Isnin, 10 Jun 2024

MAT LEBONG MELEBONG LAGI !!!


MAT LEBONG

MELEBONG LAGI

KAH KAH KAH

AMIN

MELAYU KENA TIPU


ANWAR IBRAHIM

TIPU MELAYU INI

AMIN

SAMA MACAM

ISMAIL HANIYEH

KENA TIPU

KAH KAH KAH

KHALAS

KESIAN TENGOK CHINA INI - DIA KENA TIPU


KESIAN TENGOK

CHINA INI 

AMIN

DIA KENA TIPU

DIA TAK KENAL

SAPA ANWAR

KHALAS

1.2 JUTA WARGA CHINA MERAH LESAP !!!


DI MANA WARGA

CHINA MERAH LESAP?

SAPA BANTU MEREKA

AMIN

PROJEK DAP UNTUK WARGA CHINA MERAH ?


Exco tolak dakwaan PKPP adalah 'JPN swasta' kendalian DAP
Exco Pulau Pinang Lim Siew Khim menolak dakwaan bahawa Program Kewarganegaraan Pulau Pinang (PKPP) yang dikendalikan oleh kerajaan negeri merupakan agensi swasta di bawah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Penafian itu dibuat susulan dakwaan di media sosial bahawa PKPP adalah operasi yang diketuai DAP untuk mendaftar warga asing sebagai warganegara.

“PKPP bukanlah sebuah JPN swasta. Kami  membantu penduduk yang dilahirkan di Pulau Pinang yang tidak mempunyai taraf kerakyatan Malaysia dalam menyelaraskan pelbagai permohonan berkaitan status kerakyatan di JPN,” kata Lim dalam satu kenyataan semalam.

Dia berkata, PKPP tidak mengeluarkan kad pengenalan tetapi hanya bertindak sebagai perantara antara orang ramai dan kerajaan.

Jelasnya, inisiatif ini diambil berikutan banyak pertanyaan berkaitan kewarganegaraan yang diterima di pusat perkhidmatan, yang memerlukan dokumentasi dan semakan yang teliti.

Lim yang bertindak sebagai penyelia program itu berkata, PKPP ditubuhkan pada 2013 dengan kelulusan kerajaan negeri.

Ahli exco kebajikan masyarakat, hal ehwal agama bukan Islam dan perpaduan itu menegaskan program itu berjalan secara telus dan diketahui umum.

Oleh itu, dia menolak dakwaan bahawa ini adalah unit baharu atau rahsia.

“Kami  membantu penduduk yang dilahirkan di Pulau Pinang yang tidak mempunyai taraf kerakyatan Malaysia dalam meyelaraskan  pelbagai permohonan berkaitan status kerakyatan di JPN.

“Ramai telah menerima manfaat dari program ini termasuk orang Melayu, Cina, dan India,” katanya sambil menambah ramai bapa yang tidak mendaftarkan perkahwinan mereka apabila bernikah dengan ibu warga asing di JPN.

Sejak 2018 hingga kini, seramai 101 individu telah berjaya memperoleh kerakyatan dengan bantuan program tersebut.

Dia berkata empat pegawai pembantu kerakyatan dilantik bagi membantu penduduk Pulau Pinang yang lahir di  Pulau Pinang tetapi menghadapi pelbagai isu berhubung permohonan kewarganegaraan, seperti lewat mendaftar sijil kelahiran, kad pengenalan dan dan permohonan kewarganegaraan, MyPR atau MyKas.

Sekiranya permohonan tidak memenuhi syarat di bawah Perkara 15A Perlembagaan Persekutuan, mereka menyediakan nasihat yang sewajarnya, tambahnya.

APAKAH INI

PROJEK DAP NAK

JADIKAN  I.5 JUTA

WARGA

CHINA MERAH

YANG LESAP

WARGA NEGARA ?

