Rabu, 5 Jun 2019

AKAL DAN ISLAM BUDAYA


 
                            AKAL DAN ISLAM BUDAYA

Tulisan ini khusus digarap untuk merayakan Hari Raya.  Tulisan ini  bertujuan untuk membuka  pebincangan  dan pencerahan tentang apa itu Islam Budaya. Kelahiran tulisan ini juga dibidani oleh   babak berbuka puasa di Gurdwara Sikh di Johor Baru. Babak Gurdwara ini menjadi heboh. Maka saya rasa  inilah masa dan  saat yang tepat untuk  saya membuka sekali lagi  pencerahan tentang mazhab Islam Budaya.

Babak berbuka puasa di Gurdwara ini saya tonton dalam klip di YouTube. Klip ini bertajuk -  Isu Berbuka Puasa  Di Kuil – Kuliah Dhuha terbit pada 28 Mei 2019. Seorang  lelaki bertaraf Ustad memberi kuliah dalam Masjid Al-Falah Subang Jaya.   Saya belum pernah melihat muka Ustad ini. Mungkin pendatang baru dalam YouTube.

Saya rajin dan selalu  mengekori ceramah-ceramah Ustad You Tube.   Saya mengekori Ustad YouTube ini  sebagai  fenomena baru. Hasil dari teknoloji  algorithm. 

Malah banyak lawak jenaka dalam ceramah-ceramah yang disampaikan oleh  Sang Ustad dalam YouTube.  Justeru dalam blog  TukarTiub saya namakan episode ceramah Ustad  YouTube ini  sebagai Lawak Duduk. Ini kerana Sang Ustad duduk ketika  melawak, berceloteh dan berseloroh. Lawak Duduk ini berlawanan dengan Lawak Berdiri atau stand up comedy yang banyak boleh ditoton  dalam YouTube. Terima kaseh Ronald Reagan. Amin.

Dalam klip Ustad yang melarang berbuka puasa di kuil ini untuk saya juga adalah satu  contoh Lawak Duduk. Klip 4 minit 55 saat bermula dengan menolak manusia dari menggunakan akal fikiran.

‘… Nak jugak fahamkan  agama ikut faham otak sendiri mana jadi..’ Kata-kata Ustad ini dengan serious.

Ustad ini melarang kita menggunakan otak. Untuk saya  kenyatan ini cukup lawak. Untuk penganut Islam Budaya ini komidi. Dari pandangan ilmu sains sosok yang tidak menggunakan otak ialah orang gila. Malah sosok gila pun menggunakan  otak. Yang bebeza hanya terjemahan bacaan otak orang gila dengan otak orang siuman.   Hakikatnya  Ustad ini melarang kita menggunakan otak. Ini lawak. Kah kah kah.

Sang Ustad ini juga lupa bahawa alat pembesar suara, rakaman video yang diguna pakai ketika memberi kuliah   semua nya hasil dari otak manusia. Ini kerja manusia kapir yang berfikir. Malah  munculnya  Sang Ustad di YouTube adalah kerja otak manusia.  

Wajib diberitahu kepada umum bahawa tanpa computer tidak ada internet. Tanpa internet  susah untuk ditularkan lawak Sang Ustad. Pereka dan pemula  computer pertama dalam dunia ialah lelaki Inggeris bernama  Alan Turing. Wajib juga Sang Ustad dan para pembaca diberitahu  bahawa Alan Turing ini seorang homosexual. Alan Turing  menggunakan otaknya untuk mencipta konsep komputer dan  algorithm.

Apakah lepas diketahui bahawa pemula an pereka computer ini seorang gay yang kapir maka Sang Ustad akan tidak lagi menggunakan internet untuk menyebaran lawaknya? Saje tanya jangan marah. Kah kah kah.

Sistem waze – peta jalan dan mencari alamat yang kita gunakan untuk mencari surau, masjid, rumah awek, atau rumah pelacur – adalah rekaan dua orang  Yahudi di Israel.   Syarikat Yahudi ini kemudian menjualkan system waze ini kepada Google. Apakah  Sang Ustad dan pengikutnya akan mengharamkan  umat Islam dari menggunakan sistem waze? Saje tanya  jangan marah kerana dua ekor Yahudi ini telah menggunakan otak.

