Jumaat, 12 Julai 2019

HIDUP HANYA SEKALI

HIDUP

 HANYA SEKALI


br />

------------

UMUR HANG BERAPA
UMUR HANG

BERAPA

Wahai Pembacha TukarTiub 
Yang Budiman

Kebelakangan ini amat hebat debat; berapa had umor belia?Ada  saperti kata Menteri terbabit bahawa umor belia terhenti pada umor 30 tahun.

Ada pula bangkangan dari Darul Tak Izin yang kata had umor belia patut kekal pada umor 40 tahun. 

Yang sebenarnya tiada angka umor yang memutuskan seseorang itu belia atau tidak..Banyak rangka MB 2 atau menteri 2 yang  telah meliwati 40 tahun..tapi pemikiran.perbuatan mahu pun  perchakapan maseh lagi kebudak budakan...Tak chaya ke?

Pada suatu masa Ketua Pemuda UMNO pun tak ada had umor.Pada tahun 1976 akibatul kemarahan Pemuda khususnya  dan  seluroh UMNO amnya akan chara isu AlMarhum Dato' Harun Idris ditangani dengan sembrono oleh puchok pimpinan partai...arwah Tan Sri Syed Jaafar Albar dilantek Ketua Pemuda UMNO pada umor 62 tahun..Kah kah kah!

Kata Mat Salleh.."You can be young once..but you can be immature forever!"

Yang sudah tua tua pun maseh lagi nak kechapi "the young ones".Nak kechapi..teruskan tapi bila tertangkap lain orang..keluarga dan partai menjadi mangsa.Kalau pemikiran  tu  tahap belia ubah lah undang2 macham mana pun:Belia tetap Belia.
*Akhir kalam, persoalan :Apa pasal yang dah lanjot usia pun maseh nak di kategorikan sebagai belia?

...jawabannya jiwa Melayu itu maseh di zaman kegemilangan Pentas Bangsawan."Hero" atau Kepala Cherita itu disebot "Orang Muda"..walau tua macham  Koboi Tua si Gary Cooper dalam Western pun maseh dipanggil " Orang Muda".

.....malah isteri kedua yang lebeh tua dari isteri pertama pun Melayu tetap panggil "Bini Muda"..Age has nothing to do with the Malay psyche..Bapa Mertua yang muda pada kita pun kita panggil Ayah! Insha Allah!

Kah kah kah


KAH KAH KAH
----------

ROSAK NEGARA


ROSAK NEGARA
Tak usah lantik lah 
org yg ade masalah moral 
utk jadi pemimpin Negara..
Nanti rosak satu Malaysia
 d mainkan nya bontot org.. 
on 
SKANDAL LAMA
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 12/07/19

J


----------

SOJKONG SETUJU
BIJAK

LANGKAH BIJAK

TEPAT BETUL

Najib boleh bantu BN menang PRU15, kata Zahid

TUAN HAJI NAJIB Razak boleh membantu Barisan Nasional (BN) menang pilihan raya umum akan datang (PRU15), dan kerana itu beliau dilantik sebagai pengerusi Lembaga Penasihat BN, kata Presiden Umno  Tuan Haji Ahmad Zahid Hamidi.

Jelas  Tuan Haji Zahid, beliau tiada masalah dengan kritikan terhadapnya kerana melantik Najib sebagai penasihat parti.

Namun katanya, semua kritikan itu sama sekali tidak boleh menafikan kelebihan yang ada pada Tuan Haji Najib yang sudah banyak berjasa dan menyumbang kepada parti.

“Jika terdapat tokoh atau individu yang mempunyai idea terbaik, bagi melakukan sesuatu yang berbentuk proaktif, ia amat dialu-alukan,


“Tetapi tidak begitu sesuai jika pandangan yang berbentuk mengetepikan kelebihan seseorang dalam sumbangannya apatah lagi mempunyai pengaruh yang boleh memenangi PRU15,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen.


JANGAN GANGGU

JANGAN KACAU

BIAR KAN

JANGAN BUAT

APA APA
------------

TAHNIAH PAKATAN
TAHNIAH

PAKATAN


RM925 juta dana 1MDB dikembalikan setakat ini, kata Guan Eng

MALAYSIA mendapat semula RM925.1 juta dana berkaitan 1Malaysia Development Bhd funds (1MDB) setakat ini, tidak termasuk hasil jualan kapal pesiar Equanimity, kata Lim Guan Eng.

Menteri kewangan itu berkata, daripada jumlah tersebut RM92.3 juta dipulangkan semula oleh Singapura, RM805.8 juta dari Amerika Syarikat (AS) dan RM27 juta lagi dari Malaysia sendiri.

Wang yang dipulangkan oleh AS adalah melalui penjualan Park Lane Hotel di Manhattan berjumlah RM567.8 dan RM328 juta dari syarikat produksi filem milik anak tiri Najib Razak, Riza Aziz iaitu Red Granite Pictures.

