Rabu, 22 Julai 2020

INDAHNYA HIDUP INI

INDAH HIDUP INI

OMBAK KOBID KE DUA ?
APAKAH INI

OMBAK KOBID

YNG KE DUA ?


KKM kesan 2 lagi

 kluster baharuKEMENTERIAN Kesihatan (KKM) mengesan dua lagi kluster baharu iaitu Kluster Hyde Park di Selangor dan Kluster PUI Melbourne di Sarawak, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Memperincikan Kluster Hyde Park, beliau berkata kluster itu dikesan di atas sebuah kapal di Pelabuhan Klang, melibatkan seorang anak kapal warga Rusia (kes ke-8769) yang mempunyai sejarah perjalanan ke negara Mesir dan India.

“Kluster ini dikenal pasti susulan saringan Covid-19 yang dijalani oleh kru kapal itu sebelum pulang ke negara asal. Sehingga hari ini, keseluruhannya 24 orang telah disaring dengan empat disahkan positif Covid-19.

“Semua kes positif dalam kluster ini melibatkan bukan warganegara. Mereka sedang dirawat di Hospital Sungai Buloh, manakala kesemua kontak rapat yang negatif pula dikuarantin di atas kapal itu,” katanya dalam kenyataan di sini.

Jelasnya, kluster itu tidak membawa risiko penularan jangkitan dalam komuniti kerana merupakan kluster import yang terpencil  dan langkah pencegahan dan kawalan jangkitan seperti proses nyah kuman dan nyah cemar telah dijalankan di atas kapal tersebut. 

Bagi Kluster PUI Melbourne, Dr Noor Hisham berkata kes indeks kluster itu merupakan seorang pelajar tempatan (kes ke-8749) yang pulang dari Australia pada 15 Julai.

Pelajar itu menaiki dua pesawat, iaitu dari Melbourne ke Kuala Lumpur dan kemudiannya dari Kuala Lumpur ke Kuching.

“Dari pintu masuk umum Kuching, Sarawak, beliau seterusnya dibawa ke pusat kuarantin di mana saringan Covid-19 didapati positif pada 17 Julai. Beliau tidak bergejala dan telah dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak.

“Susulan itu, siasatan dan aktiviti pengesanan kes secara aktif telah dijalankan dan satu lagi kes positif telah dikesan dalam kluster ini,” katanya.

Menurut Dr Noor Hisham, kes kedua kluster itu menaiki pesawat yang sama dengan kes indeks, iaitu penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching.

Dr Noor Hisham berkata seramai  21 kontak rapat dalam kluster itu, merangkumi penumpang pesawat dan kenderaan awam yang berkaitan, telah disaring dan masih menunggu keputusan, sementara punca jangkitan masih disiasat.

Untuk rekod, jumlah terkini kluster yang masih aktif di negara ini ialah 19 kluster.

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham berkata  waktu melawat pesakit dan bilangan pelawat yang dibenarkan melawat hospital KKM semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Pemulihan (PKPP) adalah kekal seperti tempoh PKP.

Pelawat hanya dibenarkan masuk ke dalam wad bagi kes kecemasan atau kes kritikal atau keadaan yang memerlukan, manakala waktu melawat dipendekkan mengikut ketetapan hospital, katanya.

“Bagi janji temu klinik pula, hanya seorang peneman atau pengiring dibenarkan, kecuali untuk pesakit kanak-kanak atau pesakit yang memerlukan bantuan atau kes kecemasan atau keadaan yang memerlukan.

“Polisi ini perlu bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19 di hospital serta memutuskan rantaian jangkitan wabak secara berterusan. Garis panduan ini akan disemak dari semasa ke semasa dan sebarang perubahan adalah tertakluk kepada situasi semasa Covid-19,” katanya. – Bernama, 22 Julai, 2020.


AWAS

HATI

HATI 

MADEY FITNAH NAJIB
PUKEE 

MAK NAJIB

KEPALA BUTUH  

AYAH NAJIB

SELAMA INI

BANGKAI  INI 

TAK BAYAR CUKAI

PANTEK LEKIT

LANUN BUGIS

CILAKA LAKNAT

SELAMA INI

BANGKAI INI

CURI DUIT


Mahkamah arah Najib bayar RM1.69 bilion cukai LHDN

BEKAS Perdana Menteri Najib Razak perlu membayar RM1.69 bilion kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai cukai yang tidak dibayar sejak 2011 hingga 2017.

