Isnin, 3 Januari 2022

PERANG DALAMAN - GEROMBOLAN BERGADUH

 PERANG DALAMAN

AMIN

GEROMBOLAN

 BERGADUH 

SAMA SENDIRI

KHALAS

PELACUR ADA TIGA LUBANG

 


Pas bersama MN tapi mahu pertahankan PN – Hadi

KUALA LUMPUR – Tujuan Pas bersama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menubuhkan Perikatan Nasional (PN) bagi memecahkan konsep ‘asabiyyah kaum’ iaitu golongan fanatik perkauman yang ditentang parti itu.

Presidennya,  Abdul Hadi Awang Al-Kawah menegaskan, penentangan konsep itu menjadi tema Muktamar Tahunan Pas pada 1984 iaitu ‘Menggempur Pemikiran Asabiyyah’. 

Matlamat PN pula, katanya, mengumpulkan pihak atau bangsa lain dalam masyarakat majmuk yang mendorong Pas untuk bersama menubuhkan PN.

“Asabiyyah ialah fanatik dalam mempertahankan suatu kaum tanpa perhitungan antara benar dengan salah, baik dengan buruk, adil dengan zalim. Maka, di mana bumi kita berpijak, di situlah kita tegakkan Islam.

“Dengan itu, masyarakat Malaysia yang didominasi oleh bangsa Melayu beragama Islam berusaha menyatukannya bermula dengan penyatuan melalui tiga parti besar iaitu UMNO dan PPBM bersama Pas dalam gabungan Muafakat Nasional (MN).

“Sekiranya hanya disertai oleh Pas dan UMNO sahaja, gabungan tersebut tidak memadai,” katanya menerusi Minda Presiden Pas bertajuk, “Bersama Muafakat Nasional Mempertahankan Perikatan Nasional” hari ini.

Menurut Abdul Hadi, perjuangan Pas bukan atas dasar nasionalisme yang sempit kerana ia sebuah parti berlandaskan Islam yang menjadi akidah perjuangannya.

Namun, katanya, semangat kebangsaan adalah fitrah manusia yang tidak boleh dinafikan, tetapi tidak boleh sekali-kali menjadi akidah perjuangan.

Secara tegasnya, kata beliau, Islam ialah penyelamat bangsa dan manusia seluruhnya serta wajib berlaku adil kepada semua manusia.

“Oleh itu, suatu bangsa tanpa Islam tidak selamat kerana mereka tidak akan berlaku adil kepada semua termasuk terhadap bangsa, hatta keluarga sendiri. Justeru, setiap bangsa hendaklah diselamatkan bersama Islam, bukan bangsanya sahaja.

“Bangsa Melayu yang menegakkan Islam akan terselamat bangsanya dan semua bangsa juga pasti akan selamat. Jika sekadar menyelamatkan bangsa Melayu sahaja tanpa acuan Islam, Melayu tidak akan selamat, malah bangsa lain dalam masyarakat majmuk juga tidak akan selamat.

“Hanya bangsa yang berpegang dengan Islam sahaja layak memimpin manusia masyarakat majmuk bersama Islam yang adil kepada semua. Allah memberikan suatu amaran kepada bangsa Arab yang merupakan bangsa paling awal menerima Islam dan memimpin negara Islam pada permulaannya,” katanya.

Oleh itu, ujar Ahli Parlimen Marang itu, Pas tidak boleh diheret sekali-kali dalam lingkungan perkauman sempit dan wajib memecahkan tembok yang cuba mempertahankan elemen perkauman.

“Jadi, PN merupakan pemecahnya. Dalam sifir politik bagi melakukan satu perubahan, perkara itu tidak akan dapat dicapai jika hanya melalui platform Muafakat Nasional (MN) sahaja yang melibatkan Pas dan UMNO semata-mata.

“Sehinggakan, dipersetujui bersama supaya satu perubahan atau reformasi politik dilakukan akibat daripada keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang meletakkan dominasi bukan Islam dan muslim yang tidak Islamik.

“Bahkan, turut dipersetujui bersama untuk mengumpulkan seluruh ahli Parlimen muslim secara keseluruhannya yang masih majoriti jumlahnya. Setelah itu disertai oleh kalangan bukan Islam yang tidak ekstrem,” katanya.

Beliau berkata, hasilnya dimulakan dengan diadakan Himpunan Penyatuan Ummah melibatkan UMNO dan Pas yang dianjurkan secara bersama oleh dua parti pembangkang terbesar itu.

