Rabu, 29 Januari 2020

PEMIMPIN ISLAM YANG TEGAS
PEMIMPIN ISLAM

SUARA TEGAS

ABAM PENCEN LAHABAM PENCENLAH

Menteri pkr saman menteri pkr..apa ke bingai ni.rakyat susah tapi depa sibuk ngan kuasa..abam tak payah la jadi pm..jaga parti sendiri pun hancur inikan pulak nak jaga malaya..
pencen la abam..nikmati kehidupan dgn tenang dan julurlah pisang tempat yg sepatutnya...anda sudah tidak berupaya mentadbir negara.. 
on 
CUBA FIKIR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 29/01/20

P
-----------

DILARANG MENJULUR PISANG

DILARANG

MENJULUR PISANG
Bak kata bro tt..DILARANG MELARANG..dilarang melarang julur pisang..biarkan biarkan.. 
on 
ADA APA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 29/01/20

M-------

KOLUM KOTE SEDAP KE?
KULOM KOTE

SEDAP KE ? 
Wei banggang...aku tanya ko...china yg anti melayu ke melayu anti china...cine malaysia ni nk kadi apa ?? Diorg yg tak nk campur dengan melayu dan kaum2 lain...sekolah kebangsaan da cukup utk satu kn semua bangsa..konpegi la jilat kolum kote Lge Lim kit siang tu bro..lu pundek
 on 
MARUAH BANI MELAYU
 DENGAN DONG ZONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:39

Kes----------

KENAPA


KENAPA
dan juga... cuba fikir ... cuba tanya... 
KENAPA SICANTEK MANISKU NURUL MELETAK SEMUA JAWATANNYA DALAM PKR?? KENAPA.. ?? 
on 
CUBA FIKIR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 29/01/20

Mela


----------

PEMIMPIN ISLAM MUSTAHIL BERBOHONG

--------PEMIMPI ISLAM

MUSTAHIL BOHONG

SELASA DEPAN SILA TUNGGU


SELASA DEPAN
BETUL KE 

PEGUAM 

RAMKARPAL

AKAN SAMAN

YUSOF RAWTHER

SELASA DEPAN

SAJE  TANYA

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH


-------------

PAKISTAN KATA SABAR KARO

PAKISTAN KATA

SABAR KARO

Provoke pasal anak ikan masa prk port dickson, gagal. Provoke pasal ucop dikala abam bersiap2 nak jadi pm ke 8 juga dah gagal. Kau wajib buat projek baru, sakai. Kau wajib pertahankan atok sebagai pm. Kau jgn relax, kau jgn kuciwa, sakai. sila buat projek baru. Kahkahkah 
on 
SATU MALAYSIA
 DAH TAHU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 29/01/20

Kahkahkah projek sd dah gagal.
 Oit sakai, sila chobak lagi.. 
Buat la projek baru kahkahkah 
on 
BETUL
 KE BERITA INI
Anonymous
on 29/01/20

P
---------

MARUAH BANI MELAYU DENGAN DONG ZONG


MARUAH BANI MELAYU
DAN DONG ZONG

Lepas kita berheboh-heboh dengan abu mayat Chin Peng kita dihantui pula oleh Dong Zong.   Dong Zong ini adalah Ngo Bani China. Kesah Bani Melayu dihantui oleh Dong Zong ini bukan cerita baru.  Ini kesah lama. Sudah lama membarah. Tapi tulisan ini bukan tentang hantu Dong Zong. Tulisan ini tentang maruah Bani Melayu. Nama Dong Zong terkait sama sebagai pemangkin hujah.

Saya terbaca kenyataan dari beberapa badan Ngo Bani Melayu yang mahu Dong Zong diharamkan. Saya juga terbaca tuntutan yang mahukan tindakan diambil terhadap Dong Zong. Saya juga ternampak kenyataan pemimpi Parti Islam yang menyelar Dong Zong kerana menolak tulisan Jawi.   Saya juga terbaca tuntutan agar sekolah China dihapuskan.

Untuk saya semua ini lawak.  Ngo Bani Melayu buat lawak. Ngo Bani China  Dong Zong ini pun buat lawak. Mereka buat lawak bodoh opps… saya ulangi .. mereka membuat lawak bodoh yang  amat bahaya. Kah kah kah.

Satelah puas ketawa - mari kita bertafakur sajenak. Minum sagelas air sejuk dan tanya sendiri : Apakah kalau Dong Zong ini diharamkan suasana dan sikap  Bani  Melayu membenci Bani China akan tamat? Jika Dong Zong diharamkan apakah Bani Melayu akan menerima Bani China dengan hati terbuka? Apakah kerana Dong Zong wujud   segala usaha kerja  Bani Melayu gagal?

