Sabtu, 27 April 2024

GURINDAM SLOKA


JIKA PN BIJAK

JIKA PN BIJAK BISTARI
PASANG SKRIN BESAR 
MAINKAN KLIP INI
SEPANJANG HARI
JANTAN BETINA
AKAN GUMBIRA
MAT MASLAN
PUNYA ANGKARA
 BERKEMPEN
MENGHIBUR DERITA 
KHALAS

WATAK BARU MUNCUL BERKEMPEN


WATAK BARU

MUNCUL BERKEMPEN

AMIN 

DEMO DAH SAMPAI KE WASHINGTON DC


DEMO PELAJAR

DAH SAMPAI KE

WASHINGTON DC

AMIN 

ZAHID PEMIMPIN HIPOKRIT ?


Akmal nasihat pengundi DUN KKB jangan pilih calon ‘pemimpin hipokrit


KUALA LUMPUR- Pengundi bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu (KKB) dinasihatkan tidak memilih calon ‘pemimpin hipokrit’.

Ketua Pergerakan pemuda UMNO Dr. Akmal Saleh berkata, keputusan pilihan raya tersebut akan memberikan mesej yang jelas kepada pemimpin politik.

“Semoga berjaya kepada semua calon-calon PRK Kuala Kubu Baharu. Keputusan PRK KKB ini tidak akan mampu untuk mengubah kedudukan kerajaan negeri mahupun Pusat.

“Tetapi ia akan memberikan satu mesej yang jelas dari rakyat kepada semua pemimpin. Kepada pengundi KKB anda mewakili suara rakyat Malaysia ketika ini.

“Kalau nak memilih pemimpin, jangan pilih pemimpin yang hipokrit. Moga Allah permudahkan segala urusan PRK ini,” katanya dalam media sosial.

PH mempertaruhkan Setiausaha Akhbar kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Pang Sock Tao mewakili Kerajaan Perpaduan, dicabar pemangku Ketua Bahagian BERSATU Hulu Selangor, Khairul Azhari Saut mewakili PN.

Sementara PRM diwakili Hafizah Zainuddin dan Nyau Ke Xin bertanding atas tiket Bebas.

PRK DUN KKB diadakan susulan kematian penyandangnya, Lee Kee Hiong, 58, akibat kanser pada 21 Mac lalu.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor, mendiang menewaskan Kien Hong dengan majoriti 4,119 undi.

Turut bertanding calon MUDA, Dr Siva Prakash mendapat 1,186 undi dan Chng Boon Lai dari Parti Rakyat Malaysia (PRM) memperoleh 527 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tempoh berkempen selama 14 hari bermula selepas pengisytiharan calon yang bertanding esok hingga 11.59 malam, 10 Mei.

Daftar Pemilih Pilihan Raya (DPPR) bagi PRK Kuala Kubu Bharu adalah sebanyak 40,226 orang terdiri daripada 39,362 pengundi biasa, 625 anggota polis, 238 anggota tentera dan pasangan serta seorang pengundi tidak hadir luar negara.

SPR menetapkan hari pengundian bagi PRK berkenaan adalah pada 11 Mei, manakala pengundian awal pada 7 Mei.

WOIT

SAPA PEMIMPIN

HIPOKRIT ITU

JENG JENG JENG

ADAKAH ZAHID

YANG TELAH BELOT

BIARKAN NAJIB

NAZAK DI KAJANG

KAH KAH KAH

KHALAS

JANGAN ANGKUH - DUIT BELUM SAMPAI


Letak calon pengalaman, Muhyiddin yakin PN menang di KKB

KUALA KUBU BHARU – Perikatan Nasional (PN) berkeyakinan penuh strategi meletakkan calon anak tempatan akan dapat merampas semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu.

Pengerusinya,  Muhyiddin Yassin berkata, langkah meletakkan Khairul Azhari Saut sebagai calon adalah kerana beliau merupakan pemimpin setempat yang berpengalaman luas serta dekat dengan masyarakat.

“Walaupun Selangor dipimpin Kerajaan Perpaduan,  tetapi kita minta pengundi Kuala Kubu Baharu memberi peluang kepada kita supaya suara yang lebih lantang dibawa ke dalam sidang DUN bagi mengetengahkan pelbagai isu dan masalah yang berkait rakyat.