Kemudian, diikuti pula oleh Kongres Maruah Melayu yang dianjurkan tokoh ilmuwan yang mana Pas waktu itu juga menyertainya dan mengajak UMNO bersama walaupun pada awalnya parti pimpinan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak bersetuju.

“Hasil daripada dua himpunan tersebut, berjaya mengumpulkan sejumlah Ahli Parlimen yang cukup bagi membuat perubahan dengan menyelesaikan beberapa masalah dan krisis politik yang belum selesai.

“Tonggak perubahan ialah kepimpinan yang didominasi oleh muslim dan bukan Islam yang tidak ekstrem.

“Maka, untuk menjayakan perubahan tersebut mestilah melalui tiga parti Melayu yang besar jumlah Ahli Parlimennya iaitu UMNO, PPBM dan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (Gabungan Parti Sarawak atau GPS),” katanya.

Beliau menjelaskan, jika hanya semata-mata jumlah ahli Parlimen UMNO dan Pas sahaja, sudah pasti tidak mencukupi jumlahnya.

Menurut Abdul Hadi, Pas berpegang kepada keputusan untuk melebarkan MN yang tidak terhad kepada parti itu dan UMNO sahaja, sebaliknya melangsungkan kerjasama yang telah terjalin dalam masyarakat majmuk sejak merdeka dengan pembaharuan melalui penubuhan PN.

Beliau berkata, agenda bagi memperkukuhkan PN dalam kerajaan adalah persetujuan bersama, bahkan bagi meneruskan kelangsungan perubahan juga mewajibkan semua parti bersama gabungan PN yang mengumpulkan parti yang menerima asas penting dalam Perlembagaan Persekutuan dan menolak mana-mana parti bertujuan selain daripada itu.

Pas, katanya, pernah bersama UMNO menubuhkan BN yang sudah tidak berfungsi secara berasingan dan memerlukan pembaharuan terhadapnya yang telah ditolak dalam PRU14.

Oleh itu, PN ialah pembaharuannya dalam bentuk yang lebih besar dan Pas tidak boleh dikongkong dengan hanya bersama UMNO sahaja.

“Kita telah memulakan langkah dengan menubuhkan kerajaan bersama dalam gagasan PN yang baru berada di peringkat permulaaan.

“Perpaduan yang wujud ini jangan sekali-kali dirungkai di tengah perjalanan kerana sebab yang tidak berkaitan dengan peranan melangsungkan tugas ialah pembaikan dan pembetulan.

“Antara sebabnya seperti faktor peribadi atau pembahagian jawatan dalam kabinet kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) adalah faktor sampingan sehingga menyebabkan Pas banyak berlembut dalam isu ini,” katanya.

Menurutnya, Pas berpegang kepada asas yang menjadi pegangannya iaitu prinsip dan konsep politik Islam berbeza dengan nasionalisme sekular yang bercanggah dengan Perlembagaan parti itu. – 


HANYA PELACUR

SEDIA BUKA 

KANG KANG

AMIN

PELACUR ADA 

TIGA LUBANG

KAH KAH KAH

BOLEH 

MAIN ATAS

DUA KATIL

KAH KAH KAH

TONGGENG OK

TERLENTANG OK

KAH KAH KAH

SATU LUBANG

SIMPAN UNTUK

PELANGGAN

BARU

KAH KAH KAH

TERIMA KASEH 

KU LI 

KERANA BERI

PENJELASAN

APA ITU PELACUR

AMIN

ENTOT BOLEH JANGAN LUPA PAKAI KONDOM

 


ENTOT BOLEH

AMIN

ENTOT BERSAMA

DENGAN

 MAT KONDOM

KHALAS
                        Unknown commented on

 "MAK SIAT INI APA?

 MAK SEHAT KE ?"

Aku sarankan jgn lupa pakai kondom... Pastikan harga kondom murah... Sebab aku yakin sangat la... Yang pegawai igama pi serbu tu tak sampai 1 peratus pong.... Tak boleh nok halang ore nak berancuk bagai... Semulajadi manusiawi.... Kalu nabi adam pong tak buleh nak dongar cakap tuhan.. Apa laei budok budok mudo... Cer fikirkan....

UMNO SERANG SABRI 114

 Ramai anggap PM ikut telunjuk Bersatu tak benarkan keluar KWSP – Syed Johan

KUALA LUMPUR – Ramai pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melihat Datuk Seri Ismail Sabri hanya mengikut telunjuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) apabila tidak meluluskan pengeluaran RM10,000  melalui skim i-Citra.

