Isnin, 11 Mac 2024

CONTOH PENCERAHAN YANG BAIK


SATU CONTOH

PENCERAHAN

 BAIK YANG  MUDAH

DIFAHAMI MAK CIK &

PAK CIK FELDA

KHALAS

MUHYIDIN HILANG INGATAN - TAK SEDAR DIA DI MANA


MUHYIDIN HILANG

INGATAN

KAH KAH KAH

TAK SEDAR 

DIA DI MANA ?

KAH KAH KAH

LUPA SAPA 

BERKUASA

KHALAS 

SABAH TERUS BERKRISIS


POLITIK NEGARA 

MASIH TAK STABIL

AMIN

SABAH 

TERUS BERKRISIS

KHALAS 

SAPA NAMPAK ANAK BULANArab Saudi mula berpuasa pada Isnin

KUALA LUMPUR: Umat Islam di Arab Saudi akan mula berpuasa pada Isnin, 11 Mac 2024, selepas anak bulan kelihatan pada petang Ahad, lapor Arab News.

Sementara itu, umat Islam di Malaysia,  Singapura, Thailand dan Brunei pula akan mula berpuasa pada Selasa 12 Mac.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja,  Syed Danial Syed Ahmad mengumum tarikh permulaan puasa bagi umat Islam di negara ini secara langsung menerusi siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM).

ISLAM AGAMA

MENARIK

AMIN

SAPA NAMPAK

ANAK BULAN

BOLEH PUASA

DULU

KAH KAH KAH

AMAT DEMOKRATIK

CUN LAGI INDAH

KAH KAH KAH

KHALAS

JAGA BONTOT SENDIRI


JAGA BONTOT

SENDIRI

AMIN

JANGAN JAGA

BONTOT SAIPOL

KHALAS

Unknown commented on
 "GAMBAR HIASAN 
SEBELUM PUASA"

Puasa Ker tak puasa Ker sunat Ker tak sunat Ker semuanya terpulang pada diri masing-masing, tak payah paksa tak payah jaga bontot orang lain, pastikan bontot sendiri bersih teratur suci murni sudah, kah kah kah perangai orang kita sejak dahulu kala tetap sama kah kah suka jaga hal orang hal keluarga orang hal negara orang hal rumahtangga orang hal ehwal negara orang, jaga rumah sendiri jaga ekonomi sendiri jaga akhlak sendiri sebelum mengatur orang lain boleh tak? Jaga puasa jaga akhlak bangsa kaum agama sendiri dulu, jangan asyik salahkan orang lain kerana kita pun tidak layak menilai orang lain yang lebih baik dari kalangan kita, kita pun kaki ponteng puasa kaki rasuah kaki songlap walaupun puasa atau tidak kaki pau kacang merah selalu, kah kah kah


 

INDONESIA PUASA KHAMIS LALU


Warga Yogyakarta solat Tarawih, puasa awal

YOGYAKARTA - Jemaah di Masjid Aolia Daerah Panggang, Gunungkidul, Yogyakarta sudah mula menunaikan solat Tarawih pada Rabu lalu dan secara tidak langsung menyambut 1 Ramadan atau berpuasa pada Khamis.

Hal tersebut diketahui selepas tular satu video perkongsian menunjukkan jemaah masjid berkenaan menunaikan solat Tarawih dimuat naik di platform TikTok.

Imam Masjid Aolia, KH Ibnu Hajar Sholeh Pranolo atau Mbah Benu berkata, solat Tarawih yang dilakukan oleh jemaah di masjid berkenaan sama dengan solat Tarawih yang dilakukan di lokasi lain.

“Semua sama dengan saya, saya menjadi imam itu, masing-masing ada imam yang diwakilkan kepada saya.

“(Solat Tarawih) saya dengan witirnya itu 23 rakaat. Sebaiknya kita saling hormat menghormati. Sebab ini masalah keyakinan," tambahnya.