Ia selepas Hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Bache hari ini membenarkan permohonan penghakiman terus LHDN dikenakan terhadap Najib.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Ahmad berkata apabila notis taksiran cukai LHDN yang memerlukan pembayaran dibuat kepada lembaga itu dikeluarkan terhadap pembayar cukai, mereka perlu membayar jumlah yang dituntut, termasuk bekas perdana menteri, kerana semua orang adalah sama di sisi undang-undang.

Beliau juga berkata Najib perlu membayar jumlah yang dituntut oleh LHDN sebagai “hutang’ kepada kerajaan.

Dengan memetik satu penghakiman Mahkamah Persekutuan, hakim itu berkata peruntukan yang ditekankan oleh Mahkamah Persekutuan “bayar dahulu, bincang kemudian” walaupun keras, namun ia adalah peruntukan yang memang sengaja ditetapkan oleh perundangan, disebabkan banyak insiden mengelak bayar cukai dalam negara.

Bagaimanapun Najib masih boleh merayu jumlah itu kepada Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan (SCIT).

Pada 25 Jun 2019, kerajaan menerusi LHDN, menyaman ahli Parlimen Pekan itu dan menuntut beliau membayar RM1.69 bilion bagi cukai pendapatan yang belum dibayar, kadar faedah lima peratus setahun dari tarikh penghakiman, kos dan relief lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pada 6 Julai lepas pula Hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Zaidi Ibrahim membenarkan permohonan LHDN untuk penghakiman terus dalam saman mereka terhadap anak lelaki Najib, Mohd Nazifuddin, yang menuntut beliau membayar RM37.6 juta tunggakan cukai dari 2011 hingga 2017.– Bernama, 22 Julai, 2020.


MAAF SILAP

BARU SEDAR

SEMUA INI

FITNAH

NAJIB PEMIMPIN

ISLAM YANG

WARAK SUCI

JUJUR 

SELALU PERGI 

MEKAH DAN

HANTUK KEPALA

PADA BATU ITAM

BERI SALAM

PADA KUBUR NABI

MUSTAHIL

TAK BAYAR

CUKAI

INI MESTI 

KERJA MADEY

AMEEEN

NAJIB AKAN BEBAS


NAJIB AKAN BEBAS
Gua yakin najib terlepas. Mahkamah msia favour pd elit bukan pd org kebanyakan. Hakim2 freemason dah bincg kt selangor royal club nak lepaskan najib. 
on
 RAMALAN
 DI JALAN DUTA
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
at 15:59

Co

ADA APA DI JANDA BAIKJANDA BAIK
ADALAH DIBERI TAHU
KEPADA YANG NAK BERCUTI
NAK BERCANDA CANDA
NAK BERINANG INANG
KE JANDA BAIK
HUJUNG MINGGU INI
WASPADA
HUJAN LEBAT
AIR SUNGAI AGAK KEROH
JALAN LICIK
KALAU IKUT JALAN LAMA
DARI GOMBAK
BERHATI HATI
KETIKA MEMANDU
AMIN

BETUL KATA AMANAH
BETUL KATA

AMANAH

AZMIN TAKDA

KAPAL

KAH KAH KAHPasukan Azmin karam tanpa layar, mahu bertanding atas tiket apa?

Pasukan Azmin yang sebelum ini membuat gerakan untuk keluar dari PKR dan bersama-sama menyokong kepimpinan Perikatan Nasional (PN) dilihat seperti kapal yang karam tanpa layar.

Naib Pengerusi AMANAH Johor, Abdul Hamid Jamah berkata, kem bekas Timbalan Presiden PKR itu pastinya akan ketinggalan untuk membuat gerak kerja mempromosikan diri mereka selepas kini dilihat tidak berparti.

“Kini mereka ibarat kapal yang karam tanpa layar. Lihat saja program-program yang mereka buat, ia tidak mendapat sokongan daripada kerajaan negeri dan hanya mereka menggunakan penama sebagai ‘menteri’ atau jawatan di dalam kerajaan sahaja,” katanya kepada Malaysia Dateline.


WOIT

KAH KAH KAH

TAKDA KAPAL

KENA BUAT 

KAPAL BARU

AMIN

PEMIMPIN ISLAM DIFITNAH
FITNAH


Mahkamah arah Najib bayar RM1.69 bilion cukai LHDN


BERITA MENYUSUL

NAJIB PM SEKALI LAGI


RAKYAT SOKONG

NAJIB PM

SEKALI LAGI
Najib ke, Madey ke, Anwar ke, Shafie ke yg jd PM takde masaalah. Sape yg menang dia kita sokong. Mudah je. Jangan buat susah susah. Rakyat dok diam2 ikut je. Nak lompat ke, nak terjun ke, nak terbang ke rakyat sama gak. Yg dapat imbuhan kumpulan yg menang. 
Rakyat tanggung hutang kerajaan, kerja siang malam, bayar cukai (bg yg bayar cukai lah), tanggung kos sara hidup yg tinggi dan berdoa agar anak cucu tak hidup susah aki bat perbuatan pemimpin2 dan politikus yg selalu melalak berjuang untuk rakyat. on 
NAJIB JADI PM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/07/20

k

AZMIN KARAM ?


AZMIN KARAM 

NAIK KAPAL APA?Pasukan Azmin karam tanpa layar, mahu bertanding atas tiket apa?


BERITA MENYUSUL


UMNO TEKAN MUHYIDIN

BERAT MAKIN

BERAT

APA JADI 

KAH KAH KAH


Umno semakin kuat tekan Bersatu bubar Parlimen

Desakan Umno supaya Bersatu membubarkan Parlimen bagi membolehkan pilihan raya diadakan segera semakin kuat sekarang ini.

Dalam majlis dalaman sesama Umno, tekanan dibuat agar Umno jangan lagi tunduk kepada Bersatu untuk menangguhkan pembubaran itu bahkan bertindak sendiri.
“Kalau tunggu lama-lama untuk membolehkan Bersatu kukuhkan kerusi dia, kita makin meleret lagi.

“Elok-elok kita boleh menang pilihanraya, ekonomi semakin teruk dan jadi kita kalah pulak.

“Kita jangan tunggu mereka ini. Kita tak boleh diseret oleh mereka ini. Kita dah menang 6 kali bubarlah sekarang,” kata Ketua Penerangan Barisan Nasional Selangor Isham Jalil.

Menurut Isham, apa yang berlaku di Dewan Rakyat ketika pengundian untuk memecat Speaker Isnin lepas membuktikan lagi kenapa Parlimen perlu dibubarkan segera.
“Majoriti hanya 2 undi sahaja. Kita 111 daripada 222 kerusi dan dia dapat 109. Ia berlaku apabila seorang MP kita sakit kena strok dan seorang lagi tidak mengundi kerana jadi speaker.

“Cuba kalau pada hari itu ada MP kita sakit perut, tak boleh masuk parlimen… terlungkup kita,” kata Isham.

Bagi beliau, kerana tidak stabil itulah, tumpuan yang diberikan oleh menteri-menteri Perikatan Nasional (PN) adalah untuk memujuk Ahli Parlimen agar kekal bersama mereka.

“Pujuk orang tu, pujuk orang ini. Menteri asyik berpolitik sahaja sebab tak stabil. Entah-entah esok masih ada kerajaan atau tidak. Macamana kita nak membuat perancangan jangka panjang untuk negara.

“Saya kata kita kena bubar sekarang,” kata Isham penuh semangat.

Beliau juga berkata, selepas Covid-19 ekonomi negara akan semakin teruk sebagaimana berlaku kepada lain-lain negara.

“Sebab itu Singapura bubar awal daripada kita walaupun Covid-19 mereka lebih teruk,” kata beliau.


