Isnin, 21 Disember 2020

MERAKAM SEJARAH MELAWAN LUPA

 


 MERAKAM SEJARAH

MELAWAN LUPA

POKET TENGKU FRAUD BESAR

 

BESAR  BETUL

POKET 

 TENGKU FRAUD

KAH KAH KAH

BOLEH MASUK

DUA JUTA

KAH KAH KAHRM2 juta 'masuk poket' Ku Nan sendiri, kata hakim

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa RM2 juta yang diberikan Chai Kin Kong kepada Tengku Adnan Tengku Mansor tersimpan di dalam akaun Tadmansori Holdings Sdn Bhd (THSB) untuk manfaat dirinya dan menggunakan syarikat itu untuk berselindung bagi menerima hasil perbuatan salahnya.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan dalam penghakiman 87 halaman berkata tiada bukti yang menunjukkan Tengku Adnan telah mengeluarkan wang daripada akaun THSB untuk membayar perbelanjaan bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar, Selangor dan Kuala Kangsar, Perak pada 2016, walaupun jika mahkamah menerima bahawa Rizalman Mokhtar danZakaria Dullah menerima wang daripada tertuduh.

Rizalman dilantik sebagai pengarah jentera PRK Sungai Besar pada masa itu manakala Zakaria adalah penyelaras bagi projek sukarelawan BN.

Mohamed Zaini berkata dakwaan Tengku Adnan mendahulukan lebih RM2 juta untuk PRK itu adalah suatu yang difikirkan kemudian. 

“Oleh itu, terbukti bahawa tertuduh menggunakan Tadmansori untuk berselindung bagi menerima hasil perbuatan jenayahnya,” kata hakim, yang menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta atau penjara enam bulan ke atas Tengku Adnan, setelah mendapatinya bersalah atas tuduhan rasuah menerima RM2 juta daripada seorang perniagaan pada 2016.

Hakim itu berkata Tengku Adnan sama sekali tidak menunjukkan sumber wang yang didakwanya diberikan kepada Rizalman dan Zakaria.

“Beliau mengaku telah memberi mereka wang. Beliau berkata beliau telah meminta Tan Sri Chai membayar kepada Tadmansori, kerana beliau telah mendahulukan wangnya sendiri.

“Sekiranya demikian, beliau sepatutnya dapat menunjukkan pengeluaran wang daripada akaun bank Tadmansori. Tidak ada langsung. Tertuduh tidak memberikan penjelasan. 

“Tidak ada bukti mengenai sumber wang yang didakwanya diberikan kepada Rizalman dan Zakaria. Adalah penting untuk menunjukkan bahawa wang yang didakwanya dikeluarkan pertama kali daripada akaun bank Tadmansori untuk menjustifikasi arahannya kepada Tan Sri Chai agar cek tersebut dapat dibayar kepada Tadmansori.

“Dalam penghakiman saya, tertuduh telah masukkan RM2 juta itu ke dalam poketnya sendiri,” katanya.

Hakim itu berkata mahkamah tidak dapat menerima bahawa Tengku Adnan sahaja yang diamanahkan untuk mengumpulkan dana bagi dua pilihan raya kecil itu kerana kedua-dua kawasan ini tidak berada dalam kawasannya sebagai pengerusi Umno/ Barisan Nasional Wilayah Persekutuan.

“Beliau juga bukan bendahari seperti yang didakwa. Saya juga tidak dapat menerima keterangan Rizalman dan Zakaria termasuk lembaran anggaran yang dibentangkan.

“Saya berpendapat, keterangan mereka dibuat setelah peristiwa itu dalam usaha untuk menyokong pembelaan Tengku Adnan. Tidak ada keterangan untuk membuktikan bahawa tertuduh tahu bahawa beliau akan mendapat RM2 juta daripada Tan Sri Chai,” tambahnya.

Hakim itu berkata bekas menteri Wilayah Persekutuan itu menyatakan bahawa beliau adalah seorang yang senang.

“Saya menerima pendapat tertuduh bahawa dia tidak berniat bercakap gah ketika menyatakan kekayaan dan hanya ingin menegaskan bahawa RM2 juta bukan jumlah yang akan menarik perhatiannya. RM2 juta pada pandangan saya, adalah sejumlah besar wang, bahkan bagi seorang jutawan. Adalah salah untuk berfikir bahawa orang kaya tidak mampu melakukan kesalahan untuk memperoleh keuntungan kewangan,” tambahnya.