AMIN

SAJE TANPA 

KERANA 1.5 JUTA

INI RAMAI

AMIN

KHALAS

WARGA NEGARA UNTUK PENDATANG HARAM


Taklimat kewarganegaraan: “Ia perbuatan khianat” — Prof Murad

PUTRAJAYA — Mana-mana pihak, samada individu, pertubuhan atau parti politik tidak seharusnya menjalankan program atau aktiviti berkaitan taklimat mengenai proses permohonan kewarganegaraan, kecuali pihak kerajaan persekutuan menerusi Jabatan Pendaftaran Negara, tegas Professor Dato’ Dr. Ahmad Murad Merican.

Dalam entri beliau di facebook, kenyataan tersebut merujuk kepada program Taklimat dan penerangan kewarganegaraan anjuran Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Stulang dari parti DAP.

“Ini perbuatan khianat. Tidak boleh dilakukan oleh mana-mana pihak – individu, pertubuhan, parti politik, dll – kecuali kerajaan Persekutuan melalui Jabatan Pendaftaran Negara. Ujarnya.

Menurut Ahmad Murad, perkara yang tidak melanggar undang-undang tidak semestinya betul dan wajar dilakukan.

“Tidak melanggar undang-undang negara, tidak semestinya betul dan wajar dilakukan.

Ahmad Murad yang juga Profesor sejarah sosial dan intelektual menambah, isu ini menjadi tanggungjawab semua warganegara dan jabatan yang bertanggungjawab untuk menegur kerajaan yang memerintah supaya tidak alpa dengan perkara-perkara berkaitan keselamatan negara.

“Mintalah mereka yang masih rasa tanggungjawab terhadap keselamatan negara, berilah nasihat kepada parti DAP, katanya.

Semalam, Pemimpin DAP Johor mempertahankan program taklimat kewarganegaraan yang dianjurkan Adun DAP, Stulang Andrew Chen dan menegaskan program seumpama itu tidak menjadi kesalahan di sisi undang-undang negara.

Naib Pengerusi DAP Johor Sheikh Umar Ali berkata apa yang mereka lakukan adalah untuk memberi penerangan dan panduan kepada rakyat yang berhadapan isu kewarganegaraan.

Sebelum itu, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) ketika mengulas isu tersebut berkata bahawa mereka tidak terlibat sama sekali dalam penganjuran satu program taklimat dan penerangan kewarganegaraan seperti yang tular di media sosial sebelum ini.

JPN dalam kenyataan hari ini menegaskan program itu bukan anjuran bersama jabatan itu, malah tiada jemputan penyertaan ke program terbabit diterima JPN.

Jabatan itu turut menjelaskan sebarang permohonan berkaitan kewarganegaraan hanya boleh dibuat di kaunter Pejabat JPN dengan kehadiran pemohon itu sendiri.– malayadaily.com


CAKAP SAJE

TAK GUNA

AMIN

KOMPLIN SAJA

TAK GUNA

AMIN

TURUN KE JALAN

RAYA SEBELUM

PILIHANRAYA

AMIN

SABSIDI DIHAPUS DASAR IMF


SABSIDI 

DIHAPUS

DASAR IMF DAN

BANK DUNIA

AMIN

Unknown commented on
 "ANWAR JANJI TIDAK BOHONG"

Nak dapat pinjaman dari IMF kenalah ikut cakap dia...hapuskan subsidi. Bahalol-bahalol yang keluar anak tekak sokong penjubur pun kena kencing juga. Padan muka...melayu bangang.

NASI CAMPUR BERAPA HARGA SEKARANG ?NASI CAMPUR

BERAPA HARGA

SEKARANG BANDING

DENGAN TAHUN 1974

KAH KAH KAH

AMIN

KES SIMBAH ASID


APA JADI

DENGAN KES

SIMBAH ASID

 FAISAL HALIM

APAKAH KES INI

AKAN JADI 

KES PELIK 

DILUAR TABII

AMIN

LAWAN PROJEK AJEN AMERIKA


LAWAN PROJEK

AJEN AMERIKA

KHALASANWAR PILIHARA KAKI RASUAH


ANWAR PILIHARA

KAKI RASUAH

AMIN

ZAHID APA CERITA ?