“Banyak isu cukup membebankan rakyat, di hadapan saya ini petugas media, tetapi (anda) tetap rakyat biasa yang paling ketara menghadapi masalah subsidi, kos sara hidup, kenaikan harga barang, masalah cukai yang bertambah enam kepada lapan peratus serta banyak lagi isu tempatan lain,” katanya kepada media di pusat penamaan calon, hari ini.

Muhyiddin berkata demikian ketika hadir memberi sokongan kepada calon PN, Khairul Azhari 54 yang bertanding kerusi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Bharu.

Muhyiddin turut menjelaskan PN akan menggerakkan kempen yang lebih ekstrem yang diketuai  Mohamed Azmin Ali akan dimulakan di semua peringkat.

“Harapan saya, beri sokongan sebanyak-banyaknya kepada calon PN kerana bagi kami, ini masa amat sesuai selepas rakyat menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 dan Pilihan Raya Negeri ( PRN).


WOIT

CALON MEMANG

HEBAT

AMIN

JANGAN ANGKUH

DUIT BELUM

SAMPAI

AMIN

BILA 

 FULUS MASUK

SEMUA AKAN

BERUBAH

KAH KAH KAH

KHALAS

BERENANG DALAM AIR AGGUR

 


BERENANG

DALAM 

AIR ANGGUR

AMIN 


yopkome commented on 

"DALAM SYURGA 

ADA AIR ARAK"

Dalam surga best bro..boleh berenang tenang sambil menyelam sambil teguk air tu bro..

Time tu klau lu lemas pun ada bidadari datang selamatkan Lu dan buat CPR bro..

AYAHANDA CONTOH


AYAHANDA CONTOH

TURUN BERDEMO
BERSAMA ANAK
MENYOKONG PERJUANGAN
RAKYAT PALESTIN

JIKA ANAK DI TANGKAP
AYAH INI BERGUMBIRA BANGGA
KERANA ANAKANDA TELAH
MELAKUKAN PERKARA YANG BAIK
AMIN

JALAN RAYA MENGUBAH POLITIK


JALAN RAYA

MENGUBAH POLITIK

AMIN

MEREKA BANGUN MELAWAN


YANG BANGUN

MELAWAN

KHALAS


 

LAKUKAN APA YANG TERDAYA KITA BUATLAKUKAN APA

YANG TERDAYA

KITA BUAT

AMIN

JANGAN TAK 

BUAT APA APA

KHALAS

Unknown commented on
 "RAFAH AKAN DISERANG"

pundek la lu..lu tanya apa dunia nak buat? lu sendiri pun hanya mampo kepong kedutaan amerika ketika cuti krismas bersama2 madey anak kutty,tian chua parti kerusi, peguam calon madey ISMA aman palestin 

dan lu NGI perakam langkah sheraton..sembang je la..nak baca fatihah pun lu tersasul2..lebihbaik hadiah kan beer dan ketum berbandig al fatihah..sakai anti batu hitam


 

SEMANGAT 68 KEMBALI KE PARIS


SEMANGAT 68

KEMBALI KE PARIS

KHALAS 

GARIS POLITIK KIT SIANGDAP pilih orang Nga di Kuala Kubu Baharu selepas berputus asa dengan pengundi Melayu?

Pemilihan pembantu Naib Pengerusi DAP Nga Kor Ming sebagai calon Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Kecil Kuala Kubu Baharu akan datang dibuat selepas kepimpinan parti menolak rancangan awal meletakkan calon Melayu, sumber kanan DAP Selangor memberitahu MalaysiaNow.

Pang Sock Tao diumumkan sebagai calon, selepas beberapa nama disenarai pendek oleh DAP, dalam apa yang dilihat mengukuhkan lagi pengaruh Nga dalam parti itu.

Sumber itu memberitahu MalaysiaNow, kepimpinan parti itu menolak nama Syed Hidayat Syed Hassan, seorang ahli majlis lantikan DAP dalam Majlis Perbandaran Hulu Selangor.

Ketika dihubungi, Syed Hidayat berkata beliau tidak mengetahui namanya telah disenarai pendek.

Beliau mengalu-alukan pencalonan Pang, menyifatkan keputusan itu dapat memastikan sokongan padu pengundi Cina ketika pengundi Melayu berpecah.

"Disebabkan perpecahan itu, meletakkan calon Cina lebih baik dari Melayu," kata Syed Hidayat.