Mohamed Zaini berkata resit Umno sahaja tidak boleh dianggap sebagai bukti yang tidak dapat disangkal bahawa RM2 juta itu adalah sumbangan politik.

“Saya keberatan menerima resit Umno atas beberapa sebab. Pertama, saya merasa sangat luar biasa Tan Sri Chai tidak menganggap penting untuk memberitahu pegawai SPRM mengenai kewujudan resit Umno, apabila beliau bertemu mereka beberapa kali untuk memberi kenyataan,” katanya.

Hakim itu berkata resit yang dikeluarkan sebelum resit Umno (nombor resit 376240) bertarikh 12 November 2018 dan yang selepasnya, (nombor resit 376242) bertarikh 16 November 2018. Namun, resit Umno adalah pada 14 Jun, 2016.

“Semua resit lain dalam buku resit itu mengikut urutan, kecuali resit Umno. Resit pertama dalam buku itu bertarikh 24 Ogos 2017 dan yang terakhir bertarikh 6 Mei 2019. Resit Umno adalah satu-satunya yang tidak mengikut urutan,” katanya.

Semasa menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai resit Umno, Mohamed Zaini berkata tidak masuk akal bagi Umno untuk mengeluarkan resit tersebut apabila cek tersebut tidak dimasukkan ke dalam akaunnya.

“Sekiranya wang itu benar-benar untuk Umno, parti itu akan memberikan Tan Sri Chai atau Aset Kayamas Sdn Bhd (AKSB), atau sebarang bentuk perakuan atas sumbangan yang didakwa diberikan itu, seperti surat misalnya dan bukan resit. Mana-mana juruaudit yang mengaudit akaun Umno akan mempersoalkan resit UmnoO, kerana tidak ada pembayaran sebanyak RM2 juta yang dibuat ke dalam akaun Umno,” katanya.

Hakim itu berkata kenyataan tertuduh bahawa pembayaran itu adalah untuk manfaat Umno hanya dapat diterima sekiranya ada pembayaran yang sepadan dengan Umno daripada Tadmansori.

“Tidak ada. Jejak pergerakan wang terhenti dengan Tadmansori. Malah, bukti menunjukkan bahawa Tadmansori tidak pernah ada urusan dengan Umno. Ini disahkan oleh pekerja Tadmansori sendiri,” tambahnya.

Hakim berkata Tengku Adnan mendakwa tuduhan terhadapnya tidak relevan dan merupakan tipu daya oleh parti politik saingan Umno dan Barisan Nasional untuk menyokong mereka dengan menyasarkannya.

“Aduan tertuduh bukanlah sesuatu yang baru. Beliau bukan ahli politik pertama yang didakwa atas kesalahan jenayah yang mendakwa konspirasi politik.

“Saya melihat pada tahun 70-an. Allahyarham Datuk Harun Idris, seorang ahli politik terkenal, yang ketika itu menteri besar Selangor, dan semakin menyerlah dalam barisan Umno, didakwa bersama dua yang lain atas pertuduhan menipu dan melakukan pecah amanah,” katanya.

Sementara itu, ketika menjatuhkan hukuman itu ke atas Tengku Adnan, Mohamed Zaini berkata tertuduh bukanlah penjawat awam dan ahli politik pertama yang didakwa dan disabitkan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

“Saya tidak menafikan bahawa tertuduh telah berkhidmat untuk negara selama bertahun-tahun, dan itu adalah kriteria yang saya pertimbangkan. Pertimbangan yang paling utama dalam menentukan hukuman yang sesuai adalah kepentingan umum. Hukuman mesti mencerminkan tahap kesalahan yang dilakukan.

“Dalam menjatuhkan hukuman, mahkamah antara lain mengikut duluan. Ini untuk memastikan keseragaman dalam menjatuhkan hukuman dan mengelakkan perbezaan yang hanya berfungsi untuk menghantar mesej yang salah kepada orang ramai,” kata hakim. – Bernama, 21 Disember, 2020.  

 PENYOKONG

KETUANAN MELAYU

BERBANGGA 

KAH KAH KAH

HAKIM KATA

NAK JADIKAN

CONTOH

KAH KAH KAH 

ORANG RAMAI

PUAS HATI

KAH KAH KAH

ADA JUGA

TAK PUAS HATI

KERNA KENA

TAK LAMA 

MACAM NAJIB

AMIN


PALING TINNGI - SATU REKOD

 AWAS


Rekod ketiga tertinggi, 

2,018 kes baharu 

Covid-19 hari ini

MALAYSIA hari ini melaporkan 2,018 kes baharu Covid-19, angka harian ketiga tertinggi direkodkan sejak negara dilanda pandemik, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Ini menjadikan jumlah terkumpul kes Covid-19 di Malaysia kini 95,327, dengan jumlah kebolehjangkitan 16,496 kes.

Selangor masih mencatatkan jumlah kes harian tertinggi iaitu sebanyak 1,204 kes diikuti Johor (278) dan Sabah (247), kata Dr Noor Hisham.

Dalam tempoh 24 jam yang lalu juga seramai 1,084 pesakit pulih, menjadikan jumlah kes pulih sepenuhnya daripada Covid-19 ialah 78,363 kes.

Sementara itu, satu kes kematian dilaporkan hari ini membabitkan warga asing. Jumlah kematian akibat Covid-19 di Malaysia kini 438 kes.  – 21 Disember, 2020.KITA

JAGA

KITA

CONTOH PEMIMPIN MELAYU ISLAM
 CONTOH TERBAIK

PEMIMPIN

MELAYU ISLAM

panglimo potaseh commented on 

"RASUAH 

TENGKU FRAUD KANTOI"

Teukui Nan saekor Islam syumul, tak lahap babi, kote bertakok ..KONO. Tukang nyuap yang kapir laknat hasbi, lanchow kulop ..LOPEH. Mano pojuang Melayu Zahid Totok ..Imam Perang Islang Eddy Squid ..mana3X ..tuckbEEr ..

MAMAT INI MARAH

  MAMAT INI

MARAH

Unknown commented on

 "LAWAK MENUNGGING"

How stupid does he think we are? Stop talking about the effing numbers and audiences with the Agong la. Stop all the stupid moves, the we might believe he's not obsessed. But the damage has already been done and nothing that the idiot does will reclaim any credibility he has. Eff these people la....

CUBA SAMPAI HANCUR PAKATAN HARAPAN

 


 CUBA SAMPAI

HANCUR RINTUH

PAKATAN HARAPAN

Syed Alwi Aljufri commented on

 "JUMPA AGUNG"

Sudah-sudahlah tu Anwar berabad-abad dok mencuba dan terus mencuba namun takdir Allah Azza Wajallah tidak mengizinkan. Anda wajib redha dengan kehendak Allah Ta’ala...!!

TENGKU FRAUD MASUK PENJARA

 

 

 UNGKU FRAUD

JANGAN RISAU

JANGAN GUNDAH

AMIN

KELUAR PENJARA

PASTI SLIM

KAH KAH KAH

JANGAN TAKUT

MUKA RETAK

MACAM MUKA

UNGKU FRAUD

TAKDA SAPA MINAT

KAH KAH KAH

BONTOT PUN

SELAMAT

KAH KAH KAH


Tengku Adnan dihukum penjara 12 bulan, denda RM2 juta

KUALA LUMPUR:  Tengku Adnan Tengku Mansor dijatuhi hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta selepas didapati bersalah terhadap pertuduhan menerima rasuah RM2 juta daripada seorang ahli perniagaan.

Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini, memerintahkan bekas Menteri Wilayah Persekutuan itu dijatuhi hukuman penjara enam bulan sebagai tambahan seandainya tertuduh tidak membayar wang denda itu.

Tengku Adnan atau lebih dikenali sebagai KuNan kelihatan tenang, tunduk dan sesekali mengangkat mukanya sejurus mendengar hukuman dijatuhkan terhadap beliau.

Bagaimanapun Mohamed Zaini membenarkan permohonan pembelaan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Rayuan dalam masa terdekat.

Tengku Adnan, atau lebih dikenali sebagai Ku Nan, didakwa dalam kapasitinya sebagai seorang penjawat awam iaitu Menteri Wilayah Persekutuan, telah menerima untuk dirinya wang berjumlah RM2 juta daripada Chai Kin Kong yang juga Pengarah AKSB.

Wang itu diterima melalui cek Hong Leong Islamic Bank milik AKSB yang telah didepositkan ke dalam akaun bank CIMB milik THSB yang beliau mempunyai kepentingan dan diketahui syarikat AKSB ada perhubungan dengan kerja-kerja rasminya.