Pengarah Komunikasi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Syed Mohd Johan Rizal Syed Unan Mashri mendakwa, dalam diam Bersatu menggunakan peluang ini untuk menghentam Perdana Menteri dan UMNO. 

“Sebaliknya mereka cuba menaikkan imej Muhyiddin Yassin kononnya berani mengarahkan KWSP untuk membuat beberapa pengeluaran simpanan rakyat sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 26 Disember lalu, Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak berhasrat meluluskan pengeluaran wang daripada KWSP berjumlah RM10,000 meskipun ramai mangsa terjejas dengan banjir ketika ini.

Perdana Menteri berkata, ia berikutan kerajaan sudah memperuntukkan dana dan mengumumkan bantuan yang mencukupi untuk membantu mangsa banjir di seluruh negara, selain sedia menambah peruntukan berkenaan.

Katanya, kerajaan bimbang dengan jumlah baki simpanan dalam akaun pencarum KWSP susulan dua kali pengeluaran menerusi i-Sinar dan i-Citra, dengan ada antaranya berisiko menjadi miskin tegar selepas pencen.

Dalam pada itu, Syed Mohd Johan Rizal tidak melihat dengan menaikkan jumlah pengeluaran i-Citra sebanyak RM10,000 hanya memberikan kesan kecil jika dibandingkan dengan pengeluaran i-Sinar yang mencecah maksima RM60,000.

“Malahan, dana yang dikeluarkan ini boleh digantikan semula melalui pelbagai kaedah seperti yang pernah dicadangkan oleh bNajib.

“Mengambil contoh seorang pekerja bergaji RM2,000 sebulan, jumlah caruman bulanan KWSP beliau adalah RM460 sebulan (11% pekerja + 12% majikan) dan bernilai RM5,520 (RM460 x 12) untuk setahun.

“Malah, tambahan pengeluaran RM5,000 hanya bernilai RM12,931 dalam tempoh 25 tahun dengan kadar dividen terkumpul lima peratus setahun,” katanya.

Menurutnya, tuntutan pengeluaran simpanan KWSP telah lama dibuat malahan sebelum Ismail Sabri menjadi Perdana Menteri cuma musibah banjir sejak akhir tahun lalu menjadikan tuntutan ini lebih relevan.

“Cadangan ini telah pun dibawa ke pengetahuan Jemaah Menteri oleh Datuk Seri Ismail Sabri namun ianya telah ditolak oleh Menteri Kewangan bersama beberapa menteri dari Bersatu termasuklah beberapa menteri UMNO yang mesra Bersatu.

“Secara tidak langsung, Bersatu dilihat berjaya mensabotaj kedudukan Datuk Seri Ismail Sabri sebagai PM dan Naib Presiden UMNO,” katanya.

Katanya lagi, kerajaan sepatutnya mempercayai rakyatnya sendiri untuk membelanjakan simpanan mereka dengan meluluskan tuntutan ini dengan segera.

“(Jika tidak) Bersatu akan terus dilihat boleh melaksanakan dasar ini dan Perdana Menteri daripada UMNO pula akan dianggap tidak berkebolehan untuk melaksanakannya walaupun sebenarnya boleh melaksanakannya.

“Gesaan berteraskan denyut nadi hidup rakyat ini adalah komitmen jelas Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia untuk warga Malaysia yang masih terjejas hidupnya untuk kembali membina kehidupan mereka.

“Ia sejajar dengan keputusan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO pada 27 Ogos 2021 yang lalu. Ianya bukan sama sekali bermotif politik populis, jauh sekali bersifat menghasut seperti selaran Menteri Kewangan,” katanya lagi. –
KEMPEN TIBAI

SABRI 114

SEMAKIN LUAS

AMIN

GERAKAN NYAH

SABRI 114

SEDANG DISUSUN

AMIN

TIM BANDUAN

MAHU TERAJANG

SABRI 114

AMIN

MAHU ADA

PRK JOHOR

MAHU KACAU

SABRI 114

AMIN

ADAKAN PRU15

SEKARANG

AMIN

KENAPA SEKARANG

JENG JENG JENG

BUAT PRU 15

SEBELUM NAJIB

MASUK PENJARA

AMIN

SEBELUM ZAHID

JATUH HUKUM

AMIN

MUSUH UTAMA

SABRI 114 IAH

NAJIB & ZAHID

AMIN

KES KWSP INI

SENGAJA BIKIN

KACAU AGAR

RAKYAT BENCI

PADA KERAJAAN

AMIN


ANAK MADEY SALAH


Zaman Anwar sudah 

berlalu, kata Mukhriz

Anwar Ibrahim sudah melepasi zamannya, kata Presiden Pejuang Mukhriz Mahathir, membayangkan petanda parti yang baru enam bulan ditubuhkan bersama bapanya Dr Mahathir Mohamad tidak berhasrat untuk bekerjasama dengan presiden PKR itu.

