Jumaat, 3 Jun 2022

SAH LAGI SAHEH RUSIA DAH KALAH

 SAH LAGI SAHIH

RUSIA DAH KALAH

AMIN

BRO LU

TAK CAYA SILA

DENGAR KOMENTAR

MAMAT INI

KAH KAH KAH

HALANG PENCURI KEMBALI BERKUASA


Dr Mahathir setuju khemah besar tetapi bukan diketuai Anwar, Muhyiddin, lapor media

DR Mahathir Mohamad bersetuju dengan pendekatan kerjasama semua parti pembangkang untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 namun menolak khemah besar itu diketuai oleh Anwar Ibrahim atau Muhyiddin Yassin, lapor Utusan Malaysia.

Pengerusi Pejuang berkata dua pemimpin itu “tidak lurus” dan itu sebabnya partinya pada masa ini menolak pendekatan khemah besar parti pembangkang.

“Iya, kalau boleh, adakan khemah besar, pasal negara kita ini menghadapi banyak masalah, terutamanya orang Melayu, orang Melayu banyak masalah.

“Tetapi kita kena cari orang yang lurus, tidak boleh kalau ada orang masuk politik nak cari duit apa semua. Sorrylah,” katanya dalam wawancara dengan akhbar itu.

Bekas perdana menteri menjelaskan Anwar dan Muhyiddin “tidak lurus” kerana mempunyai agenda peribadi dan bukan mengutamakan rakyat.

“Anwar tak dapat sokongan, berapa kali dah dia buat pengumuman, dia nak jadi perdana menteri. Tapi tak jadi. Dia tak ada sokongan,” katanya.

Dr Mahathir berkata selepas percaturan politik Langkah Sheraton pada hujung Februari 2020, jika bukan ke­rana Anwar, beliau masih menjadi Perdana Menteri di bawah Pakatan Harapan (PH) sehingga hari ini, sekali gus tidak akan memberi laluan kepada Umno dan Barisan Nasional  (BN) untuk mendominasi kerajaan sekarang.

“Kalau tak sabit dia (Anwar), saya hari ini jadi perdana menteri. Pasal bila saya letak jawatan, Agong mahu setiap 220 ahli Parlimen tulis siapa yang mereka pilih. Saya fikir PH akan letak nama sayalah, pasal saya daripada PH.

“Tetapi Anwar kata dia ada banyak sokongan, tapi dia orang (PH) bagi kepada Anwar 92 undi, saya dapat 62, bukan daripada PH, daripada parti lain orang lain saya tak tahu siapa.

“Kalau saya dapat 62, kalau saya juga dapat 92 daripada PH, saya dapat 154, saya jadi perdana menterilah. Tapi dia bagi saya kalah, dia pun kalah,” jelasnya

Sementara itu, Dr Mahathir berkata pihaknya belum ada perbincangan dengan mana-mana parti untuk membentuk kerjasama dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, Pejuang sedang meneliti beberapa parti yang dirasakan selari asas perjuangannya.

“Kita tak berani buat keputusan lagi. Kita nak tengok pendirian sebab Pejuang ini satu daripada perjuangannya ialah untuk lawan rasuah, kalau orang dalam parti itu nampak terlibat dengan rasuah, kita tak boleh­lah nak kerjasama,” katanya.

Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad dalam wawancara dengan The Malaysian Insight yang disiarkan minggu ini berkata semua parti pembangkang mesti bekerjasama melalui satu persefahaman pilihan raya untuk memastikan pertembungan satu lawan satu dengan Umno dan BN.

