Khamis, 5 Julai 2018

US START A--PANTATI


US START

AL-PANTATI

PECAH 

LUBANG

JUAL AGAMA

DARI PARIT LONDON PARISDARI PARIT

KE LONDON

PARIS

Wahai Pembacha Tukar Tiub yang Budiman

Tajok Kesah Tebing Sungai London , Paris dan Bota ,Perak bunyinya agak pelek  tapi ada muslihat  pencherahan. Kalau London, Paris & New York dah jadi rokok Dunhill. Di harapkan cheritera Tebing Sungai ini bagi kita suatu "chill out" dari kesah kesah berat beberapa hari lepas...take a break lah.

Kalau kita imbasi tamadun tamadun awal...tidak dapat tidak mesti ada sungai. MESOPOTAMIA dengan Sungai2 Tigris dan Euphrates, MOHENJO DARO dengan Sungai Indus, EGYPT Kuno  dengan Sungai Nile, CHINA dengan Sungai Kuning atau Hwang Ho dan termasoklah mana mana penempatan awal. Sebab nya ayer itu kehidopan. Tiada ayer tiada lah kehidopan...makan minum,ternakan dan chuchok tanam.

Malah apabila beragama pun tak terlepas dari ayer....dari holy rivers,holy water,baptism. Bagi yang beragama Islam  pula apa tah lagi...mandi wajib,sunat,beristinja,wudhok hingga nak kafan pun dimandikan jenazah.Sesunggohnya Ayer itu suchi dan menyuchikan..Sabda junjongan kita S.A.W

Walau pun bukan tamadun awal.. London , Paris dan Bota juga masing 2 mempunyai sungai Thames, Seine dan Perak merentasi  kotaraya atau kampong mereka.Namun orang Eropah dan orang Melayu khususnya Melayu Perak mempunyai istilah berbeda mengenai tebing sungai.Sudah pasti kalau istilah tebing sungai  berbeda,nilai nilai atau chiri kehidopan pun berbeda.

Jika kita di Eropah...London katakan. Right Bank atau Left Bank itu bergantong  pada hala kita menghadap ke laut atau muara.Jika di London, Sungai Thames mengalir dari Barat ke Timor....Left Bank itu di utara  River Thames.Semuanya  tempat tarikan pelanchong di utara River Thames...Left Bank.

Sama lah juga di Paris...Sungai Seine mengalir ke Barat yakni berlawanan dengan Thames River. Eiffel Tower di sebut terletak  di Left Bank (La Rive Gauche) atau di Selatan Sungai Seine. Di Right Bank (La Rive Droite), Arc De Triomphe di Utara Sungai Seine.

Jadi orang Eropah pandang ke laut bagi menentukan Left Bank atau Right Bank.

Lain pula  orang Melayu khususan di Perak....jika kita mudek Sungai Perak dari Bagan Datoh....Lepas Telok Anson dan Kg Gajah kita jumpa Lambor.Istilah Lambor Kanan atau  Lambor Kiri  180 darjah bertentangan dengan kaedah orang Eropah.Sampai ke Bota,,yang patut Botan Kanan di panggil Bota Kiri. Yang patut Bota Kiri mengikut kaedah orang Eropah di panggil Bota Kanan.. ...Rupa rupa nya berlainan dengan Mat Salleh....orang Melayu menghadap ke Hulu ,,,,bukan ke muara atau ke laut.Baru dia kata Kanan dan Kiri.

Mat Salleh menghadap ke Laut.

Si Melayu menghadap ke Hulu atau pendalaman.....

Jadi tak hairan lah Bangsa mana yang jadi penjajah, Bangsa mana di jajah'*kata seorang abang saya seorang Budak Kolej yang pasti hairan dengan nama Kampong Kota Lama Kanan dan Kampong Kota Lama Kiri semasa dia remaja di Kuala.

Jelas sekali Melayu itu "inward looking"....nak ke Hulu pun di kira susah kerana melawan arus saperti dalam rangkap :

Mudek mudek ke Hulu
Berenang renang ketepian
Bersakit sakit dahulu 
Bersenang senang kemudian

Si Mat Salleh pula pandang ke luar. Adventurer. Lautan yang luas. Tiada yang kata Hujan Emas di negeri orang.Lagi baik Hujan Batu di negeri sendiri....Kalau pun dia tidak ke luar belayar dia tetap akan kata ; "When my ship comes in"......dari lautan luas.

Pembesar daerah dulu2 pula dah lama siap Tol. Rezeki dia datang dari hulu.!...mana2 perahu ke hilir dia sekat kutip toll . Hulu itu keramat bagi Melayu. Ketua kampong pun Tok Penghulu!

 Melayu suka bisness dengan gomen...Upstream. Kalau business dengan rakyat...susah.tak glamor. Downstream

Jadi jelas sekali takrifan Tebing Sungai London, Paris dan Bota memperlihatkan perbedaan chara pemikiran Melayu dan Mat Salleh. Hanya dengan memperinchi yang mana kanan yang mana kiri.

Jumhor ulamak kerap kata, Dahulukan dengan yang kanan...susul dengan yang kiri. Orang Jepun walaupun bukan Islam mengambil pakai banyak nilai nilai murni yang dituntut oleh Islam. Sabar, Berseh. Amanah.

Sikap bertanggong jawab pun Jepun ikut  jumhor ulamak.Disusuli dengan Harakiri ! 

kah kah kah


------------------------

MAYANG ENAU


BAGI RASA

MAYANG 

ENAU
TT yang dalam baldi tu bukan potai yang tu mayang pinang dah jadi tandan pinang,tok moh tu sialap patut bagi mandi mayang kabong atau enau biar gatal seluruh badan dia on 
BOMOH JAMPI TOMMY TOMAS
Publish | Delete | Spam
Hanif Hamzah
on 7/5/18
----------------

KES RUJUKAN
NOTA
INI KES 

RUJUKAN

MAMAT NI 

KENA 22TAHUN

UBAH WANG

HARAM 5.4JUTA

NAJIB UBAH

BERJUTA

JUTA RINGGIT

BERAPA 

TAHUN

NAJIB AKAN

KENA


Bekas pengarah JKR dipenjara 22 tahun, denda RM36 juta

BEKAS Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Melaka dijatuhi hukuman penjara 22 tahun enam bulan dan denda RM36 juta oleh Mahkamah Sesyen di Melaka hari ini, atas 18 pertuduhan membabitkan rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah lebih RM5.4 juta. 

Hakim  Mohd Nasir Nordin membuat keputusan itu terhadap Khalid Omar, 58, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan. INGAT 

KES INI

KITA TUNGGU

BERAPA 

TAHUN

NAJIB AKAN

DIPENJARA


---------------------

WAHABI LINGKUPWAHABI

USA

ZIONIS
LINGKUP 

MINGKUP

KALAH 

LOKOI

PADAN MUKA


The Battle in the South of Syria is Coming to an End: Israel Bowed To Russia’s Will

July 04, 2018 "Information Clearing House" - After only two weeks since the beginning of the military operation, jihadists and militants in most of eastern rural Daraa in south Syria have either surrendered or were overwhelmed, the over 70 villages they occupied were liberated by the Syrian Army. Meanwhile, Israel has reduced its requests or conditions pronounced in the last two weeks: from launching threats against the approach of the Syrian Army towards the South, to menaces if Damascus pushes forces beyond the 1974 demarcation line and the disengagement agreement between Syria and Israel. This clearly means all players (the US, Israel, Jordan, Saudi Arabia) have dropped the jihadists and militants they were training and are turning their back on them: they are now on their own.

For over seven years, Israel has invested intelligence, finance, military and medical supplies in these jihadists and their allies. On many occasions, Israel has said it prefers the “Islamic State” to Iranian forces on the borders. Many times, Israel showed images of jihadists – including those fighting under the flag of al-Qaeda – in Israeli hospitals, recovering from wounds inflicted during their clashes with the forces of Damascus. Today, it is clear that Israel’s intentions have been defeated when it can announce that for the Syrian army to cross the 1974 disengagement line it means crossing red lines. Israel is crying in the wilderness because the Syrian army has the intention and means to defeat all jihadists and militants who received supplies from foreign countries. It has never crossed Syria’s mind to start a new war with Israel before the Syrian territory (in the north) is liberated.
-------------------

ILMU BOMOH PETAI
ILMU BOMOH

PETAI
Tong rosmah Atas kerusi tuu Sapa ...??? Duduk pakai baju jepun tu tuN najiK atas kerusi tuu sapa.? tong rosmah ker.? on 
BOMOH PETAI
Publish | Delete | Spam
Nazrio Dond DoLLa
on 7/5/18
---------------

KOTE KOCIK


KOTE KOCIK

Lelaki yang kawin budak kecik tu begini ceritanya...KONTOL Mamat ni kecil....kedua-dua bini yang ada sekarang selalu merungut....tak rasa apa-apa...Si mamat ni pulak asyik nuduh bini-bininya itu bercipap saiz XXLRosmah. 
Sakit hati punya hal dia pegi la kawin budak belum tumbuh bulu pahat tu....nanti dia balik gebang...."TENGOK...MUNG GHOYOK PUNAI KAWAN KECIK YE...MENJERIT BINI MUDE AKU MALAM TADI, BEDARAH SAMPAI KE PAGI..." on
 YOU START LANCHOW
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/5/18

-----------------

JANGAN JADI LOKMAN ADAM

JANGAN JADI

LOKMAN 

ADAM
Lokman lupa nak pantau masa najib pau duit berbilion. on 
PAKATAN BUAT SANDIWARA
Anonymous
on 7/4/18
lokman saja buat onar.. dengan harapan orang harapan dapat terima dia... pungkrak... dia nie sama macam pengerusi masjid lantikan umno la... menyusahkan org je la pengerusi masjid ameno nie... masyarakat terbanyak nak buat program je.. dia menyalak, orang suruh azan la.. bukan menyalak... on 
KEMBANG SETAMAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/4/18--------------

MANA EDDY WANG
TUAN AJI TAKI

SATU DUNIA

TANYA

MANA

EDDY WANG

PENAHSEHAT

NAJIB

ULAR MAK

DUNIA?

HILANG
Kes Najib: PAS harap proses keadilan libatkan semua pihak

Proses keadilan perbicaraan Najib perlu melibatkan semua institusi dan entiti perundangan, khususnya pihak mahkamah, masyarakat awam serta media, kata Setiausaha Agung PAS,  Tuan Haji Takiyuddin Hassan.

DUIT  AMBIL

DAH MASUK

BANK

MANA ILANG

BILA NAK

SEMBAHYANG

HARJAT

BILA NAK

ONLINE 

BILA NAK

JAMPI

TOLAK BALA

BILA NAK

KELUAR

FUKWA 

SELAMATKAN

NAJIB


-------------------

MATI DALAM PENJARA

TERBEST

INI BERITA 

GUMBIRA

BANYAK LAGI

ADA LIMA 

KES BUNUH

ALTANYUYA

KEVIN

NEJAD

BALA

SATU LAGI

SIAPA?

SILA TANYA

MAHATHIR
1MDB: Lebih banyak pendakwaan akan dikemukakan, kata Peguam Negara

Pihak pendakwaan akan mengemukakan lebih banyak pertuduhan berkaitan skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB), jika terdapat kertas siasatan baharu diberikan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Peguam Negara   Tommy Thomas yang mengetuai pendakwaan berkata, sebarang tuduhan baharu bergantung pada kertas siasatan yang diterima oleh pihaknya.NJIB PASTI

AKAN MASUK 

PENJARA

MUNGKIN

NAJIB AKAN

MATI DALAM

PENJARA


-----------------------

PERANGAI NIGGER

MANA 

NIGGER

INI HILANG

TAK DENGAR

KABA BERITA

NIGGER INI

DAPAT 

SERATUS

JUTA DOLAR

UNTUK 

KEMPEN

DARI 1MDB

----------------

ASALKAN ISLAM
RASUAH OK

ASALKAN

SELAM opps...

ISLAM

apa lagi modal UMNO kalau bukan Melayu, Islam, rompak tak apa, rogol pun tak apa, salah guna kuasa tak apa, rasuah lagi tak apa tapi tapi kena Islam syumul melayu saja lah kah kah...ok lah tu...kena main sentimen saja...
makcik nangis, teriak diupah kak ros, simpati kesian diperlaku begitu, polis kejam, SPRM kejam, semua kejam, emas harta rompak lebih satu billion kat rumah tak apa...itu orang kita melayu island...sampai ular mak pun sokong bukan pasal agama tapi pasal bangsa kah kah kah...hidup melayu on 
BOMOH PETAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/4/18


------------------

MELAYU TERENCAT AKALMELAYU

TERENCAT 

AKAL

Lu kena ingat TT....50 orang terencat akal yang berkumpul boleh membawa kemudaratan yang besar kepada kawasan mahkamah. Jeritan MELAYU MELAYU MELAYU TERENCAT AKAL 
mereka sudah cukup membuatkan Tommy Thomas membatalkan hasrat untuk membuat sedikit kenyataan akhbar. Ye la buang masa je pun...yang datang tu semuanya LOKMAN ADAM, yang kau gi kecek omputih mane la dia paham..... on 
HANYA 50 ORANG
Publish | Delete | Spam
Asrul Sani
on 7/5/18

Tt.... salah tu.......... 50 orang termasuk pak gad.... Ngan rela.... yang betul dan disahkan oleh si lokman cuma 40 orang je.... dia beli roti canai kosong 40 keping dgn air teh O 40 bungkus je utk jamuan selepas perayaan sempena kemashuran pendakwaan sinajib tu... sila tolong buat pembetulan dan hebahkan ya.... on 
HANYA 50 ORANG
Publish | Delete | Spam
haron haron
on 7/4/18


------------------

BOMOH JAMPI TOMMY TOMAS
BOMOH JAMPI

TOMY TOMAS

Sebenarnya menjadi jampi kali ni....Najib minta supaya bomoh tu buat Pendakwa Raya jadi gugup tak boleh bercakap....jadi pun...Tommy Thomas langsung tak dapat bercakap (dalam bahasa Melayu) lalu dia terpaksa memohon supaya perbicaraan dijalankan di dalam bahasa Inggeris. 
Nasib baik Keling Shafie tidak memohon untuk berhujah dalam bahasa Tamil....tentu Yang Tertuduh mohon bela diri dalam bahasa Bugis... on BOMOH PETAI
Publish | Delete | Spam
Asrul Sani
on 7/5/18------------------

DIMANA HADI AWAG

DIMANA

HADI AWANG
Islam wasatiyyah wal sesatiyah.
Mana Hadi awang? on 
BOMOH BOMOH BOMOH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/4/18------------------

CARI CELAH KETAT
CARI CELAH

KETAT
Hadi sedondon pink tak dapat datang, sibuk cari gadis 11 tahun boleh buat tambah koleksi. on HANYA LIMA PULUH ORANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/5/18

Tu---------------------