Sementara itu, MalaysiaNow juga dimaklumkan, beberapa pemimpin PH di Selangor mengharapkan DAP akan meletakkan calon Melayu.

"Kawan-kawan kami di PH mahukan seorang calon Melayu, supaya jika kami menang, sekurang-kurangnya bilangan Adun Melayu dalam parti pemerintah boleh ditambah," kata sumber DAP itu yang enggan disiarkan namanya.

Pilihan raya negeri tahun lalu menyaksikan wakil rakyat bukan Melayu membentuk majoriti dalam blok pemerintah Selangor, situasi yang pertama kali berlaku dalam tempoh yang lama, merumitkan usaha PH-BN untuk melawan persepsi bahawa kerajaan gabungan mereka tidak membawa suara Melayu.

Kali terakhir bukan Melayu mendominasi DUN Selangor ialah pada pilihan raya 1969, apabila Umno yang memimpin Parti Perikatan ketika itu kalah di tangan DAP dan Gerakan, dua parti dikuasai Cina, yang bersama-sama calon bebas memperoleh bilangan kerusi sama 14-14.

Tanpa mengambil kira kerusi Kuala Kubu Baharu, hanya 16 daripada 33 ADUN PH-BN di Selangor kini berbangsa Melayu. Manakala 22 Adun Perikatan Nasional (PN) membentuk blok pembangkang Melayu terbesar dalam sejarah Selangor.

Pang bakal menentang Khairul Azhari Saut dari Bersatu, membuka jalan kepada suatu pertandingan di mana latar belakang kaum calon memainkan peranan.

Kuala Kubu Baharu, yang merupakan sebahagian daripada kawasan Parlimen Hulu Selangor di mana Melayu merupakan majoriti, terdiri daripada 46% pengundi Melayu, 30% Cina dan 18% India.

Sumber DAP itu berkata, walaupun calon Melayu pada mulanya "dipertimbangkan dengan serius", kepimpinan parti merasakan sentimen anti-kerajaan di kalangan orang Melayu kini berada di kemuncaknya di sebalik pelbagai isu seperti kenaikan harga barang dan kenaikan harga petrol yang akan dilaksanakan kerajaan.

"Walaupun orang Melayu membentuk majoriti, adalah dirasakan sia-sia sahaja meminta mereka mengundi calon DAP."

Pemilihan calon yang dikaitkan dengan Nga juga satu keputusan "sengaja", kata sumber DAP itu lagi.

"Nga dilihat sebagai wajah yang 'sangat Cina' dalam DAP, maka menjadi harapan mereka pengundi Cina memberi sokongan padu kepada calonnya, lebih-lebih lagi apabila dirasakan tiada peluang untuk meraih undi Melayu di kawasan itu."

Nga, yang juga pengerusi DAP Perak, terpalit dengan pelbagai kontroversi berhubung kenyataannya yang mengundang kemarahan kumpulan Melayu.

Ini termasuk kenyataanya menyerang tindakan memboikot syarikat makanan segera tertentu, iaitu sebahagian daripada kempen umat Islam sedunia yang menyasarkan barangan AS untuk menghukum bantuan ketenteraan AS kepada Israel dalam kempen ketenteraan di Gaza.

Nga turut mencetuskan beberapa kontroversi lain sebelum ini.

Pada 2016, beliau mencetuskan kemarahan Umno kerana cuba menggambarkan amalan duit Raya sebagai satu bentuk rasuah.

Pada 2019, Nga disiasat atas catatan di akaun Facebook dikaitkan dengannya, yang menggesa kaum Cina menyatakan rasa tidak puas hati mereka kepada Sultan Selangor kerana arahannya supaya papan tanda jalan di negeri itu tidak lagi menggunakan tulisan Cina.

Pada tahun yang sama, semasa kempen pilihan raya kecil di Tanjung Piai, beliau melabelkan PAS sebagai parti pelampau, sambil menyindir pemimpinnya yang berjanggut panjang dan berpakaian jubah.

Dalam kempen pilihan raya umum 2022 pula, beliau melabel PAS sebagai parti "Taliban" dan berkata Malaysia akan menjadi seperti Afghanistan sekiranya PN berkuasa.

Baru-baru ini, Nga sekali lagi dikritik selepas menggunakan konsep "feng shui" yang diamalkan Cina bagi menjelaskan pengumuman mengejut projek kerajaan bernilai RM5 juta di Kuala Kubu Baharu

WOIT

APAKAH MELAYU

MASIH MELIHAT

DAP SEBAGAI

MUSUH SEJATI ?

AMIN

DALAM DAP ADA

YB & ADUN MELAYU

AMIN

BUKAN DAP YG

WAJIB DIBENCI

DAN DI LAWAN

AMIN

TAPI GARIS POLITIK

KIT SIANG

GARIS GUAN ENG

GARIS NGA & NGEH

DAN YG SEWAKTU

DENGAN NYA

AMIN 

DAP INI SEDANG

LARI DARI ZAMAN

CHINA JENIS

KIT SIANG

KHALAS

LAGI BUKTI MALAPETAKA IKLIM


Telur ayam mengecil, kematian ternakan akibat cuaca panas

MANILA – Panas melampau yang melanda Filipina, dijangka melebihi paras berbahaya pada Mei ini, bukan sahaja mengorbankan manusia, tetapi juga haiwan.

Berdasarkan kajian “Kesan Tekanan Haba terhadap Fisiologi Haiwan, Metabolisme, dan Kualiti Daging: Satu Tinjauan” dalam Science Direct, “tekanan haba adalah salah satu peristiwa yang paling menekan dalam kehidupan ternakan dengan mengakibatkan bahaya untuk kesihatan haiwan, produktiviti dan kualiti produk”.

Kajian yang ditulis oleh Paula Gonzales-Rivas, Surinder Chauhan, Minh Ha, Narelle Fegan, Fran Dunshea, dan Robyn Warner mendedahkan ruminan, babi dan ayam itik mudah terdedah kepada tekanan haba kerana kadar metabolisme dan pertumbuhan yang cepat.

Malah tahap pengeluaran yang tinggi dan ciri khusus spesies seperti penapaian rumen (bahagian pertama usus), kemerosotan peluh dan penebat kulit adalah faktor yang perlu juga dipertimbangkan.

Minggu lalu, Presiden Persatuan Lembaga Telur Filipina, Francis Uyehara memberitahu, “pengeluar ladang sudah pun mengalami masalah kerana panas melampau”, yang menjejaskan pengeluaran telur akibat kurang pengambilan makanan.

Akibatnya, telur semakin mengecil.

Menurut kajian “Impak Tekanan Haba terhadap Pengeluaran Ayam” yang diterbitkan oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan Amerika Syarikat, tempoh tekanan haba 12 hari menyebabkan pengurangan pengambilan makanan harian sebanyak 28.58g setiap burung, menghasilkan 28.8 peratus pengurangan pengeluaran telur.

Para penyelidik merujuk kepada kajian terdahulu berkata, penurunan 31 peratus dalam penukaran makanan menyebabkan penurunan 36.4 dan 3.41 peratus dalam pengeluaran dan berat telur.

Malah ketebalan kulit telur dipengaruhi oleh haba yang melampau.

Bagi daging, kajian “Kesan Tekanan Haba terhadap Fisiologi Haiwan, Metabolisme, dan Kualiti Daging: Satu Tinjauan” menyatakan tekanan haba akut sejurus sebelum penyembelihan boleh mengakibatkan daging pucat, lembut dan mengalami radang akibat pengambilan air yang rendah.

Tekanan haba kronik pula boleh mengakibatkan daging gelap, padat dan kering. Tekanan haba juga membawa kepada tekanan oksidatif, pengoksidaan lipid dan protein, serta mengurangkan jangka hayat dan keselamatan makanan kerana pertumbuhan bakteria.

Berdasarkan Pelan Tindakan Nasional El Nino 2023 kerajaan, fenomena itu boleh menyebabkan pelbagai akibat ke atas pertanian seperti penurunan dalam pengeluaran makanan, kenaikan harga makanan dan penurunan dalam pendapatan ladang. – Agensi


WOIT

INI BUKTI 

MALAPETAKA 

IKLIM

AMIN

PANAS DI MANILA

AKAN SAMPAI

JUA KE KLUMPO

AMIN

MALAPETAKA 

SEDANG MELANDA

BUMI MANUSIA

KHALAS

1960 VIETNAM 2024 PALESTIN1960 VIETNAM

2024 PALESTIN

KHALAS 


Unknown commented on 
"SISWA AMERIKA 
BANGUN SOKONG PALESTIN"

siswa amerika bangkit lawan israel, penguasa canselor2 UM bawa masuk prof pro israel..apa kejadah bani melayu bani keturah ni bro..

TAPAI WINE ISLAM BUDAYATAPAI IALAH

WINE & BEER

ISLAM BUDAYA

KHALAS

Unknown commented on 
"PERANG IALAH INDUSTRI"

betul tu.bila nak boikot amerika, arab saudi, britain, jordan..asyik boikot mcd kfc starbuck je..lebai nak boikot mercedes pun susah..mula2 beer baik utk kesihatan bani melayu bani keturah, bila dah tua nak mampos baru la kata beer menguntungkan english dan mohon ketum dilepas bebas..raja petra minum beer ke ketum?sakai cakap bolak balik..oren jirat china ada lagi ke?

KENALI MUSUH UTAMA


DALAM 

UNITED FRONT

KENALI MUSUH

UTAMA

KHALAS 

Unknown commented on 
"TANGKAPAN ISA - 
KERAJAAN WAJIB MINTA MAAF"

takyah minta maaf la..lu jadi jutawan pun kerana ISA. sekrang, lu sendiri sedang mengolah persetujuan dan front united dgn bapak ISA mahatir mohammad yg lu gelarr eeee madey anak kutty.lu kata madey adalah golong mamak eee yg nak merosakkan tanah melayu..lu dgn madey dah berdamai utk jatuhkan anwar madanon,

takyah nak minta maaf..gua ingat teater bilik sulit.dasar sakai merakam projek langkah sheraton yg digerakkan oleh madey,hj hadi dan dr samsuri teknorat ganu gaza direstui raja petra mckk raja melayu mabok di kota london.

SISWA & PELAJAR


SISWA & PELAJAR

SABTU 27 APRIL 2024
PERANG GAZA MENIMBULKAN
KESEDARAN BARU
MENIMBULKAN POLITIK BARU

KINI  BANYAK KAMPUS
DI AMERIKA
SEDANG BERGOLAK
SISWA DAN PELAJAR
TURUN KE JALAN

DARI KAMPUS ELIT SEPERTI YALE
PARA PELAJAR TURUN BERDEMO
ANTI PERANG GAZA
ANTI ISRAEL

TAHUN 60'AN
ANTI PERANG VIETNAM
TAHUN 2024
ANTI PERANG GAZA

SEMANGAT INI
TELAH MEREBAK KE PARIS
PELAJAR DI PARIS
TELAH KELUAR BERDEMO
INI   KEMBALI PADA
SEMANGAT 68 
BILAMANA PELAJAR DI FRANCE
BERDEMO MENYOKONG
PERJUANGAN RAKYAT
VIETNAM LAWAN AMERIKA

GAZA
37 JUTA TAN
BANGUNAN RUNTUH
AKIBAT KENA BOM
AKAN MENGAMBIL MASA
14 TAHUN UNTUK DIBERSIHKAN

AMERIKA
BERI ANCAMAN SEKATAN
PADA CHINA JIKA CHINA
BERI BANTUAN  SENJATA
PADA RUSIA

ASIA
INDIA BANGLADESH
FILIPINA  DAN SIAM
SEDANG DIBAKAR PANAS
KEMARAU PANJANG
AKAN SAMPAI

IRAN
PAK LEBAI DI IRAN
MULA MENTAL BILA MELIHAT
RAMBUT PEREMPUAN
KOTE MULA NGANG
LIHAT RAMBUT

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
MATAHARI DAH KELUAR
PANAS DAPAT DI RASA

KL & KL SENTRAL BERKABUS
LANGIT KELABU KELAM

TERKUKUR BERLAGU
YANG LAIN SENYAP
MUNGKIN BELUM BANGUN
KAH KAH KAH

HARI INI AKAN PANAS
GUA NAK KE CHOW KIT
MUNGKIN RAMBUTAN
MASIH ADA DI PASAR BUAH

BRO
SENYUM
KITA SENYUM GUMBIRA
MEMBUKA HARI BARU

BRO
JIKA LU SEGAN BERTANYA
INI LU MALU 
NAK BELAJAR

BRO
JANGAN BERI NASEHAT
YANG TIDAK DI MINTA

BRO
KURANG SOPAN 
MELARANG MAT BEBAL BERSUARA
TAPI  SATU JENAYAH
JIKA LU BENARKAN

BRO
DENGAN BELAJAR 
LU BOLEH MENGAJAR
DENGAN MENGAJAR
LU TERUS BELAJAR
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI