Rabu, 9 Mac 2022

PERANG MAKIN MEREBAK

 


PERANG MAKIN

MEREBAK

AMIN

POLAND AMBIL

PELUANG TUKAR

JET PEJUANG

AMIN

BIDEN GELABAH

KHALAS

BEREBUT NAK JADI MB

 Hanya Hasni jadi MB jika BN diberi mandat – Zahid

ISKANDAR PUTERI – Pengerusi Barisan Nasional (BN),  Ahmad Zahid Hamidi menegaskan hanya Hasni Mohammad dilantik sebagai menteri besar sekiranya mereka diberikan mandat pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor nanti.

Penegasan itu sekali gus menafikan dakwaan Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), k Wan Saiful Wan Jan bahawa BN akan melantik calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Rengit, Mohd. Puad Zarkashi sebagai calon menteri besar.

Presiden UMNO menyifatkan kenyataan dibuat Ketua Penerangan Bersatu itu adalah untuk melaga-lagakan beliau dengan pemimpin UMNO di negeri ini.

“Kononnya ada seorang ketua penerangan sebuah parti yang tiada ada masa depan mengatakan saya memberi dokongan kepada calon DUN Rengit untuk jadi Menteri Besar (MB), orang itu mimpi ke apa ni?

“Saya umum bahawa poster boy kita, calon MB kita atas perkenan tuanku (Sultan Ibrahim Sultan Ismail) adalah  Hasni Mohammad. Tidak ada lain, apa yang kita cakap itulah yang kita akan buat.

“Kita tahu bahawa kuasa melantik MB itu di bawah kuasa Tuanku tetapi jangan lagakan saya kononnya saya mahukan Mohd. Puad, lagakan saya kononnya saya nak orang itu nak orang ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam program ramah mesra bersama pengundi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Iskandar di bilik gerakan Parlimen Iskandar Puteri, Gelang Patah,
hari ini.

Terdahulu, Wan Saiful dalam Facebook miliknya mendakwa, Ahmad Zahid mahu meletakkan calonnya sendiri iaitu Mohd. Puad sebagai Menteri Besar Johor jika BN menang PRN dan berjaya membentuk kerajaan negeri.

“Khabarnya, antara hujah yang digunakan adalah sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) yang dilantik sendiri oleh Zahid, dia boleh membawa UMNO Johor lebih rapat dengan agenda Presiden UMNO berbanding Hasni.

“Puad dikatakan telah menunjukkan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada Zahid dan Najib, maka sekarang adalah masa untuk menerima ganjaran,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, BN tetap dengan pendirian untuk memilih Hasni seperti yang dipersetujui kerana prestasi yang ditunjukkan beliau sebelum ini semasa Menteri Besar Johor.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, dalam tempoh yang singkat, Hasni berjaya melakukan pelbagai transformasi penting kepada bangsa Johor secara keseluruhan di negeri ini.

Jelasnya, persetujuan untuk melantik Hasni bukan keputusan beliau seorang tetapi sudah dibawa dalam mesyuarat MT dan biro politik UMNO negeri sebelum dipersetujui secara sebulat suara.

Tambahnya, keyakinan yang ditunjukkan BN  tidak ada pada gabungan parti pembangkang yang tidak berani menamakan calon Menteri Besar Johor mereka.-

APA BERLAKU

KAH KAH KAH

APA CERITA

DI BELAKANG

BERITA

KAH KAH KAH

ADA APA APA

YANG KITA

TAK TAHU

KAH KAH KAH

MULA GADUH

REBUT

JAWATAN

AMIN

PEREBUTAN

INI AMAT BAIK

BIAR BERBUNUH

SESAMA

SENDIRI

KAH KAH KAH

KALAU PARANG

KURANG TAJAM

KITA BOLEH

BANTU ASAH

KAH KAH KAH

KHALAS 


TUGAS KERAJAAN SEKARANG

 ENDEMIK

KERAJAAN

WAJIB TERANGKAN

ADA DIA

PENDEMIK

APA BEZA 

DENGAN ENDEMIK

AMIN

INI KERANA

ORANG RAMAI

HANYA FAHAM

KOTE SENIK

KAH KAH KAHBUKAN APRIL FOOL

 Malaysia masuki fasa ke peralihan endemik, kata PM

PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan bahawa negara akan memasuki Fasa ‘Peralihan Ke Endemik’ serta pembukaan semula sempadan negara mulai 1 April depan.