Wang yang diperolehi dari Malaysia melibatkan RM6.1 juta yang dipulangkan kepada Yayasan 1MDB dan RM20.9 juta lagi dipulangkan kepada 1MDB sendiri.


“Wang yang dikembalikan ini akan digunakan untuk membayar balik hutang 1MDB berjumlah lebih RM51 bilion, termasuk faedah pinjaman akan datang, yang dijamin oleh Kerajaan Persekutuan,” kata Lim dalam satu kenyataan, hari ini.

Lim juga menegaskan bahawa hasil penjualan Equanimity kepada Genting Malaysia Berhad berjumlah AS$126 juta (RM528 juta) tidak disekalikan kerana wang tersebut disimpan di dalam Sheriff’s Stakeholder Account (sebuah syarikat guaman terkemuka di Malaysia) untuk tempoh tiga bulan bagi tujuan penyesuaian dengan tuntutan perbelanjaan penyelenggaraan kapal yang akan ditentukan melalui Perintah Mahkamah. 

Baki hasil jualan setelah ditolak jumlah perbelanjaan yang terlibat dijangka akan didepositkan ke dalam akaun pemulihan (recovery account) 1MDB atau Kementerian Kewangan pada Ogos, tambah beliau. – 12 Julai, 2019.


SATU DUNIA

TUNGGU BILA

NAJIB ROSMAH

AKAN DISUMBAT

KE PENJARA
----------------

KULIAH UNIVERSITI BANGSAR UTAMA

KULIAH 
KULIAH PERTAMA
SEMUA DIJEMPUT HADIR
KE  UNIVERSITI BANGSAR UTAMA
SABTU 13 JULAI 2019

----------

INI ROSMAH TER NOWW


INI ROSMAH 

TER NOWW
HARAP TAK

GANGGU 

SELERA MAKAN----------

HAJI DAN HAJJAH DIFITNAH
TUAN HAJI NAJIB

HAJJAH ROSMAH

DIFITNAH
LIHAT BUKTI

HANYA EMPAT

DIKENAL PASTI

YANG LAIN

SEMUA PLASTIK

Hanya 4 daripada 44 barang kemas Rosmah dikenal pasti

SELEPAS meneliti gambar 12,000 barang kemas yang dirampas dari kediaman berkait  Tuan Haji Najib Razak, sebuah firma mendakwa hanya empat daripada 44 barangan yang dihantar kepada  Hajjah Rosmah Mansor dikenal pasti.

Peniaga berlian Lubnan Samer Halimah yang memfailkan saman RM60 juta terhadap Hajjah Rosmah Jun lalu hanya berjaya mengenal pasti cincin bertatah berlian berbentuk pir bernilai AS325,000, cincin bertatah berlian berbentuk oval, gelang bertatah berlian berbentuk oval (AS$444,000) dan gelang bertatah berlian zamrud (AS$220,500) menerusi gambar.

Peguam David Gurupatham memberitahu Malaysiakini, dalam kenyataan saman yang dipinda bahawa hanya empat barangan sahaja yang berada di bawah jagaan polis.

David yang mewakili Global Trading SA firma Halimeh menambah, kenyataan tuntutan yang dipinda akan difailkan tidak lama lagi bagi memasukkan barangan kemas yang hilang bernilai AS$13,672,500. 

Samer menyaman Hajjah Rosmah kerana didakwa gagal membayar 44 barang kemas yang kini di bawah jagaan polis selepas dirampas dalam satu serbuan di premis dikaitkan dengan suaminya  Tuan Haji Najib Razak.

Pada 7 Mei, Pejabat Peguam Negara telah mengemukakan satu notis pelucuthakkan bagi beratus-ratus barang termasuk beg tangan mahal dan 27 kenderaan dirampas daripada bekas perdana menteri, Tuan Haji Najib Razak, isterinya  Hajjah Rosmah Mansor, tiga anak mereka dan 13 individu serta syarikat.

Mengenai barangan yang tidak dirampas atau tidak dalam senarai itu David berkata, kliennya akan meneruskan tindakan sivil untuk mendapatkan semula barang kemas atau nilai tunai yang setara daripada Hajjah Rosmah.

Samer, yang mempunyai pelanggan selebriti termasuk Angelina Jolie dan Oprah Winfrey, memiliki Global Royalty Trading yang berpangkalan di Beirut, memfaikan saman itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 Jun tahun lepas.

Polis merampas lebih 12,000 barangan kemas yang merupakan sebahagian daripada siasatan mereka terhadap skandal 1Malaysia Development Bhd beberapa minggu selepas pilihan raya 9 Mei tahun lepas, apabila Pakatan Harapan merampas kuasa.

Polis juga merampas ratusan beg tangan pelbagai jenama, wang tunai pelbagai mata wang, jam tangan dan 27 kenderaan daripada Tuan Haji Najib, Hajjh Rosmah, tiga anaknya dan 13 individu serta beberapa syarikat.

