Khamis, 19 Mei 2022

FULUS MELOROH MASUK

 FULUS 

MELOROH MASUK

KAH KAH KAH

AMIN

SILA BACA AKUAN BERSUMPAH AZILAH DI MAHKAMAH

 Tiada arahan pegawai atasan untuk Sirul Azhar keluarkan senjata api, kata saks


MAHKAMAH Tinggi yang mendengar saman keluarga wanita warga Mongolia yang mati dibunuh, Altantuya Shaariibuu, hari ini diberitahu bahawa tiada arahan daripada mana-mana pegawai atasan supaya bekas anggota polis Sirul Azhar Umar mengeluarkan senjata api dari tempat simpanan di Bukit Aman pada 2006.

Supt Tonny Anak Lunggan, 42, pegawai penyiasat dalam kes bunuh wanita itu berkata demikian ketika pemeriksaan balas oleh Peguam Kanan Persekutuan Zetty Zurina Kamarudin pada prosiding kes saman RM100 juta difailkan bapa Altantuya, Dr Shaariibuu Setev Shaariibuu dan keluarganya terhadap dua bekas anggota polis, Azilah Hadri dan Sirul Azhar, penganalisis politik Abdul Razak Abdullah Baginda serta kerajaan Malaysia.

“Ya, saya setuju tiada arahan daripada mana-mana pegawai atasan untuk Sirul Azhar mengeluarkan senjata itu,” kata saksi ke-26 berkenaan.

Dalam pernyataan saksinya, Tonny berkata senjata bernombor siri S98756 berdaftar di dalam Buku Daftar Keluar dan Masuk Senjata, tertulis pangkat Koperal 125591, nombor polis Sirul Azhar dan jenis senjata yang tertulis di ruangan buku daftar itu adalah jenis MP 5 (S). 

Berdasarkan buku daftar itu, Tonny berkata senjata yang sama telah dikeluarkan pada 4 Oktober 2006 dan dikembalikan pada 8.15 pagi, 30 Oktober tahun sama serta ia dinyatakan di ruangan ‘masuk’ buku daftar itu.

Tonny, yang kini bertugas di Bahagian Pendakwaan dan Undang-undang Bukit Aman, bersetuju dengan cadangan Zetty Zurina bahawa tiada mana-mana rakaman percakapan saksi yang menyatakan Sirul Azhar dan Azilah terlibat di dalam tugas khas dan sulit pada 2006 dan tiada arahan daripada mana-mana pegawai atasan bahawa mereka terlibat dalam tugas berkenaan.

Kepada soalan peguam Manjeet Singh Dhillon, saksi itu menafikan bahawa beliau hanya membuat anggapan berhubung penglibatan Razak Baginda (Abdul Razak) berkenaan kematian Altantuya.

Disoal semula oleh peguam keluarga Altantuya, Sangeet Kaur Deo, saksi itu bagaimanapun menjelaskan cadangan untuk menuduh Razak Baginda atas tuduhan bersubahat membunuh Altantuya dibuat selepas siasatan secara menyeluruh dijalankan.

“Ia (pertuduhan subahat membunuh) dibuat berdasarkan bukti yang diperoleh melalui rakaman percakapan saksi-saksi dan keterangan pakar. Selepas itu, baru boleh dirumuskan sedemikian. Ia bukannya dibuat berdasarkan andaian,” jelas Tonny.

Pada 4 Jun 2007, ibu bapa Altantuya, Dr Shaariibuu dan isterinya, Altantsetseg Sanjaa serta dua cucu lelaki mereka, Mungunshagai Bayarjargal dan Altanshagai Munkhtulga, memfailkan saman RM100 juta terhadap Azilah, Sirul Azhar, Abdul Razak serta kerajaan Malaysia.

Bagaimanapun, nama Altanshagai Munkhtulga kemudian dikeluarkan daripada senarai plaintif apabila dia meninggal dunia pada 2017.

Dalam pernyataan tuntutan, keluarga itu mendakwa kematian Altantuya mengakibatkan mereka mengalami kejutan mental dan trauma psikologi, melayakkan mereka dibayar pampasan serta mendapat ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk.

Perbicaraan di hadapan Hakim Vazeer Alam Mydin Meera bersambung esok. – Bernama, 19 Mei, 2022.

SILA BACAKAN

AKUAN

 BERSUMPAH

AZILAH

DI MAHKAMAH

AMIN

ATAU PANGGIL

AZILAH YG TELAH

TULIS AKUAN

BERSUMPAH

AMIN

KALAU SEMUA

INI TAK MUNCUL

KETIKA BICARA

ERTINYA

PUKARAK MUKRAK

ACOK OMAK KAU

KAH KAH KAH

PENG ANAL KATA BUKA KANG KANG

 Tak salah Pas berpoligami – Penganalisis

KUALA LUMPUR – Pas boleh berpoliogami dalam politik asalkan tetap pada landasan dan mengekalkan prinsip perjuangan yang asal, kata penganalisis politik, Dr Mazlan Ali.

Menurutnya,  selagi Pas dan parti-parti yang akan ‘dinikahi’ itu bersetuju dengan semangat politik, perkara itu tiada salahnya.

PENG ANAL KATA

PELACUR BOLEH

LUASKAN BUKA 

KANG KANG

KAH KAH KAH

PELACUR ADA

TIGA LUBANG

MANA MANA

BOLEH JOLOK

KAH KAH KAH

AMIN 

YA AMPOON

YA MAULANA

KAH KAH KAH

KENAPA KITA HANTAR SAMPAH

 
Petisyen bantah Tajuddin jadi duta raih 14,975 tandatangan

SETAKAT jam 10.35 pagi tadi, seramai 14,975 orang sudah menandatangani petisyen dalam talian bagi mendesak kerajaan membatalkan pelantikan Ahli Parlimen Salak Tajuddin Abdul Rahman sebagai duta besar ke Indonesia. 

Petisyen itu dilancarkan semalam oleh kumpulan Bangsa Malaysia, ditujukan kepada Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri Ismail Sabri dan Menteri Luar Saifuddin Abdullah.

“Apa sudah gila Malaysia ini. Jangan ingat rakyat sudah lupa siapa Tajuddin,” menurut kenyataan Bangsa Malaysia dalam petisyen yang mensasarkan 15,000 tandatangan.

Kenyataan dalam petisyen itu turut menyentuh kegagalan Tajuddin mengurus kemalangan membabitkan dua tren LRT di Kuala Lumpur pada Mei tahun lalu.

Beliau dipecat dari jawatannya sebagai pengerusi Prasarana Malaysia Berhad tidak lama selepas membuat kenyataan yang dianggap tidak sensitif susulan kejadian itu.

“Sidang media ‘probok probok’ dia sebagai pengerusi prasarana dah cukup untuk buktikan betapa dia ini orang yang jahat, bodoh, sombong - tak layak untuk mewakili negara untuk sebarang acara, apatah lagi sebagai Duta Besar ke Indonesia. 

“Ternyata, Tajuddin hanya layak diberikan gelaran embarrassador, bukan ambassador (duta)!

“Sudah cukup banyak Malaysia dimalukan! Kita sebagai rakyat kini kena bangkit untuk jaga nama baik negara,” kenyataan itu dipetik. – 19 Mei, 2022.     

KENAPA KITA

BUANG SAMPAH

KITA KE NEGARA

JIRAN

AMIN

INDONESIA JIRAN

YANG BAIK

AMIN

RAMAI WARGA

INDONESIA BERI

TENAGA PADA

NEGARA INI

AMIN

JASA BAIK

JANGAN DIBALAS

DENGAN SAMPAH

KHALAS

KENAPA TAK SIHIRKAN ZIONIS ISRAEL

 


KENAPA TAK

SIHIRKAN

ZIONIS ISRAEL

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"MASA TELAH SAMPAI"

Kito jangang keliru ..islam Melayu cari makang dengang sihir ..dan dah borombik (ramai) ahlol sihir, kito panggil UsTaT . Gwa dah keliru dgn kojo TaT ..TaT ni solain momuki di disko, mereko ngajar igama dan alip, ba, ta dan thorkini TaT dah pandai ngubek orang dan alau hantu ..TaT pon punyo eilmu nak kasik bebudak lulus dongan 13A ..lu tak cayo lu tanyo Datok Haji Lebai UsTaT Fadilah. Tu lah gwa ponah cadangkang Datok Haji ni poey ompangan Somonyih kasik doa air tasik tu ..lanti satu Selangor boley dapek 13A+ ..kahkahkah

BAKAR RUMAH PERDANA MENTERI

 BAKAR RUMAH PERDANA MENTERI !

Di Malaysia Najib anak beranak menghuru harakan politik ,lembaga kehakiman dan ekonomi Malaysia kini menuju NEGARA GAGAL. Di Sri Langka keluarga Rajapaksa bawa malapetaka hurui hara politik dan ekonomi hingga Sri Langka jatuh bangkrap.Khalas. BACA DISINI:

CUCU RAZAK KE ?

 
CUCU RAZAK KE?

KHALASUnknown commented on 

"SATU LAGI SOALAN"

Comelnya, mcm ada iras wajah Tun rahah masa kecik2 dulu.

RAKYAT IRAN LAWAN MULLAH

 

1978 MARGA AMERIKA

MAMPUS  AMERIKA

AMIN

2022 MARGA RAISI

MAMPUS RAISI

KHALAS

DADAH HALAL APA ?

 


DADAH HALAL

APA DI PUCHONG ?

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "HUKUM GANTUNG 

UNTUK BASMI RASUAH"

Kalau semua boley tanam ganja ..nanti apa jadi dgn kilang dadah halal kat Puchong tu ..kompom bingkerap ..

SIHIR LAWAN HAARP

 


SIHIR 

LAWAN

HAARP

AMIN

Unknown commented on

 "PRODUK

 PERTAHANAN NEGARA"

sihir gua tak caya gua caya teknologi haarp je.. kah kah kah

JASA BAIK INONESIA

 INDONESIA

BUKAN SAJE

JIRAN TAPI

SERUMPUN 

DENGAN KITA

AMIN

NEGARA BAIK

BANTU  KITA

TENAGA KERJA

TAPI KENAPA

KITA BERI

INDONESIA

SAMPAH ???

AMIN