Ahad, 2 Ogos 2020

NIK AMAR KATA ADA AHLI PAS ANGGAP HADI BODOH


ADO AHLI PAS

ROYAK

PRESIDENG KITO 

AJI ADI BODOH

MAJLIS SURA

 BODOH

AZMIN TIBAI ANWAR KAU KAU
BILA AKU NAK

NAK JADI 

PERDANA 

MENTERI

AMIN

BERATIP

HEBOH HINGGA

JATUH

KERAJAAN 

PAKATAN HARAPAN 

Pelabur kembali yakin kerana tiada lagi isu peralihan kuasa, kata Azmin

PELABUR asing kini kembali yakin dengan Malaysia kerana tiada lagi isu peralihan kuasa perdana menteri seperti sewaktu pentadbiran Pakatan Harapan (PH), kata Azmin Ali.

Menteri kanan ekonomi itu mendakwa, kerajaan Perikatan Nasional (PN) bawah pimpinan Muhyiddin Yassin berjaya memulihkan keyakinan pelabur asing melalui fokus terhadap ekonomi.

Dakwanya, keadaan itu berbeza berbanding sewaktu PH menguasai Putrajaya.

“Pentadbiran sekarang memberi fokus yang serius terhadap pembangunan ekonomi dan keselamatan rakyat.

“Tak berbicara soal politik, kalau dulu (ketika PH) kita setiap hari dengar.. ‘Bila aku nak jadi perdana menteri, siapa akan ganti jawatan perdana menteri, siapa perdana menteri kelapan dan kesembilan’ yang akhirnya menimbul kecelaruan kepada pelabur.

“Sebab itu sejak enam bulan lepas, keyakinan pelabur telah pulih terhadap negara kita kerana mereka melihat fokus Muhyiddin Yassin terhadap ekonomi. Pelabur kini sedia kembali ke Malaysia,” kata beliau.

Walau tidak menamakan Anwar Ibrahim, kenyataan itu jelas satu serangan ke atas presiden PKR tersebut yang dinamakan sebagai calon perdana menteri PH.

Anwar dinamakan PH sebagai perdana menteri ketujuh untuk mengambil alih jawatan tersebut daripada pengerusi Bersatu waktu itu, Dr Mahathir Mohamad.

Anwar bagaimanapun tidak berjaya menjadi perdana menteri ekoran tindakan Bersatu keluar dari gabungan tersebut dan juga kumpulan ahli Parlimen PKR diketuai Azmin yang keluar parti.

Dr Mahathir seterusnya meletak jawatan sebagai perdana menteri apabila tidak lagi menguasai majoriti Dewan Rakyat, dan membolehkan Azmin membentuk kerajaan bersama PAS, Umno dan GPS.

Mengulas tindakan itu, Azmin berkata beliau bertindak dalam usaha perubahan kerajaan disebabkan isu peralihan kuasa Dr Mahathir kepada Anwar.

“Perkara ini walaupun pada awalnya dianggap satu persepsi tetapi jika tidak ditegur oleh kerajaan lama maka rakyat rasa gelisah.

“Maka kita berasa tanggungjawab untuk mengambil tindakan mengikut Perlembagaan supaya perubahan itu berlaku,” jelas bekas timbalan presiden PKR itu lagi.

Kumpulan bekas ahli Parlimen PKR diketuai Azmin dan para pemimpin Bersatu diketuai Muhyiddin kini berusaha menyertai kerajasama Muafakat Nasional dengan PAS dan Umno.

Usaha berkenaan bagaimanapun dipandang sinis oleh pemimpin Umno yang melihat kumpulan berkenaan sebagai beban dan tidak memberi nilai tambah dalam Muafakat Nasional.  – 2 Ogos, 2020.SEKARANG DAH

REDA SIKIT

LEPAS NAJIB

DIKORBANKAN

AMIN

TAPI AWAS

CALON TETAP

MASIH TUNGGU

AMIN

NAK STABIL

WAJIB

WUJUDKAN

KERAJAAN

PERPADUAN

IDEA ASAL

UNTUK SEMUA


AMIN

KERA EDDY WANGKERA EDDY WANG
Bukan kera yang mengambang seperti yang hj Eddy wang cakap tapi kera yang mengawan..
KAKAKAKAKAKAKAK
 on
 HADI MUNKEE KAN
 PARTI ISLAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:15

ya,

AZMIN DAN ANWAR

BETUL KE

BERITA INI ?

Pelabur kembali yakin kerana tiada lagi isu peralihan kuasa, kata Azmin


BERITA MENYUSUL


KEMBANGKAN NASIONALISMA SABAHINI CONTOH

NASIONALISMA

SABAH

NAIK MELEDAK

AMIN

PILIH MUSA

WAKIL

 PAKISTAN

BANGLA

ATAU 

SHAFIE APDAL

PILIHAN 

ANAK WATAN

Umno mahu tanding sebahagian besar kerusi Sabah, kata Bung

UMNO Sabah mempunyai peluang lebih besar untuk memenangi pilihan raya negeri berbanding parti pembangkang lain, kata Bung Moktar Radin.

Pengerusi Umno Sabah itu tidak mahu terkait dengan kedudukan Bersatu di negeri ini namun berulang kali menyatakan, oleh kerana telah lama di negeri ini, Umno perlu diberi lebih banyak kerusi untuk bertanding.

Pilihan raya negeri kali ini akan menyaksikan pertambahan 13 kerusi yang akan dipertandingkan buat pertama kalinya.

“Umno ada peluang di Sabah, tetapi begitu juga dengan parti lain, bagaimanapun Umno sudah lama di sini.

“Umno perlu diberikan lebih banyak kerusi dan saya akan sediakan perunding terbaik untuk bincangkan peruntukan kerusi,” kata Bung pada sidang media hari ini.

Pada Khamis, Ketua Menteri Sabah Mohd Shafie Apdal mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN), bagi memberi laluan kepada pilihan raya negeri yang akan diadakan dalam tempoh 60 hari.

Pemimpin Umno di semenanjung dan negeri itu memberi perhatian kepada kehadiran Bersatu di negeri berkenaan dan kerusi yang patut dipertandingkan sejak pembubaran DUN Sabah Khamis lalu.

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin semalam memberitahu Bersatu Sabah agar tidak terburu-buru dalam menyatakan hasratnya untuk bertanding dalam jumlah besar kerusi dalam pilihan raya negeri yang akan datang.

Khaled membantah kenyataan Ketua Bersatu Sabah, Hajiji Noor awal hari ini bahawa ia akan bertanding 45 dari 73 kerusi DUN.

“Dia dengan parti dia, kita dengan parti kita. Wujud Bersatu di Sabah kerana kumpulan pembelot.

“Umno akan terus dapat sokongan akar umbi,” kata khaled di Facebook bersama posting kenyataan Hajiji.

Terdahulu, Ketua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan mengkritik Hajiji kerana terburu-buru mengumumkan jumlah kerusi yang mahu dipertandingkan sebelum rundingan dibuat engan Umno Sabah.

Hajiji merupakan antara 11 Adun Umno yang keluar parti selepas piihan raya umum lalu.

Selain Hajiji adalah Masidi Manjun (Karanaan), Rahim Ismail (Pantai Manis), Japlin Akim (Usukan), Mohd Ariffin Mohd Arif (Membakut), Jamli (Tampasuk), Nizam Abu Bakar Titingan (Apas), Isnin Aliasnih (Klias), Jusli Ajirul (Gum-Gum), Musbah Jamli (Tampasuk) dan Ghulam Bahadar Khan (Kawang).

Shafie membubarkan DUN beberapa jam selepas bekas ketua menteri Sabah Musa Aman mendakwa pembangkang mendapat majoriti mudah untuk membentuk kerajaan negeri baharu.

Bung Moktar berkata Umno Sabah akan mempunyai senarai lengkap calon dalam tempoh dua minggu.

“Saya akan selesaikannya dalam dua minggu. Nama calon akan diumumkan dalam tempoh dua minggu,” tambahnya.

Beliau juga berkata Umno dan rakannya dalam Barisan Nasional dan Perikatan Nasional akan bertanding pada 73 kerusi negeri.

“90% calon Umno merupakan muka baharu dan bersama rakan kita, kita akan bertanding di 73 kerusi,” tambah Ahli Parlimen Kinabatangan itu.

Pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14), sejumlah 60 kerusi dipertandingkan di Sabah. Dan pada Julai tahun lalu, Dewan Rakyat meluluskan usul untuk menambah jumlah kerusi di DUN kepada 73.

Pengarah pilihan raya negeri Sabah Rohiman Rahia ketika dihubungi hari ini mengesakan 73 kerusi akan dipertandingkan pada pilihan raya negeri akan datang.

13 kerusi DUN baharu itu adalah N02 Bengkoka, N06 Bandau, N08 Pintasan, N13 Pantai Dalit, N17 Darau, N24 Tanjung Keramat, N27 Limbahau, N44 Tulid, N47 Telupid, N51 Sg Manila, N58 Lamag, N61 Segama dan N70 Kukusan.

Bung sendiri akan bertanding di Lamag, yang merupakan antara 13 kerusi baharu di Sabah. – 2 Ogos, 2020.


WARGA SABAH

DAH BOSAN

DENGAN

PENDATANG

 HARAM

DARI

PAKISTAN

KHALAS


WARGA WAJIB TAHU

WARGA WAJIB

PATUH SOP


Makin ramai ditahan ingkar arahan PKP – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR – Seramai 315 individu ditahan polis atas kesalahan ingkar Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Tuan Haji Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, walaupun banyak arahan, peringatan dan nasihat diberikan melalui pelbagai saluran informasi, namun masih ada yang ingkar dan langar Prosedur Standard Operasi (SOP) ditetapkan.


WARGA WAJIB

 SEDAR GAMIN

KURANG DANA

JANGAN  SAMAN

DI JADIKAN 

INDUSTRI NEGARA

AMIN

GADUH BERMULAREBUT REBUT

GADUH

Umno mahu tanding sebahagian besar kerusi Sabah, kata Bung


BERITA MENYUSUL
PD DAN JANDA BAIK

PD DAN

JANDA BAIK
Chuti panjang ujung minggu ni ..PD dikunjungi 7O,OOO ekor pelanchong domestik ..walaupun DUN PD Sudara Abam dalam masa yang sama sedang BERPRIA di Jando Baek. 
on 
ANWAR 
MAKIN BERAT
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 16:17

Du

TIDUR DI JANDA BAIK

SELAMA INI

ZURAIDA KATA

PKR TIDUR

AMIN

RAKYAT TANYA

TIDUR DIMANA?

AMIN

PKR baru bangun tidur, kata Zuraida

BEKAS naib presiden PKR Zuraida Kamaruddin sedia menyahut cabaran daripada bekas partinya untuk mempertahankan kerusi Parlimen Ampang yang disandangnya, pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Ahli Parlimen Bebas itu, yang kini menggunakan platform Bersatu, juga tidak gentar dengan cabaran PKR untuk merampas semula kerusi Parlimen itu serta mengalu-alukan calon bekas partinya untuk bersaing secara sihat merebut kerusi itu yang dimenanginya atas tiket PKR pada PRU14 lalu.

“Saya cukup berbangga apabila PKR memilih Ampang untuk mengadakan program mereka di sini. Selama ini mereka tidur dan sekarang sudah bangkit. Alhamdulillah, kita profesional jadi kita akan bertanding dan berdepan secara sihat.

“Insya-Allah, saya sangat mengalu-alukan kedatangan mereka,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Program Ibadah Korban oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Zon Hulu Langat, di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Penerangan PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin baru-baru ini bahawa PKR akan mengambil alih kerusi Parlimen itu.

Selain kerusi Parlimen Ampang, PKR juga berhasrat mengambil balik kerusi Parlimen Gombak yang diwakili bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali.

Program ibadah korban itu memberi faedah kepada 6,000 penerima menerusi agihan daging membabitkan 60 ekor lembu.

Sementara itu, Zuraida yang juga menteri perumahan dan kerajaan tempatan, berkata satu undang-undang yang antara lain untuk menangani isu diskriminasi perkauman dalam pasaran hartanah akan dibentangkan di Parlimen awal tahun depan.

Undang-undang yang dikenali sebagai Akta Sewaan Kediaman (RTA) itu masih digubal dan dijangka selesai akhir tahun ini, katanya.

Januari lalu, Zuraida dilaporkan berkata RTA akan membantu isu diskriminasi kaum susulan kejadian tuan rumah enggan menerima penyewa berlainan etnik. – Bernama, 31 Julai, 2020.


APAKAH PKR

TIDUR

DI JANDA BAIK

SAJA TANYA

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

KORBAN JANDA BAIKKORBAN 

JANDA BAIK
Apa berlaku diJanda Baik. 
Anih korban 4 ekor lembu di Janda Baik. 600 penduduk bersama2 ambil bahagian. 
on 
RAMAI NAK TAHU - 
KES APA DI JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/08/20

JA

PKR TIDUR KATA ZURAIDA


TIDUR 

DENGAN SAPA?