Ahli Parlimen Putrajaya berkenaan didakwa melakukan perbuatan itu di CIMB Bank Berhad, Cawangan Pusat Bandar Damansara di sini pada 14 Jun 2016 mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya Julia Ibrahim manakala peguam Tan Hock Chuan mengetuai pasukan pembelaan. – 

 INILAH CONTOH

PEMIMPIN MELAYU

PEMIMPIN ISLAM

YANG AFDAL

KAH KAH KAH

JUALKAN 

TANAH KERAJAAN

PADA TOWKAY

CHINA

KAH KAH KAH 

KEMUDIAN 

BUAT GILA GILA 

ANTI CHINA 

ANTI  PARTI DAP 

AMIN 

INILAH KERJA

 MENIPU 

BANI MELAYU

AMIN
PERSOALAN SEKARANG

 


 

BOLEH KAN

DARA GADIS INI

DI PECAH TANPA

LESEN PERMIT

DARI ...WOIT... 

DARI SAPA HAH

KAH KAH KAH


Kes Illi Najwah Saddique 

dari 

perspektif peguam

 WOIT

ORANG NAK

ETOT BAIK

KAH KAH KAH

HANG SIBUK

PASAI APA

KAH KAH KAH

BUKAN

 BURET HANG

AMIN

AKAN JUMPA AGUNG

 


 AKAN JUMPA

AGUNG

Unknown commented on 

"JUMPA AGUNG"

Jangan silap TT. Bang Anwar jumpa Agung hanya pada hari Selasa! 

Kah! Kah! Kah! Kah!

KLUSTER MAHKAMAH BERTAMBAH

  KLUSTER MAHKAMAH

BERTAMBAH

cikminah commented on

 "RASUAH 

TENGKU FRAUD KANTOI"

Kalau Tukufraud ni disahkan rasuah oleh mahkamah, maknanya Najib, Wak Jahis, Rosmah dan Azizkoling pun, belum tentu boleh lepas. Sah Pak Yiddin walupun diugut, masih boleh bernafas dgn baik dalam lumpur. Legalah sikit untuk mula pikir nak pangkah siapa PRU15 nanti. Nampaknya, Abam kekallah jadi Perdana Menteri menunggu sampai mati. Kahkahkahkah.... 😁

WATAK SAIFUDDIN

  WATAK SAIFUDDIN

HALIMI MN commented on

 "WATAK THREE STOOGES"

Moe, ikut suka dia aje 

nak pukul Larry dan Curly.

ZIONIS PROPAGANDA

 


 ZIONIS PROPAGANDA

AMANAH KATA HENTIKAN GILA NAK JADI PM

 


 WOIT

INDIVIDU INI

AMAT JELAS

KAH KAH KAH

YANG DIMAKSUDKAN

OLEH AMANAH

 IALAH

ANWAR IBRAHIM 

AMIN

BUKAN SETIA 

PADA ANWAR

AMIN

 SETIA PADA GARIS PERJUANGAN

AMIN
Perjuangan bukan soal individu

AMANAH menegaskan sejak awal lagi, perjuangan bukan tentang wala’ kepada individu. Kesetiaan adalah kepada gagasan, ide dan komitmen perjuangan.

Semua pimpinan tertinggi AMANAH meyakini bahawa pemimpin boleh datang dan pergi tetapi prinsip perjuangan akan kekal dipertahankan.

Kebersamaan AMANAH dalam kesepakatan politik dengan PKR dan DAP adalah untuk mempertahankan agenda Reform dan ISLAH walaupun dalam banyak keadaan ia ‘merugikan’ AMANAH dari sudut sentimen dan emosi awam.

 AMANAH BERJUANG

BUKAN UNTUK

JADIKAN ANWAR

PERDANA MENTERI

AMIN

AMANAH BERJUANG

UNTUK MASA DEPAN

NEGARA

AMIN

UNTUK MEMBAIKI

TANAH AIR

AMIN

HENTIKAN GILA

NAK JADI PM

AMINJUMPA AGUNG

 JUMPA AGUNG


Unknown commented on 

"RAKYAT SEDANG MENUNGGU"

Apa mahu jumpa agong???dulu² si white rajah menafikan si iban ketua menteri sarawak dinafikan si white rajah, negeri pulau pinang boleh juga lantik si cina pendatang sebagai ketua menteri??negeri sarawak kaum majoriti bangsa iban tidak pernah jadi ketua menteri???apakah kebodogan orang melanau ini???

KABINET BARU ANWAR IBRAHIM
KABINET BARU

ANWAR IBRAHIM

panglimo potaseh commented on 

"ANWAR AKAN 

TUBUH KERAJAN BARU"

Masalah mental Abam ni nak selesey sonang jo ..buat je sebijik pulau utk dia, ala ala Forest Siti gitu, kasik dia jadik PM, Jijah TPM, Nurul jago kouangan, Mintri Wanita Sadik, Latok Bdr Haji Yoda, Mat Sabu Mintri Igama, Khalid Samad Perikangnang ..

AMANAH KATA BUKAN HAL INDIVIDU

 


 APA MAKNA

BERITA INI

AMIN


Perjuangan bukan soal individu


 KAH KAH KAH

SIKAP

AMANAH MAKIN

JELAS MAKIN

TERANG

AMIN

ANWAR TELAH GAGAL

 ANWAR 

TELAH GAGAL

zaki commented on

 "ANWAR AKAN 

TUBUH KERAJAN BARU"

Untuk berjaya perkara pertama yang mesti dilakukan ialah mengakui keadaan sebenar yang anwar ibrahim telah gagal, tanpa menyalahkan anwar ibrahim satu gagasan baru mesti dibentuk,tinggalkan punca kegagalan dan maju ke depan, pasti berjaya

RASUAH TENGKU FRAUD KANTOI

 


 SORANG LAGI

MASUK TIM

BANDUAN

KAH KAH KAH  

WOIT

INI IKAN BERAT

KAH KAH KAHTengku Adnan didapati 

bersalah terima rasuah 

RM2 juta


KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Wilayah Persekutuan Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini disabitkan bersalah atas pertuduhan menerima untuk dirinya wang berjumlah RM2 juta daripada ahli perniagaan T Chai Kin Kong.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan ketika menyampaikan keputusan berkata pihak pembelaan yang diketuai Tan Hock Chuan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah atas pertuduhan itu.

Dalam ringkasan penghakimannya, Mohamed Zaini berkata tiada bukti kukuh yang menyokong alasan Tengku Adnan bahawa beliau menerima wang itu bagi pihak Ibu Pejabat UMNO dan wang itu digunakan bagi membiayai Pilihan Raya Kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Tengku Adnan didakwa dalam kapasitinya sebagai seorang penjawat awam iaitu Menteri Wilayah Persekutuan telah menerima untuk dirinya wang berjumlah RM2 juta daripada ahli perniagaan Tan Sri Chai Kin Kong yang juga Pengarah Aset Kayamas Sdn Bhd (AKSB).
Beliau didakwa melakukan perbuatan itu di CIMB Bank Berhad, cawangan Pusat Bandar Damansara, di sini, pada 14 Jun 2016.

Ahli Parlimen Putrajaya itu didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan kes bermula pada 2 Julai tahun lepas dengan pihak pendakwaan memanggil 23 saksi untuk memberi keterangan.

 

AKAN BERTAMBAH

SD UNTUK

PAK SHEIKH 

KAH KAH KAH

MAKIN DEKAT 

KERUSI PM

KAH KAH KAH
MENANTI NANTI

 
MENANTI NANTI

Syed Alwi Aljufri commented on

 "LANGKAH TEPAT LAGI BIJAK"

Sampai Tualah kau dok jadi PM menanti ‼️

JENG JENG JENG

 JENG JENG JENG Rasuah RM2 juta, nasib Tengku Adnan diputuskan 9 pagi ini
KENDURI

DAH SELESAI

JENG JENG JENG 

KERAJAAN AYAH PIN

 
 KERAJAAN AYAH PIN


Syed Alwi Aljufri commented on 

"ANWAR AKAN

 TUBUH KERAJAN BARU"

Kerajaan Langit macam Ayah Pin,, 

hahahaha
Unknown commented on 

"ANWAR AKAN 

TUBUH KERAJAN BARU"

mandat tu apa ? pantat ke ?Unknown commented on 

"BETUL KE BERITA INI ?"

Hoi TT! Jangan lu tak tahu!

 Apa makna saman hari selasa? 

Kah! Kah! Kah! Kah!