Wahai Bani Melayu sila beri jawapan jujur kepada pertanyaan yang saya tanyakan. Jangan berselidung.  Kata induk disini ialah jujur. Bani Melayu wajib besikap jujur. Tidak ada ooik dan tidak ada eeek.

Justeru saya menolak pengharaman Dong Zong. Penolakan ini bukan kerana saya peminat setia Dong Zong. Saya tidak akan menyokong Dong Zong diharamkan kerana saya memiliki falsafah yang menolak segala bentuk pengharaman. Saya menolak segala bentuk  pekara yang tidak dibolehkan;  terutama jika pengaharaman dan larangan ini mucul dari arahan atau hukum daulah. 

Saya adalah pengaju falsafah:  dilarang melarang.  

Terlalu banyak larangan dan terlalu banyak tanda tak boleh terpampang dihadapan kita.  Atau dalam bahasa Arab terlalu banyak mumnung. Amin.

Pada hemat saya niat untuk mengharamkan Dong Zong ini adalah salah. Ini kerana Dong Zong  satu pertubuhan yang  mewakili satu idea – mewakili satu pandangan.  Idea dan pandangan tidak boleh diharamkan. Idea dan pandangan memiliki nafas dan nyawa tersendiri. Idea dan pandangan boleh dilembagakan  sebagai haram. Tapi idea dan pandangan akan terus bergerak. Idea tidak dapat dipagar , digari atau di Sosmakan.

Ini sama juga dengan pandangan saya  yang tidak bersetuju  jika ada tuntutan  pengaharam  terhadap  Ngo Perkasa , Ngo Isma atau  gerakan agama Islam yang dianggap sesat atau ditakrif ajaran salah. Saya tidak akan menyokong sikap untuk  menindas satu-satu fahaman agama atau idealoji.

Memasong pendapat adalah kerja yang sia-sia. Contohnya ialah pandangan  ateis. Ateis  tidak percaya kepada wujudnya tuhan. Mereka rasionalis. Dari zaman Baitul Hikmah diera Harun Aminul Rashid ( 786- 809) pandangan  Muktazilah ini  telah  wujud. Pandangan Ateis  dilarang dipropagandakan tetapi padangan dan idea ateis wujud bersepah-sepah dalam negara kita ini.  

Ini sama juga dengan langkah mengharam, melarang dan menghukum  homoseksual. Tetapi hakikatnnya  homoseksual berada dimana-mana.  Justeru untuk saya niat mengharamkan  Dong Zong, ateis, Muktazilah homoseksual, Perkasa, Isma  atau apa sahaja  badan adalah lawak  dan satu kerja yang sia-sia.  

Pada tahun 2020 melarang pandangan, melarang idea adalah kerja bangang. Seribu MCMC  bermakna  seribu pegawai kerajan makan gaji buat buat kerja sia-sia. Khalas.

Bagitu juga dengan tuntutan agar sekolah sekolah China ditutup. Apakah Bani Melayu akan menjadi lebih bijak  jika sekolah China ditutup? Apakah kebijaksanaan Bani Melayu ini bergantung dengan sekolah China?

Untuk saya lebih baik segala idea terlarang atau tidak  dibicara dan dihujah  secara terbuka untk dinilai oleh orang ramai.  Pandangan yang bodoh dan tak masuk akal pasti akan ditolak.  Berbincang berhujah dan berdebat  secara  terbuka bukan secara songsang atau secara bawah tanah lebih sehat. Pendekatan terbuka lebih menjanjikan untuk mendapat kata  hasil dan kata putus.

Apa sahaja idea yang diharamkan  atau dilarang akan bergerak dibawah tanah. Ini  lebih bahaya.  Pada ketika ini soh she soh she saperti  ceramah karut marut dan cerita dongeng  banyak bertaburan. Larangan disana sini. Ini tak boleh disentoh. Yang ini jangan tanya. Yang ini  pekara sensitive. Yang ini suci. Yang ini sakral.  Yang ini ada tertulis dalam Perlembagaan Persekutuan. 

Hasilnya  orang ramai jadi cendawan : disimpan dalam  bilik gelap dan diberi makan tahi lembu dan sampah saraf.