“Saya fikir zaman beliau sudah berlalu. Itulah apa yang saya rasa, dan ramai lagi orang cakap tentangnya, bahkan dalam kalangan Pakatan Harapan (PH) sendiri,” kata Mukhriz merujuk gabungan yang dipimpin Anwar dalam temu bual bersama stesen radio BFM hari ini.

Mukhriz yang merupakan bekas menteri besar Kedah yang partinya didaftarkan Julai tahun lalu turut mengumumkan rancangannya untuk meletakkan calon di 120 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Selain itu, beliau turut menjangkakan akan berlaku pertembungan antara partinya dan PH di kerusi yang akan ditandingi kedua-dua parti.

Katanya, kebanyakan kerusi tersebut adalah kawasan “Melayu luar bandar dan separa bandar yang bakal menyaksikan pertembungan antara partinya dan PH.

Beliau berkata keputusan untuk meletakkan ramai calon adalah bagi menunjukkan Pejuang serius untuk memimpin kerajaan.

Katanya, pemimpin Pejuang sedar bahawa 52 kerusi yang ditandingi bekas partinya iaitu Bersatu ketika PRU sebelum ini tidak cukup untuk menumbangkan Umno, parti saingan utama mereka.

Mukhriz mengatakan Pejuang ditubuhkan untuk mencabar Umno, oleh kerana itu, katanya, Pejuang menumpukan kepada agenda Melayu.

Katanya, Pejuang juga tidak menandatangani memorandum persefahaman yang ditandatangani PH bersama Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob September lalu walaupun dijemput.

Katanya, Pejuang mahu kekal “bebas”.

“Kami rasa jika ada sebarang bentuk ganjaran daripada kerajaan, ia akan melemahkan keupayaan kami untuk kritikal terhadap kerajaan ketika mereka perlu dikritik,” katanya.

Pejuang ditubuhkan oleh Mahathir dan beberapa orang ahli Parlimen lain selepas mereka dipecat dari Bersatu pada Mei 2020, beberapa bulan selepas kerajaan PH tumbang di mana ia tercetus berikutan keputusan Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin yang mahu keluar daripada gabungan PH.

Menjadi perdana menteri

Mukhriz tidak bersetuju dakwaan mengatakan masalah yang dihadapi negara ketika ini berpunca daripada polisi-polisi yang diperkenalkan bapanya semasa pentadbiran bapanya selama lebih dua dekad.

“Saya tidak akan kata ia adalah kesalahan. Cara saya melihatnya, beliau ada visi bagaimana sesuatu itu harus dilaksanakan. Ketika tidak ada orang yang membantah dan berikan idea-idea lain yang lebih daripada ideanya, beliau teruskan untuk laksanakan ideanya.”

Beliau berkata menjadi anak lelaki Mahathir terdapat kelebihannya, namun kebanyakan perkara yang dilakukan beliau adalah bergantung dengan kemampuannya sendiri.

“Sudah tentu ada peluang terbuka untuk saya, namun setelahnya perlu lakukan dengan sendiri. Orang mempunyai harapan tinggi terhadap saya kerana nama beliau itu,” katanya sambil menolak dakwaan yang mengatakan beliau akan menjadi “Mahathir 2.0”.

“Sudah tentu kami dipandu dengan idea-idea beliau dan caranya berfikir, yang saya rasa tidak ada salahnya.”


Dalam pada itu, Mukhriz turut menafikan dakwaan yang mengatakan beliau mahu menjadi perdana menteri, mengatakan tidak pernah mempunyai cita-cita sedemikian.

Namun beliau tidak akan menolak jika ada peluang untuk beliau menduduki jawatan tersebut.

“Saya mesti sedia dengan sebarang kemungkinan. Saya tak akan menolaknya, namun semua perkara perlu diambil kira.”