Selain itu, sejumlah jemaah lain juga turut mengadakan solat Tarawih di masjid sekitar 20 meter dari rumah imam itu.

Menurut KompasTV, Ketua Pejabat Wilayah Kementerian Agama (Kanwil Kemenag) Gunungkidul, Sa'ban Nuroni pernah berkata, pihaknya akan terus memudahkan jemaah Aolia walaupun terdapat perbezaan pendapat mereka.

“Kami mengajak orang ramai untuk menunaikan solat sunat hari raya mengikut hari yang diyakininya,” kata Sa’ban dipetik dari Tribun Jogja.

Beliau juga berharap umat Islam lain menghargai dan menghormati apa yang dilakukan oleh jemaah Aolia kerana haya mereka memahami perbezaan ini. - Agensi

ISLAM AMAT

MENARIK AMAT

DEMOKRATIK

AMIN

ADA PELBAGAI

TAFSIRAN BILA

NAK PUASA

AMIN

INI MENJADIKAN

ISLAM INDAH

BOLEH RAYA CEPAT

BOLEH RAYA LAMBAT

KAH KAH KAH

KHALAS

PETANG INI GAGAK BERKUMPUL


PETANG INI

GAGAK BEKUMPUL

ENAM PETANG INI
GUA JALAN DEKAT
SEKOLAH CHINA
GUA TERSEREMPAK DENGAN
SEKUMPULAN GAGAK

AMIN


 

KELUHAN RAKYATSudah sehabis jimat tapi harga barang memang mahal – Pengguna

KUALA LUMPUR – Menjelang Ramadan esok, orang ramai mengeluh dengan lonjakan harga barang yang disifatkan melampau sehingga cukup membebankan poket mereka.

Kenaikan harga barang pastinya merisaukan mereka, selepas baharu sahaja berhabis dengan persiapan persekolahan anak-anak.

Rata-rata pengunjung yang ditemui MalaysiaGazette di Pasar Chow Kit hari ini mengakui sudah habis usaha untuk berjimat tetapi sukar kerana kebanyakan barang naik harga.

Disebabkan itu, ada dalam kalangan mereka berkata, lebih baik menyertai jamuan berbuka puasa di surau atau masjid untuk berjimat dalam berbelanja.

Penjawat awam, Sinata Fauzi, 38, yang mempunyai empat orang anak mengakui terkesan dengan perbelanjaan harianyang hampir mencecah RM4,000 kerana serentak dengan  persiapan sekolah.

“Kalau dulu harga bawang merah RM3 , sekarang lebih RM5 sekilo. Kita sebagai suri rumah kalau beli barang dulu bawa RM100 cukup, kalau sekarang kena RM200 ditambah dengan sekolah dah buka dan raya tidak lama lagi.

“Kita memang kena pandai urus berbelanja. Kalau saya sendiri akan beli secara pukal atau borong, kemudian kita asingkan untuk makan harian dan mingguan. Walaupun sedikit tapi kena bijak menabung.

“Dengan ekonomi sekarang ini, kerajaan perlu beri lebih banyak insentif atau bonus untuk rakyat sebab kerja sekarang memang susah tidak seperti dahulu,” katanya.

Pandangan sama turut disuarakan, ibu kepada tiga anak, Amirah Rahmat, 35, yang merasakan harga barang basah meningkat mendadak, tidak setanding dengan kenaikan gaji semasa.

“Saya lihat harga daging pun naik juga, nampak macam terlampau tinggi harganya. Bawang pun naik juga, harga sekampit lebih RM5 hingga RM9, untuk beras wangi dulu RM40, sekarang lebih RM50.

“Rasanya dah terlampau jimat sangat sekarang ini tapi masih tidak cukup. Situasi tidak sama seperti dulu.

“Sekarang ini kita kena cut kemahuan kita. Kalau nak jimat boleh berbuka dekat masjid, sebab sana selalu ada buat jamuan berbuka puasa. Bagi saya itu alternatif bagi kalau sesiapa tidak mampu,” katanya.

