJLIS PEGUAM MAHU KES ZAHID DIBUKA KEMBALI


MAJLIS PEGUAM

MAHU KES ZAHID

DI BUKA KEMBALI

KHALAS

BIAWAK ARAB HALAL DIMAKAN

YA USTAD

KENAPA BIAWAK

ARAB HALAL

DIMAKAN

AMINpanglimo potaseh commented on
 "RESTORAN TAK JUAL BIAWAK"

Dulu .. 1990an - 2000an den dgn kengkawan ado jo makan nasik ateh daun pisang kek kodai koling kek TTDI, Subang Jayo dan Jln Pasar .. soodap ya amek. Koling tu ckp halal.. ghamai Molayu makan. Nak tanyo TaT .. ngapo biawak Arab boleh di montodarah, biawak Malaya horam di montodarah ..

OPERASI TANGKAP TANYA BAHASA MELAYU


PENDATANG

HARAM CHINA

MERAH DUDUK

DI KONDO

AMIN

BUAT OPERASI

TANYA DALAM

BAHASA MELAYU

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "PENDATANG BARU
 TIDAK DI SUKAI"

Tahu tak mana pendatang haram 1.2 juta bersembunyi? Kalau cerdik cuba teka? Dalam condo mewah dalam apartment mewah semuanya warga asing atas nama expatrait betulkah ejaan? Kah kah memang ada sedikit yang sah tetapi banyak yang tidak sah, mudah nak kenal sepatah English Melayu tak pandai kah kah kah kalau nak tangkap walaupun sukar pihak imigresen nak kerja betul, 

lagi baik minta polis atau tentera buat operasi setiap condo mewah di semua tempat, semak siapa penghuni siapa penyewa siapa Cui Bono kah kah kah bukan susah dan bukan senang tapi asal mahu bekerja ikhlas amin itupun kena ajar puak puak perasuah ini kah kah kah amin

AKSI KEPONGAKSI KEPONG

RABU 27 DISEMBER 2024
AKSI KEPONG MALAM PETAMA
 SELESAI
KEMAH KEMAH SELAMAT 
DI PASANG JAM 12 MALAM

KENAPA BERKEMAH ?

UNTUK MERASAKAN
BAGAIMANA WARGA GAZA
YANG RUMAH KENA BOM
TIDUR DALAM KEMAH

KITA DI JALAN AMPANG
HANYA BERHUJAN
MEREKA DI GAZA
DI HUJANI BOM

DIA KEPUNG KITA
KITA KEPUNG DIA
AKAN BERKEMAH
HINGGA KE AMBANG 2024

MALAM INI
RABU MALAM
MALAM BACA PUISI
SEMUA - SAPA SAJA
DI JEMPUT BERSAMA BACA PUISI
DALAM BAHASA APA SAJA

SILA DATANG RAMAI RAMAI
AJAK KAWAN KAWAN
KITA MENJALANI MALAM
DENGAN PUISI
MULA JAM 9.30 MALAM
AMIN

GAZA
PERANG BERKEMUNGKINAN
MEREBAK 
KE  TEBING BARAT
KE LEBANON
KE SYRIA
KE IRAQ
KE YAMAN
DAN KE IRAN


NIGERIA
LANUN ITAM BUNUH 
 RAKYAT ITAM
160 MATI

INDONESIA
KILANG NIKEL DI SULAWESI
 MELETUP
13 MATI
46 CEDERA

HOKKIEN
PAGI INI KERING SEJUK MALAP
MATA HARI TAK  KELIHANTAN
HOKKIEN BERKABUS
KL & KL SENTRAL BERKABUS TEBAL

SAH DI HOKKIEN
ADA BEBERAPA EKOR HOW WOW
PAGI INI SATU BERLAGU 
 DARI BUKIT KIRI
SATU DARI BUKIT KANAN

JANTAN BERKOKOK
ARAH ISTANA LAMA
TERKUKUR BERSUARA
DARI SWAH RUMPUT

PAGI INI AGAK BISING
DENGAN SALAKAN
WARGA ASLI HOKKIEN

GUA RASA
HARI INI AKAN PANAS
HARI INI JUGA
GUA ADA TEMU JANJI
DENGAN DOKTOR HAIWAN
DI HOSPITAL HAIWAN
UNIVERSITI PERTANIAN
NAK PEREKSA TAK TAK & EZI

BRO
SENYUM
SAMBUT RABU
DENGAN SENYUMAN

ABANG RAMLI TURUN KE LAUT
TOK IMAM  SUDIN NAIK HAJI
KITA BERKEMAH  ATAS RUMPUT
GAZA BERKEMAH ATAS  SALJI 

KUMPUL LALANG KUMPUL JERAMI
UNTUK BAJA ANAK RAMBUTAN
JANGAN ROBOH KEMAH KAMI
JANGAN JADI  ZIONIS TEMPATAN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT  MENGEPONG