Selasa, 1 Mac 2022

ORANG PUTEH DENGAN ORANG ITAM

 


BEZANYA

LAPORAN MEDIA

ANTARA

ORANG  PUTEH

DENGAN

ORANG ITAM

KHALAS

PERTI KECIL TAKDA HARAPAN

 


Parti kecil berdepan laluan sukar pada PRN Johor, kata penganalisis

PENDATANG baharu dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor tidak akan menyebabkan gangguan besar kerana pengundi lebih cenderung memilih gabungan yang boleh membentuk kerajaan stabil, kata penganalisis.

Mereka berkata parti seperti Pejuang, Warisan, Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan juga Parti Sosialis Malaysia (PSM) tidak akan dapat meraih banyak sokongan daripada pengundi Johor untuk membentuk pentadbiran yang stabil.

Walaupun ia sebahagian daripada demokrasi, mereka menambah pendatang baharu hanya akan menghalang peluang pembangkang untuk menang menentang Barisan Nasional (BN).

Pakatan besar yang terlibat pada PRN kali ini ialah BN, Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH), yang memasukkan Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) sebagai rakan strategiknya.

Parti lain yang terlibat ialah Pejuang, Warisan, PBM dan PSM, serta sebilangan besar calon bebas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari mengundi pada 12 Mac dan pengundian awal pada 8 Mac.

SPR mengumumkan 239 calon untuk PRN Johor, dengan BN dan PN masing-masing mendahului dengan 56, diikuti PH (50), Pejuang (42), Muda (7), Warisan (6), PBM (4), Putra (1) dan PSM (1).

Terdapat 16 calon Bebas bertanding di 56 kerusi.

“Pengundi Johor mahu kerajaan negeri yang stabil, parti kecil tidak boleh membentuk kerajaan negeri dan peluang mereka untuk menang satu atau dua kerusi sangat tipis.

“PH dan PN sebagai pakatan pembangkang akan merasai kesan parti-parti kecil ini. Akan berlaku perpecahan undi dan merugikan pembangkang,” kata Felo Kanan Akademi Nusantara (Penyelidikan Strategik) Azmi Hassan.

Dr Mazlan Ali dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bersetuju dan berkata pendatang baharu dalam PRN Johor perlu menjadi sebahagian daripada gabungan jika mereka ingin menang.

Katanya dengan bergerak secara solo, peluang mereka untuk menang adalah sangat kecil.

“Saya rasa PAS dan Muda boleh menang kerana mereka sebahagian daripada PN dan PH, walaupun Muda bukan ahli gabungan secara rasmi tetapi mereka ada persefahaman.

“Bagi Pejuang, Warisan, PBM dan lain-lain, saya tidak rasa begitu. Melawan PN, BN dan PH secara solo adalah satu tugas yang sukar.

“BN kuat di kawasan Melayu atau penempatan Felda, PH mendapat sokongan baik di kawasan bandar manakala PN ada faktor Muhyiddin Yassin. Ini faktor yang tidak ada pada parti kecil,” katanya. – 1 Mac, 2022.

DALAM POLITIK

PILIHAN RAYA

CUKONG TOKAN

BEG DUIT 

DARI  OLIGARH

JADI PENTING

AMIN

PILIHAN RAYA

MAHAL

AMIN

SEMUA KENA DUIT

MAKA PARTI 

KECIK TAKAKAN

BERJAYA MALAH

BUANG DUIT

AMIN

INI HUKUM SYARAT

POLITIK UNDI

DIMANA MANA PUN

DALAM DUNIA INI

AMIN

PARTI KECIL

PATUT MASUK

BERSAMA DALAM

UNITED FRONT

KEMAH BESAR

AMIN

KALAU TIDAK 

TUTUP KEDAI

AMIN

KECUALI SUSUN

RAKYAT TURUN

KE JALAN RAYA

KHALAS

KLUSTER MAHKAMAH - AGENDA TEPAT

 


Kluster mahkamah tiada kaitan dengan PRN Johor, kata Mohamad

PELUANG Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor tidak lama lagi tiada kaitan dengan pertuduhan kes-kes mahkamah yang sedang dihadapi segelintir pemimpin parti, kata Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan.

Peluang BN tidak terjejas semata-mata kerana pembangkang memainkan sentimen berkaitan pemimpin yang dilabel sebagai kluster mahkamah, katanya.

“Saya tidak yakin kluster mahkamah akan menjadi masalah dalam PRN Johor, bagi saya (parti lawan) tidak ada modal lain untuk mempengaruhi rakyat, itu sahaja lagu yang enak didengar maka mereka nyanyikan beramai-ramai,” katanya pada sidang media selepas bertemu jentera BN di Machap, hari ini.

Mohamad berkata, menang atau kalah BN di Johor tiada kaitan dengan pemimpin Umno yang sedang dibicarakan di mahkamah kerana bukan mereka yang bertanding.

“Kalau pun kita menang di Johor apa kena mengena dengan kluster mahkamah, mereka bertanding ke? Tidak. Apakah hakim akan terpukau dengan menang di Johor? Tak ada.

“Menang besar di Melaka, Najib kena juga, Zahid pun kena membela diri,” katanya.

Jelasnya, pembangkang tiada modal lain dan kerana itulah mereka terus melagukan kempen kluster mahkamah.

Kluster mahkamah merujuk kepada pimpinan Umno yang disabitkan kesalahan di mahkamah atas pertuduhan salah guna kuasa.

Antara mereka yang dikaitkan dengan kluster mahkamah adalah seperti Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri Najib Razak.

Najib telah dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta setelah didapati bersalah atas tujuh tuduhan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram. Beliau sedang merayu kesnya di Mahkamah Persekutuan.

Ahmad Zahid pula dipanggil membela diri atas 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi. Beliau juga berhadapan 40 pertuduhan jenayah lain. – 28 Februari, 2022.


BILA MUSUH

KATA INI BUKAN

AGENDA

INI BERMAKNA

ITULAH 

AGENDANYA

KHALAS

KLUSTER 

MAHKAMAH

WAJIB

DIJADIKAN AGENDA

PRN JOHOR TERUS

KE PRU 15

AMIN

RAKYAT 

TAK PUAS HATI 

NAJIB ROSMAH

BELUM MASUK JIL

AMIN

JUAL AGENDA INI

SAMAPAI KIAMAT

INI AGENDA BAWA

UNDI

KHALAS

NILA MUUSH 

KATA JANGAN

KATA HITAM

MAKA TERUSKAN

BERKEMPEN

BUKA CERITA ITAM

KHALAS

AKTA IBRAHIM ALI

 BN janji enakmen antilompat parti jika menang Johor

BARISAN Nasional (BN) akan menggubal enakmen antilompat parti dan memberi peruntukan sama rata untuk semua kawasan pilihan raya Dewan Undangan Negeri sekiranya diberi mandat mentadbir Johor semula, kata menteri besar sementara Hasni Mohamad.

“Sudah tentu saya sokong adanya undang-undang antilompat parti (di negeri),” katanya kepada The Malaysian Insight.

Enakmen antilompat parti terkandung dalam “ikhtiar” BN yang akan dilancarkan hari ini, tambahnya.

Hasni menjelaskan BN tidak menyebut janji pilihan rayanya sebagai manifesto atau akujanji sebaliknya ikhtiar.

“Ikhtiar perkataan yang lebih kuat di Johor,” katanya, selepas habis berkempen di Benut, kelmarin.

“Apabila kita lancarkan ikhtiar negeri, antara yang kita tonjolkan ialah memperkenalkan enakmen antilompat parti.

“Itu menunjukkan betapa seriusnya kita tentang antilompat parti supaya dewan dan wakil rakyatnya berwibawa,” kata Hasni.

Sama seperti Pakatan Harapan (PH) yang tersingkir dari Putrajaya pada 2020, BN juga berhadapan dengan tindakan wakil rakyat melompat parti selepas kalah pilihan raya umum 2018. BN hilang 15 ahli parlimen dan sejumlah wakil rakyat di negeri kepada Bersatu.

Susulan itu, beberapa wakil rakyat BN antaranya Azalina Othman Said (Pengerang) menggerakkan kempen untuk menggubal undang-undang antilompat parti di Parlimen.

BN juga membuat janji sama selepas menang pilihan raya negeri Melaka tahun lepas.

Dana sama rata

Selepas perubahan politik 2018, Hasni percaya tentang bersikap adil kepada pembangkang dan bagaimana pembangkang juga ada peranan dalam kerajaan.

“Kalau ada pembangkang, mereka sepatutnya berwibawa dan mampu mengemukakan cadangan yang lebih baik apabila berurusan dengan kerajaan.

“Peranan semak dan imbang dalam sistem demokrasi ini sangat diperlukan di Johor terutamanya melihatkan kedudukan kaum di negeri ini.

“Itu sahaja menuntut perwakilan yang seimbang daripada semua dan perlu ada pendekatan yang seimbang dalam memberikan bantuan,” katanya, yang sudah tiga penggal jadi wakil rakyat.

Untuk itu, Hasni berkata beliau sedia memberikan peruntukan kawasan yang sama rata untuk semua wakil rakyat tanpa mengira parti, sekiranya BN menang pilihan raya 12 Mac ini.

“Bagi saya itu adil kerana semuanya dipilih oleh pengundi dan sepatutnya ada peruntukan asas untuk membangunkan kawasan. Semua akan dapat sama. Kalau wakil kerajaan dapat peruntukan tertentu, pembangkang pun dapat juga.

“Saya mahu itu diteruskan,” kata Hasni.

Dalam Belanjawan Johor 2022, Hasni mengumumkan peruntukan RM200,000 kepad semua wakil rakyat negeri tanpa mengira parti.

BN Johor menyediakan peruntukan sama rata kepada wakil rakyat negeri pada 2021 bagi memastikan kestabilan selepas kerjasama gabungan itu PH menukar menteri besar Perak Ahmad Faizal Azumu melalui undi percaya.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob yang menggantikan Muhyiddin Yassin, yang letak jawatan sebelum undi percaya di Parlimen, juga kemudiannya memeterai persefahaman politik dengan PH.

Sebelum ini, kerajaan yang mentadbir menghukum pengundi yang menolak mereka dengan tidak memberikan peruntukan bagi kawasan yang dimenangi pembangkang. – 1 Mac, 2022.


AKTA 

IBRAHIM ALI

INI WAJIB

DISOKONG

AMIN

TAPI KALAU

PARTI YG YB

WAKILI JADI

PUKEE RAHAH

MACAM MANA?

AMIN

TERTIBA

BERITA 

TERBONGKAR

DI NEW YORK

PARTI CILAKA

TAK BERGUNA

KAKI RASUAH

JUAL NEGARA

PADA CHINA MERAH

AMIN 

PENGUNDI MARAH

 APAKAH BOLEH 

PENGUNDI MINTA

 DIADAKAN PRK DI KAWASAN 

YB PUKEE RAHAH

ITU ?  

AMIN

KHALID NORDIN BETUL

 Jangan terpengaruh permainan sentimen politik, kata Khaled Nordin

NAIB Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin mengingatkan pengundi di negeri ini supaya tidak terpengaruh dengan permainan sentimen politik yang boleh menentukan kemenangan atau kekalahan sesuatu parti dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Bercakap kepada Bernama TV dalam program Suara Johor baru-baru ini, bekas menteri besar Johor itu berkata kekalahan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 merupakan contoh terbaik bagaimana sentimen dapat merubah persepsi pengundi terhadap sesebuah parti politik.

“Walaupun Umno ada pengundi tegar, tapi mereka tidak terkecuali daripada pengaruh fitnah dan tuduhan, malah janji melangit yang mempengaruhi sanubari pengundi tegar.

“Mereka pada waktu itu mengundi mengikut sentimen, sebab itu ada pengundi yang tidak keluar mengundi atau memberikan undi kepada parti lain, yang menyebabkan BN kalah,“ katanya.


Menurut Mohamed Khaled parti-parti lawan menggunakan sentimen untuk menimbulkan kebencian terhadap pemimpin-pemimpin BN dan Umno.

“Parti lawan sebelum ini menggunakan sentimen untuk membuat rakyat benci pemimpin BN, kata rakyat harus bangkit dan tolak, janji bukan BN, tapi mereka bukannya hendak tunjuk perancangan…. Bila menang baru sibuk nak fikir apa harus dilakukan,

“Kami minta supaya rakyat tidak lagi ulangi kesalahan yang sama, saya ingin mengingatkan kembali rakyat, bagaimana mereka telah dijanjikan macam macam, tetapi kita semua tahu itu semua janji palsu,” katanya.

Pada PRU14, BN kalah buat pertama kalinya kalah di “kubu kuatnya” di Johor dengan hanya memenangi 19 daripada 56 kerusi yang dipertandingkan, manakala Pakatan Harapan (PH) dengan 36 kerusi DUN yang dimenanginya telah berjaya membentuk kerajaan negeri yang baharu.

Mohamed Khaled yang tidak bertanding pada PRN Johor kali ini berkata jentera pilihan raya BN berhadapan dengan kesukaran untuk meramal “mood“ pengundi baharu dan pengundi muda dalam PRN Johor.

“Jangan dinafikan pengundi muda, jumlah mereka sangat besar. Tiada siapa tahu apa yang akan bakal berlaku dengan penyertaan pengundi muda ini,” katanya.

PRN Johor kali ini akan menyaksikan penyertaan julung kalinya pengundi berusia 18 tahun menerusi pelaksanaan UNDI18.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan hari mengundi pada 13 Mac manakala undi awal akan diadakan pada 8 Mac ini. – Bernama, 1 Mac, 2022.

KHALID NORDIN

CAKAP BETUL 

KHALID CAKAP 

BENAR

AMIN

TERUSKAN KEMPEN

HASUT RAKYAT

BURUKKAN

GEROMBOLAN

AMIN

TERUSKAN KEMPEN

AGENDA PENCURI

NAK KEMBALI

BERKUASA

AMIN

KHALID NORDIN

TAHU TARGET

NAJIB & 1MDB

ADALAH PELURU

BERACUN YANG

TERBAIK

AMIN

HASUT UNTUK

TIMBULKAN

KEBENCIAN

 PADA NAJIB 

PADA ROSMAH

 AMIN

 INI TIKET MENANG

AMIN

EKONOMI RUNTUH - HARGA MELAMBUNG

 


EKONOMI RUNTUH

HARGA BARANG

NAIK MELAMBUNG 

KHALAS

SUKA DENGAR CERITA PORNO

 SUKA DENGAR

CERITA PORNO

AMIN


Yeop sepet commented on

 "SAPA KATA GADIS MELAYU 

TAK PANDAI ENTOT"

Sprm panggil byk Kali amik keterangan,pegawai2 suka dengor ceta lucah minah nie main dgn jantan yahudi,depa tanya besor Mana kote yahudi tu,ada main anal sex Tak,isap kote leh kulum smpai abih ke Tak..hahaha yg amik keterangan sume pgeawai minah sprm,depa pun 2x5 gak,berebut nak ada affair dgn Azam baki.nak blajo skill minah astro nie,kalu yahudi pun lentok Azam Baki apa la sgt.

AMERIKA GUNA NATO JADI BATU API

 AMERIKA GUNA

NATO JADI 

BATU API

AMIN

BERI MAAF PADA ASET NEGARA

 


BERI MAAF

PADA ASET NEGARA

KHALAS

Yeop sepet commented on

 "SOALANNYA : 

KOMEN MACAM MANA ?"

Kalu aging tu betoi berjiwa rakyat,dia sndri akan arahkan jgn amik tindalan kt budak Uni yg tgh blajo yg akan jadik aset negara. Jgn heran kalu ww3 jadik,melayu akan teremban sultan2 dulu.

AYUB KHAN SUPER COP

 
AYUB KHAN

SUPERCOP

LAWAN

TOKAN DADAH

TAN SRI ESCOBAR

KHALAS

Yeop sepet commented on

 "TAN SERI ESCOBAR ?"

Gamapng betoi,lu kene tahan roadblock aadk kencing positif,belayor la lu.kantoi berkilo2,ada duit leh bayor lepas la lu.arap2 supercop ayob Khan kasik lawan tokan dadah yg besor2.


NATO MENGANCAM TURKI

 


PEMIMPIN

PEMBANGKANG

TURKI MELIHAT

NATO MENGANCAM

TURKI

AMIN

NAJIB MINTA BANTUAN BAGINDA QUEEN

 


Najib mohon tangguh rayuan berkaitan bukti baharu dalam kes dana SRC 

BEKAS perdana menteri Najib Razak memohon menangguhkan prosiding rayuan berkaitan bukti baharu dalam usahanya untuk mengetepikan sabitan dalam kes melibatkan dana SRC International Sdn Bhd, yang dijadualkan pada 15 dan 16 Mac di Mahkamah Persekutuan.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul yang mengesahkan perkara itu berkata peguam Najib telah menghantar surat kepada Mahkamah Persekutuan untuk meminta tarikh perbicaraan rayuan itu dilapangkan.

“Pasukan pembelaan memohon penangguhan kerana mereka masih berusaha mendapatkan semua nota, bukti dan dokumen daripada perbicaraan SRC di Mahkamah Tinggi, untuk menyediakan penghujahan bertulis bagi rayuan bukti tambahan itu.

“Bagaimanapun, mahkamah akan memaklumkan secara rasmi keputusan (penangguhan) kepada pihak-pihak terlibat dalam beberapa hari lagi,” katanya kepada media selepas prosiding secara maya yang dijalankan di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan Siti Hajar Mustaffa.

Beliau berkata mahkamah menetapkan pengurusan kes seterusnya pada 8 April untuk peguam Najib mengesahkan tarikh permohonan Peguam Diraja (QC) akan dibuat.

Pada 25 Januari, 2022,  firma guaman Tetuan Shafee & Co menghantar sepucuk surat enam halaman kepada sekretariat Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat berhubung hasrat Najib untuk melantik QC dari United Kingdom bagi membantu bekas perdana menteri itu dalam isu dan persoalan perundangan yang kompleks dalam rayuannya di Mahkamah Persekutuan.

Pada 7 Disember 2021, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu bagi rayuannya dengan memutuskan bahawa Najib gagal memenuhi Seksyen 61 Akta Mahkamah Kehakiman secara kumulatif bahawa bukti baharu diperlukan untuk keadilan dalam kes itu.

Sehari selepas itu, mahkamah sama mengekalkan sabitan serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib bagi kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC.

Hakim Abdul Karim Abdul Jalil, yang mengetuai panel tiga hakim terdiri daripada Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera, menolak rayuan Najib terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Julai 2020.

Najib kemudiannya memfailkan notis rayuan dke Mahkamah Persekutuan.– Bernama, 28 Februari, 2022.

NAJIB NAK

MINTA BANTUAN

BAGINDA QUEEN

AMIN

NAJIB NAK

JADIKAN KEMBALI

TANAH MELAYU

SEBAGAI JAJAHAN

INGGERIS

AMIN

NAJIB HINA

MAHKAMAH 

MALAYSIA

AMIN

KENAPA PERLU

BAWA PEGUAM

BAGINDA QUEEN

AMIN

APA PANDANGAN

PEGUAM MALAYSIA?

KHALAS

KEBENARAN TETAP KEBENARAN

 KEBENARAN

TETAP KEBENARAN

KHALAS

Unknown commented on

 "APA ITU KEBENARAN"

Apa itu kebenaran. Kebenaran ialah apabila kita rasa kita betul dan orang yg menyangkal kebenaran yg kita bawa adalah orang yg tidakkebenaran. Kebenaran adalah hak mutlak org yg menyangka dia benar dan tidak ada kebenaran pd musuhnya.

Unknown commented on

 "APA ITU KEBENARAN"

ia tiada apa2 makna sebab banyak manusia percaya apa yang dia percaya benar bukan apa yang sebenar walaupun benar itu didepan mata sebenarnya.. aku pun boleh berfalsampah... kah kah kah

NAJIB MACAM MANA ?

 NAJIB 

MACAM MANA?

KHALAS

Unknown commented on

 "SISTEM CUCI DOSA"

sistem cuci dosa dunia... ada yang kena bayar saman ada yang bayar denda ada yang kena penjara.. orang kaya lepas sebab bayar untuk cuci dosa.. lepas bayar dia menjadi seorang yang suci murni.. mcam nuar berahi...macam rapuzi macam... lim guan eng lagi power tak dan bicara disucikan.. kah kah kah

SEKATAN EKONOMI - TEMBAK KAKI SENDIRI

 


SEKATAN EKONOMI

KEATAS RUSIA

TEMBAK KAKI SENDIRI

KAH KAH KAHPERANG : HARGA SAWIT DAN MINYAK AKAN NAIK

 

PERANG 

HARGA SAWIT

HARGA MINYAK

AKAN NAIK

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "HARI KE 5"

Kita tok sah lah bobuek sodeyh bilo Russia & Ukreine boporang ..kito porlukan porang untuk lonjak ekonomi, bukan mondo-mondo macam Wawasan 2020 ..W2020 ni sabon jo, sabon lanchap kasi rakyat torpancot kosodapan ..yang torpancot dalam lubang pantek pado 2020 kotuo-kotuo UMNO jo. Tak cayo cubo kito ingat balik porang Irak-Amirika 1990 ..tak pasal2 ekonomi kito jam tu torpancot ..maka kotuo UMNO masa tu dabik buah dodo ngatoan ekonomi kita terpancot hasil dari usaho buah fikiran UMNO. Kahkahkah ..tak abih abih bawak sial ..