Mukhriz mengatakan “bukan mudah” untuk menjadi perdana menteri.

“Semua perkara perlu sesuai dengan keadaan.

“Saya tak fikir perdana menteri sekarang pernah menjangka akan menjadi perdana menteri.”

ANAK MADEY

INI SILAP

AMIN

PANDANGAN INI

AMAT SALAH 

AMIN

ANWAR IBRAHIM

ADALAH 

CALON TETAP

PM MALAYSIA

AMIN

ANWAR KINI

SOLO TANPA

SAINGAN

SATELAH KU LI

BERUNDUR DARI

GUA MUSANG

KAH KAH KAH

SABRI 114 AKAN SELAMAT

 
SABRI 114
HANYA AKAN

SELAMAT JADI

PERDANA MENTERI

BILA NAJIB

BILA ROSMAH

MASUK PENJARA

AMIN

SELAGI  PENCURI

ANAK BERNAK

INI BEBAS

SABRI 114

AKAN TERUS

DIGANGGU GUGAT

KHALAS

DISERANG OMICRON

 
RAKYAT
DISERANG

OMICRON

BOLEH DIUBATI

AMIN

TAPI POLITIKUS

YANG SAH

OMORON 
AMAT BAHAYA

PADA NEGARA

KHALAS

BANJIR DI MELAKA

 

BANJIR 

DI MELAKA

AMIN

TAKDA DALIL RASUAH

 


TAKDA DALIL

RASUAH

AMIN

ToraTora commented on

 "SPRM - SURUHANJAYA

 PUSAT RASUAH MALAYSIA

jang...si gomeh ni kapir harbi...abu zahar , borhan, azam baki ni melayu isle isi sorga....kenapa melayu isle ni tak amik port pasal rasuah ....mkin dalil hukum rasuah takda dalam Quran...cuba tanya lebai ayam katek, ustaz mat deerih atau duta khas salam pantai timur

CINTA TERLARANG

 
CINTA

TERLARANG

AMIN

Unknown commented on

 "HALAL HARAM 

IALAH KONSTRUK SOSIAL"

Entot mengentot sudah berlaku sejak zaman manusia (dan haiwan). Tak ada yang haram atau tak haram. Bila jantan dan betina dah berahi, kalau tak terus entot pun akhirnya akan entot juga pada waktu dan tempat berlainan. 


Cuma yang berleluasa sekarang ialah jantan entot jantan, betina entot betina, jantan / betina entot mengentot dengan haiwan. Kalau nak haram, biarlah haram kategori yang last sekali. Yang lain sebarang kelarangan tidak akan berkesan. Tuhan dah tentukan manusia perlu entot untuk membiak. Buat apa ada orang nak kacau?KAPIR PERGI KE BULAN ISLAM MASIH CUKUR BULU BETIS

 KAPIR LAKNAT

NAIK KE BULAN

AMIN

ORANG ISLAM

MASIH NAK TAHU

HUKUM CUKUR

 BULU BETIS

KAH KAH KAH

HOK NI MU GI TANYO NURUL

 HOK NI

MU GI TANYO

NURUL

AMIN

Unknown commented on 

"JANGAN 

KETEPIKAN ANWAR"

Kenapa 30 juta rakyat Malaysia mesti dijadi tebusan cita-cita Anwar Ibrahim nak jadi perdana menteri Malaysia. Dah 23 tahun, rakyat Malaysia ditipu Anwar. Bayi yang dilahir pada 1998 sudah pun dewasa, dah kahwin dan mula nak berkeluarga .... tapi masih miskin kerana muslihat Anwar dan Pakatan Harapan yang kian lama perdaya rakyat. Sudah CUKUP! Bersaralah Anwar! Kalau berhati perutm jangan kacau rakyat lagi. Jangan kacau Malaysia lagi.

MAK SIAT INI APA? MAK SEHAT KE ?

 MAK SIAT NI APA

AMIN

MAK SEHAT KE?

ATAU 

KESAH 1001 MALAM

KHALAS

Unknown commented on 

"HENTIKAN 

KERJA BODOH INI"

Tt, ko sarankan supaya kakitangan kerajaan gunakan tenaga bantu mangsa banjir drp menganggu budak muda tengah sedap berancuk.Tapi budak2 muda tu tak ke lebih baik jugak guna tenaga sama2 bantu mangsa banjir drp buat maksiat berancuk ketika rumah orang kampung dinaiki air?