Beliau berkata keputusan itu dibuat setelah mengambil kira pelbagai faktor, melakukan penilaian risiko, mendapatkan pandangan Kementerian Kesihatan (KKM) serta meneliti syor daripada Menteri Kuartet.

“Penting untuk saya maklumkan, Fasa ‘Peralihan Ke Endemik’ ini merupakan exit strategy untuk membolehkan kita semua kembali semula kepada kehidupan yang hampir normal selepas hampir dua tahun berperang dengan Covid-19,” katanya dalam sidang media khas di bangunan Parlimen, di Kuala Lumpur hari ini.

Fasa peralihan itu, katanya merupakan fasa sementara sebelum negara beralih ke Fasa Endemik yang tertakluk kepada pengumuman yang hanya boleh dibuat oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

Malaysia menutup sempadan negara kepada pelancong dan pelawat asing sejak Perintah Kawalan Pergerakan berkuat kuasa pada 18 Mac 2020 untuk mengekang penularan Covid-19 dalam negara.

Sehubungan itu, Ismail Sabri berkata bermula 1 April beberapa prosedur operasi standard (SOP) telah digariskan seperti berikut:

i. Pemakaian pelitup muka di tempat-tempat awam masih wajib dipatuhi oleh setiap individu.

ii. Had waktu beroperasi bagi premis perniagaan dimansuhkan.

“Pemilik premis dibolehkan melaksanakan waktu operasi premis masing-masing mengikut syarat lesen operasi premis. 

“Ini bermakna anda semua bolehlah makan di kedai makan selepas jam 12 tengah malam, terutamanya dengan bulan Ramadan yang akan tiba tidak lama lagi. Bolehlah bersahur di luar,” katanya.

iii. Pendaftaran kemasukan menggunakan MySejahtera masih diwajibkan dan hanya dikecualikan untuk kawasan terbuka, tidak sesak dan tiada perhimpunan orang ramai.

Namun katanya, MYSJTrace diwajibkan untuk tempat tertutup yang dipenuhi tetamu dan pengunjung.

iv. Aktiviti solat Jemaah di masjid serta surau atau upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal. Bagaimanapun, pelaksanaan dan SOP akhir untuk masjid/surau tertakluk kepada ketetapan Pihak Berkuasa Agama Negeri dan untuk Rumah Ibadat Selain Islam tertakluk kepada Kementerian Perpaduan Malaysia/Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR).

v. Keperluan vaksinasi: Had kapasiti pekerja yang sebelum ini bergantung kepada liputan vaksinasi dimansuhkan. Semua individu dibenarkan merentas negeri tanpa mengira status vaksinasi mereka.

Beliau berkata jika sebelum ini terdapat had kapasiti 50 peratus untuk aktiviti yang melibatkan perkumpulan ramai, namun dengan pengumuman terbaharu ini, had tersebut dimansuhkan secara menyeluruh.

“Tiada lagi had kapasiti 50 peratus, namun, penjarakan fizikal sangat penting dan masih digalakkan,” katanya.

Perdana Menteri menzahirkan penghargaan kepada seluruh ahli Keluarga Malaysia yang cekal, tabah, kuat semangat dan berdisiplin dalam mematuhi SOP serta menyokong setiap inisiatif kerajaan dalam memerangi Covid-19.