Bagaimanapun, Amirah berharap kerajaan dapat melihat semula penetapan harga semasa barangan keperluan dengan tangga gaji rakyat Malaysia terutama untuk golongan B40 serta M40 yang terkesan.

Sementara itu, Mohd Shahrizal Pauzi, 30, berkata, kenaikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) kepada 8.0 peratus telah memberi impak terhadap kos perbelanjaan keluarganya kerana terdapat beberapa barangan keperluan berlaku peningkatan mendadak.

“Sejak kerajaan perkenalkan SST sebanyak lapan peratus, saya rasa harga barangan agak membebankan untuk saya dan semua rakyat terutama persiapan sekolah serta menyambut ramadhan ini.

“Saya nampak harga ayam ada perbezaan dengan kat sini dan pasaraya. Beza kat sini kebanyakkan RM9.50 sekilo kalau pasar raya ada yang bawah RM9. Bawang pun ada juga beza, kita kena pandai membelilah.

“Kita sebagai rakyat, sememangnya nak yang terbaiklah daripada kerajaan. Sebolehnya SST itu rendahkan, supaya semua mampu miliki dan berbelanja seperti biasa,” jelasnya.

Bagi pekerja swasta, Nor Azmira Zaini, 28, turut terbeban dengan kos sara hidup yang kian meningkat saban hari, ditambah pula perlu membayar pengasuh, persiapan sekolah serta untuk menyambut ramadan dan Hari Raya Aidilfitri.

“Perbelanjaan saya naik 20 peratus dengan meningkatnya keperluan sekolah, dan membeli barangan harian dan persediaan hari raya.

“Sebelum ini kita beli ayam dalam RM8 sekilo, sekarang RM9 hingga RM9.50, ada yang RM10, cuma kalau kat sini murah lagi kalau nak dibandingkan dengan pasaraya dan kedai runcit. Bawagng pun naik dalam lima peratus.

“Dulu kalau penat sangat selalu makan kat luar dan mesti cecah lebih RM30. Kini nak jimat kita kena masak dekat rumah, slealu beli barang basahlah dua minggu sekali lebih kurang Rm100 kalau belanja.

“Mungkin orang golongan atasan tidak rasa tekanan kos hidup, macam kami (B40) dengan anak sekolah memang terkesan sangat. Harap kerajaan dapat pertimbangkan balik dari segi pelaksanaan cukai, pantau harga peniaga.,” luahnya. –

BARANG MAHAL

JADI KELUHAN

RAKYAT

AMIN

SECARA JUJUR

HARI INI KITA

BELUM TEMUI

JALAN KELUAR

AMIN

BERJIMAT SALAH

SATU CARA TAPI

TIDAK ADA DUIT

NAK JIMAT !!!

KHALAS

MARI SAMBUT BULAN PUASA


APA PUN

PERANGAI

MARI SAMBUT

BULAN PUASA

AMIN 

Unknown commented on
 "PUASA SAMPAI"

Ada Tun ada Tan Sri ada Datuk Seri ada Datuk ada Dato' ada Panglima ada Pendekar ada pejuang ada pengkhianat ada semua jenis kategori manusia dalam alam Melayu, kah kah kah tetapi perangai manusia tetap sama perangai macam budak-budak perangai kuno tetapi orang-orang moden kah kah kah

Unknown commented on 
"PUASA SAMPAI"

Puasa sampai perangai tetap sama, lagi banyak makan dari puasa, pengajaran penting bukan sekadar nak tunjuk orang lain tetapi ibadat puasa demi keutuhan ummah, demi kesihatan demi kebaikan biasa biasa saja, akan tetapi masalah utama perangai tak ubah, perangai tetap sama, hasad dengki tepat perasaan tidak baik tetap sama kah kah kah

CADANGAN RAFIZI YANG WAJIB DISOKONG


CADANGAN RIFIZI

YANG WAJIB

DI SOKONG

KHALAS 

MENJILAT 72 PUKI BIDADARI


SILA TANYA

USTAD 

AMIN

APAKAH LIDAH KITA

AKAN LETIH

MENJILAT 72 PUKI

BIDADARI

KHALAS

panglimo potaseh commented on
 "PUASA SAMPAI"

Bulan Puasa dah sampai .. kato TaT jiko kito birjayo gonap poso sobulan, sogalo doso kito akang diampongkang .. tormasok dosa sakau-sakau, curik duit poey umrah, derma bina Tahfeeez, duit derma ontok Hamas. Bilo kito kiok nanti kito boleh jilat2 72 koping puki bidadari. 

KRMALANGAN BERLAKUMydin akan keluar kenyataan rasmi

KUALA LUMPUR – Mydin akan mengeluarkan kenyataan rasmi susulan kebakaran yang berlaku di Manjoi, Perak lewat petang tadi.
Mydin Malaysia dalam kenyataan menerusi Facebook berkata, pihak ambil maklum tentang kebakaran tersebut.
“Segala maklumat dan kenyataan rasmi akan disiarkan dalam laman media rasmi kami dari semasa ke semasa,” katanya. – 

KEMALANGAN

BERLAKU

AMIN

ISLAMIK JIHAD MENYERANG DI TEBING BARAT


ISLAMIK JIHAD

MENYERANG

DI TEBING BARAT

AMIN

PENYIMPAN MOHOR BESARUmat Islam mula berpuasa Selasa ini

KUALA LUMPUR – Umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa Selasa ini, 12 Mac 2024.

Pengumuman itu dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja,  Syed Danial Syed Ahmad menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM), sebentar tadi.

“Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja, Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, Malaysia mengisytiharkan bahawa tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ialah pada hari Selasa, 12 hb Mac 2024,” katanya.

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja menerusi satu kenyataan telah menetapkan 10 Mac bersamaan 29 Syaaban 1445H untuk melihat anak bulan Ramadan bagi menentukan permulaan puasa untuk umat Islam di Malaysia.

Proses melihat anak bulan Ramadan berlangsung di 29 lokasi di seluruh negara hari ini. – 


KENYATAAN

DARI

PENYIMPAN

MOHOR BESAR

AMIN

KHALAS

KEBULURAN MATI BERAMAI RAMAI


PEMBUNUHAN 

BERAMAI RAMAI

DENGAN  CARA

KEBULURAN

KHALAS

HANTAR SUKARELAWAN


Sambutan Ramadan suram di Palestin

BAITULMAQDIS – Suasana suram menyelubungi rakyat Palestin yang bersiap sedia untuk menyambut Ramadan tahun ini susulan perang yang berterusan selama enam bulan dan langkah-langkah keselamatan yang dipertingkatkan oleh polis Israel.

Peperangan itu memberi kelebihan kepada polis Israel untuk mengawal kedatangan jemaah di masjid tersebut.

Beribu-ribu polis Israel telah dikerahkan di sekitar jalan-jalan sempit Kota Lama di Baitulmaqdis, yang mana puluhan ribu jemaah Islam dijangka berulang-alik setiap hari di perkarangan masjid Al-Aqsa.

Masjid Al Aqsa adalah salah satu tapak paling suci dalam Islam.

Serangan tanpa henti oleh rejim zionis di Gaza telah mencetuskan kebimbangan di seluruh dunia kerana risiko kebuluran yang semakin meningkat dibimbangi akan meningkatkan jumlah kematian yang kini sudah melepasi 31,000 orang.

Bulan lalu, Menteri Keselamatan Itamar Ben Gvir mahu sekatan dilakukan ke atas jemaah di Al-Aqsa tetapi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata jumlah yang diterima akan sama seperti tahun lepas.

“Ini adalah masjid kami dan kami mesti menjaganya. Kita mesti melindungi kehadiran umat Islam di masjid ini, yang sepatutnya boleh masuk beramai-ramai dengan aman dan selamat,” tegas Azzam Al-Khatib, Ketua Pengarah Wakaf Baitulmaqdis – yayasan agama yang menyelia Al-Aqsa mengulas kenyataan pemimpin-pemimpin Israel.

Berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya, hiasan di sekitar Kota Lama tidak dipasang dengan hiasan bagi menyambut Ramadan.

Suasana di sini suram, serupa di bandar-bandar di seluruh Tebing Barat yang diduduki, di mana kira-kira 400 rakyat Palestin telah terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan atau peneroka Yahudi sejak permulaan perang Gaza.

“Kami memutuskan Kota Lama Baitulmaqdis tidak akan dihias kerana menghormati darah para syuhada yang terdiri daripada anak-anak, orang-orang tua,” kata Ammar Sider, seorang ketua masyarakat di Kota Lama.

Polis berkata, mereka sedang berusaha untuk memastikan Ramadan disambut dengan aman dan telah mengambil langkah tambahan untuk membanteras apa yang mereka sifatkan sebagai maklumat provokatif yang diputarbelit di rangkaian media sosial dan telah menahan 20 orang yang disyaki menghasut keganasan.

“Polis Israel akan terus bertindak dan membenarkan menunaikan solat Ramadan dengan selamat di Bukit Kuil, sambil menjaga keselamatan dan keselamatan di kawasan itu,” kata polis zionis itu dalam satu kenyataan.

Bagi seluruh dunia Islam, kepolisan Israel terhadap Al-Aqsa telah lama menjadi antara isu yang paling dibenci dan bulan lalu, pemimpin Hamas Ismail Haniyeh menyeru rakyat Palestin untuk berarak ke masjid pada awal Ramadan.

Tahun lalu, pertempuran yang tercetus apabila polis rejim zionis memasuki perkarangan masjid itu dan tindakan mereka mendapat kecaman daripada Liga Arab serta Arab Saudi, yang mana Israel telah berusaha untuk menormalkan hubungan diplomatik, melanjutkan usahanya untuk membina hubungan dengan kuasa serantau termasuk Emiriah Arab Bersatu. – Agensi

BERPUASA DALAM

KANCAH PERANG

AMIN

MASANYA DAH

SAMPAI NEGARA

ISLAM PERLU

HANTAR 

SUKARELAWAN

KE PALESTIN

AMIN

KHALAS

POLIS TANGKAP POLIS


POLIS TANGKAP

POLIS

AMIN

PAGI INI DEPAN LE CHATEAU


PAGI INI

DEPAN

 LE CHATEAU

MABUK HUJUNG MINGGU ?
LICIN HUJAN SUBUH ?
GUMBIRA SAMBUT PUASA ?
KAH KAH KAH

GAMBAR HIASAN SEBELUM PUASA


GAMBAR HIASAN

SEBELUM PUASA

KHALAS

Unknown commented on
 "PERLEMBAGAAN 
BERSATU PASTI TAK LULUS"

Sham, tak ada gambar lain ka lu nak tunjuk, baik lu tujuk gambar Sarimah ka, gambar Nika Gee ka, gambar Ziana Zain ka gambar Altantunya atau gambar...

Unknown commented on
  "PERLEMBAGAAN 
BERSATU PASTI TAK LULUS"

tt ni ada kapir pakai kondom, kondom bocor, beracuk buat anak pandai.. tak ada jakim jaga... lu tak nak hebahkan ke ? https://www.bharian.com.my/dunia/asia/2024/03/1221946/lelaki-wanita-ditahan-selepas-2-bayi-mati-ditemui-dalam-botol-kaca-di

Unknown commented on 
"JUAL LENDIR POLIS TAK TAHU"

TT, dalam bulan puasa ni jangan sekali kali poskan gambar macam tu, pembaca TT ada umat Islam yang benar benar mengamalkan ajaran Islam, jika mereka melihat gambar macam tu akan mengurangkan pahala puasa mereka, tolong ye....

JANJI MANIS LAGI KETATJANJI MANIS

LAGI KETAT

AMIN


Jijah kipas commented on
 "JANJI ANWAR"

Bodoh la percaya cakap pukimak
 pemuja jubo seekor ni !!!.

Jijah kipas commented on
 "JANJI ANWAR"

Bodoh le kalau oercaya cakap pukimak seorang ni. Tapi banyak juga melayu islam percaya cakap pemuja jubor ni!!!

PUASA SAMPAI


PUASA SAMPAI

SENIN 11 MAC 2024

ESOK KITA PUASA
ESOK MASUK BULAN RAMADAN
ESOK UMAT  ISLAM SATU DUNIA
 SAMBUT BULAN PUASA
AMIN

BUDAYA  BAZAR RAMADAN
AKAN BERMULA
UNTUK PENGANUT ISLAM BUDAYA
BAZAR RAMADAN 
ADALAH CIRI PENTING
RUKUN UNTUK DIRAYAKAN

ESOK HARI PERTAMA
BAZAAR RAMADAN
BARU NAK BUKA
BELUM RANCAK LAGI
MASUK HARI KE EMPAT
MASUK MINGGU KEDUA
BAZAR RAMADAN
AKAN RANCAK

BAZAAR INI BUKAN HANYA
DI RAYAKAN OLEH YANG BERAGAMA
ISLAM
BAZAR RAMADAN DI MALAYSIA
DI RAYAKAN OLEH
ANAK SEMUA BANGSA
BANGSA SEMUA AGAMA
AMIN

HAITI
PRESIDEN HAITI
MASIH TERKANDAS DI PURTO RICO
SAMSENG DAH KONTROL
LAPANGAN TERBANG
KAH KAH KAH

ROME
POPE FRANCIS
BUAT CADANGAN AGAR
UNRAINE ANGKAT
BENDERA PUTIH DAN AKUI
RUSIA DAH MENANG
AMIN

UKRAINE
PRESIDEN ZELENSKY TOLAK
CADANGAN INI
MALAH MINTA LEBIH BANYAK
BANTUAN SENJATA
KAH KAH KAH

INDONESIA
PILOT PESAWAT BATIK TIDUR
KETIKA MEMBAWA 153 
PENUMPANG
SIASATAN SEDNAG
DIJALANKAN
KAH KAH KAH

HOKKIEN
PAGI INI CERAH
LANGIT BIRU TERBENTANG
MATAHARI DAH KELUAR

KL & KL SENTRAL 
BERKABUS KERANA
HUJAN SUBUH PAGI INI

DARI JAUH  DI WILAYAH
ISTANA LAMA
GUA DENGAR SUARA GAGAK
MENDAYU DAYU
HOKKIEN AGAK SUNYI

PEKERJA MAKIN RAMAI
GUA MELINTAS DEPAN
EMPAT JANTAN BANGLA
MUKA BARU TAK PERNAH LIHAT
MEREKA PEMOTONG RUMPUT
MENJAGA MAKAM

HARI INI
AKAN PANAS
JIKA HUJAN PETANG
MALAM ENAK SANTAI

BRO
SENYUM
SAMBUT SENIN
DENGAN SENYUMAN

RACIK PANDAN  BUNGA RAMPAI
UNTUK HIASAN RAMBUT CIK PUAN
BULA PUASA SUDAH  SAMPAI
BAZAR RAMADAN JADI TUMPUAN

DALAM SUNGAI ADA BUAYA
BUAYA BESAR BELUM BERNAMA
BAZAR RAMDAN ISLAM BUDAYA
JAGA KESEHATAN NIAT  UTAMA

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENYAMBUT
BULAN PUASA