Isnin, 26 September 2022

ITALI DAPAT PERDANA MENTERI WANITA PERTAMAPERDANA MENTERI

WANITA PERTAMA

DI ITALI

AMIN

GIORGIA MELONI 

BUAH TEMBIKAI

AMIN

BERITA MENGECEWAKAN


Najib tidak dapat layanan istimewa, kata Shafee


BEKAS perdana menteri Najib Razak yang sedang menjalani hukuman penjara, tidak menerima sebarang layanan istimewa di hospital, mahkamah atau penjara, kata peguamnya Muhammad Shafee Abdullah.

Beliau menolak dakwaan yang Najib diberikan layanan istimewa sepanjang menjalani hukuman penjara yang dijatuhkan terhadapnya iaitu 12 tahun di Penjara Kajang.

“Tidak, beliau tidak diberikan layanan istimewa. Mereka tidak beri beliau bilik di sini (Mahkamah Tinggi) untuk duduk dan makan.

“Beliau juga hanya dapat bilik biasa di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Bilik saya di IJN (Institut Jantung Negara) lebih baik lagi.

“Mengarut, betul-betul mengarut,” katanya kepada media di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini ketika perbicaraan kes rasuah 1MDB RM2.28 bilion membabitkan Najib berhenti rehat hari ini.

Shafee mengulas berkenaan dakwaan yang Najib menerima layanan istimewa.

Media sosial kecoh minggu lalu apabila ada yang mendakwa Najib diberikan keutamaan dalam menerima rawatan di Pusat Rehabilitasi Cheras.

Jabatan Penjara dalam satu kenyataan mengesahkan Najib dihantar ke Cheras.

Kenyataan itu dikeluarkan tiga hari selepas dakwaan itu tular di media sosial mengatakan Najib atau rujukan kod Merpati, menerima layanan istimewa di penjara.

Beliau dipindahkan dari HKL ke Pusat Rehabilitasi Cheras kerana fasiliti di situ lebih baik. – 26 September, 2022.

KAH KAH KAH

WAT IS DE BEKOS

TAK DAPAT

LAYANAN SPESIAL

KAH KAH KAH

INI BOSS KU

NAJIB RAMAI

PENGIKUT

KAH KAH KAH

WOIT

NAJIB MAKAN

DALAM

TRAY PLASTIK

PINGGAN AYAN

ATAU DALAM

TEMPURUNG

KAH KAH KAH

NAJIB MAKAN

NASI ATAU QUINOA

KAH KAH KAH

IKAN KEMBONG

 KOBE BEEF ATAU 

IKAN GELAMA 

KAH KAH KAH

WOIT

KALAU  DINAFIKAN

INI BAHAYA

BIASANYA DINAFI

ERTINYA BENAR

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

MAIL BERA CARI ILHAM


WOIT

NAK CARI ILHAM

MACAM MANO

KAH KAH KAH

MI SPIK NO INGLIS

KAH KAH  KAH

AMIN

Unknown commented on
 "MAIL BERA MENGELAK LAGI"

Woit biar lah dia cari ilham di New York, kacau kacau saja kerja engkau orang, bagi lah orang peluang bercuti bersantai relax cari ilham bukan did Langkawi bukan di tanah air tanah tumpah darah ku, tapi did negara Amerika kah kah kah, di sana pasti nyaman sejuk menawan nampak peha putih, rambut mayang tarak sembunyi bawah atas , nak tengok apa pun boleh, nak rasa apa pun boleh, jangan kacau kacau bagi Pak Beta relax relax sekejap, asyik politik politik politik tak habis habis nak rebut kuasa, takut nanti susah sampai free, kena bayar jarang lah nak.sampai sana, kalau orang bayar boleh bawak satu keluarga Malaysia yang terbaik budaya orang Kita, pantang dapat perçuma nak terus saja kah kah kah

BANDUAN PALING KAYA


RM90.9 juta masuk akaun peribadi Najib pada 2012, kata saksi


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa wang berjumlah RM90.9 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi AmIslamic Bank Najib Razak menerusi dua transaksi pada 2012.