MAT KOBID

INI PENYELAMAT

ATAU

PENYERANAG

INI BELUM JELAS

KAH KAH KAH

SILAP SILAP

MUHYIDDIN

TEBARAI

KAH KAH KAH

MUHYIDDIN HILANG SATU LAGI KERUSI


MUHYIDDIN

HILANG

SATU LAGI KERUSI
aiseymen.. bro, kalau najib masuk jel sg buluh maknanya kurang lagi 1 kerusi parlimen kerajaan melayu islam. ini sangat bahaya, langkah sheraton akan gagal. alaa.. mat sembab guna laa kuasa sebagai PM, kasi kawtim cuci dosa najib tu, baru la kerajaan sheraton selamat dunia akhirat.
 on 
TAK DAPAT LARI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 16:32

Gu

LAGI 8 HARI KENA KORBANLAGI

8 ARI

KENA

KORBAN

UMNO TEKAN BERSATU

TEKAN SAMPAI

TERCABUTUmno semakin kuat tekan Bersatu bubar Parlimen

BERITA MENYUSUL

LAGI LIMA HARILAGI

LIMA

HARI

SABAH APO KOBA
SABAH APO KOBA

Manakala di Sabah pula kedengaran kerajaan pimpinan Shafie Afdal mula goyang apabila adun2nya mungkin merubah haluan dan rasa. Saperti biasa arah tujuan mrk adalah atas kepentingan rakyat semata2. Bukan sebab duit. Bukan bukan bukan. Bro lu takde berita ternow ke atau 
Jeng Jeng Jeng. 
Berita menyusul ke? Camna ngan Shafie Afdal sebagai calun PM dan integrasi semenanjung ngan Sabah/Sarawak? Shafie adalah pilihan terbaik? atau terbalik? Ini bukan saje tanya, gua tanya sungguh2. Boring lah tak abis2 cerita Janda Baik, pau, pisang terjulur dan Abam. 
on 
KARONA DAN
 PERANAN DAULAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/07/20

Be

CABUT LARI DARI ANWAR

LARI LARI LARI
kalau lah kalau lah Anwar pegang kuasa PM nanti mesti berduyun duyung orang masuk PKR pulak, ini politik lalang Malaysia Boleh, kah kah kah sokong sapa dapat untung, sistem kapitalis juga puak puak pendekar ini semua 
kah kah kah 
on 
TIPU NOMBO
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 21/07/20

bu

WARGA SWEDEN BUAT HURU HARAPUKRAK

WARGA SWEDEN

SUKA NGENTOT

LEPAS NGENTOT

CABUT LARI

BAGI MALU

 WARGA

MELAYU ISLAM 

Janin bayi cukup sifat ditemui di loji kumbahan sampah

KUALA LUMPUR – Seorang pekerja loji kumbahan di Sri Damansara menemui objek dipercayai janin bayi di dalam kumbahan loji sampah kelmarin.
Pekerja yang sedang melakukan pembersihan inlet screen di loji kumbahan sampah tesebut pada mulanya ternampak objek seakan janin bayi yang cukup sifat dan terus menghubungi polis.

DAH DBERI TAU
NAK SELAMAT
PAKAI SARKOT
KAH KAH KAH

BERSETIA KAWAN DENGAN YANG DITINDASBERSETIA KAWAN

DENGAN 

YANG DITINDAS

KARONA DAN PERANAN DAULAH

KARONA DAN 

PERANAN DAULAH

Dunia kita hari ini dalam keadaan huru hara.  Muka depan berita tidak ada yang mententeramkam jiwa.   Buka akhbar, buka kaca tv, buka laman dan portal internet – semua membawa berita resah lagi gelisah.  Bukan hanya kita di Malaysia yang merasa resah gelisah. Seluruh dunia juga sedang berhadapan dengan suasana sama saperti yang kita alami. Amin.

Perang  beterusan di Afghanistan, Syria,  Iraq, Yaman, dan Libya. Sesekali terbaca berita letupan dan pembantaian oleh Al-Qaeda atau Bako Haram.  Di Amerika Orang Hitam mati dibunuh polis menimbulkan kemarahan. Suasana  marah ini menjemput orang ramai turun ke jalan. Kemarahan ini merebak ke London, Paris, Melbourne dan Berlin. 

 Di Hong Kong China Merah mula menunjukkan kuku besi.  Di Lautan Sunda China Merah mula  nak tunjuk gagah.  Amerika secara tepat menjawab perangai samseng China Merah. Trump menghantar  dua armada  perang  -  USS Ronald Reagan dan USS Nimitz  masuk ke  perairaan Pilipina. Ini bertujuan untuk memberi amaran kepada China merah -  jangan klim  Laut Sunda  sebagai milik China Merah. Amaran Amerika kepada China Merah  jangan bikin kacau dan bikin huru hara  dalam   negara Asean. Amin.

Kegelisahan suasana tegang di Lautan Sunda ini  ditambah gelisah oleh berita Covid-19. Hari ini Selasa 21 Julai 2020 – angka serangan Karona hampir mencecah 15 juta. Dari data Organisasi Kesehatan Dunia (WHO ) menunjukkan seramai 14,348,858 warga dunia telah serang Karona. Seramai 603,691 warga dunia pelbagai  bangsa telah tewas. Di Amerika seramai  143, 834 telah mati. Di United Kingdom  seramai 45,132  mati.  Di Brazil seramai  80,251. Di Malaysia angka kematian  seramai 123.  

Kelmarin diberitakan beberapa kluster Karona baru telah mucul. Satu kluster ditemui  di sebuah restoran di Brickfiled, Sepang, Kluang, Kucing  dan di Terangganu. Berita berita ini membawa  gelisah.

 Kemudian kita  terbaca berita Antonio Guterres Setiausaha Agong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)  telah  memberi amaran dan ingatan kepada  warga dunia.  Mengikut laporan akhbar The Guardian London pada  18 Julai 2020  bekas  Perdana Menteri Portugal ini telah memberi ingatan dan amaran kepada semua pemimpin dunia tentang bahaya bahaya yang sedang dihadapi oleh anak semua bagsa – warga dunia.

Dalam ucapan Tahunan Yayasan Mandela di  Johannesburg Afrika Selatan  Guterres telah menyarankan agar Bank Dunia dan IMF ( International Monetary  Fund ) melakukan perubahan radikal. Saranan ini dibuat kerana  keadaan  ekonomi dunia yang sedang   huru hara.

Mengikut pandangan Guterres bekas  Perdana Menteri dari Parti Sosialis  Portugal   sikap – meniaga macam biasa – tidak boleh lagi dijalankan.  Serangan Karona membawa impak yang memerlukan perubahan radikal  untuk umat dunia.

Serangan Karona  hari ini menunjukkan betapa rapuhnya pertahanan kesehatan dunia yang selama ini telah tidak dipedulikan.  Yang dikejar selama ini  hanya untung, laba dan keuntungan maksima.

Keadaan sekarang jelas menunjukkan sistem kesehatan  tidak mencukupi, kegagalan membantu pada mereka yang memerlukan bantuan, jurang  structural ekonomi yang jelas. Keadaan buruk ini diburukkan lagi dengan pencemaran alam dan pemanasan dunia. Sekali harung segala malapetaka ini datang sarentak.

Antonio Guterres berkata :… the pandemic was exposing “fallacies and falsehoods everywhere: the lie that free markets can deliver healthcare for all. The fiction that unpaid care work is not work, the delusion that we live in a post-racist world, the myth that we are all in the same boat.”
Ekonomi bebas  telah berbohong dan menipu tentang keupayaan  sistem ekonomi kapitalis menjaga kesehatan untuk semua. Hari ini makin ramai warga dunia kecewa dan melihat  pemerentah  dan kuasa elit politik status quo sebagai satu ilusi. Pandangan ini   dimenifestasikan oleh  gerakan  #Me Too dan #Black Lives Matter. 
Mengikut padangan pemimpin PBB ini ketidak adilan yang wujud dalam Dunia Ketiga hari ini semuanya  hasil  peninggalan kolonialisma. Amin.
Ucapan yang radikal saperti ini pernah kita dengar satu ketika dahulu dari Bung Karno, dari Burhanuddin Helmi , dari Che Geuvera , dari Ho Chi Minh, dari Mao Zedong, dari Ahmed Ben Bella, dari Patrice Lumumba atau dari Fidel  Castro. Ini ucapan jujur isi hati warga dunia yang menuntut keadilan. Ini ucapan perjuangan anak tanah jajahan yang sedang menentang kolonialisma  lebih dari 50 tahun dahulu.
 Kenapa hari ini ucapan sademikain diulang ucap.

Jawbanya: Ucapan radikal saperti ini  muncul kembali kerana ekonomi kapitalisma telah gagal.  Covid-19 telah menunjukkan dengan jelas betapa rapuhnya sistem ekonomi kapitalisma.   Serangan Karona ini telah membuka mata warga dunia untuk menilai kembali  sistem ekonomi kapitalis  yang kita guna pakai selama ini.

 Sistem kapitalis gagal. Maka  peranan daulah muncul ke hadapan. Selama ini kaum pemodal,  politikus kanan dan intelektual pemikir kanan  amat meluat dan benci jika daulah memainka apa apa peranan yang utuh dalam mengendalikan ekonomi negara.

Mazhab kanan ini mahu daulah memiliki peranan yang amat amat minima. Untuk mazhab ini daulah dilihat sebagai menggangu perjalanan ‘free flow ‘ ekonomi kapitalis.  Ajaran dan pandangan fikrah  kaum kanan ini   hanya mahu  daulah menjadi orang tengah.  Menjadi orang tengah antara  pemodal dengan pekerja. Orang tengah   ketika pemaju melakukan rompakan tanah orang kampong. Menjadi orang tengah  ketika gaji murah dikenakan kepada kaum buruh.

Daulah jangan campur tangan. Hanya jadi orang tengah.

Virus Karona  telah merobek dan memperlekehkan pandangan ini. Malah Korona telah membuktikan bahawa ajaran ini adalah karut marut dan wajib dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah.

Lihat bagaimana Trump wakil kapitalis  numero uno dunia telah mengeluarkan dana rangsangan ekonomi negara sebanyak 2 trilion dolar pada bulan March  dua bulan sesudah Karona meyerang.  Ini juga tidak cukup. Pada Julai ini Trump akan menambah dana ransangan ekonomi lagi. Bukan 3 juta bukan 300 juta tapi 3 trilion dollar.

Tak ada  tip tak ada  top. Senyap menikus lagi tak heboh. Semua  Ahli Dewan Kongress tanpa segan silu  angkat tangan bersetuju. Kelulusan dasar dana yang paling pantas dalam sejarah Kongress  Amerika Sarekat.  

Semua  yang dicadangkan  dan mahu dilakukan oleh Presiden Trump ini adalah satu pengkhianatan  terhadap falsafah , akidah, ajaran,  dan rukun ekonomi kapitalis. Perbandingan dalam ajaran Islam – dana  ransangan ekonomi Presiden Trump ini  -  samalah saperti   makan satay daging babi, minum arak kemudian  bezina  sambil terkencing dalam Masjid.

Pada minggu lepas di Brussel Belgium  27 pemimpin negara Kesatuan Eropah sedang berdebat tentang jumlah dana untuk bantuan rangsangan ekonomi. Bukan.  Mereka bukan berdebat sama ada daulah wajib berperanan atau tidak.  Yang dibincangkan ialah berapa banyak dan siapa dapat apa dari jumah  1.8 trilion pound.

Pada satu ketika dahulu jika ada ahli Parlimen, atau ahli Kongress atau mana-mana Parti Politik atau intelektual pemikir yang mencadangan dana bantuan untuk rakayat  maka Si  Polan ini kan dikutuk habis-habisan oleh media.  Kalau sistem sula masih ada maka sosok ini akan disula.

Kita di Malaysia – Perdana Menteri Muhyiddin Yassin  telah mencadangkan 250 bilion ringgit untuk rangsangan ekonomi. Kemudian  ditambah  10 bilion ringgit lagi untuk membantu  Industri Kecil Sederhana. Dana sebanyak ini digunakan untuk sebahagian gaji pekerja yang hilang kerja dan membeli makanan yang diperlukan untuk warga miskin.

Sepuluh tahun yang lalu  jika ada  sosok pemikir  intelektual atau  parti politik yang mencadangkan dasar  milik negarakan punca punca ekonomi  kepada United Malays National Organisation atau  kerajaan memainkan peranan lebih luas  dalam ekonomi negara maka sosok ini akan  dicap subersif komunis  anti  nasional.  Wajib dihantar ke kem Kamunting  untuk diubah suai fikrah.

Hakikatnya apa yang berlaku hari ini semuanya adalah   ciri dan pola ekonomi sosialisma. Sistem ekonomi dimana daulah memainkan peranan utama. Bukan kaum pemodal. Bukan towkay. Bukan cukung. Pemodal, towkay, tuan tanah dan cukung memiliki akidah untuk mengaut  keuntungan. Keuntungan maksima. Manakala daulah bekerja  melabur untuk kesejahteraan dan kebajikkan  rakyat. Dari ini jelas terbukti bahawa sistem ekonomi sosialisma  adalah sistem ekonomi penyelamat umat manusia. Amin.

Betulkah apa yang dutulis oleh Hshamuddin Rais ini? Atau ini hanya satu propaganda sosialis komunis ateis?

Sebenarnya   ciri ciri dan pola sistem  sosialisma yang mula diguna pakai hari ini telah pernah diguna pakai di Ameriaka Sarekat. Dimana?  Biar betul ?  Betul. Di Amerika Sarekat.

Ramai pemikir  ekonomi  mazhab kanan hari ini cuba melupakan fakta ini. Kerana kegilaan mereka menyembah kaum kapitalis maka fakta apa yang berlaku pada  Zaman Meleset – Great Depression 1929  ini cuba ditenggelamkan.

Dalam tahuan-tahun 30’an  ekonomi Amerika Sarekat jatuh muflis. Ekonomi dunia mengikut sama.   Seramai 15 juta  atau 25% tenaga  kerja  warga Amerika  hilang kerja.  Zaman meleset ini melarat dari tahun 1929  hingga  ke perang  dunia  ke dua. Ketika ini Presiden Amerika  ke 32 ialah  Franklin Delano Roosevelt (FDR). Sosok  FDR ini menjadi  Presiden (1933-1945) pada  ketika zaman meleset sedang melanda dan mengamok di Amerika dan dalam dunia.

FDR mengajukan dasar ekonomi baru. Apa yang dikatakan The New Deal atau Perjanjian Baru FDR.  Ketika ini FDR tidak ada pilihan. Ekonomi telah runtuh. Kaum buruh Amerika tersusun kuat. Kesatuan buruh kompak dan melawan. Parti Komunis Amerika berpengaruh.  Rakyat mahu perubahan.
Ombak rakyat Amerika, ombak kesatuan buruh, suara Parti Komunis dan suara intelektual kiri kuat bergenaung  mengasak politik Amerika. Ketika ini ombak kiri sedang mengampoh dari Harlem New York hingga ke studio di Holywood. Maka FDR  untuk selamat  telah mengajukan  Perjanjian Baru.  FDR mengambil ciri ciri sistem ekonomi sosialis.

FDR mengarah - semua  pekerja yang hilang kerja akan mendapat batuan dari kerjaan. Mereka mendapat dana bantuan bukan untuk satu minggu atau untuk satu bulan atau satu tahun. Bantuan dana daulah akan diberikan sahingga sosok ini kembali bekerja.

FDR mengambil dasar ekonomi Keynesian. Dasar ini memperluaskan lagi peranan daulah dan  ekonomi negara. FDR melakukan projek dan program dimana dana daulah dilabur. Langkah FDR ini telah berjaya menghalang dan menumpulkan kemarahan rakyat yang semakin kuat  menyokong ombak kiri. Rakyat Amerika dan ekonomi Amerika selamat.

Peranan daulah menjana ekonomi ini berterusan salepas perang hingga ke tahun 70’an. Tetiba muncul Milton Friedman pemenang Hadiah Nobel Ekonomi 1976. Imam Kapitalis baru dari  membawa ajaran perdaganan bebas.  Peranan daulah diketepikan. Ajaran  ini dinamakan Chicago School berkembang dari Universiti Chicago. Induk falsafah ajaran Imam ini  ialah kesetian kepada pemegang saham.

Ajaran baru ini  melupuskan New Deal FDR. Malah garis  Chicago School ini melonjak berjaya dengan sampainya Ronald Reagan dan Magaret Thatcher. Apa sangkut pautnya FDR, Reagan dan Thatcher dengan Malaysia. Ada. Ketika Thatcher sampai ke No 10 Jalan Downing , ketika Reagan masuk ke Rumah Puteh Mahathir Muhamad sampai ke Seri Perdana.  Pencerahan akan disambung minggu hadapan.(TT)