Justeru rukun pertama mazhab Islam Budaya ialah mengunakan otak. Meggunakan otak dan  pemikiran adalah  sine  qua non dalam mazhab Islam Budaya.  Tanpa penggunaan otak kita semua tidak wjud. Kita wujud kerana  kita berfikir. Kita befikir apabila melihat alam dan dunia disekeliling kita. Wujudiah dan fikrah tidak dapat dipisah. 

Justeru pada ajaran  mazhab Islam Budaya adalah tidak masuk akal yang kita membuat satu kesalahan apabila kita berbuka puasa di kuil atau di gereja atau di gurdwara.  Akal yang rasional akan membenarkan kita  membuat kebaikan dan kebajikkan  dimana sahaja. Kebaikan  dan kebajikkan kita agihkan kepada sesiapa yang memerlukan tanpa mengira agama atau bangsa.

Para Ustad YouTube wajib disedarkan bahawa membuat baik dan membuat kebajikan bukan monopoli penganut Islam sahaja jauh sekali monopoli Bani Melayu. Khalas.

Sang Ustad atau sesiapa sahaja yang melarang berbuka puasa  di gurdwara  ini wajib menonton satu klip YouTUbe yang bertajuk – Iftar in Gurudwara, What? Klip ini baru muncul pada 30 Mei 2109 ini.  Dalam klip ini kita digambarkan bagaimana sebuah gurdwara bernama  Gurunanak Darbar Sikh Tempel  di  Dubai telah menjemput  penganut Islam, anak semua bangsa dan bangsa semua agama  untuk datang  berbuka puasa dalam gurdwara ini. 

Semenjak bermulanya bulan Ramadan tahun ini , gurdwara ini telah mengadakan majlis jamuan berbuka. Kadang kala seribu yang datang. Ada ketika  10 ribu yang datang. Jamuan  berbuka puasa ini  ditaja oleh gurdwara Sikh ini. 

Malah salepas berbuka puasa ada diperlihatkan dalam klip ini beberapa orang penganut Islam bersembahyang. Apa yang ingin saya nyatakan disini ialah - apa yang berlaku di gurdwara ini adalah ciri-ciri Islam Budaya. 

Kepada  Sang Ustad yang melarang berbuka puasa di gurdwara di Jahor Baru, saya hendak  beri maklumat bahawa Dubai ialah sebuah negara di Telok Parsi. Dubai ini negara  Arab. Justeru di Dubai Bahasa Arab ialah bahasa utama.

Ini bermakan warga  Dubai lebih bijak membaca Quran, lebih memahami Quran kerana ini adalah bahasa ibunda  mereka. Ini sama saperti Bani Melayu menghayati pembacaan  pantun atau gurindam. Jika  Arab Dubai  mendapati perbuatan berbuka puasa di gurdwara salah atau ada larang dalam Quran maka pasti majlis berbuka ini dilarang. Atau Gurdwara Gurunanak ini ditutup. 

Berbuka puasa di gurdwara di Johor Baru itu adalah tanda bahawa penganut  Islam Budaya ini ramai.  Islam Budaya ini  ada dimana-mana.  Islam Budaya tidak mengakui bahawa Islam sahaja yang mememiliki kebenaran. Islam Budaya tidak memenopoli kebaikkan. Islam Budaya mahu merayakan  roh dan  semangat kemanusiaan  untuk anak semua bangsa dan bangsa semau agama. Malah kepada yang tidak beragama dan tidak percaya kepada agama pun Islam Budaya  menjemput mereka merayaan kemanusiaan.

Akal. Akal. Dan meggunakan akal ialah kunci Islam Budaya.  Islam Budaya menolak semua yang karut lagi marut. Menolak semua yang tidak masuk akal.