PKR baru bangun tidur, kata Zuraida


BERITA MENYUSUL


ZAHID GERTAK MUHYIDDIN

ZAHID GERTAK

MUHYIDDIN
Wak jahit x mahu masok bamboo river jadi dia ada sedikit mengertak mohidin kerajaan PN kerajaan penebok atap/pintu belakang 
on 
TIM SUNGAI BULUH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/08/20

H

ADA GANGBANG DI JANDA BAIK

ADA 

GANGBANG

DI JANDA BAIK
Wow! Ni berita paling sensasi dari sakai jelebu. Ada gangbang di janda baik, depa pakai sarkot atau tak? 
on 
APA BERLAKU 
DI JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/08/20

k

AWAS BAHAYA CHINA MERAHAWAS

BAHAYA

CHINA MERAH

ANWAR MAKIN BERAT


PROJEK  RUNTUH

SABAH   DIKAIT

SEBAGAI 

PROJEK SAILANG

SHAFIE DARI

JADI CALON PM

Puak Azmin mahu rampas kerusi PKR di Sabah

KUMPULAN bekas pemimpin PKR yang setia kepada Azmin Ali akan berusaha merampas kerusi parti itu di Sabah dalam Pilihan Raya Negeri yang bakal diadakan.

Bekas timbalan presiden PKR itu mengesahkan rancangan tersebut namun menjelaskan ia tertakluk kepada rundingan dengan parti komponen Perikatan Nasional dan parti tempatan Sabah.

“Sama ada letak calon atau tidak itu tertakluk kepada perbincangan.  

“Sebelum ini dalam parti saya dulu (PKR), kita bertanding dan menang beberapa kerusi. Saya percaya kita akan pertahankan kerusi-kerusi berkenaan.

“Tetapi ia tertakluk kepada perbincangan dan pimpinan di Sabah dan rakan-rakan PN,” kata beliau kepada pemberita di Pulau Pinang pada malam tadi.

Ketika ditanya, beliau mengulangi bahawa penyertaan dalam PRN itu bergantung kepada perbincangan dengan parti berkenaan.

“Sudah pasti sebagai parti politik kita akan berbincang dengan rakan-rakan PN dan parti-parti di Sabah bagaimana penyertaan kita dalam PRN kali ini,” jelas beliau.

PKR menguasai dua kerusi Dun di Sabah dalam pilihan raya lalu, Inanam dan Api-Api, selain satu kerusi lantikan.

Pada PRU lalu, PKR memenangi dua kerusi DUN iaitu Inanam dan Api-Api. Kedua-duanya kini menyokong bekas ketua menteri Musa Aman yang kini mendakwa menguasai majoriti kerusi.

Dun Sabah bagaimanapun dibubarkan minggu lalu yang menyebabkan satu PRN baharu perlu diadakan dalam tempoh dua bulan.

Sebanyak 73 kerusi Dun akan dipertandingkan dalam PRN Sabah akan datang, termasuk 13 kerusi baharu.

Azmin bercakap kepada pemberita dalam satu sidang media selepas Majlis Makan Malam Penggerak Komuniti Negara Pulau Pinang di Balik Pulau. – 2 Ogos, 2020.


WARGA SABAH

MAKIN BENGANG

DENGAN

PEMIMPIN ISLAM

AMIN


JUAL BELI YBJUAL BELI YB
Kebodohan politik malaysia adalah yang tersangat menampakkan kebodohan adun - mp boleh dibeli oleh pihak yang gila kuasa.kebodohan apakah ini???semua orang hidup susah tapi janganlah menampakkan kuasa politik lebih afdal lebih laku daripada sesusuk manusia yang berusaha tanpa kuasa politik,kenalan politik.akhirnya yang senang lenang dengan kuasa menyusahkan rakyat yang sudah berusaha siang malam.
 on
 APA BERLAKU 
DI JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 31/07/20

Se

RAMAI NAK TAHU - KES APA DI JANDA BAIKKES APA 

DI JANDA BAIKI
sapa janda baik? nurul izzah ke?
 yang tu aku nak. hehe 
on 
APA BERLAKU
 DI JANDA BAIK
Ketua Pengarang
on 31/07/20