Tiada kenaikan pangkat ketua jabatan tutup mata terhadap rasuah, kata PM


KETUA jabatan atau unit kerajaan yang gagal melaporkan kes rasuah di jabatan mereka tidak akan dinaikkan pangkat, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata adalah mustahil ketua jabatan atau ketua unit tidak mengetahui sebarang kes salah laku dalam pentadbiran masing-masing.

“Saya akan mencadangkan kepada Ketua Setiausaha Negara semasa mesyuarat dalam tempoh satu atau dua hari akan datang keputusan berkaitan pelarasan gaji penjawat awam.

“Kami akan mewujudkan satu peraturan yang menghalang ketua jabatan atau unit kerajaan daripada dinaikkan pangkat jika mereka gagal melaporkan atau menangani rasuah dalam sistem mereka,” katanya.

Bercakap semasa perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Putrajaya, Anwar berkata walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak berkuasa lain menjalankan tugas dengan baik, ketua jabatan dan unit kerajaan juga perlu memainkan peranan mereka.

Beliau juga melahirkan kebimbangan mengenai kekurangan maklumat walaupun terdapat penyelewengan yang berleluasa dan menggesa ketua jabatan menunjukkan kepimpinan dengan segera melaporkan sebarang penyelewengan.

“Kita tidak boleh bergantung kepada menteri atau timbalan menteri semata-mata untuk menyelia setiap aspek. Ketua jabatan mesti meningkat. Jika tanggungjawab terbukti memberangsangkan kerana amalan buruk yang berakar umbi, berundur adalah pilihan yang berdaya maju.

“Kalau jelas jabatan-jabatan tertentu buat salah, kenapa ketua tidak laporkan? Kenapa ketua jabatan tidak sedar? Mereka tidak boleh tidak sedar tentang amalan sebegitu yang telah berlaku selama bertahun-tahun,” Anwar tambah.

Beliau berkata, walaupun terdapat beberapa penambahbaikan dalam laporan Ketua Audit Negara berbanding tahun-tahun sebelumnya, lebih banyak perlu dilakukan untuk memperbaiki keadaan negara dan menjadikannya negara yang bersih dan mempunyai sedikit kes rasuah. – 10 Jun, 2024.

WOIT

APA JADI 

 DENGAN  SAIPOL

OPPS... DGN ZAHID ?

KAH KAH KAH

DIA NAIK PANGKAT

ATAU  TIDAK

KHALAS

CALON PRESIDEN IRAN


Enam dicalonkan Pilihan Raya Iran


TEHRAN: Iran mengumumkan enam calon dengan kebanyakannya daripada parti konservatif yang layak bertanding dalam pilihan raya presiden pada 28 Jun ini.

Pilihan Raya Presiden itu diadakan bagi menggantikan Presiden Ebrahim Raisi yang terbunuh dalam nahas helikopter, bulan lalu.

Calon itu diumumkan Kementerian Dalam Negeri Iran dipilih daripada 80 calon berdaftar oleh Majlis Penasihat yang menyelia pilihan raya di negara republik Islam berkenaan.

Daripada jumlah yang layak itu, hanya seorang daripada parti reformis layak bertanding, manakala permohonan pencalonan daripada bekas presiden Iran, Mahmud Ahmadinejad tidak diluluskan.

Raisi meninggal dunia apabila helikopter yang dinaikinya untuk pulang dari upacara membuka empangan di sempadan Iran dan Azerbaijan terhempas di Varzaqan, barat laut Iran pada 20 Mei lalu.

Menteri Luar Iran, Hossein Amirabdollahian dan beberapa pegawai kanan wilayah juga berada di atas helikopter berkenaan dan semuanya syahid. 

ISLAM SESAT

BERANI LAWAN

AMERIKA

AMIN

ISLAM TAK SESAT

JADI BARUA

AMERIKA JUAL

HARTA NEGARA

PADA ZIONIS

YAHUDI BLACKROCK

AMIN

DEMO PETANG INI


PETANG INI

DEPAN 

MANDRIN ORIENTAL

AMIN

ANWAR JANJI TIDAK BOHONG


ANWAR MENEPATI

JANJI

AMIN

HARGA MINYAK

DITURUNKAN

..OPPS..DINAIKKAN

KAH KAH KAH

AMIN

LUBANG BUNTUT USOP RAWTER


LUBANG BONTOT

USOP RAWTER

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on "HARGA DISEL - JAWAPAN BIJAK DARI BAKAL PM"
2 hours ago
Ingatkang tayar motor jo ado balensing, ghupo eay minyak pong ado balancing. Lobang bontot Usop Rawter dah buek balancing ko, nonggar ari tu tali kontut Si Usop ni lari sikit ..kahkahkah

MELAYU JADI RED INDIAN


MELAYU JADI

RED INDIAN

KHALAS

Unknown commented on 
"BAHAYA PENDATANG ASING"

Kah kah berjuta-juta Indon berjuta-juta Filipina berjuta-juta Rohingya berjuta-juta India Pakistan Bangladesh seluruh dunia sudah masuk betapa besarnya sekali baru sedar warga asing bahaya, 

woit terlambat sangat woit yang jaga pintu bagi kat Nepal lagi baik mungkin boleh halang orang luar masuk kah kah kah kalau kepala sampai ekor orang kita hanyut kalau nampak kepala agung kah kah kah

SENIN DISEL


SENIN DISEL

SENIN 10 JUN 2024

AKAN DINGATI SEBAGAI
SENIN DISEL
HARI INI SABSIDI MINYAK DISEL
DI LUPUS
HARGA MINYAK DISEL
NAIK MENJADI 3.35 SATU LITER

SEMUA PUTAR ALAM
SEMUA JANJI MAT LEBONG
SEMUA FORMULA RAFIZI
KINI HANYA PUKI MAK
KAH  KAH KAH

KITA TUNGGU DAN LIHAT
SATU MINGGU INI
BERAPA TINGGI HARGA
BAHAN MAKANAN AKAN NAIK
JENG JENG JENG

TIDAK LAMA LAGI
SABSIDI PETROL AKAN
DI HAPUS
JENG JENG JENG

KITA TUNGGU
MALAON MENTERI MANA
AKAN BERKATA
MINYAK KITA TERMURAH DI ASEAN
MINYAK KITA LEBIH MURAH
BERBANDING MINYAK DI SWEDEN
KAH KAH KAH

KITA TUNGGU
RAKYAT NAIK MINYAK
AMIN

ISRAEL
SEORNG MENTERI KABINET PERANG
LETAK JAWATAN
MAHU PRU DIADAKAN SEGERA
ZIONIS INI KECEWA
DENGAN DASAR SETANYAHU
YANG GAGAL BAWA MENANG

EROPAH
27 NEGARA KESATUAN EROPAH
MENJALANKAN PRU
PARTI GARIS KANAN
MENANG BESAR
DI  FRANCE
DI GERMAN

INDIA
MODI ANGKAT SUMPAH
KALI KE TIGA JADI PM
TAPI PARTI EKSTREM HINDU INI
TAK ADA MAJORITI

BELGIUM
PM LETAK JAWATAN
AKAN ADA PRU ?
ATAU PM BARU ?

HOKKIEN
CERAH SEGAR KERING
MATAHARI DAH KELUAR
LANGIT SEBELAH SHAH ALAM
BIRU CANTIK
SEBELAH SUNGAI BESI KELAM
KL & KL SENTRAL
BERKABUS NIPIS
HUJAN TENGAH HARI KEMARIN

HARI INI AKAN PANAS
PETANG MUNGKIN HUJAN
MALAM SEJUK NYAMAN

BRO
SENYUM
SENYUM PAGI SENIN

BRO
KERETA LU PAKAI
MINYAK APA?

BRO
APA RASA KENA TIPU
OLEH ANWAR IBRAHIM
JANJI MINYAK TURUN HARGA
KINI DI NAIKAN HARGA

BRO
APA FORMULA RAFIZI
BILA HARGA BARANG
NAIK HARGA

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERSENIN