Ahad, 7 November 2021

MARI KITA SESAMA FAHAMI PEMANASAN GLOBAL

 

WAHAI

MUSUH & KAWAN

LAWAN & SETERU

AMIN

MARI KITA SESAMA

FAHAMI APA DIA

PEMANASAAN GLOBAL

AMIN

KITA SESAMA  HADAPI

MALAPETKA INI

AMIN

MANUSIA OH MANUSIA


 DARI ARKIB TT - 29/4/2020
SILA BACA SEKALI LAGI

MERAKAM SEJARAH

MANUSIA OOH

 MANUSIA

Ketika saya menulis ini – 28/4/2020 – sebanyak  210 buah negara dan wilayah sedang diserang oleh Covid-19. Berbilion umat manusia sedang  berkurung - berkhalwat. Perentah Kawalan Pergerakan (PKP) sedang berjalan. Umat manusia sedang akur mengamalkan jarak social untuk menjauhkan diri dari virus Korona.  Statistik menunjukkan seramai  3,064,225 telah dihinggapi oleh Korona. Seramai 211,573  telah tewas.  Seramai 922,387 telah diselamatkan. Amin.

Minggu lalu saya telah menulis tentang tangisan Ibu Pertiwi – Bumi Manusia atau Mother Earth.  Ibu Pertiwi telah memberi amaran.  Ibu Pertiwi memberi ingatan. Apa yang sedang berlaku hari ini belum pernah berlaku. Awas dan waspada ini bukan bermakna sesudah Covid-19 ini dilunturkan dan ditewaskan maka kita semua selamat untuk kembali berjoget dan berdansa.

Tidak. Jangan berangan-angan. Umat manusia jangan berkhayal.  Sedarlah  Covid -19 ini hanya permulaan. Virus, hama dan busung busung baru akan muncul. Serangan yang akan datang ini lebih hebat, lebih mudarat, lebih ganas dan  lebih pantas untuk membunuh umat manusia. 

Betul ke? Atau ini hanya propaganda untuk menakut-nakutkan umat manusia? Apakah ada gajah dibelakang Kancil. Ada projek untuk jual ubat. Atau ini hanya cubaan mengolah persetujuan agar semua akan tunduk mengikut arahan.
Ini bukan propaganda. 

Tetapi persoalan apakah umat manusia    ada jalan selamat dari busung , hama dan virus. Manusia memiliki fikrah hingga boleh naik ke bulan. Mustahil  fikrah  manusia tidak berupaya mencipta  ubat-ubatan untuk menewaskan  virus, hama dan busung. 

Sikap manusia moden hari ini ialah sentiasa berbangga dengan fikrahnya. Manusia moden angkuh dengan ilmu pengetahuan. Manusia moden percaya kemodenan mereka akan memunculkan  jalan selamat.  

Pada 7 March 2009   National Aeronautics and Space Administration (NASA)   telah menghantar telescope  bernama Kepler ke angkasa raya. Tujuan untuk mencari planet yang menyerupai bumi.  Apakah ini  persediaan untuk menyelamatkan diri dari   Bumi Manusia ini bila busung baru sampai?

Sebenarnya kita tidak perlu ke angkasa raya untuk selamat.  Di bumi ini sedia wujud  jalan selamat untuk umat manusia.  Jalan selamat untuk kesejahteraan umat manusia  sentiasa terbuka. 

Jalan selamat ini bermula dengan kesediaan  umat manusia  menerima hakikat bahawa  kepala taik segala virus dalam alam samesta ini adalah manusia sendiri.  Manusia wajib menerima hakikat bahawa manusia adalah virus. Manusia ialah hama. Manusia ialah busung. Manusia  moden adalah busung yang amat  merbahaya kepada umat manusia dan kepada Bumi Manusia.  Amin.

Kenyataan demi kenyataan – saranan demi saranan – ingatan demi ingatan telah diumumkan kepada umat manusia. Kajian demi kajian.  Dari gedung ilmu ini ke Gedung ilmu itu. Dari kajian para ilmu benua ini kepada para ilmuan benua itu.  Hampir setiap tahun ada sahaja para ilmuan, para pakar dan para saintis  memberi ingatan.  Setiap tahun data diumumkan kepada umat manusia. Tetapi umat manusia tidak ambil  pot. Umat manusia terus  kenduri kendara – berjoget  berdansa.

Umat manusia sombong dan angkuh dengan gaya hidup moden. Gaya hidup moden  yang rancak dan ranggi ini melalaikan umat manusia.  Manusia berdengong  khayal  ketagih dengan candu  yang dipanggil consumer.  Umat manusia  terus gian untuk menjadi pembeli, pengguna dan pemakai.  

Membeli dan memiliki ini menjadi teras tamadun moden. Tamadun consumer ini difaktwakan sebagai yang soheh, yang soleh dan yang afdal.  Tamadun ini  sahajalah yang boleh menjamin kesejahteran umat. Gaya hidup lain, yang bercawat dan bogel dianggap  tamadun kuno dari kitab ajaran sesat. 

Justeru ketika umat manusia moden  berkhayal dunia semakin panas. Karbon  semakin meninggi.  Oxygen semakin kotor.  Ayer semakin tercemar. Sungai  semakin kering. Laut samakin mengampoh. Angin semakin ganas. Taufan semakin gila. Hujan semakin lebat. Sawah semakin kering.  Hutan semakin kurang. Kereta semakin ramai. Plastik semakin menggunung.

Sebenar-benarnya umat manusia inilah  ibu segala virus. Umat Manusia ialah kepala busung segala busung. Manusia adalah hama segala hama. Umat manusia yang sedia ada hari ini saperi Korona sedang membaham Bumi Manusia. 

Serangan Covid-19  yang ketika ini sedang melanda 210 buah negara  berpunca dari  virus bernama manusia.

Yakinlah – pasca Korona jika  kedai akan dibuka semula.  Kilang akan  beroperasi.  Perniagaan   macam biasa. Maknanya - business as usual -  meniaga saperti dulu. Jika ini sikap manusia  pasca Korona maka umat manusia akan menuju  jahanam.  Saya cukup  yakin dengan kenyataan dalam tulisan saya ini. Masa akan membuktikan saya tepat. Rakaman sejarah saya ini sebagai bukti.

Ketika saya menulis ini – ketika pembaca  selesai membaca satu para tulisan saya sebanyak  24,000 tan air batu telah cair. Air  yang cair ini masuk ke laut. Setiap saat air laut bertambah  sebanyak 10 biji air kolam renang  sekala  olympik. Warga  Bagan Datuk, Tanjung dan Telok Intan sila berwaspada. 

Selesai sahaja pembaca  membaca satu para tulisan saya ini bermakna 150 ekar hutan dara telah musnah. Setiap   saat setiap hari 150 ekar hutan musnah.  Seluas 200,000 ekar hutan  hujan tropika dibakar setiap hari. Seluas 78 juta ekar hutan  dara dimusnah setiapa tahun. Lebih dari 20 peratus hutan hujan tropika Amazon telah musnah. Waspada Sabah dan Sarawak syarikat China Merah akan sampai dibawa oleh  Tiong.  Hutan dara Kelantan telah dijual oleh Tok Lebai untuk dana ke Mekah opps.. silap dana  perbelanjaan ke Moscow.

Warga Australia baru sahaja selesai melihat hutan kampong mereka terbakar.  Sayugia diberi tahu bahawa kebakaran hutan ini hanya  15 peratus berlaku secara natural – kerana petir dan kilat.  Kebakaran  95 peratus lagi adalah akibat  virus  yang bernama manusia.

Pada akhir bulan Januari 2020  - di Victoria dan New South Wales  cuaca meledak panas.   Kebakaran bermula secara natural – panahan petir. Tetapi akhbar  Sydney Morning Herald telah melaporkan seramai  183 virus manusia telah ditahan dan 24 virus ini telah didakwa kerana memulakan pembakaran.

Hutan di Australia  ini terbakar selama 3 bulan. Seluas 27.2 juta ekar hutan telah terbakar. Statistk menunjukan 20 peratus hutan  Australia telah musnah terbakar. Kebakaran tahun 2020 ini paling besar dan belum pernah berlaku.

Saya berani membuat kenyataan bahawa kebakaran  di Australia, di Carlifornia atau dimana sahaja adalah kerana manusia.   Manusia adalah punca kebakaran ini walau pun mancis api diguris oleh kilat dan petir.

Saya menuduh manusia sebagai pembakar kerana  manusia menjadi punca  dunia kita  hari ini semakin panas  berdebu.  Umat manusia tidak boleh menafikan tuduhan ini. Buktinya amat jelas. Apabila suhu  di Sydney naik keparas 48.9 darjah centigrade atau 120 darjah Fahrenheit  - ini kepanasan yang belum pernah dirakamkan. Virus manusia moden menghasilkan kepanasan dunia sademikian rupa. Amin.

Satu minggu saya membuang sampah sarap hampir 4 kilo. Sisa makanan dan plastic  menjadi sampah utama dari saya.  Saya tidak tahu apa terjadi kepada sampah yang saya masukkan ke dalam tong sampah   moden. Moden kerana tong sampah ini ada tiga bahagian – untuk plastik, kertas dan sisa makanan.  Tong sampah berniat moden  untuk  menjaga alam sekitar bumi manusia.

Pada hemat saya tujuan tong sampah moden ini hanya  untuk menyedapkan hati saya.  Untuk melalaikan saya agar terus menjadi virus.  Agar saya terus mengagungkan budaya consumer. Untuk membuktikan bahawa saya manusia moden yang sedar akan alam sekitar. Saya mahu memperlihatakan bahawa saya bukan virus tapi sosok yang bertanggug jawab. Pooorah. Semua ini sandiwara  konsumer  budaya moden.

Ketika saya menulis ini kajian telah memaparkan data bahawa setiap tahun 8 juta tan … saya ulangi… 8 juta tan plastik telah masuk ke dalam laut. Hari ini plastik adalah 80 peratus sampah dalam laut. Yang 20 peratus lagi adalah tayar, besi  dan pelbagai apparatus  peralatan manusia moden.

Akibat dari ini ialah kemalangan  yang maha sangat sedang berlaku kepada Sang Laut tempat umat manusia menumpang makan. Laut jadi kotor.  Ikan mati. Rumpai mati. Bila rumpai mati planton ikut mati. Bila planton mati ikan mati kebulur. Apabila nelayan memasang pukat yang masuk hanyalah Plastik Botol  bin Plastik Bakul. Nelayan hanya menunggu masa untuk mati. Nasib baik  ada bantuan ransangan ekonomi. Dapat  nelayan menyambung hidup untuk beberapa bulan.

Kebakaran hutan hujan tropika, pencairan glazier  , alam sekitar semakin  kotor , sampah sarap plastic menggunung, udara semakin tercemar – semua ini adalah wilayah subur untuk virus baru muncul.

Kita tidak tahu apa lagi virus yang tersimpan beku   berjuta juta tahun  dalam glazier. Kita tidak tahu busung apa yang tersimpan dalam perut bumi di hutan Kalimantan. Bila hutan di New South Wales terbakar kita tidak tahu campuran kimia apa yang akan memunculkan hama yang baru. 

Kita juga  tidak tahu berapa lama lagi PKP akan diteruskan.  Tapi saya tahu bahawa virus Korona dan Covid-19 adalah  hasil buah tangan manusia. Virus yang bernama manusia ini  dengan tamadun moden mereka  telah berjaya mengumpul ayam,  mengumpulkan lembu,  dan mengumpulkan kambing untuk dijadikan bahan makanan.

Dalam kawasan sempit,  dalam reban dan kandang yang berasak-asak ini – ayam, babi,  kambing, lembu  dipaksa memakan daging sesama sendiri.  Dari haiwan makan rumput kini menjadi hawan makan daging. Amin.

Tulang ayam dan bangkai ayam diproses untuk dijadikan makanan kepada  kambing , lembu dan babi.  Tulang dan bangkai babi dan kambing di proses untuk dijadikan makanan kepada  lembu.  Lembu makan kambing dan babi. Pelik tetapi benar. Ini bukan penglipur lara dari Hishamuddin Rais. 

Ini fakta  punca – mad cow disease  - berlaku di United Kingdom pada tahun  1986 yang mengakibat 177 kematian. Seramai 4.5 juta lembu telah dibakar hidup-hidup untuk memastikan penyakit ini tidak merebak.

Tidak cukup dengan ayam, lembu, kambing dan babi – manusia moden mahu  makan  kelawar dan tenggiling.  

Aduh ! Jika ini bukan bukti bahawa manusia moden ini adalah virus maka saya bukan  dari Orang Asli suku Biduanda.  Apa yang saya tulis ini hanya penglipur lara. Tetapi hakikatnya semua ini adalah  fakta. Bukan penglipur lara.

Jika ini bukan penglipur lara bagimana virus yang bernama manusia ini dapat kita musnahkan? Tunggu minggu hadapan. (TT)
TIADA ULASAN:

POLITIK ORANG TUA

 
Pertembungan sesama sendiri di Melaka bukti Ismail Sabri lemah, kata Kit Siang

PERTEMBUNGAN sesama sendiri antara Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN) membuktikan yang Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob tidak ada kuasa menentukan hala tuju kerajaan campurannya, kata Lim Kit Siang.

“Pilihan raya negeri (PRN) Melaka akan mempengaruhi senario politik Malaysia tetapi Ismail Sabri nampaknya tidak tahu apa yang perlu dibuat dalam PRN ini,” kata Kit Siang semasa pelancaran bukunya di Ayer Keroh, Melaka hari ini.

“Tiada siapa boleh ramal apa yang akan berlaku dalam PRN Melaka sebab politik Malaysia tidak stabil waktu ini.”

Bersatu dan Umno akan bertanding bertembung di 12 kerusi pada PRN Melaka.

Pertembungan terbesar melibatkan ketua Bersatu Wanita dan ahli Parlimen Masjid Tanah Mas Ermieyati Samsudin menentang ketua Umno Melaka Ab Rauf Yusoh in Tg Bidara. Zainal Hassan dari PKR juga akan bertanding di situ.

Mas Ermieyati, bekas ketua Puteri Umno dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, menyertai Bersatu pada 2018. Beliau juga dikatakan sebagai calon ketua menteri PN.

Sementara itu, sekutu Bersatu, PAS akan menentang rakan Muafakat Nasional mereka Umno di tujuh kerusi DUN.

Umno, Bersatu dan PAS merupakan sekutu di peringkat kerajaan persekutuan yang diketuai Naib Presiden Umno Ismail Sabri.

Rakyat Melaka akan mengundi pada 20 November, dengan hari penamaan calon ditetapkan esok, 8 November.

PRN Melaka diadakan selepas empat Adun iaitu bekas ketua menteri Idris Haron (Sungai Udang), Nor Azman Hassan (Pantai Kundor), Noor Effendi Ahmad (Telok Mas) dan Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu) menarik sokongan kepada ketua menteri Sulaiman Md Ali.

DAP bertegas enggan membenarkan Norhizam menjadi calon dalam PRN Melaka.

Bagaimanapun, Pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim mempertahankan empat Adun itu dengan mengumumkan Idris telah menyertai PKR dan akan bertanding di kerusi Asahan manakala Nor Azman yang menyertai Amanah akan mempertahankan kerusi Pantai Kundor. – AFP, 7 November, 2021.

WOIT

INI NAMANYA

POLITIK 

ORANG TUA

KAH KAH KAH

TAK TAHU 

MANA TAKTIK

TAK TAHU

APA STRATIJI

AMIN

TAK TAHU

APA PROPAGANDA

TAK TAHU APA DIA

MENGOLAH

PERSETUJUAN

AMIN

MEMANG PRN 

MELAKA NAK 

TUNJUK SABRI

INI PALAT

AMIN

ZAHID & MUHIDIN

SATU NIAT

AMIN

YANG APEK INI

BUKA MULUT

PASAL  APA

KAH KAH KAH

NAK SCORE

POINT BUAT APA

KAH KAH KAH

NANTI SABRI

KUATKAN DIRI

TIBAI DAP

BARU  PADAN 

MUKA

AMIN

KES TOROWONG

BELUM SELESAI

AMIN

 KES TAMBAK LAUT

 BELUM REDA

AMIN

SEKARANG FAH

 MULA TAK

SEDAR DIRI

KHALAS

TERKANG KANG KANGKANG

 


Khairuddin, Nik Abduh kalah pemilihan AJK PAS Pusat

PERWAKILAN PAS yang memilih barisan kepimpinan parti menuju Pilihan Raya Umum ke-15 menolak Mohd Khairuddin Aman Razali, yang didakwa cuba mendalangi gerakan menggantikan Abdul Hadi Awang sebagai presiden.

Mereka juga tidak memilih Nik Mohamad Abduh Nik Abdullah, tokoh dalam PAS yang dilihat cenderung menganjurkan kerjasama dengan Umno.

Beberapa pemimpin PAS juga gagal mempertahankan kedudukan dalam Jawatankuasa PAS Pusat selepas gagal menempatkan diri dalam kalangan 18 calon yang terpilih. Antara mereka ialah bekas pesuruhjaya PAS Selangor Sallehen Mukhyi dan pendakwah Mokhtar Senik.

Keputusan pemilihan AJK PAS Pusat bagi penggal 2021-2023 yang berlangsung semalam diumumkan hari ini oleh pengerusi jawatankuasa pemilihan Nurkhuzaini Ab Rahman di Muktamar Tahunan PAS ke-67 di Kuala Terengganu.

Semalam The Malaysian Insight melaporkan muktamar PAS kali ini menyaksikan pertembungan antara kumpulan pro-Umno dan kelompok pro-Perikatan Nasional (PN).

Sumber memberitahu pertembungan antara kumpulan pro-Umno yang juga digelar “Geng Ustaz” dan pro-PN itu jelas berlaku sewaktu pemilihan peringkat kawasan bulan lalu.

Kesannya, kumpulan pro-PN yang lebih rapat dengan Hadi menguasai muktamar manakala Geng Ustaz pula jauh ketinggalan.

Sumber turut menjelaskan Geng Ustaz semakin kurang pengaruh ekoran tekanan yang dihadapi Khairuddin, yang dikatakan mengetuai mereka, sejak kebelakangan ini.

Khairuddin tertekan selepas tular satu rakaman audio suara miripnya mengkritik kepimpinan Hadi selaku presiden parti.

Suara itu antara lain membangkitkan kebimbangan mengenai pendirian Hadi dalam isu rundingan kerusi dengan Umno dan Bersatu.

The Malaysian Insight diberitahu rakaman suara yang tular itu antara faktor penolakan perwakilan PAS di kawasan kepada pemimpin parti yang dikaitkan dengan Khairuddin.

Khairuddin adalah juga penyandang setiausaha Majlis Syura Ulama PAS. Pemilihan Dewan Ulama PAS Pusat bagaimanapun ditangguhkan sehingga Disember ini.

Sementara itu, dua timbalan menteri di Putrajaya iaitu Ahmad Marzuk Shaary dan Ahmad Amzad Hasim antara yang berjaya merebut 18 kerusi AJK PAS Pusat.

Perlembagaan PAS memperuntukkan lima kerusi lantikan ke jawatankuasa pimpinan pusat.

Dalam pada itu, perwakilan PAS mengekalkan tiga naib presiden iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Idris Ahmad, Timbalan Menteri Besar Kelantan Mohd Amar Abdullah dan Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar.

Satu- satunya pencabar setiausaha sulit kepada Menteri Alam Sekitar dan Air, Mohd Zuhdi Marzuki kalah dalam merebut jawatan nombor tiga parti itu. – 7 November, 2021.


BRO

LU INGAT NAK

KANG KANG

SENANG KE ?

KAH KAH KAH

KANG KANG

DUA PEHA

KIRI & KANAN

KAH KAH KAH

KRI UNTUK UMNO

KANAN UNTUK

BERSATU

TENGAH TEGAH

SAPA DAPAT

KAH KAH KAHPULUN KOTE SAJAT ?

 
PULUN 

KOTE SAJAT

AMIN

Unknown commented on 

"INI TENTANG PEMANASAN DUNI - 

BUKAN KOTE SAJAT"

Tuan TT, geng kepalo towel tu mungkin ingat isu pemanasan dunia macam kote Sajat menjadi panas bila dipulum atau tetek Sajat diramas buas jadi panas macam Sajat komplen apa pegawai-pegawai yang menyiasat dia telah lakukan... Geng kepalo towel bila nampak batang tubuh Sajat terutama kedua-dua tetek gebu dan pantat (punggung kata orang Indon) menggunung tu otak mereka terus menjadi panas.


 Itu la yang mungkin selalu difikirkan .. mana diorang tau hal penanasan dunia... semua tu berserah pada Yang Maga Esa dan ketentuanNya.. tu je yang diorang boleh jawab. Hari ini Deepavali, nasib baik tak timbul isu sensitif geng kepalo towel mintak DeepavAli tu ditukar nama kepada DeepavEli.. sebab boleh mengelirukan macam perayaan Ali.. macam2 perkara bukan-bukan diorang ni boleh pikirkan bukannya masalah dunia. KAHKAHKAH AMIIN

JANGAN TOBANG POKOK

 JANGAN 

TOBANG POKOK

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "PENERANGAN KHUSUS 

UNTUK MENTERI PELACUR"

Crita suhu naik ni corito lamo ..saintis dah lamo bagi last worning terakhir ..jgn tobang pokok ..momantek ikot caro German atau caro Skanidavia iaitu guno sarkot atau pancot ateh porot atau dalam bontot ala-ala Abam ..dogey na. Ingat dunio ni hanyo boley isi 10 biliyun ekor jo ..skrg kito dah monuju 9 biliyun ..awal abad ko 20 dulu kito ado 3 biliyun ekor jo. 


TaT pulak kato kok momantek kono pancot kodalam kok tidak horam sobab bini kono puaskan laki, kok laki tak puas bini kompom masok norako tak dapek payong omeh ..laki pulak sambong momantek dgn 72 bidadari di syurgo. Tu lah cubo kito baco Teori Mathus prihal turun naik bilangan penduduk ..caro nyo sgt kojam ..jom malam ni kito mulo guno sarkot. Jgn pikirkan kok guno sarkot umat Islam tak kan bertambah ..nanti poratus koling dan cino akan bertambah ..mampuih ..

MALAIKAT AKAMN DATANG BANTU

 MALAIKAT

AKAN DATANG 

BANTU

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "PENERANGAN KHUSUS

 UNTUK MENTERI PELACUR"

Tuan TT, walaupun dalam BM pelacur-pelacur tak paham jugak sebab kebanyakan mereka fail sains dan matematik jadi tak tau hukum kejadian alam itu. Mereka hanya tau terima bulat-bulat, malas nak berpikir camne kejadian boleh berlaku dan dengan menggunakan usaha-usaha sains dan matematik kejadian alam itu boleh ditangani dengan baik daripada terus berlaku dan akhir kembali kepada normal atau membentuk kesrimbangan alam yang baru yang tidak memudaratkan semua makluk alam ciptaan YANG MAHA ESA, bukan hanya melihat mahluk pelacur-pelacur tu saje. Kerana kelemahan sains dan matematik dan malas berpikir tu la pelacur-pelacur tu selalu mengambil jalan mudah iaitu BERSERAH KEPADA YANG MAHA ESA atau setakat berdoa semoga malaikat turun datang membantu mereka.. mereka tak payah berusaha... Kerana itu gak la nape hutan kat Kelantan tu digondolkan semata-mata nakkan balak je, pastu biarkan hutan tumbuh sendiri dengan kuasa Yang Maha Esa. Air paip macam teh tarik, biarkan je, tak payah wat ape-ape mengatasi masalah tu, doa je kat Yang Maha Esa supaya diturunkan malaikat jadi air tu bersih... Gitu jugak ekonomi negara, tak payah risau belanja je dengan bajet perbelanjaan berkali ganda melebihi pendapatan, nanti Yang Maha Esa akan turunkan malaikat kerah kapiat-kapiat sepet kerja kuat untuk cari wang bergunung-gunung dan pelacur-pelacur hanya perlu cukaikan kaw-kaw keuntungan kapiat-kapiat tu.. termasuk cukai judi genting, nombor ekor, cukai arak timah termasuk jugak cukai perniagaan pelacuran.. Nanti pelacur-pelacur boleh keluaran dalil bahawa cukai-cukai itu adalah HARUS boleh digunakan sebab dalam keadaan DARURAT... Sialan haramjadah betul ! Kahkahkah Amiin...

BERITA GEMPAR

 


SCUD

ABANG MOKHTAR

GAGAL MELETUP

KHALAS

Beberapa pemimpin PAS juga gagal mempertahankan kedudukan dalam Jawatankuasa PAS Pusat selepas gagal menempatkan diri dalam kalangan 18 calon yang terpilih. Antara mereka ialah bekas pesuruhjaya PAS Selangor Sallehen Mukhyi dan pendakwah Mokhtar Senik.


WOIT

APA SUDAH JADI

KAH KAH KAH

SCUD DAH

TERPACAK TAPI

GAGAL MELETUP

KAH KAH KAH

APA JADI DENGAN

BUAH NENAS

KAH KAH KAH

HARI INI SEBELUM JAM 6 PETANG 

CUACA PETANG INI


HARI INI
AHAD 7/11/2021
SEBELUM JAM 6 PETANG
DILUAR FLET GUA
KILAT DAN PETIR
SABUNG MENYABUNG
BUNYI  GURUH  MENAKUTAKAN

TAK TAK & EZI
TAKUT SANGAT
EZI MENGGIGIL
MEREKA DUDUK DIBAWAH
MEJA GUA
MENCARI PERLINDUNGAN

CUACA DUNIA
CUACA MALASYSIA
CUACA SELANGOR
CUACA KUALA LUMPUR
CUACA LE CHATEAU
DARI AMATAN 
MAKIN BERUBAH

JIKA COP26
YANG SEDANG BERSIDANG 
DI GLASGOW SCOTLANG
GAGAL MENGAMBIL
TINDAKAN MELAWAN
PEMANASAN DUNIA

MAKA
SELAMAT TINGGAL DUNIA
BAI BAI DUNIA
BAI BAI MALAYSIA
BAI BAI SELANGOR
BAI BAI KUALA LUMPUR
BAI BAI LE CHATEAU
AMIN

HANYA POLITIK SELAMATKAN DUNIA

 


HANYA POLITIK

JALAN RAYA

SELAMATKAN DUNIA

KHALAS

KATAK ADA KASTA

 


KATAK ALI ADA

DUA KASTA

AMIN

KATAK AZMIN ALI

 KATAK BRAHIM ALI

KHALAS

Unknown commented on

 "DAP MAKIN BERANI

 - SYABAS"

Sape lawan anwar dia berani dan bijak. Sape tinggalkan anwar tanda dia dah sedar. Sape yg masih ikut anwar tanda dia kena tipu dan masih tak sedar. Sapa lompat keluar dari pkr dia ada integriti. Mesti ingat katak ada kasta yg ikut azmin berperinsip yg lompat masuk pkr takde prinsip. Ibrahimm ali was not wrong after all. Khalas

FUCKWA KHALID SAMAD

 FUCKWA 

KHALID SAMAD

AMIN

Arymanchino commented on 

"ANWAR

 CALONKAN KATAK"

Woi TT,katak ade dua darjat.Mane2 katak yg melompat ke dalam kolam PH,katak ini berperinsip.Katak2 yg melompat ke kolam Sheraton,ini katak haramjadah.Khalid Samad dah beri fucktowa.Sebenarnya Khalid yg haramjadah,bodoh mcm tahi lembu.Ikut cakap Bosku kaki sondol belakang..

ANWAR BOLEH JADI PM

 ANWAR BOLEH

JADI PM

AMIN

DENGAN SYARAT

MASUKKAN NAJIB

DALAM PENJARA

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"PELACUR JADI HAIRAN"

UmNO tikam Bersatu lawang PKR ..kahkahkah. Selagi Najib, Zahid, Azeez, Teukui, Tok Mat Asan masih bebas ini lah jadi nya ..gwa harap sgt, mende ni akan berterusang hingga PRU nanti. Akhir nye Abam akan jadi PM ..tapi dengan syarat pistol atau pisang Abam kena tukar ..hal tukar pistol lu boley tanye Tambee Cheek ..