Pengurus Cawangan AmBank (M) Berhad Jalan Raja Chulan R Uma Devi, 43, berkata berdasarkan penyata akaun berakhir nombor 694, kemasukan wang RM15,149,963.64 ke dalam akaun bekas perdana menteri itu adalah pada 31 Oktober, dan RM75,749,963.64 pada 20 November 2012.

Beliau berkata demikian ketika membacakan pernyataan saksinya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Najwa Bistamam pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram dihadapi Najib membabitkan dana RM2.3 bilion milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dalam penyataan pembukaan pada 2019, Timbalan Pendakwa Raya Kanan Gopal Sri Ram berkata Najib yang bertindak melalui ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low telah menyebabkan 1MDB terbabit dalam dua transaksi, dengan tertuduh memperoleh sejumlah RM90,899,927.28.

Transaksi itu adalah berkaitan pertuduhan kedua yang dihadapi oleh Najib, membabitkan pengambilalihan aset dengan nilai yang diragui oleh 1MDB.

Sementara itu Uma Devi berkata pada November dan Disember 2011, Najib telah mengeluarkan cek berjumlah RM2,494,000 kepada beberapa pihak.

“Pihak itu ialah Semarak Konsortium Satu Sdn Bhd (RM494,900), Yayasan Rahah (RM1 juta), ORB Solutions Sdn Bhd (RM450,000), Mashi Publication Sdn Bhd (RM30,000) dan Transformasi Kreatif (RM520,000),” kata saksi pendakwaan ke-37 itu.

Najib, 69, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung. – Bernama, 26 September, 2022.              


WOIT

GILA KAYA

BANDUAN INI

KAH KAAH KAH

DUIT BANYAK INI

BUKAN UNTUK

PAYUNG 

CIK GU KAJANG 

KAH KAH KAH

DUIT INI BOLEH 

BELI SEMUA CIK GU

 SATU MALAYSIA

KAH KAH KAH

90 JUTA INI

BOLEH BUAT

SATU MAHLIGAI

DI KAJANG

KAH KAH  KAH

HARI HARI

PESAN WAGYU BEEF

DARI HILTON

KAH KAH KAH

KALAU GODFATHER

BOLEH UPAH 

KOREK LUBANG

SEMENYIH 

KE KAJANG 

UNTUK LARI

KAH KAH KAH

AMIN 

KHALAS

POLONG MAKAN TUAN


PH buntu selepas

 Rafizi tolak 'khemah besar'

 ketika tinjauan dapati 

sokongan Melayu merosot


Beberapa siri rundingan mengenai pilihan raya umum akan datang melibatkan pemimpin kanan Pakatan Harapan (PH) dilihat menemui  jalan buntu, selepas Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli tidak sehaluan dengan parti komponen mengenai idea "khemah besar" di sebalik tinjauan terbaru yang mendapati pengundi Melayu “kurang menyokong" gabungan itu, MalaysiaNow difahamkan.

Berikutan situasi tersebut, difahamkan PH tidak mempunyai pilihan selain berusaha untuk mendapatkan lebih banyak masa.

Pemimpin gabungan itu antara lain diberitahu supaya membangkitkan isu seperti kenaikan kadar inflasi dan bencana banjir yang dijangka berlaku dengan harapan ia dapat mengelak daripada sebarang langkah pembubaran Parlimen tahun ini.

Sekurang-kurangnya dua pemimpin yang menyertai program permukiman pemimpin baru-baru ini bercakap kepada MalaysiaNow tentang bagaimana Rafizi menolak strategi PH untuk membentuk khemah besar dengan parti saingannya dalam usaha mengalahkan Barisan Nasional (BN) yang diterajui Umno.

"Rafizi menolak sebarang percubaan untuk membincangkan strategi memperluaskan khemah besar dengan parti lain seperti Bersatu, walaupun tinjauan menunjukkan bekas parti komponen PH itu masih mendapat sokongan besar dalam kalangan orang Melayu yang tidak mahu mengundi Umno," kata satu sumber kanan Amanah kepada MalaysiaNow berhubung program permukiman yang baru-baru ini dihadiri pemimpin PH bagi membincangkan isu Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang sepatutnya diadakan pada pertengahan tahun depan selepas penggal berakhir.

Idea “khemah besar" PH merujuk kepada strategi pilihan raya bagi membentuk kerjasama dengan parti-parti bukan PH, di mana matlamat utamanya adalah untuk menghalang BN daripada kembali menguasai kerajaan persekutuan.

Bagi mencapai matlamat utama itu, mereka berpandangan pertembungan banyak penjuru di kawasan pilihan raya perlu dielakkan, memberi laluan pertandingan satu lawan satu bagi mengalahkan BN.

Gesaan supaya idea khemah besar kembali dibahaskan selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor. 

Kedua-dua PRN itu menunjukkan bahawa undi Melayu sangat penting - di mana sebelum 2018 ia tidak menyebelahi PH sehingga 2018 - kerana diberikan kepada BN dan Bersatu.

Hampir semua analisis pasca pilihan raya bagi PRN Melaka dan Johor bersetuju bahawa Bersatu menguasai undi Melayu pembangkang, sehingga menyebabkan PKR diketepikan di kedua-dua negeri itu.

PKR dan Amanah adalah parti yang paling ketara mengalami kekalahan, di mana kebanyakan calonnya kalah di kerusi berbilang kaum yang didominasi Melayu, berbeza dengan DAP yang menang besar di kerusi selamat yang didominasi etnik Cina.

Ekoran itu, beberapa pemimpin PH dilihat mengambil pendirian berbeza dengan pendirian rasmi gabungan itu yang tidak mahu PN dimasukkan ke dalam "khemah besar".

Pemimpin PH termasuk Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menggesa rakan pemimpin pembangkang untuk memasukkan Bersatu dan PAS dalam perbincangan mereka dalam usaha menjayakan khemah besar.

Namun sejak beberapa bulan kebelakangan ini, pemimpin DAP dan Amanah lebih berhati-hati dalam menjawab spekulasi kerjasama dengan PN, terutama Bersatu, parti yang mereka anggap bertanggungjawab memulakan "Langkah Sheraton" sehingga membawa kepada kejatuhan kerajaan PH pada 2020.

Setiausaha Agung DAP Anthony Loke, cuba menjelaskan bahawa "khemah besar" itu hanya untuk pembangkang, dan kerana itu ia tidak boleh memasukkan PN kerana ia sudah menjadi sebahagian daripada gabungan kerajaan.

“Ini telah memberikan sedikit ruang untuk rundingan diadakan dengan PN khususnya Bersatu, kerana ia mempunyai peranan unik sebagai parti pembangkang dan musuh Umno, dan pada masa yang sama merupakan komponen utama kerajaan persekutuan yang dipimpin seorang perdana menteri Umno," kata sumber yang mengetahui tentang perbincangan yang diadakan sejak kebelakangan ini mengenai perkara itu.

Khemah besar juga menjadi antara isu utama yang dibincangkan pemimpin PH semasa program permukiman di Port Dickson baru-baru ini.

“Kunci utama mesyuarat itu, adalah perbincangan mengenai faedah bekerjasama dengan Bersatu bagi mendapatkan undi Melayu," kata seorang ahli Parlimen yang turut hadir dalam salah satu perbincangan.
Menurut satu sumber, beberapa badan pemikir yang ditugaskan untuk menjalankan penyelidikan mengenai sentimen pengundi terhadap PH turut dijemput bagi membentangkan penemuan mereka pada program permukiman itu.

"Mereka membentangkan data daripada tinjauan yang berasingan, mengesahkan apa yang paling kami takuti: sokongan Melayu kepada PH berada pada tahap paling rendah."

Difahamkan, antara lain tinjauan tersebut turut mendapati hanya PH sahaja yang tidak akan mendapat lebih 15% undi Melayu pada PRU15.

Peralihan undi Melayu

Sekiranya tinjauan itu benar, keputusan PRU15 tidak akan memihak kepada PH dan gabungan itu akan kalah disebabkan undi Melayu beralih.

Pada 2018, kemampuan Bersatu meraih undi dikatakan menyebabkan perubahan kecil 5% undi yang sangat kritikal di beberapa kawasan Umno tegar, terutama di kawasan luar bandar dan Felda, menyebabkan BN kalah mengejut selepas lebih enam dekad berkuasa.

Namun untuk mengulangi sejarah yang sama, perunding dalam PH mesti terlebih dahulu menangani halangan kecil namun berbahaya dalam strategi mereka untuk memperoleh kemenangan.

Seorang ahli Parlimen Amanah memberitahu MalaysiaNow bahawa sikap keras kepala dan pendekatan "tahu semua benda” Rafizi dilihat sebagai masalah.

"Dengan Rafizi mewakili PKR dalam rundingan, mencapai kata sepakat akan menjadi jalan sukar bagi kami," kata ahli Parlimen Amanah itu dan menambah ramai yang masih mengingati peranan Rafizi yang menjadi antara punca Pakatan Rakyat (PR) pecah tidak lama selepas PRU pada 2013.

Rafizi adalah "pengarah strategi” yang mendalangi Langkah Kajang pada 2014, satu rancangan gagal sehingga mencetuskan perpecahan dalam gabungan PR yang ketika itu turut dianggotai PAS.

Ia turut diikuti dengan sabitan tuduhan liwat terhadap Presiden PKR Anwar Ibrahim dan penyingkirannya dari Parlimen.

Pemimpin Amanah itu turut mendakwa terdapat “masalah komunikasi yang serius" antara Rafizi dan seorang "pemimpin utama Amanah", namun enggan memberikan sebarang butiran.

Khemah besar adalah salah satu daripada beberapa isu di mana Rafizi didakwa cuba memaksa pandangannya diterima.

Di samping itu, Rafizi juga dikatakan berhasrat untuk memperkenalkan logo baru PH, sebagai langkah untuk tidak mengaitkannya dengan logo gabungan itu sebelum ini yang turut digunakan ketika Bersatu menjadi sebahagian daripada PH, kata sumber itu lagi.

“Sedangkan, pada hakikatnya ramai yang merasakan logo itu hanya masalah kecil. Masalah yang lebih besar ialah persepsi orang ramai, yang akan merugikan kami," tambah sumber itu.

Sementara itu, sama ada berlaku banjir atau tidak - di mana ia menjadi alasan mereka yang menentang PRU15 diadakan tahun ini - namun faktor lain kekal boleh menjadi sebab perpecahan dalam PH.

Ucapan Muhyiddin Yassin pada Ahad lalu, di mana beliau menamakan Umno sebagai musuh utama PN juga sudah menimbulkan kebimbangan.

Pemerhati berpengalaman Ahmad Atory Hussain, yang mengkaji politik Melayu selama beberapa dekad, berkata sasaran Muhyiddin adalah jelas: ahli Umno dan pengundi Melayu atas pagar.

“Berdasarkan pengalaman Langkah Sheraton pimpinan Muhyiddin, dijangka beliau boleh dapat sokongan ahli-ahli Umno termasuk menteri Umno yang condong kepada Bersatu, di samping pengundi atas pagar yg sudah lama menunggu untuk sokong parti selain BN,” katanya kepada MalaysiaNow.

RAMBO NAK

KEMAH ... OPPS...

RAFIZI NAK

KEMAH KOCIK

AMIN

KEMAH KOCIK

JAMIN KALAH

AMIN

INI STRATIJI

RAMBO OOPS...

STRATIJI RAFIZI

NAK BUNUH ANWAR

DALAM PRU 15

AMIN

NURUL IZAH 

DAH CAKAP

BIAR KALAH PRU15

AMIN

DATANG PRU 16

BOLEH MENANG

BESAR  TANPA

ANWAR 

KAH KA KAH

BIJAK BIJAK

STRATIJI  RAMBO 

OOPS.. RAFIZI BIJAK

KAH KAH KAH

INI NAMANYA

POLONG MAKAN

TUAN

KAH KAH  KAH 

AMIN

AMINdinar

PANDAI MENCURI JADI MENTERI


PANDAI MENCURI

BOLEH JADI

MENTERI

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "ZAHID LAYAK JADI PM"

Kelayakan paling utama untuk jadi PM ialah berani mencurik billion bukan setakat juta, berani beri projek kepada keluarga ketua bahagian ketua projek, berani menipu depan TV3, berani menipu kerajaan berani tipu rakyat, berani sapu kiri kanan, berani bercakap bahasa melayu, tak pandai bahasa orang putih kah kah kah ini semua kelayakan utama, , jangan lupa beramai bawa motosikal lumba bersama Mat rempit, bina litar lumba, sebab nak undi 18 tahun kalau semua ini boleh dibuat makan paling layak lah menjadi Ketua Negara Korupsi Number Satu Dunia kah kah kag

AL-FATIHAH - GUGUR MELAWAN PAK LEBAIAL-FATIHAH

GUGUR MELAWAN

PAK LEBAI

AMIN

KHALAS

TOK ARAB TENGOK RAMBUT DAH PANCUT


TOK ARAB

TENGOK RAMBUT

DAH PANCUT

AMIN

KHALAS


Unknown commented on 
"PANG ANAL BUAT SILAP"

UMNO nak undi melayu, UMNO nak bodohlah melayu, senang guna agama senang guna kaum, senang guna cerita Mat Kilau, Bukit Kepong, cerita komunis, cerita Yahudi, cerita kafir haram halal, curik halal, rasuah halal, yayasan budi halal, curik 1mdb halal, rasuah kapal selam halal, cerita kapal perang halal, semua kecurian halal, semua rasuah oleh orang Islang halal, yang tak halal tak pakai tudung, tak cukur bulu ketiak, tak cukur bulu puki, jilat kulum sodomi pun tak halal kah kah kah pening woi pening lah, makan minum nak halal tapi duit rasuah tak haram semua halal belaka amin kah kah kah

SCUD MILIK ULAR MAK


SCUD MILIK

DEWAN ULAR MAK

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on
 "PAK LEBAI ADA 
AUDI DAPAT NENAS"

Nenas yang ditanam di tanah orang, di laman orang, milik orang lain pasti sedap manis menawan, sebab itu Ustaz pun goyang iman tengok nenas yang kepunyaan orang menawan menarik sampai lupa kepala dibungkus dengan kain, kain bawah terlondeh terus, nak pamer scud konon, tapi scud 4 inchi jenuh lah woit kah kah kah, nenas fikir mungkin scud negro tapi scud orang Asia kecik belaka, nafsu mengatasi segala, nafsu duit, nafsu Audi, nafsu wanita, nafsu ketat, nafsu sendat, bagus lah begitu lagi ramai ulat ulat ini muncul di kiamat sekarang, kah kah kah apa pun masih ramai cium kaki tangan ustaz yang luar nampak alim tapi sebenarnya penuh nafsu syaitan, apa pun jangan kacau bini orang, kacau janda tak apa, kacau anak dara tak apa, jangan kacau hak milik orang ya ustaz, dia kena bagi ceramah dulu tata Susila peribadi kah kah kah

SECANGKIR BEER


SECANGKIR BEER

UNTUK JAHABAR

AMIN

Unknown commented on
 "SOKONG PANDANGN INI"

Jahabaq I buy u a beer tepat sendat Dan mantap


Unknown commented on
 "MUSIM BANJIR 
TERBAIK MENGUNDI"

Punya takdak standard la penganal ponnn.. apa ka bodoh tak kenal orang melayu.. orang melayu ni kalau dia marah dia bising2 kat anak bini dia saja...pastu dia sambung isap rokok. Takdak dia nk pi redah banjir pangkah undi...Kahkahkah


Unknown commented on 
"BERITA DARI SIKKIM -
 JIRAN CHINA MERAH"

If Henry Kessinger is in the equation you can almost say it's a done deal. Jho Low must be scared very scared.