“Tanpa sumbangan Keluarga Malaysia, negara tidak akan boleh beralih ke Fasa ‘Peralihan Ke Endemik’. Saya juga berterima kasih kepada semua Menteri Kuartet Covid-19 yang diketuai Hishammuddin Hussein atas usaha keras mereka demi memastikan usaha negara untuk ‘Reopening Safely’ (pembukaan semula dengan selamat),” katanya. – Bernama, 8 Mac, 2022

.

SABRI 114

BUKAN BUAT

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

TAPI

KAH KAH KAH

SATU APRIL

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH 

AMIN

PENDEMIK

ABIS JADI

ENDEMIK

AMIN

SEMPENA HARI

APRIL FOOL

KAH KAH KAH

KHALAS

HARGA MINYAK MELAMBUNG

 


HARGA MINYAK

DAH LINTAS 

130 DOLAR SETONG

AMIN

EKONOMI DUNIA

JADI KACAU

KHALAS


ELLO  PETRONAS

APA KABAR

ADA UNTUNG KE?

SAJE TANYA

JAGAN SONGLAP

DUIT RAKYAT

AMIN

AKAN DI USAHAKAN

 

AKN DIUSAHAKAN

SEMENTARA ITU

LIHAT SCUD SENIK

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"SUARA KEADILAN DAH ARWAH"

Suara keadilan ada lagi la bro tt. Tapi cerita semua politik. Dia tak mcm blog tt, boleh bagi pencerahan, boleh kutuk, boleh mencarut. Ada gambar senonoh dan tak senonoh. Ada kesah lama dan baru. Ada kesah2 di dunia lain. Kisah bidadari, alien, bomoh, dukun, kisah kubur, pak lebai semua ada. Paling best ialah gambar pompuan Melayu bertudung tunjuk kerang. Sebagai rakyat Malaysia berbilang kaum diharap tt dapat siarkan pula kerang pompuan eeee. Boleh tak eee punya?

TERIMA KASEH ATAS INGATAN

 


TERIMA KASEH

ATAS INGATAN

AMIN

Unknown commented on

 "TAK PERCAYA AGAMA"

Betul tu, hak kebebasan berugama. Lebih baik semua orang isytihar kepercayaan masing2 supaya mati nanti senang nak tanam kat kubur ugama pilihan. Contohnya kalau kat jirat cina ada tulis nama hishamudin rais, itu tt lah. Jgn diganggu, hormati tempat istirahat terakhirnya dan pilihan nya. Itu contoh lah, sebab bulan puasa ni tt akan bersahur dan berpuasa kemudian berhari raya. Tak kan mati nak tanam kat jirat cina, kecuali lah dia isytiharkan kepercayaan nya. Ahh lupa pulak, boleh lah kita buat datuk gong tt kah kah kah

BIDEN TEMBAK KAKI SENDIRI
BIDEN TEMBAK

KAKI SENDIRI

AMIN

SEKAT MINYAK

RUSIA 

AMIN

HARGA

MINYAK NAIK

AMIN  

IRAN RUSIA

JADI KAYA

KAH KAH KAH 

KONFRONTASI GANTI DARURATKONFRONTASI

 GANTI

 DARURATKetika Darurat berjalan aku tinggal di Kuala Klawang, Ketika Konfrontasi berjalan aku tinggal  di Batu Serambai Ulu Klawang. 

Dari segi fakta sejarah untuk warga  Jelebu -  Darurat disambung dengan Konfrontasi. Malah ketika Darurat di Jelebu belum selesai lagi Konfrontasi sudah sampai. 

Sebelum Darurat  di isytihar , sebelum Konfrontasi sampai – soldadu Jepun telah masuk melanggar Tanah Melayu . Jepun menyerang Kota Bahru   pada 8 Disember 1941. 

Sebaik saja Jepun kalah – Jepun mengaku kalah pada  12 September 1945. Orang kampung baru dua musim nak menanam padi Darurat pula sampai pada 20 Jun 1948. 

Ketika Darurat sampai aku  belum lahir lagi.  Aku membesar di zaman Darurat.  Di zaman Darurat Jelebu  terus menjadi Kawasan Hitam – kawasan yang aktif dengan aktiviti perjuangan Parti Komunis Malaya (PKM) melawan penjajah Inggeris.

Jelebu sesudah Tuan Ellis dan Tuan Ebon balik kampung  masih lagi wilayah Kawasan Hitam. Maknanya masih dalam suasana Darurat  hingga ke tahun  ke tahun 1965.

 Jelebu adalah diantara wilayah-wilayah dan daerah akhir di Semenanjung yang di isytihar  menjadi Kawasan Putih. Kawasan Putih bermakna semua gerakan gerila PKM telah tumpas.

Belum pun  sempat Darurat  mengenap Konfrontasi bermula.

Aku ingat lagi ada keramaian di Padang Kuala Klawang apabila Jelebu di isytiharkan sebagai Kawasan Putih.  Keramaian ini diadakan pada waktu malam di bahagian padang tempat permainan kanak-kanak. Padang awam Kuala Klawang terletak di tepi pekan   di hadapan rumah pasung.

Malam itu aku berada disana. Aku datang dengan harapan pada   untuk berlibur  bercanda-canda kerana ada keramaian. Rupanya malam itu  bukan untuk berlibur. Malam itu ada beberapa orang bekas gerila PKM  datang berceramah. 

Aku tak tahu buah butir yang dituturkan oleh  bekas gerila ini. Entah berapa orang yang berucap aku tak tahu. Mereka berucap melalui alat pembesar suara dalam bahasa Tionghoa.  Juruhebah pun bertutur dalam bahasa Tionghoa.

Aku nampak ramai warga Kuala Klawang dan orang Jelebu datang  mengeliling pentas. Budak-budak bawah umur seperti aku ini hanya datang buat ramai. Kami tidak tahu hujung pangkal.

Aku tertanya-tanya apa yang berlaku. Yang aku dengar hanya ayat : China komunis  serah diri.

Ini bukan bermakna PKM tidak ada gerila dan penyokong Melayu. Malah aku sendiri tahu di Jelebu ada gerilawan PKM yang tersohor bernama Zaiton.

Anak gadis bernama Zaiton Kidon ini adalah  legenda dan kemegahan orang Kampung Amar Penghulu dan Ulu Klawang. 

Dari apa yang aku dengar keluarga Pak Cik Kidon ini  tinggal  di  Kampong Kelaka. Ini kampung ulu  pedalaman di mana kampung Pak Cik Kidon  berjiran dengan  kampung Orang Asli – Sakai Kelaka.

Mengikut surahnya  ada pasukan gerila PKM  beroperasi di sekitar Kampung Kelaka. Ketika itu si Zaiton ini masih belasan tahun.   Gerila PKM ini datang minta bantuan. Mereka meminta orang kampung membelikan   bahan makanan di kedai di luar kampung. 

Pasukan gerila  PKM ini kerap datang ke Kampung Kelaka kerana kampung ini amat ulu dan jauh dari pengetahuan untuk dapat dihidu oleh  soldadu Inggeris dan Gurkha. 

Si Zaiton ini akan keluar ke Kampung Amar Penghulu – ke kedai runcit Haji Ramli  untuk membeli barang-barang yang dipesan oleh gerila. Akhirnya hubungan keluarga Zaiton dengan gerila menjadi akrab. 

Akhir satelah Zaiton mendewasa belasan tahun   gerila PKM telah mempelawa Zaiton untuk masuk ke hutan berjuang bersama mereka. Pak Cik Kidon  dan keluarga bersetuju. Maka Zaiton masuk hutan untuk dilatih   menjadi gerilawan PKM.

Pernah aku mendengar cerita Komunis Zaiton ini  dari Mak Long Biah  isteri kepada Pak Long Arof. Suami isteri ini menjadi keluarga  angkat  keluarga Zaleha dan Rais  ketika kami tinggal  di Kampung Batu Serambai.