Katanya, hanya dengan cara itu saja Umno dan BN dapat dikalahkan. – 3 Jun, 

 

LANGKAH TERBAIK

BERSATU DULU

KALAHKAN BN

AMIN

LEPAS  PRU 15

LIHAT APA

KEPUTUSAN

AMIN

YANG PENTING

HALANG GENG

PENCURI KEMBALI

BERKUASA

KHALAS

NAJIB TAK BAYAR CUKAI

 NAJIB PAKSA 

RAKYAT BAYAR

CUKAI GST

AMIN

NAJIB SENDIRI

TAK BAYAR CUKAI

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"NAJIB TAK BAYAR CUKAI"

Den dah 20 tahun tak bayar cukai- ..kahkahkah ..buek apo nak mayar ..yg sonang org lain. Bayangkang bolanjo istano nogaro jo kato Kadir Jasin sojuta sari ..montodarah apo sojuta sari ..lu bayangkan bolanjo main puki baru 250 hinggit duo kali honjot ..kek Lrg Aji Toyib 15 hinggit sokali honjot ..kok bohsia molayu sopinggan mee goreng lu boley honjot somalamang.


 Lu bayangkang staff kerajaang yg berjumlah 1.4 juta ekor (nisbah bilangan terbesar dlm dunia) bilo pencen gaji masih ON ..dapek lak graduati ratos ribu, bilo nak rayo kerajaan nogori bagi lain, persekutuan lain, hamper lain ..rasuah lagi ..mampuih ..mampuih ..kahkahkah

PANGGIL PEMIMPIN PAS SEKALI

 


Shafee positif Covid, usaha pihak pendakwa panggil Arul Kanda ditangguhkan

PERBICARAAN laporan audit 1MDB Najib Razak telah dikosongkan hari ini selepas peguam utama Muhammad Shafee Abdullah telah dijangkiti Covid-19.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini sepatutnya mendengar permohonan pihak pendakwaan untuk memanggil seorang lagi tertuduh yakni bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy.

Arul dijangka memberi keterangan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak yang menyelia firma pelaburan negara itu sebagai menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihatnya.

Berikutan Shafee disahkan positif Covid-19 pada 31 Mei, mahkamah hari ini sebaliknya mengadakan pengurusan kes.


Peguam bela Wan Aizuddin Wan Mohammed mengesahkan kepada media pengosongan disebabkan Shafee dijangkiti Covid-19.

Pada 30 Mei, Shafee tidak hadir ke mahkamah kerana demam dan sakit tekak, maklum seorang lagi peguam pembela kepada mahkamah.

Mahkamah kini menetapkan 14 Jun untuk mendengar usul pihak pendakwaan untuk memanggil Arul Kanda sebagai saksi penting.

Perbicaraan bersama Najib dan Arul berkait laporan audit 1MDB ini akan disambung semula dari 4 hingga 14 Julai, kata Wan Aizuddin.

Najib didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan kepada laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bagi menghalang sebarang tindakan terhadapnya.

Arul Kanda didakwa bersubahat dnegan Najib dalam membuat pindaan. – 3 Jun, 2022.


AMIN

LEPAS NI

SAKIT PERUT

AMIN

LEPAS SAKIT

PERUT BINI

DATANG BULAN

AMIN

LEPAS TU ANAK

BUNTING

AMIN

SEMUA PROJEK

NAK LAMBATKAN

KES BICARA

AMIN

BIAR ADA PRU15

DULU  BARU NAJIB SELAMAT

AMIN

MUSTAHIL  

SATU MALAYSIA

TAK NAMPAK 

AMIN

JANGAN LUPA

PANGGIL 

PEMIMPIN PAS

AMIN

PAK LEBAI ARIF

HAL ARUL KANDA

KHALAS

JUAL MARUAHJUAL MARUAH 

DAPAT MANI

AMINUnknown commented on 

"SEMUA BUDAK 
PEREMPUAN SELAMAT"

Maruah dan sperma boleh di jual beli di negara bolehland

MAK CIK BAJU BIRU

  SAPA MAK CIK

BAJU BIRU

AMIN


Unknown commented on 

"35 HARI LAGI"

Klu kak ros masok jil, ada ke makcik2 baju biru menangis hiba melihat sebuah badak akan kurus kering nati tk cukup makan dlm jil..

PESTA SEX DI SYURGA

 


 PESTA SEX

DI SYURGA

AMIN

Unknown commented on 

"BANJIR KERAP BERLAKU"

Tolong sedarkan masyarakat tentang planet ini hanya ada satu, tiada bidadari tiada api kat neraka sebab tiada oxygen..sebarkan dokumentari "Breaking Boundaries"..kita ada masa sampai 2030 Sahara.

SELAMATKAN MALAYSIASELAMATKAN

MALAYSIA

AMIN

Unknown commented on

 "KATA KATA P. RAMLEE"

Sampai kiamat melayu kne bodo dgn umno, cekek duit billion2, ulur puluh2 kt mlyu, level paria malaysia...

MAT GAGAP DAN EEE

 


MAT GAGAP & EEE

LAWAN ZIONIS

TAK BERANI

AMIN

MENYAMUN

MAKAN RASUAH

BIJAK BISTARI

AMIN

Unknown commented on

 "PENYAMUN BERTANJAK"

yang kat kiri tu kitol… eee bertanjak ni kita harus hati2
panglimo potaseh commented on

 "PENYAMUN BERTANJAK"

Bila gwa tinggok foto Azeez eEEe dgn Mat Gagap bertanjak dan berkeris ..baru gwa faham gimana 400 Peringgi berjaya tenyeh Sojar Soltan Molako yg berjumlah 40 ribu ekor pada 1511 .. faham gimana Solja Jopon berlenggang kankong jo molinteh Tanah Molayu pado 1941 ..tapi ..tapi la ni kito masih ado nafsu nak lawang Zionis ..boto ko ni ..

INDUSTRI DADAH PATUT SHAHRIAH


INDUSTRI DADAH

PATUH SHARIAH

KHALAS

capt salai commented on 

"KETUM DI AUSTRALIA"

Dulu kt Pj ado makmal ubat dan stor depan masjid uia kt situ kkm buat panadol dll lain2 ubat yg ado cap KK.ubat batuk dll ubat sirap ado ubat cream buat kt sepital kemudian agihkn pd klinik kesihatan kerajaan lopeh tu tah sapo yg lobi kerajaan dh x buek beli dari swasta pharmaniago dll..tu yg jd ubat jd mahal kayokan cukong .hampeh

NEGARA ISLAM PAKISTAN MENUJU RUNTUHNEGARA ISLAM

PAKISTAN MENUJU

RUNTUH TERBARAI

KHALAS

VARUS GINAJAPIM WAJIB DISELESAIKAN


Satu lawan satu saja cara kalahkan Umno, BN, kata pengarah strategik Amanah

SEMUA parti pembangkang mesti bekerjasama melalui satu persefahaman pilihan raya untuk memastikan pertembungan satu lawan satu dengan Umno dan Barisan Nasional (BN), kata Pengarah Strategik Amanah Dr Dzulkefly Ahmad.

Umno dan BN hanya boleh dicabar dengan mengukuhkan pembangkang dalam satu barisan yang bersatu, kata ahli Parlimen Kuala Selangor.

“Kalau kita mahu menafikan kemenangan Umno dan BN dalam Pilihan Raya Umum ke-15, kita mesti mengatur satu pendekatan pilihan raya yang boleh memastikan pertembungan satu lawan satu.

“Kita mesti menyusun strategi kemenangan ini bersama sebagai satu barisan pembangkang yang bersatu dan mula bersiap sedia dengan segera.

“Matlamat besarnya ialah menyelamatkan negara daripada terus dirosakkan oleh kleptokrasi dan salah guna kuasa Umno dan BN. Hanya melalui kerajaan yang berkesan dan institusi semak dan imbang yang bertenaga kita mampu memberi khidmat kepada rakyat dengan cekap,” kata bekas menteri kesihatan.

Hujahnya adalah lanjutan daripada pendekatan “khemah besar” untuk menyatukan semua parti pembangkang, yang bagaimapun tidak mendapat sokongan menyeluruh daripada parti-parti pembangkang.

Menurut Dzulkefly, pertandingan satu lawan satu merupakan pilihan yang lebih baik kepada pengundi. Beliau percaya rakyat akan lebih mudah membuat pilihan, dan parti-parti politik harus mendengar suara rakyat.

Dengan Pakatan Harapan (PH) sebagai tonggak pembangkang, Dzulkefly berkata gabungan itu harus mencapai persefahaman pilihan raya dengan sebanyak mungkin parti politik selagi mereka berkongsi impian untuk negara.

Bola di tangan Perikatan

Beliau berpendapat Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin harus membuat keputusan mahu bersama siapa dan perkara itu mesti jelas.

“Saya tahu banyak yang masih berdendam, menyampah dan marah dengan pengkhianat yang mereka lakukan kepada kita sebelum ini,” katanya, merujuk percaturan politik Langkah Sheraton yang menjatuhkan pentadbiran PH.

“Tetapi PH harus meninggalkan episod itu kerana sudah tiada masa untuk mengenang yang sudah lepas. Tidak ada gunanya… perkara itu sudah berlalu. Kita harus mara bersama dengan lebih kuat, sekarang.

“Siapa pun musuh yang hendak kita kalahkan, sekiranya BN dan Umno, marilah kita mencapai persefahaman untuk mengalahkan mereka.

“Kalau PN mahu jadi sebahagian daripada usaha itu, marilah. Adakah PN mahu jadi sebahagian daripada Umno dan BN? PN perlu menjawabnya,” tambahnya.

Menurut Dzulkefly persefahaman antara parti pembangkang akan menguntungkan rakyat.

“Kita mesti berhenti bertekak. Pada akhirnya, ini bukan tentang kita, parti kita, gabungan atau ahli kita.

“Ini tentang rakyat. Kalau anda betul-betul mewakili rakyat, dengar suara mereka.

“Ini soal negara. Negara perlu dibina semula dan rakyat harus diberi peluang hidup yang bermakna dengan kemakmuran yang dikongsi bersama, bebas daripada sebarang bentuk diskriminasi agama, kaum dan segalanya,” katanya.

Dzulkefly mengingatkan masa sudah suntuk dan perkara itu perlu diselesaikan segera kerana pilihan raya sudah dekat.

“Kita nampak apa yang berlaku di Melaka, Johor malah di Sarawak. Sudah cukuplah peringatan daripada rakyat.

“Masa tidak memihak kepada kita. Kita sudah terlalu lambat. Kita banyak bercakap mengenai khemah besar dan segala macam. Ayuhlah dan kita laksanakan segera.”

Dzulkefly juga menggesa undang-undang antilompat parti diluluskan segera supaya rakyat tidak dikhianati sekali lagi.

“Kita mesti meluluskan rang undang-undang itu. Kita mahu memastikan ada harapan baharu, ada perjanjian baharu dengan rakyat supaya sekurang-kurangnya mereka keluar dan mengundi.

“Kita bimbang mereka enggan mengundi kerana begitu menyampah dan tidak lagi percaya dengan kita (ahli politik),” katanya.

Rundingan kerusi

Dzulkefly juga berkata halangan utama kepada cadangan kerjasama pilihan raya ialah soal pengagihan kerusi.

Katanya, untuk memastikan pertembungan satu lawan satu berjaya, semua pihak mesti sedia untuk berunding dan berkongsi kerusi.

“Saya mengingatkan Amanah dan PH. Kalau kita betul-betul mahu melihat perlawanan satu lawan satu, semua kita mesti bersabar dan bijaksana untuk memastikan semua pihak mendapat agihan kerusi yang adil dan saksama.

“Saya kata adil, bukan sama rata. Dengan itu, kemungkinan untuk bekerjasama dan lebih mustahak, menjalin kerja berpasukan dan kepimpinan yang bersekutu dapat dicapai dengan bermakna,” katanya.

Menurut Dzukefly, ada parti yang mungkin tidak akan mendapat jumlah kerusi yang sama untuk ditandingi seperti pada PRU14 namun menggesa sekurang-kurangnya kerusi yang disandang dikekalkan sebagai asas rundingan.

“Berapa kerusi yang Amanah akan tanding, kita tahu pada PRU14 kita bertanding 34 kerusi. Kita ada 11 kerusi sekarang. Musabahnya, jumlah atau formula yang masuk boleh digariskan berdasar jumlah parti politik dalam barisan pembangkang yang bersama.

“Prinsip pertama dalam semua rundingan kita ialah parti politik dibenarkan kekal bertanding kerusi yang disandangnya.

“Jadi semua pihak harus bersabar dan mengutamakan matlamat besar sebagai asas pertimbangan.

“Pengagihan kerusi selalu jadi salah satu masalah dalam membina gabungan. Dalam apa juga keadaan, kita mesti mengelak daripada tersalah langkah. Jangan kita menempa jalan yang salah,” tambahnya. – 3 Jun, 2022.     


SATU MALAYSIA

TAHU UNDI BN

DI PRN JOHOR

DI PRN MELAKA

MASIH 

TAHAP PRU14

AMIN

SATU MALAYSIA 

TAHU  PERLU ADA

PERGABUNGAN BARU

AMIN

SATU MALAYSIA

TAHU BN AKAN

KALAH KALAU

SEMUA BERSATU

AMIN

SATU MALAYSIA

TAHU PENYAKIT 

BESAR LAWAN BN

ADALAH VIRUS

 GINAJAPIM

AMIN

SELAGI VIRUS

GINAJAPIM

TAK DIBUNUH

MUSTAHIL BN 

AKAN KALAH

AMIN

VIRUS RAFIZI

AKAN MENGANCAM

TAPI BOLEH

DIPADAM

KHALAS

BERITA BURUK UNTUK DUNIAArms sent to Ukraine will end up in criminal hands, says Interpol chief

Jürgen Stock urges members to cooperate on arms tracing as weapons will flood hidden economy when war ends


Senjata yang dihantar ke Ukraine selepas pencerobohan Rusia pada Februari akan berakhir dalam ekonomi tersembunyi global dan di tangan penjenayah, kata ketua Interpol.


Jürgen Stock berkata sebaik sahaja konflik berakhir, gelombang senjata api dan senjata berat akan membanjiri pasaran antarabangsa dan beliau menggesa negara anggota Interpol, terutamanya yang membekalkan senjata, untuk bekerjasama dalam pengesanan senjata.


“Sebaik sahaja senjata itu senyap [di Ukraine], senjata haram akan datang. Kami tahu ini dari banyak teater konflik lain. Penjenayah kini, seperti yang kita bercakap, memberi tumpuan kepada mereka, "kata Stock.


“Kumpulan penjenayah cuba mengeksploitasi situasi huru-hara ini dan ketersediaan senjata, malah yang digunakan oleh tentera dan termasuk senjata berat. Ini akan tersedia di pasaran jenayah dan akan mewujudkan cabaran. Tiada negara atau wilayah boleh menanganinya secara berasingan kerana kumpulan ini beroperasi di peringkat global.”


 KENYATAAN

KETUA INTERPOL

BERNADA JUJUR 

BERWASPADA 

BERI INGATAN 

PADA SEMUA

AMIN

BERI INGTAN

AKAN BAHAYA

SENJATA MASUK

KE UKRAINE

AMIN

UKRAINE SEBELUM

PERANG NEGARA

PENUH RASUAH

AMIN

SENJATA INI

AKAN MASUK

PASARAN GELAP

AMIN

MAFIA RUSIA

MAFIA ITALI

MAFIA ALBANIA

FASIS GERMAN

FASIS ITALI

AKAN DAPAT BELI

SENJATA DENGAN

MUDAH

AMIN

SAMSENG KITA

JUGA BOLEH

BELI ROKET

DAN BOM

UNTUK BUAT

KACAU

AMIN

KHALAS

NAJIB TAK BAYAR CUKAI


RAMPAS HARTA

NAJIB ROSMAH

KHALAS

Unknown commented on 

"VIRUS BAHAYA 

BERNAMA UMNO"

Idea gila GST dah datang balik, wahai golongan celaka dan sial tolong jelaskan dulu cukai LHDN anda sekeluarga melebihi RM1.75 billion... dasar penyamun

INFLASI MENYERANG PAKISTAN


INFLASI

MENYERANG PAKISTAN

AMIN