PARTI FASIS MENANG DI ITALI

 


PARTI FASIS

MENANG DI ITALI

AMIN

POLITIK EROPAH

AKAN BERUBAH

AMIN

KHALAS

MAIL BERA MENGELAK LAGIBelum dapat ilham bubar Parlimen, kata Ismail Sabri 


KETIKA spekulasi mengenai tarikh Pilihan Raya Umum Ke-15 semakin kencang, Ismail Sabri Yaakob belum membuat keputusan bila beliau akan membubarkan Parlimen. 

Perdana menteri berkata sebarang keputusan mengenai tarikh pembubaran Parlimen bergantung kepada perbincangan dalam kalangan pemimpin tertinggi Umno pada 30 September ini. 

“Pada 30 hari bulan, petang ada (mesyuarat) Top 5 dan biro politik, malam ada MT (Mesyuarat Tertinggi). Jadi kita tunggulah,” katanya pada sidang media di akhir lawatan kerja empat hari ke Amerika Syarikat. 

Ismail Sabri, yang juga naib presiden Umno, berkata beliau belum mendapat maklumat mengenai agenda mesyuarat MT Umno. 

“Saya pun tak tahu apa agenda MT dan sebagainya. Jadi malam tu lah kita akan bincang,” katanya.

Top 5 merujuk kepada presiden, timbalan presiden dan tiga naib presiden Umno.

Ditanya sama ada beliau sudah mendapat ilham bila akan membubarkan Parlimen semasa berada di bandar raya ini dan adakah ia semakin dekat, Ismail Sabri menjawab “belum lagi.” 

“Saya berjalan di sekitar Central Park dan kagum dengan bagaimana kawasan hijau seluas 832 ekar di tengah-tengah bandar raya ini dikekalkan dan dipulihara” katanya. 

Perdana menteri berkata jika di Malaysia, pasti akan ada cadangan di atas meja beliau untuk membangunkan kawasan seumpama itu. 

“Saya mendapat inspirasi bagaimana untuk memulihara kawasan hijau kita. Namun untuk pilihan raya, saya tidak mendapat apa-apa inspirasi,” katanya sambil tersenyum. – Bernama, 26 September, 2022.

WOIT

MAIL BERA

BELUM DAPAT

ILHAM

KAH KAH KAH

MAIL BERA

MENGELAK LAGI

KAH KAH KAH

WOIT

MAIL BERA

TAK TAHU KA

ADA 375 HEKTAR

KUBUR HOKKIEN

KUBUR KWANTUNG

DI BELAKANG

 ISTANA LAMA

YANG BOLEH

DIJADIKAN TAMAN

AMIN

KHALAS
ADA LAGI AGENDA INI ? KAH KAH KAH

 Lebih 300 ahli Bersatu, Warisan mohon sertai UMNO


KUALA LUMPUR –  Lebih 300 ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Parti Warisan Sabah (Warisan) di Putatan bertindak keluar parti dan menyertai UMNO.

Naib Presiden UMNO,  Mahdzir Khalid berkata, kesemua mereka menghantar borang permohonan untuk menyertai parti itu, semalam.

“Apa yang saudara-saudari buat malam ini (memohon menyertai UMNO), saya sebagai Naib Presiden sangat berterima kasih, kita tidak ada sebarang permusuhan, kita tidak ada apa-apa yang nak digaduh, kenapa tidak cari jalan, jadi sekarang kita sudah cari jalan untuk kembali bersama-sama dengan keluarga besar kita.

“Tidak ada masalah sama sekali, jangan kata kamu lain, kita lain, kita sama juga itulah orangnya sama ada Bumiputera, orang Cina, India, orang Kadazan, Dusun, Murut atau apa sahaja etnik, kita adalah Keluarga Malaysia,” katanya ketika menyaksikan penyerahan borang berkenaan di Putatan, semalam.

Borang permohonan itu diserahkan kepada Ketua UMNO Bahagian Putatan, Jeffrey Nor Mohammad oleh wakil kumpulan itu, Sulaiman Salleh, turut disaksikan Ahli Majlis Tertinggi UMNO,  Abdul Rahman Mohamad.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

KAH KAH KAH

ADA LAGI

AGENDA INI

KAH KAH KAH 

BERAT INI

POLITIK BERAT

APA PUNYA

TUUUUUR

KAH KAH KAH

AMIN