Satu malam lepas makan di rumah Mak Long Biah kesah Zaiton keluar. Malam itu Pak Long dan Mak Long mengadakan  kenduri doa selamat sempena menyambut beras baru. Bukan kenduri besar hanya dua tiga keluarga dijemput.

Lepas makan orang-orang  dewasa – Mak , Abah dan Kakak akan bersila  duduk atas tikar sambil menggulung rokok. Ada yang makan sirih sambil minum  teh panas  kosong.

“  Den ado jumpa Zaiton...lopeh dio dah serenda... dio duduk di Klako ...’ Mak Long Biah memulakan cerita.

Aku , abang aku dan adik aku duduk melopong mendengar orang tua-tua bercerita.  Aku amat suka mendengar kesah-kesah dari mulut orang tua. Macam macam cerita dari mulut mereka. Ada cerita pengalaman jumpa harimau, jumpa babi atau kesah menjerat kancil atau cerita mencari ikan.

Untuk aku paling menarik bila orang tua-tua membuka kesah Si Anu dan Si Anu  kena racun, Si Anu  kena rasuk atau Si Anu jumpa hantu. Mata aku tak pernah ngantuk bila mendengar cerita-cerita ini. 

‘ Laaa.... Eton ni kato ... Mak Long.. tau tak..  ado sekali.. kami ateh bukit...  Eton nampak Mak Long  dalam sungai mengocar ikan... pasukan kami mandang ke bawah  dari bukit ... tak buek apo-apo...’ Mak Long Biah bercerita tentang Zaiton dan pasukan gerila PKM yang ternampak orang  kampung sedang  mencari ikan dalam sungai.

‘  Mak Long ooi... orang putih tak dapek cari kami.... kito pandai  ilang dalam hutan... cari tak jumpo...’ Mak Long meneruskan cerita.

Mata aku terbuka luas. 

Kemudian Mak Long bersurah  sebagai perawi sahih. Mengikut  cerita Mak Long yang didengar dari Zaiton  pasukan  gerila komunis  ini akan berjalan kaki ke belakang – jalan terbalik hingga sampai  sebatu lebih.  Bila Gurkha jumpa tapak kaki mereka  akan anggap gerila ini jalan ke depan walhal gerila berjalan  ke belakang.

‘ Eton ini bercerito... ada maso komineh ni manjat pokok bergayut  dari pokok ke pokok macam cikah ... ini untuk hilangkan tapak  kaki...’ Mak Long Biah menjadi perawi sahih memungut surah  dari  Zaiton.

Baru aku sedar betapa liciknya gerila PKM ini ketika berjuang untuk memerdekakan  Tanah Melayu.

Kami budak-budak Kampong Batu Serambai tidak pernah bertemu dengan gerila PKM. Tapi semua orang  Ulu Klawang dan mungkin juga warga Jelebu tahu  atau pernah mendengar lajen Zaiton anak Pak Cik Kidon.

Paling hampir kami dengan komunis ialah apabila kami  bermain ‘perang-perang’ memakai  senapang buluh dengan peluru buah cenderai.. Ada yang jadi  gerila  komunis dan ada yang jadi soldadu Gurkha. Kami bermain dalam belukar tepi sekolah di sebelah kebun getah Raja Husin.

Letih bermain perang -perang kami duduk di tepi padang sekolah bercerita tentang komunis  dan Darurat.

‘ Kau tak tahu maso.. darurat... ada kerpiu... malam tak leh keluar...’ Ayen  bercerita pengalaman dirinya di zaman Darurat. Nama Ayen  sebenarnya Raja Ibrahim anak kepada Raja Husin pemain silap mata yang tersohor di Jelebu.

‘ Konfrontasi sekarang  ni... takda kerpiu.. boleh keluar malam.. malam-malam ada pengawal kampong...’ Ayen bersurah sambil ketawa.

‘ Tu malam tak keluar  gi ngaji aaa....’ Aku bertanya sama ada mereka belajar membaca Quran di waktu malam seperti kebiasaan budak-budak kampung.

‘ Kito mengaji di suaru... surau Lobai Juri...’  Ujang mencelah memberi penjelasan.

‘  Jang ... kao Ingat tak... ontah berapa kali... kito lari masuk dalam longkang  bilo dongar ada kereta lalu... kito paling takut kereta Gurkha dari Bukit Tangga nak balik ke Klawang... kereta perisai... ada mesingan terpasang... konfrontasi ini tak macam darurat ... Gurkha pun dah tak do ...’ Raja Ibrahim memberi gambaran antara zaman Darurat dengan  zaman Konfrontasi.

Aku merasa ketinggalan kerana  tidak ada pengalaman macam Ayen dan Ujang yang lari  masuk longkang tepi jalan. Lari menyorok dari kereta Gurkha.

Konfrontasi berterusan. Ada rapat umum disana sini. Rapat umum  mengutuk Sukarno.  Semua ini aku baca dalam Utusan Melayu. Aku membesar – aku celik dunia melalui akhbar Jawi Utusan Melayu dan akhbar hari Ahad Utusan Zaman.

Dari dua akhbar ini aku baca kempen Ganyang Malaysia berterusan di Jakarta. Tunjuk perasaan sering berlaku di hadapan Pejabat Kedutaan Malaysia  di Jakarta.

Ketika  ini  Sukarno bukan lagi Bung Karno – nasionalis  Nusantara. Tapi dari Utusan aku ada  terbaca konsep Melayu Raya dan Maphilindo.   Ketika tingkatan satu dan tingkatan  dua aku tidak faham semua ini. 

Satu hari ketika aku berbasikal pulang sekolah aku berselisih dengan banyak lori  askar.  Aku tidak tahu apa yang berlaku. 

Satelah makan tengah  hari aku berjalan mencari kawan arah ke sawah. Bila aku hampiri rumah Cik Gu Ali – dia guru pencen - aku terperanjat kerana di hadapan rumah  Cik Gu Ali ada sebuah kereta  jeep. Atap hijau jeep ini berambu rambu  dengan kain perca hijau. Tidak ada sesiapa dalam jeep ini.

Ketika ini keluarga Cik Gu Ali tidak ada di rumah. Aku berjalan sambil  tercari-cari. Tidak tahu apa yang aku cari.  

Aduh ! Aku terserempak dengan seorang Negro. Dia memakai topi besi macam askar German. Dia  duduk di bawah pokok jambu di  atas rumput di tepi perigi Cik Gu Ali.

Di hadapan soldadu Negro ini kelihatan satu kotak seperti radio dengan gagang telefon. Juga ada wire besi  sebesar jari kelengkeng terpacak di alat ini. 

Negro ini tidak marah bila aku hampiri.  Malah dia tersenyum menampakkan giginya yang putih. 

Dari alat ini aku dengar suara. Sahih ini radio.  Mungkin ini juga telefon.  Aku tidak tahu apa yang sedang  berlaku. Si Negro ini bercakap dalam bahasa Inggeris.  

Apa yang aku dengar hanya – Yes Sir... roger Sir.. Siapa  Roger ini tidak pula aku  tahu.

Lama juga aku memerhatikan si Negro ini. Kemudian dia membawa alat ini masuk ke dalam kereta dan beredar.

Siapa Negro ini? Soldadu dari mana Negro ini aku tidak tahu.  Bila aku buka cerita ini kepada kawan-kawan ramai tak percaya.

Esoknya makin banyak lori askar datang, Semua lori ini membawa soldadu. Kali ini aku lihat ramai soldadu Orang Putih. Aku nampak juga askar Melayu.


Kami budak-budak hairan dengan apa yang sedang berlaku. Apakah ada perang di Jelebu.  Apakah askar payung terjun Sukarno sudah datang sekali lagi   ke Gagu.

‘ Hoi... askar ni sumo pergi ke Kenaboi...’ Ayen memberi maklumat.

‘ Perang ke di Kenaboi..’ Aku bertanya.

‘ Bukan perang... berlatih perang..’ Ayen yang lebih tua dari kami memberi penerangan.

Kenaboi ini kawasan hutan. Kampung paling ulu di daerah Jelebu. Ramai Sakai duduk di Kenaboi. Malah  kami budak-budak kalau dituduh berasal dari Kenaboi ini menjadi satu penghinaan. Malah boleh menimbulkan pergaduhan.

Esok petang pulang dari sekolah aku melihat satu perkara yang tak pernah aku lihat. Aku ternampak helikopter dengan dua kipas. Kami di padang sekolah bersorak-sorak bila ternampak helikopter ini.

Kemudian lebih memeranjatkan -  kami ternampak helikopter dua kipas menjinjing sebuah jeep. Kami budak-budak bersorak. Kami macam menuntun wayang perang. Helikopter  melintas depan Kampung Batu Serambai dalam perjalanan menuju ke Kenaboi.

Satu petang dua minggu kemudian askar-askar ini pulang dari Kenaboi. Sekali lagi mereka akan  melintasi kampung kami.

Untuk kami anak-anak di zaman Konfrontasi ini pesta cukup menari. Kami beratur di tepi jalan dan melambai lambai  pada lori dan jeep.  Ada askar Melayu, ada soldadu Gurkha dan ada askar Orang Putih.

Bila lori  Orang Putih   lalu maka kami akan melaung – Joni Joni Joni dan Jon Jon Jon.  Dari dalam lori  soldadu Orang Putih akan melemparkan keluar gula-gula , coklat dan biskut.  Ini bekalan makanan resen yang mereka tidak makan.

Kami – budak-budak – amat gembira  bila lori askar Orang Putih lalu. Kami merasa muram bila lori askar Melayu atau lori Gurkha lalu.  Mereka tidak membaling apa apa keluar. Mereka buat deek saja melihat kami  berdiri di tepi jalan.

Aku terus ke sekolah. Seperti biasa di sekolah kami ada latihan keselamatan jika sekolah kami kena bom. Aku terpikir juga siapa agaknya yang hendak mengebom sekolah kami.

Ketika itu aku tidak terfikir askar payung terjun Sukarno akan datang ke Jelebu.  Aku yakin tentang ini kerana aku telah melihat dengan mata kepala aku sendiri alat radio soldadu Negro yang canggih.

Aku juga yakin askar Indonesia tidak memiliki helikopter dua kipas seperti yang aku saksikan melintas di Kampung Batu Serambai.  

Malah Utusan Malaysia dan Radio Malaya selalu melaporkan berita ramai rakyat Indonesia miskin hingga mereka makan tikus.

Tertiba satu pagi September 1965  aku dengar berita Sukarno kena tangkap.  Aku dalam Form Two. Aku tak tahu apa yang berlaku. (TT)TULISAN INI JUGA 
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2022/03/09/konfrontasi-ganti-darurat/


ROSMAH MANGSA BELOT PEMBANTU SETIA

 Pembelaan Rosmah dalam kes rasuah hanya penafian semata-mata, kata pendakwaan

PEMBELAAN Rosmah Mansor dalam perbicaraan kes rasuahnya membabitkan projek tenaga solar untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak adalah penafian semata-mata dan gagal menimbulkan keraguan dalam kes itu, kata pihak pendakwaan.

Pihak pendakwaan berkata mereka telah membuktikan kes terhadap ketiga-tiga pertuduhan melampaui keraguan munasabah terhadap Rosmah, yang merupakan isteri kepada bekas perdana menteri Najib Razak.

“Kes pembelaan boleh diringkaskan seperti berikut bahawa tertuduh (Rosmah) adalah mangsa kepada konspirasi yang telah menyebabkan beliau didakwa dan dalang sebenar adalah  Rizal Mansor,  Mahdzir Khalid,  Madinah Mohamed,  Alias Ahmad, Rayyan Radzwill Abdullah dan Saidi Abang Samsudin, yang merupakan saksi pendakwaan yang memberi keterangan terhadap Rosmah.

“Kenyataan saksi Rosmah dan keterangannya semasa pemeriksaan semula terdiri daripada kritikan tajam dan pedas terhadap peguam yang mengetuai pendakwaan dan saksi-saksi di atas,” kata pihak pendakwaan dalam penghujahan bertulis yang difailkan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur pada 4 Mac.

Ia seterusnya berkata pembelaan tertuduh terhadap setiap pertuduhan adalah satu penafian semata-mata dan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kebenaran kes pendakwaan.

Pihak pendakwaan berkata Rosmah telah menafikan mengarahkan bekas pembantunya Rizal untuk meminta rasuah itu dan persoalan kemudian timbul sama ada Rizal adalah seorang ahli politik yang berpengaruh untuk membuat tuntutan itu.

“Memandangkan kelebihan tertuduh dan berdasarkan fakta pengakuannya sendiri bahawa beliau ‘tidur dengan PM’, sangat mustahil Rizal membuat permintaan untuk dirinya sendiri. Tertuduh juga mencadangkan Rizal menggunakan namanya untuk meminta rasuah. Hakikat bahawa tertuduh menggunakan Rizal untuk meminta rasuah adalah konsisten dengan modus operandinya,” katanya.

Dalam penghujahan di akhir kes pembelaan, pihak pendakwaan berkata tiada sebab untuk saksi utama Rayyan Radzwill dan Saidi membuat kes terhadap tertuduh.

“Mengapa Rayyan Radzwill, Saidi dan Rizal bersekongkol untuk mengenakan tertuduh? Tertuduh mendakwa kesemua saksi itu adalah pesalah. Dan untuk menyelamatkan diri atas kesalahan itu, mereka menuding jari kepadanya. Keseluruhannya versi tertuduh dianggap tidak masuk akal. 

“Bukti didedahkan selepas RM1.5 juta telah diambil dari bank dan diserahkan kepada tertuduh. Gambaran daripada kejadian itu seperti yang diterangkan oleh Saidi mematahkan sebarang cadangan bahawa beliau sengaja membuat cerita untuk melibatkan tertuduh,” kata pendakwaan sambil menambah ia telah membuktikan tuduhan meminta melampaui keraguan yang munasabah.

Pada 23 Februari, pihak pembelaan menutup kes selepas memanggil dua saksi, Rosmah dan bekas Pengarah Bahagian First Lady of Malaysia (FLOM) Siti Azizah Sheikh Abod.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menetapkan 5 April untuk mendengar penghujahan lisan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan.

Pada 18 Februari tahun lepas, Rosmah, 70, diperintah membela diri atas tiga pertuduhan itu selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Beliau menghadapi satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings, Saidi.

Suapan itu didakwa diterima melalui Rizal, sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic Hibrid serta penyelenggaraan dan operasi Genset atau diesel bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan. – Bernama, 8 Mac, 2022.


ROSMAH

WANITA JUJUR

LAGI WARAK

SELALU BACA

QURAN

AMIN

KINI JADI

MANGSA BELOT

KAH KAH KAH

PEMBANTU

ROSMAH BELOT

BUAT FITNAH

KAH KAH KAH

ROSMAH

PERLU JAWAB

WA TAK TAU

WA TAK TAU

KAH KAH KAH

MASUK PENJARA

ADALAH BAIK

UNTUK ROSMAH

KAH KAH KAH

KELUAR DARI

PENJARA BADAN

ROSMAH AKAN

SLIM MACAM

ZIANA ZAIN

KAH KAH  KAH

BARULAH 

ABANG NAJIB

NAIK STIM

KAH KAH KAH

BUKAN LAGI TIDO

DENGAN  BADAK

KAH KAH KAH