Pengbosaian fikrah adalah larangan dalam Islam Budaya. Fikrah wajib terus berkembang, belayar untuk mencari ilmu pengathuan. Islam Budaya tidak meyakini sesuatu kerana itu menurut Si Mamat ini atau itu menurut Si Minah ini. Tidak ada hegemoni kuasa dalam Islam Budaya. Tidak ada kata penamat dalam pencarian  kebenaran.

Akal. Akal dan fikrah manusia adalah kunci Islam Budaya. 

Pada petang Senin 4 Jun 2019   berita melaporkan bagaimana Mufti Wilayah telah menaikki Menara Kuala Lumpur untuk melihat anak bulan. Melalui teropong Sang Mufti telah mencari-cari  bayangan  si anak bulan. Petang kelmarin hujan lebat. Justeru berkabus. Hasilnya anak bulan tidak kelihatan.  Maka diumumkan  , kita warga Malaysia – anak semua bangsa dan bangsa semua agama akan menyambut hari raya pada Rabu 5 Jun 2019. Amin

Tup tup pagi ini berita  tersebar bahawa di Arab Saudi dan beberapa negara Arab telah berhari raya pada  4 Jun 2019. Sehari lebih awal dari Malaysia.

Opsss… bagaimana pula jika ada orang kapir ketawa melihat   hari raya orang Islam ini berbeza-beza kerana bulan. Ada yang nampak bulan. Dan ada  negara yang tak nampak bulan. Malah Sang Kapir akan berhujah bahawa  orang Islam ini kolot kerana  mereka masih mencari-cari bulan. Walhal  Neil Armstrong dan  Buzz Aldrin – dua orang kapir kelahiran Amerika - telah memijak kaki di bulan pada 20 Julai 1969 jam 20.17 UTC  (waktu tetap dunia).

Malah bertingkah hari sambutan raya  sering berlaku.  Satu ketika dulu sebelum  kesampaian radio dan tv –  negeri-negeri di Malaysia pun berbeza-beza hari sambutan hari raya.   Johor raya awal dan Perlis  raya lambat.  Ini sering berlaku.

Amerika sudah sampai ke bulan tapi  kita masih mencari-cari bulan dari Telok Kemang  ke Menara Kuala Lumpur. Kenyataan ini memilukan. Apa yang berlaku keliatan komidi. Kenapa ini berlaku. Apakah bulan  di Malaysia lain dan di Saudi lain?  Mustahil – ini tak masuk akal.

Justeru kuncinya ialah akal. Kuncinya menggunakan akal. Setiap  sosok  wajib menggunakan akal. Jangan menjadi Pak Turut. Jangan  menjadi Tukag Ikut kerana  diberitahu bahawa Si Mamat ini lama duduk di Mekah. Si Mamat ini fasih bahasa Arab. Si Mamat ini pandai merujuk kital al-kitab. Atau Si Mamat ini  berserban macam Bengali Roti.  Gunakan akal dan fikir sendiri. Masuk akal atau tak masuk akal pekara yang dikuliahkan oleh Ustad itu.

Jangan merasa takut jika kita ditakut-takutkan dengan ijazah dan kelulusan. Kerana Mamat ini ada Phd maka apa saje  cakapnya diterima betul. Atau Mamat ini sembahyang tak tinggal. Janggut Panjang dan bertasbih sepanjang masa.  Maka kita  harus tunduk kepada dia.  Janggut tau tasbih atau ijazah  tidak apa apa makna. Yang sah dan saheh ialah apakah yang dituturkan oleh  Si Mamat itu  masuk akal atau tidak.

Mari kita  tengok tahun depan apakah ada lagi larangan yang tak masuk akal. Apakah akan muncul lagi larangan dari Pak Lebai melarang kita mengucapkan  Merry Christmas , atau Kong Fee Fat Chai atau Selamat Menyambut  Dewali. 

Jawapan kepada Pak Lebai yang suka melarang ini ialah:  Pak Lebai kami tak ada masa untuk mendengar lawak bodoh. Kami sudah berani menggunakan akal. Kami ini dari mazhab Islam Budaya. Maka  kami akan ucapakan  selamat  kegumbiraan untuk semua umat  manusia. Selamat Hari Raya.  (TT)


----------