Ahad, 12 Mac 2023

VIDEO WAJIB TONTON


VIDEO

WAJIB TONTON

AMIN

PEMINTAAN MUHYIDIN YANG TEPAT

 


Siasat juga dana politik PKR, Umno, gesa Muhyiddin kepada SPRM


PRESIDEN Bersatu Muhyiddin Yassin mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat juga sumber kewangan PKR dan Umno sama seperti siasatan mereka ke atas Bersatu, selepas beliau didakwa di mahkamah berhubung kewangan partinya.

Muhyiddin yang juga pengerusi Perikatan Nasional (PN) mendakwa sebahagian besar parti politik yang pernah menjadi kerajaan sebelum ini menerima dana politik dan tidak seharusnya SPRM memberi perhatian hanya kepada Bersatu.

“Saya hendak cabar SPRM supaya siasatlah Anwar Ibrahim dan Zahid Hamidi. Mereka berdua adalah presiden PKR dan Umno, siasatlah dari mana punca pendapatan PKR dan Umno. 

“Tidakkah mereka juga menerima dana politik daripada ahli-ahli perniagaan?” kata Muhyiddin, ketika menyampaikan ucapan dasar sempena Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Bersatu di Kuala Lumpur, hari ini.

“Banyak laporan telah dibuat oleh ahli-ahli parti kita supaya SPRM menyiasat sumber dana parti-parti ini. 

“Tetapi yang disiasat hanyalah Bersatu, yang didakwa hanyalah saya sebagai presiden Bersatu.

“Parti lain dan presiden parti lain dikecualikan daripada siasatan dan pendakwaan, bukankah ini suatu bentuk pendakwaan politik yang terpilih?” kata Muhyiddin. – 12 Mac 2023. 

SARANAN

MUHYIDIN INI

BETUL

AMIN

SPRM  WAJIB

SIASAT JUGA

PUNCA DANA

PKR & GEROMBOLAN

AMIN

TAPI MUHYIDIN

SILAP BESAR

KAH KAH KAH

INI BUKAN HAL

PUNCA DANA

KAH KAH KAH

SEMUA TAHU

PARTI POLITIK

DAPAT DANA

DARI CUKONG &

KONTREKTOR

AMIN

INI STRATIJI

NAK PATAHKAN

LANGKAH HADI

KAH KAH KAH

KHALAS

TERUSKAN BERHIMPUN
LFL gesa henti siasat perhimpunan aman penyokong Muhyiddin

KUMPULAN peguam Lawyers for Liberty (LFL) hari ini menggesa siasatan polis terhadap penyokong Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin yang berkumpul di luar ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) di Putrajaya pada Khamis dihentikan serta-merta.

Pengarah LFL Zaid Malek berkata siasatan itu satu penindasan dan tidak wajar bagi mana-mana kerajaan atau pemimpin yang menggelar diri mereka sebagai reformis.

“Pehimpunan di SPRM itu dibuat secara aman. Oleh itu, siasatan polis bukanlah bertujuan untuk menjaga ketenteraman awam, tetapi menghalang luahan perbezaan pendapat dan hak untuk berhimpun,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga menyelar Pakatan Harapan (PH) kerana menyekat hak rakyat untuk bebas berhimpun selepas mengambil alih kerajaan.

Zaid mengingatkan pendirian PH yang melaungkan hak rakyat untuk berhimpun secara semasa gabungan itu jadi pembangkang.

“Pakatan Harapan, yang kini membentuk kerajaan persekutuan, selama ini konsisten menyokong hak orang ramai untuk bebas berhimpun tanpa gangguan polis. Adakah itu semua retorik semata-mata?” soalnya.

Tambahnya, perhimpunan awam boleh berlaku secara mendadak sebagai tindak balas segera kepada sesuatu keadaan, sama seperti yang dilakukan penyokong Muhyiddin di ibu pejabat SPRM.

Zaid berkata perhimpunan penyokong presiden Bersatu diadakan secara aman dan mereka bersurai selepas itu, justeru tiada keperluan untuk polis membuka kertas siasatan.

“Oleh itu kami menggesa kerajaan pimpinan PH supaya tidak mengingkari prinsipnya sendiri apabila mereka berkuasa, dengan memastikan hak untuk berhimpun secara aman dilindungi sepenuhnya. 

“Pertama, semua siasatan polis mesti dihentikan serta-merta terhadap sesiapa sahaja yang menyertai perhimpunan di ibu pejabat SPRM.

“Kedua, Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan kerajaan mesti secara terbuka berjanji tidak akan ada lagi tindakan keras terhadap mana-mana perhimpunan aman pada masa hadapan oleh mana-mana pihak sama ada daripada kerajaan atau pembangkang atau orang awam,” kata Zaid. – 12 Mac 2023. 


RAKYAT WAJIB

SOKONG KENYATAAN

PEGUAM INI

AMIN

JAWPAN  BETUL

IALAH KELUAR

LAGI RIBU RIBU

KE JALAN RAYA

AMIN

KENA TANGKAP

KELUAR LAGI

AMIN

BARU BETUL

MACAM GERKANA

BERSIH AKHIRNYA

BERJAYA

KHALAS

STRATIJI EKONOMI BARU


PM mahu lebih banyak majlis selawat, munajat

PERDANA Menteri Anwar Ibrahim menyarankan lebih banyak majlis selawat dan munajat dapat diadakan di negara ini bagi meningkatkan ilmu dan kefahaman mengenai agama Islam.

Beliau berkata program seperti itu juga dapat membantu umat Islam untuk mendekati Allah dan sentiasa mengingati kekuasaanNya. 

“Kita boleh ikhtiar, kita boleh merangka, kita boleh mengadakan strategi ekonomi, budaya, pemerkasaan pelbagai bidang tetapi kita harus bertawakal kepada Allah.

WOIT

INI STRATIJI

EKONOMI YANG BAIK

KAH KAH KAH

INI STRATIJI

TERKINI 

TER NOWW

 TER BARU

AMIN

WAJIB DICADANGKAN

PADA PARA KAPIR

DI WALL STREET

KAH KAH KAH

KITA REKRUT 

ALLAH

KAH KAH KAH

KHALAS

PAK LEBAI ANTI ORANG BETINO


Lebih 100 orang ditahan kes keracunan pelajar sekolah Iran

KEMENTERIAN Dalam Negeri Iran pada Sabtu umum lebih 100 orang ditahan di 11 wilayah berhubung insiden keracunan membabitkan pelajar sekolah baru-baru ini.

Menurut kenyataan kementerian yang disiarkan di laman sesawangnya, beberapa tahanan dikatakan menggunakan bahan beracun sebagai perbuatan “nakal” untuk ponteng dan pihak berkuasa telah memberi amaran kepada mereka, lapor Xinhua. 

Menurut kenyataan itu beberapa lagi tahanan lain pula didapati cuba menimbulkan ketakutan dan kebimbangan dalam kalangan orang ramai dan pelajar.

Pihak berkuasa sedang menjalankan siasatan lanjut untuk mengenal pasti sama ada mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas.


Lebih 700 pelajar di lebih 30 sekolah di seluruh Iran menjadi mangsa kes keracunan misteri sejak 30 Nov 2022 selepas kes pertama dilaporkan di wilayah Qom.

Pemimpin Tertinggi Iran Ali Khamenei pada Isnin menggesa penguatkuasa undang-undang untuk menahan dalang di sebalik insiden itu dan berikrar untuk memberikan hukuman maksimum kepada pelaku.

Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan pada Selasa memaklumkan bahawa hasil siasatan mendapati penggunaan “bahan perangsang” tertentu dalam kalangan pelajar membawa kepada gejala keracunan di beberapa sekolah sejak beberapa minggu lalu. – Bernama, 12 Mac 2023.

PAK LEBAI

LARANG 

PEREMPUAAN

BELAJAR

AMIN

KALAU BELAJAR

JADI PANDAI

TAK MAHU TERUS

BUKA KANGKANG

PADA PAK LEBAI

KAH KAH KAH

KHALAS

PILIH KAWAN YANG SETIA


PILIH KAWAN

YANG SETIA

AMIN

Unknown commented on 
"PENYELAMAT 
SETIA UMAT MANUSIA"

Zaman sekarang baik kita semua kawan dengan binatang, manusia sudah tak boleh percaya, semakin cerdik semakin fraud, semakin tidak ikhlas, semakin menipu, semakin mencuri tanpa rasa apa apa, kemudian buat muka alim ulama saja kah kah rekrut Allah rekrut Hj rekrut kah kah kah

BANJIR DI JOHORBANJIR

DI JOHOR

AMIN


SAPA BERI DUIT DAPAT SOKONGAN


SAPA BERI

DUIT DAPAT

SOKONGAN

AMIN

Unknown commented on 
"MELAYU SOKONG BERSATU"

Sapa bagi duit akan sokong, itu pasti dari dulu, sejak Mahathir dahulu kala sampai sekarang, begitu lah, tapi dia selalu bising sekarang zaman Bossku, kah kah kah sebenarnya dia ajar jalan jalan rasuah, jalan jalan buat duit dengan koprat keparat penswastaan semua kah kah harta kerajaan harta rakyat dijadikan milik SDN BHD kepada orang dia lah, ramai Melayu sudah lupa kah kah kah apa pun kita sokong kerana dunia ketiga memang macam ITU, kah kah kah syukur alhamdulliah

Unknown commented on 
"MELAYU SOKONG BERSATU"

Bukan bukan jangan silap, sebaik ada kuasa sebaik duduk kerusi PM, moto utama mahu mencari kekayaan mencari kuasa wang supaya dapat bela diri keluarga kroni parti semua sekali, kah kah kah

APA KHABAR


TUAN FADILLAH

APO KOBA

ADO BAIK

AMIN

SARAWAK

APO CERITO

AMIN

SAJO TANYO

JANGAN MARAH

KHALAS

IRAN SAUDI - HUBUNGAN DIPLOMATIK


IRAN & SAUDI

BUKA KEMBALI

HUBUNGAN 

KHALAS

PERIKATAN JADI KUAT ?Perikatan makin kuat dengan kes Muhyiddin, kata Pemuda Bersatu


PERWAKILAN Pemuda Bersatu berpendapat pendakwaan terhadap presiden mereka Muhyiddin Yassin mampu memberi kelebihan buat parti itu dan Perikatan Nasional (PN).

Pemimpin Armada Bersatu ini percaya Muhyiddin menjadi mangsa dan kes salah guna kuasa dan mengubah wang haram RM232.5 juta itu akibat dendam politik.

Oleh itu, kes tersebut akan menarik sokongan rakyat terutamanya dalam pilihan raya di enam negeri akan datang, kata para pemimpin yang ditemui di Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Bersatu.

Antaranya ketua Armada Bersatu Johor Muhd Shamsuddin Paijan yang menjangka gabungan itu akan meraih sokongan besar disebabkan tekanan ke atas Muhyiddin.

Shamsuddin, 32 juga mendakwa, pendakwaan terhadap Muhyiddin hanyalah untuk mencalarkan imej dan kredibiliti parti tersebut.

“Isu dilontarkan kepada Muhyiddin bagi kami tak nampak beri kesan buruk tapi beri kesan besar kepada parti.

“Lagi ditekan, dikenakam pelbagai pertuduhan lagi (besar) sokongan, Melayu akan terus sokong Bersatu dan PN.

“Jelas nampak siasatan tak menyeluruh sekadar nak rosakkan nama parti dan pemimpin dan individu,” katanya ketika ditemui di Menara PGRM Kuala Lumpur.

Malah, pemimpin sayap itu juga berdiri teguh di belakang Muhyiddin sebagai presiden parti, katanya.

“Kami yakin Muhyiddin tak bersalah, pertuduhan terhadapnya tidak kukuh,” katanya.


Tak masuk akaun peribadi

Beliau berkata demikian kerana percaya wang tersebut tidak masuk ke akaun peribadi Muhyiddin seperti mana kes penyelewengan melibatkan pemimpin politik yang lain.

“Pertuduhan (pemimpin lain) nampak bukan pendakwaan terpilih kerana kesalahan masuk wang ke dalam akaun peribadi, tapi dalam kes Muhyiddin tak masuk dalam akaun peribadi.

“Tiada bukti duit masuk ke akaun Muhyiddin Yassin,” katanya.

Ketua Penerangan Armada Marang, Ahmad Sufian Daliza juga berpendapat, gelombang rakyat khususnya anak muda, semakin besar menyokong PN berikutan pendakwaan terhadap Muhyiddin.

“Orang muda boleh menilai sendiri, mereka mengikuti perkembangan semasa, boleh jadi (pendakwaan terhadap Muhyiddin akan menjadi) kelebihan kepada PN dan Bersatu.

“Tuduhan kepada Muhyiddin tak beri kesan kemerosotan sokongan anak muda kepada PN,” katanya yang turut ditemui sewaktu PAT Bersatu di ibu negara.

Katanya, butiran pertuduhan setakt ini tidak menunjukkan dana dimasukkan ke akaun peribadi Muhyiddin dan sebaliknya dana derma politik itu dimasukkan ke akaun parti.

Oleh itu, ia membuktikan pendakwaan terhadap ahli Parlimen Pagoh itu berbeza seperti dihadapi pemimpin politik lain, kata Ahmad Sufian, 29.

“Pendakwaan itu lebih kepada pertuduhan politik. Ini dendam berdasarkan politik, berbeza dengan (kes-kes) sebelum ini, kemasukan wang masuk kepada akaun peribadi.

“Tetapi dalam kes Muhyiddin wang tidak masuk akaun peribadi, jadi itu meyakinkan kami tindakan Muhyiddin selari dengan slogan PN iaitu bersih dan stabil,” katanya.

Beliau juga percaya pertuduhan terhadap Muhyiddin juga tidak melemahkan semangat ahli akar umbi namun beliau menyerahkan kepada mahkamah untuk membuat keputusan.

“Kita jadi semakin bersemangat, semangat kita tidak terjejas, tetapi andai kata Muhyiddin betul-betul bersalah teruskan pendakwaan terhadap dia.

“Kita juga tak boleh sokong pemimpin yang bersalah, tidak seperti parti lawan yang mana pemimpin mereka dah didapati bersalah tetapi masih sokong,” katanya.

Sokongan anak muda PH merosot

Ahli Jawatankuasa Armada Batu Gajah, Amirul Amin Sazali, 35, pula berpendapat pertuduhan ke atas Muhyiddin mungkin disebabkan kemerosotan sokongan anak muda Pakatan Harapan (PH).

“Pertuduhan terhadap Muhyiddin tidak memberi kesan sebenarnya tetapi sebaliknya orang yang tak minat politik jadi menyampah dengan kerajaan sekarang.

“Rata-rata mana yang atas pagar ramai saya lihat mempersoalkan tindakan itu, mereka bertanya- tanya atas pertuduhan apa… Jadi, ini sebenarnya dendam.

“Momentum PN memang tengah naik, jadi mereka cuba untuk melemahkan kami,” katanya.

Ketua Penerangan Armada Padang Rengas, Mohd Nabil Shahrizan Ismail, 29, turut melahirkan rasa kecewa dengan pendakwaan terhadap Muhyiddin, yang disifatkannya pendakwaan terpilih.

Beliau melihat setiap kali kerajaan bertukar akan ada pemimpin parti lawan yang menghadapi pertuduhan.

“Tukar kerajaan ada sahaja pemimpin yang kena dakwa, sedangkan dalam kerajaan hari ini pun ada juga pimpinan yang ada kes.

“Namun begitu, di perhimpunan hari ini kita tak bangkitkan kemarahan orang, kalau dah kata ada kes dah ke mahkamah kita serahkan kepada mahkamah.

“Tapi kita rasa marah, sedih, rasa bengang juga dengan apa yang berlaku,” katanya.

Bersatu sedang mengadakan PAT mereka bermula Jumaat dan berakhir Ahad ini.

Pada masa sama, Muhyiddin didakwa di mahkamah semalam dengan empat pertuduhan salah guna kuasa dan dua tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM232.5 juta.

Beliau dituduh menerima rasuah dari empat sumber berkaitan program Jana Wibawa yang dicetuskan sewaktu menjadi perdana menteri.

Beliau juga dijangka berdepan pertuduhan baharu di Mahkamah Shah Alam esok.– 12 Mac, 2023.


WOIT

KUAT MACAM

MANA

KAH KAH KAH

MACAM BADANG

ATAU 

MACAM  TOFU

KAH KAH KAH

BERANI KLIM 

ANAK MUDA

SOKONG KUAT

KAH KAH KAH

BUKTIKAN

TURUN KE JALAN

5 RIBU 10 RIBU

20 RIBU ANAK MUDA

BERDEMO SOKONG

MUHYIDIN

KAH  KAH KAH

TAKDA DEMO

HANYA CAKAP

BERSATU KUAT

HANYA AUTA

RAMASAMY

KAH KAH KAH

KHALAS

MUHYIDIN CAKAP BETUL


Mereka mahu bunuh dan kuburkan Bersatu, kata Muhyiddin

PRESIDEN Bersatu Muhyiddin Yassin mendakwa partinya sedang ditekan sekarang dalam satu usaha untuk membunuh dan menguburkannya selepas prestasi yang memberangsangkan pada pilihan raya umum lepas.

Beliau yang juga pengerusi Perikatan Nasional menganggap pendakwaan terhadapnya di mahkamah serta tindakan pihak berkuasa membekukan akaun bank Bersatu sebelum ini bertujuan untuk menghalang parti itu daripada bergerak terutamanya menjelang pilihan raya di enam negeri akan datang.

“Bagi kami yang ada di dalam Bersatu dan Perikatan Nasional berpendapat tindakan zalim diambil terhadap kita ialah untuk bunuh kita. 

“Sebab itu akaun Bersatu sehingga hari ini masih dibeku dan tidak akan dicair untuk (menghalang) Bersatu daripada bergerak sebagai parti politik… pastinya ada program, untuk menghadapi PRN, ada pembayaran sebagainya yang perlu dibuat.


“Ini tindakan kejam supaya Bersatu dalam tempoh tak berapa lama akan terkubur,” kata Muhyiddin pada perhimpunan ‘Solidariti Menentang Kezaliman’ anjuran PN di Gombak, malam tadi.

Bekas perdana menteri mendakwa tekanan demi tekanan yang dikenakan terhadap Bersatu adalah susulan kejayaan gabungan PN yang disertai PAS dan Gerakan menerima sokongan majoriti pengundi Melayu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Katanya pihak lawan melihat keputusan PRU15 itu sebagai ancaman buat mereka lebih-lebih lagi menjelang PRN di Kedah, Terengganu, Kelantan, Selangor, Negeri Sembilan, dan Pulau Pinang.

“Ia tak lain tak bukan melihat situasi politik yang kita hadapi hari ini selepas melalui tempoh cabaran iaitu PRU15, jelas, terang, dan nyata menunjukkan kebangkitan yang begitu luar biasa hebat, gelombang besar di mana sebahagian besar rakyat, orang Melayu beri sokongan kepada PN. 

“Lebih 60% hingga 70% Melayu bangkit, nak pilih PN sebagai parti mereka yakini dan percaya. 

“Pasti ini sudah dinilai oleh (Perdana Menteri) Anwar (Ibrahim) dan Timbalan Perdana Menteri Ahmad) Zahid (Hamidi) dan mereka yang ada dalam kerajaan ini dianggap sebagai ancaman besar kepada keberadaan dan penerusan mereka untuk mentadbir negara sebagai kerajaan,” katanya.

Muhyiddin juga yakin parti lawan menyedari keupayaan PN untuk menawan negeri dikuasai mereka seperti Selangor, Negeri Sembilan, dan Pulau Pinang.

“Mereka sedar akan ada enam lagi PRN yang akan dihadapi dalam tempoh empat hingga lima bulan lagi.

“Kalau gelombang ini berterusan mereka pasti takut semua enam negeri akan tumbang atau yang menang kekal menang seperti di Kelantan, Terengganu, Kedah dan tiga lagi akan dimenangi PN,” katanya.

Muhyiddin juga mendakwa, pentadbiran kerajaan juga tidak akan berhenti mencari jalan untuk menekan mereka, khususnya membabitkan undang-undang berkaitan penggubahan wang haram.

“Saya kira mulai sekarang tindakan mereka terus rakus, mereka tidak akan berhenti cari sebab musabab tindakan undang-undang berkaitan penggubahan wang haram dan rasuah.

“Sama ada nyata atau tidak tetap akan ambil tindakan terburu buru,” tambahnya.

Muhyiddin juga menambah, kerajaan juga sedar kelemahan pentadbiran mereka dan menggunakan undang-undang bagi menjatuhkan pembangkang seperti mereka.

“Saya fikir mereka sedar mereka hadapi masalah besar tak reti urus negara, ada rasa cemas dikalangan rakyat berterusan mereka tak mampu bantu.

“Lebih teruk cara mudah dengan tindakan zalim, bunuh pembangkang yang ada supaya mereka sahaja yang boleh hidup,” kata Muhyiddin.

Enam pertuduhan yang dikenakan kenakan terhadapnya juga kata Muhyiddin atas kedudukan sebagai presiden Bersatu, dan bukan atas kapasiti peribadi.

“Saya dituduh menerima suapan atau rasuah, ini saya kan pertahanan bila mahkamah bicara kes saya. InsyaAllah saya akan terbebas daripada bentuk kezaliman ke atas saya dan barisan pimpinan PN.

“Tapi saya dituduh seolah-olah secara peribadi, saya tak terima satu sen pun. Itu hukumnya haram.

“Perkara yang berlaku pada saat dan ketika ini tak lain apa yang kita nyatakan sebagai tuduhan terpilih ditujukan kepada saya, pengerusi PN dan presiden Bersatu sedangkan sebelum ini kes pemimpin parti lain, kita dengar sebelum ini melibatkan pemimpin parti dalam kerajaan. 

“Kenapa tindakan rakus diambil terhadap saya dan PN menerusi Bersatu ini,” katanya lagi.

Beliau sehubungan itu merasakan asas pendakwaan terhadapnya adalah bermotifkan politik.

“Ini hanya muslihat politik untuk jahanamkan saya dan keluarga saya, saya tak tahu nak kata apa, langsung tidak bertimbang rasa, niat dan nawaitu hanya untuk menjatuh, merosakkan bukan sahaja diri saya tapi keluarga saya dan parti kita.

“(Tetapi) saya tak apa…saya akan berhadapan tuduhan ini dan kita akan bentang kes di mahkamah, saya cuma minta tolong satu, doa sahaja,” tambah Muhyiddin.

Antara barisan pimpinan PN yang hadir dan memberikan ucapan pada majlis malam tadi adalah Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan Ketua Penerangan PN Mohamed Azmin Ali. – 12 Mac, 2023.MUHYIDIN CAKAP

BETUL

AMIN

BERSATU DAPAT

SOKONGAN MELAYU

AMIN

MELAYU 

TAK SOKONG

PKR KERANA DAP

AMIN

MELAYU RASA

PKR JADI KUDA

TUNGGANGAN DAP

AMIN

MELAYU UMNO

PUN RAMAI 

LARI KERANA ZAHID

AMIN

MAKA JAWABNYA

BERSATU DIJADIKAN KORBAN

KAH KAH KAH

KHALAS

HADI JADI PERDANA MENTERI


HADI JADI

PERDANA MENTERI

JENG JENG JENG

KHALAS

Unknown commented on 
"TAK TAK & EZI
 DI TANGKAP ?"

Kah kah betul semua binatang haram akan dihalau keluar kalau Hadi jadi PM 11, semua siap pakai jubah kah kah kah boleh cakap Inggeris? Kah kah kah nanti minta Oxfords bantu sikit kah kah kah