Isnin, 6 Jun 2022

HARI HARI AKHIR SAEKOR BORIS ?


BOJO BOLEH

SELAMAT ATAU

BUNGKUS

AMIN

ROSAK REPUTASI

SUDAH PASTI

KHALAS

BERITA PELIK ADA MAKNA

 Sarawak ikrar terus kekal dalam Persekutuan Malaysia – Abang Johari

KAPIT – Sambutan Ulang Tahun Keputeraan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah peringkat negeri Sarawak yang diadakan di sini hari ini menyaksikan ikrar rakyat negeri ini untuk terus kekal dalam Persekutuan Malaysia.

Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg yang menyuarakan ikrar itu berkata Al-Sultan Abdullah yang telah melakukan beberapa lawatan ke negeri ini tahun ini merupakan ketua negara yang amat prihatin terhadap rakyat Sarawak tanpa me gira kaum, agama dan fahaman politik mereka.

“Sebagai sebahagian daripada wilayah yang menubuh negara Malaysia, kita di Sarawak akan terus bersama dalam Malaysia dan membangun seperti termaktub dalam Perlembagaan dan Perjanjian Malaysia 1963,” katanya.

Berucap di majlis sambutan tersebut, beliau berkata Sarawak mempunyai perancangan dan dasar mantap bagi memastikan keamanan, kemakmuran dan kemajuan dapat terus dikecapi.

Menurutnya kerajaan Sarawak telah merancang pelbagai strategi termasuk Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 2030 (PCDS 2030) yang akan dilaksanakan bagi memastikan negeri ini terus membangun dan hasil ekonominya terus dapat diagih dengan menyeluruh kepada rakyat.

Abang Johari berkata kerajaan Sarawak menyasarkan pertumbuhan ekonomi sebanyak enam hingga lapan peratus setahun seterusnya untuk meningkatkan pendapatan rakyat negeri ini menjelang tahun 2030.

Beliau berkata sambutan ulang tahun kali ini merupakan acara tonggak pertama secara bersemuka diadakan susulan pandemik COVID-19 dan Sarawak akan menganjurkan lebih banyak lagi acara tonggak secara fizikal termasuk sambutan Hari Sarawak pada 22 Julai dan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos.

Terdahulu Premier mewakili seluruh rakyat Sarawak mengucapkan setinggi tahniah dan selamat hari keputeraan kepada Yang di-Pertuan Agong dan berdoa semoga baginda dan Permaisuri Agong serta keluarga baginda sentiasa dilimpahi rahmat dan hidayah serta berada dalam keadaan sihat, sejahtera dan penuh kedaulatan.— BERNAMA

 

BERITA INI

AGAK PELIK

AMIN

ADA MAKNA

BERITA INI ?

AMIN

MAKNANYA ADA

KUMPULAN ADA

PARTI POLITIK

 MAHU

KELUAR DARI

MALAYSIA

AMIN

SARAWAK MAHU BERKERAJAN

SENDIRI 

AMIN

MAKA SUMPAH

IKRAR JANJI

INI DIBUAT

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

IBNU RUSH BUKAN ISLAM ?


PERSOALAN

IBNU RUSH BUKAN

ISLAM MAKA

KATA KATA TAK

PERLU DIDENGAR

AMIN

GUA TANYA

PEMULA KOMPTER

SEORANG KAPIR

HOMOSEXUAL KENAPA

DI GUNA 

PAKAI KMPUTER

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 

"PEMULA KOMPUTER SEORANG HOMOSEXUAL"

Pisau dapur yang tumpul akan diasah oleh si pengguna... Pisau bila diguna kepada kebaikan maka ia bermanafaat kepada si pengguna... Pisau boleh diguna kepada kejahatan seperti membunuh tanpa mengenal itu musuh, ibu/bapa, anak, sahabat... Tidak ada sesuatu yang Allah ciptakan walaupun sebesar zarah dengan sia-sia, yang menjadikan ianya baik atau jahat ialah kita iaitu makhlukNya

NAJIB DAPAT APA ?

1,021 terima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat sempena Hari Keputeraan Agong

KUALA LUMPUR – Seramai 1,021 individu menerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan 2022 sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Bekas Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri (B) Mohamed Hashim Mohd Ali mendahului senarai penerima dengan dikurniakan darjah kebesaran Seri Setia Mahkota (SSM) yang membawa gelaran ‘Tun’.

WOIT

NAJIB DAPAT

APA?

KAH KAH KAH

NAJIB DAPAT

TUN TING TONG

KAH KAH KAH

WOIT

BOLEH TUNGGU

TAHUN DEPAN

KAH KAH KAH

WOIT

DAH LEWAT

NAJIB DAH

MASUK JIL

KAH KAH KAH

DALAN JIL ADA

BANYAK TUN

DAN TIN KOSONG

KAH KAH KAH

KHALAS

VIRUS GINAJAPIM MATI KERING


GINAJAPIM

WAJIB TURUN

KE JALAN RAYA  

AMIN

JIKA TIDAK 

MATI KERING

AMIN


wabwas commented on

 "GANAJAPIM - PENYAKIT 
JARANG JUMPA"

Sham, ginajapim ni boleh berevolusi jadi varian yang lebih ganas ke? Saje tanya..

APAKAH INI PROJEK BARU


Kes cacar monyet dikesan babitkan pengembara transit di Singapura

KEMENTERIAN Kesihatan (MOH) Singapura pada 4 Jun lepas dimaklumkan Kementerian Kesihatan New South Wales, mengenai satu kes cacar monyet melibatkan pengembara yang transit di Singapura pada 2 Jun.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, MOH memaklumkan bahawa pengembara itu tiba di Sydney pada 3 Jun dan disahkan positif cacar monyet. 

“Beliau berlepas dari Barcelona pada 1 Jun dan tiba di Lapangan Terbang Changi pada 2 Jun. Beliau berada di kawasan transit di Lapangan Terbang Changi sebelum meneruskan perjalanan ke Sydney pada hari sama, dan tidak melawat kawasan lain di Lapangan Terbang Changi,” menurut kementerian.

Memandangkan beliau tidak masuk ke Singapura atau berinteraksi dengan orang dalam komuniti, buat masa ini tiada risiko penularan komuniti yang ketara.


Sebagai langkah berjaga-jaga, pihak MOH telah menjalankan pengesanan kontak untuk dua penerbangan yang terjejas dan mereka yang mungkin bersentuhan dengan pengembara itu di kawasan transit. 

MOH memutuskan tiada keperluan untuk kuarantin memandangkan tiada kontak rapat selepas penilaian dibuat. 

“Bagaimanapun, kami akan memantau 13 orang yang mungkin mempunyai kontak kasual selama 21 hari,” menurut kementerian itu.

Di bawah pemantauan itu mereka yang terlibat akan menerima panggilan telefon setiap hari untuk memastikan status kesihatan sehingga tamat pengawasan.

“Jika mereka melaporkan simptom yang menunjukkan jangkitan cacar monyet, mereka akan dinilai dari segi perubatan dan mungkin dihantar ke Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan untuk penilaian lanjut,” menurut kementerian itu. – Bernama, 6 Jun, 2022.


APAKAH INI

PROJEK BARU

UNTUK KURANGKAN

PENDUDUK DUNIA

AMIN

ATAU SATU LAGI

PROJEK JUAL

VAKSIN

AMIN

ATA SATU LAGI

PROJEK KUMPUL

DATA

ATAU

SATU LAGI 

LATIHAN UNTUK

KONTROL 

PENDUDUK

AMIN

KHALAS

MINAT ABANG BANGLA


MINAT

ABANG BANGLA

KAH KAH KAH

TERUSKAN

AMIN

Siti basah commented on

 "BERITA DARI CHOW KIT"

Hai abang tt. Saya setuju sangat ngan abg tt punya kenyataan. " TAK PRO MACAM GUA BERAT TAPI HANYA PERLU DI SORONG " Berat macam saya ni tak perlu dipikul cukup sekadar disorong. Tapi mana nak cari tukang sorong? Melayu ni malas nak sorong benda berat. Terpaksa cari abang bangla. Dia orang ni rajin, kuat, menurut kata dan paling penting abang bangla ni penyayang.