Nilai keseluruhan barangan yang dirampas dianggarkan oleh polis antara RM900 juta hingga RM1.1 bilion, menjadikannya rampasan terbesar dalam sejarah negara. – 11 Julai, 2019


INI KERJA

JAHAT YAHUDI

HINA WANITA

ISLAM SYUMUL

WARAK 

DAH NAIK HAJI

INI PROJEK

MALUKAN ISLAM

MALUKAN 

BANI MELAYU


-------

APA SPESIAL ULAR MAKAPA SPESIAL

ULAR MAK 
Tukar tiub perosak agama. 
Nak kencing orang ramai boleh. 
Tapi jangan kencing ulamak. 
on 
HAM PAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/07/19

Ter--------

CHINA NEGARA KAPITALIS


CHINA  NEGARA

KAPITALIS 
Satu hal hishamuddin rais taknak kutuk....komunis dh jd agama. Kalau Karl marx masih hidup mmg nyesal tak sudah pasal ada org agamakan fahaman komunis. Satu lagi dlm byk-byk tulisan Hisham ni...dia tak sentuh komunis balun rakyat Asia tengah, China balun rakyat sendiri yg tak setuju dgn komunis....yg dia fokuskan agama agen pemerintah utk cari kuasa... 
on 
DUNIA DAN 
ARUS KANAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/07/19

J-------

PAK YA PAU ABAM

PAK YA PAU ABAM

Muka pak ya ni 
klu tgok btul2 mmg muka mntak pnampar. 
Dgn duk hisap paip nya mcmtu...sakitnya hti rsa..krjanya tau nak dpt hasil dedak je 
on 
KENA PAU
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 11/07/19

---------

HAL GOTU NURUL TAU


HAL GOTU

NURUL TAU

Menjadi seorang ketua image musti bersih karna ianya melambangkan keperibadian kebolehan dan integriti halatuju pabila ada issue yg tidak beres ianya akan mngangu dan berdesas desus pada akhirnya anak anak akan terkesan tempiasnya 
saudara mara juga terkesan sala tidak itu persoalan nombo dua keutamaannya ialah bagaimana anda mengolah issue itu dan dgn cara apa dan jika tidak cermat dan berhikmah mahligai kekeluargaan akan musnah better u understand pow pow pow anda akan diremehkan 
on 
KENA PAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/07/19

Lag

-------

WAJIB ADA LESEN
WAJIB ADA LESEN

Salah baca kau ni...kau baca sudut malaysia je ni..kau bawa kumpul duit sikit pergi travel negara omputih sama. Rules lebih kurang je pun. Kau nk jual air mineral pun bukan terus boleh jual sesuka kau, kau nak mengajar apa2 pun banyak proses dia. Sistem mana pun sama saja. 
Ada susah dia jugak. Lain negara lainlah susah dia. Tak percaya kau tanya isham, apahal dia balik sini? Aku pun balik bro..... Nk jual lukisan di bremen tu segala macam punya susah.. Kt sini jugak senang.. 
on 
NAK JUAL AGAMA 
WAJIB ADA LESEN
Publish | Delete | Spam
Khahlil
on 12/07/19

TT


------

SKANDAL LAMA
SKANDAL LAMA

Tapiii..... warlord2 umno itu akan terlepas dari jala kerana atok kitee nak perkuat lg perkokoh kedudukan punggungnya supaya lubang jubor taik nya ngam2 di tengah2 kerusi empok. We already know who u are atok atok kiteee. We also know whos behind and back u atok² kitee. 
And unfortunately, we also know what is the bekoz u are so desperate to safe ur lubang juboq at the middle of chair. Its ok tt. Cuma ingatkn atok² kitee, - hati² skandal lama -
 kahkahkahakptui ! 
on 
ADA RANCANGAN
Publish | Delete | Spam
Nole
on 11/07/19

Hu

---------

NIAGA CUCI DOSANIAGA CUCI DOSA

Apa bezanye basoh baju di Amazon, Kumchakka atou di Mukah ..tak de bezakan ..dah dicuci bersihlah. Tapi3X ..kok nak basoh dosa ..jom datang jumpa Ana ..tiket untuk cuci dosa ada lagi. Sosok spt Lajib, Jahid Gagap, Azeez ..
Tekui Nan kok nak cuci jugak ..boleh dtg kedai dobi gwa ..kihkihkih. Padan muka ic. dah kono tahan ..Allah pong dah tak terima banjingan ni ke Mekah. Apa kata kita bawa PENDOSA ini ke Serambi Mekah je. 
on 
BUKTI AGAMA
 ITU BISNES
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 12/07/19

TT ta--------

PASAL JUAL NEGARA PADA CHINA

PASAL JUAL 

TANAH MELAYU

PD CHINA  MERAH
Pelik. Pasal apa raja tak boleh campur tangan. Mereka ni robot dap. Remote di tangan dap. Remote dan robot saling lengkap melengkapi. Tapi remote tu di tangan ?????? Hancuuusss hancuuuuussssss 
on 
DAH SAMPAI MASA KE?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/07/19

Sala--------