Khamis, 13 Oktober 2022

ELITE POLITIK IRAN MULA RETAK ELITE POLITIK IRAN

MULA RETAK

AMIN

DIRIKAN KEMAH BESAR


Bersatu sedia pertimbang kerjasama dengan Pejuang


Bersatu bersedia untuk mempertimbangkan kerjasama dengan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), kata Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata kerjasama berkenaan boleh dilaksanakan sekiranya Pejuang serius mengenai perkara itu, bagaimanapun Muhyiddin mengesahkan setakat ini pihak Pejuang belum menghubunginya bagi membincangkan perkara berkenaan.

“Setakat ini, tiada pihak berhubung dengan saya tentang soal itu. Lagipun kita dah berada dalam fasa persiapan, dulu pun pernah juga bincang awal, tapi lepas itu tak jadi apa-apa. (Jadi) saya kurang pasti sama ada serius atau tidak cadangan (kerjasama) itu.

“Kalau ada pihak yang serius (untuk bekerjasama), kita sedia menimbang. Walaupun itu bukan hak saya sebab perkara tersebut perlu dibawa ke Majlis Tertinggi Bersatu untuk difikirkan (kerjasama) perlu atau tidak.

“Secara keseluruhannya bagi PN, kita sudah bersiap sedia,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Kebangsaan: Pemulihan Negara dan Keterangkuman Sosial di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad bahawa parti itu akan mempertimbangkan mengadakan kerjasama politik dengan parti lain yang dikira "sebulu" dengan Pejuang untuk menentang Umno dan Barisan Nasional (BN), selain kesediaan Bersatu untuk bekerjasama dengan Pejuang.

 BIJAK TEPAT

DIALU ALUKAN

AMIN

BUKA BUKU

BARU TUTUP

BUKU LAMA

AMIN

KENALI MUSUH

UTAMA

KENALI KAWAN

SE KUBU

AMIN

HANYA DENGAN

KEMAH BESAR

GEROMBOLAN

DAPT DIKALAHKAN

AMIN

KEMAH KOCIK

JAMIN KALAH

AMIN

KHALAS

PRU 15 AKAN SELAMATKAN PENCURI ?


DAPATKAH PRU15

MEMBEBASKAN

PENCURI PENYAMUN

AMIN

KEPUTUSAN

 DITANGAN

KITA SEMUA

AMIN
DIRIKAN KEMAH BOSA - KEMAH KOCIK JAMIN KALAH
Umno mahu PRU awal

 kerana penjenayah
 
nak elak hukuman, 

kata Dr Mahathir
Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad hari ini menjawab kritikan Ismail Sabri Yaakob terhadap anggota Kabinet Perikatan Nasional (PN) yang membantah Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan tahun ini, mengatakan parti komponen kerajaan campuran itu mempunyai hak untuk menyuarakan pandangan mereka sendiri.

"Tak usahlah salahkan PN 12," kata bekas perdana menteri itu.

"Walaupun perdana menteri berhak membuat keputusan sendiri tetapi dalam kerajaan campuran pengetahuan dan persetujuan parti komponen berhak memberi pandangan mereka."

Pada 11 Oktober, Ismail menyelar anggota Kabinet dari Bersatu dan PAS yang menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menyuarakan bantahan mereka terhadap pilihan raya pada musim tengkujuh.

12 menteri itu juga menggesa supaya tumpuan diberikan kepada pemulihan ekonomi berikutan lebih dua tahun pandemik Covid-19.

Bagaimanapun, Ismail berkata pembubaran Parlimen pada 10 Oktober lepas adalah untuk menghentikan cakap-cakap mengenai keabsahan kerajaan dengan mengembalikan mandat kepada rakyat.

"Keputusan ini juga adalah rentetan terhadap perkembangan politik semasa tanah air di mana 12 menteri menunjukkan sikap tidak wajar, mengutuskan warkah kepada Yang di-Pertuan Agong. " katanya.

"Justeru, pembubaran ini bagi menghalang daripada tercetusnya ketidakharmonian dalam pentadbiran kerajaan."

Beliau juga tindakan mengutus surat kepada raja, menunjukkan menteri-menteri itu telah membelakangkan institusi perdana menteri, yang perlantikannya diperkenankan oleh Agong.

PRU15 dijadualkan akan diadakan selepas tamat penggal tahun depan, namun Ismail telah mendapat tekanan daripada sekumpulan pemimpin Umno yang bersekutu dengan presiden parti Ahmad Zahid Hamidi untuk membubarkan Parlimen lebih awal.

Dalam kenyataannya hari ini, Mahathir berkata Umno yang hendak PRU15 diadakan lebih awal.

"Pedulikan banjir. Yang penting ialah Umno menang dan penjenayah-penjenayah elak dari dihukum segera,” katanya. 


MADEY CAKP

ADA BETUL

ADA SALAH

AMIN

BETUL ZAHID NAK

LARI DARI PENJARA

AMIN

UNTUK ZAHID

PRU SEKARANG

AMAT BAIK

KERANA 

PEMBANGKANG

MASIH GADUH SAMA SENDIRI

AMIN

 JAWABNYA

DIRIKAN 

KEMAH BOSA

AMIN

KEMAH KOCIK

JAMIN KALAH 

KHALAS

TABEK HORMAT PADA MAIL BERAA


TABEK PADA

MAIL BERA

AMIN

MAIL BERA 

BERJAYA

MASUKKAN NAJIB

KE DALAM PENJARA

AMIN

TANPA MAIL BERA

TAK MUNGKIN 

NAJIB MASUK JIL

AMIN 

INI SEJARAH

 MAIL BERA 

YANG AKAN

DIINGAT SAMPAI

BILA BILA

AMIN

KHALASTAK IKUT ARAHAN MAIL BERA
PAS kekalkan keputusan tidak bubar DUN

PAS hari ini berkata ia mengekalkan keputusan untuk tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri(DUN) di negeri-negeri yang diterajuinya, mengenepikan saranan perdana menteri supaya pilihan raya di peringkat negeri dijalankan serentak dengan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Dalam sebuah kenyataan, Presiden PAS Abdul Hadi Awang berkata mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat hari ini memutuskan DUN di Kelantan, Terengganu dan Kedah tidak akan dibubarkan.

Parti Islam itu juga berkata ia akan memperkukuhkan kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) dalam menghadapi PRU15 dan memuktamadkan perbincangan pembahagian kerusi dengan gabungan itu.


“Senarai calon daripada negeri perlu diangkat untuk penilaian Majlis Syura Ulama,” kata Hadi.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen ke-14 berkuat kuasa 10 Oktober untuk memberi laluan kepada PRU15 selepas diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Susulan pembubaran Parlimen ke-14, perdana menteri turut mengesyorkan ketua kerajaan negeri kecuali Sabah, Sarawak, Melaka dan Johor agar mendapatkan perkenan Sultan serta Yang di-Pertua Negeri untuk membubarkan DUN masing-masing bagi membolehkan pilihan raya negeri dan parlimen diadakan serentak.

Bagaimanapun, negeri-negeri yang diterajui PN dan Pakatan Harapan menolak untuk membubarkan DUN negeri yang dikuasainya berikutan musim banjir dan bagi menumpukan usaha pemulihan ekonomi.

Namun Pulau Pinang diterajui DAP, parti komponen PH meneliti semula keputusan itu dan Majlis Presiden PH turut memulangkan keputusan pembubaran DUN kepada kerajaan negerinya.

WOIT

KAH KAH KAH

PARTI PAS

DAH BERANI 

TAK IKUT ARAHAN

MAIL BERA

KAH KAH KAH

INI MACAM

POKOK TUMBANG

BANGLA DAH BERANI

BERAK ATAS POKOK

KAH KAH KAH

AMIN

PETANG INI JAM ENAM

 

PETANG INI

JAM ENAM

GUA BERJALAN ARAH KE BUKIT
DEPAN KL SENTRAL
CUACA CANTIK
MATA HARI NAK TERBENAM
LANGIT INDAH
TERTTIBA MUNCUL  4 EKOR
WARGA HOKKIEN
MEREKA MARAH
KAH KAH KAH
BISING PECAH SUNYI
HOKKIEN PETANG INI
AMIN


ORANG BENCI MAIL BERA

 


KESIAN

MAIL BERA

KAH KAH KAH

KESAH MAIL BERA

BEROMANTIK PUN

DI TIBAI RAKYAT

KAH KAH KAH

KALAU ORANG

DAH BENCI 

APA BUAT PUN

SEMUA SALAH

KAH KAH KAH

AMIN
MOGOK SAMPAI PAK LEBAI RUNTUH KAUM BURUH

 ANAK MUDA

RAKYAT BIASA

BANGUN BERSATU

AMIN

ULANGI 1979

MOGOK HINGGA 

PAK LABAI RUNTUH

AMIN 

KHALAS

GADIS IRAN CUN BERGETAHGADIS IRAN

CUN BERGETAH

AMIN

MEREKA 

ASAL USUL

BANI ARYAN

KHLAS

Nazrio commented on
 "AYATOLLAH
 DAN KAIN TUDUNG"

Lepas pru15 TT pergi Lah iran 🇮🇷 kerja2 menghasut stage seterusnya amat d perLukan. gadis2 iran 🇮🇷 smart amat menawan...mana tahu jodoh pertemuan

BOSS KU BANDUAN NEGARA


BOSS KU

BANDUAN NEGARA

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"LAGI MAKLUMAT 
DARI DEEPAK !!!"

Dah bersuluh lagi terang Bossku pencuri, penyamun tapi masih disokong, sebab apa ? Tahu kenapa? Dia mencuri billion, sedekah juta juta so seronok lah, dulu Atok bagi projek billion jugak, tapi nak bagi susah sangat lah, anak beranak dia saja pandai meniaga, melayu mudah lupaz melayu pemalas dia kata tapi kroni kroni dia dulu pun bukan Melayu, anak anak dia pun bukan Melayu jugak kot kah kah kah Bossku tetap dipuja supaya orang Kita senang dapat semua , mintak apa Bossku bagi saja kah kah kah

Unknown commented on 
"LAGI MAKLUMAT
 DARI DEEPAK !!!"

Pagi tadi hujan lobek pukul 4 pagi hingga 7 pagi.. sambung lagi kelobatan nyo dari 9 pagi hinggo 11 pagi... KL okeyyy jer tak banjir... Le Tour Langkawi on jangan tak on ajer

KOMANDER RUSIA BARU MASUK KE UKRAINEKOMANDER RUSIA

BARU MASUK 

KE UKRAINE

AMIN 

ADA BERAPA EKOR PEGUAM UK ?Najib mahu lantik peguam UK jika semakan SRC dibenarkan

NAJIB Razak sekali lagi akan cuba melantik Peguam Diraja Jonathan Laidlaw untuk mewakilinya dalam kes SRC International jika Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan untuk menyemak semula keputusannya sebelum ini bagi mengekalkan sabitannya, kata peguamnya Muhammad Shafee Abdullah hari ini.

“Najib masih cuba melantik Peguam Diraja Jonathan Laidlaw sebagai peguamnya jika permohonannya untuk menyemak semula kes rasuah SRC International dibenarkan didengar semula.

“Jika Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan semakan, maka pasukan pembelaan memerlukan kepakaran Laidlaw untuk kes itu,” kata Shafee kepada media.

Peguam terkemuka itu berkata terdapat dua senario untuk Najib dalam permohonannya menyemak semula keputusan Mahkamah Persekutuan.WOIT

ADA BERAPA

EKOR PEGUAM UK

KAH KAH KAH

ZAID IBRAHIM 

SAH DARI UK ..OPS

 ULU KELANTAN

KAH KAH KAH

TAK HABIS HABIS

NAK PAKAI

PEGUAM UK

KAH KAH KAH

APA SPESIALNYA

PEGUAM UK NI

KAH KAH KAH

DIA NI NANTI

AKAN CAKAP

MI SPIK NO MALAY

KAH KAH KAH

AMIN

GARIS POLITIK MUDA JELASUmno, BN musuh pembangkang, kata Muda

MUDA mengulangi hasrat untuk menyertai Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang sebagai sebahagian daripada gabungan Pakatan Harapan (PH).

Ketua penerangannya Luqman Long berkata pembangkang sebagai satu barisan bersatu perlu menunjukkan kepada pengundi mereka mempunyai satu musuh sama iaitu Umno/Barisan Nasional (BN).

“Saya percaya musuh sebenar kita ialah Umno dan BN serta merekalah yang sepatutnya kita (pembangkang) lawan. 

“Jadi pertembungan antara parti pembangkang akan menolak tanggapan Umno dan BN sebagai musuh sebenar yang perlu kita kalahkan,” kata Luqman kepada The Malaysian Insight.

Luqman yang juga pengasas bersama Muda berkata menjadi sebahagian daripada gabungan PH juga akan mengelakkan pertembungan kerusi dalam kalangan parti komponen, memberikan mereka peluang lebih baik untuk menang pada pilihan raya.

Beliau berkata pertembungan kerusi dalam kalangan pembangkang hanya akan memberi kelebihan kepada Umno dan BN.

Beliau berkata Muda mahu mengelak perkara ini dengan apa cara sekalipun.

Beliau memetik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor sebagai contoh di mana Muda dan PKR bertembung di Larkin memberikan BN kemenangan.

“Pertembungan kerusi (seperti di Larkin) menunjukkan tiada siapa daripada pembangkang yang menang.

“Yang mendapat kelebihan ialah Umno dan BN.

“Itu perkara terakhir yang kita mahu dan itulah sebabnya kita perlu menjadi pembangkang yang bersatu,” tambahnya.

Luqman berkata parti itu akan menyerahkan kepada Majlis Presiden PH untuk memutuskan sama ada mereka akan menerima Muda dalam gabungan mereka yang kini dianggotai PKR, DAP, Amanah dan Upko yang berpangkalan di Sabah.

Pada Selasa Pengerusi PH Anwar Ibrahim menafikan laporan mereka menolak permohonan Muda untuk menyertai gabungan itu menjelang PRU15.

Beliau berkata perbincangan mengenai Muda menyertai PH masih diteruskan dan mendakwa terdapat perkembangan mengenainya.

Pada Isnin kini Perdana Menteri sementara Ismail Sabri Yaakob membubarkan kerajaan, membuka jalan kepada PRU15.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan bermesyuarat pada 20 Oktober untuk memutuskan tarikh pilihan raya persekutuan. – 13 Oktober, 2022.


MUDA ADA

GARIS POLITIK

YANG JELAS

AMIN

CAMPUR DENGAN

BUDAYA DEMO

AMIN

CAMPUR DENGAN

STRATIJI

KEMAH BESAR

AMIN

MUDA JADI

POLITIK 

MASA DEPAN

AMIN

LATIK NAJIB JADI PERDANA MENTERI

LANTIK NAJIB

JADI 

PERDANA MENTERI

KAJANG

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 
"BANDUAN NEGARA
 NAK BERKEMPEN"

Abang TT, boleh bagi satu cadangan tak ? Buat pilihanraya penjara macam pilihanraya kampus universiti, buat di semua penjara di Malaysia, boleh pecah wakil banduan penjara mengikut kaum, agama, bangsa, negara, negeri, yang terpilih jadi wakil banduan, boleh bersidang di Penjara Kajang, mereka akan bersidang bagi menentukan hala tuju penjara, bajet, polisi, dasar, bab makanan, minuman, kemudahan, sabun nak atau tidak atau lain lain difikirkan sesuai, sediakan bajet untuk latihan, kementerian munke mungkin dipilih dari barisan kabinet diketuai Bossku, mungkin boleh sebab Bossku terlalu teringin nak jadi PM kembali, biar dia jadi PM untuk seluruh warga banduan Malaysia. Cadangan saja jangan marah marah ya, speaker minta seekor yang akan hilang kerja itu masuk sekali, perasmian boleh lah pilih mana mana Mat Songel yang tertinggi nilai curian atau rompakan ya, kah kah kah lawak lawak Bossku