HUSAM & KU LI WAJIB KE JALAN RAYA


HUSAM & KU LI

SUSUN ATUR

KE JALAN RAYA

AMIN

WARGA KELANTAN

DAH MUAK DENGAN

TEH TARIK

KHALAS

Unknown commented on 

"ADA JALAN MUDAH"

Cakap cakap kosong tak jadi apa, kah kah kah, bab ini orang politik pandai, tin kosong, kah kah tin kosong bising bising habuk pun tarak bro, sejak awal zaman cakap tapi apa pun tak jadi, kalau Husam jadi MB dia pun sama jugak, sapu sama, kah kah kah sama specis sama jenis jenama sama semua

PAK LEBAI DENGAN DARA


PAK LEBAI

TAK BOLEH 

DENGAR DARA

DAI NAK SAPU

KHALAS


Unknown commented on

 "ADA JALAN MUDAH"

Nampaknya Pak Lebai tak boleh dengar ayat DARA, mesti nak sapu. Bukan saja anak Dara, Hutan Simpan Dara pun ditarahnya. Itu sebab majoriti YB PAS kahwin lebih dari seorang, tak boleh dengar ayat DARA ni. Kàlau ada ayat Batu Kuari Dara pun dia sapu..

AWAS ! HARGA MINYAK NAIK LAGI


AWAS !!!

HARGA MINYAK

NAIK LAGI

KHALAS

PEMULA KOMPUTER SEORANG HOMOSEXUAL


APA SALAHNYA

DIA  BUKAN ISLAM

AMIN

KOMPUTER YANG

DIPAKAI INI 

IDE KAPIR 

AMIN

PEMULANYA 

ALAN TURING

SEORANG

HOMOSEXUAL

AMIN

KENAPA KAMU

GUNA PAKAI

KHALAS

Unknown commented on

 "SANG BEBAL DIBALUTI AGAMA"

Ibnu rusd ni bukan islam kata sesetangah ulamak. Jgn belagak pandai dlm agama bro kahkahkahkah

MUNAFIK NI APA ?


MUNAFIK NI APA?

ARAB SAUDI TAK

MUNAFIK KE?

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"IKUT DRAMA ARAB ?"

Kalau diketuai pemimpin munafik sampai bila negara tidak akan maju dan aman damai.Semua akan bergantung kepada keberlansungan kuasa politik.Kahkahkahkah

PERANG MEREBAK AMARAN PUTIN


PERANG MEREBAK

AMIN

PRESIDEN PUTIN

BERI AMARAN

KHALAS

AJARAN KARUT

Mufti seru tindakan ke atas dakyah inkarnasi dalam penganut Islam

PIHAK berkuasa agama Islam digesa untuk mengambil tindakan segera bagi mencegah kepercayaan kepada inkarnasi, iaitu perpindahan roh seorang yang telah meninggal dunia kepada seorang lain yang hidup, daripada menyusup ke dalam masyarakat Islam negara ini.

Mufti Pulau Pinang Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata tindakan segera itu perlu dibuat, berikutan tular video seorang pendakwah bebas berhubung kandungan ceramahnya yang menyebut mengenai perpindahan roh kepada jasad manusia yang masih hidup.

“Kepercayaan kepada inkarnasi iaitu perpindahan roh seorang yang telah meninggal dunia kepada seorang lain yang hidup adalah karut dan merupakan satu perkara khurafat, yang tidak bersandar kepada sebarang dalil, ia dipegang oleh penganut agama Hindu, Buddha, kaum Maya di Amerika Latin, beberapa golongan Syiah di Lubnan dan Syria, juga oleh tarikat tadauf tertentu yang ekstrem.

“Sehubungan itu, saya minta pihak berkuasa agama Islam termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan jabatan-jabatan agama negeri hendaklah memandang serius tentang isu ini dan ambil tindakan segera bagi mencegahnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Wan Salim berkata demikian bagi mengulas video berdurasi lebih 10 minit, di mana pendakwah bebas itu menyatakan bahawa gurunya pernah menyebut contoh bahawa Allah mencipta roh yang boleh berpindah-pindah.

Mengulas lanjut, Wan Salim berkata berdasarkan perspektif Ahli Sunnah Wal Jamaah, inkarnasi adalah satu akidah yang palsu dan menyeleweng daripada landasan agama Islam yang sebenar, kerana bertentangan dengan nas-nas al-Quran dan Sunnah Nabawiyah.

Katanya malah menurut ajaran Islam roh tidak berpindah dari satu jadad ke jasad yang lain kerana roh seseorang adalah khusus untuk dirinya sahaja dan tidak dikongsi oleh sesiapapun selepas kematiannya, tiada dalil yang menyokong akidah yang palsu ini.

“Umat Islam diingatkan bahawa kepercayaan kepada perkara-perkara ghaib atau metafizika mestilah bersandar kepada dalil yang sahih, sedangkan kepercayaan kepada penjelmaan roh ini tiada dalil sama sekali sama ada daripada ayat al-Quran mahupun sunnah yang sahih,” katanya.