Sentimen prasangka perkauman berterusan. Dari kajian impirikal saya mendapati sikap Bani Melayu benci  kepada Bani China tidak berkurangan malah makin bertambah.  Ini berbanding ketika saya sedang membesar disekolah menengah  hingga ke kuliah  universiti.

Setimen Melayu benci China ini makin meluas dengan bantuan teknoloji media baru. Sekarang setiap sosok adalah pemilik akhbar, pemilik tv dan pemilik radio.  Sentimen perkauman tidak perlu RTM  ata TV3.  Bani Melayu dan Bani China   bukan Tutsi dan Hutu  yang memerlukan  Radio Rwanda untuk menimbulkan  benterokan.  Amin

Maka dalam  suasana inilah saya memunculkan  persoalan : maruah Melayu. 

Nama asal bumi yang kita duduki ini  ialah Tanah Melayu. Pekara ini ramai yang tidak sedar atau tidak tahu. Untuk yang tidak sedar kita sedarkan. Untuk yang tidak tahu kita beri tahu.  Jangan jadi  Profesor Kangkong atau Profesor Carma atau Polis Pencen cuba menafikan bahawa Tanah Melayu ini tidak pernah dijajah oleh Inggeris. Kita semua cari makan. Tapi cari makan dengan hujah  bagang akan terus dilihat Mat Bangang atau Profesor Bangang. Khalas.

Kerana bumi ini asalnya Tanah Melayu maka budaya  penakrif di bumi ini ialah budaya Melayu. Budaya penakrif inilah yang menjadi tulang rusuk maruah Melayu. Tidak  eeek tidak ada oook  dalam pekara ini.

Kalau Bani China atau Bani Melayu pindah ke United Kingdom maka budaya penakrif ialah budaya Anglo Saxon. Kalau Bani China  atau Bani Melayu  pindah  ke  German maka budaya penakrif pastiah  ialah Deutsche. Pekara Deutsche ini cuba digugat oleh  Bani Israel pada satu ketika dahulu. Hasilnya sampai  sekarang Bani Isreal  faham apa itu budaya penakrif.

Maka dari sini saya bertanya - apakah dengan pengharaman Dong Zong  dengan serta merta Bani Melayu akan lebih bermaruah? Apakah  dengan tertutunya  sekolah China Bani Melayu akan  menjadi bijak bermaruah?

Untuk saya jawabnya : tidak.

Bani Melayu wajib menerima  hakikat bahawa maruah Melayu bukan terikat dengan Dong Zong. Tidak bergantung dengan tulisan Jawi atau sekolah China. Maruah Meayu ada dalam sanubari, dalam fikrah dan dalam jati diri Melayu itu sendiri. 

Mari kiita – sebagai Bani Melayu melihat diri kita sendiri. Melihat ke dalam dan merungkai jiwa dan naluri yang kita heboh-hebohkan sebagai maruah Melayu.

Maruah Melayu ialah memastikan  wujudnya garis budaya  Melayu – budaya yang lahir dan wujud dari mata air bumi ini  sebagai budaya penakrif. Justeru tak perlu haramkan Dong Zong atau sekolah China atau sekolah  Tamil. Ini isu sampingan. Jangan jadikan isu sampingan  isu induk.  

Sentiasa sedar apa dia manifestasi. Dan  apa dia  inti pati.  Jangan gagal memahami garis falsafah ini. Jika gagal maka kita beramuk melawan manifestasi walhal ada yang lebih besar yang melahirkan manifestasi itu.

Para pemikir, para intelektual dan budayawan Bani  Melayu seharusnya mewujudkan satu gerakan massa untuk menimbulkan kesedaran Melayu. Kesedaran Melayu bukan degan menutup sekolah China atau sekolah Tamil.

Kesedaran  ini adalah kesedaran untuk menjana  budaya penakrif. Melalui budaya penakrif wajib selari bangun dengan maruah bani Melayu. 

Apabila budaya penakrif  gagah besar  berwibawa maka  dengan sendirinya   Melayu akan bermaruah. Tak perlu undang-undang.Tak perlu rujukan hukum hakam. Tak perlu merujuk Perlembagaan Persekutuan.

Bani China atau kaum pendatang  termasuk Bani Melayu  jika menjadi  kaum imigran di London, Paris atau Frankfurt   akan dengan serta merta akur dengan budaya penakrif tempatan. Dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung. Mereka akan sedar bahawa mereka adalah imigran. Ini kerana wujudnya budaya penakrif yang ampoh.

Untuk sementara waktu kita lupakan Dong Zong, sekolah China atau tulisan Jawi.  Mari kiita – sebagai Bani Melayu melihat diri kita sendiri. Melihat ke dalam dan merungkai jiwa dan naluri yang kita heboh-hebohkan sebagai maruah Melayu.

Maruah ialah harga diri. Maka apa sebenarnya  harga  diri Bani Melayu? Ini persoalan yang wajib kita sama-sama merungkai. Ini bukan kerana  berniat untuk meminggir Bani ini atau Bani itu. Bukan bukan bukan. Budaya penarif ini wajib wujud  selari dengan maruah Melayu. Apa dai maruah Melayu?  Tunggu minggu hadapan. (TT)
-----------

JANGAN FITNAH PEMIMPIN ISLAM


JANGAN FITNAH

PEMIMPIN ISLAM
kenapa TT dengki sgt dgn abam nak jadi PM..kita dah ada rekod baru TPM wanita...manatau kita akan dapat rekod baru PM yang mengidap aids...tak bangga ke 
on 
JANGAN 
FITNAH ABAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/01/20

H

------------

CUBA FIKIRCUBA PIKIR

ABAM BERATIP

NAK JADI  PM

TAPI WAWI

SENYAP TAK

KATA APA

ADA APA APA

TERSOROK KE ?

SAJE TANYA

JAGAN MARAH

KAH KAH KAH
---------

KELAWAR LEBIH BERSIH DARI BIAWAK
KELAWAR

 LEBIH BERSIH

DARI BIAWAK
Gua nak tanya lu TT. 
Lu ada makan sup kelawar tak? 
Bukan apa, gua tahu lu akan makan apa yg org Islam tak makan/minum sebab lu berfahaman kira up lah. 
on 
SITI KIMCHI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 29/01/20

P----------

BAHAYA PEJAJAHAN BENTUK BARUPENJAJAHAN

BENTUK BARU

DARI

CHINA MERAH

Logistik, Internet dorong sindiket China datang Malaysia


KUALA LUMPUR – Sindiket penipuan dari China gemar menjadikan Malaysia sebagai markas mereka kerana kesenangan dalam aspek logistik, selain kelajuan Internet yang  memuaskan.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Yong Lei Choo berkata, sindiket dari negara tembok besar itu sering memilih banglo mewah sebagai markas kerana kekurangan komunikasi antara jiran, sekali gus mengurangkan risiko kegiatan terbongkar.

Katanya, pemilihan banglo mewah juga difikirkan sindiket dapat mengelakkan kegiatan mereka dihidu polis.

Beliau berkata, pelbagai kemudahan asas termasuk kemudahan pengangkutan juga mendorong sindiket memilih Malaysia.

“Jarak antara China dengan Malaysia tidaklah terlalu jauh dan tiada halangan bahasa yang besar buat mereka.

“Saya percaya keadaan ini telah mendorong sindiket China beroperasi di Malaysia,” katanya kepada China Press.

Katanya, ramai pemilik yang menyewakan bangunan tidak sedar bahawa aset hartanah mereka telah disalah guna.

Selain itu, disebabkan mangsa penipuan bukan warganegara Malaysia, keadaan itu menyebabkan polis sukar menggunakan undang-undang Malaysia untuk mengambil tindakan.

“Walau bagaimanapun, orang ramai masih digalakkan untuk memberi maklumat kepada polis kerana kami pasti akan mengambil tindakan,” katanya.

Sementara itu, Lei Choo berkata, lebih 90 peratus pinjaman yang ditawarkan melalui Internet adalah penipuan.

Beliau berkata, Polis Kuala Lumpur menerima kes penipuan pinjaman hampir setiap hari dengan kebanyakannya menawarkan untuk membantu mendapatkan pinjaman bagi pihak mangsa.

Penipu seterusnya akan mendakwa pinjaman telah diluluskan, tetapi mahu mangsa menjelaskan pelbagai kos pentadbiran.

“Mangsa hanya menyedari penipuan itu selepas gagal menerima pinjaman yang dijanjikan,” katanya. – MalaysiaGazette


AWAS

SAMSENG 

CHINA MERAH

AKAN

BERSEKONGKOL

DGN SAMSENG

CHINA MALAYSIA

MEREKA AKAN

MEMBELI 

YB POLITIKUS

INI PERMULAAN

PENJAJAHAN

BENTUK BARU

-------------

TERKINI TERNOW TER2DAYTERKINI

TER NOWW

TER2DAY

BERTAMBAH LAGI

3 lagi kes positif koronavirus, jumlah terkini 7

TIGA lagi kes positif 2019 novel koronavirus dilaporkan, menjadikan jumlah kes yang disahkan di negara ini meningkat kepada tujuh setakat ini.

