Ahad, 9 Jun 2024

GERAKAN ANTI PENDATANG


GERAKAN 

ANTI - PENDATANG

AMIN

BAHAYA PENDATANG ASING


BAHAYA PENDATANG

ASING

AMIN

DI SUNGAI

IKAN

 BANDAR RAYA

AMIN

DI DARAT

WARGA 

CHINA MERAH

KHALAS

HARGA DISEL - JAWAPAN BIJAK DARI BAKAL PM


HARGA DISEL

AMIN

JAWAPAN BIJAK

DARI BAKAL PM

KHALAS

ANWAR TANYA ANWAR


ANWAR 

TANYA ANWAR

TAPI ANWAR

TAK JAWAB

KAH KAH KAH

AMIN

HARGA DISEL SAH NAIK MALA INI
Harga diesel RM3.35 seliter mulai tengah malam ini
PUTRAJAYA: Harga diesel tanpa subsidi akan dijual pada kadar RM3.35 seliter oleh semua stesen minyak runcit di seluruh Semenanjung, bermula jam 12 tengah malam ini.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, berkata harga diesel tanpa subsidi ini sama ada berubah atau tidak, akan diumumkan setiap Rabu seperti amalan semasa.

Beliau berkata, serentak penyasaran subsidi diesel itu juga, seramai 30,000 kumpulan awal pemilik kenderaan diesel persendirian akan menerima bantuan bulanan RM200 menerusi program BUDI MADANI mulai tengah malam ini.

"Dengan penetapan harga dan pelaksanaan subsidi bersasar ini, kerajaan menjangkakan pengurangan serta-merta kerugian daripada aktiviti ketirisan yang boleh membawa kepada penjimatan sebanyak RM4 billion setahun.


ESOK PASTI

ADA MENTERI

KLIM MASIH

TERMURAH 

DI ASEAN

KAH KAH KAH

MASIH MURAH

DARI HARGA DISEL

DI SWEDEN

KAH KAH KAH

KHALAS

ISLAM SESAT BERANI LAWAN ZIONIS ISRAEL


Tentera Laut UK dakwa kapal dagang terbakar terkena peluru berpandu di Teluk Aden

KAHERAH: Tentera Laut United Kingdom (UK) mendakwa sebuah kapal dagang terbakar selepas terkena peluru berpandu di Teluk Aden, lapor German News Agency (dpa).

Agensi Operasi Perdagangan Maritim United Kingdom (UKMTO), yang menjadi sebahagian daripada Tentera Laut Diraja Britain, berkata kapal berkenaan terkena peluru berpandu yang tidak dikenalpasti pada 11.40 malam semalam waktu tempatan kira-kira 70 batu nautika (130 kilometer) dari barat daya Teluk Aden.

Menurut UKMTO, insiden terbabit menyebabkan kapal berkenaan terbakar. Bagaimanapun, tiada kemalangan jiawa dilapor.


Katanya, proses baik pulih kerosakan sedang dijalankan dan kapal berkenaan sedang menuju ke pelabuhan seterusnya.

UKMTO bagaimanapun tidak memberikan sebarang butiran terperinci mengenai bagaimana insiden terbabit berlaku dan menasihatkan kapal berkenaan berhati-hati ketika transit di kawasan itu.

Teluk Aden berada di kawasan luar pantai Yaman yang menghubungkan Laut Arab dan Laut Merah. Kumpulan pemberontak Houthi yang disokong Iran berulang kali menembak kapal dagang di kawasan itu sejak tercetusnya perang di Palestin pada Oktober tahun lalu.

Mac lalu, UKMTO mendakwa jumlah insiden maritim di Laut Merah dan Teluk Aden telah meningkat sebanyak 475 peratus sejak serangan kumpulan Houthi ke atas kapal dagang tercetus.

Laluan berkenaan adalah salah satu laluan perkapalan terpenting bagi sektor perdagangan dunia.

Kapal dagang menggunakan laluan berkenaan dan mengembara dari Lautan Hindi sebelum sampai ke Laut Mediterranean dengan melalui Terusan Suez di Mesir.

Sebagai tindak balas kepada serangan terbabit, Amerika Syarikat (AS) dan UK melakukan beberapa serangan ketenteraan terhadap kumpulan Houthi yang berpangkalan di Yaman.

Kesatuan Eropah (EU) juga melaksanakan operasi ketenteraan bagi melindungi kapal dagang di Laut Merah.

TAHNIAH

ISLAM SESAT

BERANI SERANG

KAPAL ZIONIS

ISRAEL

AMIN

ISLAM TAK SESAT

HANYA BERANI

JUAL HARTA 

NEGARA

PADA BLACKROCK

ZIONIS YAHUDI

AMIN

GOL N GINCU PONDAN ?


ADAKAH

GOL N GINCU

PONDAN ?

KAH KAH KAH

AMIN

ADA APA 16 JUN 2025


ADA APA

16 JUN 2025

AMIN

Unknown commented on
 "JUN 16 2025"
kepala pantas.. lu mmg kepala pantas
https://malaysiagazette.com/2024/06/06/bicara-kes-dakwaan-yusoff-rawther-terhadap-anwar-bermula-16-jun-tahun-depan/

AKSI SOKONG PALESTIN


AKSI SOKONG

PALESTINWARGA CHINA MERAH NAK JADI WARGA TANAH MELAYU


APAKAH INI

PROJEK AWAL

NAK TERIMA 1.5 JUTA

WARGA CHINA MERAH

YANG LESAP

KHALAS

AWAS BAHAYA PENDATNG HARAM !!!
Program taklimat

 kewarganegaraan: 

DAP kena beri penjelasan 

terperinci - Ketua Penerangan PAS
KOTA BHARU: Pas menyifatkan tindakan DAP mengadakan program taklimat untuk kewarganegaraan adalah bahaya umpama sedang 'membakar' negara.

Ketua Penerangannya, Ahmad Fadhli Shaari berkata, tugas berkenaan tidak boleh dilaksanakan oleh parti politik kerana ia bidang khusus Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

"DAP wajib menjelaskan secara terperinci apakah langkah yang dilakukan oleh individu bernama Yeap Choon Keong yang mendakwa dirinya ialah Pengarah Program Kewarganegaraan DAP Pulau Pinang yang berjaya membantu mendapatkan kerakyatan untuk beberapa individu.

"Mengikut data dalam media sosialnya sendiri, pada Mei tahun ini, sebanyak enam kes berjaya diselesaikan, lima kes pada April dan tiga kes pada Mac," katanya menerusi kenyataan media di Facebook, hari ini

Katanya, penjelasan perlu dibuat berhubung tindakan berkenaan selain turut mempersoalkan apa 'kabel' yang digunakan sehingga mujarabnya usaha individu berkenaan.

"Tidak cukupkah kaedah biasa di JPN dan KDN untuk menyantuni urusan (permohonan kewarganegaraan) ini?. Amaran keras untuk pihak yang sedang 'membakar' negara ini, jangan sekali-kali berani melakukan tindakan bodoh jika tidak ingin berdepan dengan tindakan undang-undang di kemudian hari.

"Rakan-rakannya di dalam kerajaan juga, jangan berpura-pura marah dan naik angin, kamulah yang sedang membantu menyemarakkan api," katanya.

Terdahulu, tular poster penganjuran program terbabit yang mengundang pelbagai pandangan negatif.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Stulang, Andrew Chen Kah Eng seterusnya menerusi muat naik di laman Facebooknya, memaklumkan taklimat dan penerangan kewarganegaraan anjuran Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Stulang yang dijadualkan pada 30 Jun ini, ditangguhkan.

Dakwanya, taklimat berkenaan bertujuan menangani isu tidak memiliki status kewarganegaraan atau sijil kelahiran akibat kecuaian ibu bapa dan sebab-sebab lain.

INI CARA

NAK HALALKAN

1.5 JUTA WARGA

CHINA MERAH

YANG LESAP

DI TANAH MELAYU

AMIN

KHALAS

ISLAM SESATTehran dakwa penjajahan asing punca utama masalah Afghanistan

TEHRAN: Punca majoriti masalah dan cabaran yang dihadapi Afghanistan adalah pendudukan negara itu sebelum ini dan kurangnya perhatian terhadap pembangunan ekonominya oleh bekas penjajah mereka, dakwa Pemangku Menteri Luar Iran, Ali Bagheri.

Pada Sabtu, wakil dari Iran, Russia, Pakistan dan China berkumpul di Tehran untuk menghadiri mesyuarat Kumpulan Hubungan Serantau mengenai Afghanistan, lapor Sputnik.

"Sebab kebanyakan masalah dan cabaran yang dihadapi Afghanistan adalah pendudukan negara ini dan kurangnya perhatian terhadap pembangunan ekonominya, serta pemaksaan kemunduran oleh penjajah," menurut Bagheri dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu dibacakan oleh pembantunya, Ketua Pengarah Jabatan Asia Selatan Kementerian Luar Iran, Seyyed Rasoul Mousavi, pada mesyuarat kumpulan itu.

Pegawai itu berkata, walaupun tentera pendudukan sudah meninggalkan Afghanistan, negara itu masih menghadapi halangan pembangunan kerana akses rakyatnya kepada sumber-sumber Afghanistan dihadkan.

Bagheri berkata, satu daripada masalah yang dihadapi Asia Barat sekarang ialah penghijrahan besar-besaran rakyat Afghanistan ke negara-negara jiran, sambil menambah perlu ada mekanisme yang dikawal oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa (PBB) untuk membantu Afghanistan mengembalikan semua pendatang, menyediakan mereka dengan tanah dan keadaan hidup yang baik.

Menteri itu berkata, Iran sentiasa menyokong inisiatif membina yang bertujuan mencapai keamanan dan kestabilan di Afghanistan, termasuk mesyuarat menteri luar dari negara jiran Afghanistan dan perbincangan format Moscow.

Mesyuarat di Tehran dihadiri oleh Wakil Khas Pakistan mengenai Afghanistan Asif Durrani, utusan presiden Iran untuk Afghanistan Hassan Kazemi Qomi, Duta Khas China ke Afghanistan Yue Xiaoyong dan Duta Besar Russia ke Afghanistan Dmitry Zhirnov.

Pergerakan Taliban mengambil alih kuasa pada Ogos 2021 namun kerajaan Taliban tidak diiktiraf oleh PBB.

Banyak negara dan organisasi antarabangsa memotong bantuan dan hubungan dengan Kabul. - BERNAMA-SPUTNIK

IRAN INI

MAZHAB SHIAH

AMIN

SHIAH DITUDUH

ISLAM SESAT

AMIN

NASIB BAIK

ADA ISLAM SESAT

BERJUANG LAWAN

ZIONIS AMERIKA

AMIN

KALAU TAK SESAT

MACAM

 ISLAM SAUDI 

KITA SEMUA 

JADI  BARUA

ZIONIS AMERIKA 

AMIN

JUAL HARTA NEGARA

PADA ZIONIS YAHUDI

BLACKROCK

AMIN

PEMUDA UMNO TIBAI DAP


PEMUDA UMNO

TIBAI DAP

KAH KAH KAH

AMIN

HARTA NEGARA JATUH KE TANGAN ZIOINIS YAHUDI BLACKROCK


ZIONIS YAHUDI

BLACKROCK

KUASAI 39 AIRPORT

AMIN

Unknown commented on
 "CARA JOKOWI 
BANTU PALESTIN"

Cerita Blackrock ni bukan setakat jual asset pada Zionis. Ini drama bersiri 'The Darling of America'. Pada 1998 2 airbase TUDM (Kuantan & Butterworth) dijanjikan. Hari ini 2024, 39 airports seluruh negara akan di control.

Fact or fake? TT lu pegi la confirm..kalo ada bran...

SEMUA SOKONG


KITA SEMUA

SOKONG

AMIN

Unknown commented on 
"BURIT CHINA JADI 
REBUTAN PEMIMPIN MELAYU"

Lain kali lantik jer sajat MM semua suka tak bising bising

PAGI AHAD


PAGI AHAD

AHAD 9 JUN 2024
PAGI YANG INDAH
MATA HARI DAH KELUAR
LANGIT BIRU INDAH
GUA RASA PANAHAN MATAHARI
DI PIPI
INI SUMBER VITMIN D

KL & KL SENTRAL CERAH

SATU KUMPULAN 5 EKOR PIPIT
PECAH DARI KUMPULAN
MELONCAT LONCAT
TEPI JALAN
KOCIK BONA BURUNG INI
 GUA DENAGAR SUARA  TEMPUA
TAPI TAK NAMPAK SARANG
TERKUKUR BERLAGU
DALAM BELUKAR
CHIAP CHIAP CHIAP
ENTAH BURUNG APA

HARI INI AKAN PANAS
PETANG UJAN
MALAM ENAK

SELAMAGT BERCUTI