Beliau berkata menurut Islam, roh seseorang bermula ketika ia berada di dalam rahim ibunya dan setelah berpisah dengan jasad disebabkan kematian, roh berpindah ke alam barzakh sebelum dibangkitkan serta disatukan semula dengan jasadnya pada hari kiamat, seterusnya akan berakhir di syurga atau neraka.

Menurutnya sesiapa yang cuba menyebarkan akidah yang sesat itu kepada masyarakat Islam, perlu diberi amaran dan jika terus berdegil maka hendaklah dibawa ke Mahkamah Syariah untuk diadili menurut undang-undang sedia ada.

“Selain itu, individu tersebut juga perlu disekat daripada menyampaikan ceramah dan kuliah di masjid atau surau, demi memelihara akidah umat Islam daripada kesesatan kerana terpengaruh dengan ajaran karut berkenaan,”’ katanya. – Bernama, 5 Jun, 2022.

KAH KAH KAH

INI AJARAN

KARUT  KE?

KAH KAH KAH

BAGAIMANA

DENGAN DAJAL

KAH KAH KAH

BAGAIMANA

DENGAN 

IMAM MAHADI

KAH KAH KAH

DAH MATI

BOLEH HIDUP

BALIK KE

SAJE TANYA

KERANA 

DI PAKISTAN

IMAM MAHADI

DAH MUNCUL

DALAM BADAN

SYED QASIM

KAH KAH KAH

KARUT KE

TAK KARUT ?

KAH KAH KAH

KHALAS

SAYANG ABANG BANGLA

 


SAYANG

ABANG BANGLA

AMIN

Unknown commented on

 "MINAT ABANG BANGLA"

"rajin, kuat, menurut kata dan paling penting abang bangla ni penyayang." Akak siti basah ni awal sangat memuji. Belum apa2 lagi dah sanjung junjung abang bangla atas kepala. Mari sini saya nak pesan. Jika belum baca belum kenal luar dalam kisah abang bangla jangan cepat sangat nak memuji. Amin. Belum dapat siti basah memang la abang bangla lembut leher lembut lidah. 

Bila dah kawin esok baru tahu langit tinggi ke rendah. Silap haribulan tangan kaki abang bangla naik ke muka kak siti. Orang yang makan kari ni baran dia tak boleh dibawa bincang ya. Amin. Suka saya syorkan kak siti cari abang tt. Dia melayu tulen tapi dalam bab tu (jika faham maksud saya) dia memang ahli. Saya tak berani menggunakan istilah abang tt iaitu erotik. Amin

PEMBACA BIJAKSALUT

PEMBACA BIJAK

AMIN

LU FAHAM BERITA

SINIKAL KONTOT

DITULIS JAM 1 PAGI

AMIN 

KHALAS

Unknown commented on

 "HOT HOT HOTT 
TERNOW TERKNI"


Sudah didapati bersalah dan selayaknya dipanggil banduan, masih layak kah untuk dapat gelaran/anugerah... Ada malaikat Mungkar dan Nakir kisah semasa soal jawab kubur nanti atas gelaran duniawi

TUAN HAJI MOKHTAR SENIKTUAN HAJI

MOKHTAR SENIK

ADA JUAL 

NENAS SARAWAK

AMIN

Unknown commented on 

"BERITA DARI CHOW KIT"

Kalau nak nenas murah, tt boleh dapatkan pada mokhtar senik. Dengar citer dia ada ladang nenas. Terutamanya nenas sarawak

NATO TERBARAI ?PERANCHIS

NAK LARI DARI

TELUNJUK AMERIKA

KHALAS

PERLU KEBENARAN RAFIZI


ANWAR NAK

JADI PM LAGI

BERAT

KAH KAH KAH

DULU MINTA DARI

MADEY

KAH KAH KAH

SEKARANG MINTA

DARI RAFIZI

KHALAS

cikminah commented on 

"PEJUANG PARTI BARU"

Baguslah PEJUANG tak mahu join kemah besar PEMBANGKANG. Tun Mahadirkan lidah bercabang, kerana dia Anwar tak dapat jadi Perdana Menteri Pru14 dulu. Pru15 ni Pejuang tak mahu join kemah besar. Senanglah Anwar jadi Perdana Menteri nanti, tiada siapa khianat dia. Hehehehe......😝