Menurut kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah yang dikeluarkan awal pagi ini, kesemua tujuh kes itu melibatkan warganegara China.

Tiga kes positif terbaharu itu membabitkan seorang kanak-kanak berumur empat tahun yang dirawat di wad isolasi Hospital Sultanah Maliha, Langkawi; seorang lelaki berusia 52 tahun yang dirawat di wad isolasi di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru dan seorang wanita.

Wanita itu terdahulunya berstatus negatif tetapi mengambil keputusan untuk tinggal di Malaysia bagi menjaga kedua-dua anaknya yang sedang menerima rawatan di wad isolasi Hospital Sungai Buloh setelah mereka (kedua-dua anaknya) dikesan positif.

Sebelum ini, terdapat empat kes positif koronavirus dilaporkan di negara ini.

Dr Noor Hisham berkata satu kes masih menunggu keputusan makmal.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan sentiasa memastikan kesiapsiagaan dan respons terhadap wabak penyakit dapat dilaksanakan dengan cepat dan baik.

Kapasiti dan keupayaan sedia ada ditingkatkan bagi menangani kejadian jangkitan koronavirus, katanya. – Bernama, 29 Januari, 2020.


--------

HARI INI 29 JAN 2020HARI INI

29 JAN 2020

4 MALAYSIA


---------

MARI KITA BERJAGA JAGAMARI KITA

BERJAGA JAGA


Jumlah korban koronavirus di China naik 131 orang

JUMLAH korban wabak koronavirus di China naik kepada 131 orang, apabila pihak berkuasa di Hubei hari ini melaporkan 25 lagi kematian dan 840 kes sah terbaru. 

Angka terkini yang dikeluarkan itu adalah jumlah di Hubei sahaja, yang menjadikan jumlah jangkitan seluruh China kini mencecah 6,000 kes.

Germany confirms first human coronavirus transmission in Europe

Man infected by colleague who appeared not to have symptoms when virus was transmitted

----------

SUDAH MELABUR


SUDAH MELABUR
Tak tengok muko pun org dah tahu.
Takan muka dia mcm gagak hitam atau mcm buntut kuali. Muka Apek mcmana sembunyi. Dah melabur byk,bagi pinjam private jet, bagi pinjam helikopter dan bust jamuan makan bosar.. Cilakak..rosak negara..Polis nak umum pun slow2 je..
 on 
MARI 
KITA TEKA
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 28/01/20

Se

------------

ADA APA?
ADA APA ?
Org tu dah tua pun ada bini.
 Kau TT ada apa? 
Lubang anjing kau bela 
kau tutuh sampai nak lusuh! 
Ha ha ha 
on 
MENJADI JADI
 MENJULUR PISANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/01/20

Sil
-------------

PANGLIMA ISLAM

PANGLIMA ISLAM
Panglima Islam Aji Abam bukan takut masuk makamah ..tapi ..tapi tak mau PISANG dia berbuah 2 kali .. 
on 
BETUL KE
 BERITA INI
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 28/01/20

a
---------

SATU MALAYSIA DAH TAHU


SATU MALAYSIA

UDAH TAHU

Mohon sangat sangat TT, meluat tiap Hari pasal pisang Abam, satu Malaysiaku dah tahu, sudah susah lah, Abam nie depan boleh belakang lagi dia suka, tabiat begitu sejak menjadi mangsa, kah kah kah pasal pisang hidup menjadi HINA, 
entah nak kata apa dah, perangai begitu, lagi hebat Kuliah, lagi kuat songlap, lagi petah sunah surah lagi kuat sapu, ini yang melayu kena paham, asyik jadi bodoh selalu dengar ayat ayat Arabi 
kah kah kah 
on 
PEMIMPIN ISLAM 
AKAN SAMAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/01/20

Na---------

TOKAN BEBASTOKAN BEBAS
Yang pasti kompom, Tokan tak kan dapat ditangkap ..sebab kita negeri Raja Melayu ..tak sama mcm Yahudi yg memburu setiap ekor talibarut Hitler selepas WW2. 
on 
MARI 
KITA TEKA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 28/01/20

M
-------------

SITI KIMCHI


SITI KIMCHI
Sudah ada Darul Kimchi, 
lepas itu akan ada KIMCHI CITY.....
kahkahkah 
on
 MALAYSIA KU 
HEBAT
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 28/01/20

h
---------