PKR BUNGKUS DI SABAH
PKR BUNGKUS

DI SABAH

Puak Azmin mahu rampas kerusi PKR di Sabah


BERITA MENYUSUL


TIM SUNGAI BULUHTEAM 

SUNGAI BULUH

team sg buloh ini adalah team yang sudah booking bilik di sana, cuma masih belum check in kerana kes tak selesai di mahkamah lagi, ramai sudah nampak team sg buloh akan all out elak masuk hotel sg buloh, kah kah kah siapa boleh tolong ? 
 siapa boleh elak ? walau dah jatuh hukum, walau dah masuk hotel, nasihat ada ruangan bebas itu lah kelebihan yang terbesar di Malaysia, kah kah kah, mungkin bilik hotel sg buloh sedang dalam proses pembaikan, upgrade ke level suite siap ngan jacuzzi, 
kah kah kah, 
tangan lembut, bibir bergincu, lemah lembut tak pernah setitik peluh keluar kerana bekerja, ini lah golongan manusia yang terbaik, apa pun adakah karma boleh di Kow Tim kan? kah kah kah kita tunggu dan lihat... 
on 
APA ITU ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/08/20

kalau

HADI MUNKEE KAN PARTI ISLAM

HAJI HADI 

MUNKEE KAN

PARTI ISLAM
Kahkahkah semua yg tuan munkee hadi sebut tu ada kena mengena dgn parti pas. Tergamak betul dia mengutuk parti sendiri. Dia dah nyanyuk ke? Atau ni bala yg turun dari Allah utk munkee munafik? Eh! Jap.. Munafik tu mende? Kahkahkah on 
HAJI HADI 
KERA MENGAMBANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/08/20

team

PENGARUH DEBU

PENGARUH DEBU

walaupun gua tak suka KJ tapi dia ada betol nya selepas BN kalah, dia dgn terang dan jelas mengaku BN kalah kerana 1MDB walaupun semasa menjawat jawatan menteri beliau Menikus, 
dan KJ tak keluar dari parlimen ketika BN mula2 mnjadi pembangang oppss pembangkang. Apa motif Hadi melawat penyamun yg sudah dihukum hakim? Terhutang budikah? atau terhutang dedak? on 
PAS SENDIRI 
HAMPEHKAN HUDUD
Publish | Delete | Spam
misteri
on 01/08/20

W

BUBAR PARLIMEN


BERANI TEGAS
Tegas apa toyanya der...kalau dia tak bubar melingkuplah dia. Dia xdk pilihan. Bubar je pilihan yg ada. Apa sengal lah ko ni der
 on 
SALUT  SHAFIE
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/08/20

W

KHALWAT 138

KHALWAT 138
HARI INI AHAD 2/8/2020
KITA MASUK KE HARI 138
BERKHALWAT
KORBAN  DAH SELESAI
DAGING DAH  MAKAN

KINI KITA HADAPI
DUA VIRUS
 SATU : VIRUS KARONA
DUA : VIRUS  PM
DUA DUA BUAT KACAU

PAGI INI GUA MASUK HOKKIEN
LAMBAT SIKIT
MUNGKIN KERANA
BERAT LEMANG DAN DURIAN

KUALA LUMPUR REDUP
MATAHARI TAK NAMPAK

OKESTRA CENGERIK
SAMBUT GUA  PINTU MASUK
TANAH MASIH BASAH

POKOK ARA BISING
TAPI TAK SEBISING 
 DUA HARI DULU
MUNGKIN BUAH DAH KURANG

SEPASANG BURUNG KUNING
MELINTAS RENDAH
BURUNG INI TAK BESAR
BESAR SIKIT DARI MERBAH
TAPI
BUNYINYA CUKUP KUAT
MERAUNG
WAKTU SENJA NAK MASUK

PERTAMA KALI GUA
DENGAR SUARA
DI KEM KAMUNTING
DI BELAKANG BLOK GUA
GUA INGAT
BUNYI KUAT INI
MESTI BURUNG BESAR
GUA TAK TAHU RUPA

TUP TUP
BILA GUA SAMPAI HOKKIEN
BARU GUA TAHU
SUARA BESAR
BADAN
TAK BESAR MANA

DALAM HIDUP INI
SEMUA CAIR BERUBAH
TAK ADA APA  
YANG KERAS MEMBEKU

RASANYA 
KITA RAKYAT MALAYSIA
DAH SEDAR
KALAU KITA TAK AMBIL POT 
HAL POLITIK NEGARA
MAKA KITA AKAN 
DIPERENTAH OLEH
PENYAMUN MACAM NAJIB

SOSOK BIJAK
BERSUARA KERANA
ADA PEKARA YANG NAK
DI SUARAKAN
MAT BEBAL BERSUARA
KERANA
DIA NAK BERSUARA

ILMU PENGETAHUAN 
SEBENARNYA
IALAH MAKANAN UNTUK 
ROH DAN JIWA KITA

HIDUP INI
KALAU TIDAK DISELIDIK
LEBIH BAIK MATI
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT